Dodaj do ulubionych

Pascha i jajka faszerowane

20.03.16, 08:58
Porywam sie w tym roku na pasche. przeczytalam okolo tysiaca przepisow, i zasadnicza roznica jaka sie nasuwa to: czy robic z gotowego twarogu czy gotowanego wlasnorecznie?
jak robicie, i wiecie ze wychodzi?
druga sprawa - chcialam zrobic jakies ciekawe jajka faszerowane, tunczyk, łosoś - to juz było, ale moze macie jakies jeszcze inne ciekawe przepisy?
w zasadzie piszcie wszystko co robicie tylko blagam bez wpisow typu - nic nie robie, jade na gotowe, swieta sa dla frajerow itp itd.
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 09:02
      jaja faszerowane od zawsze robie dwa rodzaje. jeden obowiązkowy, drugi kombinuje z łososiami, tuńczykami etc.

ten obowiązkowy przepis niezmienny od lat - uwielbiam.
      kiełbasa serdelowa
      zółtka,
      natka pietruszki (duuuuużo)
      majonez
      musztarda
      sól, pieprz

przepuszczam wszystko przez maszynkę, mieszam, napełniam białka.
      mniam.
    • kropkacom Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 09:04
      Też myślałam o zrobieniu paschy. Robiłam z własnoręcznie robionego twarogu. Była pyszna. Jednak wolałabym sobie tym razem sprawę ułatwić...
    • lola211 Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 09:05
      Pasche robilam z gotowego, ale szukalam prawdziwego dobrego twarogu.
      Jaja faszerowane lubimy na cieplo z farszem z podsmazonych na masle z cebulka pieczarek i zielonej pietruszki.Do zwiazania masy troche majonezu.Nadziane skorupki posypuje sie tarta bułka i zapieka w piekarniku.
    • eliszka25 Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 09:06
      u nas od lat jednym z ulubionych dan wielkanocnych sa jajka faszerowane "na zielono". ugotowane zoltka rozgniatam w misce, dodaje lyzke miekkiego masla, wrzucam posiekany peczek koperku, peczek natki pietruszki i peczek szczypiorku, doprawiam sola i pieprzem do smaku, dodaje tyle majonezu, zeby powstaja gesta masa, dokladnie mieszam i taka masa nadziewam jajka. oprocz tego, ze sa pyszne, fajnie prezentuja sie tez na wielkanocnym stole. wygladaja bardzo wiosennie. dla jeszcze lepszego efektu mozna juz nadziane jajka przed ulozeniem na talerzu/polmisku obtoczyc w posiekanym drobniutko koperku.

z pascha nie pomoge, bo nigdy nie robilam.
    • aagnes Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 09:08
      No! ledwie kilka odpowiedzi, a juz jest bardzo smakowicie - ta kielbasa serdelowa mnie urzekła i wpisuje na liste!!
      • chocolate_cake Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 10:04
        Paschę robię dopiero od 2 czy 3 lat. Sama robię twaróg i pascha jest pyszna smile
        Jajek faszerowanych nie robię ale chyba spróbuję w tym roku
    • joa66 Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 10:59
      Paschę robię z gotowego twarogu (przyzwoitej jakości)
    • arwena_11 Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 11:33
      Paschy nie robię. Jakoś nigdy nikomu nie smakowała ( jedliśmy tylko w gościach )

Jajka faszerowane na dwa sposoby - na zimno - jajka gotuję na twardo, kroję na połówki /( ze skorupkami - skorupki wykorzystuję do drugiego sposobu)
      Wyjmuję zółtka i robię pastę - tuńczyk w sosie własnym, ogórek kiszony, kukurydza, czasami pieczarki podsmażone, łączę razem i dodaję łyżkę majonezu ( żeby sie lepiej połączyło ). Pastę robię dzień wcześniej - lepiej smakuje. Wkładam do jajek, dekoruję natką, miętą, co tam mam pod ręką.

Wykorzystuję skorupki z pierwszego przepisu.

Pieczarki kroję w drobną kostkę, szynkę również, białko jajka też, mieszam razem dodaję starty ser żółty, i łączę wszystko surowym żółtkiem. Wkładam w skorupkę i zapiekam 10 minut.

• oteczka Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 11:50
        dobra pascha to tylko ze swojego twarogu,robię z wiejskiego mleka ,śmietany i żółtek,podgrzewam około godz na minimalnym ogniu,odcedzam dobrze na gazie ,ubijam masło z pudrem na pianę dodaję po łyżce ser,doprawiam laską wanilii ,gazę wygotowuję ,układam w misce o kształcie babki wykładam masę i do lodówki na noc ,na drugi dzień wyjmuję na talerz obkładam bakaliami
    • jola-kotka Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 11:55
      jako gotowane wyciągasz zoltko ladujesz w bialko kawior ,owijasz lososiem wedzonym ,cytryna. Tylko kawiorem a nie jemu podobnym swinstwem bo niejadalne wtedy jest.
    • angeika89 Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 12:00
      Paschę zawsze robię z gotowego twarogu, żeby sobie życia dodatkowo nie komplikować i wychodzi w porządku.
      Jajka u mnie zawsze faszerowane pieczarkami, bo mąż kocha. Robię tak; proste i smaczne:

Jajka obierz, przekrój na połowę, wyjmij ostrożnie żółtka.
      Pieczarki i cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
      Podsmaż razem na maśle, ostudź.
      Żółtka połącz z pieczarkami i Majonezem. Dopraw solą i pieprzem
      Połówki jajek napełnij farszem i ułóż na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i kiełkami rzodkiewki.
      Pieczarek daję ok 500g na 8 jaj, 1 cebulę i ok 2 łyżki majonezu...
    • thea19 Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 12:01
      jajka faszerowane: ugotowane i zmielone zoltka, plus posiekany koperek (duzo), ugotowane i zmielone pieczarki, sol pieprz i odrobina majonezu jako lepiszcze
    • klamkas Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 13:42
      Jajka - żółtko rozcieram z podduszonym szpinakiem i odrobiną majonezu, czosnku - wychodzi piękny zielony farsz. Żółtko rozcieram z twarogiem o odrobiną jogurtu na gładką masę, dodaję chrzan, posiekaną rzeżuchę. Żółtko plus drobniutko posiekany wędzony kurczak plus dużo wszelakiej zieleniny (jak mam to i świeżą młodziutką pokrzywę), do tego majonez. Z łososiem to wiadomo. Możesz też zmiksować żółtko z groszkiem z puszki (albo ugotowanym mrożonym), dodać posiekany koperek, jogurt/majonez.
    • notting_hill Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 14:36
      Robie paschę z własnoręcznie robionego sera wg przepisu Agnieszki Kręglickiej, ponieważ ma ona zupełnie inny smak. Z gotowego twarogu jest kwaskowata, ta moja jest jakby z ricotty zrobiona (podobna technologia, więc nic dziwnego), łagodna w smaku. Gdybym miała robić z twarogu, nie robiłabym wcale, szkoda zachodu, lepiej sernik upiec, ale co kto lubi.
      • joa66 Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 14:53
        lepiej sernik upiec, ale co kto lubi.

ale sernik to coś zupełnie innegosmile Poza tym - też można by dyskutować czy sernik z sera domowego jest lepszy niż z gotowego. smile
        • notting_hill Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 15:06
          Chodziło mi o to, że pascha z własnoręcznie robionego sera (który powstaje ze słodkiego mleka, nie skwaśniałego, jak twaróg) smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjne polskie wyroby z sera twarogowego... Nie wiem wprawdzie, czy tak smakuje tradycyjna pascha, ale wierzę w tej materii p. Kręglickiej.
          • joa66 Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 15:18
            Na pewno smakuje inaczej, zgadzam się. Podobnie jak inne potrawy wykonane całkowicie od zera w domu. Ale - moim zdaniem - wiele osób musi szukać kompromisu między wysiłkiem/czasem włożonym w przygotowanie potrawy, a efektem. Dlatego dobrej jakości "półprodukty"* świetnie się sprawdzają. Bardzo prawdopodobne, że "moja" pascha byłaby sto razy lepsza gdybym przygotowała ją sama od zera. Ale i tak jest bardzo dobra (chwalę się, ale niewiele ciast i deserów potrafię robić smile ) i wiem co jest w środku.

* kiedy mówię o jakości gotowych serów/twarogów mam na myśli smak, który nam odpowiada i skład, tzn brak jakichkolwiek dodatków typu cukier, masło itd., bo i takich "serów" jest sporo na rynku.
    • olena.s Re: Pascha i jajka faszerowane 20.03.16, 14:46
      A to nie jest po protu tak, że niektórzy lubią paschę (i serniki) z mało kwaśnego sera, a inni z bardziej kwaskowatego? I ci którzy nie trafiają na swój smak wolą kombinować samodzielne odsączanie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka