Dodaj do ulubionych

pies dla osoby z ZD

13.02.16, 12:14
Moja koleżanka ma 40-letnią siostrę z zespołem downa. Ww ramach terapii chcą jej kupić małego, rasowego pieska.
Ze względu na zd powinien to być pies spokojny, mało szczekliwy, lubiący być przytulanką, raczej kanapowiec.
Jaka rasa się nadaje?
Ma być rasowy, schroniska i dt nie wchodzą w grę ( nie pytajcie czemu, to nie moja decyzja).
Obserwuj wątek
    • myfaith Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 12:25
      Nie piszesz o tym ale czy ta siostra chce psa czy to pomysł twojej koleżanki na zasadzie " zeby nie byla taka samotna"
      Moze lepiej kota? Miałam okazje obserwować jak sąsiadka z ZD lgnie do kotów- traktowała je jak swoje dzieci. koty sa bardziej niezależne i jesli maja przesyt uczuć człowieka sa w stanie pójść swoją droga .
      • tereska.z.bombaju Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 13:21
        Kota się boi.
        Koleżanka wie co robi. Zawodowo prowadzi terapie m.in. osób z zd, dogoterapie itp.
        Chodzi o psa.
        • eve-lynn Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 15:42
          No to jak zawodowo to chyba ma pojęcie jako pies najlepszy
        • 3-mamuska Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:15
          Ale ściema hehe i ona nie wie jakiego psa kupić, wogole pies powinnen byc wyszkolony.
          Bo rasa rasa ale złe ułożony pies moze byc agresywny/wycofany.
          • jola-kotka Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:18
            dokładnie i wszyscy wiedza ze najlepiej labrador i golden.
            • kotradykcja Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 10:00
              > dokładnie i wszyscy wiedza ze najlepiej labrador i golden.

Błagam, te dwie rasy są już tak zwichrowane, że szkoda gadać - bo polularne i "wszyscy wiedzą", a labradory źle wyszkolone bądź nie wyszkolone potrafią być mega agresywne.
    • livia.kalina Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 12:56
      Parametry psa mają zupełnie drugorzędne znaczenie. Rasa to juz w ogóle dla mnie kuriozum. Natomiast pies powinien być odpowiednio przygotowany, przeszkolony. Niech o takiego popytają w organizacjach prowadzących kynoterapię (dogoterapię).
      • tereska.z.bombaju Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 13:23
        Dlaczego rasa to kuriozum? Od dawna wiadomo, że jedne rasy nadają się dla dzirci, inne do stróżowania a jeszcze inne do policji.
        • majenkir Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 14:22
          Kuriozum, ze osoba, ktora ponoc zawodowo zajmuje sie psami z miejsca rezygnuje z psa ze schroniska. Przeciez jest pelno service dogs "z przeszloscia".
          Tu facet sam wyszkolil sobie psa ze schroniska do pomocy przy cukrzycy , a to o wiele bardziej skomplikowane, niz znalezienie spokojnego kanapowca.

Zawsze mozna tez isc prosta droga i wziac labradora wink (tylko, ze to juz nie bedzie maly pies)
          • becbecbec Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 15:00
            kuriozum jest to ze niby siedzi w temacie a nie ma kogo zapytac...
            • tereska.z.bombaju Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 15:28
              becbecbec napisał(a):

> kuriozum jest to ze niby siedzi w temacie a nie ma kogo zapytac...

Kuriozalna jest twoja nic nie wnosząca do tematu wypowiedź
              • becbecbec Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 15:30
                zadnego psa. Osoba uposledzona moze chodzic na dogoterapie jesli juz rodzice chcą.Po co pies ?zeby rodzice mieli wiecej obowiazków?
              • 3-mamuska Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:23
                Ale ona ma racje, małe rasy to przeważnie głupie psy, zwłaszcza te które sa niewychowane u maja byc maskotka.
                Mogą ugryźć warczą byc agresywne.

Tez uważam ze oni nie powinni brac psa, bo z psem trzeba wyjsc ,trzeba go uczyć i dawać bodźce, bo inaczej jest nieszczęśliwy i nie bedzie słodka maskotka.

Jeśli kobieta robi terapie to powinna wiedziec, pies to nie zabawka/nie imitacja dziecka dla chorej dorosłej kobiety.
                Ona tez moze zrobic krzywdę.

A nie kazdy pies z automatu bedzie super ekstra dla chorej osoby, jego cechy charakteru mogą okazać sie wykluczające jako żywa zabawka. I wtedy bedzie problem i pies wyładuje w schronisku.

Mysle ze jako
                Osoba ktora chce pomoc powinnaś przekazać wszystkie za i przeciw.
                • kama265 Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 16:55
                  nieprawda, że małe rasy są głupie, raczej ludzie uważają że nie trzeba ich szkolić, bo są "słodkie"
          • tereska.z.bombaju Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 15:27
            majenkir napisała:

> Kuriozum, ze osoba, ktora ponoc zawodowo zajmuje sie psami z miejsca rezygnuje
            > z psa ze schroniska.
            >
            >
            Osoba z zd mieszka z rodzicami. To oni się nią opiekują i oni nie chcą psa ze schroniska. Moja koleżanka zdołała im jedynie wybić z głowy yorka.
            Poza tym prosiłam o polecenie rasy psa a nie analizę sytuacji rodzinno- zawodowej
            • noowaak Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:23
              Yorka nigdy! To szczekliwe pieski i lubią podgryzać wink
          • 3-mamuska Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:16
            W życiu labrador bo jeden film w necie????
            Moj labek kładzie na kazdy łapę w ten sposób, jeśli chce zwrócić na siebie uwagę.
            Taki opis filmu to napisał ktoś kto sie nie zna na psach.
      • jola-kotka Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:19
        Rasa ma znaczenie i to bardzo duże bo poszczególne rasy to inne cechy itd.
      • livia.kalina Dlaczego pomysł z rass jest kuriozalny? 14.02.16, 11:53
        Bo rasa gwarantuje określony wygląd i co najwyżej zwiększone prawdopodobieństwo jakich cech czy predyspozycji psychicznych. Psychika jest dużo bardziej skomplikowana niż wynika to z kombinacji genów. Co komu z tego, że większość przedstawicieli danej rasy powinna się charakteryzować daną cechą, jak pies, którego ma akurat tej cechy nie przejawia?

Taki pies to ma być towarzysz, przyjaciel a nie element wystroju wnętrza o określonej kolorystyce czy element dekoracyjny pasujący do stroju. A tyle gwarantuje rasa.
    • ichi51e Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 15:28
      Polecilabym buldoga angielskiego ale raczej to chorowita rasa i wymagajaca kasy na interwencje med wiec raczej jednak odradzam. Wezcie cos bez takich obciazen moze wlasnie labradora.
      • becbecbec Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 15:31
        wezcie pod uwage ze to pewnie starzy rodzice bedą sie tym biednym psem zajmowac. Wziął to ktos po uwagę? Moze sie do kota przekona to ze raz sie bała/bał nie znaczy ze tak bedzie zawsze
    • peonka Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:10
      Jeśli masz koleżance doradzać, to jednak doradzilabym ponowne przemyślenie DT. Tam są psy sprawdzone, po kilku miesiącach czy latach opiekun wie, jak zachowują się w stosunku do obcych, niepełnosprawnych, dzieci, jak znoszą przytulanie i jak reagują na stres.
      Szczeniak, nawet rasowy, to jednak niewiadoma. Może się trafić całkiem nie w typie rasy i co wtedy, do schronu? Szczeniaki wymagają ułożenia, a koleżanka chyba się na psach jednak nie zna uncertain
      • kita.szek Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:51
        rozsądny głos!
        ale niech ta rodzina porządnie przemyśli wzięcie psa pod dach - są różnie wymagające psy, trzeba z nimi min. 3x dziennie wychodzić na spacery, a i nigdy nie wiadomo co ze szczeniaka wyrośnie, a psy żyją po kilkanaście lat.
        Pewnie to pierwszy pies w tej rodzinie, niech to będzie bardo dobrze przemyślana decyzja.
    • noowaak Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:20
      Cavalier King Charles Spaniel. Dostosowują się do właściciela, prawie nie szczekają, są mega przytulaśne ! Zresztą poczytaj o rasie. Są też wykorzystywane w dogoterapii, bo są pozbawione agresji. Pamiętajcie tylko, że ze szczeniakiem jest dużo pracy na początku. Wysokość do kolan mniej więcej, waga do 8kg. Z większych zdecydowanie golden retriver. Sama mam niepełnosprawnego nastolatka i te 2 rasy to strzał w 10. Pierwsza-goldenkajuż nie zyje, a teraz mamy właśnie cavaliera.
      • 3-mamuska Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:29
        Golden to duże psisko myślisz ze osoba niepełnosprawna da rade sama na spacerach, albo rodzice 60 plus (minimum) beda biegać? Ta rasa potrzebuje ruchu szkolenia.a nie byc maskotka kanapowa.
        • noowaak Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:34
          Wiem,dlatego polecam małego Cavaliera. Wyżej ktoś pisał o labradorze, ale one potrzebują więcej ruchu i więcej szczekają niż "podobny" Golden i tylko dlatego o tej rasie napisałam ( gdyby jednak chcieli dużego). Jaka by to rasa nie była, podstawą na pewno są dobre hodowle, gdzie hodowca doradzi odpowiedniego szczeniaka. I oczywiście dużo pracy na początku.
      • magdalenka79k Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:31
        Też bym obstawiała cavaliera albo owczarka szetlandzkiego chociaz te podobno są szczekliwe, ale ja mam taki nieszczekliwy egzemplarz.
        • noowaak Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:35
          Sheltie! Cudowne są ! Też chcieliśmy, ale w naszym rejonie ceny sięgają 3500 zł... Cavalier ciut tańszy był, a też przekochany smile
          • magdalenka79k Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:48
            Nie wiem skąd jesteś ale ja w mazowieckim kupiłam psa z rodowodem FCI za 1700 tylko dlatego, że ma o jedną plamkę za dużo, po prostu nie nadaję się do hodowli i na wystawy.
            • magdalenka79k Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:50
              Ale ja za to marzyłam o cavalierze ale mąż się nie zgodził...
      • alpepe Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 21:58
        Cavalier nieszczekliwy? Jeszcze napisz, że nie linieje i inne takie?
        Moja cavalierka szczeka, jak ktoś hałasuje, szczeka, jak się ktoś dziwnie porusza. Miałam już duże o wiele mniej szczekliwe psy.
        Ale co do przytulania i głaskania, to sądzę, że to świetny pies do dogoterapii, moja cavalierka myśli, że ludzie są tylko po to, by ją przytulać i głaskać, nie ma w sobie żadnej agresji i lubi bardzo towarzystwo.
        • noowaak Re: pies dla osoby z ZD 14.02.16, 13:13
          A nasz nie szczeka prawie w ogóle,na palcach jednej ręki mogę policzyć pojedyncze "szczeki" smile
          • alpepe Re: pies dla osoby z ZD 14.02.16, 22:15
            dobrze się masz smile
    • jola-kotka Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:24
      Wpisz swoją odpowiedźMale rasowe pieski w większości to szczekacze i to glosne. O yorku pisalas smile no one ciche nie sa i wogole to jakas sciema jest ktoś kto zna temat mowi o yorku w kontekście dogoterapi jakas bajka.
      • wioskowy_glupek Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 16:54
        Koleżanka się zawodowo tym zajmuje i pyta ciebie big_grin ? LOL dobree
    • berdebul Re: pies dla osoby z ZD 13.02.16, 19:37
      A kto tego psa będzie wychowywał? Szkolił? Socjalizował? Bo bez tego nawet super ekstra szczeniak zmieni się w potwora. Kto będzie chodził do weterynarza i za to płacił? Jak poradzi sobie osoba z ZD jeżeli inny pies zaatakuje jej psa podczas spaceru?
    • hamerykanka Re: pies dla osoby z ZD 14.02.16, 15:13
      Mops?
      Niewielkie, przytulasne i leniwe-nie lubia duzo spacerowac, wola byc nakolankowe.
      • yadrall Re: pies dla osoby z ZD 14.02.16, 16:47
        Tez polecam Cavaliera. Sama takiego kupilam moim niepelnosprawnym dzieciom jako "terapeute" i psina jest super! Owszem wymaga wychowania jak kazdy pies (to nasza-rodzicow rola),ale pies jest cudny z charakteru. I moj nie szczeka smile Jest mega cierpliwy, pieszczotliwy i cudnie "wychowuje" moje dzieci w tym zakresie w jakim chcielismy.
        Tez myslalam o labradorze,ale te psy jednak wymagaja duzo ruchu i profesjonalnego szkolenia przez kogos kto sie na tym dobrze zna.
        • tereska.z.bombaju Re: pies dla osoby z ZD 14.02.16, 17:44
          Dziękuję za jedną z niewielu sensownych i rzeczowych odpowiedzi
          • yadrall Re: pies dla osoby z ZD 14.02.16, 20:30
            Jako mama dwojki niepelnosprawnych,ale w duzej mierze mobilnych dzieci duzo czasu poswiecilam na przemyslenie JAKIEGO psa kupic-chcialam,zeby bylo to zwierzak,ktory popchnie moje dzieci we wlasciwym kierunku,a jednoczesnie nie bedzie stanowil ryzyka dla nich,a dla mnie nie bedzie utrapieniem. I tak jak kupujac psa mialam pelna swiadomosc,ze szczeniak kazdej rasy wymaga wychowania tak jako psiara od malego wiedzialam,ze sa rasy sprawiaja wiecej klopotow niz inne. I u nas tez nie bylo mowy o psie ze schroniska czy od kogos. Musialam miec psa co do ktorego znam kazdy jego dzien. Rasa musiala byc pozbawiona agresji, lubiaca ludzi, nie wymagajaca wielogodzinnych spacerow, mala, nieszczekliwa. Cavaliery w opisie rasy spelniaja te wymagania. Owszem wiem,ze zawsze moze sie zdarzyc wyjatek od reguly,ale jest to mniej prawdopodobne niz w wypadku mieszanca ze schroniska.
            Dodatkowo dla mnie bylo bardzo wazne skad kupuje psa-dlugo szukalam naszego psa. Ostatecznie wzielam suczke z domu pasjonatow rasy (ale nie hodowla-poprostu rodzina majaca 2 psy tej rasy,ktora postanowila doczekac sie szczeniakow). Psy od malego byly z dziecmi wlascicieli (dzieci w wieku mioch),a dzieciaczki niemalze od poczatku mialy dostep do szczeniat.
            Nie zaluje zadnego pensa (mieszkamy w UK) wydanego na tego psa. Bylo warto wiecej zainwestowac w psa rasowego z dobrego domu-choc na 100% moglam kupic duzo tansza rase. Tylko czy z takim np. yorkiem,albo juck rusell w domu bym nie zwariowala?
            • livia.kalina Re: pies dla osoby z ZD 14.02.16, 21:56
              >Ostatecznie wzielam suczke z domu pasjonatow rasy (ale nie hodowla-poprostu rodzina majaca >2 psy tej rasy,ktora postanowila doczekac sie szczeniakow)

Nazywając rzeczy po imieniu: to znaczy, że to nie jest pies rasowy tylko kundelek, powiedzmy w typie rasy. Schroniska od takich pękają w szwach. "Pies rasowy" ma swoja ścisłą definicję. Twój pies w niej się nie mieści.
              • zuleyka.z.talgaru Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 08:28
                Tylko, że schroniskowe psy są szajbnięte. I zanim się je poukłada to trochę trwa. Marna opcja dla osoby upośledzonej.
                • livia.kalina Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 10:11
                  Dla osoby upośledzonej to w ogóle musi być pies specjalnie przygotowany. Dlatego powyżej pisałam, że powinni się skontaktować z ośrodkiem prowadzącym kynoterapię i szkolenia psów i oni powinni pomóc w odnalezieniu odpowiedniego psa.
                  • ichi51e Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 16:05
                    No dokladnie. Kto ma go ukladac od szczeniaka niby? Powinni wziac psa szkolonego ulizonego rasy obojetnej
              • yadrall Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 11:28
                Rozumiem,ze pies rasowy to musi byc z hodowli? Jezeli rodzina ma dwa psy (pies i suka) z rodowodowymi,a moj szczeniak ma metryczke to nie jest rasowy tylko kundel? Nie wiem jak to jest w PL,ale w Uk hodowla ma swoja deinicje-moj pies nie jest z HODOWLI ( breeder),a od private owner.
                • ichi51e Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 16:03
                  Kundel to nie jest ale rozmnazac go nie mozesz chyba
                  • berdebul Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 17:52
                    Ma metryczkę, jest rasowy. Może jako privet owner, w UK. W Polsce musiałaby zrobic rodowód na podstawie metryki, zaliczyć ileś tam wystaw z odpowiednią oceną i dostać uprawnienia hodowlane. wink
                    • ciezka_cholera Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 19:24
                      Mieszacie pojęcia: pies rasowy, to taki, który może być zarejestrowany jako przedstawiciel tej rasy w danym kraju w organizacji kynologicznej rozpoznawanej przez FCI (lub odpowiedniej dla innych kontynentów). To czy potomstwo tego psa też będzie mogło być zarejestrowane zależy od czynników różnych w różnych krajach, przy czym jeśli importujemy sukę ciężarną, to do zarejestrowania (tylko tego jednego) miotu w ZKwP trzeba spełnić warunki hodowlane z kraju, z którego ją importujemy. Hodowcą w rozumieniu KC jest każdy właściciel suki, który odchowa po niej szczeniaki (nawet jeden miot), czym innym jest posiadanie (lub nie) przydomka hodowlanego i jeszcze krok dalej, zarejestrowanej hodowli w Council (to tylko fabryki powyżej 5 miotów rocznie, które faktycznie muszą się rejestrować prawie jak DG - nie znam szczegółów).
                      W UK najlepszą prasę mają hodowcy, którzy się reklamują "okazjonalnie mamy miot szczeniaków na sprzedaż, po naszych ukochanych wypieszczonych domowych pupilach rasy X" - co kraj to obyczaj. To nie są pseudohodowle.
            • alpepe Re: pies dla osoby z ZD 14.02.16, 22:17
              Masz kundla w typie rasy i się chwalisz?
              • antychreza Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 10:07
                Pisze, że ma fajnego psa, też bym się takim chwaliła. A że bez papierów to cóż, hodować nie zamierza, nie potrzebne jej.
            • seniorita_24 Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 10:25
              Czyli elaborat o przemyśleniach i doświadczeniu z psami i na końcu piesek z pseudohodowli smile?
              • yadrall Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 11:39
                Jeszcze raz-moj pies nie jest z HODOWLI (czyli od ludzi,ktorzy NIE zajmuja sie hodowla psow profesjonalnie-nie maja zarestrowanej dzialalnosci zwiazanej z rozmnazaniem psow),ale maja dwa psy z rodowodem i doczekali jednego miotu rodowodowych szczeniat. Kupilam szczeniaka z metryczka,wiec chyba jednak rasowy. A moze jednak sie nie znam?
                • livia.kalina Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 16:15

CO TO JEST PIES RASOWY ?
                  - Pies rasowy to wcale nie znaczy "pies określonej rasy", przynajmniej tak się przyjęło w polskiej terminologii. Aby pies był uznany za rasowego musi spełnić kilka warunków.

Po pierwsze - musi pochodzić od obojga rodziców, którzy są psami rasowymi i posiadają nadane uprawnienia hodowlane, statut ?suka hodowlana? - ?reproduktor?.

Po drugie - musi mieć wystawiony rodowód, potwierdzający jego pochodzenie, wystawiony przez organizację kynologiczną. Dopiero spełnienie tych warunków sprawia, że pies jest rasowy.

Trzeba pogodzić się z prawdą nie ma psów rasowych po rodowodowych rodzicach bez uprawnień hodowlanych, nie ma psów rasowych bez dokumentów ? rodowodu, nie ma psów rasowych bo właściciel nie zapisał się do związku.
                  • ciezka_cholera Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 17:00
                    Otóż w UK, żeby pies był rasowy wystarczy, że rodzice mają rodowód bez tzw. endorsement w kwestii rejestracji szczeniąt. Suka musi mieć więcej niż rok, mniej niż 8 lat i nie może mieć w tym czasie więcej niż 4 mioty (jeśli przez CC, to tylko dwa). I to wszystko. KC jest rozpoznawalne przez FCI, wiec szczeniak z papierami KC jest tak samo rasowy jak szczeniak z papierami ZKwP. Jeśli właścicielka zechciałaby się przeprowadzić i psa przerejestrować, to oczywiście mogłaby. Jak widać tam dużo większą wagę przykładają do dobra suki, w PL do dobra rasy. Co czasem widać, bo niektóre tamtejsze psy rasowe (rodowodowe) nawet dla laika dużo bardziej odstają od wzorca rasy niż Polskie, aczkolwiek u nas za bardzo eksploatuje się suki, nawet w zgodzie z zasadami ZKwP (nie piszę tu o puppy farms, które wszędzie są tak samo złe, piszę o wytycznych krajowej organizacji kynologicznej).
                    Zatem pies yadrall jak najbardziej może być rasowy.
                  • kama265 Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 17:02
                    są psy rasowe bez rodowodu, mój pies ma metryczkę a rodowodu nie wyrabiałąm, bo mi do niczego niepotrzebny.
                    • yadrall Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 22:44
                      Dobra, niech bedzie-mam kundla z metryczka,bo rodowodu tez nie wyrabialam-nie planuje jej rozmnazac,wiec nigdzie jej nie rejestrowalam. Zalezalo mi na zakupie psa,ktory jest od rodzicow okreslonej rasy co daje szanse na to,ze dziecko tez raczej bedzie zgodne ze wzorcem-choc akurat mi uklad plamek czy osadzenie ogona bylo doskonale obojetne-zalezalo mi na tym,zeby pies np. nie urosl do rozmiarow cielaka,albo nie byl jazgotliwy.
    • kotradykcja Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 10:16
      Przyłączam się do opinii o Cavalierach. Genialne jako psy terapeutyczne - miękka sierść, śliczna mordka, bardzo inteligentne plus niewielkie rozmiary.
      • olewka100procent Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 16:06
        u mnie na osiedlu jest chłopak z ZD , ma właśnie psa typu myśliwskiego, pies jest wyszkolony aż dziw bierze . No ale ten chłopak , w sumie już teraz mężczyzna w średnim wieku ma chyba lekką odmianę ZD bo da się z nim dogadać , wiem że trenuje też sztuki walki
    • premeda Re: pies dla osoby z ZD 15.02.16, 16:26
      W rodzinie miałam przypadek, że z ZD świetnie radził sobie kundel w typie owczarka niemieckiego. Fakt po bardzo mądrej suce, bo pies był nie szkolony, tylko ot tak przywieziony od rodziny. Sam się nauczył co wolno było chorej dziewczynie, a co nie. Obawiam się, że mały piesek to może być bardziej problem niż pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka