Dodaj do ulubionych

będę nosić znaczek KOD

28.08.16, 22:13
Deklaruję, że będę nosić znaczek KOD (chyba, że znowu Kijowski mnie wkurzy). Z solidarności. Nie będą mi tu faszyści bić ludzi i urządzać kraju.
Obserwuj wątek
    • asmarabis Re: będę nosić znaczek KOD 28.08.16, 22:23
      Hahahaha po prawie roku działalności jedynym waszym osiągnięciem jest ZNACZEK??????
      • issa-a Re: będę nosić znaczek KOD 28.08.16, 23:20
        No faktycznie, gdzie tu porównywac do 'małego powstańca" na bejsbolu....
        zupełnie inna klasa, panie...
    • aya-breya Re: będę nosić znaczek KOD 28.08.16, 22:32
      Znaczy broszkę KODu? A w zasadzie to po co, w jakim celu? Czujesz potrzebę afiszowania się? Chyba nie po to, aby się pochwalić (bo to bardziej wstyd niż powód do dumy).
      • mdro Re: będę nosić znaczek KOD 28.08.16, 22:52
        Wstyd bo? I co to w tym kontekście znaczy "afiszowanie się"?
        • 1elka26 Re: będę nosić znaczek KOD 28.08.16, 23:41
          Możecie sobie nosić nawet bombki w nosie - nikogo tym nie przekonacie. A zwłaszcza wyzwiskami.
          Trzeba naprawdę być osobą mocno oderwaną od rzeczywistości żeby wyzywać w Polsce kogokolwiek od faszystów. Dobre pranie mózgu w tym KOD wam robią. Pewnie dlatego, ze możecie wyzywac bezkarnie od faszystów jest to dla was dowód na brak demokracji w Polsce? A może tak naprawdę to o to wam chodzi?

https://www.img.f4a.eu/images/882155KOD9.jpg
          • paszczakowna1 Re: będę nosić znaczek KOD 28.08.16, 23:52
            >Trzeba naprawdę być osobą mocno oderwaną od rzeczywistości żeby wyzywać w Polsce kogokolwiek od faszystów.

Jeśli coś głosi hasła faszystowskie, odwołuje się do tradycji faszystowskiej i ma metody faszystowskiej (bicie ludzi o odmiennych poglądach) to czym jest? Małą zieloną żabką?
          • gogologog Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 11:30
            > Pewnie dlatego, ze możecie wyzywac bezkarnie od faszystów jest to dla was dowód na brak demokracji w Polsce?

znakomicie w punkt!

swietny mem poza tym smile
          • baltycki Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 11:44
            Trzeba naprawdę być osobą mocno oderwaną od rzeczywistości, żeby mozliwosc bezkarnego wyzywania uznac za dowód na demokracje w Polsce.

Dobre pranie mózgu wam robią.
      • paszczakowna1 Re: będę nosić znaczek KOD 28.08.16, 23:50
        >Znaczy broszkę KODu? A w zasadzie to po co, w jakim celu? Czujesz potrzebę afiszowania się?

Czuję potrzebę zamanifestowania solidarności z wyzywanymi i bitymi ludźmi. Rozumiem, że to dla ciebie niezrozumiałe - nie namawiam.

>bo to bardziej wstyd niż powód do dumy

Doprawdy? Umiesz to jakoś uzasadnić? (Własnymi słowami, bez "śmiesznych" memów).
        • aya-breya Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 00:30
          Mylisz się, z góry zakładając, że byłoby to dla mnie niezrozumiałe. Tak samo jak mylisz się sugerując, że użyłabym memów.
          Dla mnie wstydem jest (między innymi ) obnaszanie się z udzielaniem poparcia jakiejkolwiek partii. Niestety nie ma w Polsce partii, która pracą - czynami (a nie obiecankami czy wiecami) zyskała by mój szacunek. I to wszystko, produkować się nie będę bo nie mam takiej potrzeby.
          • mdro Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 08:04
            KOD nie jest partią polityczną. I może jednak zauważ różnicę między stwierdzeniem "to wstyd" (co zakłada jakąś zgodę ogólnospołeczną) a "dla mnie jest to wstyd". Mam też nadzieję, że tak samo wstydem jest dla Ciebie nosić znaczek PiS-u albo mieczyk Chrobrego i równie ochoczo swojemu zdaniu nieraz dasz tutaj wyraz.
            • aya-breya Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 08:51
              Nazewnictwo jest mi akurat w tym wątku obojętne, jestem pewna, że większość osób tutaj ma chociaż odrobinę inteligencji i dobrze wie o co chodzi. Chociaż, chyba powinnam mieć wątpliwości po dalszej części Twojego postu. Napiszę więc jeszcze raz: tak, dla mnie jest to wstyd obnosić się z poparciem dla kogokolwiek, kto ma choćby zapędy polityczne. W czterech literach mam to czy to "partia przegrana", "partia rządząca" czy "stowarzyszenie". I w tym samym miejscu mam Twoje nadzieje. Swoje zdanie mogę wyrażać tam, gdzie mam taki kaprys.
              • araceli Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 09:13
                aya-breya napisała:
                > Swoje zdanie mogę wyrażać tam, gdzie mam taki kaprys.

JESZCZE możesz.
                • aya-breya Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 11:28
                  No mogę. I co mi zrobisz?
            • gogologog [...] 29.08.16, 11:32
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
              • semihora Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 14:59
                To buahahanie nadaje się do leczenia, serio.
    • grrrrw Re: będę nosić znaczek KOD 28.08.16, 23:56
      Aby nie na pogrzebach.
      • kfugktru23 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 06:55
        Grozisz śmiercią za poglądy polityczne? Wczoraj zjeb...ano mnie za pewne porównanie. Ale widzę że może się nie pomyliłem. Co następne? Każecie nosić kodwcom opaski? Skoro tak to może lepiej zamiast sprowadzać wojska NATO to sprowadźmy wojska ONZ.
      • zona_glusia Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 10:41
        Na pogrzebach można według Ciebie tylko pod flagą ONR?
      • kaz_nodzieja Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 15:58
        Zgadzam się. Jak pisałam w innych wątkach, pogrzeb to nie jest miejsce na manifestowanie swoich poglądów, zwłaszcza jeżeli raczej wiadomo, że będzie na nim opcja przeciwna i może dojść do zamieszek (nie, nie popieram tego co zrobili działaczom KOD-u, zachowano się jak bydło).
      • paszczakowna1 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 16:25
        >Aby nie na pogrzebach.

Nie, oczywiście. Na pogrzebach i w ogóle uroczystościach państwowych tylko PiS i faszyści, "gorszy sort" nie ma wstępu, a jak się ośmieli pojawić, go należy ich pobić. To chciałeś wyrazić?
    • burina Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 00:48
      paszczakowna1 napisała:

> Deklaruję, że będę nosić znaczek KOD (chyba, że znowu Kijowski mnie wkurzy). Z
      > solidarności.

To się nazywa "łaska pańska na pstrym koniu jeździ" a nie żadna solidarność.
      • bi_scotti Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 02:15
        Z calym szacunkiem dla demonstracji pogladow i solidarnosci z bitymi, jezeli budowanie skutecznej opozycji, ktora teoretycznie ma przejac wladze po nastepnych wyborach, sprowadza sie do noszenia znaczkow, to nie trzeba szklanej kuli zeby przewidziec losy tejze opozycji uncertain Ja sie nie czepiam, ja z zalozenia popieram buntownikow, rewolucjonistow, opozycjonistow tudziez malkontentow i krytykow (szczegolnie tych niekonstruktywnych wink ) wszelkiej masci ale o ile gesty (i znaczki) bywaja fajne, to one jednak naprawde nie sa najwazniejsze. Jaki jest program (pozytywny i wykonalny!) tego KOD? Jakie sa plany przekonania wiekszosci spoleczenstwa do tego programu? Jaki jest pomysl na PL po (po!!!) wygranych wyborach, w ktorych PiS straci wladze? Koncepcja Szarych Szeregow byla genialna w swojej prostocie "Dzis*Jutro*Pojutrze" - to wciaz dziala i wciaz jest totally necessary zeby byc skuteczna, znaczaca, efektywna opozycja. I naprawde znaczki to sa tylko znaczki. I nic ponad to. A to za malo zeby "wygrac Polske" uncertain Sorry, nie chce burzyc niczyich marzen i ogolnie zycze opozycji jak najlepiej ... dlatego martwi mnie skupienie na ... znaczkach sad Good luck.
        • burina Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 03:29
          Yyyy, mi to tlumaczysz???
          • bi_scotti Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 04:39
            burina napisała:

> Yyyy, mi to tlumaczysz???

Nope, nie Tobie smile Raczej autorce watku, bo to ona deklaruje commitment dla sprawy w formie noszenia znaczka. Urocze, niemniej jak spisalam wyzej, moim zdaniem po prostu wylacznie urocze, eh ... Milej nocy i dobrego tygodnia sierpniowo-wrzesniowego dla wszystkich rebeliantow swiata zycze wink Cheers.
            • burina Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 07:33
              Cheers!
        • kfugktru23 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 06:56
          Są 4 bite lata do następnych wyborów. Nie sądzisz że to trochę zbyt odległa perspektywa by programy pokazywać?
        • araceli Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 07:22
          Ale KOD nie jest z założenia partią polityczną tylko organizacją stojącą na straży demokracji i praworządności. Uważasz, że by protestować w sprawie tego co się dzieje (np. braku publikacji wyroków TK) to trzeba zaraz program mieć???? Od Amnesty International nikt jakoś nie wymaga programu politycznego big_grin
          • kfugktru23 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 07:33
            Wszystkie partie mają programy. PO, Nowoczesna i Razem mają programy. Tyle że przeciętny wyborca to wtórny analfabeta. Potrzeba więc chwytliwego hasła takiego jak 500+
            • araceli Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 07:37
              KOD jest stowarzyszeniem.
            • joa66 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 08:28
              KOD nie jest partią.
        • baltycki Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 08:48
          > Ja sie nie czepiam,
          Chyba jednak...
          > martwi mnie skupienie na ... znaczkach
          Skad taki wniosek, ze paszczakowa skupila sie na znaczku?
          > Jaki jest program?
          > Jakie sa plany?
          > Jaki jest pomysl?
          Czy znalas odpowiedzi na te pytania w 1980 roku? W 81?
          Czy ktos w Solidarnosci znal?
          • aya-breya Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 08:57
            Litości, Baltycki, nie porównuj KODu do Solidarności. Solidarność porwała tłumy chętnych do DZIAŁANIA ludzi, KOD wymachuje hasełkami i czasem przespaceruje się po ulicach. Solidarność nie miała do dyspozycji wsparcia mediów, internetu a na jaką skalę poszło. Był PRZYWÓDCA, nie ma nawet namiastki.
            • 1elka26 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 09:16
              Niech demonstrują, niech krzyczą o łamaniu demokracji, niech nadal wyzywają od faszystów i niech nawet odwołują się do tradycji "Solidarności" , - takim działaniem tylko ośmieszają się i jak to dobrze podsumował. S. Janecki:

"Wniosek z gdańskich wyczynów KOD oraz byłego prezydenta Lecha Wałęsy jest taki, że trzeba im pozwolić działać i tylko czekać na efekt. Bo nikt się tak pięknie nie ośmiesza i nie odbiera sobie powagi jak Mateusz Kijowski, Radomir Szumełda czy Lech Wałęsa i stojący za nimi obrońcy demokracji."
              wpolityce.pl/polityka/306355-kijowski-i-kod-nawet-prowokacji-nie-sa-w-stanie-sprawnie-przeprowadzic-podobnie-jak-lech-walesa?strona=2
            • krejzimama Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 09:38
              Niewiele wiesz o działalności KOD.
              Dzięki KODowi miałam okazję być na spotkaniach z Wałęsą, Frasyniukiem, Różą Thun, profesorem Stępniem. U nas prężnie dzialaj PIKODY rozstawiane w dzielnicach, organizowane są pikniki gdzie oprocz możliwości spotkania sie z innymi i rozrywki mozna też posłuchać wykładów chocby w temacie wolności czy konstytucji.
              Korzystam może z jakichś 20% oferty KODu bo na więcej brakuje czasu.
          • bi_scotti Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 14:41
            baltycki napisał:

> Czy znalas odpowiedzi na te pytania w 1980 roku? W 81?
            > Czy ktos w Solidarnosci znal?

Jest rok 2016 i swiat sie zmienil, PL tez. To, co bylo mozliwe w 1980 roku jest dzis niewyobrazalne i odwrotnie, to co bylo kompletnie poza zasiegiem tych 36 lat temu, dzis jest codziennoscia. I wszystkie inne opcje in between. Mysle, ze KOD mozna bedzie porownywac ze zrywem solidarnosciowym gdy uda mu sie zgromadzic w swoich szeregach chociaz polowe tych 10 milionow z '81 roku. Poki co, PiS ma nieustajaca przewage we wszystkich sondazach "co by bylo gdybysmy szli do urn dzis lub jutro", wiec odpowiedzi na pytania wszelkich opcji opozycyjnych z KOD wlacznie a moze wrecz na czele, o program sa jak najbardziej uzasadnione. Tzw. "walka o demokracje" musi miec konkretny ksztalt, konkretne ramy a przede wszystkim owa wizja "demokracji" musi byc acceptable dla potencjalnych wyborcow. KOD nie jest partia polityczna - prosze mnie nie rozsmieszac. If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck ... Mozna sie zaslaniac parawanami typu "ruch spoleczny" czy inne takie ale to sa takie pozy w stylu "i chcialabym, i boje sie". Jesli chce sie byc traktowanym powaznie (w polityce i nie tylko), to te tzw. reszte spoleczenstwa tez trzeba traktowac powaznie, bo gdy sie nie traktuje to jest jak jest - KOD maszeruje i ma znaczki w klapach - big whoop suspicious Co nie znaczy, ze nie kibicuje dzialaniom zmierzajacym do zmiany wladzy w nastepnych wyborach - oczywiscie, ze kibicuje ale poki co te dzialania nie nastrajaja mnie optymizmem. Cheers.
            • paszczakowna1 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 15:05
              No i dobrze piszesz, ale doprawdy, nie do mnie ta mowa.
            • joa66 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 15:26
              bi scotti - partia ma odpowiadac na pytania spoleczne, gospodarcze, polityczne, itd. KOD ma na celu przede wszystkim ochronę demokracji , TK, więc to nie jest tak, że oni "quacks like a duck". Celem nie jest to, żeby wygrał konkretny program, tylko, żeby wszystkie partie miały szanse na uczciwe wybory itd.
        • paszczakowna1 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 09:47
          Droga bi_scotti, nie jestem politykiem, nie jestem nawet czlonkinią KOD, ani działaczką społeczną. Nie wiem doprawdy, czemu to ode mnie oczekujesz programu wyborczego i mnie pouczasz o rzeczach, z których zresztą doskonale zdaje sobie sprawę (i jest to jeden z powodów, dla których nie zdecydowałam sie na formalne członkowstwo w KOD). Nie oczekuję bynajmniej, że od mojego noszenia znaczka nastąpią jakieś radykalne zmiany (czy w ogóle jakieś). Zamierzam to robić ze zwyczajnej przyzwoitości.
        • gogologog Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 11:35
          > Jaki jest program (pozytywny i wykonalny!) tego KOD?

odzyskac koryto - program akurat jest prosty i czytelny
      • paszczakowna1 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 09:50
        >To się nazywa "łaska pańska na pstrym koniu jeździ" a nie żadna solidarność.

Ponieważ albowiem?
        • burina Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 10:18
          No posluchaj jak to brzmi: bedziesz nosic znaczek, ale tylko do czasu, kiedy pudelek czy inny pomponik nie doniesie, ze pan K. wyrzucil szklana butelke do niesegregowanych smieci.
          Pan K. jak chce, zebys nosila znaczek, to ma sie zachowywac, ergo jest zakladnikiem Twojego wyobrazenia o jego roli ale i tak jedyne wsparcie, jakiego jemu udzielasz, to noszenie znaczka.

Aaa, no bo w KOD to wlasnie najwiecej o te znaczki, i o to czy pan K. sobie brode uczesze chodzi.
          • burina Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 10:21
            Dodam jesze:
            A tymczasem ONR...
          • paszczakowna1 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 10:33
            Może i to zabrzmiało frywolnie, ale moje powody braku zaufania do Kijowskiego są znacznie poważniejsze. Natomiast zdecydowanie sprzeciwiam się napaściom na niego.
            • burina Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 10:50
              No to o jakie powody braku zaufania chodzi?

I czy rzeczywiscie chcemy brnac w model "rycerz na bialym koniu" zamiast w "kochaj grzesznika, potepiaj grzech". Bo jesli w ten pierwszy, to grozi nam nieustanny kolowrotek wymieniajacych sie liderow i autorytetow, bo jeszcze sie taki nie urodzil, co by kazdemu dogodzil".
              • jan.kran Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 11:16
                Ja nie będę nosić znaczka KOD , czas przyszły w moim przypadku jest nieaktualny ponieważ noszę znaczek KOD już od jakiegoś czasu, moja córka też , ja i syn i córka jesteśmy członkami KOD.
                I nie jest to dla mnei broszka czy inny gadżet tylko znak przynależności do organizacji która walczy ztym co sie w Polsce dzieje.
                Dzieje sie źle ,niestety wielu ludzi tego nie widzi , mam nadzieję że jednak Polska demokracja nie zostanie zdeptana a to co przez lata zostało wypracowane w kraju zniszczone.
                Niestety nie brakuje w Polsce ludzi ktorzy nie widza dalej jak koniec własnego nosa i własne , małe interesy i wygody sa dla nich najważniejsze.
                Obraz Polski w międzynarodowych mediach pogarsza się radykalnie , bardzo mnie martwi i smuci to co sie w kraju dzieje.
                KOD to nie tylko broszka , ja jestem aktywnym członkiem KOD Oslo, za sukces spektakularny uważam np. dzieki naszemu protestowi PAD musiał wychodzić zkonferencji z Erną Solberg tylnymi drzwiami co zainteresowało norweską prasę.Inne nasze działania to przekazywanie norweskim mediom informacji o sytuacji w Polsce, zaangażowanie w działalność KOD kilku znanych norweskich intelektualistów.Jesienią planujemy seminarium na temat demokracji.
                KOD Berlin jest też aktywny, tam działamoja corka i inne polonijne KOD także są prężne.
                Ale to co mi najbardziej imponuje i daje nadzieje to działalność KOD w małych miastach i miasteczkach w Polsce gdzie trzeba mieć odwagę żeby nosić znaczek KOD.
                Ja regularnie czytam kilka forum kodowskich polionijnych i polskich i wiem że KOD organizuje ciągle wiele inicjatyw i działa.
                To co zdarzyło się wczoraj mną wstrząsnęło choć niestety się nie zdziwiłam ponieważ KOD Norwegia otrzymywał groźby karalne via net np.
                - Przygotowaliśmy już kije bejsbolowe Kodowcy , przyjdziemy na waszą demonstrację.
                Zgłoszone na norweskiej policji.
                Dodam że w Oslo nikt kochający PAD i obecny rząd nie zorganizował ani jednej demonstracji popierającej PiS , nie ma ich obecnych w norweskich mediach .Łatwiej wymachiwać kijem bejsbolowym niż działać .
              • joa66 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 11:23
                Moim zdaniem masz rację - to bardzo ważna uwaga.
              • paszczakowna1 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 11:50
                >No to o jakie powody braku zaufania chodzi?

Niedemokratyczne działania.

>I czy rzeczywiscie chcemy brnac w model "rycerz na bialym koniu" zamiast w "kochaj grzesznika, potepiaj grzech". Bo jesli w ten pierwszy, to grozi nam nieustanny kolowrotek wymieniajacych sie liderow i autorytetow, bo jeszcze sie taki nie urodzil, co by kazdemu dogodzil".

A to słuszna uwaga. Ja liderów mam w nosie, nie mam potrzeby "autorytetu".
    • monika.natasza Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 10:09
      cudownie. dzięki znaczkowi od razu będzie widoczna hołota.
      • joa66 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 10:21
        Hołota ma to do siebie, że widac ją bez znaczka, moniko nataszo wink
        • paszczakowna1 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 10:35
          Czasem nawet jeden wpis na forum wystarczy...
      • baltycki Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 10:37
        > cudownie. dzięki znaczkowi od razu będzie widoczna hołota.
        "- Typową dla komunizmu, immanentną cechą systemu była nieumiejętność dialogu. Uznawano, że z hołotą się nie rozmawia - mówi historyk Jerzy Eisler"
    • jesienna.nuta Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 10:11
      Nos sobie co chcesz. Kogo to obchodzi?
      • paszczakowna1 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 10:35
        Wątek już na 36 postów (z twoim włącznie). WIdać obchodzi.
        • jesienna.nuta Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 11:55
          Wątek już na 36 postów (z twoim włącznie). WIdać obchodzi."

Nie pochlebiaj sobie.
          Mam dziś wolne i się nudzę, więc wpisuję się na chybił trafił. Guzik mnie obchodzi co nosisz.
    • kaz_nodzieja Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 11:20
      Mój jest w domu. Nie mam potrzeby manifestować każdemu swoich poglądów. Tym bardziej, że mam wątpliwości niestety.
      • kim5 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 11:44
        Nie rozumiem tego zalewu wrogości. No nie rozumiem. Żyjemy w jednym wspólnym kraju, mieszkamy w tych samych miastach, chodzimy po tych samych ulicach, nasze dzieci bawią sie razem. Po co to wylewanie żółci? Paszczakowna1 - fajnie że masz wrażliwość, jeśli chcesz wyrazić swoją niezgodę na to, co stało się w Gdańsku - super!
        Ja jestem w KOD od początku, ale powiem szczerze, że jeśli idę sama, zwyczajnie boję się przypiąć znaczka. Słyszałam o przykrych incydentach, sama spotkałam sie z niechętnym wzrokiem panów posłów z PiS... Jestem zwyczajnie cykorem. Szkoda, że trzeba się obawiać czegoś, co przecież jest dobre: zaangażowania w sprawy obywatelskie. Za mało ludzi należy do partii i organizacji. Wielu wręcz postrzega to jako zaletę. Może gdybyśmy byli bardziej zaangażowani, inaczej byśmy ze sobą rozmawiali?
        • paszczakowna1 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 12:00
          >Nie rozumiem tego zalewu wrogości. No nie rozumiem. Żyjemy w jednym wspólnym kraju, mieszkamy w tych samych miastach, chodzimy po tych samych ulicach, nasze dzieci bawią sie razem. Po co to wylewanie żółci?

Po to, że bez tego PiS nie doszedłby do władzy i jej nie utrzymał. Kłamstwa, oszczerstwa, obelgi to ich taktyka od lat.

>Ja jestem w KOD od początku, ale powiem szczerze, że jeśli idę sama, zwyczajnie boję się przypiąć znaczka. Słyszałam o przykrych incydentach, sama spotkałam sie z niechętnym wzrokiem panów posłów z PiS... Jestem zwyczajnie cykorem.

Wiesz, ja jestem z Warszawy, mnie łatwo. A gapić się na mnie moga do woli, ja i tak tego nie zauważę, bo mało spostrzegawcza jestem. wink

W lokalnej grupie KOD działam, bardzo fajni ludzie.

>Szkoda, że trzeba się obawiać czegoś, co przecież jest dobre: zaangażowania w sprawy obywatelskie. Za mało ludzi należy do partii i organizacji. Wielu wręcz postrzega to jako zaletę. Może gdybyśmy byli bardziej zaangażowani, inaczej byśmy ze sobą rozmawiali?

Ideałem PiS jest ktos, kto na "władzę" poburczy w domu, ale w nic sie nie zaangażuje, bo to dla frajerów. Jak w Rosji.
        • joa66 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 12:10
          zaangażowania w sprawy obywatelskie. Za mało ludzi należy do partii i organizacji. Wielu wręcz postrzega to jako zaletę. Może gdybyśmy byli bardziej zaangażowani, inaczej byśmy ze sobą rozmawiali?

Tak jak ktos wczesniej napisał. Trudno o zaangażowanie jeżeli oczekuje się lidera bez skazy, idealnego programu itd. Takiego nigdy nie będzie - trzeba się skupić na priorytetach. Oczekiwanie na ideął konczy się tak, że ludzie grzebia wolność własna i dziecka , bo ktoś ma dług alimentacyjny (pomijam już fakt, że wypominają to tylko jednej stronie)
      • paszczakowna1 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 11:52
        Gazeciarz, naprawdę nikogo nie interesują rzekome "poglądy" płatnego trolla.
      • dorota_pruszynska Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 15:42
        Kodziarze doczekali się reakcji na haniebną prowokację, którą urządzili podczas wczorajszych uroczystości w Gdańsku. Mateusza Kijowskiego oraz Radomira Szumełdę w spektakularny sposób ośmieszono, włamując się na stronę pomorskiego KOD-u i zamieszczając tam prześmiewcze oświadczenie.

Jak już informowaliśmy, na jaw wychodzą nowe fakty związane z nieudaną prowokacją KOD zorganizowaną podczas głównych uroczystości pogrzebowych „Inki” i „Zagończyka”. Internauci dowodzili, że rzekomo poszkodowany Radomir Szumełda z pomorskiego KOD przyszedł na uroczystości już z zabandażowaną dłonią. On sam zaprzecza.

W związku z całą sprawą ktoś postanowił zakpić z kodziarzy. Włamał się na stronę pomorskich „obrońców demokracji” i zamieścił tam prześmiewcze oświadczenie.

W fałszywym komunikacie, które podpisano imieniem i nazwiskiem szefa kodziarzy na Pomorzu, można m.in. przeczytać: „kontuzji nabawiłem się świętując kilka godzin wcześniej zdobytą posadę przewodniczącego w KOD Pomorze, jednak z powodu problemów z pamięcią nie jestem w stanie podać dokładnie czasu i miejsca, kiedy zostałem poszkodowany”. I dalej: „przed wczorajszymi uroczystościami za namową Mateusza podałem nieco inną wersję wydarzeń”.
        na twietter są świetne komentarze internautów. zaorali kodziarzysmilesmile
        • kim5 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 15:45
          Włamanie na cudzą stronę internetową jest przestępstwem.
          Ale skoro niektórym się podoba.....
        • joa66 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 15:50
          Wstydzisz się stałego nicka? wink
        • paszczakowna1 Dociera, co to znaczy "putinowskie metody"? 29.08.16, 15:51
          Zresztą nie tylko metody, sympatie tej "patriotycznej młodzieży" też (a podejrzewam, że i finansowanie). Wystarczy posłuchać Winnickiego.
          • kaz_nodzieja Re: Dociera, co to znaczy "putinowskie metody"? 29.08.16, 15:52
            Nienawiść po żadnej ze stron nie jest dobrą drogą.
        • zona_glusia Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 15:54
          dorota_pruszynska napisał(a):

> Kodziarze doczekali się reakcji na haniebną prowokację, którą urządzili podczas
          > wczorajszych uroczystości w Gdańsku. Mateusza Kijowskiego oraz Radomira Szumeł
          > dę w spektakularny sposób ośmieszono, włamując się na stronę pomorskiego KOD-u
          > i zamieszczając tam prześmiewcze oświadczenie.
          Haniebną prowokacją nazywasz przyjście na pogrzeb i spokojne stanie a nie wydaje Ci się, że haniebne jest wyzywanie pod kościołem, w czasie nabożeństwa ludzi od kurew.
          Włamywanie się stronę i podszywanie się pod kogoś jest naganne. I w jaki sposób zaorali kodziarzy, skora sama przyznajesz, że oświadczenia są fałszywe.
          • paszczakowna1 Re: będę nosić znaczek KOD 29.08.16, 16:18
            Przecież to troll, produkujący te wklejki pod kilkoma nickami. Dziwię się, że moderacja nie reaguje.

Trochę zły target na takie konkretnie teksty, ale widać im płacą od sztuki.
            • tiszantul Re: będę nosić znaczek KOD 02.07.18, 14:05
              Jak widać, opozycja już od dwóch lat nieustannie poluje na trolli. Wśród ludzi mają 100% poparcia, krytykują ich wyłącznie płatne trolle.
          • paszczakowna1 Zzwracam jednak uwagę na odwracanie znaczeń 29.08.16, 16:23
            bardzo typowe dla wszystkich totalitaryzmów.

Przyjście na pogrzeb to "haniebna prowokacja", włamanie na stronę i umieszczenie tam fałszywki (czyn karalny) to "ośmieszenie w spektakularny sposób", a łatwe do zdemaskowania kłamstwa to "zaoranie".

Oczywiście, jak widać na tym forum, są tacy, co gładko łykają wszystko.
    • purchawkapuknieta Ojojojojoj 29.08.16, 16:49
      To heroizm w ten kraju.
    • tiszantul Re: będę nosić znaczek KOD 02.07.18, 12:50
      paszczakowna1 napisała:

> Deklaruję, że będę nosić znaczek KOD (chyba, że znowu Kijowski mnie wkurzy). Z
      > solidarności. Nie będą mi tu faszyści bić ludzi i urządzać kraju

pamiętacie? łza się w oku kręci
    • tiszantul Re: będę nosić znaczek KOD 02.07.18, 13:11
      A Wy nosicie znaczek KOD?
      • chyba.ze Re: będę nosić znaczek KOD 02.07.18, 13:34
        jan.kran nie tak dawno pisała:

"noszę znaczek KOD już od jakiegoś czasu, moja córka też , ja i syn i córka jesteśmy członkami KOD.
        I nie jest to dla mnei broszka czy inny gadżet tylko znak przynależności do organizacji.."

Niesamowite...
        • tiszantul Re: będę nosić znaczek KOD 02.07.18, 13:39
          Dzisiaj tak się tego wstydzą, że wzywają do zbanowania mnie za przypomnienie. Wystarczy mnie zbanować i wstyd zniknie.
        • tiszantul Re: będę nosić znaczek KOD 02.07.18, 13:49
          chyba.ze napisała:

> jan.kran nie tak dawno pisała:
          >
          > "noszę znaczek KOD już od jakiegoś czasu, moja córka też , ja i syn i córka jes
          > teśmy członkami KOD.
          > I nie jest to dla mnei broszka czy inny gadżet tylko znak przynależności do org
          > anizacji.."
          >
          > Niesamowite...

Ciekawe, czy dalej noszą, czy zmienili jak broszkę lub inny gadżet
        • tiszantul Re: będę nosić znaczek KOD 02.07.18, 14:03
          z cyklu "spektakularne sukcesy kodu"

"ja jestem aktywnym członkiem KOD Oslo, za sukces spektakularny uważam np. dzieki naszemu protestowi PAD musiał wychodzić zkonferencji z Erną Solberg tylnymi drzwiami"

> Inne nasze działania to [...] zaangażowanie w działalność KOD kilku znanych norweskich intelektualistów

KOD zaangażował "kilku znanych norweskich intelektualistów" i dzisiaj niemalże nie istnieje. Kto by pomyślał. A tyle było nadziei, że kilku norweskich intelektualistów osiągnie jakikolwiek efekt. Jedyny efekt to wizerunkowy - zaimponowanie tym, którym takie rzeczy imponują, obojętność całej reszty i ubaw dla koneserów.
    • rock-1 Re: będę nosić znaczek KOD 02.07.18, 13:38
      Na szczęście Kijowski nie ma już nic wspólnego z KOD-em
      • tiszantul Re: będę nosić znaczek KOD 02.07.18, 13:42
        > Na szczęście Kijowski nie ma już nic wspólnego z KOD-em

No nie wiem. Za Kijowskiego KOD prężnie działał, cały czas protestował na ulicach, gromadził sporo ludzi, a na ematce budził entuzjazm. Dzisiaj pod nowym przewodniczącym KOD nie istnieje. Ludzie nawet nie wiedzą, jak on się nazywa, ja też nie mogę zapamiętać. Jako człowiek go rozumiem, w wieku 70 lat trudno być bardzo aktywnym. Kijowski był młodszy i bardzo aktywny, lubił organizować, lubił się pokazywać w mediach, nawet lubił swoją sławę. Dla organizacji to dobrze.
    • tiszantul Re: będę nosić znaczek KOD 19.12.18, 16:56
      Bardzo ciekawy wątek. Nosicie jeszcze te znaczki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka