Dodaj do ulubionych

Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze

04.04.16, 18:50
Sprawa profanacji Mszy Św. przez lewacką działaczkę LGBT w prokuraturze. Mam szczerą nadzieję, że zostanie skazana.

Na wpolityce.pl ktoś napisał, że nawet ZOMO w latach 80. nie ośmielało się wchodzić do kościołów i zakłócać nabożeństw. LGBT to ideologicznie bardziej agresywny odłam neomarksizmu. Oni nie mają żadnych zahamowań.

I ze zgrozą zdałem sobie sprawę, że ten ktoś napisał prawdę.
Obserwuj wątek
    • baltycki Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 18:55
      "Chamowniczeski Sąd Rejonowy w Moskwie skazał trzy członkinie feministycznej grupy punkrockowej Pussy Riot na kary po dwa lata łagru za "chuligaństwo motywowane nienawiścią religijną".
      Dziewczęta oskarżono o sprofanowanie świątyni, obrazę uczuć religijnych i szerzenie nienawiści."
      • joaaa83 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:05
        O tym samy pomyślałam czytając tytuł. Jednak wtedy i dziś uważam, że Pussy Riot powinny być ukarane np. karą 100 godzin prac społecznych. Dla tej pani wystarczy mandat w wysokości 500 zł.
        Żeby było jasne - ja tam popieram jej poglądy, ale msza to nie kółko dyskusyjne.
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:07
          joaaa83 napisała:

> ale msza to nie kółko dyskusyjne

A jak mają ludzie protestować przeciwko faszystowskim zapędom KK?

Xsionnc
          • joaaa83 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:18
            Pod kościołem albo po mszy, a nie w trakcie.
            • livia.kalina Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:22
              A niby czemu nie w trakcie? ktoś coś mówi, tobie to nie pasuje to protestujesz. Ksiądz to nie Chrystus i chyba w polemikę można z nim wchodzić.
              • semihora Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:32
                Właśnie. Ksiądz to też człowiek, nie jest nieomylny i jak pitoli brednie, to można mu uwagę zwrócić. Także na mszy, bo czemu nie?
              • joaaa83 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:35
                Pewnie, że możesz, ale oprócz księdza są tam jeszcze inni ludzie i trzeba uszanować, że oni przychodzą słuchać księdza, a nie Ciebie. Bo w KK na mszy się słucha, a nie dyskutuje. Po mszy jak najbardziej można z księdzem rozmawiać, czy kłócić się.

Jeszcze co innego, jakby ona znalazła się tam przypadkiem i puściły jej nerwy. Ale to przecież celowe działa nie było.
                • livia.kalina Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:47
                  >Pewnie, że możesz, ale oprócz księdza są tam jeszcze inni ludzie i trzeba uszanować, że oni >przychodzą słuchać księdza, a nie Ciebie.
                  a co ty się tak wypowiadasz w imieniu innych ludzi? Skąd niby masz pewność, że nie było tam ludzi, którzy chcieli posłuchać, co ta kobieta miała do powiedzenia? Ile ona się tam wypowiadała? Kilkadziesiąt sekund, dwie minuty? A co to za krzywda, skoro wypowiadała się na temat?
                  >Bo w KK na mszy się słucha, a nie dyskutuje.
                  Może pora to zmienić? Skoro jakimś ludziom jest to potrzebne? Kościół w końcu ma być dla ludzi a nie tylko dla księży. Jak im tak ludzie przeszkadzają to może niech odprawiają msze przy pustych kościołach? Żaden Wojtuś z porażeniem dziecięcym nie będzie ich wnerwiał, czy też kobieta, której nie podoba się instrumentalne traktowanie kobiet.
                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:55
                    ale komu potrzebne? panience od LGBT? Może jak odpowie za profanacje zacznie myśleć, bo na razie rozum to gdzieś zgubiła.
                    • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:59
                      arwena_11 napisała:
                      > ale komu potrzebne?

Ślepym głupim ludziom, którzy uważają słowa księdza za wyrocznię.
                    • livia.kalina Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:00

,ale komu potrzebne? panience od LGBT?
                      Tyś się tak w kościele wyszkoliła bez szacunku wypowiadać o innych ludziach? Czy też do tej demoralizacji doszło gdzie indziej?
                      Zupełnie serio mnie to interesuje bo bardzo bym chciała to miejsce omijać z daleka.
                      • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:23
                        skoro ona nie ma szacunku do ludzi, którzy przyszli na mszę, to jaki szacunek można mieć dla niej?
                        • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:27
                          arwena_11 napisała:
                          > skoro ona nie ma szacunku do ludzi, którzy przyszli na mszę, to jaki szacunek
                          > można mieć dla niej?

Przyszli na mszę bezmyślnie słuchać jak barany? List to nie msza, to list. Jak ogłoszenie parafialne. No chyba, że jest się baranem, który nie rozróżnia tongue_out
                          • lellapolella Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:40
                            A po czym poznałaś, że nie miała szacunku dla ludzi, którzy przyszli na mszę? Pluła na nich? Szarpała?
                            To dziwne jak katolików wszystko śmiertelnie obraża, a niby jeden z drugim to męczennicy za wiarę in spe...
                            • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:43
                              jak chciała wyjść to mogła, tylko nikt by tego nawet nie zauważył. Ona urządziła cyrk, przeszkadzając innym.
                              • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:46
                                arwena_11 napisała:
                                > jak chciała wyjść to mogła, tylko nikt by tego nawet nie zauważył. Ona urządził
                                > a cyrk, przeszkadzając innym.

Nagranie z Mariackiego widziałaś?

Lepszy cyrk niż bezmyślne patrzenie w księdza jak w cielca.
                                • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:26
                                  a tam ktoś dyskutował? Ja widziałam, że tylko wychodzili. No i oczywiście pełen spotan, a telewizja znalazła się tam przypadkiem
                                  • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:38
                                    arwena_11 napisała:
                                    > a tam ktoś dyskutował? Ja widziałam, że tylko wychodzili. No i oczywiście pełen
                                    > spotan, a telewizja znalazła się tam przypadkiem

Wiesz co to smartfon? Teraz 'narzędzie do robienia telewizji' każdy ma w kieszeni.
                                    • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:38
                                      tak, tak zwłaszcza w Św Annie nie?
                                      • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:43
                                        arwena_11 napisała:
                                        > tak, tak zwłaszcza w Św Annie nie?

Kościół Św. Anny to Mariacki? Fiu fiu pani big_grin
                                  • ichi51e Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 07:43
                                    Telewizja byla w swietej Annie bo stamtad chyba jest transmisja mszy swietej?
                                    • scher Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 07:55
                                      ichi51e napisała:

> Telewizja byla w swietej Annie bo stamtad chyba jest transmisja mszy swietej?

Ale tylko w Sześciu Króli.
                                      • ichi51e Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:32
                                        a widzisz. Kiedys widzialam tam kamery i tak mi zostalo big_grin
                            • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:48
                              lellapolella napisała:
                              > To dziwne jak katolików wszystko śmiertelnie obraża, a niby jeden z drugim to m
                              > ęczennicy za wiarę in spe...

Jednocześnie uzurpują sobie prawo do zakłócania imprez kulturalnych i manifestacji, które są nie po ich myśli. Hipokrycie do kwadratu.
                    • sitniczek Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:04
                      Profanacją jest wpie..... się katabasów w ciążę.
                    • sumire Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:07
                      Ale jaką w ogóle profanację? W czym ta profanacja?
                      • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:21
                        Na przerwaniu mszy? Ludzie nie przyszli słuchać panienki. Przyszli na mszę, w jedno z największych świąt kościelnych.
                        • sumire Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:26
                          A może to znak, że KK powinien zacząć słuchać ludzi, a nie tylko grzmieć z ambony? W kościołach protestanckich nikt by się nie obraził za wejście, wyjście, picie herbaty w trakcie, zabranie głosu. Bywałam na mszach tamże - z własnej woli, będąc ateistką - i atmosfera mnie ujmowała.
                          Kościół jest dla wiernych, czy wierni dla Kościoła?...
                          • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:42
                            No widzisz, a ja wolę w skupieniu spędzić mszę, bo po to tam przychodzę. Jak chcę podyskutować to jadę na rekolekcje lub do jakiś grup parafialnych.

Na mszy potrzebuję ciszy, skupienia, spokoju. Żadnych dodatkowych atrakcji.
                            • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:44
                              arwena_11 napisała:
                              > Na mszy potrzebuję ciszy, skupienia, spokoju. Żadnych dodatkowych atrakcji.

Jakoś cisza i skupienie wiele Ci nie pomaga na zrozumienie smile
                              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:48
                                a czego zrozumienie? Głupiej ustawki czy waszego światopoglądu. Chyba nie chcę tego rozumieć.
                                • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:51
                                  arwena_11 napisała:
                                  > a czego zrozumienie? Głupiej ustawki czy waszego światopoglądu. Chyba nie
                                  > chcę tego rozumieć.

Ta... w całej Polsce ustawki big_grin Ja osobiście nie chcę rozumieć jak matka córki może siedzieć jak głupie ciele słuchając tego listu. Ale biorąc pod uwagę Twoją 'wiarę' to pewnie to na pokaz panu bogu świeczkę a córce skrobankę na Słowacji.
                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:54
                                    jak rozumiem sądzisz po sobie? Bo skrobanka to po prostu niezbedna jest do życia. I nie bierzesz pod uwagę że ktoś nie chce się skrobać?
                                    • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:57
                                      arwena_11 napisała:
                                      > jak rozumiem sądzisz po sobie? Bo skrobanka to po prostu niezbedna jest do życi
                                      > a. I nie bierzesz pod uwagę że ktoś nie chce się skrobać?

Jasne - każda kobieta marzy o urodzeniu dziecka gwałciciela albo o śmierci. Każda prawdziwa katolicka panienka.
                                      • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:25
                                        Masz na tym forum przykład Kontradykcji - ona chyba zbyt wierząca nie jest. Pisała w innym wątku że urodziłaby dziecko gwałciciela. Takich jak ona jest wiele.
                                        Co innego wychować, co innego urodzić.
                                        • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:41
                                          arwena_11 napisała:
                                          > Masz na tym forum przykład Kontradykcji - ona chyba zbyt wierząca nie jest. Pis
                                          > ała w innym wątku że urodziłaby dziecko gwałciciela. Takich jak ona jest wiele.
                                          > Co innego wychować, co innego urodzić.

Jakby Twoja 13-14letnia córka zaszła w wyniku gwałtu w ciążę to też byś powiedziała 'urodź wychowywać nie musisz'? Do kościołka byś ją z brzuchem prowadzała?

Umrzeć też byś jej pozwoliła? Z katolską lubością patrzyłabyś na śmierć własnej córki w imię zygoty?

Wybacz ale znając Twoje egoistyczne teksty z forum w nic powyższego nie uwierzę.
                                          • scher Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:47
                                            araceli napisała:

> Jakby Twoja 13-14letnia córka zaszła w wyniku gwałtu w ciążę to też byś powiedziała
                                            > 'urodź wychowywać nie musisz'?

A co, miałbym ją zachęcać do zabicia dziecka?
                                            • iwles Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:57
                                              Uszanowac, gdyby corka podjela taka decyzje i zrobic wszystko, by miala mozliwosc wyboru.
                                          • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:51
                                            A dlaczego zakładasz, ze moja córka zostanie zgwałcona? Nie szwenda się nigdzie wieczorami sama, jak gdzieś idzie to zawsze w jakiejś grupie.

A jeśli w wyniku aborcji stanie się bezpłodna ( istnieje taka możliwość przecież ), to wtedy mi bardzo podziekuje prawda?
                                            • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:54
                                              arwena_11 napisała:
                                              > A dlaczego zakładasz, ze moja córka zostanie zgwałcona? Nie szwenda się nigdzie
                                              > wieczorami sama, jak gdzieś idzie to zawsze w jakiejś grupie.

Większość gwałtów dokonuje sprawcy znani ofierze - nie zgrywaj głupa. Zgwałcić ją może wujek albo księżulek na rekolekcjach.

Odpowiedz na pytanie zamiast wykręcać.
                                              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:05
                                                Może, ale w tym celu musi zostać sam na sam. A takich możliwości nie ma. Nie wiem po co miałaby sama zostawać z wujkiem/ kuzynem czy księdzem? Zawsze jest więcej osób.
                                                • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:15
                                                  arwena_11 napisała:
                                                  > Może, ale w tym celu musi zostać sam na sam. A takich możliwości nie ma. Nie
                                                  > wiem po co miałaby sama zostawać z wujkiem/ kuzynem czy księdzem? Zawsze
                                                  > jest więcej osób.

Naiwne ciele z Ciebie. Odpowiesz w końcu na pytanie?
                                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:23
                                                    Nie biorę pod uwagę gwałtu, zwłaszcza że moja córka nie ma 13 lat.

Jedyną opcję jaką mogłabym brać pod uwagę w takiej sytuacji to pigułka po. Z córką mam na tyle dobry kontakt, że powiedziałaby mi o tym co się stało i można by zadziałać zanim dojdzie do zapłodnienia.
                                                    Aborcji sobie nie wyobrażam. Decyzja co do losu dziecka po urodzenia była by wspólną decyzją nas wszstkich.
                                                  • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:24
                                                    arwena_11 napisała:
                                                    > Nie biorę pod uwagę gwałtu, zwłaszcza że moja córka nie ma 13 lat.

<facepalm>

> Jedyną opcję jaką mogłabym brać pod uwagę w takiej sytuacji to pigułka po.

I tyle by było z Twojej 'wiary'. CBDU.
                                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:35
                                                    To jest jedyna rzecz, którą biorę pod uwagę, gdyby córka chciała.
                                                    Z tego co czytam, to tabletka po, wstrzymuje owulacje jeżeli jeszcze jej nie było. NIe dopuszcza do zapłodnienia. Ale jak już się zarodek zagnieździł w macicy to nie zadziała. Dlatego powinno się ją brać max 24h po. Zakładam, że córka dostałaby taką tabletkę max w 2-3h po.
                                                    Dlatego nie traktuję tego jak aborcji tylko niedopuszczenie do ciąży. Tak jak w innej antykoncepcji hormonalnej
                                                  • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:36
                                                    arwena_11 napisała:
                                                    > Dlatego powinno się ją brać max 24h po. Zakładam, że córka do
                                                    > stałaby taką tabletkę max w 2-3h po.

Blahahahahaha big_grin W Polsce? Od kogo przepraszam - masz w zapasie?
                                                  • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:38
                                                    araceli napisała:
                                                    > Blahahahahaha big_grin W Polsce? Od kogo przepraszam - masz w zapasie?

W sumie cofam - pewnie znajomy ginekolog z 'katolickim' sumieniem za odpowiednia sumkę. Panu bogu świeczkę a córze tabletkę po...

A co jak ciąża będzie zagrażać jej życiu? złożysz ofiarę bożkowi z własnego wychuchanego egoistycznymi genami dziecka?
                                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:47
                                                    Ale co uważasz za ciążę zagrażającą życiu? Pozamaciczną? Wtedy ratujesz matkę.
                                                    W wielu innych przypadkach rozwiązaniem jest cc - kwestia najczęściej ceny.
                                                  • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 07:47
                                                    arwena_11 napisała:
                                                    > Ale co uważasz za ciążę zagrażającą życiu? Pozamaciczną? Wtedy ratujesz matkę.

Ty nadal nie rozumiesz o co chodzi w nowym projekcie?

> W wielu innych przypadkach rozwiązaniem jest cc - kwestia najczęściej ceny.

Katolka i łapóweczki smile Twoja 'wiara' powala. Naprawdę nie wstydzisz się pisać otwarcie? Panu bogu świeczkę ale jak trzeba to łapóweczkę...
                                                  • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:00
                                                    arwena_11 napisała:
                                                    > Ale co uważasz za ciążę zagrażającą życiu? Pozamaciczną? Wtedy ratujesz matkę.

Do poczytania i pomyślenia, że to kiedyś może być Twoja córka:
                                                    en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Savita_Halappanavar
                                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:43
                                                    no chyba teraz w każdej aptece można kupić? Zwłaszcza w dużych sieciach powinny być. Nigdy nie kupowałam, ale jutro się przejdę do apteki pod domem i do superpharmy i sprawdzę.
                                                  • mamma_2012 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 07:48
                                                    Po 2-3 godzinach, to ona będzie sobie aspirynę mogła łyknąć.
                                                    A nawet jeśli profilaktycznie zaopatrzysz ją w tabletkę, to nadal jej skuteczność nie jest 100%.
                                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:09
                                                    no ale jak nie zadziała, to nie mam na to wpływu. Skrobanki pod uwagę nie biorę
                                                  • mamma_2012 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:11
                                                    A twoja córka ma identyczne poglądy czy ona jednak taką opcję by jednak rozważała?
                                                  • mamma_2012 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:06
                                                    Ale prawa nie stanowi się pod waszą rodzinę i Twoje jakże optymistyczne założenia.
                                            • sumire Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 07:11
                                              Tak, Arweno, bo gwałcone są tylko te, co się szwendają.
                                              Nigdy ciche, pokorne żony.
                                              Tylko w badaniach jakoś wychodzi inaczej, dlaczego?

I skrobią się też tylko te, co się puszczały?...
                                            • mamma_2012 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:00
                                              Jesteś niesamowicie naiwna.
                                              Gwałty w wykonaniu zboczeńca czatującego na ofiarę w krzakach na odludziu to tylko jakiś odsetek.
                                              Zresztą przypominasz mi rodziców koleżanki mojej córki, też ma absolutny zakaz szwendania się, musi przebywać z wybranymi znajomymi, w określonych miejscach, co nie przeszkadza jej w prowadzeniu życia, które nawet moją córkę nieco dziwi. Oczywiście rodzice, tak jak pewnie i ty, daliby sobie głowę obciąć za rozsądek latorośli.

Ps. w wyniku porodu też można stać się bezpłodną.
                                              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:20
                                                Tak w wyniku porodu można stać sie bezpłodnym, ale cc zapobiega większości późniejszych problemów. No i jedno dziecko już masz.

O córkę się nie martwię. Ostrożna z natury, a przebywa w środowisku znanym od wielu lat.
                                                Rozsądek to coś co nie da się nauczyć albo się go ma albo nie. Ja swego czasu bywałam w środowisku mało grzecznym, a wiedziałam, że pewnych rzeczy się nie robi, nie ciągnął mnie alkohol czy narkotyki. Moja córka pod tym względem ma podobnie.
                                                • mamma_2012 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:26
                                                  Jestem pewna, że wierzysz w to co piszesz.
                                                  Jednak nawet jeśli założymy, że teraz masz rację, to środowisko się zmienia wraz ze szkołą, dzieci tworzące to bezpieczne środowisko też się zmieniają i w końcu twoja córka też się może zmienić.
                                                  Będziesz wtedy zmieniać prawo?
                                                • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:27
                                                  arwena_11 napisała:
                                                  > O córkę się nie martwię. Ostrożna z natury, a przebywa w środowisku znanym
                                                  > od wielu lat.
                                                  > Rozsądek to coś co nie da się nauczyć albo się go ma albo nie.

No Ty rozsądku nie masz za grosz - jedynie naiwność. Myślisz, że np. ofiary molestowania przez księży to Ci co się 'puszczali i szlajali'? Oprzytomniej - lepiej dla Twoich dzieci będzie.
                                        • kama265 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:58
                                          myślę, że totalnie nie zrozumiałaś Kontradykcji
                                          • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:07
                                            Jak najbardziej zrozumiałam, jej potrzeba posiadania własnego dziecka byłaby większa niż odrzucenie dziecka z gwałtu.
                                            Dlaczego tak trudno zrozumieć, że dla kogoś tą chęć posiadania dziecka zastępuje wiara?
                                            • kama265 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:10
                                              a dlaczego TOBIE tak TRUDNO POJĄĆ, ze jesli ktoś podejmuje sam taka decyzję, to niech podejmuje! obecna ustawa nie ZMUSZA do aborcji. a daje taką możliwość kobietom nie czującym chęci. Kumasz?
                                              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:19
                                                a powiesz mi gdzie ja postuluję o zniesienie obecnego kompromisu? Jestem przeciwna aborcji na żądanie.
                                                Ale ustawka tej panny bardzo mi się nie podoba. Mogła robić to na zewnątrz. Ale wtedy cyrku by nie było i pewnie zainteresowania mediów również
                                                • paskudek1 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:49
                                                  nigdzie nie protestujesz przeciwko projektom "obrońców" życia nienapoczętego. Za to wszędzie plujesz na protestujących przeciwko takim projektom. Sorry memory ale wniosek nasuwa się sam - proponowane zmiany w prawie są ci obojętne albo na rękę smile
                                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:57
                                                    Nie protestuję bo mam inne zajęcia. A i nikomu nie bronię protestować. Tylko dlaczego na mszy? Myślała że jak ustawkę zrobi przed kościołem to media będą ją miały gdzieś bo nie będzie skandalu?

Nie wierzę w te zmiany. Ani również w zmiany w drugą stronę.
                                        • ichi51e Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 07:46
                                          Akurat przypadek na ktory sie powolujesz (z pozdrowieniami wink) jest dosc specyficzny. Oczywiscie zgadzam sie ze sa takie kobiety ale sa tez takie ktore postapilyby zupelnie inaczej.
                                        • natalia.nat Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 11:50
                                          Ale nikt nie mówi, że dziecko z gwałtu ma być z automatu usuwane. Wiele kobiet będzie chciało urodzić. I bardzo dobrze. Nikt jednak nie ma prawa zmuszać kobiety do kontynuowania takiej ciąży i urodzenia dziecka. Jest to ciąża z przestępstwa, bez zgody matki, została ona do tej ciąży przymuszona. Argument, że dziecko niczemu nie jest winne nie ma żadnego znaczenia. Kobieta też nie jest niczemu winna. W tym momencie jej prawo jest nadrzędne. Rozumiem, że ktoś może uważać, że powinna urodzić i jeżeli nie będzie chciała wychowywać, to może oddać do adopcji. I pewnie wiele kobiet tak robi. Zapewne są nawet takie, które wychowują dziecko z gwałtu. Ale to ma być decyzja tej zgwałconej kobiety. Nikogo innego.
                            • asia_i_p Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:47
                              Rozumiem i rozumiem, że akcje podczas mszy mogą być irytujące, ale to jest kwestia savoir-vivre, a nie prawa. Nie można zgłaszać do prokuratury wszystkiego, co nam trochę przeszkadza, bo sądy i bez tego mają sporo roboty.
                              • scher Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:45
                                asia_i_p napisała:

> Rozumiem i rozumiem, że akcje podczas mszy mogą być irytujące, ale to jest kwestia
                                > savoir-vivre, a nie prawa.

Nie zgadzam się. Uczucia religijne, obrządki religijne - każdej religii - są pod ochroną prawną. To wynika z tolerancji.
                                • kama265 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:01
                                  a uczucia ateistów? nie są pod ochroną? dlaczego?
                                  • misterni Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 07:36
                                    To Ty nie wiesz, że ateiści uczuć nie mają? wink
                                    • scher Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 07:41
                                      misterni napisała:

> To Ty nie wiesz, że ateiści uczuć nie mają? wink

Religijnych nie mają na pewno.
                                      • kama265 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 11:59
                                        ale mają np. poczucie smaku. i moje jest obrażane kościołami - potworkami w kształcie nie wiadomo czego np. żagla podobno, czy korony (WTF?). mam też słuch i chęć wyspania się. ale muszę znosić napieprzanie dzwonów od rana - a wolałabym swój odpoczynek przeżyć w ciszy.
                            • sumire Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:47
                              Zakładałabym, że polityczna agitka mieści się w "dodatkowych atrakcjach", ale chyba się mylę.
                              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:50
                                Nie dodatkowa atrakcja to np.głupia ustawka panienki z LGBT.
                                List jak list, spodziewałaś się innego? Połowa pewnie nie słuchała, podobnie jak ogłoszeń parafialnych.
                                • kama265 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:09
                                  ależ kościół sam się miesza do polityki no to się narażają na takie akcje. Jak grupa jakaś różańcowa się ustawiła pod redakcją wyborczej i chciała z nich szatana wypędzać to rozumiem, że jest ok? albo jak się ustawili przy wejściu do teatru polskiego i nie dawali wejść ludziom na spektakl za który zapłacili? może oni też chcieli w skupieniu wejść do teatru i się cieszyć spektaklem a nie przedzierać przez oszołomów???
                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:13
                                    Mogłabyś porównać, gdyby weszli do tego teatru i zakłócili przedstawienie.
                                    To co robili pod teatrem - mieli prawo. Jakby panienka zaczęła protestować pod kościołem to jej sprawa i nikomu nic do tego.
                                    • wuika Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:18
                                      A mało to razy artyści byli wygwizdywani? Ło jej, profanacja suspicious
                                      • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:23
                                        Wygwizdać, bo sztuka denna - cóż kwestia kultury. Kiedyś rzucano pomidorami - mamy do tego wrócić?
                                        Ale zakłócenie bo mam inne poglądy - to zdecydowanie nie na miejscu.Protestować można jak najbardziej przed teatrem. Podobnie jak przed kościołem.

Poza tym dlaczego przed kosciołem a nie przed pałacem biskupim? W 1993 roku manifestacje były właśnie tam i armatkami z wodą rozpędzano tłum. Ja nie chodziłam, ale miałam koleżanki, które chodziły - nie z ideologii, bo tak naprawdę było im to wtedy obojętne, ale każdy powód był dobry do zerwania się ze szkoły wink
                                • maslova Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 05:06
                                  > Połowa pewnie nie słuchała, podobnie jak ogłoszeń parafialnych.

Wcześniej pisała, że ludzie przychodzą do kościoła, aby wysłuchać w skupieniu księdza, teraz twierdzisz, że połowa ludzi chodzi na mszę tylko po to, aby odbębnič niedzielny obowiązek. W takim razie IMO ta kobieta zrobiła im tylko przysługę, bo przynajmniej zainteresowała ich tym, co ma ksiądz do powiedzenia.
                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:40
                                    List był czytany zaraz po komunii. Ja zawsze idę na końcu. Czas po tym ( często ogłoszenia ) wykorzystuję na modlitwę. Nie słucham ogłoszeń, jak mnie coś inetersuje to sprawdzam na stronie parafii.
                              • asia_i_p Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:09
                                Nie słyszałam tego listu, bo w kościele, w którym byłam, było kazanie, nie list. Być może były tam elementy polityczne, jednak fakt wypowiadania się Kościoła o aborcji nie jest sam w sobie polityczny. Kościół nie może nie odnosić się do aborcji, ponieważ w widzenie świata Kościoła wpisane jest przekonanie, że embrion i płód ludzki to człowiek. Więc nie może się nie upominać w jakiś sposób o ochronę tego człowieka.

Ta proponowana teraz ustawa jest zła, bo tworzy niebezpieczne kategorie prawne, może doprowadzić do sytuacji, w której kobieta, która poroniła ciążę zamiast opieki będzie otoczona podejrzeniami, dodatkowo będzie musiała się tłumaczyć - widać na przykładzie Salwadoru, gdzie kobiety boją się zgłosić do ginekologa z problemami w ciąży, bo boją się być oskarżone o aborcję w razie poronienia i giną dzieci, które można by uratować. Można by oczekiwać, że Kościół to zrozumie i tej ustawy nie będzie popierał, ale nie można oczekiwać, że przestanie opowiadać się przeciwko aborcji. I nie można oczekiwać, że opowiadając się przeciwko, będzie ograniczał ten sprzeciw tylko do swoich wyznawców - bo, w przeciwieństwie do antykoncepcji, seksu pozamałżeńskiego, masturbacji, samobójstwa, to nie jest kwestia nakazów czysto religijnych. Nakaz "nie zabijaj" jest szerszy niż wyznania i szerszy niż religia. Pro-life nie różnią się od pro-choice podejściem do nakazu "nie zabijaj", różnią się opinią na to, czy embrion/ płód jest istotą ludzką. Jeżeli stan mojej wiedzy mówi mi, że to człowiek, to ja nie mogę powiedzieć, że to tylko sprawa jego rodziców, co z nim zrobią. To tak, jakby oczekiwać, że przeciwnicy przemocy fizycznej wobec dzieci ograniczą się do nieużywania jej wobec własnych dzieci.

Rzadko już rozmawiam na temat aborcji, bo się nie da. Z tym, co w tej chwili uważam, nie umiem rozmawiać z nikim - bo ja widzę, że to jest ogromny problem, że mamy dwoje ludzi nierozerwalnie fizycznie związanych ze sobą, których interesy bywają całkiem sprzeczne. I z takim podejściem nie pogadam z nikim - bo pro-life mi powiedzą, że interesy nie są sprzeczne, a pro-choice - że nie ma dwojga ludzi.

Bardzo trudno się rozmawia, rozmijając się w podstawowych założeniach. Ale może warto byłoby jednak próbować, zamiast się wzajemnie wykpiwać czy na siebie wrzeszczeć.
                                • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:15
                                  u mnie list był przed ogłoszeniami. Może u ciebie też i przegapiłaś?
                                  • kama265 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 12:00
                                    no! tak była skupiona aż przegapiła big_grin
                                    • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:41
                                      mogła być u spowiedzi np, albo modlić się po komunii
                        • wuika Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:06
                          Ojoj, wielkie mi halo. Przerwała mszę. Jak dzieciak lata po kościele, bo go od maleńkości chcą przyzwyczajać, to też odstawia profanację? suspicious Rodziców skazać tongue_out
                          • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:10
                            Są specjalne msze dla dzieci, które rządzą się innymi prawami. I nikt kto nie chce oglądać ganiających dzieci na nie nie idzie.
                            • wuika Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:14
                              Są też normalne msze, na które niepoprawni rodzinie tachają dzieci. A te dzieci łazą, skamlą, jojczą, czasem śpiewają. Ostatnio podczas chrztu starsza siostra chrzczonej dziewczynki usiłowała uczepić się księżowskiej sułtanny, a moje szkarbiątka upominały się o kolędy, bo poza tym, to w kościele nudno suspicious Powinni nas skazać - bez procesu.
                              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:17
                                ale msze chrzcielne też się innymi prawami rządzą. Ja je omijam szerokim łukiem, bo nie potrafię się na nich skupić. Uwielbiam za to msze o 20 lub 8 rano. Na nich nie ma dzieci i można w spokoju się pomodlić. Jak miałam małe dzieci szłam albo ja albo mąż z nimi na mszę, ale wyłączałam się na niej. Potem wieczorem szłam z mężem na mszę dla dorosłych, a do dzieci przychodziła moja mama.
                              • ichi51e Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 07:52
                                u nas kiedys kot sprofanowal uncertain wszedl samym srodkiem ostentacyjnie pobawil sie frendzelkami przy oltarzu potem wskoczyl na oltarz i probowal zgasic swiece. Koscielny probowal przepedzic ale kot sie nie dawal sad(( w koncu koscielny go zlapal i wyniosl. To dopiero byla zgroza... Niby maly kotek a wiadomo co w srodku...?
                            • semihora Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:16
                              Oraz specjalne msze dla niepełnosprawnych i chorych. To te nadawane w tv, żeby oczy księdza nie były narażone na oglądanie kalectwa. Z chorym niech się męczy matka, a nie biedny ksiądz, który się niepełnosprawnością brzydzi.
                              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:19
                                Nie dlaczego u mnie są msze dla chorych chyba o godzinie 16? I nawet ksiądz ogłasza, że jak ktoś potrzebuje pomocy w dotarciu, żeby zgłosił się ( zadzwonił ) do kancelarii na dwa dni przed mszą, to zorganizują wolontariuszy do pomocy
                                • semihora Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:28
                                  Taaaaaa...
                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:45
                                    nie wierzysz? Dlaczego?Poczytaj jak to organizują np. dominikanie.
                            • cosmetic.wipes Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:21
                              arwena_11 napisała:

> Są specjalne msze dla dzieci, które rządzą się innymi prawami.

"Pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie, nie zabraniajcie im, bo do takich należy królestwo Boże."

Ot, katotaliban, a Jezus się w grobie obraca.
                              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:29
                                ale dlaczego? Kazanie skierowane specjalnie do dzieci, w taki sposób aby je zainteresować, na ich poziomie. Na mszach dla dorosłych dzieci się nudzą, nie korzystają
                                • cosmetic.wipes Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:31
                                  A to dziwne, że do dzieci trzeba kierowac osobny przekaz, a jakoś chrzcić ich nie zabraniacie, mimo, że nic nie kumają. Przejajcarskie te wasze "zasady" big_grin
                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:42
                                    Ale to chyba jednak dwie rózne sprawy. Chrzest - przyjęcie do grona wiernych, kazania dla dzieci - uczenie ich wiary na ich poziomie. Dla mnie to nie jest tożsame,

Sama uczyłam moje dzieci pacierza jak jeszcze nawet dobrze nie mówiły, wieczorami czytałam im biblie dla dzieci.
                                    • cosmetic.wipes Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:46
                                      Przyjmujemy do grona wiernych niemowlęta. Za to kilkulatki, a zwłaszcza niepełnosprawne intelektualnie wyp... z kościoła, bo przeszkadzają w skupieniu big_grin
                                      • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:47
                                        To że jeden ksiądz zachował sie jak kretyn, nie znaczy że wszędzie tak jest. Duszpasterstwo osób niepełnosprawnych, chorych jest dosyć prężne
                  • joaaa83 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:58
                    Teraz byś chciała, żeby zaczęła bronić kościoła, ale ja do kościoła rzadko chodzę i Kościoła nie będę bronić. Ja bym z chęcią posłuchała tej kobiety, ale wiem że w kościele większość to takie same oszołomy, jak ten ksiądz. Więc niech sobie żyją w tym swoim pokrzywionym świecie, ja im przeszkadzać nie będę, a oni niech odczepią się ode mnie. Niech sobie głoszą, co tam chcą. Ale niech to nie wychodzi za ten kościół. W końcu gdzieś muszą.
                    • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:00
                      joaaa83 napisała:
                      > Więc niech sob
                      > ie żyją w tym swoim pokrzywionym świecie, ja im przeszkadzać nie będę, a oni
                      > niech odczepią się ode mnie.

Tylko widzisz oni się nie chcą odczepić tylko właśnie brutalnie ingerują atakując niewinne życie innych ludzi. I przeciw temu pani protestowała.
                      • joaaa83 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:07
                        Zgadzam się, że brutalnie ingerują, ale skoro jestem za oddzieleniem Państwa od Kościoła, to zgadzam się na to, co dzieje się za jego murami.
                        • kama265 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 12:03
                          ale oni się poprzestają na tym, co się dzieje wewnątrz ich wspólnoty i dlatego ten protest, no.
                • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:57
                  joaaa83 napisała:
                  >Bo w KK na mszy się słucha, a nie dyskutuje.

List nie jest mszą. Czasem warto pomyśleć samodzielnie nawet jak jest się katolikiem.
                  • joaaa83 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:10
                    Zrozumiałam, że list był odczytany podczas mszy. Msza ma wyraźny początek i koniec. To było po słowach "Idźcie w pokoju Chrystusa"? Jeśli tak, to ok. Było po mszy. Nie powinno być żadnej sprawy.
                    Ja jestem wierząca. Katolikiem to za dużo powiedziane.
                    • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:20
                      List był czytany przed ogłoszeniami parafialnymi ( przynajmniej u mnie w parafii ), czyli przed błogosławieństwem. Jak najbardziej więc w trakcie mszy
                    • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:29
                      joaaa83 napisała:
                      > Zrozumiałam, że list był odczytany podczas mszy. Msza ma wyraźny początek i
                      > koniec. To było po słowach "Idźcie w pokoju Chrystusa"?

Ogłoszenia parafialne to niby też msza? No proszę Cię wink
                      • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:39
                        są przed błogosławieństwem, czyli w trakcie mszy.

to tak jak lekcja w szkole zaczyna sie dzwonkiem i kończy. I wszystko co się dzieje pomiędzy nimi jest lekcją.I nie ma znaczenia czy jest sprawdzana obecnosć czy zadawana praca domowa. To jest lekcja.

Podobnie jak na mszy. Wszystko co jest pomiędzy wejściem księdza prowadzącego mszę, a słowami Bogu niech będą dzięki, jest mszą.
                        • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:45
                          arwena_11 napisała:
                          > są przed błogosławieństwem, czyli w trakcie mszy.
                          > to tak jak lekcja w szkole zaczyna sie dzwonkiem i kończy.

Jak pani matematyczka wlanie kazanie przed dzwonkiem to będzie tylko jej prywata a nie lekcja.
                          • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:52
                            A jak będzie opieprzała Jasia, że się źle zachowuje to też jej sprawa? Czy jednak cała klasa ma siedzieć cicho?

• araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:55
                              arwena_11 napisała:
                              > A jak będzie opieprzała Jasia, że się źle zachowuje to też jej sprawa?

Jeżeli będzie na lekcji matematyki opieprzała Jasia za to co robił na przerwie to będzie jej prywata a nie lekcja matematyki.
                              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:07
                                Nie zgadzam się z tym, bo szkoła ma też wychowywać. I jak Jaś rozrabia na przerwie to należy mu o tym powiedzieć, jednocześnie pokazać reszcie klasy, że zachowanie Jasia jest nieakceptowalne. Na przerwie nie zawsze się da
                      • joaaa83 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:02
                        Tak. Ogłoszenia parafialne to też msza, bo są czytane przed jej końcem.

• ichi51e Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:09
                        Tak bo blogoslawienstwo jest po. Inaczej nikt by nie siedzial :p
                • saszanasza Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:34
                  To może ksiądz również powinien uszanować, że do kościoła ludzie chodzą się modlić a nie słuchać o zygotach.
                  • ichi51e Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:22
                    Ksiadz nie ma wyboru. On tez pewnie wolalby swoje kazanie wyglosic a nie podpisywac sie pod przymusowo czytanym listem zwierzchnika.
                    • szarsz Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 09:00
                      yyy... przymusowo? Dziwisz nie przeczytał.
                      • ichi51e Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 09:02
                        Kapciowego sw Karola Wojtyly dotycza inne zasady niz szeregowego ksiedza
                        • ichi51e Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 09:06
                          Tu masz wyjasnione - typowo polska praktyka "sprobujcie nie przeczytac" m.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/komentarze/art,1454,czy-list-episkopatu-moze-zastapic-homilie.html
                    • maslova Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:55
                      W moim mieście w przynajmniej dwóch kościołach list nie został przeczytany, było normalne kazanie.
                • beata985 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 23:16
                  no wiesz, do pracy też chodzi się po to, żeby pracować a jednak dawno dawno temu ludzie poszli do pracy i jej nie podjęli....dzięki temu do października 2015 roku mieliśmy szczęście żyć w wolnej Polsce....
            • chicarica Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:52
              Polityczne manifesty biskupów też nie powinny być czytane w trakcie.
              Wy wchodzicie do naszych macic, my do waszych kościołów.
              • ichi51e Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:24
                Protest totalnie bez sensu. Jak juz kiedys pisalam i asia wyzej kosciol nie moze miec innego stanowiska w tej sprawie bo zabijanie to zabijanie. Problemem sa ludzie u wladzy ktorzy nie rozumieja ze zyjemy w panstwie swieckim.
                • mamma_2012 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:29
                  Papież, ponoć istotna w kościele osoba, nie wzywa biskupów do wpływania na prawodawstwo, za to do rozgrzeszania kobiet dokonujących aborcji, bo za każdą jest ludzki dramat.
                  • wuika Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:16
                    Komuch, jak w mordę strzelił suspicious Na pewno jakiś Terlik czy inny oszołom przetłumaczy jego słowa, żeby wyszło na nasze - kobietę przeciorać przez prokuraturę i sąd, żeby za lekko nie miała. Nawet, jak nie miała aborcji, tylko przytrafiło jej się poronienie.
                • ewa_mama_jasia Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:14
                  Problemem sa ludzie u wladzy ktorzy nie rozumieja ze zyjemy w panstwie swieckim.

Dokładnie. Jakoś mało kto to rozumie.
      • livia.kalina Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:06
        Otóż to. Mizoginia z homofobią wraz z instrumentalnym wykorzystaniem religii (instrumentalne wykorzystanie bo w interesie każdego kościoła jest wysłuchanie głosu ludzi i radość z tego, ze kogoś ich słowa w ogóle obchodzą i na pewno nie jest to powód, żeby kogoś ciągać po sądach a jedynie PRETEKST by zamykać usta przeciwnikom politycznym) to to, co bardzo mocno łączy schera z Putinem.
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:12
          livia.kalina napisał(a):

> w interesie każdego kościoła jest wysłuchanie gł
          > osu ludzi i radość z tego, ze kogoś ich słowa w ogóle obchodzą

W interesie każdego kościoła jest posiadanie jak największej władzy i jak największego majątku. Owce w tym celu można spokojnie spalić na stosie....

Xsionnc
      • misiu-1 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 00:03
        Art. 195. § 1. Kto złośliwie przeszkadza publicznemu wykonywaniu aktu religijnego kościoła lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
        • scher Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 00:24
          misiu-1 napisał:

> Art. 195. § 1. Kto złośliwie przeszkadza publicznemu wykonywaniu aktu religijnego kościoła
          > lub innego związku wyznaniowego o uregulowanej sytuacji prawnej, podlega grzywnie,
          > karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Jeżeli opis sytuacji dokonany przez media jest rzetelny, to pani LGBTQWERTY wyrok ma jak w banku. Złośliwość łatwo m.zd. wykazać w opisanym stanie faktycznym.

No ale zależy jednak, co zeznają świadkowie.
          • kfugktru23 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 06:03
            Bredzisz. Co innego gdyby pani weszła i zaczęła zakłócać. Pani chciała wyjść. Nie ma na razie obowiązku obecności na mszy. Nikt nie sprawdza listy. Na razie. Zakłócenie i naruszenie nietykalności cielesnej spowodowały osoby które chciały ją zatrzymać. Ale nie ma spawy. Skaźcie ją. Cały świat się dowie że w Polsce są więźniowie polityczni. A Duda dojdzie tym razem tylko do wycieraczki w Białym Domu...
          • semihora Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 07:32
            Przez które media? Te wasze propagandowe? I swoje argumenty zaczerpnąłeś z nich, czy wszyscy dostajecie instrukcje, jak komentować rzeczywistość? Bo bzdury powtarzacie słowo w słowo.
    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:01
      scher napisał:

> Sprawa profanacji Mszy Św. przez lewacką działaczkę LGBT w prokuraturze. Mam sz
      > czerą nadzieję, że zostanie skazana.

Wiem, wiem nie możecie się doczekać, aż jakaś kobieta zostanie skazana wreszcie, jak nie za świętego płoda to za msze też świętą. Najlepiej jak by się ją dało na stosie spalić, czyż nie?

Jeszcze zapłoną! Ale te wasze kościoły...

Xsionnc
      • scher Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:31
        najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a):

> Jeszcze zapłoną! Ale te wasze kościoły...

Czy nawołujesz właśnie do nienawiści na tle religijnym?
        • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:40
          scher napisał:

> najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a):
          >
          > > Jeszcze zapłoną! Ale te wasze kościoły...
          >
          > Czy nawołujesz właśnie do nienawiści na tle religijnym?

Ależ skądże, tak sobie tylko przewiduję przyszłość...

Swoją drogą przeprosiliście już za płonące stosy?

Xsionnc
        • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:01
          scher napisał:

Forsując ustawę zabijającą kobiety jesteście źródłem nienawiści i przemocy.
        • salinas Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:42
          scher napisał:

> najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a):
          >
          > > Jeszcze zapłoną! Ale te wasze kościoły...
          >

Tu na forum jednej pani skrycie marzył się mały zamach na ŚDM...
    • iskierka3 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:06
      O, nie watpiewink Bialorus w rozkwicie.
    • mamma_2012 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:08
      Ja też mam nadzieję, że zostanie skazana. Miesiąc po tym, zakończy się cały cyrk, a babka dostanie bajeczne odszkodowanie, cały świat zobaczy religijny reżim, tyle, że bez chust.

• najma78 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:23
        mamma_2012 napisała:

> Ja też mam nadzieję, że zostanie skazana. Miesiąc po tym, zakończy się cały cyr
        > k, a babka dostanie bajeczne odszkodowanie, cały świat zobaczy religijny reżim,
        > tyle, że bez chust.
        >
        Mesiac? Obawiam sie ze to nie nastapi kiedykolwiek.
    • sumire Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:12
      Lewacka działaczka LGBT, mój Boże, mój Boże. Czyż może być gorzej. Pewnie jeszcze na rowerze przyjechała i ma podejrzanie obco brzmiące nazwisko.
      Nawiasem mówiąc na czym ta profanacja mszy miała polegać, bo nie wiem?
      • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:15
        sumire napisała:

> Lewacka działaczka LGBT, mój Boże, mój Boże. Czyż może być gorzej. Pewnie jeszc
        > ze na rowerze przyjechała i ma podejrzanie obco brzmiące nazwisko.

Może, może być gorzej, mogła być w futrze i nie jeść mięsa (swoją drogę interesująco-absurdalne połączenie wyszło he he)
        • sitniczek Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:16
          Albo, co gorsza, futro na nogach miała wink
        • anorektycznazdzira Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:45
          mogła też nie mieć bidetu
      • sitniczek Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:16
        Owca beczeć zaczęła...
      • pitahaya1 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:19
        sumire napisała:

> Nawiasem mówiąc na czym ta profanacja mszy miała polegać, bo nie wiem?

I Ty jeszcze pytasz? Na wyjściu w trakcie wink A tu trzeba do końca, żeby się nie zmarnowało... słowo, czy nasienie.
        Bardzo mi to przypomina działanie władzy w moim mieście. Dokładnie takie samo straszenie, że się opozycję nagrywa, że policję się wezwie i prokuraturę zawiadomi. Na wszelki wypadek ludzie przestali się odzywać, bo wiadomo, że nikt nikogo nie skaże, ale życie utruje.
        • sumire Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:22
          Całe życie sądziłam, że w sumie na mszę można w dowolnym momencie wejść i z niej wyjść, ech, gupia ja. A jak człowiek poczuje, że mu słabo i wychodzi, coby nie zemdleć, to też profanacji się dopuszcza zapewne. Jakich idiotycznych czasów człowiek dożył.
      • scher Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:30
        sumire napisała:

> Lewacka działaczka LGBT, mój Boże, mój Boże. Czyż może być gorzej.

Rzeczywiście gorszy tylko radykalny islam.

> Nawiasem mówiąc na czym ta profanacja mszy miała polegać, bo nie wiem?

Na wywołaniu awantury. Ta pani(?) nie wyszła tak po prostu, ale wywołała awanturę i zakłóciła przebieg uroczystości religijnej.

Przeszkadzanie w obrzędach religijnych, złośliwe zakłócanie ludziom modlitwy - co za upadek zachodniej cywilizacji.
        • livia.kalina Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:39
          >Przeszkadzanie w obrzędach religijnych, złośliwe zakłócanie ludziom modlitwy - co za upadek >zachodniej cywilizacji.
          Fantazjujesz. Odczytywany był list biskupa nie odbywały się obrządki religijne. Skąd pomysł o "złośliwym" zakłócaniu? Pani po prostu wyraziła swoje zdanie, weszła w polemikę. Co w tym złośliwego? Wypowiedziała się w sprawie, która była dla niej ważna. Nie zrobiła tego dla zabawy, czy właśnie złośliwie. Nikomu modlitwy nie zakłócała- chyba nikt nie modli się podczas czytania listu, prawda? Wszystko trwało kilkadziesiąt sekund, może do dwóch minut. Potem wyszła. Trzeba bardzo dużo złej woli w połączeniu z fanatyzmem religijnym, żeby opisywać to w sposób, jaki ty to zrobiłeś. o donosie na prokuraturę nawet nie wspomnę. Po co prokuratura ma się zajmować przestępcami skoro może kobieta, która głośno powiedziała, ze ma inne zdanie niż biskup.
          • scher Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:45
            livia.kalina napisał(a):

> >Przeszkadzanie w obrzędach religijnych, złośliwe zakłócanie ludziom modlitwy
            > - co za upadek zachodniej cywilizacji.
            > Fantazjujesz. Odczytywany był list biskupa nie odbywały się obrządki religijne.

Odbywały się. List był ich częścią.
            Pani zrobiła to z premedytacją, w zamiarze bezpośrednim, najpierw czyniąc przygotowania do przestępstwa, nawołując innych do jego popełnienia, a potem dokonała przestępstwa, działając w zorganizowanej grupie, wspólnie i w porozumieniu.
            • anorektycznazdzira Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:49
              Nie pamiętamy, żeby na Ostatniej Wieczerzy Jezus z czcią odczytywał listy od religijnych hierarchów, ustawionych faryzeuszy i innych szkodliwych pasożytów usiłujących się nażreć do wypęku dzięki swoim stanowiskom.
              • scher Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:52
                Nieważne, co na ten temat sądzisz, kogo to interesuje?
                Należysz do innej cywilizacji, z tobą nie ma dialogu, nie ma siły argumentów. Na takich jak ty tylko strach przed karą.

Przyjmij do wiadomości: zakłócanie obrządków religijnych jest w Polsce przestępstwem.
                • anorektycznazdzira Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:57
                  Nie dziwi, że nie kapujesz, boś tępy z urodzenia. No trudno. Dużo zdrowia życzę, przyda ci się big_grin
                • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:59
                  scher napisał:

> Przyjmij do wiadomości: zakłócanie obrządków religijnych jest w Polsce przestęp
                  > stwem.

Kiedy odpalacie stosy?
                • sumire Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:09
                  Niech zgadnę - twoim autorytetem jest Girolamo Savonarola.
                • cosmetic.wipes Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:15
                  > Należysz do innej cywilizacji, z tobą nie ma dialogu, nie ma siły argumentów. N
                  > a takich jak ty tylko strach przed karą.

Fantazja cię poniosła, ratlerku big_grin big_grin big_grin
                • attiya Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:08
                  tworzenie prawa, które będzie mordowało kobiety też jest przestępstwem
                • livia.kalina Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:21
                  >Nieważne, co na ten temat sądzisz, kogo to interesuje?
                  No kurcze- mnie np interesuje co anorektycznazdzira ma do powiedzenia. Skąd ten mentorski ton i ta mania wielkości, żeby wpaść na pomysł, ze właśnie ty decydujesz, co kto może powiedzieć albo co będzie interesujące dla innych?
                  • cosmetic.wipes Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 09:07
                    Kompleks Mesjasza. A że konsultacja psychiatryczna wiąże sie w niektórych srodowiskach z ostracyzmem społecznym, to mamy na forum paru przypałów big_grin
            • livia.kalina Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:56
              "Przestępstwo"?? A może "zbrodnię"? Po co sie szczypać.
              Z premedytacją? No a jak miała inaczej to zrobić? zapoznała się z treścią, przemyślała, rozważyła a potem zabrała głos. No w zamiarze bezpośrednim - chciała się wypowiedzieć i się wypowiedziała. Ty jak się wypowiadasz to "w zamiarze pośrednim" czy "bez zamiaru"??

>działając w zorganizowanej grupie, wspólnie i w porozumieniu.
              A nie o strukturze mafijnej i uzbrojonej?wink
              >Odbywały się. List był ich częścią.
              odczytywanie listu to odczytywanie listu. Profanujesz Transsubstancjacja porównując ją do odczytywania listu. Uważaj, żeby nikt na ciebie nie doniósł do prokuratury.
            • zona_glusia Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:37
              > otowania do przestępstwa, nawołując innych do jego popełnienia
              Potraktowanie wyjścia z kościoła jako popełnienie przestępstwa jest absurdalne i byłoby śmieszne, gdyby nie było takie żałosne.
            • chicarica Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:57
              Od kiedy to odczytywanie deklaracji politycznych jest częścią celebracji religijnych? Tam się odbywał polityczny wiec i pojawiły się na nim przeciwniczki.
          • ewa_mama_jasia Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:20
            A pani wdała się w polemikę z autorem listu? Czy z podległym pracownikiem, który miał za zadanie polecenie przełozonego wykonać. Bo jeśli tak, to bez sensu. Do kurii można się dostać, nawet z ulicy (znajoma kilka razy bywala u biskupa, nawet w kwestii żądania odwołania aktualnego proboszcza), i zaprotestować autorowi / współautorowi listu.
            Protestowanie lokalnemu księdzu to tak, jakby awanturować się pracownikowi banku, ze bank daje za małe odsetki od lokaty.
        • paszczakowna1 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:59
          > Przeszkadzanie w obrzędach religijnych, złośliwe zakłócanie ludziom modlitwy - co za upadek zachodniej cywilizacji.

Scher, kibicu kapusi, a pamiętasz bydło wrzeszczące i gwiżdżace na pogrzebie Jaruzelskiego? Tez tak się oburzałeś i do prokuratury chciałeś zgłaszać? Czy zachwycony byłeś?
          • scher Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 09:08
            paszczakowna1 napisała:

> Scher, kibicu kapusi

Muszę przyznać, pomysłowe. Rozśmieszyło mnie smile
    • zabka141 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:24
      To chyba zart? Jaka profanacja? To ze kobieta otworzyla buzie w kosciele to jest profanacja?
    • kfugktru23 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:25
      Jestem za. Niech cały świat zobaczy naszych wahabitów. Wtedy pozwoli Putinkowi zrobić z wami porządek.
    • semihora Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:30
      Absurdalne i chore. Ale głupi ludzie się cieszą.
    • albertynaa Ale to już było 04.04.16, 19:35
      ... na konferencji islamskiej. Panie bardzo się przygotowały i... dostały niezły oklep.

www.polishexpress.co.uk/polnagie-feministki-pobite-na-konferencji-muzulmanow-wideo/

Ciekawe, czy te nasze też takie odważne big_grin
      • scher Re: Ale to już było 04.04.16, 19:41
        albertynaa napisała:

> ... na konferencji islamskiej. Panie bardzo się przygotowały i... dostały niezły oklep.

Przynajmniej tam są prawdziwi mężczyźni, ma kto bronić wiary - tego nie można im odmówić. Nie wahają się bronić tego, co uważają za święte.

A te katolickie eunuchy, co siedziały w tym kościele i gapiły się jak cielęta w namalowane wrota... eh... szkoda gadać.
        • asia_i_p Re: Ale to już było 04.04.16, 19:45
          Bardzo cię proszę, żebyś nie obrażał moich współwyznawców. To, że ktoś czytał Ewangelię i jeszcze się stosuje, zamiast demonstrować swoje zaangażowanie religijne agresją, to chyba raczej powód do radości?
          • scher Re: Ale to już było 04.04.16, 19:48
            asia_i_p napisała:

> Bardzo cię proszę, żebyś nie obrażał moich współwyznawców. To, że ktoś czytał Ewangelię
            > i jeszcze się stosuje, zamiast demonstrować swoje zaangażowanie religijne agresją, to chyba
            > raczej powód do radości?

Prof. Nalaskowski ma na ten temat inne zdanie:

Incydent w kościele św. Anny był oczywiście wcześniej skrupulatnie przygotowany zarówno aktorsko jak i logistycznie. Kamery, mikrofony na wysięgnikach – wszystko jak należy.

Obłąkana kobieta, nie wiadomo dlaczego nazywana „jedną z wiernych”, wykrzykująca KODowsko-lewackie hasła o ludzkiej seksualności. Przekroczyła granicę dotąd nienaruszalną, ze swoją chorą obsesją przestąpiła próg świątyni i Kościoła.

Jednakże ból sprawił mi inny widok. Bierność pozostałych uczestników Mszy św. Zauważyłem, że w całkowicie wypełnionym wiernymi kościele próbowało sytuacji zaradzić i obłąkaną lewactwem kobietę wyprowadzić ledwie kilka kobiet. Na filmiku dostrzegłem dwie.

A gdzie reszta? A kiedy reszta się ruszy? Czy trzeba czekać aż ktoś wytrąci celebransowi kielich i rozsypie hostie? A może aż ktoś obrzuci odchodami tabernakulum? Co musi się zdarzyć aby wierni poczuli się obrońcami świątyni i liturgii? Gdzie byli mężczyźni, którzy wzorem policji powinni niewiastę wynieś z kościoła i nie pozwolić jej robić krzykliwego marszu aż do drzwi. Czy ktoś to zgłosił policji?

Był już krzyż z puszek po piwie, był już tęczowy kapłan-przebieraniec na pochodzie sodomitów, był już jakiś wariat przebrany w strój motyla na procesji Bożego Ciała. Jednego tylko nie było – nie było żadnych konsekwencji.

Czekamy na ciąg dalszy? Aż wszystko stanie się możliwe i bezkarne?

Nieodmiennie wraca do mnie obraz Jezusa dźwigającego krzyż i tłumu biernie przyglądających się gapiów.
            • asia_i_p Re: Ale to już było 04.04.16, 19:50
              Ona była jedna, a ich był tłum? Zlinczować ją mieli?
              Scher, oddziel religię od polityki i zastanów się, jakby zareagował Jezus. Bo mam wrażenie, że prędzej by podszedł porozmawiać niż rzucał się z pięściami jak prawdziwy mężczyzna.
              • scher Re: Ale to już było 04.04.16, 20:01
                asia_i_p napisała:

> Scher, oddziel religię od polityki i zastanów się, jakby zareagował Jezus.

Wziąłby bicz ze sznurków i spuścił łomot bezbożnikom. To jest TA sytuacja.

W prawie rzymskim istniały dwa pojęcia na określenie wroga: wróg prywatny i wróg publiczny. O ile miłosierdzie należy okazywać wrogowi prywatnemu, to nie ma miłosierdzia dla wroga publicznego. Wroga publicznego należy zwalczać. Inaczej nastąpi koniec cywilizacji.
                • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Ale to już było 04.04.16, 20:04
                  scher napisał:

> Wroga publicznego należy zwalczać. Inaczej nastąpi koniec cywilizacji.

https://bi.gazeta.pl/im/80/e7/de/z14608256Q,Plonie-kosciol-sw--Wojciecha.jpg
                  • scher Re: Ale to już było 04.04.16, 20:10
                    Czy znów nawołujesz do nienawiści na tle religijnym? Wiesz, że to karalne?
                    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Ale to już było 04.04.16, 20:11
                      scher napisał:

> Czy znów nawołujesz do nienawiści na tle religijnym? Wiesz, że to karalne?

Pozwól, że żart Ci opowiem:

Lekarz rysuje pacjentowi trójkąt i pyta się pacjenta, z czym mu się to kojarzy:
                      - Z gołą babą - odpowiada pacjent.
                      Lekarz rysuje kwadrat:
                      - Z gołą babą.
                      Dalej następuje okrąg, sześciokąt, itp. - odpowiedz nieodmiennie brzmi:
                      - Z gołą babą.
                      - Panie pan jest zboczony! - wola lekarz.
                      - Tak? A kto mi te wszystkie świństwa rysował?
                      • scher Re: Ale to już było 04.04.16, 21:35
                        najstarszy_syn_ksiedza_biskupa napisał(a):

> Pozwól, że żart Ci opowiem:

Będziesz się śmiać - baranim głosem.

Art. 256. § 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
                        • iwoniaw O, to o tobie :-D 04.04.16, 22:19
                          Art. 256. § 1. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustró
                          > j państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych
                          > , rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość
                          , podlega grzywnie,
                          > karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Zamiast wypatrywać źdźbeł w cudzych oczach zajmij się swoimi belkami big_grin
                    • mdro Re: Ale to już było 05.04.16, 16:08
                      "Czy znów nawołujesz do nienawiści na tle religijnym?"

Nie, no tylko taka figura retoryczna była. Jak ta twoja o wywożeniu i paleniu trupów przeciwników politycznych.
                • asia_i_p Re: Ale to już było 04.04.16, 20:08
                  A zwróciłeś uwagę, że wtedy to On był jeden, a ich wielu? Jakoś nigdy nie wykorzystywał przewagi liczebnej. I batem nikogo, o ile pamiętam, nie lał, porozrzucał pieniądze i powywracał stoły. Znajdź mi jeden przykład w całej Ewangelii (pal diabli, może być z apokryfami) kiedy Jezus używa przemocy wobec słabszego.
                  • scher Re: Ale to już było 04.04.16, 20:17
                    Samoobrona nie jest przemocą. Przychodzi czas, kiedy zadaniem żarliwego katolika jest obrona wiary. W takich czasach (nie twierdzę, że już nadeszły, ale są blisko), religijni przywódcy winni prowadzić swój lud na barykady.

Albo to zrozumiecie, albo wszyscy zginiemy. Najpierw rozpłyniemy się w morzu lewactwa, zostaniemy spędzeni do katakumb (my, prawdziwi i pierwotni gospodarze TEJ ziemi), a potem wszyscy pospołu damy gardła tym, co przyjdą w imię Mahometa.
                    • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Ale to już było 04.04.16, 20:21
                      scher napisał:

> a potem wszyscy pospołu damy gardła tym, co przyjdą w imię Mahometa.

Ja chyba z dwojga złego wolę tamtych, ponieważ wygląda na to że zagwarantują dużo mniejszy zamordyzm i więcej swobód obywatelskich!

Xsionnc
                    • woman_in_love scher, zwariowałeś, potzrebujesz pomocy 04.04.16, 20:22
                      najlepiej w postaci wojny religijnej, w której byś spłonął
                    • cosmetic.wipes Re: Ale to już było 04.04.16, 20:24
                      Czy jest na sali psychiatra? big_grin
                      • semihora Re: Ale to już było 04.04.16, 20:34
                        Zdecydowanie jest potrzebny big_grin
                    • sitniczek Re: Ale to już było 04.04.16, 20:31
                      "religijni przywódcy winni prowadzić swój lud na barykady"- i prowadzą....
                      Na razie na bramki lotnisk i knajpy, ale zawsze.
                      Jeżeli zajmowanie się babską du..ą i maciczką jest dogmatem twojej wiary.. to ja nie mam pytań.
                      • ewa_mama_jasia Re: Ale to już było 05.04.16, 14:23
                        Na jakiś stadion, do teatru, do szkoły...... czasami jakiś pociąg czy metro....
                    • araceli Re: Ale to już było 04.04.16, 20:32
                      scher napisał:
                      > Samoobrona nie jest przemocą. Przychodzi czas, kiedy zadaniem żarliwego katolik
                      > a jest obrona wiary. W takich czasach (nie twierdzę, że już nadeszły, ale są bl
                      > isko), religijni przywódcy winni prowadzić swój lud na barykady.

Nienawiść, nienawiść i tylko nienawiść.
                    • lot.ti Re: Ale to już było 05.04.16, 07:55
                      Samoobrona nie jest przemocą. Przychodzi czas, kiedy zadaniem żarliwego katolika jest obrona wiary. W takich czasach (nie twierdzę, że już nadeszły, ale są blisko), religijni przywódcy winni prowadzić swój lud na barykady.

Albo to zrozumiecie, albo wszyscy zginiemy. Najpierw rozpłyniemy się w morzu lewactwa, zostaniemy spędzeni do katakumb (my, prawdziwi i pierwotni gospodarze TEJ ziemi), a potem wszyscy pospołu damy gardła tym, co przyjdą w imię Mahometa.

jestes CHORY
                      • mamma_2012 Re: Ale to już było 05.04.16, 08:39
                        Zdecydowanie coś z nim nie tak, szczęśliwie jednak katolicy nie są skłonni do składania ofiary z własnego życia, bo jako zwykły ekstremista, już dawno by się wysadził w jakimś metrze, żeby udowodnić, że jego religia i sposób na życie jest najlepszy.
                • iskierka3 Re: Ale to już było 04.04.16, 20:10
                  Przypuszczam, ze jakby Jezus faktycznie sie pojawil i chwycil za bicz to bys sie zdziwil srodzewink. I nie byloby to mile zdziwienie.
                • sitniczek Re: Ale to już było 04.04.16, 20:17
                  O ile dobrze pamiętam, Jezus nie zaglądał babom pod kiecki, a ze świątyni przepędził kupczących.
                  Cytowany profesor powinien być zadowolony, ciemna masa oduczona myślenia właśnie przez KK zareagowała prawidłowo na zajście. Schowała głowy pod pachę i miała wszystko w dupce.
                  Brawa dla różowej!
              • paszczakowna1 Re: Ale to już było 05.04.16, 09:05
                >Scher, oddziel religię od polityki i zastanów się, jakby zareagował Jezus.

Nie rozmawiasz z katolikiem, asia_i_p. Scher nie jest nawet wierzący (kiedyś sie przyznał). Jest tylko siewcą nienawiści.
                • scher Re: Ale to już było 05.04.16, 09:06
                  Ale jestem rzymskim katolikiem.
                  • paszczakowna1 Re: Ale to już było 05.04.16, 10:08
                    >Ale jestem rzymskim katolikiem.

Nie ma czegoś takiego jak niewierzący katolik. Są tylko niezrównoważeni, opętani nienawiścią ludzie, którzy chcą wykorzystać Kościół Katolicki do realizacji swoich chorych fantazji.
                    • scher Re: Ale to już było 05.04.16, 10:25
                      paszczakowna1 napisała:

> >Ale jestem rzymskim katolikiem.
                      > Nie ma czegoś takiego jak niewierzący katolik.

Oczywiście, że niewierzący rzymski katolik to byt jak najbardziej możliwy. Brak wiary nie musi przeszkadzać w afirmowaniu katolickiego dziedzictwa, wzorców kulturowych i światopoglądu.
                      • pade Re: Ale to już było 05.04.16, 12:14
                        Aha, czyli ty zwyczajnie wyrachowany jesteś.
                        Obrzydliwe.
                  • iskierka3 Re: Ale to już było 05.04.16, 15:46
                    Ale ubaw. Jestem niewierzacy ale jestem rzymskim katolikiemsmile
                    Nie jestes chlopie, jestes chory.
            • ola766 Re: Ale to już było 04.04.16, 21:03
              No, jeżeli ktoś z tytułem profesora pisze "obłąkana lewactwem", to raczej bym go za autorytet nie uwazała.
              Z czego zrobił tę profesurę? Z egzorcyzmów?
        • iskierka3 Re: Ale to już było 04.04.16, 19:45
          Twoje wyobrazenie o prawdziwym mezczyznie jest tak samo bliskie prawdy jak o katoliku.
        • spanish_fly Re: Ale to już było 04.04.16, 19:47
          U nas tylko scher, którego odwaga pozwala mu tylko na pyszczenie na babskim forum. Bohater od siedmiu boleści.
        • araceli Re: Ale to już było 04.04.16, 20:03
          scher napisał:
          > Przynajmniej tam są prawdziwi mężczyźni, ma kto bronić wiary - tego nie można
          > im odmówić. Nie wahają się bronić tego, co uważają za święte.
          > A te katolickie eunuchy, co siedziały w tym kościele i gapiły się jak cielęta w
          > namalowane wrota... eh... szkoda gadać.

Wiara ważniejsza niż człowiek, niż życie ludzkie.Zabić dla bożka! Siać przemoc i nienawiść! Katolstwo w pełniej krasie "/
        • sumire Re: Ale to już było 04.04.16, 20:11
          Wot, chrześcijaństwo w polskim wydaniu, walić po pyskach niewiernych. Jak wam to się godzi z naukami tego, co podobno dla was się poświęcił, pozostaje dla mnie zagadką.
          • asia_i_p Re: Ale to już było 04.04.16, 20:49
            Jak na razie w wydaniu Schera - widzisz w tym wątku jakiegoś katolika, który jego oryginalne pomysły ewangelizacyjne popiera?
        • cosmetic.wipes Re: Ale to już było 04.04.16, 20:19
          > Przynajmniej tam są prawdziwi mężczyźni, ma kto bronić wiary - tego nie można i
          > m odmówić. Nie wahają się bronić tego, co uważają za święte.

Skoro jesteś tak zachwycony ich męstwem, to mam nadzieję, że nie będziesz płakał, kiedy wezmą w obroty twoją córkę czy żonę tongue_out
        • pade Re: Ale to już było 04.04.16, 21:08
          Czyżbyś nawoływał polskich mężczyzn do bicia kobiet? Czyli do przestępstwa?
      • livia.kalina Re: Ale to już było 04.04.16, 19:41
        A może konferencja marsjańska, a może konferencja Drogi Mlecznej? Póki co kobietom w Polsce daje w kość jedynie fundamentalizm katolicki.
        • albertynaa Re: Ale to już było 04.04.16, 19:51
          Skoro "tak im daje w kość" niech się przejdą do najbliższego meczetu ze swoimi postulatami, wszak muzułmanki to nie tylko ssaki wink
          • livia.kalina Re: Ale to już było 04.04.16, 19:58
            A po jasną cholerę mam iść do meczetu? Nawet nie wiem, gdzie jest najbliższy. Podejrzewam, ze setki kilometrów stąd.
          • maslova Re: Ale to już było 05.04.16, 05:25
            Umyłaś już nóżki swojemu mężowi, obiad ugotowałaś i z pokorą podałaś swemu panu?
          • cosmetic.wipes Re: Ale to już było 05.04.16, 09:10
            Jak muzułmańscy przywódcy duchowi beda chcieli "robić" w Polsce prawo, to i do meczetu sie pójdzie. Na razie w życie cywilne wpierniczaja sie katolscy sukienkowi.
    • asia_i_p Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:42
      No, ZOMO stało przed kościołem i lało wodą z armatek wodnych. Ale do kościoła nie wchodzili. Chyba jednak wolę, jak mi ktoś mszę zakłóci okrzykami, a ta kobieta chyba nawet nie krzyczała, po prostu mówiła.
      Jak ktoś mówi, że woli ZOMO, to albo ma już sklerozę (lat 80+) albo się urodził po 1985 i nie pamięta (do lat 30). Do której kategorii wiekowej się zaliczasz?
      • scher Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:49
        asia_i_p napisała:

> Jak ktoś mówi, że woli ZOMO

Dzisiaj jesteś niepoważną interlokutorką. Rozumiem, każdy może mieć słabszy dzień.
        • asia_i_p Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:52
          Na stwierdzenie, że LGTB bardziej narusza swobody religijne niż ZOMO nie da się zareagować poważnie, jeżeli się pamiętam chociaż jeden dzień z lat osiemdziesiątych.
          • scher Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:02
            asia_i_p napisała:

> Na stwierdzenie, że LGTB bardziej narusza swobody religijne niż ZOMO

Kolejny niedokładny cytat wink
            • misterni Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:05
              Kolejny raz udowodniasz, że albo nie rozumiesz, co się do ciebie mówi, albo celowo przekłamujesz. To, co Asia napisała, nie było cytatem, a interpretacją, zresztą całkowicie prawidłową twoich słów: "nawet ZOMO w latach 80. nie ośmielało się"
    • anorektycznazdzira Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 19:44
      > nawet ZOMO w latach 80. nie ośmielało się (...)

ZOMO za to ośmielało się regulować poglądy, sumienie i żyje-czy-umrze każdego obywatela, wypisz wymaluj jak usiłuje to robić tzw episkopat, czyli Komitet Centralny i kwatera ZOMO w jednym.
    • woman_in_love no i co z tego, nic z tego nie będzie przecież hue 04.04.16, 19:57
      hue. Raczej większość ludzi już chyba widzi, że PiS nie przetrwa 4 lat z tym co robi, a następna władza nie będzie miała już oporów i zrobi czystkę na miarę PiS. Tym bardziej, że 500+ nie przetrwa raczej 4 lat i trzeba będzie ciąć wzbudzając agresję dotychczasowych beneficjentów, więc i na reelekcję nie będzie szans.
      • joaaa83 Re: no i co z tego, nic z tego nie będzie przecie 04.04.16, 20:19
        Nie jesteś odosobniona w swoim zdaniu. W moim otoczeniu większość tak mówi, albo przynajmniej ma nadzieję że tak właśnie będzie. W jakimś stopniu ucieszyła mnie ta sprawa z aborcją, bo liczę że to będzie gwóźdź do trumny PIS.
    • olena.s Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:04
      KK i islam mają więcej wspólnego niż wyznawcy którejkolwiek z tych religii chcieliby przyznać.
    • kfugktru23 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:09
      wszystkich nie skażecie. Za dużo ich.
      • zona_glusia Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:42
        No, przecież te osoby dokonały strasznej profanacji; swoim wyjściem zakłóciły innym modlitwę. Gdzie jest prokuratura?
        • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:04
          a czy prowadziły dyskusje? Bo ja widzę że tylko wyszły. Wyjść może każdy. Dyskutować nie powinno się na mszy. No i telewizja zupełnym przypadkiem się tam znalazła?
          • kama265 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:51
            ale Ty wiesz, ze film można nakręcić smartfonem średniej klasy?
            • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:15
              ale chyba nie o tym mówimy. Bo w Sw Anie byli dziennikarze z kamerą
              • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:17
                arwena_11 napisała:
                > ale chyba nie o tym mówimy. Bo w Sw Anie byli dziennikarze z kamerą

Powyżej masz nagranie z Mariackiego. Z uporem maniaka wypierasz fakt, że zwykli ludzie mogą nie siedzieć jak barany tylko protestować przeciw złu, którego są świadkiem.
              • kama265 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 09:14
                mówimy o kościele mariackim w gdańsku.
                • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 09:29
                  wiem, tylko dla mnie to jednak podobna ustawka. Dasz głowę że tu też nie było zorganizowane?
                  • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 10:15
                    arwena_11 napisała:
                    > wiem, tylko dla mnie to jednak podobna ustawka. Dasz głowę że tu też nie było z
                    > organizowane?

Oczywiście 'dla Ciebie'. Ty nie zakładasz, że córka może zostać zgwałcona, nie zakładasz, że może być w ciąży zagrażającej jej życiu itd. Życie pełne prostych założeń i prawd objawionych. Czarno-białe.

Z całego serca życzę Ci konfrontacji z własnymi wyobrażeniami.
      • owczarkini Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:35
        Brawo, brawo, brawo. Chętnie wzięłabym udział w takim proteście, bez słowa ale dobitnie. Nie po to chodzimy do kościoła.
        Niech zobaczą, że również wierni się nie zgadzają. Mam wrażenie, że wiele osób ma chęć wyjść kiedy nie ma kazania, tylko kolejne monotematyczne listy. I ta męcząca retoryka oblężonej twierdzy sad
    • kropkacom Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:13
      Na zdrowie tongue_out
    • purchawkapuknieta Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:21
      Bład, moim zdaniem. Bedzie męczenniczką, a tego GW potrzebuje. Że cała sytuacja to prowokacja GW wiadomo.

wpolityce.pl/polityka/287448-tyszka-o-prowokacji-w-kosciele-sw-anny-to-byla-ustawka-i-manipulacja-typowa-dla-gazety-wyborczej-nieakceptowalna

sprawa jest duzo bardziej obrzydliwa, niz można by myśleć.

wpolityce.pl/kosciol/287541-niemiecka-telewizja-zdf-uczestniczyla-w-prowokacji-kosciele-sw-anny-ta-sama-ktora-niedawno-szydzila-z-beaty-szydlo
      • zona_glusia Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 20:45
        Wyżej masz Kościół Mariacki i pewnie w innych kościołach też się takie wyjścia odbyły, nie węsz wszędzie spisków.
      • livia.kalina Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:12
        >Bład, moim zdaniem. Bedzie męczenniczką, a tego GW potrzebuje. Że cała sytuacja to prowokacja >GW wiadomo.
        Nic się nie martw - jak ktoś złożył doniesienie to prokuratura ma obowiązek sprawdzić, czy do przestępstwa doszło. Obstawiam, że prokurator czytając uzasadnienie posra się ze śmiechu w prokuratorskie spodnie i na tym się skończy.
    • attiya Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:01
      z tą małą różnicą, że w latach 80 tych, KK nie wchodził z kolei w moje życie i nie traktował nas kobiet jako podgatunku
    • memphis90 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 21:42
      Czekam, aż prokuratura zajmie się Maryjką-bidonem z ukręcaną główką względnie obrazkami z Jezusem sprzedawanymi wprost z chodników. Tu jakoś profanacja symbolu religijnego nikomu nie przeszkadza, ba!wierzący ludzie się w kolejce po ten badziew ustawiają...
    • baranissimo Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:00
      Kwiecień 2021

Halo halo, tu rozgłośnia Polska Radia Wolna Europa, głos wolnej Polski na falach ultrakrótkich. Przekazujemy apel do Polskich Kobiet:

Wytrwajcie! Wiemy, że odkąd rok temu wprowadzono w Polsce karę śmierci za aborcję, odkąd ustawowo zakazano antykoncepcji, a za sprzedaż i zakup środków zapobiegających ciąży grozi kara więzienia, Wasza sytuacja stała się nie do pozazdroszczenia! Europa wie, że w Polsce nie leczy się kobiet, jeśli kuracja zagraża płodowi, że życie poczętego dziecka wyniesiono ponad Wasze i stałyście się zakładniczkami swoich biologicznych funkcji. Wiemy, że Waszą jedyną rolą jest rodzić dzieci. Że odkąd cofnięto Wam bierne i czynne prawo wyborcze, odebrano przywilej nauki, prawo do pracy, i przypisano "tradycyjnemu" stylowi życia w postaci opieki nad domem, Wasze życie stało się piekłem. Wykształcone, niegdyś wolne i dumne, stałyście się niewolnicami bez prawa do rozwodu i a nawet wyboru partnera. Wiemy, że nowelizacje legislacyjne objęły wycofanie pojęcia takiego jak gwałt małżeński, że przemoc domowa wobec Was nie jest ścigana prawnie. A wszystko to w imieniu tzw. tradycyjnych wartości, które rzekomo gwarantują zdrowie moralne narodu. Na szczęście jest też inna Europa, Europa wolności słowa i czynu, gdzie decyzje o witalnych sprawach podejmują zainteresowani, religia i wiara są prywatną sprawą jednostki, a nie obiektem zainteresowania rządów. I ta Europa będzie walczyć o powrót Polski do grona nowoczesnych demokracji, z użyciem wszelkich dostępnych środków, od sankcji zaczynając. Wytrwajcie w nadziei, że ten koszmar wkrótce się skończy, a głowa fanatycznej religijności została podniesiona na naszym kontynencie po raz ostatni! Z braterskim pozdrowieniem - Rodacy na emigracji.

Apel będziemy powtarzać o każdej pełnej godzinie, jeśli macie dostęp do radia, przekażcie najbliższyml.
      • plater-2 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:07
        Chyba "Fala 56" ????
        • fogito Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 04.04.16, 22:41
          Nie ma różnicy pomiędzy fanatycznym islamista a fanatycznym katolikiem. Zarówno jeden jak i drugi sieje nienawiść w imie religii i nienawidzi kobiet jako pogatunku. Scher nie ma pojęcia o nauce Chrystusa i nie wróżę mu zajęcia miejsca u Jego boku w swoim czasie. Chrystus byl feminista i kobiety szanowal. Nienawidzil natomiast obłudy faryzeuszy. Z pewnością teraz wyrzuciłby ze świątyni większość biskupów a nie kobiety. Jedyna nadzieja w papieżu Franciszku, który próbuje te nauki Chrystusa przywrócić w KK, który juz dawno zapomniał co miał głosić.
    • vivien1 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 00:27
      No przelała się czara goryczy , Tej Pani dałabym 1000 zł nagrodybig_grin brawo za odwagę !
      Niech się kościół nie wtrąca życie kobiet, a będzie Pokój / spokój big_grin
    • lot.ti Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 07:50
      wyrzygiwanie z ambony faszystowskich bredni przez kleche to jest AGITACJA POLITYCZNA, a nie zaden kult religijny. jesli miejsce przeznaczone z definicji na praktyki religijne jest wykorzystywane do agitki politycznej to egzkowanie prawa obrazie uczuc religijnych jest NADUZYCIEM TEGO PRAWA, a nie jego stosowaniem.
      • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:06
        temat aborcji nie ma nic wspólnego z polityką.
        • mamma_2012 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:09
          Ma. Kto stanowi prawo, jeśli nie politycy. Zresztą intrygujące, że oni powinni rozstrzygać tą sprawę we własnym sumieniu, jak zapewnia premier, a kobiety już nie.
          • misiu-1 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:36
            Już od czasów bablilońskich nie pozostawiamy zbrodni do rozstrzygnięcia w sumieniu zbrodniarzom. Był czas przywyknąć.
            • mamma_2012 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:42
              Ups, kilka zdarzeń, które od tego czasu miały miejsce chyba umknęło twojej uwadze.
              • misiu-1 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 20:59
                Wiele zdarzeń miało miejsce od tego czasu, ale ani jedno nie zmieniło zasady oceny czynów przestępczych przez instytucje zewnętrzne, różne od sumienia przestępców. Założono bowiem - i chyba słusznie - że na sumieniu przestępców nie można zbytnio polegać.
          • iskierka3 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:39
            Bo kobiety maja niepelnowartosciowe sumieniewink musi jakis silny mezczyzna w swym meskim sumieniu rozwazyc i je wspomocwink jak prawdziwy Polak-katolik, obronca niewiast, walacy po mordzie feministkiwink
          • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 09:40
            Ale politycy nie kościół. Kościół ma prawo do wiernych mówić to co jest zgodne z jego zasadami.
            A politycy decydują.

Właśnie czytam, że w PIS nie ma jednomyślności, za to wspomogą posłowie z PO, PSL i Kukiza

Ale z tego co się wszyscy wypowiadają, tak drastycznie nie będzie. Mogą przejść poprawki co do uszczegółowienia chorób do terminacji - chyba planują że ZD nie będzie wskazaniem do aborcji.

Ale pretensje można mieć do polityków. Ale tych ktoś wybiera. Więc realizują pewnie to co oczekują wyborcy
            • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 10:13
              arwena_11 napisała:
              > Ale pretensje można mieć do polityków. Ale tych ktoś wybiera.

No na przykład katolka Arwena.
              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 10:46
                Ale ja wybieram zgodnie z własnym sumieniem. A skąd popierający ten projekt w PO?
                Tacy "ateiści" jak araceli na nich głosują?

Widać mowa nienawiści ci pasuje i obrażasz .
                • szarsz Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 10:52
                  Ja ich nie wybrałam, nie głosowałam tez na PO. Jestem za wolnością wyboru, choć nie uważam aborcji za środek antykoncepcyjny, po którym kobieta otrząsa się i idzie dalej. Uważam, że za każdą aborcją stoi dramat, dlatego penalizowanie jej jest dodatkowym okrucieństwem.

Dobrem byłby szeroki dostęp do antykoncepcji, dobrem byłaby taka opieka nad ciężarną i pomoc po porodzie, aby kobiety nie czuły się zostawione same sobie. Dobrem wreszcie jest łatwy dostęp do pigułki po. Aby widziały inne wyjście, wtedy realna liczba aborcji spadłaby. A tak nie spadnie, jest tyle opcji przecież. Najprościej jest powiedzieć "zabraniam" i mieć połechtane sumienie, trudniej zrobić coś prawdziwego.
                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 12:14
                    Co do pigułki po - specjalnie, po wczorajszej dyskusji z Araceli, poszłam dzisiaj do apteki superpharmy. Dostępna bez problemu, cena coś ok 140 zł.
                    U mnie pod blokiem też jest. Więc chyba twierdzenie, że tak ciężko ją dostać, mija się z prawdą.
                    • mamma_2012 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 12:43
                      Już za kilka miesięcy będzie tylko na receptę, to po pierwsze.
                      Po drugie gwałcone bywają też nastolatki ze wsi, gdzie autobus przyjeżdża raz dziennie, a 140 złotych to majątek.
                      Nie każdy ma superpharmę pod blokiem i wolne środki.

Sama w czasach, kiedy pigułka "po" była na receptę, przekonałam się, że wcale nie jest prosto ją szybko zdobyć.
                    • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 12:45
                      arwena_11 napisała:
                      > Co do pigułki po - specjalnie, po wczorajszej dyskusji z Araceli, poszłam dzisi
                      > aj do apteki superpharmy. Dostępna bez problemu, cena coś ok 140 zł.
                      > U mnie pod blokiem też jest. Więc chyba twierdzenie, że tak ciężko ją dostać, m
                      > ija się z prawdą.

Oczywiście rządowy zamiar wprowadzenia recept przegapiłaś smile
                      polska.newsweek.pl/pigulka-dzien-po-ellaone-zniknie-z-aptek-plany-pis,artykuly,378724,1.html
                      • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:08
                        Przegapiłam, bo mnie ten temat nie dotyczył, poszłam sprawdzić po dyskusji z Araceli.

Ale tam jest napisane, że to na wniosek obywatelski - zebrano 100000 podpisów pod tym aby nie była łatwo dostępna.

Może ktoś się pokusi zebrać w drugą strone? Ciekawe będzie patrzeć czy się uda. No i mam nadzieję, że minister pochyli się i nad tymi podpisami. Ale najpierw trzeba je zebrać.

• araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:12
                          arwena_11 napisała:
                          > Może ktoś się pokusi zebrać w drugą strone? Ciekawe będzie patrzeć czy się uda.
                          > No i mam nadzieję, że minister pochyli się i nad tymi podpisami. Ale najpierw
                          > trzeba je zebrać.

Za każdym razem jak grupa waszych oszołomów coż wymyśli to trzeba organizwoać akcje w obronie normalności?

Tak - życzę Ci, żeby w razie potrzeby Twoja córka zgodnie z 'twoim sumieniem' dostępu do pigułki po nie miała.

I w sumie - czy to nie ty pisałaś o uldze po poronieniu ciężko uszkodzonego płodu (w Twoim 'sumieniu' dziecka)? Tyle by było z 'sumienia' hipokrytko.
                          • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:20
                            Ja pisałam, tylko że u mnie nie było mowy o aborcji. Jakbym nie poroniła, to bym urodziła. Dziecko nie miało wielkich szans, bo z tymi wynikami jakie miałam to 99,9% ciąż się roni. Taki urok przejścia w ciąży cytomegalii ( nie wiedziałam ze przechodziłam i nie wiedziałam że jestem w ciąży wtedy ).

I gdzie widzisz hipokryzję - ulga po poronieniu - jak nie będzie poronienia to urodzę? Bo aborcji nie brałam pod uwagę.

Za to lekarze jak najbardziej,jak tylko wyniki miałam, mówili o aborcji - że nie ma sensu czekac co będzie dalej.
                            • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:28
                              arwena_11 napisała:
                              > I gdzie widzisz hipokryzję - ulga po poronieniu - jak nie będzie poronienia to
                              > urodzę? Bo aborcji nie brałam pod uwagę.

Ulga po poronieniu DZIECKA? Walka w obronie 'dzieci poczętych' i ulga po poronieniu własnego DZIECKA? Hipokryzja do kwadratu.
                              • wuika Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:38
                                Ulga, że ktoś inny (tutaj: natura) rozwiązał za nią problem. Ona ma rączki czyste i nie ma chorego dziecka. Nie dociera, że część ludzi jednak chciałaby mieć coś do powiedzenia na swój WŁASNY temat.
                                Chcesz pozostawiać sprawy życia i śmierci w cudzych rękach / sumieniach / procesach - a proszę bardzo. Ale nie odbieraj tego prawa osobom, które nie są bezwolnymi cielętami i nie przyjmują wszystkiego "bo bóg tak chciał".

Sama napisałaś, że córce byś podała pigułkę PO. A jakim to prawem chciałabyś ingerować w jakże naturalny proces zapłodnienia i implantacji, w wyniku którego powstałoby DZIECKO poczęte? suspicious
                                • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:40
                                  wuika napisała:
                                  > Ulga, że ktoś inny (tutaj: natura) rozwiązał za nią problem. Ona ma rączki czys
                                  > te i nie ma chorego dziecka. Nie dociera, że część ludzi jednak chciałaby mieć
                                  > coś do powiedzenia na swój WŁASNY temat.

Dokładnie - ulga, że problem 'rozwiązał się sam'. Jednocześnie stanowcze odmawianie możliwości 'rozwiązania problemu' innym.
                                • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:45
                                  podałabym w momencie gdy do zapłodnienia nie doszło, czyli pierwsze 3h
                                  • franczii Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 15:00
                                    a skad wiesz jak zadzialalaby pigulka? Moze uniemozliwilaby zagniezdzenie sie zarodka a ochrona zycia prenatalnego zaczyna sie w omencie polaczenia sie komorek.
                                    Poza tym te tabletki beda nielegalne i jak cie przylapia ze sobie je nielegalnie sprowadzasz i jeszcze wlasnej corce podajesz to juz widze jak cie nie dotycza nowe przepisy.
                                    • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 15:09
                                      Nie nie będą nielegalne tylko, będą na receptę, a to różnica. Jak będą nielegalne to nie użyję.
                                      • franczii Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 15:19
                                        Na razie beda na recepte ale jesli nowe przepisy wejda to przeciez taie tabletki nie moga byc w uzyciu legalnie bo ich dzialanie polega min. na utrudnianiu zagnezdzenia zarodka.
                              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:44
                                Tak Ulga, że nie będzie się męczyło, że ja nie będę się męczyła. Każdy ma prawo do takich uczuć. Potem miałam z tym problem, czułam się winna, rozmawiałam z psychologiem. Dlatego jestem w 100% przekonana że w razie aborcji nie poradziłabym sobie potem psychicznie z konsekwencjami i wyrzutami sumienia.
                                I nikt nie każe być szczęśliwym, bo urodzi mu się dziecko upośledzone. Ale bycie nieszczęśliwym, złym, czy nawet wściekłym nie powinno wpływać na przerywanie ciąży.
                                • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:48
                                  arwena_11 napisała:
                                  > Tak Ulga, że nie będzie się męczyło, że ja nie będę się męczyła. Każdy ma prawo
                                  > do takich uczuć.

Ojej! Egoistka Arwena uniknęła 'męczenia' się ale inne kobiety mają się męczyć! O dzieci poczęte trzeba walczyć ale dobrze, że Twoje umarło bo komforcik życia by spadł.

Rzygać się chce jak się Was czyta - ohyda na maksa!
                                • mamma_2012 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:50
                                  To teraz pomyśl, że inne kobiety też chciałyby poczuć ulgę, że ich dziecko się nie będzie męczyło.
                                  Życie ciężko chorych dzieci to czasem pasmo cierpień, na które je skazujesz, jednocześnie ciesząc się, że twoje dziecko miało szczęście.
                                  O to chodzi w prawie do aborcji, żeby inne kobiety mogły poczuć ulgę, jaką ty poczułaś.
                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:54
                                    Tyle, że ja jeżeli by nie było poronienia to bym urodziła. To chyba podstawowa różnica.

No i widocznie one są bardzo silne psychicznie. Ja koszmarnie przeżyłam to poronienie. Miałam ogromne wyrzuty sumienia, o to co się stało. Dobrze że mam koleżankę psychologa, która ze mną to przerobiła.
                                    • paskudek1 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:57
                                      ale czułaś ulgę ze poroniłaś. No przecież normalna kobieta czuje rozpacz po poronieniu czyż nie? Tak samo jak ma syndrom poaborcyjny czy jakoś tak. Wiesz arwena jaki jest twój i tobie podobnym problem - uważacie ze macie prawo myslec za innych. macie monopol na prawde, moralność, uważacie że macie prawo dyktować innym co mają robić w imię WASZYCH poglądów. A konsekwencji tych poczynan juz ponosic nie chcesz. Bo niby czemu czyż nie? Piszesz "jakbym nie poroniła to by urodziła" no i git, i fajnie. A inna NIE CHCE urodzić chorego dziecka.
                                      • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:08
                                        Tak pierwsze uczucie to ulga, a potem żal i wyrzuty sumienia. I te wyrzuty sumienia nie były z tytułu poronienia- bo na to nie miałam żadnego wpływu, ale właśnie z tym pierwszym uczuciem. Czułam się winna. Długo nie mogłam sobie z tym poradzić.
                                        • szarsz Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 15:09
                                          Aaaa, bo Ty czułaś się winna, to inne nie mogą niczego zrobić. No jasne.

<sarkazm on>
                                • paskudek1 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:52
                                  pozwól może, z łaski swojej, rozwiązywać takie skomplikowane moralnie problemy SAMYM ZAINTERESOWANYM dobrze? Ty bys sie czuła winna a inna nie czułaby się winna. Jej sprawa, jej decyzja, JEJ konsekwencje. A tak to przy twoim gardłowaniu za zakazem aborcji wychodzi - jej sprawa, TWOJA decyzja, JEJ konsekwencje. Cudnie prawda?
                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:55
                                    ile razy mam pisać że obecny kompromis mnie nie przeszkadza?
                                    • paskudek1 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:59
                                      ale nie protestujesz przeciwko próbom zaostrzenia i tak durnego prawa. Wręcz przeciwnie, wszystkie nas, które tu protetuja w mniejszym lub większym stopniu od histeryczek wyzywasz, uznajesz za potencjalne morderczynie dzieci, uważasz za niemoralne bo "ty bys nigdy" bla bla bla. Jak "ty byś nigdy" to po kiego uja potrzebna ci jest ustawa zabraniająca? zmusza cię ktoś?
                                      • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:05
                                        To że coś uznaje za niemoralne, to chyba nie problem dla ciebie. I tak aborcja zawsze będzie nie moralna, takie jest moje zdanie. Ale nie będę za nikim latała i mu tego mówiła. Tu dyskutujemy i jakoś to wy mnie obrazacie i wyzywacie.
                                        I naprawdę mnie pasuje obecny kompromis, ale jak będzie inaczej to mało mnie to będzie obchodzić, bo mnie nie dotyczy.
                                        Podobnie jak nie będę latała protestować przeciwko projektom z odpałem w drugą stronę. Mam naprawdę ciekawsze zajęcia.
                                        • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:08
                                          arwena_11 napisała:
                                          > To że coś uznaje za niemoralne, to chyba nie problem dla ciebie.

A z moralne uznajesz ulgę po śmierci własnego dziecka?
                                          • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:12
                                            Nie to nie było moralne. I długo się wstydziłam tego uczucia i miałam wyrzuty sumienia.
                                        • paskudek1 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:13
                                          "pasduje mi obecny kompromis, ale jak bedzie inaczej to mało mnie to będzie obchodzic, bo mnie nie dotyczy". No fakt, mnie nie dotyczy więc mam w d..pie. Sąsiad leje żonę - mnie nie dotyczy - mam w d..pie prawda? Ale jak sąsiadka usunie ciążę zagrażającą jej życiu to już mnie dotyczy, będe sąsiadke umoralniac - tak jak tu na forum.
                                          Wiesz arwenko - zmartwię cię - jak zaostrzą prawo antyaborcyjne to JAK NAJBARDZIEJ będzie ciebie dotyczyć. Jestes kobietą, byc moze masz córkę, albo będziesz miec wnuczkę. Twoje, ich życie, zdrowie może byc zagrożone.
                                          • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:34
                                            Inaczej, protestowałaś przeciwko zwiększeniu VATu, wprowadzeniu matury z matmy, wprowadzeniu egzaminu z języka przy egzaminie 6klasisty, podwyższeniu vat-u na książki czy rzeczy dla dzieci?

Bo jak nie to rozumiem, że było ci wszystko jedno? A też teoretycznie ciebie to dotyczy
                                            • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 15:05
                                              arwena_11 napisała:
                                              > Inaczej, protestowałaś przeciwko zwiększeniu VATu, wprowadzeniu matury z matmy,
                                              > wprowadzeniu egzaminu z języka przy egzaminie 6klasisty, podwyższeniu vat-u na
                                              > książki czy rzeczy dla dzieci?

Żadna z tych rzeczy nie zagrażała mojemu życiu.
                                            • szarsz Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 15:07
                                              > wprowadzeniu matury z matmy,

Jestem całym sercem za maturą z matmy. Protestować to mogę, gdyby w jakimś słabym umyśle powstał pomysł jej zniesienia.
                                              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 15:10
                                                20 lat jej nie było i ludzie żyli ( co nie zmienia faktu, że jest potrzebna )
                                            • paskudek1 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 15:09
                                              podwyżka VAT dotyczy mnie w kwestii finansowej. Mojemu życiu nie zagraża. Matura z matematyki to nie jest potwór pożerajacy dzieci. Przeciętny uczeń jest w stanie zdać ja na minimum z palcem w nosie. Pod warunkiem że CHOĆ TROSZECZKĘ sie uczy w szkole. W dodatku na prawde nie jest napisane że wszyscy muszą miec maturę. Ciąza zaś, niestety, moze dotyczyć KAŻDEJ kobiety. Egzamin szóstoklasisty własnie zdaje moje dziecko - taka większa klasówka, na galowo. Chyba ja miałam większy stres rano niż on. Nie uważałam żeby te kwestie były przeciwko ludziom, zagrażały czyjemus życiu, wolnościom podstawowym itd. Natomiast proponowane zmiany w prawie antyaborcyjnym jak najbardziej.
                                              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 15:12
                                                Pewnie kradzież z ofe i podniesienie wieku emerytalnego też cię nie rusza. A wiesz, że niektórzy nie dożyją tej emerytury?

A jak p. Arłukowicz czy jak mu tam co 2 miesiące zmieniał listy leków refundowanych i okazywało się, że lek podtrzymujący kogoś przy życiu kosztuje 10-20 razy więcej i go na to nie stać, to protestowałaś? A to jak najbardziej zagrażało życiu ludzi
                                        • sumire Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:35
                                          Ciebie może nie. Dotyczyć wszakże może córki, sąsiadki, kuzynki, przyjaciółki, fryzjerki etc.
                                          Kolejny raz, gdy u forumki deklarujacej się jako żarliwa katoliczka widzę podejście w stylu "nie moja sprawa, więc wuj z tym". Jakim cudem wam to nie zgrzyta?... Czy troska o dobro bliźniego to nie jest aby jeden z fundamentów tej wiary? Naprawdę chciałabym poznać rozwiązanie tej zagadki.
                                          • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:46
                                            No to teraz powiedz o którego bliźniego ? Matkę czy dziecko? Rozstrzygniesz o kogo powinna być troska?
                                            • szarsz Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:52
                                              O matkę, którą pozbawia się podstawowego prawa do samostanowienia. Pozbawia się wolnej woli, która zdaje się pochodzi od samiuśkiego Boga.
                                              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 15:13
                                                a dziecko to już nie bliźni? Coś wybiórczo do tego podchodzisz
                                                • szarsz Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 18:14
                                                  Ja nie rozmawiam o dzieciach.
                                                  Ty uważasz, ze to dziecko, masz do tego prawo.
                                                  Ja nie i też mam do tego prawo.
                                                • sumire Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 06.04.16, 00:50
                                                  A matka to nie bliźni? Coś wybiórczo do tego podchodzisz.
                                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 06.04.16, 08:23
                                                    Wybieram słabszego w tym zestawie
                                        • franczii Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 15:16
                                          > I naprawdę mnie pasuje obecny kompromis, ale jak będzie inaczej to mało mnie to będzie obchodzić, bo mnie nie dotyczy.

jestes po prostu smieszna z tym ze cie nie dotyczy.
                                          ciebie nic nie dotyczy. Majatek zabezpieczony na wypadek zdrady meza, zostaje on z niczym, ewentualny dzieciak na boku zostaje z niczym, dzieci poinstruowane nie beda chcialy miec z ojcem do czynienia ani poznac ewentualnego rodzenstwa. Corki gwalt nie dotyczy.
                                          ciekawe jeszcze jak siebie lub corke zabezpieczysz przed ewentualna ciaza i obowiazkowym porodem takiego np. dziecka z zespolem patau lub bezczaszkowca. No bo ZD to bys rodzila chociaz tak szczerze po tym co piszesz to ci nie wierze, zebys byla sklonna sie podjac zajecia sie takim dzieckiem (wszak juz sama ponadplanowa ciaza malzenska wywolala twa panike) lub po prostu nie masz pojecia jak to wyglada, zwlaszcza kiedy takie dziecko nie jest juz maluszkiem.
                                          A, zagrozenie zycia tez nie dotyczy. A co z zagrozeniem zdrowia przez ciaze ewentualna twoja lub corki? Wszak narazac plod beda lekarze dopiero kiedy bedzie bezposrednie zagrozenie dla zycia a nie zdrowia. Ewentualne kalectwo lub przynajmniej utrata plodnosci w wyniku opoznien leczenia w imie ochrony zycia plodu tez cie nie dotyczy?
                                          • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 06.04.16, 08:30
                                            Ciąża nieplanowana wywołała panikę bo uważałam że jestem za stara na kolejne dziecko. Urodziłabym mając 34,5 roku. Dla mnie to było już późno. Nie po to miałam dzieci przed 30. Gdybym taką ciążę miała wcześniej problemu by nie było.
                                            Co nie zmienia faktu, że urodziłabym.

A utrata płodności w wyniku aborcji? Nie istnieje? I naprawdę nie wierzę w to, że nie będą ratowali życia matki, kosztem dziecka. Bajki to możesz opowiadać swoim dzieciom na dobranoc.
                                          • cosmetic.wipes Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 06.04.16, 08:30
                                            Nic jej nie dotyczy, dopóki karma nie pokaże swojego suczego oblicza. A wtedy bedzie płacz i zgrzytanie zębów tongue_out
                                    • maslova Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:07
                                      Ale zaostrzenie ustawy też Ci nie przeszkadza
                                      • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:18
                                        jest mi obojętne, mam naprawdę ważniejsze sprawy obecnie, bo mi dziecko zdaje niedługo egzaminy do LO i to mnie teraz interesuje
                                        • franczii Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:52
                                          doprawdy masz tyle waznych spraw? przeciez non stop piszesz na forum i to w sprawie, ktora ponoc cie malo obchodzi
                                          • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 15:15
                                            Od dwóch dni leżę z odnowioną kontuzją kolana i nadrabiam lektury, odpytuję syna z materiału do egzaminu gimnazjalnego.

Normalnie to byłabym przy takiej pogodzie w lesie na spacerze
                                            • mdro Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 15:59
                                              Ale po aptekach masz czas i siły latać... Oj, plączesz się w zeznaniach big_grin.
                                              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 18:22
                                                a zakupy to jak mam niby robić? Musiałam wyjść z domu. A akurat superpharme mam obok carrefoura. Dlatego zajrzałam.
                                                Dlatego poleżę dień dłużej, bo byłam pewna że już noga się naprawiła. Niestety po powrocie okazało się ze nie
                                                • mdro Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 23:45
                                                  Współczuję generalnie. Dzieci masz pewnie jeszcze za małe, ale dlaczego męża na te zakupy nie pogoniłaś? Po samym supermarkecie się nachodzić trzeba sporo, plus jeszcze te kilometry po centrum handlowym...
                                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 06.04.16, 08:31
                                                    Bo mąż w pracy? Dzieci w szkole do 17?

A ja potrzebowałam natychmiast czegoś? I 2-3 rzeczy to nie duże zakupy. A sklep mam blisko
                                • wuika Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:53
                                  To niech na Twoje nie wpływa. Ale pozwól innym zostawić sobie tę możliwość wpływu.
                          • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:21
                            a i widocznie wasze oszołomy nie mają siły przebicia.
                            • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:29
                              arwena_11 napisała:
                              > a i widocznie wasze oszołomy nie mają siły przebicia.

My nie tracimy czasu na zaglądanie innym do macic.
                    • szarsz Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 12:47
                      > Więc chyba twierdzenie, że tak ciężko ją dostać, mija się z prawdą.

W tej chwili. Ale minister zdrowia zapowiada, że będą na receptę. Więc znajdź najpierw, w piątkowy wieczór na przykład, lekarza, który Ci wypisze receptę (a co, jak mu sumienie nie pozwoli), a potem dopiero szukaj apteki.

To ja już wolę wsiąść w auto i pojechać do Goerlitz, albo do Nachodu. Ale to ja. Mam względnie blisko, mam auto w garażu i kasę. Zarówno na benzynę, jak i na tabletkę.
                • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 12:47
                  arwena_11 napisała:
                  > Ale ja wybieram zgodnie z własnym sumieniem. A skąd popierający ten projekt w P
                  > O?
                  > Tacy "ateiści" jak araceli na nich głosują?

W przeciwieństwie do Ciebie nigdy nie głosowałam na ludzi, którzy chcą uśmiercać kobiety.
                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 12:57
                    za to na takich, którzy pozwolą mordować dzieci bez ograniczeń chętnie, prawda?

Projekt na pewno nie przejdzie w takiej formie. Już mówią o poprawkach i o uszczegółowieniu kiedy będzie można ciążę terminowac ze względu na wady płodu ( ZD ma się w to nie łapać, bo podobno 80% dzieci terminowanych to dzieci z ZD )
                    • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:00
                      arwena_11 napisała:
                      > za to na takich, którzy pozwolą mordować dzieci bez ograniczeń chętnie, prawda?

Którzy to histeryczko?
                      • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:02
                        aborcja na życzenie np.
                        • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:06
                          arwena_11 napisała:
                          > aborcja na życzenie np.

To jest 'mordowanie dzieci bez ograniczeń'? Bo bez ograniczeń to by oznaczało, że możaby Twoje dzieci powystrzelać. Waż słowa histeryczko.
                          • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:11
                            Nie to ty waż słowa. Aborcja na życzenie, jest mordowaniem dzieci poczętych. Ale dla ciebie to żaden problem
                            • wuika Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:34
                              Mordowaniem bez opamiętania. Chodzi taki i jak tylko napotka kobietę, która może być w ciąży, to ją chyłkiem-boczkiem do kliniki i abortuje.
                    • wuika Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:32
                      Tak, mordować, wszystkich i wszędzie. No tacy z nas prochoiserzy - żeby sobie pomordować.

Co do ZD - ma wylecieć z listy? Mam nadzieję, że nie zamkną granic uncertain
                      • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:37
                        No czytałam gdzieś wypowiedzi posłów ( z różnych stron ), którzy mówili, że projekt w takiej formie nie przejdzie - bo nie wystarczy poparcia, a PIS nie wprowadzi dyscypliny. Podobno ponad 100 posłów jest za kompromisem.
                        Pytanie ilu za tym projektem zagłosuje z PO i PSL Kukiza czy Nowoczesnej. Podobno właśnie od nich to będzie zależeć.

Wszyscy mówili, że trzeba uściślić obecne warunki - bo najwięcej jest abortowanych dzieci z ZD, reszta to mały procent. A takie dzieci spokojnie funkcjonują ( to nie moje słowa tylko tych co się wypowiadali w tym programie ) i nie jest to ciężka wada letalna
                        • wuika Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:40
                          Ciężka wada letalna nie, ale ciężkie upośledzenie już tak. Że też nie wstyd Wam bronić ludziom nie pisania się na taki los uncertain
                          • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:51
                            A gdzie ja coś takiego napisałam? Obecny kompromis jest ok. Sama bym nie usunęła, przede wszystkim też dlatego, że nie poradziłabym sobie potem psychicznie. Ale jak ktoś chce i prawo mu zezwala - jego sprawa.
                            co do dzieci z ZD. Mam dwie znajome z takimi dziećmi. Obie dowiedziały się już po urodzeniu ( z racji wieku i 1ciąży nie miały badań ponad te standardowe ). Jedno dziecko wysoko funkcjonujące, drugie - ciężko upośledzone. Rodziny się nimi zajmują, są kochane,

Ale mam też koleżankę z dzieckiem autystycznym - ciężkie upośledzenie.Tyle, że o dziecko do 2 roku zycia rozwijało się normalnie. Potem zaczęło się cofać. I co - zabić? Bo w końcu nigdy nie wiesz czy twoje dziecko z dnia na dzień nie stanie się roślinką ( przykład córeczki E.Błaszczyk )

• wuika Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 13:57
                              Widać, że nie jarzysz. To to samo, co: a związałabyś się z kimś, kto jest niepełnosprawny, upośledzony, a życie z nim to głównie opieka lekarsko-pielęgniarska? Mało znam osób, które by się na to pisały. A nie wszyscy małżonkowie / rodzice są porzucani w takiej sytuacji. To są dwie zupełnie różne sprawy i porównywanie ich tutaj jest zupełnie bezsensowne.

Co do ZD: zapewne fajnie mieć wysoko funkcjonujące dziecko, które jednak NIGDY nie będzie sprawne i ZAWSZE będzie wymagało opieki. Ale fajne tylko w zakresie: "zawsze mogła mi się trafić roślinka". Pozwól, że inni będą chcieli mieć wybór, czy się na to pisać, czy też nie.

I cudownie, że uważasz, że obecny kompromis jest ok. To przyjmij również do wiadomości, że oszołomy - z przywódcami Twojego kochanego, miłosiernego, pomagającego kościoła - zamierzają go skasować, bo w swoim zaślepieniu widzą tylko zygoty, nic ponad to.
                              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:17
                                ale to nadal nie oni głosują ale posłowie. Miejcie pretensje do tych co wybieracie.
                                Z tego co wszędzie piszą, ok 100 posłów pis nie będzie głosowało za tym projektem, pewnie się wstrzymają. Więc jeśli przejdzie to tylko dlatego że za zagłosują posłowie PO, PSl, Kukiz czy Nowoczesnej. I jak po PIS czy Kukizie można się spodziewać takiego głosowania, tak rozumiem, że jak posłowie PO, PSL czy Nowoczesnej zagłosują - a więc ci na których WY GŁOSOWAŁYŚCIE, to będziecie ich rozliczać z tego?
                                • araceli Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:22
                                  arwena_11 napisała:
                                  > ale to nadal nie oni głosują ale posłowie. Miejcie pretensje do tych co wybieracie.

Nadal nie rozumiesz, że Ci, których MY wybieramy nie podnoszą ręki przy głosowaniu za mordowaniem kobiety tylko Ci, na których głosujesz Ty i Tobie podobni?
                                  • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:35
                                    Jesteś pewna? Masz 100% pewnosci? Jak tak to się nie martw, projekt nie przejdzie, bo nie będzie większości, jak PO, PSL czy Nowoczesna nie pomogą
                                    • paskudek1 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:55
                                      o ile mi wiadomo to PiS ma większość w sejmie. A jeszcze z Kukizem.
                                      • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 15:19
                                        To słuchaj co mówią. Ok 100 posłów nie zagłosuje za projektem. Nie ma dyscypliny partyjnej w tym względzie. Wtedy Pis nie ma większości. Już tu gdzieś linkowałam artykuł, gdzie piszą, że część posłów PO i PSL na pewno projekt poprze
                                • szarsz Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:54
                                  > Miejcie pretensje do tych co wybieracie.

Nie, ja nie głosowałam na nikogo, kto popiera zakaz aborcji, sprawdzałam to bardzo dokładnie.
            • iskierka3 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 10:37
              Ja mam pretensje do politykow, ze ulagaja presji kosciola.
              • arwena_11 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 10:47
                a jakoś naciskom LGBT nie ulegają. Każdy ma prawo naciskać na tych, na których głosował i rozliczać z tego co zrobili.
                • iskierka3 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 14:52
                  To mam pretensje do politykow, pisze wyraznie. Pierwsze slysze zeby srodowiska LGBT wywieraly naciski, majace przelozenie na innych obywateli.
                  Do kosciola mam osobne pretensje za odchodzenie od zasad wiary.
                • mdro Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 16:01
                  A co ma do tego LGBT? (jak rozumiem, masz na myśli aktywistów ruchu LGBT).
    • sitniczek Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:04
      Nie masz lepszych donosów? Np. Żydowskiej żony plezydenta, obecności ubeków i komuszych prokuratorów u boku prezia, wiernych i ślepo posłusznych mu ciemnocie.
      Skoro brocha uważa, ze nie ma w Polsce tematu aborcji, nic się nie dzieje-chyba w niedzielę w kościele nie była. Co to za premierzyca, co do kantyny nie chodzi?
      • misiu-1 Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 08:32
        Od kiedy masz te objawy?
    • szarsz Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 09:02
      > Mam szczerą nadzieję, że zostanie skazana.

Oj, tak, zróbcie z niej męczennicę, pls.
    • 1.kinia Re: Sprawa profanacji Mszy Św. w prokuraturze 05.04.16, 10:55
      Profanacja mszy to jest wtedy jak pijany ksiądz ja odprawia. wink
      U nas kiedyś pies "profanował" - właził do kościoła podczas mszy, biegał między ławkami i jeszcze skomlał jak organy zaczynały grać.. tongue_out

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka