Dodaj do ulubionych

Apel do producentów butów

04.07.16, 22:01
Drodzy producenci, gdybyście byli tak uprzejmi i zechcieli zauważyć, że ludzka stopa ma nie tylko długość, ale też szerokość, to zostawiałabym u was z 10 razy więcej kasy niż obecnie. Obecnie mam na sezon od wiosny do jesieni jedną (słownie: jedną) parę butów - balerinki, które właśnie zaczynają mi się rozlatywać. Chętnie kupiłabym sobie z 10 innych par, w różnych kolorach, fasonach, z różną wysokością obcasów... Mam kasę. Chcę ją wydać na buty. I, do cholery, pewnie mi się nie uda, bo nie mam już siły biegać po tysiącach sklepów i mierzyć tysiąca par, nie mam też już siły spędzać kolejnych godzin przed internetem na szukaniu butów, a potem ich odsyłać. Bo tak się składa, że większość butów na rynku jest dla mnie za wąska.

Gdyby rozmiarówka uwzględniała także szerokość stopy, to nie traciłabym czasu na mierzenie tych 999 par, które są na mnie za wąskie, tylko brałabym z półki/ze sklepu internetowego te o pasującej mi szerokości. A wy, drodzy producenci, może zorientowalibyście się, że istnieją też kobiety o szerszych i węższych stopach niż standardowe i może zaczęlibyście produkować na nie odpowiednie buty. Dziwię się, swoją drogą, takim sklepom jak Zalando, że nie skłonią producentów do oznaczania szerokości butów. Właśnie kupiłam na Zalando 7 par butów. Wszystkie odeślę, bo są za wąskie.

Skoro rozmiarówka staników może mieć dwa parametry (w biuście i pod biustem), to dlaczego rozmiarówka butów ciągle składa się tylko z długości? Normalnie chyba założę forum z lobby obuwniczym, w ślad za lobby biuściastych.
Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Apel do producentów butów 04.07.16, 22:05
      1000000/1000000

p.s. jest jeszcze wysokość tzw podbicia
      • beataj1 Re: Apel do producentów butów 04.07.16, 22:09
        I szerokość kozaków w łydce.
        • andaba Re: Apel do producentów butów 04.07.16, 22:24
          O, to też.
          Wcale nie jestem jakoś koszmarnie gruba, a kupienie kozaków nie wchodzi w grę.
        • miss_fahrenheit Re: Apel do producentów butów 04.07.16, 22:37
          O, zgadzam się. Trudno mi znaleźć takie, które nie odstają, a nogi mam w normie.
        • nutella_fan Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 16:05
          To samo mam.
    • wapaha Re: Apel do producentów butów 04.07.16, 22:08
      a jak szeroką masz stopę - ile cm ?
      bo ja uważam że mam szeroką i nie mam problemu z zakupem obuwia
      • simply_z Re: Apel do producentów butów 04.07.16, 22:10
        co tam szeroka..a wąska?nikt nie produkuje na tęgość stopy F bodajże. Efekt jest taki, że albo w bucie plywam, mimo, że jest dobry na długość albo niestety jest ok ale za ciasny...
        Zazdroszczę ludziom mogącym sobie kupić normalne buty, jakby nigdy nic.
      • a.va Re: Apel do producentów butów 04.07.16, 22:19
        Nie chce mi się mierzyć, ale skoro kupujesz bez problemu, to znaczy, że moja stopa jest szersza niż twoja, bo ja mam problem.
    • andaba Re: Apel do producentów butów 04.07.16, 22:08
      Podpisuję się.
      Mam rozmiar 36, a nie wchodzę w nic poniżej 39.
      No chyba że takie:
      https://www.bhp.kqs.pl/galerie/b/bmprofi-buty-zawodowe_4770.jpg
      • madzioreck Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 01:03
        andaba napisała:

> Podpisuję się.
        > Mam rozmiar 36,

I to poniekąd wyjaśnia problem z kozakami, bo o ile pamiętam, jesteś dość wysoka.
        U mnie z grubsza to samo: łydki proporcjonalne do reszty ciała, ale nie do stopy w rozmiarze 37. W 39 bez problemu kupiłabym kozaki i jeszcze upychała w nie dżinsy, w swoim rozmiarze mało które zapnę nawet na gołej nodze.
        Plus szersza stopa plus wysokie podbicie... szukanie butów jest do dupy.

• gama2003 Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 09:23
          No tak, stopa 36 według producentów sugeruje wyżej patyk bezłydkowy. Podobnie wyżej - rozmiar s oznacza brak biustu. Nie pamiętam kiedy trafiłam na dopinające się z luzem wysokie kozaki a łydki mam szczupłe.
          • jablkowe Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 11:58
            ja mam co prawda grube łydki, 36 cm w obwodzie, ale chciałabym móc kupić kozaki nad kolano. nie mogę, bo przy rozmiarze stopy 38 absolutnie wszystkie są za ciasne w łydce sad
            • madzioreck Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 12:31
              Ja takie dorwałam w Boot Square, tania sieciówka, ale mieli idealne dla mnie na szerokość buty. Mam wysokie kozaki od nich i 2 pary szpilek, w których jestem w stanie dłuższy czas chodzić i stopy mi nie prostestują. Niestety, sieciówka się zwinęła niedługo po tym, jak ją odkryłam uncertain
      • huexido Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 19:16
        Wiem, że temat jak najbardziej poważny, ale popłakałam się ze śmiechu widząc te buty. I cholera gdyby nie były takie brzydkie brałabym...
        Rozumiem doskonale, mam 41 rozmiar, na dodatek szczupłą stopę, wszystkie baleriny 41 mi kłapią, 40 nie kłapie ale jest za małe. I WSZYSTKO mnie obciera sad Ostatnio chodzę ciągle w sportowych, ale ileż można...
        Moja siostra ma natomiast 42/43 i to jest dramat.
        • moadek Re: Apel do producentów butów 04.05.17, 21:23
          Jak ja Cię rozumiem. Balerinki szukam juz od ładnych paru lat i nie znalazłam ani jednych. Pływam na szerokość w moim rozmiarze. Juz nawet mierzyć się nie chce . Straciłam nadzieję.
        • qwirkle Re: Apel do producentów butów 04.05.17, 22:01
          hej, masz moje stopy! wink
    • eliszka25 Re: Apel do producentów butów 04.07.16, 22:17
      podpisuje sie, choc mam odwrotny problem. od jakichs 2-3 lat probuje kupic sobie balerinki. mierzylam juz z tysiac par i ni uja, wszystkie klapia mi po pietach. mniejszego rozmiaru juz miec nie moge, bo beda za krotkie, a i tak klapia o pietach, bo sa za szerokie. nie mowiac juz o tym, ze kupno butow w rozmiarze 35 na szczupla stope z wysokim podbiciem graniczy niemal z cudem, wiec buty mam glownie wiazane badz zapinane na rzepy. a mnie sie marza jakies balerinki czy inne eleganckie czulenka, najlepiej na nie za wysokim obcasie sad
      • mikams75 Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 09:09
        a patrzylas na dziale dzieciecym? balerinki takie zwykle znajdziesz, jest spory wybor, sa wezsze niz z dzialu dla doroslych. Wprawdzie mojej corce tez klapia i wszywam gumki, ale nie sadze, zebys miala tak patykowate stopy jak moja 8latka w tym rozmiarze, bo ja nie znam zadnej innej jej rowiesniczki z takimi waskimi stopami a dorosli maja jednak tezsze stopy od dzieci.
        • eliszka25 Re: Apel do producentów butów 07.07.16, 17:38
          mlodziezowe/dzieciece wzornictwo, to jednak nie moja bajka. zwlaszcza, ze balerinki noszone na bosa stope, to ja musze miec w rozmiarze 35, a to jest jeszcze rozmiar dzieciecy, nie mlodziezowy, wiec i wzornictwo najczesciej niekoniecznie pasujace niemalze 40-latce. szukajac butow, praktycznie zawsze zagladam tez do dzialu dzieciecego, ale od ladnych paru lat tylko sportowe buty udalo mi sie tak kupic.
      • liisa.valo Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 11:34
        Też mam podobnie. Ja w dziale dziecięcym nie kupię, bo numer kopyści 39, ale wszystkie baleriny za szerokie i spadają. Muszę kupować tylko sandały na paskach.
        • turzyca Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 11:49
          Nie uwierzysz, jakie dzisiejsze dzieci maja wielkie stopy.
          • mikams75 Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 12:40
            dokladnie, 8 latka, wcale nie jakas wyrosnieta, 132 cm wzrostu a buty 35-36. Jej bliska kolezanka tak samo. Ale nie wiem czy to tylko dzisiaj... ja pamietam jak rozpaczalam majac nascie lat (11-12, nie pamietam dokladnie, ale jeszcze dzieciakiem bylam i dzieciece buty chcialam) i mialam stope nr 40 a wtedy to nie bylo takiego wyboru trampek, balerin czy butow sportowych w fajnych dziewczecych kolorach. Dramat to dla mnie byl, traume mam do dzis wink
            Takze i tak uwazam, ze dzisiejsze dzieci to maja luksus z wyborem butow i "tylko" na szerokosc mozna ponarzekac.
        • mikams75 Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 12:36
          dzieciece to u wielu producentow rozmiary do 40 i obawiam sie, ze wlasnie ze wzgledu na szerokosc jeszcze dlugo bede kupowac corce dzieciece choc dlugosc stopy ma calkiem dorosla.
          • eliszka25 Re: Apel do producentów butów 07.07.16, 17:42
            wiesz, jesli mialabym sadzic po butach mojego starszego syna, to obuwie mlodziezowe jakos specjalnie szczuple nie jest. moj 9-latek potrzebuje buty w rozmiarze 37-38 i mam ogromny problem ze znalezieniem odpowiednio szczuplych butow dla niego. nie mowiac juz o tym, ze on by wolal wzornictwo bardziej dzieciece i np. sandaly z zakrytymi palcami, a w tym rozmiarze o takie baaardzo ciezko. wczoraj cale popoludnie chodzilam z nim po sklepach i jedyne buty pasujace na dlugosc, ktore mu sie podobaly, byly na niego za szerokie uncertain
    • paloma_blauwinder Re: Apel do producentów butów 04.07.16, 22:21
      Ależ oczywiście, że porządne sklepy/marki podają parametr "tęgość". Inna sprawa, że buty w tęgości H są często wyłącznie w estetyce emeryckiej.
      • a.va Re: Apel do producentów butów 04.07.16, 22:29
        Które to sklepy/marki? Chcę taki sklep!
        • milka_milka Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 00:33
          Clarks.
        • ichi51e Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 07:15
          Rylko tez ma rozne tegosci
        • jolunia01 Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 13:10
          Josef Seibel, Ara, Rieker, Jana, Alpina, na pewno Comfortabel i Medicus (te dwie marki to mało wyjściowe).
          Jedne sandałki "sukienkowe" mam z Marco Tozzi, ale nie wiem jak teraz z wyborem, bo moje mają już kilka lat.
      • znowu.to.samo Re: Apel do producentów butów 04.05.17, 20:54
        Angielska rozmiarówka uwzględnia "tęgość"
    • wegatka Re: Apel do producentów butów 04.07.16, 22:26
      Niestety mam podobny problem, w dodatku lewą stopę mam tęższą od prawej, bo miałam uraz, który ją lekko zdeformował na podbiciu.
      • nightdream Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 00:39
        O, mam to samo, lewa stopa jako tako, prawa nie wchodzi w żadnego buta bo mam wystającą kostkę
      • mysiulek08 Re: Apel do producentów butów 04.05.17, 21:53
        Na klopotliwe stopy, Berkemann i Scholl ( calkiem fajne balerinki ostatnio kupilam). Po kadzieli zenska czesc rodziny ma klopoty ze stopami i gdyby nie Berkemann i Scholl to bysmy z mamuska na bosaka posuwaly.
    • snakelilith Re: Apel do producentów butów 04.07.16, 22:34
      Wskazówka dla kobiet ze szczupłą łydką. Marka Gabor wyrzuca czasem na rynek kozaki w dwóch rodzajach cholewki, standardową M i węższą S. W zeszłym roku udało mi się kupić te S-ki. Szukam jeszcze wąskich sandałków na płaskim obcasie. W wszystkich latają mi paski, a stare się już rozleciały. Gdybym wiedziała, że przez 3 lata nie znajdę żadnych trzymających się stopy, to kupiłabym od razu kilka par na zapas. W ogóle zaczynam kupować buty na zapas, bo według moich obserwacji buty w moim rozmiarze robią się coraz szersze i coraz trudniej mi coś znaleźć. Nienawidzę kupowania butów.
    • pruszynkaaa Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 00:27
      a.va - poszukaj butów na stronach marek dostepnych w USA/Kanadzie. Tu chyba większość butów ma dopisek "W" co oznacza, że są robione na szerszą stopę (dostępne są w dwóch wersjach po prostu). Ja akurat nie mam z tym problemu, ale mój mąż ma, i to duży, bo stopa dodatkowo ma rozmiar 46...
    • 21mada Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 00:34
      Po co komu w lato buty?
      • miss_fahrenheit Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 00:53
        Latem, albo w lecie.
        • 3-mamuska Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 01:06
          Ja mam jedno marzenie balerinki które mnie nie obecieraja, koszmar kupiła od jakis 3-4 lat z 10 par wszyskim lezą nieużywane, moze corka przejmie.

Wiem ze dla niektórych balerinki to brzydactwo, ale ja bym chciał miec buty w które wskoczę , wyjdę z psem do parku czy do najniższego sklepu.
          Nie musze wziąć ani zapinać.
          Klapki sa ok, ale chciałbym miec inne buty.
          • crea.tura Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 18:27
            Polecam mokasyny smile
          • za_mszowe Re: Apel do producentów butów 07.07.16, 17:09
            http://9.allegroimg.pl/s400/18/63/07/20/83/6307208361 rieker - "srednio" estetyczne,za to wygodne
    • spicy_orange Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 01:52
      autorko, poczytaj, jak zmierzyć tęgość stopy w rozmiarówce brytyjskiej (oznaczane literami E lub/i słowami "wide fit") www.fashionworld.co.uk/shop/page/shoe-fitting-guide/show.action
      i amerykańskiej: shoes.about.com/od/fitcomfort/a/widenarrowwidth.htm i można ruszać na zakupy online wink
    • konsta-is-me Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 02:52
      buciksklep.pl. Tu sprobuj, jest podana tegosc, czesc jak dla emerytow , ale i sa modele znoszniejsze.
      • konsta-is-me Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 02:53
        "Znosniejsze "mialo byc.
    • kozica111 Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 05:20
      Ech, podpisuje sie tylko ja mam problem odwrotny.Stopę mam długa i wąską.Stopa wylatuje mi przodem.
    • amarulla Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 08:57
      proszę bardzo: Deichmann
      Medicus / Easy street mają tęgość G/H jako standard, a zdażają się i modele J. fasony raczej dla wyższej grupy wiekowej, ale można coś wyszukać. podpowiem, że stacjonarnie mam ciekawsze modele, niż eszop w tej chwili wink
      skóra naturalna, wkładka z pelotą, dobre podeszwy. tylko większość klientek którym je pokazuję stwierdza, że za tą cenę one mogą kupić 3 pary Gracelandów (bazowa marka D.) i 'jakoś' się dopasują crying a potem przynoszą do reklamacji rozerwaną przyszwę crying
      • amarulla Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 08:58
        dżizas, zdarzają oczywiście ;/
      • kadfael Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 20:30
        Ale te buty, które zalinkowałaś są ohydne. Moja nieżyjąca już babcia jak miała 87 lat to takich by nie włożyła... Chodzi o normalne, ładne buty.
    • mikams75 Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 09:03
      podpisuje sie pod apelem.
    • kropkacom Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 09:12
      Bata ma chyba jakąś linię swoich produktów z szerszymi butami.
      • kropkacom Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 09:20
        Przy bucie jest wtedy chyba literka "W". Nie Weinbrenner.
    • 1matka-polka Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 09:13
      Ja mam dokłądnie odwrotny problem, wszystkie buty sa na mnie za szerokie...
    • araceli Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 09:13
      Mam problem odwrotny - tęgość F (a może nawet E) i kupno jakichkolwiek odkrytych czy niesznurowanych butów to mordęga.
      • b-b1 Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 09:27
        araceli napisała:

> Mam problem odwrotny - tęgość F (a może nawet E) i kupno jakichkolwiek odkrytyc
        > h czy niesznurowanych butów to mordęga.
        >

Znam ten ból.....i dlatego posiadam półbuty tylko sznurowane-czasami sznurówki ściśnięte na maksa, balerinki na zapięcie, sandały zabudowane z przodu i obowiązkowo z tyłu zabudowanie, albo pasek.
        I najlepsze moje kozaki to martensy do kolan-bo..mogę dopasować sznurówkami tęgość.
        • myfaith Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 10:23
          A ja ostatnio znalazłam na all... Espadryle w tegosci F ( czyli jak dla mnie ciut za wąskie) Faktycznie jednak wiekszosc robi tegoco G.
          • b-b1 Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 10:41
            myfaith napisała:

> A ja ostatnio znalazłam na all... Espadryle w tegosci F ( czyli jak dla mnie c
            > iut za wąskie) Faktycznie jednak wiekszosc robi tegoco G.

Mam! Mnie też się udało kupić -mocno zabudowane z przodu i rozmiar mniejsze niż noszę.
            Się dopasowały i śmigam big_grin

Pomocne w wyborze były opinie kupujących-kiedy znalazłam mnóstwo negatywnych opinii w stylu-za wąskie, rozmiar należy brać większy-wiedziałam, że dla mnie będą idealne big_grin
          • araceli Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 12:28
            myfaith napisała:
            > A ja ostatnio znalazłam na all... Espadryle w tegosci F ( czyli jak dla mnie c
            > iut za wąskie) Faktycznie jednak wiekszosc robi tegoco G.

Rzucisz linkiem?
            • myfaith Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 16:31
              Proszę bardzosmile myślę, że zawsze można dopytać
              allegro.pl/espadryle-spotykanka-sandaly-jasny-len-lato-34-41-i6306882375.html
    • morgen_stern Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 09:28
      A ja dopisuję się do apelu nie tyle do producentów co do sklepów i dystrybutorów. Dlaczego w każdym sklepie obuwniczym jest TO SAMO? Jeśli jest modny jakiś fason jest absolutnie w każdym sklepie i niewiele ponadto. Ktoś, komu ten fason i moda nie odpowiada obchodzi się smakiem, bo praktycznie nie ma żadnego wyboru. Większy jest w internecie, ale to jest absolutna loteria jeśli chodzi o rozmiarówkę czy jakość buta, której się w komputerze nie zobaczy. W dodatku ja noszę połówki, więc to już jest rosyjska ruletka smile
      Marzy mi się duży sklep z butami w rodzaju tk maxx, gdzie będzie butów od wyboru do koloru, niekoniecznie "modnych", w jedynym obowiązującym w sezonie wzorze...
      • mikams75 Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 10:37
        serio jestes w stanie okreslic, ze nosisz polowki? Ja wg roznych producentow nosze rozne rozmiary, mam rozstrzal trzech rozmiarow nie liczac polowek, wiec okreslenie rozmiaru co do polowy numeru wg mnie jest niemozliwe.
        Ale to tez mozna by dopisac do apelu - zeby produkujac buty trzymac sie rozmiarow.
        • morgen_stern Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 11:35
          Bo najczęściej pasują mi właśnie połówki smile i nie mam dużego rozstrzału, tylko między 38 a 39.
          • mikams75 Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 11:40
            w sportowych to nawet znajdziesz 1/3 i 2/3 co nie zmienia faktu ze jest to totala ruletka i mogliby sobie darowac te niby takie super dokladne oznaczenia, bo i tak w kazdym bucie bedzie pasowal zupelnie inny rozmiar.
            • anty_nick Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 12:44
              mikams75 napisała:

> w sportowych to nawet znajdziesz 1/3 i 2/3 co nie zmienia faktu ze jest to tota
              > la ruletka i mogliby sobie darowac te niby takie super dokladne oznaczenia, bo
              > i tak w kazdym bucie bedzie pasowal zupelnie inny rozmiar.

Oooo tak. Nigdy więcej nie kupię butów przez neta.
      • 1joanna1972 Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 11:26
        Ja mieszkam w Szczecinie i tutaj nie mam problemu z kupnem butów w dużych rozmiarach. Od wielu lat ja i moi bliscy kupujemy w Sklepie Grand przy ulicy Małkowskiego 8. W dodatku mają takie firmy, dzięki którym noszę buty po kilka sezonów: producentem jest np. Gabor ma np poszerzoną tęgość dzięki czemu na prawdę każdy znajdzie coś dla siebie. prowadzą także allegro: użytkownik SklepGrand chętnie pomogę waszym stopom smile Powodzenia Joasia
      • a.va Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 16:00
        No, fasony to drugi duży temat - jak są modne 10-centymetrowe szpilki, to nie ma siły, żeby gdziekolwiek kupić 5-centymetrowe słupki. Na wszystkich półkach w całym mieście tylko wysokie szpilki.
    • mozambique Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 10:32
      w dajchmanie buty maja okreslone "slim" lub "wide" także tam mozesz szukać
    • szmytka1 Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 11:31
      gabor, ara, clarks, jana to mi na szybko przychodzi do głowy, mają różne tęgości
    • kadfael Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 11:36
      Ja mam małą, wąską stopę - 36/37 przy wzroście 172 i za chiny nie mogę dostać kozaków dobrych w łydce sad
      Jedna uwaga - sadzisz, że na emamie panoszą się producenci butów? wink
    • turzyca Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 11:53
      Zaloz. Bo normy sa, czesc producentow nawet produkuje obuwie wezsze czy szersze niz standard, ale problemem sa dystrybutorzy, ktorzy nie podaja tych oznaczen dalej. A jak nie podaja, to malo kto kupuje, wiec rzekomo nie ma popytu. Skuteczny lobbing by sie przydal.

A kozaki kupuje w duoboots. Czy jak to sie po zmianie nazwy nazywa. Maja rozne tegosci lydki, rorzut naprawde konkretny. Ale i tak stac mnie wylacznie na przecenach.
    • princy-mincy Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 12:20
      ja mam odwrotny problem- mam dosc waska stope i wiekszosc butow jest mi za szeroka i nieladnie to wyglada.
    • anty_nick Re: Apel do producentów butów 05.07.16, 12:42
      O matko znam ten ból.
      Po przymierze nie tysiąca par ostatecznie bierzesz te "najlepsze" chociaż i tak średnio ci się podobają. No ale co masz zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka