Dodaj do ulubionych

Reczniki z mikrofibry

19.05.16, 20:40
Ma ktoras doswiadczenie z tymi recznikami? Wiem, ze sa super lekkie, podobno szybko schna, ale czy faktycznie tak super wchlaniaja wode?
Kiedys (jeden raz) mialam okazje sie nim wycierac i stwierdzilam, ze slaby, ale moze to od firmy zalezy? Albo cos trzeba zrobic przed pierwszym uzyciem?

Pomocy, bo chcialam takie zakupic na wyjazd, ale nie wiem czy warto, a jak nie warto to jest jakas inna alternatywa?
Obserwuj wątek
    • jaskiereczka Re: Reczniki z mikrofibry 19.05.16, 20:46
      Ja. Miałam i. Nie byłam zadowolona bo tak się po ciele ślizgał. Ale może ktoś miał lepszy
      • karme-lowa Re: Reczniki z mikrofibry 19.05.16, 20:49
        Nie lubię takich ręczników. Słabo pochłaniają wodę.
    • eve-lynn Re: Reczniki z mikrofibry 19.05.16, 20:51
      Ja tez mam i uważam sa kiepskie.
      Jedyny plus to ze małe i lekkie i szybko.schna co na jachcie jest super. Ale moja teoria jest taka ze szybko schna bo nie wchłaniają wody wiec nie mają z czego wysychac wink
      Nawet na jacht brałam je jako awaryjne tzn miałam normalny ręcznik na codzień ale jak się trafiła paskudna pogoda i normalny nie wysychal to wyciągalam ten "plastikowy"
    • paloma_blauwinder Re: Reczniki z mikrofibry 19.05.16, 20:56
      Moje dzieci dostały w prezencie - nikomu z nas nie przypadły do gustu.
    • azja_pl2 Re: Reczniki z mikrofibry 19.05.16, 20:59
      Ja polecam te zalinkowane. Ale trzeba pamietac, ze takim recznikiem suszy sie inaczej - nie pocieramy ciala, a przykladamy go w miejsce w miejsce.
      Fajny jest, bo lekki, sklada sie do kompaktowych rozmiarow, szybko schnie i nie lapie zapachow. Super na basen, silownie lub wlasnie wyjazdy.

[url=http://www.amazon.de/Packtowl-Personal-Reise-Outdoor-Sporthandtuch/dp/B005I6P5HO?ie=UTF8&psc=1&redirect=true&ref_=oh_aui_detailpage_o01_s00]Tekst linka[/url]
    • eve-lynn Re: Reczniki z mikrofibry 19.05.16, 21:15
      Właśnie to chciałam jeszcze dopisać - ze szlo w miarę sie wytrzeć jak człowiek nie "wycieral" tylko "osuszal" ale i tak chała... szlag mnie trafiał za każdym razem.
    • oqoq74 Re: Reczniki z mikrofibry 19.05.16, 21:21
      Mamy z synem, używamy, gdy idziemy na basen.
      Ale jak ktoś już pisał, one wchłaniają wodę bez wycierania. Trzeba albo się owinąć, albo przykładać.
    • aurinko Re: Reczniki z mikrofibry 19.05.16, 22:11
      Mam z decathlona. Błyskawicznie schnie, swietnie wchlania wode, zajmuje malenko miejsca. Ale dziwnie sie nim wyciera, tak trze inaczej po skorze. Nie jestem jakims mega wrazliwcem ale odczucie przy wycieraniu mikrofibra nie nie nalezy do moich przyjemności. Na krotkie wyjazdy, kiedy bagaz trzeba ograniczyć jest ok, ale jak mam wybor to eole tradycyjny frotte recznik.
      • jematkajakichmalo Re: Reczniki z mikrofibry 19.05.16, 22:41
        No wlasnie chcialam pisac, ze w decathlonie widzialam, ale tam tyle tego jest... wiesz moze jaka to firma dokladnie?
        • aurinko Re: Reczniki z mikrofibry 19.05.16, 22:49
          Jest na nim napis nabajo czy cos w tym stylu. Nie chce juz halasowac bo wszyscy spia slr jak Ci zalezy to jutro poszukam linka ns kompie, zamawialam przez net wiec bede miala w historii konta decathlonowego.
          • aurinko Re: Reczniki z mikrofibry 19.05.16, 22:51
            Nabaiji.
            • jematkajakichmalo Re: Reczniki z mikrofibry 20.05.16, 00:15
              Tak, juz kojarze, dzieki. Te maja wlasnie dobre opinie.
      • papryca Re: Reczniki z mikrofibry 20.05.16, 00:00
        Też je mam. Na basen właśnie. Zgadzam się, że trzeba sie owinąć i poczekać aż wchłonie wodę.
        Kupiłam też takie mniejsze, żeby na nich w łaźni parowej siadać. Do tego się nadają dobrze wink
    • mum2004 Re: Reczniki z mikrofibry 19.05.16, 23:52
      Córka używa na wyjazdy harcerskie: biwaki rajdy. Jest bardzo zadowolona ale nie wiem czy oni tam mają coś więcej niż ręce wink
    • wuika Re: Reczniki z mikrofibry 20.05.16, 09:11
      Mam takie. Rzeczywiście, mają te wszystkie właściwości. Na allegro można nawet znaleźć zupełnie niedrogie. Basenowe / plażowe - wszystkie wymienione na te maleńkie (ręcznik megawielki, taki na pół dużego łóżka, zwiniesz do objętości butelki 1,5l), chociaż w domu nadal używam zwykłego ręcznika, bo mikrofibra nie ma jednej zalety frottowego ręcznika - nie drapie delikatnie smile Poza tym, jest genialna.
    • szarsz Re: Reczniki z mikrofibry 20.05.16, 09:17
      Mam trzy, używamy ich na basen, znaczy moi używają, bo ja nie jestem w stanie się przemóc, są tak okropne w dotyku. Tak jak Ci pisali wyżej, nimi się nie wyciera tylko owija (przyciska) i czeka, aż woda przejdzie ze skóry do ręcznika. Są małe, lekkie, wygodne, szybko schną. Mają same zalety. Poza tą jedną zasadniczą wada: nie jestem w stanie ich wziąć do ręki.
    • rulsanka Re: Reczniki z mikrofibry 20.05.16, 09:23
      Mam 4 decathlonowe, idealne na wyjazdy i na basen. Są małe, lekkie, szybko schną. Wodę wchłaniają lepiej niż niektóre bawełniane.
    • martialis Re: Reczniki z mikrofibry 20.05.16, 10:28
      Do wycierania nieprzyjemne, ale za to bardzo dobrze sprawdzają się do "turbanu" na umyte włosy.
    • slonko1335 Re: Reczniki z mikrofibry 20.05.16, 10:35
      Mamy decathlonowe, biedronkowe i jakąś drogą firmówkę ale nie pamiętam firmy szczerze mówiąc. Nie widzę różnicy w użytkowaniu czy chłonności...Nie wyciera się nimi i to duża wada bo lubię tym trzeba się po prostu osuszyć. Jednak wymiary i waga przewyższają dla mnie nad tą niedogodnością z osuszaniem...
    • nikki30 Re: Reczniki z mikrofibry 20.05.16, 10:59
      Najlepiej wchłania ręcznik tzw. Egyptian cotton.
      Ręczniki z mikrofibry słabo wchłaniają wodę. Są dobre na ćwiczenia na siłownismile
    • cosinuss Re: Reczniki z mikrofibry 20.05.16, 12:07
      Ten z decathlonu jest moim zdaniem średni, taki śliski i sztywny, ja używam firmy smart, np tu:
      smartmicrofiber.pl/wypoczynek/70-recznik-plazowy.html
      i jest rewelacyjny, maja tez turbany z mikrofibry i to jest absolutny hit. Zakładasz na mokre włosy, zanim się ubierzesz w szatni basenowej, włosy są prawie suche, bez tarcia w nie ręcznikiem, bo po prostu odciągają wodę. A w przypadku długości włosów do pasa i trenowania na basenie ma spore znaczenie.
    • anika772 Re: Reczniki z mikrofibry 20.05.16, 12:21
      Mam i bardzo lubię, poza domem. Zabieram na basen, siłownię, itp. Chłoną wodę doskonale (ale trzeba przykładać do skóry, a nie wycierać), błyskawicznie schną, są lekkie i zajmują niewiele miejsca. Mam ręczniki Fjord Nansen Tramp i Tramp Light.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka