Dodaj do ulubionych

Leczenie ortodontyczne

02.06.16, 09:40
Dzieciak powinien mieć skorygowane oba łuki i potem będą wstawiane jeszcze implanty, bo nie ma zalążków kilku stałych zębów. Najpoważniejsza wada została już naprostowana.

Dzieciak dostał aparat ruchomy na NFZ i... nie nosi. A ja już nie mam siły kopać się z koniem.

Machnąć ręką i wykosztować się na stały (tylko taką opcję proponują poza NFZ)? Machnąć ręką i czekać, aż dzieciakowi to zacznie przeszkadzać? Aż mleczaki się zużyją i będzie straszyć dziurami? Czy leczenie ortodontyczne TERAZ jest absolutnie konieczne? Młodszy nastolatek.
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Leczenie ortodontyczne 02.06.16, 10:38
      ja miałam ruchomy, nie nosiłam (tzn wypluwałam go po prostu w nocy). po paru latach męczarni zrezygnowaliśmy, zgryz leczyłam w wieku dorosłym aparatem stałym. ustawiło sie wszystko pięknie, załowałam potem że tyle z tym stalym zwlekałam.
      ja bym odczekała i leczyla stalym. nie wiem czy prostowanie zębów teraz ma sens, skoro potem beda jeszcze implanty wstawiane.
      • princy-mincy Re: Leczenie ortodontyczne 28.05.26, 12:02
        Leczy się przed implantami.
    • rulsanka Re: Leczenie ortodontyczne 02.06.16, 13:40
      Wada zgryzu to między innymi problem z odpowiednią higieną, zwiększone ryzyko próchnicy. Dlaczego dziecko nie współpracuje, może warto z nim porozmawiać jak z dorosłym, przedstawić rzeczowe argumenty?
    • gizmond [...] 28.05.26, 11:36
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • at.attin Re: Leczenie ortodontyczne 28.05.26, 11:40
        Po co reklamujesz przychodnię w USA?
        • alina460 Re: Leczenie ortodontyczne 28.05.26, 11:44
          Bo to spamer, a wątek jest z 2016 roku.
    • princy-mincy Re: Leczenie ortodontyczne 28.05.26, 11:57
      Wszystko zależy jaką wada, ale na siłę nic nie zrobisz. Pewne wady łatwiej korygować ruchomym, który nie tylko prostuje zęby ale też rozciaga/ rozszerza łuki, by zmieściły sie wszystkie stałe.

Moja córka nie miała na czas aparatu ruchomego i teraz zamiast stałego nosi nakładki. To wymaga od niej większej dyscypliny.
    • aqua48 Sio spamerze! 28.05.26, 12:05
      Nie dopisujcie się do starego wątku..
    • siedemkropek82 Re: Leczenie ortodontyczne 28.05.26, 13:46
      Wykosztować się na stały
    • szmytka1 Re: Leczenie ortodontyczne 28.05.26, 15:03
      Niektóre wady można skorygować tylko do wieku nastoletniego, gdy rozrastają się szczęka a szwy są wystarczająco .plastyczne. implanty u mnie różni ortodonci twierdzili, że wchodzą w grę u osoby płci męskiej dopiero około 20-22 nawet rok życia, bo dopiero wtedy kończy się wRost kostny szczeki u mężczyzny. Podsumowując, namówić dziecko an ruchomy, skorygować co się da i.przygotowac dziecko.pod aparat staly
    • zerlinda Re: Leczenie ortodontyczne 28.05.26, 15:03
      Oczywiście, że zrobić aparat stały. Zgryz jest bardzo ważny. A dziecko rozumie, jak byłam mała też miałam aparat ruchoma i za nic w świecie nie chciałam go nosić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka