04.07.16, 23:43
Zainspirowana wątkiem obok, informuję, że zaimek ÓW odmienia się. Przez liczby, rodzaje i przypadki.

ÓW - rodzaj męski - ów mężczyzna. Owego mężczyzny, owemu mężczyźnie, owego mężczyznę itd.

OWA - rodzaj żeński. Owa chata, owej chaty, owej chacie, ową chatę itd.

OWO - rodzaj nijaki. Owo okno, owego okna, owemu oknu, owo okno itd.

OWI - rodzaj męskoosobowy(odnosi się do osób płci męskiej lub osób, wśród których występuje min. 1 mężczyzna) Owi słuchacze, owych słuchaczy, owym słuchaczom itd.

OWE - rodzaj niemęskoosobowy (odnosi się do osób płci żeńskiej i zwierząt, przedmiotów, zjawisk oraz pojęć) Owe kobiety, owych kobiet, owym kobietom itd.

Piszę, bo jak czytam, że ów kobieta wraz z ów koleżankami naprawiła ów okno, to mnie skręca.
Obserwuj wątek
    • niennte Re: Ów 04.07.16, 23:47
      Odmienia się i znaczy właściwie to samo, co "ten".
      Jeżeli więc "to" dziewczę, to również "owo" dziewczę.
    • 21mada Re: Ów 05.07.16, 00:44
      Wiem, to ja zauwazylam 'ow dziewczyne'. O ile rozumiem bledy ortograficzne to takiego czegos nie jestem w stanie pojac.
    • cauliflowerpl Re: Ów 05.07.16, 07:42
      Hmm, była przekonana, że ów błędy robi się celowo, podobnie jak "współczuję Twoim dziecią" czy "z godnościom osobistom". Serio, ktoś tak pisze na poważnie?
      • alpepe Re: Ów 05.07.16, 08:21
        serio serio, tak jest w internetach.
    • alpepe Re: Ów 05.07.16, 08:20
      Podpisuję się, nie rozumiem, jak coś takiego może sprawiać problem w użyciu, chyba ludzie są mało oczytani.
    • ichi51e Re: Ów 05.07.16, 08:23
      Serio trzeba bylo o tym watek zakladac. Przeciez ktos tam od razu uwage zwrocil...
      • yoma Re: Ów 05.07.16, 09:29
        Trzeba.

Działa także w drugą stronę: owy mężczyzna, owy stół, owy pies... ów, do cholery!

Jeszcze jest nagminne "także" w znaczeniu "tak że".
        • morgen_stern Re: Ów 05.07.16, 10:32
          yoma napisała:

>
          > Jeszcze jest nagminne "także" w znaczeniu "tak że".
          >

Ja robię ten błąd - przyznaję! Ale trudno pozbyć się wieloletniego przyzwyczajenia.
      • joanekjoanek Re: Ów 05.07.16, 09:42
        trzeba trzeba, jeszcze przypiąć na górze też byłoby nie od rzeczy.

chociaż z drugiej strony, ponieważ rzecz jest na tyle powszechna wśród gawiedzi, to dobre narzędzie do odsiewania "dyskutantów", którzy mogą podnieść ciśnienie powyżej poziomu bezpiecznego dla organizmu. Może niech już sobie piszą "ów idiotka".
      • niennte Re: Ów 05.07.16, 10:24
        ichi51e napisała:

> Serio trzeba bylo o tym watek zakladac. Przeciez ktos tam od razu uwage zwrocil

Ostatnio były ze dwa długaśne wątki poprawnościowe, a znowu dopiero co gdzieś widziałam wyrażenie "na krótki rękaw" uncertain
      • nickbezznaczenia Re: Ów 05.07.16, 23:04
        Tak, trzeba.
    • martishia7 Re: Ów 05.07.16, 09:39
      Nie wiem skąd wziął się problem z odmianą, ale zauważyłam, że jakieś kilka lat temu zrobiło się to nagminne, do ego stopnia, że aż przykuło moja uwagę. Może jakaś celebrytka zaczęła tak pisać, czy co?
      • morgen_stern Re: Ów 05.07.16, 10:34
        Wydaje mi się, że nadużywanie tego błędu zbiegło się z pisaniem zaimków osobowych wielką literą - Mnie, Mi, Jego, Jej, niby tak z szacunkiem tongue_out
      • niennte Re: Ów 05.07.16, 11:01
        Sądzę, że zaimek "ów" zanika podobnie jak niegdyś "si".
        One wszystkie były podobne.
        "Ten" wskazywał na pierwszego, "si" na drugiego, a "ów" na następnego i kolejnych...
        Z biegiem czasu okazało się, że do zrozumienia sytuacji wystarcza jeden zaimek wskazujący, więc pozostałe zaczęły zanikać.
        Obecnie ludzie używają "ów", bo brzmi bardziej "literacko" niż popularny "ten", ale już nie wiedzą, że odmienia się tak samo, jak inne zaimki.
        A w ogóle, ile ludzi pamięta, że zaimki istnieją? wink
    • jablkowe Re: Ów 05.07.16, 10:14
      mnie też skręca, dzięki za ten wątek
    • bleuet Re: Ów 05.07.16, 23:00
      A to ja jeszcze dodam, że mnie skręca, gdy widzę "owy mężczyzna". ÓW a nie OWY!
    • nickbezznaczenia Re: Ów 05.07.16, 23:03
      Też taki wątek założyłam swego czasu, ale zaginął bez wieści.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka