Dodaj do ulubionych

tolerancja wierzących

28.03.16, 17:48
Moja córka przyjaźni się z sąsiadką z osiedla. Bardzo sympatyczna dziewczyna i znajdują sporo wspólnego języka. Rodzice tez sympatyczni ale robią ciągle podchody żeby moja córkę nawrócić. Podpytują dlaczego nie chodzi do kościoła /teraz w okresie Wielkanocy szczególnie/, że trzeba, że to takie wspaniałe. Nie sa jacys szczególnie namolni ale moja córke zaczynają irytować te podchody. Dzielnie odpiera te rozmaite zachęty do wiary ale nie wiem czy nie wkroczyć. Ja ich córki nigdy nie przepytuję dlaczego chodzi do koscioła i po co....Może zacząć?
Obserwuj wątek
    • wielceszanownypan Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 17:59
      mama303 napisała:
      Podpytują dlaczego nie chodzi do kościoła

A dlaczego nie chodzi do kościoła?
      Sama tak postanowiła czy ty ją tak wychowałaś?
      • mama303 Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 18:08
        wielceszanownypan napisał:

> A dlaczego nie chodzi do kościoła?

bo nie wierzy.
        • amoreska Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 18:12
          To po prostu tak odpowiedzcie sąsiadom z osiedla.
          • mama303 Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 19:17
            amoreska napisała:

> To po prostu tak odpowiedzcie sąsiadom z osiedla.

ale to im nie wystarcza.
          • kolter Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 19:58
            amoreska 28.03.16, 18:12
            >To po prostu tak odpowiedzcie sąsiadom z osiedla.

tak po prostu religia ryje w pewnych kwestiach berety
    • krejzimama Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 18:13
      W cywilizowanym społeczeństwie takie pytania są nie do pomyślenia i po prostu niegrzeczne.
      Religia powinna być prywatną sprawą człowieka uprawianą w domu lub świątyni.
    • mid.week Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 18:14
      Tolerancja większości jest mniej wymagająca i bardziej nonszalancka od tolerancji mniejszości. W praktyce wygląda to tak, że pytania o niechodzenie do kościoła to wynik pozytywnego zainteresowania drugim człowiekiem, a pytania o sens chodzenia balansują na pograniczu obrazy uczuć religijnych i przesladowania wiernych.
    • najma78 Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 18:18
      Ile twoja corka ma lat?
      • mama303 Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 19:18
        najma78 napisała:

> Ile twoja corka ma lat?

13
        • najma78 Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 19:24
          mama303 napisała:

> najma78 napisała:
          >
          > > Ile twoja corka ma lat?
          >
          > 13

A to juz nastolatka, zwyczajnie niech powie ze jest ateistka, dlatego nie chodzi do kosciola. Jesli zapytaja jeszcze raz to powtorzyc ze juz mowilam, jestem ateistka. Grzecznie ale stanowczo.
          • mama303 Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 19:27
            najma78 napisała:

> A to juz nastolatka, zwyczajnie niech powie ze jest ateistka, dlatego nie chodz
            > i do kosciola. Jesli zapytaja jeszcze raz to powtorzyc ze juz mowilam, jestem a
            > teistka. Grzecznie ale stanowczo.

tak mówi, ona generalnie jest wygadana. To nie ucina nagabywanek i pouczania.
            • najma78 Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 19:57
              mama303 napisała:

> najma78 napisała:
              >
              To nie ucina nagabywanek i pouczania.

Jesli jej to przeszkadza to moze ty zamien z nimi slowo w tej sprawie. A czesto ona z nimi ma okazje rozmawiac?
              • mama303 Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 20:52
                dość często bo on i tacy gościnni....własnie nie chce jakiejś afery ale chyba będę musiała coś powiedziać
                • kolter Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 21:15
                  mama303 28.03.16, 20:52
                  dość często bo on i tacy gościnni....własnie nie chce jakiejś afery ale chyba będę musiała coś powiedziać

gościnni czy nie, nie wolno dziecku dać zryć beret, sekty tak werbują, pozorną dobrocią
                • najma78 Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 22:02
                  mama303 napisała:

> dość często bo on i tacy gościnni....

Moze i giscinni ale to sa osobiste kwestie i matka corki kolezanki nie powinna przkraczac pewnych granic. Poza tym to ona spedza czas z dziewczynami? Moja corka ma 13 lat i tez przychodza do niej kolezanki i chlopak ale przyznam ze zamienie z nimi kilka zdan ale nie siedzie i nie dyskutuje a juz wypytywanie o wyznanie i powody chodzenia/niechodzenia do np kosciola to przesada i nie zadawalabym takich pytan w sumie obcym osobom a do tego nastolatkom.
                  • mama303 Re: tolerancja wierzących 29.03.16, 18:27
                    najma78 napisała:

> Moze i giscinni ale to sa osobiste kwestie i matka corki kolezanki nie powinna
                    > przkraczac pewnych granic. Poza tym to ona spedza czas z dziewczynami?

czasami tak, ostatnio np. poszła z nimi na spacer i rozmawiały.
    • lauren6 Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 18:47
      >Może zacząć?

Zacznij. Inaczej chamstwa nie nauczysz kultury.
    • ichi51e Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 19:02
      Wierzacy z definicji nie moga byc tolerancyjni. Oni wierza ze niewierzacych czeka pieklo. Jak mozna to tolerowac zwlaszcza jak sie kogos lubi?
    • albertynaa Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 19:09
      Koleżanka to chrześcijanka? Gdyby była muzułmanką- plułaby za wami na ulicy, wszak niewierzący to dla nich najpodlejszy rodzaj ludzki.
    • lady-z-gaga Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 19:14
      Nie są szczególnie namolni, ale Ty widzisz w tym nietolerancję? Błąd, to tylko brak kultury.
      Nietolerancja byłaby wtedy, gdyby nie pozwalali swojej córce przyjaźnić się z Twoją.
      • mama303 Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 19:19
        lady-z-gaga napisała:

> Nie są szczególnie namolni, ale Ty widzisz w tym nietolerancję?

nie, raczej tolerancje z defektem smile
        • albertynaa Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 19:23
          Sama masz defekt wink
          Człowiek kulturalny nie zauważa potknięć bliźniego.
          Nie wtrącaj się między dzieci, bo wszystko zepsujesz.
          • mama303 Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 19:25
            albertynaa napisała:

> Nie wtrącaj się między dzieci, bo wszystko zepsujesz.

chyba nie doczytałaś że to nie jest rozmowa między dziewczynami, tylko regularne nagabywanie do wiary mojej córki przez matkę koleżanki, co zaczyna mojej córce sie nie podobać.
            • bi_scotti Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 19:57
              Powiedz corce, ze to jest trening, ktory jej sie przyda gdy za 15-20 lat bedzie musiala odpowiadac co najmniej 58 razy dziennie na to samo pytanie "czemu to dziecko nie ma czapeczki?" tongue_out Trening w kazdej dyscyplinie bywa wymagajacy big_grin Life.
              • mama303 Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 20:54
                bi_scotti napisała:

> Powiedz corce, ze to jest trening, ktory jej sie przyda gdy za 15-20 lat bedzie
                > musiala odpowiadac co najmniej 58 razy dziennie na to samo pytanie

ale chyba jednak jej pomogę smile
          • kolter Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 20:01
            albertynaa 28.03.16, 19:23
            Sama masz defekt wink
            Człowiek kulturalny nie zauważa potknięć bliźniego.
            Nie wtrącaj się między dzieci, bo wszystko zepsujesz.

jak widać temat cie przerasta , tam już nie dzieci a i rodzice w akcji
          • wioskowy_glupek Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 20:16
            Nieumiejętność czytania ze zrozumieniem to spory defekt - serio
    • anorektycznazdzira Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 20:01
      Prawdopodobnie zwróciłabym uwagę tym rodzicom, prosząc ich wprost, żeby nie nagabywali mojej córki na temat religii. Gdyby dawali oznaki, że nie mogą zajarzyć o co mi chodzi dodałabym, że przecież mimo wyraźnie różnych poglądów w tej kwestii ja im dziecka na swoje nie nawracam.
      Oczywiście bardzo uprzejmie, jeśli się mimo to obrażą, to znaczy, że są walnięci tak czy inaczej.
    • praca.zawodowa Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 21:01
      A jakby nagabywali dlaczego nie chodzi na basem, nie uczy sie arabskiego (szczegolnie teraz), a to takie wspaniałe, to co by córka odpowiedziała ?
    • iziula1 Re: tolerancja wierzących 28.03.16, 21:17
      Ile lat ma córka?
      Skoro się znacie z tymi ludzmi powiedz im że stawiają i córkę i ciebie w niezręcznej sytuacji. W Polsce jak dotąd obowiązuje wolność sumienia i brak nakazu wyznawania jedynej słusznej wiary. Nagabywanie dziecka jest nietaktem - delikatnie mówiąc.
    • mamma_2012 Re: tolerancja wierzących 29.03.16, 18:37
      Moja córka ma koleżankę z ultrakatolickiej rodziny. Dziewczyna to hybryda, bo z jednej strony wierzy i popiera rodziców, z drugiej jest wyuzdana i łatwa w sposób nie do zaakceptowania przez moje dziecko niechodzące na religię.
      Na szczęście nikt jej nie odpytuje dlaczego nie godzi do kościoła, a ja nie ingeruję w ich pomysły

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka