Dodaj do ulubionych

praca sezonowa dla studentów

16.05.16, 13:57
Za granicą, na lipiec-sierpień. Orientujecie się gdzie mogą szukać? Chłopak i dziewczyna, on zna dobrze niemiecki, ona nie, ale zakochani i muszą pracować razem.
Napisali mnóstwo mejli, przeważnie do hoteli i pensjonatów, ale na razie nic konkretnego nie znaleźli.
On- to mój syn, jak sobie pomyślę, że całe wakacje będą jeden dzień u mnie, drugi u niej i tak przesiedzą w pokoju cały czas, to naprawdę jestem gotowa sama im szukać tej pracy. Są oboje bezproblemowi, ale jakoś bez tej ikry do szukania.
Ktoś ma może jakieś namiary, jego dziecko, znajomy skądś jechał i był zadowolony? Bardzo bym prosiła o podzielenie się.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: praca sezonowa dla studentów 16.05.16, 14:04
      Wiadomości mam z trzeciej ręki, ci którzy byli raczej zadowoleni.

www.campamerica.pl/
      • joa66 Re: praca sezonowa dla studentów 16.05.16, 14:05
        sorry, nie zauważyłam, że syn zna niemiecki, nie angielski.
    • arista80 Re: praca sezonowa dla studentów 16.05.16, 14:31
      Dziewczyna mogłaby próbować swych sił jako au pair. Chłopak też może próbować choć ma mniejsze szanse na wzięcie. We Włoszech pod koniec lata w wielu firmach produkujących wino jest okres winobrania i tymczasowo zatrudniani są obcokrajowcy, studenci...poza tym wszystkie nadmorskie bary, restauracje. Szukają też często animatorów.
    • kk345 Re: praca sezonowa dla studentów 16.05.16, 14:38
      Ale niemiecki, w sensie tylko niemiecki, angielskiego nie? Ona nie mówi w żadnym języku poza polskim?
      • thaures Re: praca sezonowa dla studentów 16.05.16, 15:13
        Uczyła się angielskiego w szkole, zna go na pewno lepiej niż mój syn, ale do dobrej znajomości daleko. Być może przesadzam, bo jestem spaczona ( uczę niemieckiego) Syn po niemiecku dogaduje się bezproblemowo, jego angielski jest też szkolny i zawsze traktowany, niestety, jako drugi język, więc nawet nie próbuje.
        Dziękuję za wskazówki, może ktoś coś jeszcze napisze?
    • julita165 Re: praca sezonowa dla studentów 16.05.16, 16:16
      Za moich czasów było popularne zatrudnianie się w biurach podrózy. Sama byłam dwa razy jako pilot na studenckich obozach we Włoszech. Specjalnie skomplikowane to nie było, jakiś kurs organizowany w biurze, nie specjalnie długi, może z miesiąc trwał a potem jazda. Nic nie zarobiłam ale miałam darmowe wakacje. Byli też tacy co bardziej się zaangazowali, więcej jeździli ( ja nie miałam czasu...sesja ) to potem łapali się na rezydentów i to była super fucha...3 m-ące byczenia się nad Morzem Śródziemnym smile
      • thaures Re: praca sezonowa dla studentów 16.05.16, 19:28
        No właśnie, już samo to , że ruszyliby się z domu byłoby super. A jakby jeszcze coś zobaczyli....
        • bergamotka77 Re: praca sezonowa dla studentów 16.05.16, 21:26
          Serio twój syn całe lato zostałby w domu i przesiedział w pokoju z ukochaną? Niech jadą do turystycznego resortu to pewnie coś znajdą. Choć bez płynnego angielskiego może być trudno sad
          • pole_koniczyny Re: praca sezonowa dla studentów 16.05.16, 21:57
            A to musi być praca poza Polską? Chodzi o to, że muszą konkretne pieniądze zarobić i dlatego ta zagranica? Czy dziewczyna mówi po angielsku czy w ogóle w żadnym obcym języku nie daje sobie rady?
            Bo może łatwiej będzie im znaleźć pracę w kraju. Moi znajomi jeździli na obozy jako tzw. młoda kadra. Pieniądze raczej symboliczne, ale w sumie fajna praca w dużej mierze polegająca na organizowaniu zajęć sportowych i integracyjnych dla dzieciaków. Dla osób towarzyskich i lubiących sport dobra opcja. Na pewno ciekawsza niż praca za granicą dla osoby, która nie zna języka i nie załapie żadnej dobrej posady kelnerki czy au-pair, tylko będzie skazana na czysto fizyczną harówę.
            • zona_glusia Re: praca sezonowa dla studentów 17.05.16, 11:15
              pole_koniczyny napisała:

> A to musi być praca poza Polską? Chodzi o to, że muszą konkretne pieniądze zaro
              > bić i dlatego ta zagranica?
              O, to jest kluczowe pytanie.
              Bo może, chodzi o zwiedzanie i pobyt w atrakcyjnym miejscu. Wtedy można rozważyć wolontariat, np związany z uczeniem języka. Wolontariusze zazwyczaj mają zapewnione noclegi i wyżywienie i sporo czasu na zwiedzanie.
    • atenette Re: praca sezonowa dla studentów 17.05.16, 09:56
      www.facebook.com/iflexs/?fref=ts - tu jest praca dla młodych na wakacje, w Holandii (j. angielski, niemiecki lub holendersk)
    • ewa_mama_jasia Re: praca sezonowa dla studentów 17.05.16, 10:03
      Jednostki OHP - Młodzieżowe Biura Pracy, Punkty Pośrednictwa Pracy. Mają oferty pracy w Polsce i za granicą, sprawdzone na ile się da. Mają oferty w ramach Eures.
      • thaures Re: praca sezonowa dla studentów 17.05.16, 10:32
        Wymyślili sobie pracę za granicą, pewnie dlatego, że chcieliby też coś zobaczyć. Jak już pisałam, oni kontaktują się mejlowo bezpośrednio z hotelami, pensjonatami, nie pisali do agencji, które taką pracę załatwia.
        Bergamotka, mój syn do tej pory jeździł z nami ( i ta jego dziewczyna) na wakacje, studiują poza naszym miejscem zamieszkania- gdy przyjeżdzają siedzą tylko w domu- albo u niej, albo u nas. Podejrzewam, że w wakacje nic się nie zmieni.
        • atenette Re: praca sezonowa dla studentów 17.05.16, 10:53
          Albo szukają sami albo zgłaszają się do agencji. Jak sami to muszą być na tyle zorganizowani i zaradni aby nie tylko znaleźć pracę, ale także znaleźć sobie na miejscu mieszkanie (jeżeli to nie jest praca w hotelu czy pensjonacie). Agencje załatwią za nich wszystko, ale trzeba wybrać dobrze.
          Ja za czasów studenckich jeździłam z mężem w ciemno. Najlepiej wspominam pracę wakacyjną w Hiszpanii - praca od 20 do 1 w nocy, impreza do 3, spanie do 11 i cały dzień do wieczora na plaży i tak 3 miesiące. Pojechaliśmy tam w ciemno i na miejscu szukaliśmy hostelu i pracy.
          • arista80 Re: praca sezonowa dla studentów 17.05.16, 11:44
            Mogą skorzystać z wolontariatu EVG, jak pisałam wcześniej mogą złożyć podanie na bycie au - pair [dziewczyna ma większe szanse, ale nigdy nic nie wiadomo, no i jest też ryzyko, że będą skierowani do dwóch różnych miejsc]. We Włoszech mogą starać się o bycie animatorami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka