Dodaj do ulubionych

niepracująca

30.08.16, 17:34
witam wszystkich,
zdecydowalam sie nie podejować aktywności zawodowej. Nigdy mnie to nie interesowalo, ale wiadomo proboelm z emeryturąsad

W związku z tym, jako iz nasza sytruacja finansowa nam to umozliwia chcialabym placic ZUS. Wiem, ze moge, tylko pytanie czy warto? placic bede musiala ze 20 lat... zeby emeryture nabyć... place tylko dlatego ,ze jestem w związku i po prostu nas stac na to, a wiadomo jak sie rozjedziemy czy co.. zawsze to bede miala troche popłacone, a co bedzie w przyszlosci, to kto wie

placi ktoras skladki w ten sposob? siedzac w domu, gdy druga strona robotaje?
Obserwuj wątek
    • korniz Re: niepracująca 30.08.16, 17:38
      wiem ze w Niemczech tak robią ,opłacają skladki na emeryturę.Sama jestem tym zainteresowana jak to wygląda w praktyce.Ile wynoszą skladki i czy nie warto odkladac na konto?
      • bodliewa Re: niepracująca 30.08.16, 17:42
        cos kolo 600 zl
      • bodliewa Re: niepracująca 30.08.16, 17:48
        korniz napisała:
        i czy nie warto odkl
        > adac na konto?

pewnie warto, bo tu bylby uzbierany kapital i tam byłby, ale problem polega na tym, że nigdy niewidomo, co sie zdarzy, więc jak cos odłożę na konto, to co, jesli bede musiala wydac?
        A to co weszlo w ZUS jest nie do zwroceniasmile))

ale czy jak umre przed emeryturką, to czy nie lepiej bylo zostawić po sobie pełnego konta bankowego niz zusowskiego..smile

no i ja jestem jeszcze niepełnosprawna i na ta rente tez licze, a jak tu ją miec bez składeksmile

same niewiadome.
    • ichi51e Re: niepracująca 30.08.16, 17:50
      drogi ten zus wychodzi tak placony z wolnej stopy... sad
      • bodliewa Re: niepracująca 30.08.16, 17:54
        drogi, powinno byc max 300 zl wycohdzi cos kolo 600...
        no coz płacisz na emerytury dziadkow i ich waloryzacjesad
        • bodliewa Re: niepracująca 30.08.16, 17:58
          8% z 1850 zl i 19,52 z 1850 zl
          na rok 2016
        • agrypina6 Re: niepracująca 30.08.16, 18:05
          No dziadkowie też kiedyś płacili prawda?
        • szarsz Re: niepracująca 30.08.16, 18:55
          > powinno byc max 300 zl

Powinno być max 300, płacone przez dwadzieścia lat. Średnia długość życia kobiety to 82 lata, więc emeryturę miałabyś mieć wypłacaną przez dwadzieścia lat. 300 złotych CIę zadowala, jak rozumiem?
          • hermenegilda_zenia Re: niepracująca 30.08.16, 21:13
            Widać, że masz zerowe pojęcie o wysokości emerytury. Ze składki zobaczy może 40% jak wcześniej szlag ZUS-u nie trafi - to jest właśnie złodziejstwo w wykonaniu tej instytucji. Płacę i będę płacić jako przedsiębiorca przez 40 lat ponad tysiaka miesięcznie, przez ten czas ZUS obraca i płaci z mojej kasy, a na koniec przez 20 lat wypłaci mi jałmużnę w wysokości 400 PLN, bo na tyle wyliczono wysokość świadczenia emerytalnego.
    • sundry Re: niepracująca 30.08.16, 18:03
      A nie prościej, bys "dopisala" się do ubezpieczenia męża, jeśli pracuje?
      • bodliewa Re: niepracująca 30.08.16, 18:06
        czy skladki bylyby wtedy nizsze?

sundry napisała:

> A nie prościej, bys "dopisala" się do ubezpieczenia męża, jeśli pracuje?
        >
        • bodliewa Re: niepracująca 30.08.16, 18:07
          i czy byłyby to renotowo emerytalne skladki, bo inne mnie nie interesują
          • butch_cassidy Re: niepracująca 30.08.16, 18:16
            Wg mojej wiedzy, to "przy mężu" są zdrowotne.
          • noemi29 Re: niepracująca 30.08.16, 18:36
            Nie, nie byłyby. Są składki społeczne:
            - emerytalna
            - rentowa
            - wypadkowa
            - chorobowa
            Oraz składka zdrowotna - "przy mężu" możesz być tylko zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego jako członek rodziny, nie wpłynie to na wysokość składki mężowskiej, nie da ci to w przyszłości emerytury.
      • agrypina6 Re: niepracująca 30.08.16, 18:07
        Pracujący partner nie musi być mężem.
      • noemi29 Re: niepracująca 30.08.16, 18:31
        Ale przecież jej chodzi o emeryturę, a nie ubezpieczenie zdrowotne.
    • larrisa Re: niepracująca 30.08.16, 18:07
      Nie warto, załóż sobie swoje konto i tam wpłacaj.
      • grey_delphinum Re: niepracująca 30.08.16, 18:14
        Tak samo uważam, ze nie warto - w Twojej sytuacji lepiej do skarpety niż oddawać ZUS-owi.
        • mamusia1999 Re: niepracująca 30.08.16, 18:23
          skarpety jak skarpety. prywatna polisa kapitałowa na życie. zawsze masz wtedy gwarancję, że nie dostaniesz mniej niż wpłaciłaś .
    • lena.113 Re: niepracująca 30.08.16, 18:49
      1/amaszjużjakieślata pracy cokolwiek?
      2/masz studia-te 5lat to teżlata do emerytury minimalnejnieskładkowe a ich możebyc 1/3z tych 20
      3/planujesz dzieci ?wtedy warto byćzatrudnionym-choc na chwile,wtedy masz macierzynskipłatny rok i 4 latawychowawczego
      4/jak jestes niepełnosprawna -złozyłas wniosek o rentę,kiedy ta niepełnosprawność powstała?
      Jak odpowesz sobie na te pytania,pozostanie ilośćlat których ci brakuje do tych 20 wymaganych,odpowiedzbędzie może łatwiejsza
      20 latzus się nie opłaca płacić,to 7-8 tys razy 20 jakies 160 tys,przezte lata wiele odłożysz
      ubezpiecz sie przy męzu,jeżeli to mąż...
      • bodliewa Re: niepracująca 30.08.16, 20:20
        9 misiecy pracy,
        5 lat studiow,
        jedno dziecko,
        moja niepełnosprawność od 26 r.zsad

lena.113 napisał(a):

> 1/amaszjużjakieślata pracy cokolwiek?
        > 2/masz studia-te 5lat to teżlata do emerytury minimalnejnieskładkowe a ich może
        > byc 1/3z tych 20
        > 3/planujesz dzieci ?wtedy warto byćzatrudnionym-choc na chwile,wtedy masz macie
        > rzynskipłatny rok i 4 latawychowawczego
        > 4/jak jestes niepełnosprawna -złozyłas wniosek o rentę,kiedy ta niepełnosprawno
        > ść powstała?
        > Jak odpowesz sobie na te pytania,pozostanie ilośćlat których ci brakuje do tych
        > 20 wymaganych,odpowiedzbędzie może łatwiejsza
        > 20 latzus się nie opłaca płacić,to 7-8 tys razy 20 jakies 160 tys,przezte lata
        > wiele odłożysz
        > ubezpiecz sie przy męzu,jeżeli to mąż...
        • lena.113 Re: niepracująca 30.08.16, 21:03
          No to 5 lat nieskladkowych masz!
          I 9 mies pracy
          a może zasiłek dla bezrobotnych pobierałas?
          To też lata składkowe
          Macierzynskiego urlopu nie miałaś ile lat ma dziecko?
          Do 5 lat można na wychowawczy iść. ..
          wniosek o rentę skladalas?
          • lena.113 Re: niepracująca 30.08.16, 21:06
            W najgorszym wypadku pozostaje 14 lat opłacania zusu do 20 na emeryturę minimalna
            czyli 14 razy 7000 zł
            ja bym oplacala
            świadczenia rehabilitacyjnego nie miałaś zwolnienia żadnego? To też lata nieskladkowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka