Dodaj do ulubionych

bazarki dla zwierzat

22.07.16, 12:11
Na czym konkretnie polega ta forma pomocy? Kto to organizuje- fundacje, osoby prywatne? Kto rozlicza?
Pytam z ciekawości bo nasunęło mi się a propos wątku o fundacjach. Do tej pory nie słyszałam o takiej formie pomocy zwierzakom. jak to działa?
Obserwuj wątek
    • peonka Re: bazarki dla zwierzat 22.07.16, 12:38
      To przeważnie prywatne inicjatywy. Ktoś wystawia na sprzedaż swoje rzeczy, inni kupują, wspierając np leczenie zwierzaka. Można też przekazać jakiś przedmiot od siebie na bazarek, wtedy, jeśli ktoś go kupi, właściciel zwierzecia dostanie kasę.
      Nie sądze, że jest to jakiś formalnie rozliczane, ale przeważnie właściciel publikuje faktury za leczenie na FB czy gdzie tam był bazarek.
      Organizacje maja swoje bazarki w formie np aukcji charytatywnych na allegro.
    • arwena_11 Re: bazarki dla zwierzat 22.07.16, 12:41
      Z organizacją jest różnie. Najczęściej robią to wolontariusze, a konto na wpłaty użycza fundacja. Ale zdarzają się też osoby prywatne prowadzące domy tymczasowe, opiekujące się bezdomnymi kotami.
      Zbiórki mają konkretne cele - karma, sterylka, opieka weterynaryjna, opłaty za hoteliki dla psów wyciągniętych ze schronisk ( żeby je socjalizować i nadawały się do adopcji ).

Wystawia się fanty ( książki, ubrania, biżuterie itd ) na FB najczęściej. Są licytacje lub oferty kup teraz. Kasę za fant przelewa się na konto fundacji a za wysyłkę osobie, która wystawiła fant.

Bazarek jest rozliczany na stronie wydarzenia - podawana jest kwota jaka została zebrana i na co się ją wydało - wstawiane są faktury.
    • b-b1 Re: bazarki dla zwierzat 22.07.16, 15:03
      Szyłam kilkadziesiąt ubranek dla psów, wystawiałam na bazarku(na dogomanii)-kasa wpływała bezpośrednio na konto pomocowe dla psów danej rasy, albo na konto fundacji/stowarzyszenia.

Wspieram tylko tych, którzy mają jasne i przejrzyste rozliczenia-czyli albo swoje forum pomocowe, albo prywatnych pomagaczy-którzy mają psy/koty na DT i się rozliczają, od pewnego czasu z fundacjami/stowarzyszeniami nie chcę mieć nic wspólnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka