Dodaj do ulubionych

PCS komunikacja

20.02.16, 22:08
Wybaczcie,że zakładam kolejny wątek,ale tamten zrobił się dość długi,a potrzebuję konkretów. Kilka z Was pisało o komunikacji za pomocą obrazków/zdjęć. Wytłumaczcie mi jak to technicznie wygląda; jakiś album,segregator,luzem? zalaminowane? na rzepach?
Obserwuj wątek
    • amoreska Re: PCS komunikacja 20.02.16, 22:34
      Tak, najlepiej zalaminowane, na rzepach.
      Możesz je mieć poukładane działami w segregatorze: szybkie potrzeby/dom/szkoła itd. - to ułatwia wyszukiwanie.

Potrzebna wam też będzie tablica -też najlepiej z paskami rzepowymi - do układania planu aktywności w danym dniu. Syn powinien go układać razem z tobą, ale wyszukiwać i przyczepiać obrazki - sam, sam również powinien obrazki zdejmować, jeśli dany punkt dnia minął. Może to być np. mała tablica korkowa, na której przyczepisz paski rzepowe albo po prostu użyjesz szpilek ( nie polecam).
      Poczytaj o planach aktywności - to dzieciom autystycznym porządkuje dzień i ułatwia funkcjonowanie.
      • hedna Re: PCS komunikacja 20.02.16, 22:52
        Wiem,że w przedszkolu jest taki plan. Tylko jak zrobić te rzepy na zalaminowanych obrazkach?
        • amoreska Re: PCS komunikacja 20.02.16, 22:56
          Kupujesz na metry taśmę rzepową. Tniesz, rozpinasz obie części taśmy, z jednej robisz listwę na tablicy, a drugą tniesz na kwadraciki i przyklejasz od spodu zalaminowanych PCS-ów.
          • hedna Re: PCS komunikacja 20.02.16, 22:58
            Robiłaś takie?
            • amoreska Re: PCS komunikacja 20.02.16, 23:05
              Poniżej masz przykład.
              Jedne dzieci wolą poziomo, inne pionowo, to zależy.
          • amoreska Re: PCS komunikacja 20.02.16, 23:04
            https://www.pecs-poland.com/catalog/images/scheduleboard.jpg
        • turzyca Re: PCS komunikacja 20.02.16, 22:58
          Są rzepy w rolce, z klejem na obydwu częściach rzepa. Na pewno tesa takie robi.

O komunikacji obrazkowej pisała mama Precla i chyba podawała też odnośniki do dalszej lektury. To dawno było, więc dokładnie nie pamiętam, ale Google wyszukuje odpowiednie notki.
        • wydramarlenka Re: PCS komunikacja 20.02.16, 22:58
          Kupujesz rzep. Spody (listwy) wyklejasz twardą stroną rzepa, pod zalaminowanymi obrazkami podklejasz kwadraciki z miękkiej strony rzepa.
    • wydramarlenka Re: PCS komunikacja 20.02.16, 22:52
      Obejrzyj sobie pomoce na stronie PECS.
      Gotowce są drogie, można większość zrobić samemu, obrazki niekoniecznie dokładnie takie same (powinny być zalaminowane i z rzepami).
      Zaczyna się od jednego obrazka, potem potrzebne są listwy, segregatory i plansze.
      Plan aktywności - również polecam, porządkując kolejne aktywności poprawia poczucie bezpieczeństwa dziecka. Jeśli dziecko pracuje (spotyka się) z różnymi osobami to dobrze pod obrazkami z rodzajami aktywności przyczepić zdjęcia tych osób
    • little_fish Re: PCS komunikacja 21.02.16, 11:15
      jako osoba ktora trochę zajmuje się komunikacją alternatywną, pozwolę sobie tylko podpowiedzieć, że tablice, plany dnia to tylko część komunikacji (właściwie najmniej komunikacji służąca) - dziecko należy najpierw tej komunikacji nauczyć, albumy i segregatory to nie jest rzecz na początek! Poszukaj kogoś kto zajmuje się AAC, niech ci podpowie jak zacząć.
      Jesli chodzi o stronę techniczną, to może być rzep (samoprzylepny lub przyklejony klejem na ciepło), ja w niektórych sytuacjach stosuje też masę mocującą (tego typu www.google.pl/search?q=plastelina+mocuj%C4%85ca&biw=1280&bih=643&tbm=isch&imgil=-g4jZjIg72AFKM%253A%253BL_Ei6NgEegWuGM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.ceneo.pl%25252F1943566&source=iu&pf=m&fir=-g4jZjIg72AFKM%253A%252CL_Ei6NgEegWuGM%252C_&usg=__K6S03GcnQisirWOittwM4uNVMI0%3D&ved=0ahUKEwjbrbLVz4jLAhXGJXIKHWY5BXEQyjcIMQ&ei=-o3JVtvIIsbLyAPm8pSIBw#imgrc=-g4jZjIg72AFKM%3A ) ona wymaga mniejszej precyzji podczas doczepiania.
    • hedna Re: PCS komunikacja 22.02.16, 22:44
      A możecie doradzić jak zrobić "książkę" z obrazkami ? Tablica swoją drogą,ale myślę też o czymś przenośnym
      • little_fish Re: PCS komunikacja 22.02.16, 23:42
        ja robię na zalaminowanych kartkach wpiętych do segregatora lub zbindowanych. Do przyczepiania używam rzepów lub tej plasteliny. Segreguję wg kodu kolorów (to ułatwia dziecku nawigację po książce). Pojęcia układam wg kodu Fitzgerald, czyli mniej więcej tak jak występują w zdaniu, ale to zależy od dziecka. Układać można także wg hierarchii potrzeb, czyli najważniejsze dla dziecka rzeczy z przodu (to u mładszych i początkujących) Nie chcę studzić twojego zapału - ale dziecko naprawdę trzeba nauczyć korzystać z komunikacji alternatywnej zanim wręczy mu się książkę. Trzeba zaczynać od kilku znaków stopniowo je uzupełniając w razie potrzeb. Trzeba dopasować najlepszy sposób wydawania komunikatów (czy dziecko będzie odczepiać symbole i umieszczać je w innym miejscu tworząc zdanie/wypowiedź - wtedy najlepsze są rzepy, czy tylko wskazywać odpowiedni obrazek)
        • hedna Re: PCS komunikacja 23.02.16, 00:04
          poradź mi proszę jak zacząć? jest ktoś kto tego uczy?
          • 3-mamuska Re: PCS komunikacja 23.02.16, 00:07
            Wpisz w Google pecs books i wejdź wzdęcia dokładnie takie miał moj syn
            • 3-mamuska Re: PCS komunikacja 23.02.16, 00:08
              W zdjęcia cholerny słownik.
              • 3-mamuska Re: PCS komunikacja 23.02.16, 00:24
                Tak dziecko trzeba nauczyć, pokazywać symbol, jak chce ciatko, to podajesz symbol ciastka, wkładasz w dłoń dziecko ci oddaje.
                Ja zaczelam tak:pojedynczy obrazek na pustej kartce książki i jak syn chciał np. Mleko, to brałam jego rękę odklejające znaczek, razem trzymając wkładałam w swoja druga dłoń i w zamian od razu dostawał mleko. Przygotowałam sie kartkę symbol i mleko wcześniej. Siadalam
                Taka wymiana, jeśli syn korzysta w przedszkolu to łatwiej.
                Pomaga tez np. Umieścić symbol toalety na drzwiach łazienki i w książce ten sam.

My w szkole juz używamy całe zdanie, "ja chce ciasto,"
                "Ja chce kredę kolor czerwony"
                I dziecko pokazuje symbol ja, chce, kredę, kolor, czerwony.
                Wtedy dostaje.
                Jest jeden chłopiec który nie mowi i posługuje sie tylko tym, ale on wydaje tylko dźwięki, a twoj wypowiada słowa.

Jak juz zaskoczy ze chcą cos ma ci przynieść symbol, to bedzie dobrze ale jest czasem nerwy rzucanie symbolami.
                Leżenie i tupanie o podłogę, i eeee ... Bez słowa.
                Wiec cierpliwość.
                Na tek książce tez układam trasę, wklejałem zdjecie syna idzie na autobus, potem ten sklep, apteka, szkoła
                Córki, zdjecie budynku szkoły i córki , znowu autobus i dom.
                Pomagało bo przestały byc histerie o wyjscia z domu.
                Teraz jak syn sie wscieka czy płacze to kucam i mowię ja chce... I on kończy, i potem powtarzamy ja chce herbatę. Czasem wystarczy powiedzieć ja i on juz kończy.
                Dzis stoi i mowi "mamo? tato ? Byc albo nie byc o to jest pytanie i patrzy na nas....
                A pierwsze mamo usłyszałam w wieku 4.5 lat raz potem pol roku było ciszy . dopiero teraz od kilku miesięcy funkcjonuje to słowo.

Na drzwiach wyjściowych mieliśmy taka taśmę i było kurtka czapka rękawiczki szalik wózek. I misiu. I syn wiedział co i jak.
                Oni sa wzrokowcami nawet jeśli mowia słowa łatwiej jest sybol zwłaszcza w stresie.
                A i teraz używamy tez język migowy.
          • little_fish Re: PCS komunikacja 23.02.16, 00:14
            A skąd jesteś? Oczywiście, że są osoby które tego uczą. Pedagodzy, logopedzi zajmujący się komunikacją alternatywną.
            • hedna Re: PCS komunikacja 23.02.16, 06:27
              z małopolski
              • little_fish Re: PCS komunikacja 23.02.16, 08:24
                Czyli rejon krakowski wink Sprobuj poszukać terapeutów AAC przez stowarzyszenie., Mówić bez słów, Albo popytaj w placówkach do których uczęszcza synek. W Krakowie działa p. Alina Smyczek jedna z czołowych dzialaczek AAC w kraju. Powinnaś znaleźć kogoś, kto podpowie wam od czego zacząć. Korzystasz z maila gazetowego? Mogę ci napisać jak ja zaczynam z dzieciakami.
                • hedna Re: PCS komunikacja 23.02.16, 12:37
                  napisz mi proszę,ale tu: ella213@wp.pl
                  • little_fish Re: PCS komunikacja 23.02.16, 19:00
                    mail poszedł smile
                    • hedna Re: PCS komunikacja 23.02.16, 22:34
                      DZIĘKUJĘ!
                      • little_fish Re: PCS komunikacja 23.02.16, 23:05
                        Żaden problem. Jakby co, to adres masz smile
    • ichi51e Re: PCS komunikacja 23.02.16, 06:39
      jak macie tablet to zobacz tez tu www.autismspeaks.org/autism-apps
      a pecs tu np Grace (drogi dosyc) - Picture Exchange for Non-Verbal People by Steven Troughton-Smith
      appsto.re/pl/G7EFv.i albo to (tansze ale w czesciach) PECS Phase III by Pyramid Educational Consultants, Inc
      appsto.re/pl/zMq3G.i
      • agata_abbott Re: PCS komunikacja 23.02.16, 16:16
        Tablet to chyba kolejny etap... Bez sensu przeinwestować niepotrzebniesmile
        • little_fish Re: PCS komunikacja 23.02.16, 16:56
          dokładnie tak - to kolejny etap, żeby spróbować (jak już się tablet ma) można skorzystać z darmowych programów typu Gadaczek (oczywiście funkcje ma ograniczone, ale sprawdzić czy dziecku pasuje można)
        • ichi51e Re: PCS komunikacja 23.02.16, 17:06
          No ale jak juz sie ma tablet to na laminowanie segregatory i tasme Wydansie wiecej niz 8E?
          • little_fish Re: PCS komunikacja 23.02.16, 17:27
            tyle, że zaczynanie od tabletu, to tak jakbyś uczyła dziecko chodzić w szpilkach
          • agata_abbott Re: PCS komunikacja 23.02.16, 18:03
            Tak, ale ciężko nauczyć dziecko wymieniania obrazka, jak daje się mu cały tablet.
            • agata_abbott Re: PCS komunikacja 23.02.16, 18:05
              Tablet jest dla dzieci, które opanowały koncepcję wymiany obrazków - łatwiej po prostu mieć wszystkie słowa w pamięci tableta niż w wielkim segregatorze.
              • ichi51e Re: PCS komunikacja 23.02.16, 18:11
                Mojemu dziecku bylo latwiej z tabletem bo jemu w ogole bylo latwiej w jednym wymiarze - ideowym. Jak mial przedmiot to sie rozpraszal ksztaltem iloscia WSZYSTKIM i tylko to wszystko latalo po pokoju uncertain
                • little_fish Re: PCS komunikacja 23.02.16, 19:06
                  i dlatego na początek nie daje się dziecku segregatora / książki komunikacyjnej , tylko uczy komunikowania na pojedynczych symbolach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka