lauren6 19.02.16, 10:34 ... z 2,5 litrów mleka, którego termin ważności upływa dzisiaj? Budyniu nikt z domowników nie lubi, a naleśniki nam się przejadły. Jakieś pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
morgen_stern Re: co można zrobić 19.02.16, 10:36 Koktajl bananowy? Czy jakiś inny z mlekiem, np. z mrożonymi owocami? Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: co można zrobić 19.02.16, 10:42 Bo mozna zrobic paneer. Zagotowuje sie mleko, dodaje sok z cytryny lub ocet (jakikolwek) i ma sie za chwile pyszny ser. Idealny do jakiegos curry Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: co można zrobić 19.02.16, 10:59 To samo pomyślałam. Po dodaniu soku z cytryny w mleku robią się farfocle. Dalsze postępowanie tak jak z normalnym twarogiem czyli np. wlewasz do woreczka uszytego z pieluchy, jak dobrze odcieknie to przygniatasz czymś ciężkim. Odpowiedz Link Zgłoś
olikol Re: co można zrobić 19.02.16, 11:00 ale to ne może być mleko uht, tylko naturalne tłuste Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: co można zrobić 19.02.16, 11:04 Na necie pisze, że do paneer wypada dać mleko 4%. Odpada, ale szkoda, bo pomysł fajny. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: co można zrobić 19.02.16, 11:05 lauren6 napisała: > Na necie pisze, że do paneer wypada dać mleko 4%. Odpada, ale szkoda, bo pomysł fajny. To dodaj małe opakowanie tłustej śmietanki. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: co można zrobić 19.02.16, 12:15 Robiłam i ze zwykłego. Po prostu mniej Ci wychodzi tego sera. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: co można zrobić 19.02.16, 11:03 lauren6 napisała: > Świeże, 2%. To jak świeże, to najlepiej na twaróg przerobić, jak wyżej dziewczyny piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: co można zrobić 19.02.16, 11:21 Wyjdzie, wyjdzie. Ostatnio własnie robiłam. Tylko będzie mniej zwarty, ale spokojnie da radę. Z serwatki nie wyjdzie już jednak ricotta (normalnie wychodzi tak cudowna, że moje dzieci zabijają się o nią). Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: co można zrobić 19.02.16, 11:23 fin-dus napisała: > Z serwatki nie wyjdzie już jednak ricotta Jak robisz ricottę? Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: co można zrobić 19.02.16, 11:45 To jest taka trochę udawana ricotta, z resztek po panir. Nie mogę znaleźć teraz przepisu. Odstawiam serwatkę po odlaniu panir, potem ponownie zagotowuję, dodaję mleka (jeśli panir robiłam z 3 l, to dodaję pół litra do serwatki), dodaję zakwaszacz i odlewam ponownie na ściereczkę. Potrafi wyjść coś obłędnego - delikatny twarożek, gładki, leciutki... Problem w tym, że raz mi wychodzi, a raz w ogóle Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: co można zrobić 19.02.16, 11:51 fin-dus napisała: > To jest taka trochę udawana ricotta, z resztek po panir. Nie mogę znaleźć teraz przepisu. Ten mi wystarczy, dziękuję Zakwaszasz cytryną? Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: co można zrobić 19.02.16, 11:53 Jak mam cytrynę, to cytryną. Jak zabraknie, to octem. Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: co można zrobić 19.02.16, 11:54 A - żeby wyszła ricotta (ta udawana), to mleko musi być tłuste, nie może być to 2%. Jak ostatnio spróbowałam z chudszego, to nic mi nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: co można zrobić 19.02.16, 12:01 fin-dus napisała: > A - żeby wyszła ricotta (ta udawana), to mleko musi być tłuste Jasne, ja i tak zawsze kupuję najtłuściejsze, jakie dostanę. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: co można zrobić 19.02.16, 11:07 Wyjdzie, aczkolwiek lepiej z tlustego. Ostatnio maz mi sie pomylil i przyniosl 2 %. Nie spojrzalam, zrobilam i zachodzilam w glowe, dlaczego wyszlo duzo mniej sera Paneer jest super. Mozesz do mleka dorzucic np. Czarnuszki i kozieradki i bedzie jeszcze lepszy. Ja uwielbiam. Idealny wlasnie do sosow indyjskich Odpowiedz Link Zgłoś
fin-dus Re: co można zrobić 19.02.16, 11:52 Na 3 litry mleka dodaję 1/3 szklany octu (ostatnio dawałam jabłkowy) lub soku z cytryny. Pierwszy lepszy przepis, tam są chyba podane proporcje. wegetarianka.blox.pl/2009/07/PANEER-PANIR-DOMOWY-SER-INDYJSKI.html Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: co można zrobić 19.02.16, 11:02 Jakie to mleko? Jak uht, to za tydzień też będzie dobre, jak świeże to nastaw na kwaśne i zrób twaróg. Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: co można zrobić 19.02.16, 10:39 Paschę. Musiałabyś tylko dokupić jajka i śmietanę. Ew ser albo jogurt, zależy jakie to mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Bardzo dużo ciasta 19.02.16, 10:40 Np. drożdżowego. Do reszty dodać cukier i zrobić kajmak. Odpowiedz Link Zgłoś
zlotarybka_1 Re: co można zrobić 19.02.16, 10:45 E tam uplywa, jeszcze przez tydzien bedzie mozna pic. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: co można zrobić 19.02.16, 10:46 Przy odrobinie szczęścia nawet dwa tygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: co można zrobić 19.02.16, 10:53 zagotuj. zyskasz kilka dni na zastanawianie się. Odpowiedz Link Zgłoś
nevada_r Re: co można zrobić 19.02.16, 10:54 Wypić? A z reszty zrobić np.placki z jabłkami. I nieważne, że termin upływa dzisiaj, ono jeszcze będzie przydatne do spożycia przez parę dni. Odpowiedz Link Zgłoś
olikol Re: co można zrobić 19.02.16, 10:57 kasza manna z sokiem malinowym (uwielbiam) płatki owsiane/musli z mlekiem na ciepło lub zimno 20 blach muffinek 20 ciast na pizzę nakarmić trzy psy.. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: co można zrobić 19.02.16, 11:01 Jogurt, wystarczy w sklepie ze zdrową żywnością kupić bakterie jogurtowe. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: co można zrobić 19.02.16, 11:02 Jak nie uhate to nastawić na zsiadłe (dodać jogurt naturalny, kefir albo kwaśną śmietanę żeby się lepiej zsiadło) i potem zrobić twarożek. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: co można zrobić 19.02.16, 11:59 Wstaw do lodówki i używaj dopóki się nie skwasi. IMO masz jeszcze przynajmniej tydzień zanim do tego dojdzie. Do tego czasu pewnie spokojnie je zużyjesz, nawet bez problemu zagotujesz. Odpowiedz Link Zgłoś