Dodaj do ulubionych

Mała prohibicja

19.03.16, 11:32
No proszę - zapowiada się wspólny projekt PO-PIS.

Nadużywanie alkoholu, zwłaszcza w nocy, w śródmieściach, jest problemem większości dużych miast w Polsce. W sukurs narzekającym mieszkańcom idą posłowie. PiS i PO chcą, by samorządy mogły zastosować nocną prohibicję. W Sejmie są dwa bardzo podobne projekty ustaw, które dają możliwość wprowadzenia zakazu handlu alkoholem w godzinach 22.00-6.00.

Za tym promysłem będzie optował chyba każdy kto zasmakował życia w centrum.
Szkoda, że tuż za nowym prawem idzie już sposób na jego ominięcie:

"Czy zakaz działa? Nie do końca. Zaradni mińszczanie otworzyli wypożyczalnie. Wpłaca się kaucję i wypożycza butelkę z alkoholem. Jeśli jej się nie odda, depozyt przepada."

Obserwuj wątek
    • z_lasu Re: Mała prohibicja 19.03.16, 11:34
      > Wpłaca się kaucję i wypożycza butelkę z alkoholem. Jeśli jej się nie odda, depozyt przepada."

big_grin Boskie!
    • pajac_ynka Re: Mała prohibicja 19.03.16, 11:37
      Czytałam ten artykuł. Mam jednak wątpliwości czy zadziała prohibicja. Ci co będą nastawieni na napicie się w dużej ilości kupią na zapas. Lub jak na Białorusi będzie tak "Wciąż mało kto o tym wie, ale od czerwca ubiegłego roku w godzinach nocnych nie można kupić alkoholu w mińskich sklepach. Władze miasta wprowadziły zakaz sprzedaży po doniesieniach miejscowej milicji, że pijani obywatele popełniają więcej przestępstw.

Czy zakaz działa? Nie do końca. Zaradni mińszczanie otworzyli wypożyczalnie. Wpłaca się kaucję i wypożycza butelkę z alkoholem. Jeśli jej się nie odda, depozyt przepada." smile
    • cauliflowerpl Re: Mała prohibicja 19.03.16, 11:40
      U nas w mieście w sumie jest podobnie. To znaczy w nocy sklepy są i tak zamknięte, a w barach jest zakaz wynoszenia alkoholu na zewnątrz po 23. Zakaz oczywiście nie dotyczy barów z ogródkami.
      Póki co działa, bo zima i na zewnątrz stoją tylko palacze.

W lecie będzie koszmar big_grin o 23 jeszcze prawie jasno. No chyba, że zniosą, bo to nie ustawa tylko miejskie zarządzenie, mogą je zmienić z dnia na dzień właściwie.
      W najbardziej klimatycznym zakątku starego miasta ogródków nie ma, siedzi się na chodniku.

Pomysł z wypożyczalnią świetny.
    • lady-z-gaga Re: Mała prohibicja 19.03.16, 11:41
      >Zaradni mińszczanie otworzyli wypożyczalnie. Wpłaca się kaucję i wypożycza butelkę z alkoholem. Jeśli jej się nie odda, depozyt przepada."

niewiarygodne big_grin
      • pajac_ynka Re: Mała prohibicja 19.03.16, 11:46
        Wiarygodne moim zdaniem. Myślę, że jakby u nas wprowadzili ten zakaz przed Białorusią, to nasi przedsiębiorcy szybko wpadliby na ten pomysł. smile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka