Dodaj do ulubionych

Inteligentny wygląd

28.07.16, 13:59
Jest tu taki wątek o tym, że B.Kempa nie ma zęba i to świadczy o jej głupocie. Najpierw mnie ten wątek rozbawił, ale teraz sobie myślę, że nie ma co się wyśmiewać, bo ja też oceniam mądrość ludzi po wyglądzie.

Otóż dla mnie ludzie, którzy robią sobie piercingi, tatuaże itp są mało inteligentni. Czyli niczym się różnię od ematek, co w części usprawiedliwia moje pisanie tutaj, chociam bezdzietna.

I teraz sedno - jakie cechy wyglądu uważacie za istotne dla oceny inteligencji kobiety? Nie chodzi mi o status społeczny, tylko o mądrość, inteligencję, ogarniecie życiowe (lub brak tych cech).

Dla mnie tatuaż jest na nie, a okulary na tak. A dla was?
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:03
      Okulary na plus dla inteligentnego wyglądu, żucie gumy- na minus.
      Tatuaże i piercingi mi się nie podobają, ale jakoś mi się to nie przekłada na (nie)inteligentny wygląd.
    • iwoniaw Niczego podobnego w tamtym wątku nie ma 28.07.16, 14:05
      Jest tu taki wątek o tym, że B.Kempa nie ma zęba i to świadczy o jej głupocie.

Ja tam widzę wyłącznie wpisy, że przy ogólnym wrażeniu, wynikającym w dużym stopniu z charakteru, osobowości i intelektu p. K., brak zęba do doprawdy mało istotny szczegół - że nie stojący w sprzeczności z wrażeniem, jakie wywierają ww. cechy, to inna rzecz.
      • gama2003 Re: Niczego podobnego w tamtym wątku nie ma 28.07.16, 15:49
        Dokładnie tak. Barwna osobowość Beaty Kempy i jej rzucajace się w oczy samouwielbienie, prezesa uwielbienie i kleru wysokiego uwielbienie , to absolutnie pelna wizytówka tej pani.
        I ten szeroki uśmiech wspaniale się komponuje z dobrym humorem na własny temat.
        A okulary ma wink
    • andaba Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:05
      No fakt, trudno posądzać o inteligencje kogoś, kto ma poprzekłuwane wszystko i tatuaż.
      Wiem, że bywa to krzywdzące, bo nieraz "upiększają się" w ten sposób zupełnie inteligentne i nawet wykształcone kobiety, ale nic nie poradzę, że jak widzę tatuaż to mi się nasuwa "patologia". No bo jaki to ma sens? Ani to ładne, ani potrzebne, ani nie jest efektem choroby, lenistwa czy biedy jak brak zębów... No i skojarzenia w społeczeństwie budzi jakie budzi. Tak, wiem, nie u nowoczesnych i niezwracających na wygląd innych uwagi ematek big_grin
      • iwoniaw No doprawdy :-D 28.07.16, 14:09
        niezwracających na wygląd innych uwagi ematek

To Ci się dowcip roku udał big_grin
      • sumire Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:14
        Mój znajomy jest wykładowcą akademickim. Na całych plecach, od barków po zadek, ma wytatuowanego ogromnego feniksa. Oczywiście studenci tego nie widzą, ale jednak.
        Mam znajomych audytorów i managerów wysokiego szczebla, którzy też pod rękawami i nogawkami mają wytatuowane przedramiona i łydki. Nie ośmieliłabym się nie posądzać ich o brak inteligencji... Ludzie lubią się ozdabiać na różne sposoby, to o niczym nie świadczy.
        • nowaczek1 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:40
          sumire napisała:

> mają wytatuowane przedramiona i łydki. Nie ośmieliłabym się nie po
          > sądzać ich o brak inteligencji... Ludzie lubią się ozdabiać na różne sposoby, t
          > o o niczym nie świadczy.

Owszem, świadczy, o aberracji umysłowej. Nie o braku inteligencji, nie. Ale o jakimś odchyleniu od normalności, skłaniającym do zrobienia tatuażu. Normalny człowiek nie ma tatuaży.
          • livia.kalina Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:54
            >Normalny człowiek nie ma tatuaży.
            Zdefiniuj proszę normę. No chyba, ze jedynym kryterium jest posiadanie/brak tatuaży.
          • zona_glusia Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:59
            Aberracją umysłową jest w takim razie podążanie za modą, bo tatuaże są bardzo modne.
          • sumire Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:44
            Co to znaczy "normalny"?
        • little_fish Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:43
          nie posądzasz ich o brak inteligencji bo WIESZ że sa wykładowcami akademickimi lub managerami wysokiego szczebla. A gdybyś ich nie znała i zobaczyła na plaży to pierwszym skojarzeniem na widok pana z feniksem byłoby: jaki inteligentny człowiek, chyba jest naukowcem.... wink
          • butch_cassidy Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:30
            No ja w ogóle nie kojarzę tatuażu z brakiem inteligencji. Przeciwnie prędzej tongue_out Ciekawy, symboliczny tatuaż oznacza dla mnie, że człowiek ma jakąś głębię smile Owszem to rodzaj samookaleczenia, ale gdyby tak za idiotów uważać wszystkich, którzy w taki czy inny sposób sobie szkodzą, to "inteligentnych" zostałoby 10 proc. społeczeństwa, albo i nie.
            • taki-sobie-nick Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:37

> Ciekawy, symboliczny tatuaż oznacza dla mnie, że człowiek ma jakąś głębię smile

Hmmmm... To znaczy, że każdy, kto ma głębię, leci zaraz do tatuażysty, żeby ją unaocznić społeczeństwu w postaci tatuażu?

Poza tym różne bywają symbole, ja się nieznanych raczej boję.

To pisałam ja, płytka jak kałuża. tongue_out
              • butch_cassidy Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 20:20
                taki-sobie-nick napisała:

> Hmmmm... To znaczy, że każdy, kto ma głębię, leci zaraz do tatuażysty, żeby ją
                > unaocznić społeczeństwu w postaci tatuażu?

Absolutnie nie big_grin

>
                > Poza tym różne bywają symbole, ja się nieznanych raczej boję.
                >
                Hmmm... ja chyba nie smile
          • sumire Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:38
            OMG. Taak, gdybym nie wiedziała, kim są, pewnie uznałabym, że to zapijaczona patologia. Lepiej?
    • mid.week Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:07
      A nie, wg mnie chodzi o coś znacznie bardziej ulotnego i trudniejszego do opisania od okularów, piercingu czy tatuaży. Specyficzny rodzaj wzroku, wyrazu twarzy. Patrzę i myślę sobie - idiota. Nie umiem opisać na czym to polega, to po prostu widać.
      • ola_dom Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:13
        mid.week napisała:

> Specyficzny rodzaj wzroku, wyrazu twarzy. Patrzę i myślę sobie - idiota.
        > Nie umiem opisać na czym to polega, to po prostu widać.

Już kiedyś stwierdziłam, że to widać w ustach smile
        Nie w oczach, jak się powszechnie twierdzi, tylko właśnie najbardziej po ustach.
        • mid.week Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:22
          W sensie, że "lepiej jak się nie odzywa" czy masz na myśli kształt ust?
          • ola_dom Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:28
            mid.week napisała:

> W sensie, że "lepiej jak się nie odzywa" czy masz na myśli kształt ust?

Nawet nie kształt, tylko wyraz, układ - trudno opisać, ale łatwo uchwycić i zobaczyć.
            Skrajnym przejawem jest wspomniana przez mnie otwarta paszcza, ale przedtem też są różne "stopnie".
            • ichi51e Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:33
              Jest taki uklad twarzy (ust tez brak wglebienia nad gorna warga) ktory swiadczy o FAS moze to o to ci chodzi?
              • ola_dom Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:35
                ichi51e napisała:

> Jest taki uklad twarzy (ust tez brak wglebienia nad gorna warga) ktory swiadczy
                > o FAS moze to o to ci chodzi?

FAS w ogóle daje bardzo niefortunny wygląd, do tego niskie czoło, niedomknięte usta, etc.
                Ale nie tylko o to chodzi, czasem "tępe usta" ma ktoś, kto nie ma innych cech FAS.
                Dość dobrze opisała to niżej andzia.
              • aandzia43 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:38
                ichi51e napisała:

> Jest taki uklad twarzy (ust tez brak wglebienia nad gorna warga) ktory swiadczy
                > o FAS moze to o to ci chodzi?
                >

Nie wiem o co chodzi koleżance, mnie.z niedorozwojem kojarzy się niedomknięta paszcza i luźne mięśnie wokół ust. Przechlapne na wejściu mają osoby z mocno pulchnymi ustami - muszą je trzymać w kupie żebym nie pomyślała o nich "debil" wink Ci z wąskimi mają fory wink
                • demodee Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:19
                  > Ci z wąskimi mają fory
                  No właśnie, dla mnie też ludzie o wąskich ustach są z automatu mądrzy. Ale z kolei teraz jest moda na wstrzykiwanie kolagenu w usta i ludzie wyglądają jak pożądleni.
                  Więc może napuchnięte usta są atrybutem inteligencji i wyrafinowania?
            • konsta-is-me Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:57
              "Otwarta paszcza" moze swiadczyc rowniez o problemach z oddychaniem przez nos, nie widze zwiazku z inteligencja.
              • demodee Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:29
                Ale oddychanie ustami nie jest tak efektywne jak oddychanie nosem. Do mózgu dopływa mniej tlenu, a co to znaczy - wiadomo. Więc ta otwarta paszcza to nie jest taki sobie krzywdzący stereotyp.
                • taki-sobie-nick Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:09
                  demodee napisała:

> Ale oddychanie ustami nie jest tak efektywne jak oddychanie nosem. Do mózgu dop
                  > ływa mniej tlenu, a co to znaczy - wiadomo. Więc ta otwarta paszcza to nie jest
                  > taki sobie krzywdzący stereotyp.

Czyli jak masz katar, to jesteś głupsza?

(poza tym mylisz skutek z przyczyną)
                • black_magic_women Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 20:19
                  Holoubek opowiadał taką anegdotę - była wśród studentek piękna, zmysłowa dziewczyna, aż rozpraszała wszystkich tą swoją seksualnością, w dodatku zawsze miała tak erotycznie rozchylone usta... Zapytał ją kiedyś, czy ona tak specjalnie prowokuje? Nie panie profesorze, ja mam polipa w gardle, odpowiedziała. I cały ten czar prysł konstatuje aktor smile
              • mallard Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:53
                konsta-is-me napisała:

> "Otwarta paszcza" moze swiadczyc rowniez o problemach z oddychaniem przez nos,

Albo o bezgranicznym zdziwieniu...
      • sumire Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:15
        TAK!
        To w oczach widać najbardziej. Słynne nieskalanie myśleniem.
        • snakelilith Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:47
          No akurat. A potem się okazuje, że to drugi Bill Gates medytujący w przerwach pomiędzy ratowaniem i zdobywaniem świata. wink Do tego Bill Gates, czy Mark Zuckerberg i bez medytowania wyglądają mało sprytnie, co oznacza, że pozory bardzo mylą.
          • demodee Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:21
            A dla mnie Gates wygląda inteligentnie, a Zuckerberg nie.
            • butch_cassidy Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:31
              Dla mnie obaj wyglądają inteligentnie.
              • agnieszka77_11 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:46
                Dla mnie też obaj mają inteligentny wygląd.
      • martishia7 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:30
        Tzw. czoło myślą niezmącone.
        • kaz_nodzieja Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:16
          W czasach powszechnego botoksu w pewnym wieku chyba łatwo o pomyłkę big_grin
      • mirmunn Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:15
        Zgadzam się.
    • ola_dom Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:10
      demodee napisała:

> Dla mnie tatuaż jest na nie, a okulary na tak. A dla was?

Od kiedy zrobiła się moda na niby-RayBany i nie tylko, i wszyscy je noszą, z czego mnóstwo osób nosi zerówki, to już jakoś o wiele mniej inteligentnie się kojarzy niż jeszcze 15 lat temu. Ja tam się pozbyłam okularów 10 lat temu z największą radością, wkurzało mnie, że wyglądam "jak z biura".

Brak zęba na przedzie (jedynka, dwójka) jest dla mnie najbardziej drastyczny.
      Niewiele potem wiecznie niedomknięte usta.
      No i słynne już niskie czoło.
      • cauliflowerpl Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:17
        "Brak zęba na przedzie (jedynka, dwójka) jest dla mnie najbardziej drastyczny."

Wstawianie implantu trwa minimum 4 miesiące, w górnej szczęce - sześć.
        Gdybym sobie wybiła jedynkę, wolałabym przez pół roku być mało inteligentna, niż bawić się w mostki czy inne prowizorki.
        Na szczęście brakuje mi szóstki, więc do grudnia będę tylko 1/6-główkiem wink
        • ola_dom Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:20
          cauliflowerpl napisała:

> Gdybym sobie wybiła jedynkę, wolałabym przez pół roku być mało inteligentna,
          > niż bawić się w mostki czy inne prowizorki.

No wiem i się zgadzam.
          Ale tutaj nie mówimy raczej o racjonalnych poglądach, tylko o "wrażeniach".
          Ja mam takie nieodparte wrażenie na widok szczerby na froncie i choć mogę je racjonalizować, to wrażenie nie chce przejść.
          • cauliflowerpl Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:23
            No fakt, kojarzy się trochę z menelstwem wink
            Ja się przyzwyczaiłam do tatuaży, w Hiszpanii ma je co trzeci.

Piercing mnie lekko brzydzi, ale zależy gdzie i jaki.
            Nie trawię dredów, brrr. Sprawiają wrażenie brudnych chociaż wiem, że nie musi to być prawda.
        • ortruda Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:18
          Przeciez w czasie, kiedy nie ma zeba, nosi sie zab zastepczy, na protezie. Wiem, doswiadczylam osobiscie. Nikt nie wiedzial, ze nie mam zeba, chyba ze sie dokladnie przyjrzal.
      • demodee Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:26
        > Od kiedy zrobiła się moda na niby-RayBany i nie tylko, i wszyscy je noszą, z czego mnóstwo osób nosi zerówki, to już jakoś o wiele mniej inteligentnie się kojarzy niż jeszcze 15 lat temu.

Aha. Czyli nie ma atrybutów uniwersalnych, zmieniają się w zależności od ich częstotliwości występowania? Czyli jeśli chcę wyglądać na inteligentną, to powinnam mieć coś unikatowego?

A tak teraz w lipcu 2016, co by to mogło być? Może jakaś książka ostentacyjnie wyzierająca z torby? Czy może jakieś buty albo coś z biżuterii?
        • ola_dom Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:31
          demodee napisała:

> Aha. Czyli nie ma atrybutów uniwersalnych, zmieniają się w zależności od ich
          > częstotliwości występowania?

No ale chyba w niczym ich nie ma, a zmiany właśnie tak wyglądają.
          Czy teraz kobietę w spodniach uznasz za super nowoczesną i wyzwoloną?
          A kogoś z tatuażem za kryminalistę?

> A tak teraz w lipcu 2016, co by to mogło być? Może jakaś książka ostentacyjnie
          > wyzierająca z torby?

Ostentacja chyba nigdy nie wyglądała inteligentnie smile
          • demodee Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:42
            Osobę z tatuażem uznałabym za nie mieszczącą się w granicach normy intelektualnej. I podświadomie uważam, że nawet jeśli oni nie weszli jeszcze w konflikt z prawem, to mają na to większe szanse niż niewytatuowani.

Np. nigdy bym nie wynajęła prawnika z widocznym tatuażem ani księgowego.

A z ostentacją to chyba masz rację. Więc jak zakomunikować światu, że czytam? Może kartę biblioteczną sobie gdzieś umieścić od niechcenia? Tylko gdzie i jak?
            • ola_dom Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:02
              demodee napisała:

> Więc jak zakomunikować światu, że czytam?

A po co? Po co komuś obcemu mijanemu gdzieś tam komunikować, że np. czytasz?
              • demodee Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:24
                Bo ludzie, którzy czytają są mądrzejsi od nieczytających. To jest taki komunikat wprost i jasny dla wszystkich, więc gdyby udało się jakoś przekazać otoczeniu, że czytam, tobym od razu była do przodu.
            • mirmunn Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:14
              Może kartę biblioteczną sobie gdzieś umieścić od niechcenia? Tylko gdzie i jak? <<<<

Wytatuować/przykleić na (wysokim) czole. Będzie idealniesmilesmilesmilesmilesmile
            • sumire Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:55
              Wytłumacz mi proszę, jak tatuaż świadczy o niemieszczeniu się w granicach normy intelektualnej. Dla mnie o tym, że jest się na bakier z tą normą, świadczą tego rodzaju uprzedzenia, innymi słowy ocenianie książki po okładce.
              • kaz_nodzieja Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:05
                Proszę:

www.policja2009.fora.pl/komisja-lekarska-w-policji,57/tatuaze-robia-osoby-z-mniejszym-iq-twierdza-lekarze,8630.html
                • ichi51e Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:30
                  "Kiedys czytalem w jakiejs gazecie..."
                  Pewnie stednia taka wychodzi bo jednak srodowisko przestepcze zaniza
              • demodee Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:37
                > Wytłumacz mi proszę, jak tauaż świadczy o niemieszczeniu się w granicach normy intelektualnej.

Proszę bardzo, już tłumaczę. Tatuaż jest niezmywalnym symbolem przynależności do jakiejś grupy (np. przestępczej). Robią go ludzie, którzy sądzą, że już zawsze tak będzie, że ta grupa będzie zawsze istnieć, że oni zawsze do do tej grupy będą należeć i ogólnie mają w mózgu zakodowaną jakąś niezmienność świata. Czyli są nieelastyczni, nie rozwijają się itd.

To jest takie racjonalne uzasadnienie mojego podświadomego odbioru osobników wytatuowanych.
                • andaba Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:39
                  A nawet jeżeli to kwestia mody - to moda się zmienia. Włosy można obciąć, pofarbować, zapuścić, makijaż zmyć, kieckę wyrzucić. Z tatuażem nie zrobisz nic. A w końcu nie wiadomo w jakim świecie i w jakich obyczajach przyjdzie nam się starzeć...
                  • vaikiria Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:05
                    Można mieć tatuaż w takim miejscu, że go z łatwością zakrywasz ubraniem i już.
                • mid.week Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:43
                  Szczególnie modny ostatnio tatuaż z okazji urodzenia dziecka. Może oznaczać przynależność do gangu ematek.
                  • zla.m Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:06
                    smile przy takim gangu to nawet hell's angels wymiekają. Zwłaszcza jak im taka ematka wytknie zaniedbanie i brak bidetu
                  • bialeem Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:59
                    Robienie sobie permanentnego rysunku na ciele, bo "to modne", gdzie moda z założenia jest zmienna i mija, jest już skrajnym skretynieniem.

Znam jedną inteligentną osobę mającą tatuaże. Jest lekko dziwna (w pozytywny sposób) i bywa agresywna. Znam masę wytatuowanych przeciętniaków i poniżej przeciętniaków.

Imho tatuaż to wizualna reprezentacja braku charakteru i obrazkowy sposób przekazania, że nie ma się nic do powiedzenia. Ewentualnie głupia próba wyróżnienia się z tłumu lub forma autoagresji.
                    • sumire Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:17
                      Ale przynajmniej tacy jak ty mogą pomyśleć o sobie z zadowoleniem, o ile więcej mają do powiedzenia niż ci niecharakterni, autoagresywni wytatuowani smile

Ten wątasek jest o tyle zabawny, co przerażający.
                • sumire Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:56
                  Tjaaa. A co powiesz o ludziach, którzy tatuują sobie ważne dla nich daty?...
                  BTW, w dzisiejszych czasach tatuaże całkiem łatwo się usuwa.

Strasznie naiwne i stereotypowe to uzasadnienie, nawet jeśli chce być racjonalne. Pozory mylą, warto o tym pamiętać.
                • vaikiria Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:04
                  Niekoniecznie. Można zrobić tatuaż w wieku 18 lat, kiedy jest się jeszcze mało dojrzałym, a potem dojrzeć, rozwinąć się, a tatuaż nadal będzie.
                  Poza tym czymże to się różni od ludzi gotowych przysięgać komuś miłość do końca życia wink
                • aandzia43 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:06
                  demodee napisała:

> > Wytłumacz mi proszę, jak tauaż świadczy o niemieszczeniu się w granicach
                  > normy intelektualnej.
                  >
                  > Proszę bardzo, już tłumaczę. Tatuaż jest niezmywalnym symbolem przynależności d
                  > o jakiejś grupy (np. przestępczej). Robią go ludzie, którzy sądzą, że już zawsz
                  > e tak będzie, że ta grupa będzie zawsze istnieć, że oni zawsze do do tej grupy
                  > będą należeć i ogólnie mają w mózgu zakodowaną jakąś niezmienność świata. Czyli
                  > są nieelastyczni, nie rozwijają się itd.
                  >
                  > To jest takie racjonalne uzasadnienie mojego podświadomego odbioru osobników wy
                  > tatuowanych.

Już od dłuższego czasu dla dużej części tatuujących się tatuaże nie są znakiem przynależności do jakiegos środowiska czy subkultury. Ta grupa dzieli się na tatuujących się z powodu mody i na tych, dla których malowanie ciała jest jednym ze sposobów na wyrażenie swojej indywidualności. Są też tatuaże dzieła sztuki, przepiękne malowidła, odrębny temat. Kilkanaście lat temu weszliśmy w erę zupełnie nowego w naszej kulturze (nie w skali świata czy historii, wszystko to już kiedyś było) wymiaru tatuażu. Nie, nie posiadam tatuażu. Ale mam zamiar posiadać niedługo smile
                  • alpepe Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:24
                    "wyrażenie własnej indywidualności". Dziwne, dla mnie to jak proteza cycków, po prostu nie potrafisz autentycznie wyrazić swojej osobowości zachowaniem, ciałem, tylko musisz wypisać na ciele, na wypadek, gdyby ktoś nie zauważył, jaką to wielką indywidualnością jesteś.
                    Aha.
                    • vaikiria Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:29
                      Robisz makijaż? Malujesz paznokcie? Nosisz kolczyki?
                    • aandzia43 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:34
                      alpepe napisała:

> "wyrażenie własnej indywidualności". Dziwne, dla mnie to jak proteza cycków, po
                      > prostu nie potrafisz autentycznie wyrazić swojej osobowości zachowaniem, ciałe
                      > m, tylko musisz wypisać na ciele, na wypadek, gdyby ktoś nie zauważył, jaką to
                      > wielką indywidualnością jesteś.
                      > Aha.
                      >
                      No nie, nie dam rady inaczej, boję się że jak se nie pier...ne tatuażu na dekolcie to mnie nikt nie zauważy. Chyba się zaraz rozpadnę na kawałki tongue_out

Czy gdzieś napisałam, że "będę wyrażać tatuażem swoją osobowośc?"?
            • butch_cassidy Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:35
              demodee napisała:

>
              > Np. nigdy bym nie wynajęła prawnika z widocznym tatuażem ani księgowego.
              >

Ale jaja smile
              Moi rodzice owszem, mieli uprzedzenia wobec wytatuowanych, ale dotąd żyłam sobie w błogiej nieświadomości, że to dotyczy pokolenia obecnych 70-latków big_grin A tu co druga osoba ma coś do tatuaży. Jestem w autentycznym szoku. Ematka poszerza horyzonty, zdecydowanie... uncertain
      • taki-sobie-nick Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:10
        inteligentnie się koj
        > arzy niż jeszcze 15 lat temu. Ja tam się pozbyłam okularów 10 lat temu z najwię
        > kszą radością, wkurzało mnie, że wyglądam "jak z biura".

Noszę okulary od 7. roku życia i nigdy z biurem mi się nie skojarzyły.
    • ichi51e Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:10
      Prawde mowiac ani tatuaz ani kolczyk ani brak zeba nie sprawilby bym sobie pomyslala ze ktos jest malo inteligentny.
      Pomijam ze moze sie trafic ktos kto jest inteligentny i jednoczesnie patologia. Malo takich bije zony?
      • zona_glusia Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:07
        ichi51e napisała:

> Prawde mowiac ani tatuaz ani kolczyk ani brak zeba nie sprawilby bym sobie pomy
        > slala ze ktos jest malo inteligentny.
        Mam podobnie, ale jak by się taka osoba odezwała, to może już bym sobie pomyślała. I nie chodzi o to, co bym powiedziała, tylko o intonację.
        • ola_dom Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:40
          zona_glusia napisał(a):

> Mam podobnie, ale jak by się taka osoba odezwała, to może już bym sobie pomyślała.
          > I nie chodzi o to, co bym powiedziała, tylko o intonację.

Jak np. Anna Lewandowska w reklamie. Dopóki nic nie mówi, jest całkiem świetnie, miło popatrzeć. Ale jak już się wypowie...uncertain
          • agnieszka77_11 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:53
            No właśnie, Anna Lewandowska ma ten tembr głosu i sposób wypowiadania się, który sprawia, że patrzy się na osobę mało inteligentną.
    • kaz_nodzieja Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:21
      Dla mnie tatuaż (pomijam celebrytów, którym więcej wolno w temacie wyglądu) kojarzy mi się z kręgami przestępczymi lub tanimi dziwkami, ewentualnie zwykłą patologią.
      Z tego forum kojarzę dwie forumki, które chwaliły się na forum faktem posiadania tatuażu.
      Każda z nich potwierdza moją teorię w 100%. Nie powiem jakie, bo nie chcę by post został skasowany. Mogę tylko dodać, że z tych "zagranicznych".
      • aperol.spritz Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:26
        No patrz, zrobiłam sobie właśnie tatuaż w miejscu niewidocznym. Nie zamierzam go eksponować, zrobiłam dla siebie. Jestem przestępcą, tanią dziwką czy patologią?
        • mid.week Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:29
          jeśłi jesteś dziwką to obstawiasz też kategorię patologia oraz przestępczość wink
        • kaz_nodzieja Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:34
          Nie bardzo kojarzę Twój nick, więc ciężko mi się odnieść. Wyżej wymienione forumki są zaś stałymi bywalczyniami tego forum, w tym jedna zajmuje chyba nie kwestionowane nr 1 w rankingu niechęci forumowiczek i moderatorek.
          • aperol.spritz Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:37
            Ale Twój post był konkretny - tatuaż kojarzy Ci się z dziwką, przestępcą lub patologią. Załóżmy że widzisz mnie pierwszy raz, tatuażu nie widać. Wyrabiasz sobie jakieś zdanie na mój temat. Następnie widzisz tatuaż. Czy Twój sposób postrzegania mnie się zmienia (bo mam tatuaż)?
            • kaz_nodzieja Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:46
              Oceniam całościowo.
              • aperol.spritz Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:06
                Czyli jednak mogę być fajna inteligentna laską z dużą wiedzą i obyciem a nie przestępczą dziwką z patologii smile
                • kaz_nodzieja Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:14
                  Od każdej reguły są wyjątki, tego akurat nigdy nie kwestionuję.
            • a.va Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:48
              Ależ jemu w ogóle nie chodzi o ciebie, chciał tylko dosr... tym dwóm forumkom.
              • kaz_nodzieja Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:51
                Jeżeli wiesz o które chodzi to chyba nie sądzisz, że z nimi jest wszystko w porządku, że tak to ujmę delikatnie?
                • livia.kalina Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:57
                  Myślę, że na forum mamy zgodność, że z tobą przede wszystkim nie jest wszystko w porządku (delikatnie rzecz ujmując, oczywiście).
              • aperol.spritz Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:06
                Wiem, ale skoro coś napisał, to chciałam żeby doprecyzował.
      • edelstein Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:34
        Ktore?
        • kaz_nodzieja Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:37
          Jeżeli moderator da mi gwarancję, że nie wykasuje zaraz postu (ostatnio zrobił się pracowity ponad miarę) napiszę.
          • edelstein Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:41
            No wlasnie widze,napisalam,ze matka z piatka dzieci gdzie widac,ze bieda az piszczy zostal wykasowany
            • kaz_nodzieja Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:51
              Może obiecali jej premię za najwyższą ilość banów, więc dwoi się i troi.
    • aandzia43 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:23
      Niedomknięte usta, "rozwleczone" mięśnie dolnej części twarzy, slina w kącikach ust - kojarzą mi się z niedorozwojem umysłowym lub deficytami emocjonalnymi. Nieprzytomne spojrzenie wyłupiastych oczu takoż. Poza tym niechlujstwo w ubiorze i brak higieny, zaniedbane zęby. Ewentualnie pewne tytuły gazet w rękach wink Tatuaży, ozdób, fryzur, stylów ubierania się, kasy widocznej (lub nie widocznej) w strojac zupełnie nie kojarzę z zawartością głów ich nosicieli.
      • demodee Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:33
        A nadwaga?
        • aandzia43 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:44
          demodee napisała:

> A nadwaga?

Sama nadwaga nie kojarzy mi się negatywnie z umysłem osoby nią obdarzonej. Chyba ze.wywołuje sapanie przez ciągle otwarte usta wink
      • vaikiria Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:26
        Heh, nieprzytomne spojrzenie, niechlujstwo i brak higieny to niestety atrybuty tzw. "intelektualisty", niejeden profesor tak się prezentuje.
        • butch_cassidy Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:39
          Albo artysta...Na brak higieny to nie natrafiłam (chyba że w wliczyć brak regularnych wizyt u fryzjera, nie niegolenie regularne), ale ubiór niemalże a la kloszard to widziałam nie raz nie dwa - właśnie u naukowców lub artystów, i to takich powiedzmy uznanych.
      • panterarei Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:16
        To, co tu opisujecie to mi się z "Imieniem róży" kojarzy, jakoś na ulicach nie widzę ludzi, którym kapie z ust, chyba, że są to ewidentnie upośledzeni. Chyba Nie o to chodzi.. mi się z głupotą kojarzą wszelkie karki, ktorzy i wyraz twarzy mają adekwatny zazwyczaj, oraz ich panny. Niektórym, nie wszystkim!Głupotą aż wieje z ładnej buzi
        • butch_cassidy Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:41
          Tak, to prędzej, łysy gość w czarnym 10- czy 20-letnim BMW z przyciemnionymi szybami... dziś dwóch takich widziałam i rzeczywiście zastanawiałam się, co nimi kieruje, czemu kupili taki image... Dla mnie to prostactwo, odrzuca mnie. Jak taki gość byłby miły i inteligentny, to musiałabym się najpierw o tym przekonać. Na starcie jest na minusie.
    • itka-julitka Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:32
      Tak, to prawda, że oceniamy ludzi po wygląddize, często podświadomie, nawet jak wiemy, że to bez sensu.

Na minus dla mnie działają:
      - u kobiet: pomarańczowa opalenizna typu "solar" w połaczeniu w farbowanymi blond włosami i żarówiastymi tipsami - no jakoś trudno mi uwierzyć, że osoba o takim imidżu może miec coś inteligentenego do powiedzenia
      - u mężczyzn: gruby mięśniak bez szyi, czesto łysy - z przerostem mieśni w sposób wręcz odrażający. Nie wiem, czy wiecie o czym mówie, bo nie o umiesnionym, fajnie zbudowanym mezczyźnie, ale takim grubasie, gdzie oprócz tkanki mieśniowej wyhodowanej gownie na odzywkach jest tez sporo tłuszczu. Jakoś taki facet od razu kojarzy mi się z inteligencją poniższej przeciętnej.

Tatuaże wcale nie działają na mnie negatywnie. Lubię tatuaze, choć sama nie mam żadnego. Im bardziej odjechane interesujące tatuaże, tym mam większe wrażenie że dana osoba jest nietuzinkowa, kreatywana, zwariowana w pozytywnym sensie. Oczywiscie wszytsko w granicach dobrego smaku, przesada nie jest mile widziana.
      Piercing też mnie nie nastawia negatywnie, jeśli nie jest przesadzony.
      • stillgrey Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:27
        "Tatuaże wcale nie działają na mnie negatywnie. Lubię tatuaze, choć sama nie mam żadnego. Im bardziej odjechane interesujące tatuaże, tym mam większe wrażenie że dana osoba jest nietuzinkowa, kreatywana, zwariowana w pozytywnym sensie. Oczywiscie wszytsko w granicach dobrego smaku."

Podchodzę do tego identycznie. Jeśli ktoś ma naprawdę interesujący, nieszablonowy tatuaż od razu zyskuje w moich oczach wink Z drugiej strony tribale, tramp stampy i tym podobne badziewia wywołują u mnie odwrotny efekt i faktycznie kojarzą się z patologią i niskim IQ wink
        • ola_dom Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:42
          stillgrey napisała:

> Z drugiej strony tribale, tramp stampy i tym podobne badziewia wywołują u mnie
          > odwrotny efekt i faktycznie kojarzą się z patologią i niskim IQ wink

"Mum & Dad" w serduszku na łopatce pewnej Brytyjki wink
          Coś na zasadzie - fajnie sobie zrobić tatuaż, to se zrobie, ale co zrobić, żeby zawsze pasowało?
        • kaz_nodzieja Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:44
          Pokażesz mi przykład takiego nieszablonowego i oryginalnego tatuażu?
        • vaikiria Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:27
          Tribale były w latach 90. po prostu modne, tak samo jak teraz modne są np. sowy czy jaskółki.
    • snakelilith Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:41
      Okulary tak, ale tylko do pewnego stopnia. Przy dużej dalekowzroczności szkła bardzo powiększają oczy i wygląda się jak bambi. Naiwnie i lekko głupawo. To nie moja obserwacja, a zdanie optyka, u którego kupowałam okulary. Doradził mi też, by wziąć te z ciemniejszą oprawką, bo te z jaśniejszą lepiej podkreślają wprawdzie moją dziewczęcą urodę, ale jak chcę w pracy wyglądać bardziej kompetentnie, to lepiej coś bardziej surowego. Miał rację. Od kiedy mam te ciemniejsze klienci częściej się ze mną zgadzają.
    • nenia1 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:41
      Żadne takie typu "brak zęba", "tatuaż" czy "piercingi" albo "czerwono-niebieskie włosy". Brak zęba może wynikać z różnych przyczyn i być przejściowy, tatuaże to raczej kwestia mody niż braku inteligencji itd. Moim zdaniem małą inteligencję po prostu często widać, twarz ma inną mimikę, jest bardziej nieruchoma, trudno mi w sumie dokładnie to opisać, ale na żywo po prostu to widzę.
    • edelstein Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:44
      Jako inteligentna dyskredytuje posiadanie mnostwa dzieci i brak kasy na ich utrzymywanie.Piercing nie robi krzywdy nikomu,natomiast robienie dzieci bez liku gdy sie nie ma srodkow krzywdzi te dzieci.
    • jolie Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:47
      Niezależnie od płci - pustota spojrzenia.
      U kobiet - styl dresiary. Dodatkowo takie wydymanie ust u dziewczyn, które powiększyły górną wargę, robienie karpia (to ma chyba być seksowne) - to kryterium może być krzywdzące, bo znam całkiem ogarniętą dziewczynę, która robi tego karpia.
      U mężczyzn - stereotypowo łysa głowa, kark, łańcuch i płaska potylica.
      • mirmunn Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:18
        U mnie - podobne spostrzeżenia,
    • default Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 14:53
      Tak trochę a propos anegdotka: nasz zaprzyjaźniony sąsiad wiedział, gdzie pracuję, ale nie wiedział na jakim stanowisku, czym się konkretnie zajmuję. Gdy kiedyś to wyszło w jakiejś rozmowie, aż rozdziawił gębę i kręcił głową ze zdumienia: "Naprawdę ? A ja myślałem, że ty ...." (tu wymienił jakieś najprostsze urzędnicze stanowisko/funkcję jaką można wykonywać w tego rodzaju instytucji)
      No nie powiem, wkurzył mnie suspicious
      Widocznie, jak dla niego wyglądam mało inteligentnie smile A nie mam tatuaży. Ani kolczyków.
      • kaz_nodzieja Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:00
        Za to masz pięć psów.
        • default Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:09
          Masz nieaktualne informacje smile
          • kaz_nodzieja Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:12
            Sześć?
    • alpepe Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:05
      Ja inteligencję oceniam po oczach. Owszem, ktoś w okularach ma zwykle automatycznie bardziej inteligentny wygląd, ale nie szufladkuję osób z piercingiem i tatuażami, choć się dziwię, że ktoś tu taki mądry, a tu takie deficyty emocjonalne z dzieciństwa.
      • demodee Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:43
        Piercing i tatuaże mają coś wspólnego z trudnym dzieciństwem?

Chociaż możesz mieć rację - ta potrzeba przynależności!
        • alpepe Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:49
          mam rację. Mało kto sobie z tego zdaje sprawę, stąd te pieśni pochwalne niektórych forumek nad pracownikami umysłowymi z feniksem na ciele. Inteligencja to jedno, spójna osobowość bez problemów, gdzie rozum ujarzmia emocje i ciało, to drugie.
          • vaikiria Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:52
            Serio ktoś jeszcze uważa, że tatuaż (nie mówię o krzywym serduszku z napisem Marlena) to dowód problemów emocjonalnych? Dziary są po prostu modne, młodzi ludzie jeżdżą po świecie, widzą że tatuaż nikogo nie szokuje i po prostu machną sobie coś kolorowego i fajnego, bez specjalnego związku z osobowością.
            • alpepe Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:58
              No dobrze, są modne, każą ci założyć majtki na głowę, bo modne, założysz? Każą ci sobie przebić wargę sromową, bo to najnowszy krzyk mody i cool i w ogóle, zrobisz?
              A przecież to coś fajnego, jest modne i trwa tylko chwilę....
              To ma związek z osobowością.
              • vaikiria Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:03
                Heh, przecież w wątku o ubraniach tutaj się znakomita większość dziwowała, jak można nosić ubrania sprzed wielu lat, przecież są NIEMODNE smile Przebijanie wargi sromowej niewiele się różni od przebijania ucha - po prostu jedno jest modne, a drugie uchodzi za niszowe i dziwaczne.
          • sumire Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:58
            Alpepe, różnica polega na tym, że ja tego gościa znam od kilkunastu lat, a ty nie. Jest megastabilny emocjonalnie. I ma jeden plus - nie ocenia ludzi po wyglądzie. Ale gratuluję dobrego samopoczucia, nie ma to jak bycie tzw. normalnym. Z naciskiem na "tzw".
            • demodee Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:13
              > I ma jeden plus - nie ocenia ludzi po wyglądzie.

No to chyba nie jest człowiekiem... Bo my, ludzie, w spadku po przodkach mamy taką konieczność szybkich ocen bez wchodzenia w szczegóły, co przodkom ratowało życie. Spotykał taki przodek na sawannie innego homo sapiensa i w ciągu chwili musiał ocenić czy to wróg czy przyjaciel. Jak przyjaciel to luz, jak wróg, to albo go dzidą, albo w nogi. Jak się nie pospieszył i rozkminiał, że "a może to profesor uniwersytetu, tylko czoło niskie, bo się rano nie zdążył uczesać i włosy mu opadają swobodnie", to zwyczajnie na tej sawannie skadał swe kości.

Dzisiaj jesteśmy bardziej ucywilizowani, ale wciąż używamy nieapgrejdowanych narzędzi. Dlatego nie ma ludzi, którzy nie oceniają innych po wyglądzie, no może niewidomi.
              • sumire Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 18:54
                Owszem, ale jeśli na podstawie rzutu oka na czyjąś zewnętrzność człowiek dopisuje sobie całe ideolo do tego, czy ktoś mądry, czy głupi, to przepraszam, ale dla mnie sam szczególnie mądry nie jest.
                Zbyt wielu poznałam w życiu ultraprzystojnych, wypomadowanych i odprasowanych adonisów, którzy po otwarciu ust okazywali się pospolitymi burakami, żeby wierzyć, że zewnętrzność ma bezpośrednie przełożenie na intelekt czy raczej odwrotnie. Oczy, zasób słownictwa, poczucie humoru - owszem. Ale jeśli czyjś kolczyk w nosie przeszkadza wam w uznaniu tego kogoś za inteligentnego (o okularach i krzywych zębach nie wspomnę, bo to jakiś totalny absurd), to... hm. Same sobie panie świadectwo wystawiają.
                • butch_cassidy Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:47
                  sumire napisała:

> Zbyt wielu poznałam w życiu ultraprzystojnych, wypomadowanych i odprasowanych a
                  > donisów,

O, tego też nie lubię. Taki wymuskany facet jak z żurnala też jest u mnie na minusie, niestety. To dotyczy mężczyzn, bo u chłopców ogarniam, że to przejaw zmian kulturowych i mody. Ale mężczyzna 40+ zajeżdżający na kilometr "Sephorą", cały wyprasowany w kant, łącznie z twarzą tongue_out ? Nie, nie... To tak jak kark z BMW dla mnie, minus na starcie, potem mogę się ewentualnie przekonać wink
                • kaz_nodzieja Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 21:53
                  Ale byli inteligentni? Bo chamem może być i upośledzony umysłowo i człowiek o wybitnej inteligencji i przeciętniak. Wydaje mi się, że tak bo raczej nie byli pracownikami przy taśmie w zakładzie chronionym czy sprzątaczami (z całym szacunkiem do tych zawodów)?
            • alpepe Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:20
              Aha.
              A za gratulacje dziękuję. Mam nieco kaca moralnego, muszę się wybrać na siłownię, ale mi się nie chce. Poza tym czuję się faktycznie dobrze. Mogłabym spytać, ocb z tym tzw., ale czuję, że masz do mnie wrzutkę, więc pas, dziś nie jestem w nastroju polemicznym.
    • sayyida Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 15:56
      O ja biedna, nieszczęśliwa, niedająca się zaszufladkować... Mam dziarę na łopatce, noszę okulary, i, uwaga, mam wiecznie otwartą gębę, bo mam często niedrożny nos i niewiele da się z tym zrobić nawet operacyjnie, więc nawykowo oddycham ustami big_grin

Współpracuję za to z bardzo inteligentnym i wykonującym trudną pracę człowiekiem, który ma przepiękne, kolorowe tatuaże prawie na całym ciele. Nie widać ich, kiedy przychodzi do pracy (garnitur i koszula), ale czasem wpadnie po coś w wolnym czasie w bojkach i tiszercie - te tatuaże plus nienaganna rzeźba - normalnie bym go schrupała.
      • sumire Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:00
        Daj pani spokój. Przecież to na pewno pijak i złodziej.
        (Pozdrawiam, poprawiając okulary).
      • kaz_nodzieja Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:04
        A uchylicie rąbka tajemnicy co to za "wymagająca" praca? Bo zazwyczaj zawsze, ale to zawsze idzie to w parze z ogólnikami typu "logistyka" albo "duża korporacja".
    • vaikiria Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:23
      Brak zęba może świadczyć o zaniedbaniu albo biedzie, z intelektem nie ma nic wspólnego.
      W ogóle to co jest tu opisywane to nie kojarzy mi się w żaden sposób z brakami intelektualnymi:
      niedomknięte usta - po prostu wada zgryzu albo problemy z nosem i oddychanie ustami
      tatuaż - bez związku, choć są typy tatuaży wskazujące na odsiadkę albo wywodzenie się z nieciekawego środowiska, często występują razem ze sznytami
      piercing - tym bardziej, jeden lub w uchu inny w języku, żadna różnica
      czoło - no ludzie, chyba ocena intelektu po budowie czaszki skończyła się w XIX wieku!
      Nie mówię oczywiście o rysach wskazujących na upośledzenie tylko o ocenie mądrości ludzi zdrowych.
      • alpepe Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:51
        ocena intelektu na podstawie czaszki to się skończyła z II WŚ i to tylko dlatego, że wszelkie zdobycze naukowe nazistów zostały potępione w czambuł.
        • vaikiria Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:53
          Jak widać niektóre mają się nieźle wink Zresztą naziści to raczej rasę niż intelekt oceniali.
          • alpepe Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:55
            korelację, dla ścisłości. Poza tym nie ma co potępiać takich badaczy. Kiedy znaleziono czaszki neandertalczyków, antropolodzy myśleli, że to kości współczesnych idiotów, żaden tam inny gatunek.
      • demodee Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:54
        No dobra, skoro wymienione przez Ciebie elementy wyglądu nie świadczą o (braku)inteligencji, to co Twoim zdaniem świadczy? Chodzi mi o takie pierwsze wrażenie, nie że pogadasz z kimś 5 minut i już wiesz, co sądzić o jego intelekcie. Chodzi mi o takie podświadome ocenianie.
        • vaikiria Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:00
          No właśnie mam z tym problem. Chyba, że w ciągu tych 5 minut mi ktoś zdąży opowiedzieć jakieś kompletne bzdury. Tyle że ja jako racjonalistka mam do tego bardzo specyficzne podejście, bo z mojego punktu widzenia - i tutaj się narażam na proces za obrazę uczuć religijnych - wiara w kołtuna, czerwoną wstążkę od uroku czy chemitrails niczym się nie różni od dowolnych wierzeń religijnych.
          Na pewno złe wrażenie robią na mnie błędy językowe. Ale można być mądrym, a jednocześnie mówić dwutysięczny szesnasty, ubrać buty i brać coś na tapetę. Zresztą co winić ludzi, jak dziennikarze tak mówią i promują złe wzorce.
          Fatalne wrażenie robi na mnie przeklinanie. Ale nie, że ktoś puści wiązankę, ale taka wulgaryzacja wypowiedzi w stylu: I wiesz, kur..., tak się wkur.., że wyjeb... to do śmieci. Unikam takich ludzi, a przy tym znam takich, którzy klną obrzydliwie, a intelektu im nie brakuje. Taki mają paskudny styl.
          Chyba po prostu nie umiem takich kwestii oceniać na szybko.
          • demodee Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:18
            Czyli nie wiesz, jakie atrybuty robią na tobie podświadome wrażenie. Bo ja pytam o wygląd, o pierwsze 5 sekund, a nie o 5 minut rozmowy, że racjonalnie wiesz, że interlokutor (nie)jest inteligentny. Chodzi mi o inteligentny wygląd.
            • vaikiria Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:21
              Widocznie są tak podświadome, że nie wiem smile Serio, nie umiem niczego takiego wymienić.
              Wiem, co robi na mnie odstręczające wrażenie - ludzie przysuwający się zbyt blisko, ale to nadal nic związanego z intelektem.
      • aandzia43 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:13
        vaikiria napisał(a):

> Brak zęba może świadczyć o zaniedbaniu albo biedzie, z intelektem nie ma nic ws
        > pólnego.
        > W ogóle to co jest tu opisywane to nie kojarzy mi się w żaden sposób z brakami
        > intelektualnymi:
        > niedomknięte usta - po prostu wada zgryzu albo problemy z nosem i oddychanie us
        > tami
        > tatuaż - bez związku, choć są typy tatuaży wskazujące na odsiadkę albo wywodze
        > nie się z nieciekawego środowiska, często występują razem ze sznytami
        > piercing - tym bardziej, jeden lub w uchu inny w języku, żadna różnica
        > czoło - no ludzie, chyba ocena intelektu po budowie czaszki skończyła się w XIX
        > wieku!
        > Nie mówię oczywiście o rysach wskazujących na upośledzenie tylko o ocenie mądro
        > ści ludzi zdrowych.

W pytaniu jest "co się komu kojarzy", a nie co jest dowodem. Pewnie że niedomknięte usta mogą wynikać z przyczyn kompletnie z zawartością głowy nie.związanych i ja o tym doskonale wiem, ale mnie się właśnie tak kojarzą.
    • lokitty Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 16:31
      Silna opalenizna, bardzo rozjaśnione albo kruczoczarne włosy, tipsy, mocny makijaż, "wyrazisrty" strój sprawiają, że nie jestem w stanie traktować danej kobiety poważnie wink.
      Tak, wiem, jestem uprzedzona, moja wytipsiona kruczoczarna koleżanka, wyglądająca na co dzień tak, jakby wyszła na spacer w jakimś egipskim kurorcie i pod względem opalenizny, i stroju, jest bardzo dobrą nauczycielką po studiach magisterskich i dwóch kierunkach studiów podyplomowych wink.
      Ale chociaż okulary czasami zakłada!
    • tajemnicza.a.m Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 17:00
      Jezu, dorosłe baby i jakiś mankament urody, urodę czy upodobania widoczne w wyglądzie przeliczają na inteligencję. Nie wierzę po prostu..

artystycznadusza5.blog.pl/
    • agnieszka77_11 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:17
      Inteligentny wygląd i dodam pierwsze wrażenie - to mądre spojrzenie, ładny uśmiech, odpowiedni tembr głosu, właściwy dobór słów, sposób rozmawiania (ton, brak wymądrzania się, zwięzłe wypowiedzi, sensowne argumenty, umiejętność właściwego zachowania się w różnym środowisku), schludny niewyzywający ubiór, makijaż codzienny delikatny (nie ostry), delikatny sposób poruszania się.
      Poza tym jak to mówi mój mąż. Inteligencję widać na twarzy i to już na twarzy 7 latka.

• taki-sobie-nick Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:23

> Poza tym jak to mówi mój mąż. Inteligencję widać na twarzy i to już na twarzy 7
        > latka.
        >
        Wyjaśnij mi, proszę, dlaczego z tego zdania zrobiłaś dwa?
        • agnieszka77_11 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:34
          Poza tym jak to mówi mój mąż "Inteligencję widać na twarzy i to już na twarzy 7 latka". Lepiej? wink
          • taki-sobie-nick Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:38
            agnieszka77_11 napisała:

> Poza tym jak to mówi mój mąż "Inteligencję widać na twarzy i to już na twarzy 7
            > latka". Lepiej? wink

Znakomicie. smile Jeszcze cytat w cudzysłowie zaczęłabym małą literą.
            • butch_cassidy Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:53
              Poza tym, jak to mówi mój mąż: "Inteligencję widać na twarzy - i to już na twarzy 7
              > latka".
              Albo tak:
              Poza tym, jak to mówi mój mąż, inteligencję widać na twarzy - i to już na twarzy 7
              > latka.

Teraz jest OK tongue_out
              • agnieszka77_11 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:59
                Dziękuje Dziewczynki za Wasze inteligentne uwagi smile
                • taki-sobie-nick Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 20:06
                  agnieszka77_11 napisała:

> Dziękuje Dziewczynki za Wasze inteligentne uwagi smile

Najinteligentniejsza, a tak naprawdę najsłuszniejsza, jest uwaga Butch. A ja, głupia, przeoczyłam zdanie wtrącone i dałam ci złą radę.
      • panterarei Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 21:22
        Co ma delikatny sposób poruszania się i makijaż do inteligencji?????
        • agnieszka77_11 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 21:28
          panterarei napisała:

> Co ma delikatny sposób poruszania się i makijaż do inteligencji?????

A widziałaś jak chodzą dresiary/dresiarze?
    • leann32 Re: Inteligentny wygląd 28.07.16, 19:45
      Kiedys mialam takiego doktora na uczelni. Wygladal jakby wlasnie wyszedl z meliny. Twarz jakby nie ogarnial niczego, naprawde wyglda jak jakis idiota. Sam wyraz, bo nie mial kolczykow ani dziar. A jak zaczynal gadac to polowa studentow musialaby miec google translator polsko polski z przekladem na mowe potoczna zeby w ogole zrozumiec co mowi smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka