Dodaj do ulubionych

Pomoże ktoś w interpretacji? Tarczyca

20.05.16, 17:47
Spróbuje, jeszcze raz napisać ale w skrócie i konkretnie bez lamentów. big_grin
Napisałam na forum tarczyca ale trochę potrwa zanim ktoś odpisze. O ile w ogóle.

A ja nie wiem co o tym myśleć...( kilka ostatnich wyników)

1. ( wrzesień - grudzień 2015)
Badania na 25 E. Po 4 miesiącach - odstawiłam sól ( jod) na 4 miesiące Pobyt w Niemczech

TSH: 8,12
Ft3 : 5,42 ( 4,0 - 6,80) 50,71%
Ft4 : 15,87 ( 12,80 - 20,40) 40,39%

2. ( styczeń - luty - marzec 2016)

Badania na 37,5 E PO 2 miesiącach:

TSH: 5,27
Ft3 5,36 48,57%
Ft4 18,21 72,72 %

- 37,5 wzięłam 4 stycznia. ( nadal nie jem soli)
- wróciłam do PL 22 stycznia.
- Na początku lutego objawy nadczynności
- 18 lutego ból oka.
- 1 marzec badania ( powyższe)
- Poczekałam na 37,5 jeszcze 3 tygodnie ( do 19 marca) i zeszłam znów do 25 E. Wszystkie objawy nadczynności ustały. Ból oczu pozostał. Mniejszy ale... To straszny ból jest..

No i zgłupiałam. Dziś badania.

TSH: 5,49 ( 0,27 - 4,20)
FT3: 5,77 ( 4,00 -6,80) 63.21%
FT4: 18,76 ( 12,80 - 20,40) 78.42%

Jak to jest możliwe? Mam mniej l- tyroksyny a mam więcej hormonów..TSH niby nieznacznie urosło ( wiem, nadal za duże) ale podobne - możliwe że rozbieżność laboratorium.

Przecież więcej nie wezmę bo mi:
a) oczy rozsadzi jeszcze bardziej
b) przekroczę normy wolnych hormonów.

Gdybym nie zeszła z 37,5 na 25 to pewnie byłabym poza granicami lab.

Oszaleję chyba.
Takie badania to ja mam/miałam często bez hormonów. ;/

Rok temu objawy oczne ustąpiły po zejściu do 25 ale teraz NIE. Patrząc na powyższe wyniki wcale mnie TO nie dziwi.

Jem normalnie sól. Jako dziecko leczyłam sie na niedoczynność z powodu niedoboru jodu.

Napisałam na kilku medycznych portalach odnośnie moich pierwszych wyników tarczycy, które dziewczyny z forum tarczyca uznały za dziwne.

Pierwsze wyniki:
TSH: 7,56 (0,27- 4,20)
FT3 7,14 ( 3,95- 6,80) 111.93%
Ft4 18,54 ( 12,0- 22,0) 65.40%

Lekarz 1. Ginekolog/endokrynolog.
Podwyższone stężenie TSH przy prawidłowych wynikach fT4 przemawia za utajoną niedoczynnością tarczycy. fT3 powstaje głównie na drodze konwersji obwodowej w wątrobie i nerkach i inne czynniki mają wpływ na stężenie tego hormonu. Badanie USG wskazuje na obecność torbieli w tarczycy.

LEKARZ 2. Ginekolog/endokrynolog.

Badania koniecznie do powtórzenia. Ten sam lekarz zaleca leczenie komuś z wysokim TSH i niskimi hormonami wiec nie jest to typ: każdemu TO samo napiszę.

Czy to możliwe, że mam dalej niedoczynność z powodu niedoboru jodu? A może sól mi szkodzi? albo sól albo tyroksyna.
A może mam początki hashi - do obserwacji a nie do leczenia?

Widzicie coś więcej niż ja?

Obserwuj wątek
    • ksionzka poprawka 20.05.16, 17:51
      Spróbuje, jeszcze raz napisać ale w skrócie i konkretnie bez lamentów. big_grin
      Napisałam na forum tarczyca ale trochę potrwa zanim ktoś odpisze. O ile w ogóle.

A ja nie wiem co o tym myśleć...( kilka ostatnich wyników)

1. ( wrzesień - grudzień 2015)
      Badania na 25 E. Po 4 miesiącach - odstawiłam sól ( jod) na 4 miesiące Pobyt w Niemczech

TSH: 8,12
      Ft3 : 5,42 ( 4,0 - 6,80) 50,71%
      Ft4 : 15,87 ( 12,80 - 20,40) 40,39%

2. ( styczeń - luty - marzec 2016)

Badania na 37,5 E PO 2 miesiącach:

TSH: 5,27
      Ft3 5,36 48,57%
      Ft4 18,21 72,72 %

- 37,5 wzięłam 4 stycznia. ( nadal nie jem soli)
      - wróciłam do PL 22 stycznia. Jem normalnie w tym sól.
      - Na początku lutego objawy nadczynności
      - 18 lutego ból oka.
      - 1 marzec badania ( powyższe)
      - Poczekałam na 37,5 jeszcze 3 tygodnie ( do 19 marca) i zeszłam znów do 25 E. Wszystkie objawy nadczynności ustały. Ból oczu pozostał. Mniejszy ale... To straszny ból jest..

No i zgłupiałam. Dziś badania.

Maj 2016

TSH: 5,49 ( 0,27 - 4,20)
      FT3: 5,77 ( 4,00 -6,80) 63.21%
      FT4: 18,76 ( 12,80 - 20,40) 78.42%

Jak to jest możliwe? Mam mniej l- tyroksyny a mam więcej hormonów..TSH niby nieznacznie urosło ( wiem, nadal za duże) ale podobne - możliwe że rozbieżność laboratorium.

Przecież więcej nie wezmę bo mi:
      a) oczy rozsadzi jeszcze bardziej
      b) przekroczę normy wolnych hormonów.

Gdybym nie zeszła z 37,5 na 25 to pewnie byłabym poza granicami lab.

Oszaleję chyba.
      Takie badania to ja mam/miałam często bez hormonów. ;/

Rok temu objawy oczne ustąpiły po zejściu do 25 ale teraz NIE. Patrząc na powyższe wyniki wcale mnie TO nie dziwi.

Jem normalnie sól. Jako dziecko leczyłam sie na niedoczynność z powodu niedoboru jodu.

Napisałam na kilku medycznych portalach odnośnie moich pierwszych wyników tarczycy, które dziewczyny z forum tarczyca uznały za dziwne.

Pierwsze wyniki:

Lekarz 1. Ginekolog/endokrynolog.
      Podwyższone stężenie TSH przy prawidłowych wynikach fT4 przemawia za utajoną niedoczynnością tarczycy. fT3 powstaje głównie na drodze konwersji obwodowej w wątrobie i nerkach i inne czynniki mają wpływ na stężenie tego hormonu. Badanie USG wskazuje na obecność torbieli w tarczycy.

Badania koniecznie do powtórzenia. Ten sam lekarz zaleca leczenie komuś z wysokim TSH i niskimi hormonami wiec nie jest to typ: każdemu TO samo napiszę.

Czy to możliwe, że mam dalej niedoczynność z powodu niedoboru jodu? A może sól mi szkodzi? Może: Albo sól albo tyroksyna. A nie jedno i drugie.
      A może mam początki hashi - do obserwacji a nie do leczenia?

Widzicie coś więcej niż ja?
    • kai_30 Re: Pomoże ktoś w interpretacji? Tarczyca 20.05.16, 19:07
      Widzę, że na pewno nie masz nadczynności. Nie przy tak wysokim TSH, no co Ty, to niemożliwe po prostu jest, po TSH sądząc masz niedoczynność jak byk. Poziom wolnych hormonów nie jest wcale za wysoki, owszem, raz był - te 111% przy tak wysokim TSH to naprawdę dziwny wynik. Szukałabym dalej, badałaś przysadkę? Robiłaś przeciwciała tarczycowe? Anty-TPO, Anty-TG, TRAb? Może masz początki hashi, a może miks hashi z basedowem...
      • ksionzka Re: Pomoże ktoś w interpretacji? Tarczyca 20.05.16, 19:54
        Nie mam pojęcia jak to interpretować i co robić. Lekarze patrzą na TSH i ładują mi hormony a ja przy tak "wysokim" FT4 mam objawy nadczynności przy niedoczynności. Przecież to absurd.
        Mam niedoczynność a nie wezmę więcej tyroksyny bo mi oczy rozsadzi a poza tym przecież mam na minimalnej dawce ogromne ilości hormonów..Dodam, ze czuje się bardzo dobrze.

Przecież tak sie nie da żyć. Zamiast lepiej to jest GORZEJ ( nie czułam się źle przed tyroksyną)

No i jak to możliwe że:

Dawka 25 - 4 miesiące = TSH- 8. FT3: 50,71%, FT4: 40,39%
        Dawka 37,5 - 2 miesiące = TSH - 5,27 Ft3: 48,57%, Ft4 72,72 %
        - Po 1,5 miesiaca: kołatanie serca, bezsenność, nerwowość, zaburzenia cyklu, objawy oczne..badania i jak wyżej.

Tutaj podejrzenie padło na konwersję ale poniższe wyniki to obalają

Schodzę z dawki na mniejszą 25 i po 2 miesiącach dalej mam TSH - 5 ( ciut wyżej) a wolne hormony zamiast spadać ROSNĄ.
        Objawy nadczynności minęły a objawy oczne zostały.

A gdybym nie zeszła na dół tylko została na 37,5 to przecież przekroczyłabym normę FT4 kosztem zapewne niższego TSH

Przecież to się kupy dupy nie trzyma.

Z jednej strony się cieszę bo przynajmniej wiem czemu oczy nie przestały bolec po zejściu na dół.

Co to znaczy badać przysadkę- jak? Zrobiłam Prolaktynę i wyszła w normie.

AntyTPO mam - 182. Czyli są ale mało.
        USG- jeden guzek. Tarczyca mała ale...
        Trab zrobiłam czekam na wynik.

Mi sie wydaje, że za wcześnie wdrożono mi tyroksynę.
        Na dodatek jako dziecko leczyłam sie na niedoczynność z powodu niedoboru jodu. Dotarłam do źródeł, gdzie Taki stan objawia się wysokim TSH i ponad normę FT3...( pierwsze wyniki)

• ruscello Re: Pomoże ktoś w interpretacji? Tarczyca 20.05.16, 20:33
          Mała tarczyca i anty TPO mogą świadczyć, że Hashi się dopiero rozwija. Możesz mieć utajoną niedoczynność z "ukrywającym się" Hashi.
          • ruscello Re: Pomoże ktoś w interpretacji? Tarczyca 20.05.16, 20:34
            * możesz TEŻ mieć
            • ksionzka Re: Pomoże ktoś w interpretacji? Tarczyca 20.05.16, 20:49
              Tak mi napisał lekarz na necie.
              Ze to utajona niedoczynność.
              Inny kazał powtarzać pierwsze wyniki ( zataiłam przebieg leczenia bo byłam ciekawa opinii n/t pierwszych wyników)

"lekarz 1. Ginekolog/endokrynolog.

Badania koniecznie do powtórzenia. Ten sam lekarz zaleca leczenie komuś z wysokim TSH i niskimi hormonami wiec nie jest to typ: każdemu TO samo napiszę."

Ja dostałam tyroksynę po pierwszych dziwnych wynikach na podstawie jednego dziwnego parametru dosłownie w biegu za 100 zł bo lekarz sie śpieszył...

I teraz pytanie? Czy to był odpowiedni czas na tyroksynę?

Mam żal bo miałam fajne życie a zrobili ze mnie zombie wmawiając mi że cuda na kiju. A potem pompując coraz większe dawki bo TSH szaleje i zmienia sie jak pogoda i przy problemach kopiąc w tyłek.

Może spróbuje dzielić ten ELTROXIN? Może to laktoza faktycznie. Ja ogólnie nie jem mleka i jego przetworów wiec ciężko mi powiedzieć.
    • ruscello Re: Pomoże ktoś w interpretacji? Tarczyca 20.05.16, 20:29
      1. Jak pisała Kai - co z przeciwciałami i usg? Możesz mieć Hashiomoto lub jej mix z Gravesem - Basedowem.

2. Możesz mieć zmiany w tarczycy lub zmniejszoną ze względu na Hashi, jakieś wady wrodzone, itd.

3. Możesz mieć nietolerancję pszenicy/ glutenu i/lub laktozy. Często objawiają się dopiero, gdy tarczyca choruje i objawy są nie po wszystkim. Ja np. mam wyraźne objawy tylko po mleku, śmietanie oraz pszennym pieczywie.

4. Może być powiązane z 3 - nie reagujesz na Euthyrox. Częstą przyczyną jest to, że zawiera laktozę. Osobiście znam wiele osób, którym pomogło przejście na Letrox.

Jeśli nie miałaś jeszcze badań anty TPO, TG, Trab i usg tarczycy, to koniecznie je zrób. Na Twoim miejscu spróbowałabym też poprosić lekarza o zmianę na Letrox. Poza tym na pewno chociaż na próbę (3-4 tygodnie) odstawiłabym gluten, a potem nabiał i sprawdzała reakcję organizmu na odstawienie i powrót do jedzenia.
      • ksionzka Re: Pomoże ktoś w interpretacji? Tarczyca 20.05.16, 20:41
        Mam "komplet" badań tarczycowych. Próbuję się leczyć od 2 lat a najlepiej czułam się po odstawieniach tyroksyny..

aTPO - 180 - podobno mało.
        USG tarczycy:
        płat prawy: 16 mm, 13 mm, 51 mm, ( 5,3 mL)
        płat lewy 15 mm, 12 mm, 50 mm ( 4,9 mL)
        Węzły ok. Tarczyca niepowiększona. Miąższ normoechogeniczny, gruboziarnisty.
        W środkowej części płata prawego obecna owalna, dobrze odgraniczona zmiana 7X5 mm, hipoechogeniczna z przestrzeniami pływowymi.
        Objętość całej tarczycy: 9.804 ml

Dorobiłam TRAB. Czekam na wynik.

Lekarz nr1 po pierwszych DZIWNYCH wynikach:

Dał mi LETROX. Nie miał jeszcze wtedy usg i przeciwciał. Brałam 3 tygodnie i wywaliłam bo wywaliło mi twarz na czerwono. Bardzo piekło.

Po 3 miesiącach BEZ tyroksyny zrobiłam usg, przeciwciała i nowe badania:

TSH 3,41
        FT3: 5,13 (3,95 -6,80) FT3 41.40%
        Ft4: 16,51 ( 12,0 - 22,0)FT4 45.10%

Nie były tragiczne. Ale lekarz nr 2 wmówił mi że czołgam się po ziemi, że zaraz będę amebą ( CZUŁAM SIĘ DOBRZE) wiec po kolejnych 2 miesiącach wzięłam znów tyroksynę.

No i mam...

Próbowałam odstawić gluten i wtedy zaczęły się objawy oczne i pojawiły się objawy nadczynności wiec zrezygnowałam bo nie mam siły przy takich objawach gotować obiadków..

Myślałam o laktozie..dostałam eltroxin ale się nie dzieli..innej opcji w PL już nie ma.
        • kai_30 Re: Pomoże ktoś w interpretacji? Tarczyca 20.05.16, 21:37
          Kurczę, nie zwróciłam uwagi, że to ft3 miałaś ponad normę, a nie ft4! Przy niedoczynności bardzo często tak jest, że ft3 paradoksalnie jest więcej niż ft4. Niedomagająca tarczyca zamienia jak najwięcej się da ft4 na ft3, dlatego może się wydawać, że to jest nadczynności, ale tak nie jest. Ty masz cały czas wyniki wskazujące na niedoczynność, nie wiem skąd pomysł, że masz "ogromne ilości" hormonów... Ty nie doszłaś jeszcze ani razu do odpowiedniej dawki tyroksyny, ona była cały czas za mała...

Jeśli nie chcesz się leczyć, bo twierdzisz, że się dobrze czujesz, to się nie lecz. Ale czuwaj, bo ta tarczyca będzie działać coraz gorzej i w końcu kiedyś siądzie. Ile masz antyTG?
          • ksionzka Re: Pomoże ktoś w interpretacji? Tarczyca 20.05.16, 22:16
            Jak na 25 i takie TSH to nie mam mało hormonu. Bez tyroksyny też nie miałam mało hormonu.
            Teraz mam 25 i prawie 80% T4 jeśli wejdę wyżej aby zrzucić TSH to przekroczę normę T4. a moje oczy wyskoczą z orbity.

No i jak wytłumaczyć fakt, że ja zmniejszam dawkę a poziom hormonów zamiast maleć, rośnie wraz z TSH?

W którą stronę w takiej sytuacji iść?

Podczas pierwszych wyników gdy FT3 przekroczyło normę nie miałam objawów nadczynności. Tylko kilka objawów niedoczynności.

Miałam już TEZ za dużo tyroksyny ale lawirowałam z dawkami wiec sie nie liczy.

Bez tyroksyny, po odstawieniu na 3 miesiące:

TSH 3,41
            FT3: 5,13 (3,95 -6,80) FT3 41.40%
            Ft4: 16,51 ( 12,0 - 22,0)FT4 45.10%

Czułam się bardzo dobrze.

Potem czekałam jeszcze 2 miesiące i po namowach lekarza weszłam na 25 E a po 1,5 miesiąca
            TSH: 1,91 ( 0,36 -4,94)
            Ft3: 3,46 ( 1,71 - 3,71)87.50%
            ft4: 1,22 (0,7 - 1,48) 66.67%

Dawka 25,37,5 znów 25.

TSH: 2,02
            Ft3: 2,56 ( 44%)
            ft4 1,19 ( 62,82%)

Objawy oczne.

TSH: 0,066
            Ft3: 5,26 - 45%
            Ft4: 21,49 - 114%

objawy oczne.

potem było już to

TSH: 8 i TSH 5.

Nie wiem czy p tych 2 latach mam do czego wracać a jak nie to co?

• ksionzka Re: Pomoże ktoś w interpretacji? Tarczyca 20.05.16, 22:18
              TSH: 0,066
              Ft3: 5,26 - 45%
              Ft4: 21,49 - 114%

50 euthyroxu.

• ksionzka Re: Pomoże ktoś w interpretacji? Tarczyca 22.05.16, 14:26
        Jakie masz objawy po mleku i śmietanie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka