13.08.16, 02:12
zamówilam sobie kilka rzeczy w powyżej firmie.
Kurtka, typu parka, przyszła z chusteczkami jednorazowymi w kieszeni. Chusteczki zużyte w połowie, na szczęście ta ich zużyta część została, przez poprzednią użytkowniczkę tychże, wywalona, w kieszeni zostały tylko nieużywane.
Buty, sztyblety ze skóry, są potwornie pozaginanie w miejscach typowych dla zginania stopy. Sztyblety mojego syna, ktore użytkuje coś około roku, są w lepszym stanie, może dlatego, że na prawidlach stoją. "Moje" buty przyszły bez żadnego usztywnienia w środku - zwykle są jakies papierowe tuleje - oraz nie w firmowym kartonie.
No, wqrwilam sie na maksa bo kurtka niemal 7 stów a buty 4. Zostawiam im ok. 1000 zł a oni przysyłają mi towar z drugiej ręki, używany.
Mało mnie interesuje czy to panienka z rozdzielni wlazła za darmola w "moją" kurtkę (chusteczki polskie), czy to klientka jakaś piep...na.
Też tak macie, że zakładacie ubranie na jedno-dwa wyjścia i potem odsyłacie?
No, normalnie zbulwersowałam się...pierwszy raz mi sie zdarzyło chociaż ubieram się "wysyłkowo" od kilkunastu lat.
Napisałam im podobnego e-maila, czekam na odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • minerallna Re: zalando 13.08.16, 03:04
      Wiele razy zamawiałam i nigdy nic, zero problemów.
      Może miałaś pecha?
      Ale chętnie poczytam co w takim przypadku robić.
      Bo kto wie, dziś wszystko ok a za jakiś czas ... będę pisać takiego posta jak Twój.
      Sorry że nie mam rad, ale chociaż post poszedł up wink
    • rosapulchra-0 Re: zalando 13.08.16, 07:46
      Zażądaj wymiany albo zwrotu kasy.
      • ichi51e Re: zalando 13.08.16, 08:22
        w calando po promut odsylasz jak cos nie pasi
        • ichi51e Re: zalando 13.08.16, 08:23
          w zalando po prostu odsylasz jak cos nie pasi
    • zarin Re: zalando 13.08.16, 08:15
      Wyjaśnienie: takie sklepy przyjmują zwroty wszystkiego jak leci, pracownicy często nie sprawdzają stanu przedmiotu albo nie zgłaszają defektu na straty/do naprawy, bo gdyby to sumiennie robili, nie wyrobili normy. Może więc tak być, że artykuł w złym stanie wraca na główny magazyn i jest wysyłany dalej.
      Kontrole jakości są wybiórcze, a prędkość jest kontrolowna na bieżąco.
      Zalando zatrudnia w dużej mierze przez agencje pracy, więc jak się jest zbyt wolnym, wylatuje się z dnia na dzień bez okresu wypowiedzenia.
      To cała tajemnica.

Zgłoś problem, oddadzą Ci kasę albo wymienią towar tak czy inaczej.
    • ichi51e Re: zalando 13.08.16, 08:21
      w zyciu mi sie to nie zdarzylo. w sensie uzywane??? za to zalando czasem przysyla bez firmowych opakowan tylko w foliach np
      • rosapulchra-0 Re: zalando 13.08.16, 08:30
        Jeśli bez firmowych, to na pewno są to zwroty.
        • landora Re: zalando 13.08.16, 08:43
          Zalando zawsze przysyła w takich samych zapinanych workach foliowych, niezależnie od firmy. Nigdy nie zdążyło mi się trafić na nic ewidentnie używanego, choć zapewne trafiały się rzeczy zwrócone przez kogoś innego. W końcu w zwykłym sklepie też jeden ciuch mierzy ileś osób.
        • ichi51e Re: zalando 13.08.16, 08:44
          Mi sie wydaje ze po prostu tak latwiej im spakowac wink
          • rosapulchra-0 Re: zalando 14.08.16, 02:10
            Przepakowywanie z oryginalnych opakowań do własnych jest raczej mało opłacalne..
            • landora Re: zalando 14.08.16, 09:27
              Ale jakie są oryginalne opakowania ubrań? Przecież w sklepie nie leżą w pudełku, tylko luzem. Co innego buty. I jeszcze nie dostałam z Zalando butów w nieorginalnym pudełku.
              • rosapulchra-0 Re: zalando 14.08.16, 09:39
                Z logo firmy np. To że ty nie dostałaś, nie oznacza, że inni nie dostają.
                • landora Re: zalando 14.08.16, 15:02
                  Ale ubrania generalnie nie są pakowane w żadne worki z logo firmy. To nie znaczy, że są ze zwrotów.
                  Może ktoś dostał, ale nie może to być częsty przypadek - moja mama zamawia naprawdę mnóstwo butów z Zalando i zawsze są w normalnych pudełkach.
                  • rosapulchra-0 Re: zalando 14.08.16, 15:06
                    Jeszcze raz ci tłumaczę - zwroty są sprzedawane dalej. Czy to ci się podoba, czy nie. Czasem gdy pudełka nadają się do wysyłki, to idą w oryginalnych, gdy nie, firma daje swoje - najczęściej szare, bez logo.
                    • landora Re: zalando 15.08.16, 15:31
                      Ale po co mi to tłumaczysz, przecież to oczywiste.
                      A ja ci tlumaczę, że większość ubrań nie ma swoich pudełek od nowości i są pakowane w foliowe worki, czy to zwrot czy nie.
                      Na kiokad par butów z Zalando żadna nie przyszła w niefirmowym pudełku - co nie znaczy, że nie były to zwroty, oczywiście.
    • babcia.stefa Re: zalando 13.08.16, 09:33
      Najprawdopodobniej jakieś ludzkie bydło odesłało kurtkę jako nieużywaną, a nikomu w Zalando nie przyszło do głowy sprawdzić kieszeni - zdarza się. Raczej na pewno nie paczowaczka, to jest duża firma a nie garażowy biznes, ludzie w takich miejscach są pilnowani.

Cóż, pech, ja zamawiałam od nich wiele razy i zawsze wszystko było OK. Ale oczywiście zrobiłabym rozróbę.
    • asmarabis Re: zalando 13.08.16, 09:59
      To jeszcze nic - podobno jest trend kupowania rzeczy typu torebka Korsa i odsyłania w zamian oryginału podróbki.....a ty narzekasz Żr dostałaś gratis chusteczki?
      • mikams75 Re: zalando 13.08.16, 12:20
        o kurde, szok!
      • rosapulchra-0 Re: zalando 13.08.16, 12:24
        Nie wierzę.
    • bei Re: zalando 13.08.16, 10:03
      W kieszeni kurtki dziecka ( nie byla tak droga jak Twoja) syn znalazl jedno euro.
      Kurtka miala papierki na napach i przy zamku, logo mialo folie. Mogla byc przymierzana i zwrocona.

Twoja kurtka miala metki? Moze tylko ja przymierzano i dziewczyna mechanicznie wlozyla do kieszeni to, co trzymala w reku...
    • handzia.kaziukowa Re: zalando 13.08.16, 10:43
      Bardzo dużo zamawiam przez Zalando, różnie bywa. Dwa razy dostałam buty ewidentnie używane, odesłałam, jedną parę zamówiłam ponownie zanim jeszcze odesłalam pierwszą, żeby nie przyszły te same, raz dostałam bluzkę śmierdzącą papierosami, kilka razy wymięte i pozwijane bluzki. Poza tym nie było problemów.
      Są takie ciuchy, że metki są pochowane, więc można normalnie je nosić, a potem zwrócić, więc pewnie niektórzy tak robiąuncertain To zwykłe chamstwo i sklep powinien sprawdzać jakość zwracanego towaru, mam wrazenie, że firma za bardzo ufa klientom z naszego rynku, a tymczasem pewien odsetek to jest jednak dzicz.
      Przy zakupach na zalando przyjęłam taką zasadę, że kupuję tylko "nowości", wtedy większe prawdopodobieństwo, że przyjdzie pełnowartościowy towar.
    • paloma_blauwinder Re: zalando 13.08.16, 11:02
      Takich problemów, jak ty z Zalando nie miałam, ale już tam nie kupuję, bo kupione rzeczy miały jakoś absolutnie nieadekwatną do pierwszej ceny, a i do ceny "promocyjnej" też raczej nie.
    • snakelilith Re: zalando 13.08.16, 11:58
      Zalando jest z tego znane. W Niemczech to żadna tajemnica, że produkty są używane, często długo i często, odsyłane i sprzedawane dalej jako nowe. Winna jest polityka firmy, w niemieckim Zalando przesyłki i odsyłki są za darmo, przy rachunkach do 300 euro nie musisz nawet płacić od razu, a dopiero po otrzymaniu i wybraniu towaru. Poza tym nie mają warunków do sprawdzenia towaru (tani pracownicy pracują na akord), więc nie robią nikomu kłopotów z towarem ze śladami użycia. To zachęca do zakupów do dłuższego wypróbowania, albo nawet traktowania Zalando jako bezpłatnej wypożyczalni na jedną okazję, czy imprezę. Podobno zaczęli blokować już klientów, którzy wielokrotnie dużo zamawiają, a prawie nic nie kupują, ale mimo tego, w życiu bym tam niczego nie kupiła. Te same artykuły i marki istnieją w innych sklepach i często cena niczym się nie różni, albo jest minimalnie wyższa, czym kupujesz sobie zdecydowanie lepszy poziom usług.
      • landora Re: zalando 13.08.16, 12:26
        W Polsce też jest wysyłka i zwrot kurierem za darmo.
        Dużo kupuję na Zalando i jeszcze nie trafiło miv się nic, co by wyglądało na używane. Dla mnie Zalando wygrywa wygodą.
        • snakelilith Re: zalando 13.08.16, 23:24
          Dla mnie Zalando nie ma żadnej przewagi nad innymi sklepami. Wygoda jest taka sama, jak w innych sklepach. I pomimo tego, że tobie nigdy nie trafiło się nic, co wyglądało na używane, Zalando ma opinię sklepu niesprawdzającego zwrotów i dosyć niefarasobliwie podchodzącego do jakości towaru. Ten wątek to przecież tylko potwierdza. To coś dla klientów, którym coś takiego nie przeszkadza, bo najwyżej odeślą. Ja nie lubię niechlujstwa i dopuszczam taką sytuację jako nieszczęśliwy wypadek, jako reguły nie akceptuję i nie będą tam kupować.
          • landora Re: zalando 14.08.16, 09:30
            Dla mnie ma. Nie muszę latać na pocztę ze zwrotem.
            Tak mam też w Balladine i Sarenzie.
            Trudno mówić o regule, skoro ani mnie, ani mojej mamie się to nie przytrafiło - a kupujemy po kilka rzeczy w miesiącu.
            Nie chcesz, nie kupuj. Ja będę.
            • snakelilith Re: zalando 14.08.16, 12:17
              landora napisała:

> Nie chcesz, nie kupuj. Ja będę.

Wcale nie mam zamiaru powstrzymać cię przed kupowaniem w Zalando, dyskutuję tylko z tezą, że artykuły tam są zawsze bez zarzutu. Nie są. Wielu klientów zrobiło negatywne doświadczenia. Ale jak opcję kuriera przy zwrotach (dla mnie bez znaczenia) przekładasz nad ryzyko, to jest to sklep idealny dla ciebie.
      • rosapulchra-0 Re: zalando 13.08.16, 12:33
        Nie tylko w Zalando. To normalna polityka firm sprzedających ciuchy.
        • snakelilith Re: zalando 13.08.16, 23:10
          Nie wszystkie sklepy z ciuchami wysyłają za darmo. Nie fantazuj.
          • rosapulchra-0 Re: zalando 13.08.16, 23:26
            Gdzie napisałam o wysyłaniu za darmo?
            • ichi51e Re: zalando 14.08.16, 08:49
              no odpisujesz na post snake ktora pisze wlasnie ze problemem moze byc darmowa przesylka i kurier ktory ci pod drzwi przychodzi zabrac rzaczy
              • rosapulchra-0 Re: zalando 14.08.16, 09:41
                Możesz napisać jeszcze raz i zrozumiale?
              • rosapulchra-0 Re: zalando 14.08.16, 09:43
                Poza tym odniosłam się do zdania: W Niemczech to żadna tajemnica, że produkty są używane, często długo i często, odsyłane i sprzedawane dalej jako nowe.
    • mikams75 Re: zalando 13.08.16, 12:19
      kupuje na zalando (nie w pl) od dawna i jeszcze nigdy nie trafilam na cos uzywanego.
      Odsylki sa bezproblemowe i na twoim miejscu tez bym towar zwrocila podajac powod oddania.
      Opakowania bywaja rozne - oryginalne czasem, czasem jakies folie czy bezfirmowe pudelka na buty. Ale to mi akurat nie przeszkadza.
      W sklepach rzeczy tez sa mierzone przez wiele osob i niektore sa brudne, zmietolone, upackane podkladem itp. Te z zalando zawsze mialam czyste.
      • rosapulchra-0 Re: zalando 14.08.16, 02:13
        Jeśli nie masz towaru w oryginalnym opakowaniu/pudełku, to na 100% jest to ze zwrotów.
        • ichi51e Re: zalando 14.08.16, 08:45
          jake orginalne pudelka maja kurtki? koszulki? co sie dzieje z pudelkiem w trakcie zwrotu? wyrzucaja zeby zatrzec slady?
          • rosapulchra-0 Re: zalando 14.08.16, 09:45
            Jeśli pudełko się nadaje, to wysyłają w oryginalnym, jeśli nie, to przepakowują do zwykłego pudełka bez logo.
        • landora Re: zalando 14.08.16, 09:24
          Nie. Oni wszystkie ubrania pakują w swoją folię.
          Buty przychodzą w oryginalnych pudełkach.
    • arwena_11 Re: zalando 13.08.16, 20:02
      Zawsze byłam zadowolona. Ostatnio dostałam inny rozmiar t-shirtów dla syna niż zamawiałam. Przeprosili, kazali zwrócić i dostałam 15% zniżki na zakupy ( kod ważny 3miesiące )
      • asmarabis Re: zalando 13.08.16, 20:58
        15% Hahahahahahahah
        Chyba chodziło o 51 % inaczej nie uwierzę
      • lauren6 Re: zalando 14.08.16, 09:02
        15% zniżki to bez łaski dostają osoby odbierajace newsletter.
        • asmarabis Re: zalando 14.08.16, 09:13
          No wlasnie o to mi chodzilo- po prostu znizka stulecia wow smile))) ja to bym sie obrazila i wkurzyla
        • arwena_11 Re: zalando 14.08.16, 10:35
          10% dostajesz za newsletter.
          Ja już to wykorzystałam. A że mam teraz dużo zakupów do zrobienia, więc chętnie skorzystam.
          • lauren6 Re: zalando 14.08.16, 11:23
            Cały czas przychodzą jakieś zniżki. W maju wypatrzyłam sobie torebkę na zalando i już miałam kupować gdy wpadł kupon z 15% zniżką i kupiłam ja w sumie za 40% taniej.
            • arwena_11 Re: zalando 14.08.16, 11:36
              Ja wiem, ale że teraz mam dużo zakupów - przyda się każda. Miło, że coś dali. No i w sumie dobrze się stało, że pomylili rozmiarsmile. Pojawiła się nowa promocja, do tego ten rabat i zapłacę połowę tego co za to co zwracamsmile.

Tak naprawdę dopiero teraz ich sprawdzę - robię pierwszą reklamację - conversy córki - odkleja się guma, odpadł materiał na piętach. Zobaczymy co zrobią
        • atena12345 Re: zalando 14.08.16, 16:36
          lauren6 napisała:

> 15% zniżki to bez łaski dostają osoby odbierajace newsletter.

10%
          • lauren6 Re: zalando 14.08.16, 17:20
            Było 15% na kolekcję premium
            • arwena_11 Re: zalando 14.08.16, 17:30
              Było ostatnio na wyprzedaże 15% - też wykorzystałam. Lubię Zalando, bo mogę zwracać, a mój syn spokojnie przymierzy w domu. Zakupy ubraniowe z nim to katorga.
            • atena12345 Re: zalando 14.08.16, 18:05
              lauren6 napisała:

> Było 15% na kolekcję premium

Było, ale to czasowa akcja i standardowi jest 10%
    • ana119 Re: zalando 14.08.16, 00:16
      Przestałam kupować bo to wg mnie outlet. Ubrania nie sprzedane w poprzednich sezonach - wystarczy sprawdzić aktualne kolekcje danej firmy. Tych ubrań nie ma w bieżącym katalogu. Zakupy wygodne ale ceny powinny być zdecydowanie nizsze
      • ichi51e Re: zalando 14.08.16, 08:46
        now kolekcje tez sa. Ale faktycznie stare sprzedaja az sie wyprzedadza
        • ana119 Re: zalando 14.08.16, 14:43
          Będąc w outlecie widziałam ta sama koszulkę za 39, cena wyjściowa 99, w Zalando 59.99. I na dodatek nie ma ram jakichś porywających ubrań ani butów. Ubrania GAP tez dość podstawowe jak się długo patrzy. Jeden sweter kupiłam i nie ma nic więcej ciekawego
      • arwena_11 Re: zalando 14.08.16, 10:37
        Nie przeszkadza mi to. Córce kupuję conversy na przecenach. Jakiś miesiąc temu kupiłam jej na zimę, na futerku za coś ok 140 zł zamiast 400. Poczekają spokojnie do zimysmile
    • issa-a Re: zalando 14.08.16, 01:14
      ja z zalando akurat nie mam długiego kontaktu, jakiś rok może. Kupiłam tam kilka rzeczy i wszystko było ok, teraz nie jest.
      Wiem, że mogę odesłać, tyle, że się z lekka zbulwersowałam.
      Chyba też im podziekuję.
    • natalia.nat Re: zalando 14.08.16, 15:12
      Zamawiam tam czasem buty dla siebie i rodziny. Nigdy nie miałam żadnej wpadki. Buty zawsze przychodzą w świetnym stanie, nowe, wyglądają wręcz na niemierzone. Tak samo pudełka. W opisanej sytuacji odesłałabym towar.
      • olewka100procent Re: zalando 14.08.16, 15:35
        zamawiam tam często , zawsze wszystko nowe , nie mam zastrzeżeń
    • nemo0202 Re: zalando 24.10.16, 18:45
      Odbiór przez kuriera to ściema. Czekam już 3 tygodnie, 4 razy dzwoniłam, każdorazowo przepraszano i umawiano nowy termin odbioru i...nic. Ani telefonu, ani jakiegokolwiek reakcji. A może czekają aż minie 100 dni i wtedy dowiem się, że termin minął. Nie polecam !!!
      • mum2004 Re: zalando 24.10.16, 19:02
        Dziwne, ja się umawiam, nie zdarzyło się żeby nie przyjechał. A zamawiam i zwracam dość często, dla siebie i dzieciaków.
        • mynia_pynia Re: zalando 24.10.16, 20:49
          Pierwszy raz na przesyłkę czekałam z półtorej tygodnia, po 5 dniach zadzwoniłam i okazało się że jednego ciucha nie mieli w pl i ściągali z jakiegoś magazynu. Ostatnio przesyłkę miałam w ciągu 48h i tu mnie zastrzelili, bo w ciągu 5 min musiałam 6 stów załatwić.
          • nemo0202 Re: zalando 26.10.16, 19:27
            Dziś miał być kurier po odbiór (5-te umówienie) i nadal bez echa. Minęły 3 tygodnie od pierwszego terminu. Już nie wiem co robić, jestem bezradna. Kupiłam córce płaszcz, okazał się za duży. Miałam nadzieję, że uda mi się kupić mniejszy, ale już wyprzedane... Telefony do nich niczego nie zmieniają. Ani płaszcza, ani pieniędzy Nigdy więcej ZELANDO!!!
            • issa-a Re: zalando 26.10.16, 19:51
              no ale kurier, w twoim rejonie, to raczej Zalando ma maly wpływ na ich pracę. Dzwonilaś do zalando czy do firmy kurierskiej?
              Zadzwoń do firmy kurierskiej i zrób im dżihad. Od razu powinno sie poprawić.
              A jak chcesz wymienić to zamawiasz nową rzecz od razu, zanim odeślesz starą. Nowa przychodzi a w międzyczasie starą zwracasz.
              Ja napisałam w swojej sprawie do zalando, i nie moge narzekać. Przyslano mi nową kurtkę, z magazynów niemieckich tym razem, nie polskich (fakt, dłużej czekałam), dostałam rabat na nowe zakupy, zostałam przeproszona.
              U siebie z kurierem nie mam żadnych problemow, przeciwnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka