Dodaj do ulubionych

problem z nastoletnią córką

30.04.16, 13:35
Dziewczynka 13 lat, zamknięta w sobie od urodzenia, generalnie małomówna i powolna w ruchach. Ładna, szczupła nie znosi ruchu, sportu itp., intelektualnie na dobrym poziomie (dobre gimnazjum, nauka ok , nie przemęcza się, wyniki dobre). Kontakt z rodziną słaby. niewiele mówi o sobie, o tym co się dzieje w szkole, chyba nic złego się nie dzieje bo jestem w stałym kontakcie z wychowawczynią i matką takiej bardziej obrotnej, wygadanej koleżanki z klasy. Z koleżankami kontakty poprawne, ale do domu mimo zachęty nie zaprasza. Wszystko trzeba z niej "wołami " wyciągać. Dużo czyta, gra na tablecie. telefonu i tableta nie sprawdzałam - nie chciałabym tego robić ale ostatnio się waham. Próby aktywizacji rodzinnej słabo. Wolny czas spędza najchętniej na łóżku w pokoju a właściwie swojej części bo pokój dzieli z bratem (ścianka działowa niepełna) ale tak chciała bo boi się być całkiem sama i boi się ciemności ( do dziś lampka nocna pali się całą noc). no i nie wiem dać spokój? Chciałabym ją rozruszać ale nie wiem jak. Wyjazdu rodzinnego na majówkę do letniskowego domku rodziców odmówiła, bo będzie się tam nudzić ( brak internetu i tv). Aha i problem higieny osobistej. Mówię i mówię az mi głupio zwracać uwagę po raz tysięczny. Niby codziennie bierze prysznic ale brzydko od niej pachnie. Rzeczy zakłada codziennie czyste. problemów ze zdrowiem nie ma. Co robić?
Obserwuj wątek
    • 71tosia Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 13:48
      Wyglada ze corka jest introwertykiem. Czy jej to przeszkadza? Bo moze jej calkiem dobrze z ograniczonym kregiem znajomych i bez aktywnego zycia rodzinnego? Wtedy to raczej wasz problem i musiscie sie z tym nauczyc zyc.
      W czasie dojrzewania zmiany hormonalne powoduja ze niestety niedomyte dziecko zaczyna woniec. Niestety, nie ma innej rady nalezy pilnowac i przypominac nawet nastolatce, az nawyki higieniczne sie dobrze utrawla. Kupic dezodorant, jakies atrakcyjne kosmetyki, zachecac do kapieli np jakimis solami, pachnidlami etc No i pewnie poprawi sie jezeli w zakresie zainteresowan pojawi sie jakis atrakcyjny chlopak.
    • karmelowa_bombonierka Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 13:53
      A skąd pewność że problemów ze zdrowiem nie ma?
      Twoją córkę badał lekarz? Miała robione badania krwi - w tym koniecznie oznaczenie poziomu hormonów tarczycy?

• pratel12 Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 13:59
        Tak była badana. Wyniki w normie, tarczyca też
        • najma78 Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:04
          Taki ma charakter. Ja bym sprawdzila jej dzialalnosc w sieci.
    • jola-kotka Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:01
      Przeczytalam to i wylania sie obraz mojej matki ale nie bede cie dolowac opowiescia o niej. Ty nic nie wiesz o wlasnej corce,nic zupelnie. Twoje dziecko izoluje sie od swiata a ty zamiast dotrzec do corki wiedze czerpiesz o niej od innych. U psychologa bylas? Dlaczego od twojej corki brzydko pachnie,co to znaczy pot czy cos innego? Badania w celu ustalenia tego robilas jej? Zdajesz sobie sprawe,ze twoja corka moze miec cierpiec na jakas depresje lekowa czy cos podobnego?
      • najma78 Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:06
        Calm down jola, zanim zaczniesz pouczac innych zdabac troche doswiadczenia,w byciu matka tez.
        • jola-kotka Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:09
          A co ja zle napisalam?
        • karme-lowa Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:11
          Kurczę Najma lubię Cię kobieto, do niedawna fajnie się Ciebie czytało, ale ostatnio coraz gorzej z Twoim językiem, robisz błędy i niepotrzebnie dodajesz angielskie słówka. Wróć Stara Najmosmile
      • pratel12 Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:09
        No właśnie zdaję sobie sprawę,że nic nie wiem. tylko powiedz mi jak dotrzeć? Pytam , odpowiada,że ok albo zdawkowo. Tak, jest introwertykiem ,ja też ale nie tak silnym.Rozumiem potrzebę samotności odizolowania sie chwilowego od rodziny ale aktualnie mam wrażenie,że rodzina jest potrzebna do zapokajania potrzeb żywieniowych i materialnych (wymagań wygórowanych nie ma). Psycholog? Kiedys był kontakt w postawówce jeszcze ale nie zauwazyła zaburzeń. Teraz to bardziej martwi mnie czas spędzany w necie. Depresja - raczej nie.
        • najma78 Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:10
          Sprawdz co robi w internecie.
          • najma78 Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:11
            Zawszd taka byla czy jednak kiedys miala kolezanki i uczestniczyla w zyciu rodzinnym?
          • pratel12 Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:13
            jak ? Zażądać pokazania tableta czy dyskretnie. wiem,że ma hasło kurcze.Może zabronić korzystania z tableta.
            • najma78 Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:21
              pratel12 napisała:

> jak ? Zażądać pokazania tableta czy dyskretnie. wiem,że ma hasło kurcze.Może za
              > bronić korzystania z tableta.

Poprosic zeby odhaslowala i sprawdzic. Jesli uwazasz ze to moze ja zbyt mocno urazic zrobic to dyskretnie. Jednak dla wlasnego spokoju powinnas wiedziec dokladnie co ona robi w internecie.
            • jola-kotka Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:22
              I to jest twoim zdaniem sposob na rozwiazanie problemu? Na jakiej podstawie zabronisz jak nie masz pojecia co na nim robi. Chcesz pogorszyc swoje stosunki z corka czy je poprawic? Jesli tak jej pomagasz w zyciu,zakazami to...
              Zabronisz i co niby problem zniknie? Jaka ty jestes dla tej corki,jakie relacje sa w domu? Moze tutaj cos jest niefajnie.
              • pratel12 Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:52
                Jola czy ty czytasz ze zrozumieniem? Piszę przecież nie nie chcę zakazami ale jak nie będzie wyjścia? Relacje w domu. Jest dobrze. ostatnio najbardziej trafia do niej mąż, jest w stanie ją zmobilizowac do posprzatania, opróżnienia zmywarki, obrania ziemniaków. Żeby nie było- bez krzyków i awantur
                • jola-kotka Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 15:08
                  Zadalas pytanie czy zakazac zabawy tabletem. Umiem czytac nie rob zemnie idiotki jak nie znajdziesz to ci zacytuje twoje wlasne slowa.
            • bistian Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 15:02
              Można przyspieszyć reakcję, odcinając internet na dwa dni. Choćby z powodu problemów technicznych. Odciąć i czekać na reakcję, zachowując się jakby nic się nie stało.
        • feniks_z_popiolu Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:15
          Może zamiast pytać po prostu rozmawiaj, mów Ty. Opowiadaj. Tak żeby mogła coś wtrącić, odpowiedzieć. Moja córka tez miała taki etap i b. źle reagowała na pytania wprost.
        • karme-lowa Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:16
          Sprawdz telefon lub tablet.
        • niutaki Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:23
          co to znaczy brzydko pachnie? jakich kosmetykow uzywa?
          • pratel12 Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:58
            Kosmetyki ma podstawowe. Dezodorant w kulce i sprayu, pachnący płyn pod prysznic, krem do depilacji (zmuszam do depilowania pach - mocno się poci) i krem dla cery trądzikowej. Kupuję różne, tańsze, droższe , córka zainteresowania nie okazuje ale to mnie nie martwi, w koncu ma 13 lat.
            Powiedzieć wprost,że śmierdzi? Czasem jak nie domyje włosów to biorę ja do łazienki nad wannę i sama jej myję. Nosi rozpuszczone .
            • berdebul Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 15:13
              Powiedziec, człowiek sam siebie nie czuje. Tylko nie "córko, cuchniesz" a delikatniej i na osobności. Weź też pod uwagę. Że może zapominać użyć dezodorantu. Może jakiś śmieszny obrazek w łazience?
        • aria Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 17:08
          Pisałaś, że córka czyta książki. Ja bym od tego zaczęła - przeczytałabym tę samą książkę (nieważne czy o księżniczkach czy o Indianach czy seryjnych mordercach) i spróbowała porozmawiać z nią na ten temat - co jej się podobało, który bohater ją inspiruje, a który denerwuje... Nie zaczynaj od śledztwa za plecami córki, bo to może prowadzić do całkowitego zrujnowania waszych relacji. Spytaj jakie strony odwiedza, co lubi czytać w internecie, może poproś o pomoc w wyszukaniu jakiś informacji - stwórz płaszczyznę porozumienia i czas kiedy możecie być razem ale bez presji że ona jest przepytywana czy że musi mówić o sobie. Niech mówi o ulubionej postaci z książki, albo o tym że lubi oglądać let's play'e na youtubie... Nie oceniaj na początku tego, co ją interesuje - jak najwięcej staraj się dowiedzieć o jej świecie, ale bez sprawiania wrażenia, że prowadzisz dochodzenie.
          Może twoja córka woli pisać niż rozmawiać? Może wolałaby np codziennie napisać do Ciebie maila - co u niej itp niż opowiadać? To możesz wybadać - i np też do niej pisać. Ważne, żeby znaleźć kanał komunikacji a potem poszerzać.
          Z higieną ostrożnie - bo dziewczyny strasznie to przeżywają - może sama powiedz, że czasem już po pół dnia cała jesteś przepocona - i co robisz aby temu zaradzić... np pokaż naprawdę skuteczny antyperspirant
    • mamma_2012 Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:13
      Dzieci z depresją potrafią zamknąć się w łazience, puścić wodę i wcale się nie umyć.
      Co robić? Nie odpuszczać, poszukać choć kawałeczka wspólnych tematów. Serial, gra, cokolwiek. Tylko od niej się dowiesz o co chodzi, a może to być wszystko, od charakteru, po najcięższe zaburzenia.
    • jola-kotka Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:48
      Zanies ten tablet do pierwszego informatyka jakiego znasz i wszystkiego sie dowiesz. Najlepiej wtedy jak corka jest w szkole bo jak wyjdzie ze ona tam nic niepokojacego nie robi to tylko obruci sie to przeciwko tobie pogorszy wasze stosunki. Jak wyjdzie odwrotnie powiesz jej prawde .
      • pratel12 Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 14:53
        Czegoś takiego nigdy nie zrobię.
        • jola-kotka Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 15:12
          Przed chwila ci zalezalo zeby sie dowiedziec co ona robi w sieci. Najlepszy sposob dyskretnie teraz tego nie zrobisz,dlaczego? Boisz sie tego czego sie dowiesz? Wiem nie lojalne ale lepsze niz bez powodu nagle kazac zeby sama ci pokazala. Powod niby masz ale czy ona go zrozumie?
      • jakw Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 15:08
        Nie wiem dlaczego zakładasz, że pierwszy z brzegu informatyk zajmuje się włamami?
        • jola-kotka Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 15:16
          Nie musi se zajmowac ale napewno potrafi to zrobic,gdyby do mnie przyszla jakas matka z takim problemem zrobilabym to. Tylko to musialaby byc jakas moja znajoma.
    • berdebul Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 15:09
      Kupić dezodorant. wink I dać spokój. Nie każdy jest ekstrawertykiem, nie każdego jest wszędzie pełno. Nie zagladalabym do tabletu, czy telefonu, ale wykorzystała jako narzędzia komunikacji - SMS, messenger, zagadaj do niej, wyślij śmieszną naklejkę, czy emotka.
    • jakw Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 15:13
      Z czego wynikają twoje wątpliwości co do ograniczenia/sprawdzenia tableta czy telefonu?
      Jeśli za dużo waszym zdaniem z tego korzysta - najpierw pogadać nt ograniczenia czasu czy nawet instalacji jakiejś formy kontroli rodzicielskiej. Jeśli mężowi lepiej wychodzą rozmowy z córką - niech pogada mąż.
    • segregatorwpaski Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 15:22
      Też jestem matką, trochę starszej nastolatki i takie zachowania jak u Twojej córki byłyby dla mnie mocno niepokojące - moja ciągle gada, a przez dom przewijają się tabuny koleżanek, a ostatnio głównie kolegów wink
      Sprawdź internet, ale dyskretnie. Koleżanki, koledzy mojej córki też miały i mają różne problemy i niestety często bywa to uzależnienie od netu, depresja, internetowy kontakt z nieodpowiednimi ludźmi, grupami, ostatnio nawet jedna koleżanka koleżanki miała nieudaną na szczęście, próbę samobójczą sad Nie mówię, że tak jest w przypadku Twojej córki ale... strzeżonego...
      O higienie weź w końcu i poważnie porozmawiaj, zapach też może być przyczyną izolacji. porządny dezodorant, może i bloker jeżeli jest to konieczne (z apteki), naturalne materiały i konsekwencja w działaniu i jej i w Twoim - sprawdzaj po prostu, pilnuj. Mycia włosów przez Ciebie nie rozumiem - każesz iść i umyć i już, nie wyręczaj, wymagaj.
      Nad higieną popracujcie razem, nad internetem popracuj z kimś kto się zna ale może tak też być, że nic ale to zupełnie nic jej nie jest, ma tylko taka introwertyczną naturę i kontakty międzyludzkie nie są jej potrzebne, tylko lepiej nie zakładać tego z góry i wykluczyć inne przyczyny.
      I nadal próbuj ją w coś rodzinnego wciągnąć - pisałaś, że odmówiła wyjazdu na majówkę, bo się będzie nudzić, bo nie ma neta, ale... może dokładnie tak jej się kojarzy rodzinny wyjazd? CO jej tam na miejscu oferujecie? Wycieczki rowerowe, wspólny fajny film, spacery z jakimś celem konkretnym, koncert, wystawa? Czy dzieci niech 'się bawią', a dorośli pogrilują przy stole? Rodzinny wyjazd to rodzinny wyjazd, a nie każdy sobie, tyle że w innym miejscu niż dom.
      Życzę Ci powodzenia w działaniach, a do sprawdzania działalności netowej córki nie podchodź w sposób: nigdy tego nie zrobię, bo jak pisałaś, z jakiejś przyczyny nie masz z nią w ogóle kontaktu, więc nie wolno Ci tego tak zostawić, bo lepiej nie będzie, a może być gorzej i wtedy sobie tego nigdy nie wybaczysz.
    • 71tosia Re: problem z nastoletnią córką 30.04.16, 16:20
      Co robi w internecie? To mozesz akurat latwo sprawdzic montujac oprogramowanie szpiegowskie na jej tablecie czy telefonie (poczytaj w internecie, nie jest to trudne np www.youtube.com/watch?v=tVpqSwMrK98). Jezleli jest cos niepokojacego co uzasadnia sprawdzenie dzialanosci w sieci to raczej dyskretnie niz mowiac o tym wprost corce i tylko w ograniczonym zakresie. Mowiac o tym ze chcesz ja sprawdzic zyskasz tylko to ze bedzie bardziej ostrozna wobec ciebie a nie wobec znajomych w sieci.
      Dziecku trzeba powiedziec ze nieladnie pachnie (w sposob taktowny i na osobnosci), bo kto ma to zrobic jak nie ty? Jezeli zrobia to kolezanki lub kolega to bedzie duzo gorzej.
      I jeszcze raz spytam, czy masz wrazenie ze dziecku ten brak znajomych i kontakow w rodzinie naprawde przeszkadza? Introwertycy czesto tak maja - wola pisac, rozmawiac w internecie niz beposrednie relacje. Wiec jezeli jej to nie przeszkadza to moze lepiej nic nie robic, dyskretnie kontrolowac internet i tyle. Jezeli jednak jej przeszkadza to chyba najlepszym sposobem jest wspolna praca, np popros ja o pomoc w znalezieniu czegos w sieci, pomoc w zalatwieniu jakies sprawy, przygotowania obiadu dla dziadkow, o pomoc jakiemus dziecku znajomych w nauce, aktywuj w tym co bedzie dla niej ciekawe i w czym poczuje sie powaznie docenione. I chwal za to ze fajnie jej cos wyszlo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka