Dodaj do ulubionych

Allegro - brak przesyłki

15.05.16, 12:41
Fakty - kupiłam przedmiot na allegro za ok. 300 zł.
Przesyłki od miesiąca brak. Sprzedający twierdzi, że wysłał, ale wielokrotnie proszony o dowód nadania - zbywa temat. Poczta podobno zgubiła, ale ani dowodu nadania, ani numeru reklamacji nie mogę uzyskać. Teraz zresztą przedający od dwóch tygodni milczy.
Allegro niby coś robi, w sensie upominania.
Sprzedający handluje na allegro nowymi rzeczami, z metkami itd. Ale nie jako firma.
Co robi wk...a ematka ? Okradziona, jakby nie patrzeć...
Obserwuj wątek
    • beata985 Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 12:45
      zgłasza do allegro, zgłasza na policję i informuje o tym sprzedającego.
      • tereska.z.bombaju Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 13:21
        beata985 napisała:

> zgłasza do allegro, zgłasza na policję i informuje o tym sprzedającego.
        >

Dokładnie tak bym zrobiła
        • korag100 Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 14:32
          Poinformowałabym też urząd skarbowy
    • gama2003 Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 14:44
      Dokładnie taką kolejność zastosuję.
      Allegro niby ma program ochrony kupujących, przy wpłatach w Payu, ale widzę, że w takich sprawach raczej zmierza ku umyciu rąk.
      Wnioskowałam o zawieszenie konta tej osobie, zobaczymy.
      • aurinko Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 14:52
        Nie, allegro nie umywa rak. Tylko trzeba zapoznac sie z regulaminem i postapic wg wytycznych.
        • angela10086 Re: Allegro - brak przesyłki 18.05.16, 14:19
          Co ty.... Mi oddali pieniadze bez zadnego proszenia. Trzeba sprawe zglosic na policje
    • potulnalwica Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 16:08
      Jest opcja śledzenia przesyłki. Odmówił podania numeru paczki? Ja miałam kiedyś taką sytuację: kurier nie mógł znaleźć adresu i zwrócił do rozdzielni z adnotacją "błędny adres", sprzedający odmówił przyjęcia wiedząc, że adres jest prawidłowy i i przesyłka pojechała do Koluszek jako "bezpańska", gdzie leżałaby sobie do dziś, gdyby nie e-monitoring i moja przeprawa z Pocztą Polską. Upewnij się, że wina nie leży po stronie poczty, paczkę jak najbardziej można wtedy zlokalizować.
      • gama2003 Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 16:22
        Chyba kilkanaście razy prosiłam o numer przesyłki.
        Nie otrzymałam, podobno sprawdzał i w systemie jest ta paczka jako wysłana - po czym znika. Nie mogę tego sama sprawdzić bez sygnatury.
        W pewnym momencie dostałam zapewnienie zwrotu pieniedzy a on sobie sam mial czekac na termin, kiedy mozna zglosić reklamacje. Pieniedzy nie dostałam, więc po raz kolejny zapytałam - zaczął twierdzić, że czeka na rozpatrzenie reklamacji i wtedy odda kasę.
        Zapytany po raz kolejny o sygnaturę, datę wysyłki i datę złożenia reklamacji - ucichł. W tym terminie reklamacji jeszcze nie mógł złożyć bo jest to możliwe chyba od dwóch tygodni od wysyłki.

Słowem - nie mam paczki, nie mam jej numeru, daty wysyłki, przelewu rzecz jasna też nie. Sprzedający się loguje, wystawione ma liczne nowe, drogie przedmioty...
        • black_magic_women Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 16:59
          Ja miałam paczkę za 20zł. Wszystko jak u ciebie. Allegro tylko upominało, ja napisałam do sprzedawcy, że idę na policję. Dopiero to zadziałało, choć myślę, że to była już nowa przesyłka, a sprzedawca miał ogrom aktualnych negatywów, więc nie byłam jedyna. Przy paczce za 300to bym chyba zacisnęła usta i poszła na policję
          • gama2003 Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 17:07
            Jutro po pracy pójdę to zgłosić, bo dobrze to nie wygląda. Liczę, że allegro zablokuje mu konto, wysłalo do tej pory jakieś ponaglenia.
            Ten sprzedający na konto od kilku lat, kilka negatywów, ale za banalniejsze sprawy.

• aquella Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 17:40
      wysłał a nie ma nru nadania - złodziej po prostu, tylko policja, zwykle powiadomienie go o takim zgłoszeniu pomaga
      • gama2003 Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 18:00
        Uprzedziłam go tydzień temu, że jeśli nie otrzymam w ciągu 7 dni przesyłki lub pieniędzy zgłaszam sprawę policji. Nawet nie podjął próby kontaktu. A loguje się i dodaje przedmioty do sprzedaży.
        • aquella Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 18:30
          to zgłaszaj już bez kontaktu z nim, tylko niech policja zobaczy, że faktycznie jemu powiadomienia wysyłałaś, a co allegro na to???
          • gama2003 Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 18:41
            Allegro wysłało jakieś ponaglenie a do mnie komunikat, że mam dać cynk po 5 dniach jeśli sytuacja się nie wyjaśni. Dziś po 7 dniach napisałam do nich co i jak. Pewnie jutro coś mi odpiszą, liczę, że zablokują konto tej osobie.
            Całą korespondencję ze sprzedającym sobie podrukowałam - przekażę policji wszystkie informacje. Podobno taka kwota to wykroczenie, mogą przysolić mandat 500 zł. Jutro się dowiem co dalej. Co robi Skarbówka nie wiem, pewnie rodzaj dochodzenia, jeśli się z nimi nie rozlicza to też chyba dobierają się do skóry, ale jakie sankcje to nie wiem.

Ja spokojny człowiek jestem, zanim się nie zdenerwuję....
            • aquella Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 18:49
              Ty masz robić tak, żeby Ci menda oddał 300zł, na spokojnie, a negatywa chociaż dałaś?
              • gama2003 Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 18:53
                Negatywa dałam dziś, opisując szczegółowo sytuację.
                Jasne, że najchętniej nie robiłabym zadymki, tylko odzyskała pieniądze i polubownie poszła w swoją stronę. Ale sprzedający tego nie chce jak widać, toteż szukam pomocy.

• aquella Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 19:37
                  dlatego nienawidzę allegro, ten system ochrony nie istnieje- wielka ściema, do tego on jeszcze i Tobie może negatywa dać
                  • gama2003 Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 19:47
                    A niech daje - teraz pod negatywnem można napisać swój komentarz - nakieruję ciekawskich na mojego negatywa i jego przyczyny.

Ale fakt, możliwość odwetowych, niezasłużonych negatywów to granda, nie powinno być takiej możliwości przy uczciwym spełnieniu warunków umowy przez drugą stronę. Zobaczymy co zrobi jutro allegro.
                  • aurinko Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 19:55
                    System ochrony jak najbardziej istnieje, korzystalam trzy razy i za kazdym razem otrzymal od allegro zwrot kasy. Ale trzeba spelnic warunki okreslone w regulaminie - miedzy innymi zglosic sprawe na policje. A tutaj autorka watku jeszcze nie pofatygowala sie na policje nie mowiac o tym, ze regulaminu tez nie przeczytala (w przeciwnym razie wiedzialaby jak dziala ochrona kupującego).
                    • aquella Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 20:11
                      sory ale jak się kupuje badziew i płaci za to w 3 sekundy a ktoś Ci negatywa może dać to nie ma dla mnie systemu ochrony
                      • aurinko Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 20:21
                        Chodzi ci o komentarze? Ochrona przed msciwym negatywem? Coz, mam "wygumkowane" dwa negatywy, sladu po nich nie ma. Pracownik allegro po moim zgloszeniu usunal niesprawiedliwe komentarze. A kakby ich nie usunal to bym olala, az tak duzego znaczenia to nie ma. Po tresci i odpowiedziach na komentarze mozna wyrobic sobie wlasna opinie.
                        • aquella Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 20:43
                          a ile to trwało zanim wygumkowali, co zresztą wiadomo jest zrobieniem na szaro komenta a i tak go widać ??
                          • aurinko Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 21:07
                            Zanim dostalam odpowiedz to minelo cos kolo 4 godzin, ale jak odczytalam maila to juz nie bulo komentarzy wiec odpisalam z podziękowaniem. Nie mowie o unieważnieniu komentarzy (na unieważnienie musi sie zgodzic druga strona) tylko na ingerencję pracownika allegro, ktory usunal klamliwe komentarze, nie ma po nich zadnego sladu (moje negatywne ktore wystawilam tej osobie pozostaky bez zmian).
    • wisniowy_sad Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 17:51
      Nawet sprzedający mający same pozytywy może Cię okraść. Kupiłam kiedyś u pewnej sprzedającej i było ok, towar wysłała szybko, kupiłam drugi raz - nie wysłała w ogóle i nie reagowała na upomnienia. Dobrze że rzecz się działa w zagranicznym sklepie i płaciłam przez paypal, to szybko kasę odzyskałam.
    • kaz_nodzieja Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 18:35
      Nowe rzeczy z metkami, ale sprzedawca prywatny? Oby Ciebie nie oskarżono o próbę paserstwa.
      • gama2003 Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 18:43
        Prawdopodobnie prywatny - to bym wiedziała mając zakup i paragon/fakturę. Nie dano mi szansy, zawłaszczając pieniądze. Dlatego uprzejmie poproszę o sprawdzenie.
        • aurinko Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 19:58
          Nie musi miec konta firmowego, zeby sprzedawac na allegro. Moze sprzedawac z prywatnego, ale wowczas musi rozliczac sie z podatku.
          Sprzedawca sciemnia, powienien Ci dac numer przesylki i wtedy mialby kryty tylek. Pewnie nie wyslal i nie zlozyl reklamacji bo nie mial czego reklamowac. Nie masz co sie zastanawiac, idz jutro na policje i zglos oszusta.
          • gama2003 Re: Allegro - brak przesyłki 15.05.16, 20:09
            Tak zrobię. Dzięki.
    • premeda Re: Allegro - brak przesyłki 16.05.16, 19:23
      A moja zgubiona przez GLS przesyłka się znalazła i dojechała w piątek, rośliny przeżyły, miały tylko trochę zmaltretowane liście. Już rosną sobie w doniczkach smile
    • gama2003 Re: Allegro - brak przesyłki 17.05.16, 22:43
      Kończąc temat - wczoraj nie dałam rady ruszyć na policję, zresztą stwierdziłam, że zaczekam na odpowiedź allegro i dziś załatwię nieprzyjemności.
      No i rano czeka na mnie mail, od allegro, ze sprzedajacy prosi o unieważnienie komentarza. Tylko tyle, bez wyjasnień .
      Po południu wplynęły mi na konto pieniądze za zakup i przesyłkę
      Niby ok, bardzo się cieszę. Ale skasowanie tego komentarza, po tym wszystkim (teraz nawet nie było przepraszam czy pocaluj mnie w d..ę ) - trochę kłóci się z ematkowością. No i termin dziwny bo sprzedajacy miał prawo sie spodziewac, ze już w piatek a najpoźniej w poniedziałek zadziałam z policja i skarbówką. Pewnie dostał od allegro groźbę zawieszenia konta i nie wiem co tam oni jeszcze proponują ? Ścięcie toporem ?

Cieszę się z odzyskanych pieniędzy, ale kusi przetrzymanie teraz babska. Choć pewnie odpuszczę, ale to za kilka dni wink
      • aurinko Re: Allegro - brak przesyłki 17.05.16, 22:58
        Absolutnie nie godzilabym sie na unieważnienie komentarza. Nie musisz tego robic a ze strony allegro nic Ci nie grozi. Dzieki Twojemu komentarzowi sprzedawca byc moze ogarnie sie troche a juz na pewno inni beda wiedzieli, ze moze cos byc nie tak.
        • peonka Re: Allegro - brak przesyłki 18.05.16, 15:49
          Popieram, niech komentarz zostanie ku przestrodze dla innych kupujących.

Miałam kiedyś podobna sytuację, tyle że z większą sumą, prawie 2 tysiące. Ile mnie to nerwów kosztowało! Teraz już sobie powiedzialam, że więcej niż 200 zł na allegro nie wydam. Mieszkam za granicą, więc zgłaszanie czegokolwiek na policji mnie nie urządza.
      • na_pustyni Re: Allegro - brak przesyłki 18.05.16, 16:28
        Dlaczego chcesz uniewaznic komentarz?
        • gama2003 Re: Allegro - brak przesyłki 18.05.16, 16:39
          Nie no, macie rację.
          Co do komentarza - w tej chwili jest lekko nieprawdziwy, połowicznie, bo pisałam o braku przesyłki i pieniędzy, niechęci do okazania dowodu nadania. Najchętniej bym go przeredagowała. Bo pieniądze już mam - po uruchomieniu sankcji allegro i uprzedzeniu o zgłoszeniu na policję. I tak sobie myślę - gdyby sprzedająca jak czlowiek napisała, zadzwoniła, przeprosiła czy cokolwiek - może miałabym skrupuły. Ale ona sprzedaje też droższe rzeczy, nie zasluguje na ,, czyste,, konto po takim numerze.
          • beata985 Re: Allegro - brak przesyłki 19.05.16, 13:02
            zawsze możesz dopisać wyjaśnienie w odpowiedzi do komentarza sprzedającej o ile go wystawi,
            jak nie wystawi nie robiłabym nic, przecież to ona zawaliła na całej linii a nie Ty.
          • peonka Re: Allegro - brak przesyłki 19.05.16, 13:51
            Ktoś, kto nie reaguje na normalne próby nawiązania kontaktu i oddaje kasę dopiero po interwencji allegro i straszeniu policją w moim przekonaniu w pełni zasługuje na komentarz nazywajacy go oszustem i złodziejem. To nie Ty masz teraz czuć się źle.
          • kawka74 Re: Allegro - brak przesyłki 19.05.16, 13:56
            Zostawiając komentarz z ewentualną adnotacją, że po takich a takich przejściach (brak kontaktu, groźba zgłoszenia na policję) otrzymałaś pieniądze, dajesz również ważną informację innym kupującym. Pomyśl też o nich, o kolejnych, którzy mogą się naciąć, którym może odda kasę, a może nie.
            • gama2003 Re: Allegro - brak przesyłki 19.05.16, 14:02
              Dokładnie tak zrobiłam, zostawiam jak jest.
              Allegro się odezwało tłumacząc, że zagrozili zawieszeniem a potem likwidacją konta. Napisałam im, że ma mam pieniądze, ale komentarz uważam za zasłużony.
              Jeśli dostanę negatyw zwrotny to skomentuję jak trzeba i tyle.
              A babie należy się komentarz, jak ktoś ma takie standardy to prędzej czy później oszuka kolejną osobę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka