kozauwoza 29.04.16, 21:51 przez cofnięcie sześciolatków do przedszkoli. A miało być tak pięknie.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama.nygusa Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 29.04.16, 22:11 Niedaleko mnie jak prywatyzowali zaklad na bruk poszlo 2tys osob, szkoda ci ich? Odpowiedz Link Zgłoś
paniusia.aniusia Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 29.04.16, 22:18 Mnie szkoda. Zarówno jednych jak i drugich. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 29.04.16, 22:28 mama.nygusa napisał(a): > Niedaleko mnie jak prywatyzowali zaklad na bruk poszlo 2tys osob, szkoda ci ich tak, a Tobie? Jeszcze żeby to miało jakiś powód sensowny..... a tu dzieci sześcioletnie wrócą do przedszkoli, 3 latki zostaną z przedszkoli wyrzucone a wielu dobrych nauczycieli pójdzie w ...... gdzie sens, gdzie logika? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 29.04.16, 22:36 Przykro mi, ale uczycieli nie jest mi szkoda.Powiedz mi dlaczego tak szkoda ze 6 latki nie p0ojda do szkol, w mojej gminie bardzo duzo dzieci bedzie powtarzac 1 klase.Bardzo malo 6 pojdzie do 1 klasy mimo, ze zaoferowano im za to pieniadze.Dlaczego wszyscy znani mi nauczyciele posylaja dzieci do szkoly jako 7latkow. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 29.04.16, 23:23 >Bardzo malo 6 pojdzie do 1 klasy mimo, ze zaoferowano im za to pieniadze. serio? Jakimś sześciolatkom płacą za pójście do szkoły? Kto im płaci? Odpowiedz Link Zgłoś
paniusia.aniusia Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 29.04.16, 23:29 A dlaczego szkoda Ci pracowników pobliskiego zakładu a nauczycieli nie? Też mają rodziny, dzieci, bywają wdowami, wdowcami z dzieckiem itp. Zupełnie nie rozumiem tego różnicowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 08:34 paniusia.aniusia napisała: > A dlaczego szkoda Ci pracowników pobliskiego zakładu a nauczycieli nie? Też maj > ą rodziny, dzieci, bywają wdowami, wdowcami z dzieckiem itp. Zupełnie nie rozu > miem tego różnicowania. przy zwalnianiu nauczycieli dodatkowo wcale nie brane są pod uwagę kompetencje.Starsi, często gorsi nauczyciele zostają Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 12:24 >przy zwalnianiu nauczycieli dodatkowo wcale nie brane są pod uwagę kompetencje.Starsi, często gorsi nauczyciele zostają I to jest najgorsze - bo gdyby tak wykorzystać te zwolnienia do pozbycia się kiepskich nauczycieli, to nawet mogłoby wyjść na dobre. Ale zwolnienia zapewne będą na podstawie stażu - wylecą młodsi, zostaną starsi, kompetencje bez znaczenia. Wpisz swoją odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 16:18 Bo PiS nie ruszył karty nauczyciela. W sumie mnie to zastanawia, czemu są gotowi rozwalić cały system, a karta jest święta. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 09:07 Bo nie mają pomysłu jak to zrobić. Jak większość rządów zresztą. Coś tam podziubią ale całość zostaje Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 09:14 asia_i_p napisała: > Bo PiS nie ruszył karty nauczyciela. W sumie mnie to zastanawia, czemu są gotow > i rozwalić cały system, a karta jest święta. że niby dbają o "zwykłego" obywatela Kluzik chciała się za to brać ale nie zdążyła Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 08:32 mama.nygusa napisał(a): > Przykro mi, ale uczycieli nie jest mi szkoda.Powiedz mi dlaczego tak szkoda ze > 6 latki nie p0ojda do szkol, w mojej gminie bardzo duzo dzieci bedzie powtarzac > 1 klase.Bardzo malo 6 pojdzie do 1 klasy mimo, ze zaoferowano im za to pieniad > ze.Dlaczego wszyscy znani mi nauczyciele posylaja dzieci do szkoly jako 7latko > w. bo nie myśla logicznie, bo staja przed wyborem i sa podatni na wpływy, bo wybierają wygodę...itd. Ja posłałam swoją w wieku 6 lat i żyje, ma się dobrze, jest w gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 08:52 kozauwoza napisała: > bo nie myśla logicznie, bo staja przed wyborem i sa podatni na wpływy, bo wybi > erają wygodę...itd. Ja posłałam swoją w wieku 6 lat i żyje, ma się dobrze, jest > w gimnazjum. Koza, pierdzielisz. Czy wygoda to zły powód? Przeciwnie. Skoro ludzie mają wybór, to myślą i wybierają : po co mam wysyłać 6latka do szkoły, skoro wygodniej mi posłać jeszcze rok do przedszkola. Ja tak wybrałam, córka poszła jako 7latka i zyje, i ma się dobrze, jest teraz w gimnazjum. W czasie gdy dokonywałam wyboru nie uległam żadnemu wpływoi, bo generalnie w dupie miałam wówczas politykę. wolno mi było tak wybrać?, wolno i dokonałam wyboru po mojemu, dokładnie biorąc pod uwagę wygodę, moją i mojego dziecka. bo ja mam sobie utrudniać życie, to wolę je sobie jednak ułatwić. Logiczne? BARDZO LOGICZNE. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:01 solejrolia napisała: > Koza, pierdzielisz. > Czy wygoda to zły powód? Przeciwnie. Skoro ludzie mają wybór, to myślą i wybie > rają : po co mam wysyłać 6latka do szkoły, skoro wygodniej mi posłać jeszcze r > ok do przedszkola. oczywiscie że to wspaniały powód tyle że nie powinien byc to główny powód rewolucji w szkołach, bałaganu z walniania tysiecy ludzi w szkołach. zastanów sie co piszesz! Problem jest zbyt poważny żeby decydowała wygoda grupy rodziców. > wolno mi było tak wybrać?, wolno i do > konałam wyboru po mojemu, dokładnie biorąc pod uwagę wygodę, moją i mojego dzie > cka. bo ja mam sobie utrudniać życie, to wolę je sobie jednak ułatwić. > Logiczne? BARDZO LOGICZNE. nie wiem czy logiczne. napewno mega egoistyczne ale oddaje sens tej całej dobrej zmiany: oto głównym powodem ogromnej rewolucji, wywalania ludzi z pracy, wydawania nowych podręczników, nowych programów jest: WYGODA RODZICÓW dzieci sześcioletnich oraz komfort ich wyboru a co z komfortem i wygodą rodziców trzylatków? to pewnie Cie nie zajmuje i nawet sie nie dziwię ale powinno to obchodzić minister oświaty! a ona ucieka od pytań i sie głupawo uśmiecha Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:25 Zatem Koza jeszcze raz: do kogo ty masz pretensje? do rodziców? że podchodzą do sprawy subiektywnie i robią tak by im było wygodniej, nawet jesli to czysty egoizm a wolno im, bo od pewnego czasu mają wybór. co jest logiczne. (a zarzucasz nielogiczność, uleganie wpłuwom) Czy do polityków ? I do których masz pretensje? Do tamtych? czy teraz do tych, którzy sa niekompetentni, nie wyciagają wniosków i robią "dobre zmiany" na łapu capu bez planu i "jakoś to będzie" Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:01 solejrolia napisała: > Zatem Koza jeszcze raz: do kogo ty masz pretensje? > do rodziców? że podchodzą do sprawy subiektywnie i robią tak by im było wygodni > ej, nawet jesli to czysty egoizm a wolno im, bo od pewnego czasu mają wybór. co > jest logiczne. do rodziców nie bardzo, poprzednia ekipa popełniła troche błedów ale jednak założenie były moim zdaniem bardzo słuszne,sześciolatki jak najbardziej nadaja sie do szkoły. Praktyka różnie wygladała ale jednak wiekszosc szkół już sie przygotowało i należało to jedynie udoskonalać i iść w te stronę a nie zrobić jeszcze wiekszy kipisz. Uważam że Zalewska nie zrobiła nic dobrego, uległą jakims dziwacznym naciskom Elbanowskich. Zapewne im cos naobiecywała i ich fundacji. Tak to przynajmniej wyglądało. Najwazniejsza okazała się wola rodziców, nie wzgledy ekonomiczne, nie dobro dzieci tylko wola rodziców a do tego wola rodziców tylko i wyłacznie sześciolatków. To jakas uprzywilejowana grupa? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:03 a dlaczego uważasz, że rodzice nie kierowali się dobrem dziecka? Mało logiczne. No i mieli się kierować dobrem nauczycieli? Chyba jednak nie Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:32 arwena_11 napisała: > a dlaczego uważasz, że rodzice nie kierowali się dobrem dziecka? bo nie sa nieomylni. Chyba nie od dziś publiczna oświata "pomaga" rodzicom w podejmowaniu decyzji co do edukacji dzieci. Pamietaj, że oprócz "ematki", która sie tu udziela jest cała rzesza rodziców niewykształconych, kompletnie pogubionych i niezorientowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 17:07 Elbanowskim?? Kilka milionow podpisow, to zasługa Elbanowskich??? Elbanowscy moga dla mnie nie istniec, a mam własne zdanie na temat tej reformy Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 17:45 afro.ninja napisała: > Elbanowskim?? Kilka milionow podpisow, to zasługa Elbanowskich??? w dużej mierze, to oni rozpętali te akcję, założyli fundację i dalej bardzo prężnie działają. Nie do końca też wiem na jakiej zasadzie omotali całkowicie pania Zalewską ale widac że mają na nia bardzo duzy wpływ.Byli pierwszymi gośćmi pani minister Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 20:40 Nie bede komentowac tego co mysle o tej nowej minister. Elbanowskim nie odbieram tego, ze sa obrotni i trafili w dziesiątkę. Byli pewnie jednymi z pierwszych przeciwników tej reformy. Ale bez milionow ludzi, ktorzy tej reformy nie chcieli, to mogliby tylko dalej byc znanym z tego, ze maja duzo dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 21:45 afro.ninja napisała: > Ale bez milionow ludzi, ktorzy tej reformy nie chciel > i, to mogliby tylko dalej byc znanym z tego, ze maja duzo dzieci. przestraszonymi ludźmi da sie świetnie manipulować i oni to zrobili, dalej działają robiąc moim zdaniem bardzo zła robotę.Podziwiałabym ich gdyby energie i czas skierowali na poprawe rozmaitych rzeczy w edukacji a nie skupili sie na upupianiu polskich dzieci i robieniu ze szkoły czegoś strasznego. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:28 Kryterium nie powinna być wygoda rodziców ani nawet dziecka, a szeroko pojęte dobro dziecka. A dobro dzieci, przy obecnej organizacji edukacji, wymaga w miarę jednorodnego wieku dzieci. Na SD jakaś mama pisze, że jej sześcioletnie dziecko ma trafić do klasy, gdzie będzie kilku sześciolatków, kilkoro odroczonych siedmiolatków i kilkoro cofniętych. Nikt nie ma nad tym kontroli, rodzic słabego sześciolatka z końca roku pośle go do szkoły, bo mu wygodnie, rodzic siedmiolatka z początku roku, który świetnie poradził sobie w szkole, będzie powtarzać klasę, bo rodzice mają taki kaprys, żeby wydłużyć mu dzieciństwo. Przecież to przepis na katastrofę edukacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 14:41 Naprawdę myślisz, że dziecko sobie radzące zostanie cofnięte? Rodzice wybierają co lepsze dla ich dziecka. I to jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:03 arwena_11 napisała: > Naprawdę myślisz, że dziecko sobie radzące zostanie cofnięte? ależ oczywiscie że będa takie przypadki, sa takie szkoły że całe klasy sa cofane. Rodzice zmanipulowani i naciskanie wcale nie muszą wybrać co najlepsze dla dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:42 Jestem pewna, bo znam przypadki, gdzie rodzice po RP, przez poradnię i kuratorium walczyli o cofnięcie promocji dziecka, bo nie jest najlepsze w klasie, pomimo nauki w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:44 Ale jeżeli dziecko mimo nauki w domu nie mogło opanować materiału, to pewnie jeszcze się nie nadawało do szkoły. Pytanie jak rok później sobie radziło? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 21:25 Najlepsze w klasie jest zwykle jedno dziecko. Mówimy o dziecku, które po nauce było w czołówce, a bez byłoby średniakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:15 Moja właśnie kończy gimnazjum. Poszła rok wcześniej do szkoły. Jestem nauczycielką Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:10 Bardzo malo 6 pojdzie do 1 klasy mimo, ze zaoferowano im za to pieniadze Taaaaaaaak???? Kto? Gdzie mogę je odebrać??! Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:52 Dowiedz się w gminie. Nasza (PiS) daje pieniądze rodzicom 6-latków, którzy poślą dziecko do szkoły we wrześniu. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 18:03 A ile dają? Z ciekawości pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 29.04.16, 23:24 I jeszcze murzynów tam biją! Odpowiedz Link Zgłoś
miodowa2 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 29.04.16, 23:13 Gdyby PO-PSL nie zaczęło majstrować w oświacie, tego problemu dziś by nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 07:35 Pewnie. Bo Polak to najpierw strasznie dlugo niedojrzaly i musi miec "dziecinstwo" a nie tam do szkoly, potem szybko stary i schorowany i zaraz musi na emeryture ( poza szczesliwcami rencistami). Strasznie watla jakas nacja Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 29.04.16, 23:29 Ale wiesz, że tych 15 tys. nauczycieli nie miało tej pracy przed wprowadzeniem reformy 6-latkowej? Że większość 3-latków nie dostawała sie do przedszkola? Nic w infrastrukturze sie nie zmieniło. Po prostu cofnęli czas, czego chciała większosc rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusia.aniusia Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 29.04.16, 23:35 Wg mnie nie zmienia to faktu, ze szkodą ludzi. Mnie zawsze jest szkoda tych, którzy zostali zwolnieni. Niezależnie czy to nauczyciele, górnicy, stolarzy czy ktokolwiek inny. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:17 Też współczuję każdemu kto stracił pracę Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 29.04.16, 23:36 >Że większość 3-latków nie dostawała sie do przedszkola? Większość? >Po prostu cofnęli czas, czego chciała większosc rodziców. Większość? Masz jakieś źródło tych danych? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 00:10 no skoro tracą pracę, bo nie mają kogo uczyć, to jasne że rodzice wybrali zostawienie dzieci w przedszkolu. czego nie rozumiesz? u nas w dzielnicy udało się przekonać większosć rodziców do zabrania dzieci z przedszkola - ale pod warunkiem, że tam im się zrobi grupę 6 latków (coś jak dawniej zerówka). dzięki temu nauczyciele mają pracę i tylko 100 trzylatków się nie dostało do przedszkoli w dzielnicy. gdy mój 3 latek startował - nie dostało się 400 dzieci (ale w międzyczasie przybyło 1 nowe przedszkole, więc i miejsc jest obecnie więcej) Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 13:00 >no skoro tracą pracę, bo nie mają kogo uczyć, to jasne że rodzice wybrali zostawienie dzieci w >przedszkolu. czego nie rozumiesz? Wciąż nie widzę związku z chęciami WIĘKSZOŚCI rodziców. >gdy mój 3 latek startował - nie dostało się 400 dzieci A ile się dostało? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 14:48 Niebwiem ale moj 4latek sie nie dostal mimo ze wcale nie mial tak malo punktow Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 16:23 A 4-latek nie musi się już dostać obowiązkowo? Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 10:58 Już nie. Dobra zmiana. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 11:11 Gdzies musi. W sensie moge sie odwolac i gdzies w wwie mu miejsce znajda. Jesli powyzej 3km od domu to doplaca za dowoz. Sek w tym ze dla czterolatkow w okolicy pt dystans do pokonania przez 4latka nie bylo naboru (chyba ze orzecz o ksztalceniu specjalnym) byl nabor w jednym miejscu i tam bylo o 27 miejsc za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 11:15 Moje drugiego wyboru bylo oddalone 2.8km a trzeciego 3.1km... I bralam te co najblizej Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 13:00 A to współczuję, acz się egoistycznie pocieszyłam, bo mam mniejszą gminę. No chyba, że mi znajdą miejsce w Marcinowie, to mi egoistyczna radość przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 07:28 Niekoniecznie wiekszosc ma racje. Te kasandryczne wizje skrzywdzonych szesciolatkow widze tylko w necie. Nie znam w realu ani jednego ( lacznie z wlasnymi, ktory by sobie nie radzil). Zwyczajnie w przedszkolu byla pani psycholog, ktora dyskretnie obserwowala dzieci i rodzicom JEDNEGO dziecka doradzila zeby jeszcze do szkoly nie szedl. Reszta szesciolatkow poszla i doskonale sobie radza. Nie skad ta chec w polskich rodzicach do umniejszania i upupiania wlasnych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 08:47 iskierka3 napisała: >Nie s > kad ta chec w polskich rodzicach do umniejszania i upupiania wlasnych dzieci. to jest psychologia społeczna, rodzice stoją przed pewnym wyborem życiowym i sie obawiają /co jest zrozumiałe/ i pojawia sie akcja straszenia okropna szkołą, akcja zakrojona na ogromna skalę. Nie dziwię sie w sumie wielu rodzicom, że ulegają i dla świetego spokoju zostawiają dzieciaka, który z pewnoscia doskonale odnalazłby sie w szkole. Do tego dochodzi presja najbliższego otoczenia bo większoś zostawia....rodzice często wybierają święty spokój jeszcze na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:18 Z mojego otoczenia wszyscy posylali szesciolatki. Jedna kolezanka nie i umotywowala to tym, ze nie chce jej sie jednego dziecko wozic do szkoly, drugiego do przedszkola. Mlodsze poszlo juz jako szesciolatek. Bardzo egoistyczne podejscie, moim zdaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:09 iskierka3 napisała: > Z mojego otoczenia wszyscy posylali szesciolatki. Jedna kolezanka nie i umotywo > wala to tym, ze nie chce jej sie jednego dziecko wozic do szkoly, drugiego do p > rzedszkola. Mlodsze poszlo juz jako szesciolatek. Bardzo egoistyczne podejscie, > moim zdaniem. o rany ale to sa jakies pojedyńcze decyzje. Większośc jak ma do wyboru to wybierze wygodę to oczywiste ale czy to powinno kierować ministerstwem? Pani minister powinna szerzej popatrzeć a nie tylko zrobic dobrze jakiejs grupie rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:16 Skoro nie zrobila tobie, czy twojej kolezance dobrze, tzn. ze juz jest be Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:27 mama.nygusa napisał(a): > Skoro nie zrobila tobie, czy twojej kolezance dobrze, tzn. ze juz jest be Kobieto, ja mam dziecko juz w gimnazjum na szczęście, mnie problem nie dotyczy . Mam komfort spojrzenia bardziej z dystansu na ten cały burdel. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:30 Ja też mam dzieci w gimnazjum i też patrzę z dystansu. I uważam, że rodzic powinien patrzeć na dobro dziecka a nie dobro nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:36 arwena_11 napisała: > Ja też mam dzieci w gimnazjum i też patrzę z dystansu. I uważam, że rodzic powi > nien patrzeć na dobro dziecka a nie dobro nauczycieli. rodzic tak chociaz jak juz wczesniej mówiono wielu rodziców kierowało sie przede wszystkim wygodą, tym co zrobili inni z grupy. Nie oszukujmy, przecietne dziecko poradzi sobie i w szkole i w przedszkolu. Pani minister powinna natomiast patrzeć jednak trochę szerzej Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 08:41 piepe napisał(a): > Ale wiesz, że tych 15 tys. nauczycieli nie miało tej pracy przed wprowadzeniem > reformy 6-latkowej? jak to? moja sąsiadka właśnie wylatuje z podstawówki, skończyła III klasę, nie ma dla niej pierwszej. Pracowała tam parę lat. Teraz pracy zabrakło.... Nie wiem jak w innych miastach ale w W-wie około 90% trzylatków miała miejsce w przedszkolach, w tym roku bardzo wiele małych dzieci sie nie dostanie, mało tego zabraknie miejsc w żłobkach bo trzylatki tam pójdą....co jest dobrego w tej zmianie oprócz dobrego samopoczucia niektórych rodziców 6 latków przez rok /kiedys tam do tej strasznej szkoły i tak pójdą/ no i "sukcesów" państwa Elbanowskich. Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:57 "i "sukcesów" państwa Elbanowskich. " No właśnie sukces p. Elbanowskich, którzy robią niezły interes na tym. Fundacja, stanowisko doradcy w ministerstwie, 500+. Mają kiepeły nie od parady, to im trzeba przyznać Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 17:16 Tak i to jedyny sukces Elbanowskich. Gdyby ludzie ufali rzadowi, szkole, gminie, to by poslylali wczesniej dzieci do szkoly. Tylko, ze jak pokazuje przebieg reformy, nic nie bylo przygotowane, a wszystko bylo robione na kolanie, chocby elementarz i ciagle przesuwanie mozliwoscie wyboru- poslac, czy nie poslac. Tusk nie mial jaj, zeby w 2013 nie przedłużac już wyboru. A przeciez, wszyscy zakochani w po i psl, powinni jak jeden maz zaufac wspanialym politykom, ktorzy chcieli zapchac dziure w budzecie i wyslac mlodych ludzi wczesniej na zmywak do Anglii. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 17:52 afro.ninja napisała: > Tak i to jedyny sukces Elbanowskich. Gdyby ludzie ufali rzadowi, szkole, gminie > , to by poslylali wczesniej dzieci do szkoly. Tylko, ze jak pokazuje przebieg > reformy, nic nie bylo przygotowane, a wszystko bylo robione na kolanie, chocby > elementarz i ciagle przesuwanie mozliwoscie wyboru- poslac, czy nie poslac. Tus > k nie mial jaj, zeby w 2013 nie przedłużac już wyboru. ależ skąd takie informacje, że szkoły nie są przygotowane?i jakich przygotowań oczekujesz? oczywiście że sa szkoły słabe i te szkoły na nikogo nie sa dobrze przygotowane bo sa poprostu źle zarządzane. Ja tez sie bałam szkoły bo sie nasłuchałam niewiadomo czego i oczami wyobraźni widziałam moja maleńka córeczkę w dżungli. W praktyce okazało sie że starch ma jedynie wielkie oczy..... zapomina sie że sa tez kiepskie przedszkola i kiepskie nauczycielki przedszkolne. Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 07:08 A przedszkolanki będą sie rozmnażać przez pączkowanie? Co to znaczy cofnięcie ? W Warszawie poszły a nie zostały cofnięte do oddziałów przy szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 07:33 pewnie włożę kij w mrowisko, ale tak na chłopski rozum- czyli potrzeba bedzie więcej nauczycieli w przedszkolach? tak? bo ktoś tymi dziećmi tam będzie musiał się zająć. i się nieco wyrówna. a jesli ktoś przy okazji będzie musiał się przekwalifikować lub uzupełnić kwalifikacje. no to cóż. ja w firmie usługowej równiez muszę działać elastycznie, i wciąż dostosowuję się do tego, czego ode mnie wymaga rynek pracy i czego oczekują moi klienci. czyli ci, co mi płacą. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 07:36 Coz to mozna powiedziec jesli zmiany maja jakis sens. Odpowiedz Link Zgłoś
e-m-a-m-a Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 07:43 Niestety nie masz racji. W Polsce takie problemy załatwia się inaczej. Po prostu nie ma miejsc dla trzylatkow. I po problemie..... Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 08:41 e-m-a-m-a napisała: > Niestety nie masz racji. W Polsce takie problemy załatwia się inaczej. Po pro > stu nie ma miejsc dla trzylatkow. I po problemie..... nie wiem co sie zmienia? Mając dzieci przedszkolne, czyli moje 3 latki, ani jeden , ani drugi nie dostal sie do przedszkola.Z czego ten płacz teraz? z tego, że mają na kogo zrzucić winy? na 6 latków? bo zostają w przedszkolach? Odpowiedz Link Zgłoś
amarulla Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 08:49 A widzisz, dwa lata temu mój wówczas 2,5 latek dostał się właśnie dzięki temu, że część 6latków poszła do szkoły. Cztery lata temu starszy syn też dostał się płynnie po żłobku, uważam że sprawiedliwie jest teraz mojego 6latka przesunąć do szkoły i oddać to miejsce młodszemu dziecku. Ty wszędzie podkreślasz, że twoi się nie dostali... Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:05 amarulla napisała: > A widzisz, dwa lata temu mój wówczas 2,5 latek dostał się właśnie dzięki temu, > że część 6latków poszła do szkoły. Cztery lata temu starszy syn też dostał się > płynnie po żłobku, uważam że sprawiedliwie jest teraz mojego 6latka przesunąć d > o szkoły i oddać to miejsce młodszemu dziecku. Ty wszędzie podkreślasz, że twoi > się nie dostali... wszyscy zapominają że ta reforma sprzed 7 lat była podyktowana także tym, żeby więcej małych dzieci dostało sie do przedszkoli i to sie w wielu miejscowosciach udało. Teraz wracamy do tego, żeby matka została w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:32 Matka dostanie 500zl zeby nie gadala ze jej zle ... Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:10 bbkk napisała: > Matka dostanie 500zl zeby nie gadala ze jej zle ... dokładnie Odpowiedz Link Zgłoś
anty_nick Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:40 amarulla napisała: Ty wszędzie podkreślasz, że twoi > się nie dostali... nie podkreślam, tylko piszę. Bo sie nie dostali. Odpowiedz Link Zgłoś
amarulla Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 08:44 Nie, więcej dzieci zostanie z mamami w domu, bo nie będzie miejsc w przeddszkolu czy żłobku. Ewentualnie tak jak w naszym przedszkolu dyrektorka sprobuje stanąć na wysokości zadania i otworzy nową grupę w sali, w której była jadalnia, a dzieci będą jadły w swoich salach, przy stolikach do rysowania dobra zmiana dąży do polepszenia warunków w szkole, przedszkola prowadzą gminy więc niech one się martwią Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 14:50 a co złego w jedzeniu w sali? Dokładnie tak było za moich czasów w przedszkolu. Nie było osobnej stołówki. Również w dawnym przedszkolu moich dzieci jedzą w salach. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 08:49 solejrolia napisała: > pewnie włożę kij w mrowisko, ale tak na chłopski rozum- czyli potrzeba bedzie w > ięcej nauczycieli w przedszkolach? tak? tam gdzie sie da zrobic dodatkową grupę ale większośc przedszkoli z gumy nie jest i poprostu nie będzie trzylatków tylko 4, 5 i 6 latki Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 08:52 Przeciez dodatkowych grup nie zrobią, no chyba ze jakąs sale maja. Przedszkola nie sa z gumy. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 08:54 A szkoły są z gumy? Przygotowane są na maluchy? Nasza nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
landora Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:02 A na siedmiolatki jest przygotowana? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:06 Szkoły szesciolatki od lat juz maja w swoim składzie. Pierwsze sześciolatki sa juz w gimnazjum. Wybacz, ale to rodzice nie dorosli do zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:08 solejrolia napisała: > A szkoły są z gumy? > Przygotowane są na maluchy? > > Nasza nie jest. a większośc jest zwłaszcza, że jakis szczególnych przygotowań nie potrzebują. Teraz w niektórych miejscach będzie wręcz pusty rocznik. Gdzie tu sens? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:18 Jak to- będzie szansa dla skumulowanych roczników klas I. Nie dostaną się do liceum/na studia- zrobia sobie ten wymarzony przez zwolenników wcześniejszej edukacji gap-year i wystartują raz jeszcze z pustym rocznikiem... Bo- przypominam- póki co nikt nie zagwarantował naszym dzieciom miejsc w liceum czy zwiększenia limitów na studia. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:21 A co, grzechotek nie ma w klasach? Ani przewijakow? Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:33 przewijaków i grzechotek , oczywiście, następna... np świetlica jest dla wybrańców, i prowadzona jest w sposób SKANDALICZNY- z uwagi na tłok, ścisk to przechowalnia zbędnego bagażu. tak to wygląda w szkole, w której nie ma warunków na maluchy. np. brak szafek- zważ 4klasiście plecak! moja córka jest wysoka i silna, ale drobinka z jej klasy w dodatku rok młodsza oj miała problem z plecakiem w podstawówce góra dół po schodach, bo w ciagu krótkiej przerwy należało zmienić salę, a cały "dobytek" na plecach. Ale co ja tu dyskutuję...moja córka jest już w gimnazjum, te wszystkie problemy mam na szczęście ZA SOBĄ cieszę się z tego ogromnie. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 14:14 Sześciolatek to nie maluch. Maluch to trzylatek. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:15 solejrolia napisała: > przewijaków i grzechotek , oczywiście, następna... > np świetlica jest dla wybrańców, i prowadzona jest w sposób SKANDALICZNY- z uw > agi na tłok, ścisk to przechowalnia zbędnego bagażu. tak to wygląda w szkole, w > której nie ma warunków na maluchy. np. brak szafek- zważ 4klasiście plecak! i nad tym trzeba było popracować, bo te problemy np. ciężkich plecaków dotycza wszystkich dzieci. Każdy by docenił taką Zalewską jakby sie tym zajęła a tak to co? drobny siedmiolatek juz sobie w spokoju dźwiga plecak i gra gitara Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 10:03 Solejrolia, tylko my tu nie mamy do czynienia z parą butów czy maszynką do mięsa, ale z dziećmi. Zupełnie inaczej pracuje się z przedszkolakiem, inaczej z trzecioklasistą, inaczej z gimnazjalistą, a jeszcze inaczej z uczniem szkoły średniej. Praca z małymi dziećmi jest trudna, człowiek jest narażony na takie decybele jakby był na koncercie rockowym. Nie wszyscy potrafią, fizycznie, to znieść. Dla mnie to byłyby tortury. Chyba nie chodzi o to żeby dziećmi w przedszkolu zajmowali się sfrustrowani, przemęczeni ludzie, bo odbije się to na dzieciach. Odpowiedz Link Zgłoś
aga_sama Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 12:33 Nie, nie trzeba będzie więcej nauczycieli w przedszkolach. Dzieci i nauczycieli w przedszkolach będzie tyle samo. Zostaną sześciolatki, nie przyjmą trzylatków. Jakieś dodatkowe etaty dla tych co oddają trzecie klasy może uda się skombinować tworząc oddziały przedszkolne (zerówki) w szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 12:50 Nie trzeba będzie więcej nauczycieli w przedszkolu, bi nie będzie więcej oddziałów. Mniej dzieci przyjmą , albo ani jednego- tak jak w jedynym publicznym przedszkolu w moim mieście Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 16:36 Jednak nie każdy nauczyciel szkolny ma ochotę na pracę z trzylatkami. Mnie na przykład od małych dzieci odrzuca. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 08:59 Niektórym oderwanym od życia budżetówkom taka zmiana dobrze zrobi. Zwłaszcza tym, które mają największe pretensje do prywatnych pracodawców samym pierdząc w stołek na państwowym wikcie. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:12 kaz_nodzieja napisał(a): > Niektórym oderwanym od życia budżetówkom taka zmiana dobrze zrobi. niektórym pewnie tak ale ogromnej wiekszości jednak nie zwłaszcza że prace potraca często młode nauczycielki a nie stare zasiedziałe w szkołach, te zostaną z pewnością. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:20 To też racja. Pewnie zostaną stare lampucery. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:17 kaz_nodzieja napisał(a): > To też racja. Pewnie zostaną stare lampucery. nie o to chodzi, sa napewno i bardzo dobre starsze nauczycielki. Problem w tym, że przy zwalnianiu nie będą brane pod uwagę kompetencje, zadowolenie rodziców tylko zupełnie co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:38 A ile przedszkolanek znajdzie pracę? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 10:45 Przeciez nauczycielki klas I-III nie mogą uczyć w przedszkolach. A w przedszkolu była grupa 3-latków, 4-latków, 5-latkow, to teraz te same panie będą miały 4,5,6-latkow. Chyba nie wierzysz, w dodatkowe grupy? Po prostu 3-łatki do przedszkoli się nie dostaną. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy-luka Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 10:52 jak to nie mogą uczyć? większość nauczycieli nauczania początkowego kończyła studia " nauczyciel nauczania przedszkolnego i wczesnoszkolnego". co innego, że większość woli pracę w szkole, bo mniej się robi niż w przedszkolu. u nas w przedszkolu powstają 2 dodatkowe grupy, więc mogą przyjąć 50 maluchów. to, że u ciebie tak nie jest nie znaczy, że to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 13:00 W Warszawie pootwierano zerówki w szkołach, więc 3-latków dostanie się do przedszkoli tyle, co w poprzednich latach. Dzieci jest tyle samo, grup w przedszkolach czy szkołach też będzie tyle samo. Ktoś straci pracę, kto inny zyska. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:22 lauren6 napisała: > W Warszawie pootwierano zerówki w szkołach, więc 3-latków dostanie się do przed > szkoli tyle, co w poprzednich latach. zerówki zawsze były w warszawie w szkołach tyle że teraz rodzice sa buntowani i instruowani przez takich np. Elbanowskich że dzieci mają prawo zostawać w przedszkolach /były rózne akcje i bunty rodzicielkie/ i abarot sześciolatki w czesci przedszkoli powróca do przedszkoli. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:26 Wcale nie. Wiele przedszkoli miało zerówki u siebie. Były szkolne i przedszkolna. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:38 arwena_11 napisała: > Wcale nie. Wiele przedszkoli miało zerówki u siebie. a czy ja zaprzeczam temu? wiem tylko, że akurat w wielu warszawskich szkołach były od dawna zerówki i samorząd szedł w tym kierunku żeby własnie zwalniac miejsca w przedszkolach. Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:25 Nie, no jeśli w WARSZAWIE to wszystko ok, uff, odetchnełam. Bo przecież najważniejsze żeby w Warszawie było. Kij tam prowincja, co nie? W Warszawie jest. Ale w innym miejscu nie ma. Nie ma i nie będzie. Bo gminie jest łatwiej zwolnić, bo mało pieniędzy jest, itd. Mają się wszyscy do Warszawy przeprowadzić? Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 17:04 kotradykcja napisała: > Nie, no jeśli w WARSZAWIE to wszystko ok, uff, odetchnełam. Bo przecież najwa > żniejsze żeby w Warszawie było. Kij tam prowincja, co nie? nie najważniejsze, Warszawa jest PEWNYM przykładem mi osobiście znanym bo tu mieszkam. Jakies kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 09:18 Kompleksy nie. ,ale mam wrażenie że rządzący często też na wszystko patrzą przez pryzmat Warszawy. A na prowincji, w małych miastach wygląda to zupełnie inaczej. W moim nie ma zerowek w szkołach ( wyjątek jeden zespół szkolno- przedszkolny) ,a jedyne publiczne przedszkole nie przyjęło w tym roku ANI JEDNEGO nowego dziecka. Choć pani minister mówiła, że miejsca sa...... Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 16:38 Dokładnie tak. Ocena sytuacji kraju na podstawie Warszawy akurat jest bezsensowna w tym przypadku, dokładnie tak samo jakbyśmy porównywali rynek pracy, zarobki czy ceny mieszkań. U nas w gminie w żadnej szkole nie było i nie ma zerówki. Do przedszkoli przyjęto trzynaścioro dzieci w sumie i to na zasadzie dołączenia do istniejących już grup, nie utworzono żadnej grupy 3-latków. Bo przedszkola nie są z gumy. Żadne dziecko moich znajomych nie zostało przyjęte. Odpowiedz Link Zgłoś
lucy-luka Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 09:46 niech idą na roczny zdrowotny, sic mają taką możliwość, czego większość społeczeństwa nie ma, a za rok wszystko wróci do normy. zapominasz, że nikt przedszkolaków nie cofa do przedszkola, ale po prostu z niego jeszcze nie wychodzą. w czym problem? 2-3 lata temu dzieci 6-letnie również mogły iść do szkoły i zwolnić miejsce maluchom, ale jakoś nikt szczególnie nie naciskał. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:25 lucy-luka napisał(a): > niech idą na roczny zdrowotny, sic mają taką możliwość, czego większość społecz > eństwa nie ma, a za rok wszystko wróci do normy. ale roczny urlop zdrowotny nie otrzymuje sie ot tak na zawołanie. > zapominasz, że nikt przedszkolaków nie cofa do przedszkola, ale po prostu z nie > go jeszcze nie wychodzą. w czym problem? problem jest taki, że poszłyby do szkoły i zwolniły miejsca dla dzieci młodszych. Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 15:19 A co robili ci nauczyciele ZANIM sześciolatki poszły do szkoły? Jakoś nie bardzo im współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 16:24 Studiowali, niejednokrotnie specjalnie koncentrując się na nauczaniu dziecka młodszego? Ta reforma ciągnie się już tyle lat, że jest to jak najbardziej możliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 17:01 Asiu_i_p, ty chyba jesteś nauczycielką (nie, to nie zarzut, tylko ustalenie punktu widzenia), więc może powiedz - tak z ręką na sercu - ilu znasz nauczycieli, zwłaszcza młodszych klas, którzy NAPRAWDĘ STUDIOWALI. Mam na myśli STUDIOWALI, a nie zaliczali studia pedagogiczne czy jakieś podyplomówki metodą "CtrlC - CtrlV". Współpracuję od czasu do czasu z uczelnią kształcącą nauczycieli - uwierz mi, że poziom, jaki prezentują, jest naprawdę żenujący. Przychodzą na studia, po których CHCĄ NAUCZAĆ, a nie mają podstawowej znajomości np. języka polskiego; studia ich tego nie nauczą, bo znajomość ortografii i podstaw gramatyki powinni wynieść z wcześniejszych etapów edukacji. Dostaję czasem do redakcji materiały przeznaczone do pisma wydawanego przez parlament studencki - większość z nich wymaga wręcz napisania od początku, bo autorzy nie są w stanie poprawnie ułożyć zdania złożonego - nawala wszystko: składnia, interpunkcja, rekcja, ba - dobór słów i ortografia, nawet u polonistów in spe. Nie twierdzę, że wszyscy nauczyciele są źli, podejrzewam zresztą, że złych jest mniejszość, ale to oni tworzą obraz oświaty - obraz nędzy i rozpaczy. Myślę, że to właśnie ci słabi , w dodatku nie zdający sobie ze swoich braków sprawy, są winni większości skarg na szkołę (choćby na tym forum). Niestety, nie wystarczy "być nauczycielem", trzeba jeszcze umieć nim być. Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 17:06 ale Ty tu teraz zaczniesz pisac o kiepskich nauczycielach? oczywiscie, że jest takich sporo ale to akurat nie oni zostana zwolnieni. Powodem czystek nie sa kwalifikacje. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 17:12 A jak to się ma do tematu? Bo już ustaliliśmy, że wcale nie zwolnią najsłabszych. Mój nauczycielski punkt widzenia jest taki, że mam dosyć odpowiedzialności zbiorowej i przepraszania za gorzej pracujących kolegów, zwłaszcza, że zdarza się, że najpierw muszę za nich pracować, a potem jeszcze za nich obrywam. Społeczeństwo ma prawo wymagać od nauczycieli, ale powinno także wymagać od polityków sensownego systemu. To państwo ma stworzyć dobrą uczelnię i przyjąć najlepszych kandydatów oraz zorganizować szkolnictwo tak, żeby jak najlepszych kandydatów przyciągnąć, a kiepskich wyeliminować. Pracuję dobrze i oczekuję, że się nie będzie traktowało inaczej niż innych dobrych pracowników, tylko dlatego, że mój zawód nazywa się nauczyciel. Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 09:02 Asiu, podpisuję się i zgadzam w 100% Dodam tylko że pracuję w liceum i nie znam zbyt wielu nauczycieli klas l - lll szkoły podstawowej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 09:23 Ja też się zgadzam i podpisuję. Nauczycielom przypisuje się wine za zły system naboru na studia, zły sposób kształcenia na tych studiach, kiepski sposóbpprzyjmowania do pracy, motywowania i dyscyplinowania.... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 11:26 Dokladnie. A nie szczuc ze nauczyciele za duzo zarabiaja. Widocznie ciagle za malo. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 12:54 Z tymi pensjami to jest skomplikowana sprawa. Na ścianie wschodniej w miasteczku z bezrobociem 25% nauczyciel należy do finansowej elity. W Warszawie ledwo sobie radzi. Jest jeszcze kwestia, że w obecnym systemie dobry nauczyciel najczęściej zarobi mniej niż kiepski, bo pracując solidnie nie da rady wziąć drugiego etatu w drugiej szkole. Samo podniesienie pensji nic nie da, podobnie jak samo uwolnienie zatrudnienia przez zniesienie karty. Trzeba by było to zrobić naraz - żeby to była praca, której nie opłaca się stracić, a stracenie jej było jednak możliwe. Plus poprawić system kształcenia, unormować wielkości klas, żeby nie zależały od hojności gminy i upowszechnić zawód nauczyciela wspomagającego, co nie tylko ułatwiłoby życie sporej części uczniów, ale i wycięłoby większość urlopów zdrowotnych, bo czasami chodzi naprawdę nie o zupełną niemożność pracowania, tylko o niemożność np. używania głosu (moja koleżanka miała guzki na krtani i tu niestety nawet roczny zdrowotny nie pomógł, a uczyć uwielbiała - mogłaby spokojnie pracować jako drugi nauczyciel, pomagając indywidualnie uczniom, bo nie wolno jej było tylko głośno mówić). Tylko że to są zmiany, którym po pierwsze, nikt nie przyklaśnie, bo ludzie się wściekną, że nauczyciele coś dostają, a większość nauczycieli się wścieknie, że coś tracą, a po drugie kosztują drożej niż machanie cyferkami i przynajmniej częściowo są to koszty budżetu centralnego i nie da się ich przenieść na gminę. Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 16:31 Asiu, zgodzę się z Tobą we wszystkim, co napisałaś. Dodam jedynie, że jednak powinno się społeczeństwu opłacać mieć dobry system oświaty. Odpowiedz Link Zgłoś
kok.10 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 18:26 A kto to wyliczył i na jakiej podstawie? W zeszłym roku za to wielu nowych nauczycieli dostało etaty wiec wyjdzie na zero ?! Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 18:42 ZNP wyliczył, Zalewska jakoś nie zaprzecza Odpowiedz Link Zgłoś
tatrofanka Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 30.04.16, 23:11 Wyzwoleni zostaną. Od tego uciemiezenia, jakim jest dla nich praca. Będą mogli wreszcie miec super za..ste życie jak wszyscy, którzy nie pracują w szkolach. Wreszcie 15 tys obywateli ktoś uszczęśliwi jednocześnie Odpowiedz Link Zgłoś
kozauwoza Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 08:49 ci uciemiężeni raczej zostaną Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 09:33 Fajnie w tym wątku wychodzi, dlaczego PiS-owi nie spada poparcie. Na każdą grupę, której utrudnią życie, znajdzie się grupa, której to utrudnienie życia pierwszej grupie się spodoba. BTW - śniło mi się, że im spadło poparcie. Do 9%. Odpowiedz Link Zgłoś
marynica Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 12:54 Jak to w Polsce. Cała wieś się cieszy, że Józkowi krowa padła. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 11:16 Gadalam właśnie z przyjaciółką i faktycznie, traci prace Jedzie do UK Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 11:32 Szybko się poddaje jak widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 11:51 Poszukać pracy na miejscu? A nie rzucać wszystko bo akurat zwolniono ją z pracy. Dziwię się ludziom, którzy po pierwszym niepowodzeniu rzucają wszystko w diabły. A jak tam też zostanie zwolniona po pewnym czasie z pracy? Też rzuci wszystko i pojedzie do jeszcze innego kraju? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 12:02 ale żeby poszukać innej pracy, to trzeba coś umieć ( wiedza wśród nauczycieli z nauczania początkowego jest często tragiczna, zwłaszcza z matematyki - co potwierdziły badania ), być elastycznym jeśli chodzi o czas pracy ( a nauczyciele przyzwyczajeni, że więcej nie pracują niż pracują ). Niestety dla nauczycieli, może poza językowcami, którzy może zaczepią się w tłumaczeniach lub szkołach językowych, powrót na normalny rynek pracy będzie szokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 16:03 Zupełnie nie ma się z czego cieszyć. Wśród nauczycieli jest wiele osób z różnymi ciekawymi umiejętnościami, one sobie poradzą, nie znam nikogo, kto powrócił do uczenia. Praca za 2000-3000 w niesprzyjających warunkach i odpowiedzialna, zwłaszcza miastach, to zajęcie dla koneserów i desperatów. W życiu zawodowym spotkałam wielu nauczycieli, zwłaszcza młodych i niejednokrotnie zastanawiałam się jakim cudem wylądowali w szkole. Wszelkie ruchy skutkujące redakcjami sprawią, że w edukacji będzie jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
lokitty Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 15:16 Kto wie, może i lepiej na tym wyjdzie. Mój znajomy uczył dość egzotycznego przedmiotu w prywatnym LO u nas, a w UK jest tylko Assistant teacher. Ale twierdzi, że do polskiego systemu oświaty już by nie wrócił . Odpowiedz Link Zgłoś
kotradykcja Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 16:28 "Mój znajomy uczył dość egzotycznego przedmiotu w prywatnym LO u nas, a w UK jest tylko Assistant teacher. Ale twierdzi, że do polskiego systemu oświaty już by nie wrócił wink." Dokładnie tak jak moja kuzynka. Pracowała w szkole w Polsce i UK. Wybrała UK. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: 15 tys nauczycieli straci pracę 01.05.16, 11:26 jasne...urlopy dla poratowania zdrowia na przeczekanie sytuacji stały się za to bardzo popularne.... Odpowiedz Link Zgłoś