Dodaj do ulubionych

Jesiennie modowo swetrowo

13.08.16, 18:54
Co myślicie o takim kardiganie z kapturem? Czy pasuje dla niewysokiej (165cm)?

www.orsay.com/pl-pl/kardigan-z-kapturem-51103059.html
Obserwuj wątek
    • kira02 Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 19:12
      Jeśli nie masz idealnej figury, to odradzam. Spójrz na modelkę, kardigan dorobił jej brzuszek i znacznie powiększył pupę.
      • agnieszka77_11 Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 20:04
        Jestem szczupła, choć niewysoka, a ewentualne niedoskonałości (niewielkie wcięcie w talii) mógłby nawet zatuszować wink
        • taki-sobie-nick Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 20:35
          agnieszka77_11 napisała:

> Jestem szczupła, choć niewysoka, a ewentualne niedoskonałości (niewielkie wcięc
          > ie w talii) mógłby nawet zatuszować wink

Nie wiem jak w swetrze, ale w kurtce pasek taką talię PODKREŚLA. W sensie negatywnym, że szeroka.
          • ana119 Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 20:56
            Mam odmienne zdanie - w ubraniach bez zaznaczonej talii kobiety wyglądają jakby były ciężarne. Pasek w dłuższym swetrze jest konieczny. Chyba ze nie będzie zapinany

A co dylematów autorki wątku to uważam że ten sweter noszony do spodni rurek w kontrastowym kolorze lub spódnicy ołówkowej plus buty na obcasie będzie dobrze wygladal. O ile nogi szczupłe
            • taki-sobie-nick Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 21:01
              ana119 napisała:

> Mam odmienne zdanie - w ubraniach bez zaznaczonej talii kobiety wyglądają jakby
              > były ciężarne.

No i tu jest pies pogrzebany!

Mam szeroką talię, dobrze wyglądam w ubraniach TALIOWANYCH.

Pojęcie taliowania najłatwiej wytłumaczyć na przykładzie kiecki.

https://www.kupbuty.com/pol_pl_Sukienka-piankowa-taliowana-OD-3021-Grafit-11632_5.jpg

To jest kiecka taliowana. Sama z siebie, BEZ PASKA, podkreśla talię, bo tak jest uszyta.

A to

https://offers.gallery/p-6b-f7-6bf7cb0605e233b3a4e0bccfd7645146500x500/ciemnoszara-dresowa-sukienka-z-szerokim-dekoltem-i-paskiem-suknia-sukienka-coco-styl.jpg

jest kiecka NIETALIOWANA, PROSTA, ściągana paskiem.

Widzisz różnicę?
              • agnieszka77_11 Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 21:23
                Ja też zdecydowanie lepiej czuję się w sukienkach pierwszego typu, ale najczęściej chodzę w rurkach. U mnie spodnie wygrywają z kieckami.
              • ana119 Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 22:11
                Obie sukienki są o niebo lepsze od tych ala ciążowych. Modelka w sukience nr 2 ma wąskie biodra i nawet przy braku wcięcia w talii jest dobrze zgrana obszerna gora i wyeksponowane nogi
                • taki-sobie-nick Ala to ma kota, a poza tym bądź uprzejma 13.08.16, 22:16
                  ana119 napisała:

> Obie sukienki są o niebo lepsze od tych ala ciążowych

wkleić jakąś tajemniczą sukienkę à la ciążowa, bo w końcu nie wiem, o co ci chodzi. Myślałam, że promujesz noszenie pasków, tymczasem tobie chodzi o jakiś zupełnie inny typ sukienek. Jaki?
                  • ana119 Re: Ala to ma kota, a poza tym bądź uprzejma 13.08.16, 23:46
                    Ten typ
                    m.zalando.pl/edc-by-esprit-sukienka-dzianinowa-off-white-ed121c079-a11.html
                    • taki-sobie-nick Re: Ala to ma kota, a poza tym bądź uprzejma 14.08.16, 19:39
                      ana119 napisała:

> Ten typ
                      > m.zalando.pl/edc-by-esprit-sukienka-dzianinowa-off-white-ed121c079-a11.html

Ściągnij to paskiem i otrzymasz zdjęcie nr 2.

Weź pod uwagę, że modelka jest SZCZUPŁA i ZGRABNA.
            • agnieszka77_11 Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 21:18
              W spódnicach ołówkowych nie czuję się zbyt dobrze. Chodzę głównie w rurkach.
              • ana119 Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 22:14
                To tylko przykład. Jeśli nosi się jeden typ spodni to można osiągnąć efekt ze ciągle tak samo się wygląda
            • aankaa Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 22:25
              swetrzysko z kapturem + ołówkowa spódnica

o tempora, o mores
              • taki-sobie-nick Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 22:32

O tempora, o mores! to ja mogę zakrzyknąć czytając twój post.

Nikt nie proponował autorce żadnej SPÓDNICY, na zdjęciu jest dzianinowa kiecka, która akurat układa się na modelce w kształt podobny do spódnicy ołówkowej.

I nie jest to propozycja dla autorki wątku. Zdjęcia te odnoszą się wyłącznie do wypowiedzi Any o noszeniu pasków.

• aankaa Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 22:47
                  może zacznij od tekstu pisanego (jest ciut wyżej) a nie od obrazków ?
                  ana119 13.08.16, 20:56
                  A co dylematów autorki wątku to uważam że ten sweter noszony do spodni rurek w kontrastowym kolorze lub spódnicy ołówkowej...
              • ana119 Re: Jesiennie modowo swetrowo 14.08.16, 00:07
                Spódnice tego typu są tez z dodatkiem lycry z grubszej bawełny czy dzianiny
      • edelstein Re: Jesiennie modowo swetrowo 15.08.16, 12:58
        Nie wiem gdzie ty ram brzuszek widzisz.Z reszta nawet jesli to sweter ma byc wygodny.Podziwiam kobiety,ktore nie zaloza np krotkich spodenek, bo maja nieidealne nogi
    • taki-sobie-nick Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 20:12
      Że sobie OT-nę - aż 6% wełny, ależ producent się rozszalał... sad(((

Zdaje się, że poza swetrami z kaszmiru za 700 zł i swetrami ręcznie robionymi za połowę tego nie ma już na rynku swetrów z wełny.
      • astrum-on-line Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 20:54
        Też to zauważyłam.... Swetr nawet ładny, ale skład go niestety dyskwalifikuje.
        • larrisa Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 22:20
          Orsay jest tani, a w ślad za tym idzie kiepski skład większości ich ubrań co widać gołym wzrokiem.
          • taki-sobie-nick Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 22:27
            larrisa napisała:

> Orsay jest tani, a w ślad za tym idzie kiepski skład większości ich ubrań co w
            > idać gołym wzrokiem.

To znajdź mi w necie fabrycznie nowe swetry z wełny. Z wełny - to znaczy ma być jej co najmniej 80%.

Szukałam w różnych firmach i jak na razie najwyższy odsetek wełny to 30%.
            • burina Re: Jesiennie modowo swetrowo 14.08.16, 03:01
              Zawsze się wtedy zastanawiam, co jest kurde nie tak z naszymi góralami. Tak im źle, wiatr w oczy i nie wiadomo co, a nawet w górach nie można sobie porządnego wełnianego swetra kupić. Jak już to jakiś kubrak w nadrukowaną kratkę i koc w nadrukowane róże.
              • taki-sobie-nick Re: Jesiennie modowo swetrowo 14.08.16, 19:40
                burina napisała:

> Zawsze się wtedy zastanawiam, co jest kurde nie tak z naszymi góralami. Tak im
                > źle, wiatr w oczy i nie wiadomo co, a nawet w górach nie można sobie porządnego
                > wełnianego swetra kupić.

Ale chodzi ci o taki, który można nosić przy pięciu stopniach ciepła zamiast kurtki? Bo mnie jednak o cieńszy.
              • lusitania2 Re: Jesiennie modowo swetrowo 15.08.16, 13:42
                burina napisała:

> Zawsze się wtedy zastanawiam, co jest kurde nie tak z naszymi góralami.

zapewne brak chętnych na swetry za 500+ zł.
                (Nie)stety przetworzenie owczego runa na sweter słono kosztuje.
                (rozważania o przydatności ras owczych w kontekście warunków pominę, bo temat i tak kładzie rachunek ekonomiczny) .
      • numbertheory Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 22:38
        Ja wełniane swetry kupuję w Benettonie... Ale nie jestem zachwycona ich jakością sad Widziałam też wełniane swetry za około 150 złotych w Peek and Cloppenburg, ale były szyte w Azji, więc ich nie kupiłam.
        • taki-sobie-nick Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 22:41
          numbertheory napisała:

> Ja wełniane swetry kupuję w Benettonie... Ale nie jestem zachwycona ich jakości
          > ą sad Widziałam też wełniane swetry za około 150 złotych w Peek and Cloppenburg
          > , ale były szyte w Azji, więc ich nie kupiłam.

W Peeku kupiłam dawno temu swetry wełniane.

Bardzo były miłe w dotyku.

Do pierwszego prania.
          • taki-sobie-nick Re: Jesiennie modowo swetrowo 13.08.16, 22:44
            Kiedyś wełniane swetry robiła nasza Olimpia.

Niestety doszła do wniosku, że zbytnio rozpieszcza klientów.
            • chlodne_dlonie Re: Jesiennie modowo swetrowo 14.08.16, 11:06
              O to, to!!
              Miałam kilka swetrów z Olimpii na przestrzeni wielu lat kupionych i cieszyłam się nimi dłuugo.
              Jeden kardigan, mega-klasyk, czarny, zapinany na drobne guziczki, udział wełny 50 (sic!) %, pożegnałam z żalem, po chyba 15 latach noszenia, w zeszłym sezonie. Świetny był, uniwersalny i ponadczasowy, co więcej mimo tylu prań w zasadzie nie zmienił formy, prawie nie zmechacił..Gdzie ja teraz taki kupię..? uncertain
              Ktoś wie co się właściwie z tą Olimpią stało? Bo jeszcze parę lat temu widziałam w jednym z CH ich sklep firmowy/franczyzę, ale już teraz go nie ma..
              • taki-sobie-nick Re: Jesiennie modowo swetrowo 14.08.16, 19:43
                chlodne_dlonie napisała:

> O to, to!!
                > Miałam kilka swetrów z Olimpii na przestrzeni wielu lat kupionych i cieszyłam s
                > ię nimi dłuugo.
                > Jeden kardigan, mega-klasyk, czarny, zapinany na drobne guziczki, udział wełny
                > 50 (sic!) %, pożegnałam z żalem

Moja mama ma kardigan 100% wełny z Olimpii i tym się kierowałam. Weszłam na stronę Olimpii, poczytałam skład... No właśnie.

Olimpii w CH nie widziałam nigdy, był sklep w podziemiach Dworca Centralnego (już go nie ma, tj. sklepu ;-P) i drugi przy Metrze Ratusz Arsenał.
            • ana119 Re: Jesiennie modowo swetrowo 14.08.16, 14:57
              Może nie tyle rozpieszcza co wykańcza prowadzenie działalności. Czytałam wywiad z właścicielem Próchnica w którym mowi dlaczego przeniósł znowu zakłady poza PL
        • vaikiria Re: Jesiennie modowo swetrowo 15.08.16, 14:07
          Ja dla odmiany noszę swetry 100 procent wełny właśnie z Benettona i jestem bardzo zadowolona. Kupiłam trzy na wyprzedaży w Zalando jakoś jesienią, kosztowały coś około 90 zł. Piorę ręcznie i nic im nie dolega jak do tej pory.
      • emerald_green84 Re: Jesiennie modowo swetrowo 15.08.16, 12:19
        Kupić sweter o dobrym składzie to cud. Ja ostatnio nabyłam klasyczny sweter w popielatym kolorze na wyprzedaży w męskim dziale H&M za całe 30 zł, w składzie ma 80% wełny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka