bazia8 11.09.16, 10:18 Po wprowadzeniu ustawy obrót zamarł. Znacie kogoś, kto sprzedawał, kupował działki rolne w ostatnim czasie? Nie mam na myśli działek siedliskowych tj. 3000 m2. Ustawa w TK, ale kiedy będą nad nią pracować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
barbibarbi Re: Obrót ziemią rolną 11.09.16, 10:51 NIe znam. Chyba wszystko zamarło. A wydzierżawić od kogoś hektar normalnie się da? Czy też są jakieś obostrzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Obrót ziemią rolną 12.09.16, 09:10 Nie znam nikogo kto by kupował/sprzedawał, ale : mój mąż pokłócił się niedawno o politykę, ze swoim znajomym, który okazał się być zagorzałym pisowcem. W trakcie kłótni mąż wytknął m.in. ową ustawę o ziemi, a że znajomy posiada sporo leżących odłogiem hektarów ziemi rolnej, mąż zaproponował, że skoro znajomy nie widzi w ustawie nic złego, to niech mu sprzeda parę hektarów. I założyli się, czy jest to możliwe, czy nie. Po jakimś czasie znajomy zadzwonił do męża i powiedział: "Ha, ja miałem rację, co prawda nie mogę ci sprzedać paru hektarów naraz, ale mogę ci sprzedać 3 tys. m2, a za jakiś czas znowu tyle samo itd. Więc niesłusznie krytykowałeś tę ustawę, to jest dobra ustawa, a w razie czego można ją obejść" ) Odpowiedz Link Zgłoś
izak31 Re: Obrót ziemią rolną 12.09.16, 09:15 Jednak pokazuje to, że zwolennicy PiS-u mają cos z inteligencją.... Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Obrót ziemią rolną 12.09.16, 09:40 Nie może sprzedać 3 tys. Może sprzedać do 3 tys., ale żeby to zrobić to trzeba najpierw podzielić ziemię na działki wielkości 2999 m2, a na to nie zezwala inna ustawa. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Obrót ziemią rolną 12.09.16, 21:33 spanish_fly napisała: > Nie może sprzedać 3 tys. Może sprzedać do 3 tys., ale żeby to zrobić to trzeba > najpierw podzielić ziemię na działki wielkości 2999 m2, a na to nie zezwala inn > a ustawa. dokładnie tak. jak widać pierwszy sort ma tak wyprany mózg, ze na siłę upatruje tej dobrej zmiany ja również nie znam nikogo kto ostatnimi czasy kupił, lub sprzedał ziemię rolną. nic, zero. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 09:56 >ale mogę ci sprzedać 3 tys. m2, a za jakiś czas znowu tyle samo itd To niech się jeszcze dowie, czy mu pozwolą podzielić swój areał na takie działeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Obrót ziemią rolną 12.09.16, 09:34 Nie znam. Sama mam w planach zakup działki rolnej i nie wiem jeszcze, jak to przeprowadzę, bo formalnie rzecz biorąc nie ma prawa kupić tej ziemi. I to pomimo, iż mam działki sąsiadujące z tymi, które chcę kupić, pochodzę z rolniczej rodziny i pracowałam z rodzicami w gospodarstwie. Notariusz, z którą jestem w kontakcie twierdzi, że od momentu wprowadzenia nowej ustawy nie miała jeszcze ani jednej takiej transakcji. Moim zdaniem to jest po prostu oburzające, że człowiek we własnej ojczyźnie nie może sobie kupić kawałka ziemi. Odczuwam to jako drastyczne pozbawienie mnie części praw obywatelskich. Odpowiedz Link Zgłoś
bazia8 Re: Obrót ziemią rolną 12.09.16, 18:47 Dokładnie, ustawa jest niezgodna z ustawą geodezyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Obrót ziemią rolną 12.09.16, 23:47 Heh, jak tak dobrze pomyśleć to oburzające i nieobywatelskie jest to, że ktoś sobie może tak po prostu zawłaszczyć kawał ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 01:03 Zawłaszcza sobie obecna władza i przez nią wybrani. Ja pisałam o kupnie kawałka ziemi. Potępiasz wszelką własność? Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 02:27 Ziemia sie nie rozciaga, ludzi przybywa. To ze ktos moze sobie kupic kawal ziemi, jeziora, lasu, gory, ba cala wyspe, moze sobie odgrodzic plotem i nikt nie moze mu przez ten plot wejsc tylko dlatego, ze byl tam pierwszy jest modelem, ktory chyba niedlugo juz ma szanse sie bronic. Nie zrozum mnie zle, nie mam ochoty odbierac komus jego wlasnosci tylko po to, zeby przekazac te wlasnosc swoim zausznikom. Ba, obawiam sie nawet, ze nic nie bede musiala wiecej w tym temacie robic ani mowic, bo entuzjazm, z jakim doly spoleczne wyszarpuja od "wielkich bogaczy" to, co im sie w ich mniemaniu nalezy (patrz: 500+, uchodzcy, zmiany w strukturze demograficznej USA) zwiastuje, ze Rewolucja Francuska 2.0 jest coraz blizej. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 06:43 Uwazasz, ze najlepsze rozwiazanie, to powrot do PGRow? Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 07:20 Ja jestem właśnie takim żuczkiem, który próbuje dla siebie wyszarpać kawałek ziemi, żeby w razie jakiejś katastrofy mieć gdzie produkować żywność i skąd pozyskiwać drewno na opał, zamiast być skazanym na łaskę państwa i korporacji. Ale jak widać obecna władza robi, co się da, żeby to nie było możliwe. Nie z troski o obywateli czy szerzej ludzi, ale z pazerności i chorobliwej potrzeby trzymania innych pod butem. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 07:22 to może dokwaterowanie do mieszkań sublokatorów? znacjonalizowanie domków, itp. To już było. Na razie rolnicy stracili zdolność kredytową (bo ziemia rolna jako zastaw nie jest już przyjmowana przez banki, na niesprzedawalnej rzeczy nikt hipoteki nie ustanowi jeśli ma olej we łbie) a cała reszta możliwość i kupna i sprzedaży ziemi (z rolnikami włącznie). Są przepisy chroniące np. brzeg jeziora, ale rozumiem, że twoim zdaniem tych co np. mają grunt rolny koło autostrady też należało pozbawić prawa obrotu ziemią bo tak. To pozbawiono. Jak skończą się dopłaty unijne do rolników (a skończą się w ciągu około 5 lat) będzie większy dramat. Starych ludzi mających niesprzedawalną ziemię której nie są już w stanie uprawiać lub im się to nie opłaca (parę hektarów ziem 6 klasy). Wtedy wszystko skupi za marne renty państwo i znów będą PGR-y Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 09:58 W polskim prawie jest zapis, który nie pozwala odgrodzić sobie płotem jeziora. To kwestia bezpieczeństwa - jak Cię zniesie gdzieś w burzy, to musisz mieć prawo przybić do dowolnego miejsca na brzegu i je swobodnie opuścić. Znaczy, jeszcze jest taki zapis. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 09:59 i dobrze, że nie można kupić sobie jeziora Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Obrót ziemią rolną 12.09.16, 21:51 A wiesz, co bedzie, jak popracuja i wydadza wyrok niezgodny z pogladami pani Kempy? Ale jesli o to chodzi, to jestem spokojna. Poczekajmy jeszcze chwile, az rolnicy odkryja, ze nie moga wziac kredytu, bo nie maja ziemi pod zastaw. To nie bedzie jeden namiocik z transparentem "Beata, drukuj", zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 08:51 Zdechło i kwiczy. Na dodatek ludzie się zdziwili, bo np. chcieli ziemię dać pod zastaw kredytu hipotecznego, a banki wcale takich zastawów nie chcą i kredytów nie dają. Taka lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 09:00 to było do przewidzenia i pisano o tym często przed wejściem ustawy w życie. Nikt się nie przejął. OK. A teraz ziemia rolna w ogóle nie jest brana pod uwagę przy udzielaniu kredytów więc część rolników po prostu przestała mieć zdolność kredytową i tyle. Od 2020 r. bardzo prawdopodobne że nie będzie dopłat unijnych i wtedy nastąpi nacjonalizacja ziemi rolnej (starzy ludzie nie mogąc jej sprzedać na wolnym rynku ani przekazać dzieciom nie spełniającym warunków czy nie chcącym prowadzić przez 10 lat gospodarstwa będą ją za małe renty oddawać ANRowi) Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 09:32 Akurat dzieciom to ziemię można przekazać - lamenty opozycji jednak się w tym przypadku przydały bo faktycznie w pierwszej wersji ustawy nawet tego chciano ludziom odmówić. Tyle, że jeśli dzieci mają inne plany życiowe niż praca w gospodarstwie to nic im z tej ziemi, będącej czasem dorobkiem kilku pokoleń, nie przyjdzie. Bo mogą nigdy nie znaleźć chętnego kupca. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 09:43 Dlaczego można handlować każdą inną ziemią a rolną nie? Dlaczego miastowi mogą swoim majątkiem dysponować, a rolnicy nie? Nie chodzi przecież o utrzymanie stałego areału ziemi rolnej, bo to można zrobić w zupełnie inny sposób, bez robienia z rolników chłopów pańszczyźnianych (obecne prawo przewiduje, że każdy kto kupi ziemię rolną ma obowiązek przeprowadzić się do gminy w której się ona znajduje, mieszkać tam co najmniej 10 lat i osobiście ją uprawiać. Nie prawa jej w międzyczasie sprzedać - nawet osobom uprawnionym do zakupy zgodnie z ustawą. Gdyby się okazało, że nie dał rady tych 10 lat odrobić to państwo mu może ziemię po prostu odebrać. Kto w takiej sytuacji zdecyduje się zainwestować pieniądze w zakup ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 09:55 > Kto w takiej sytuacji zdecyduje się zainwestować pieniądze w zakup ziemi? Państwowa agencja, za bezcen. A jak już naskupuje, to się rynek uwolni. To wielki skok na kasę rolników imho. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 10:01 A jak nakupuje to wyda specjalne zezwolenia na zakup "swoim", którzy po uwolnieniu będą mogli to, co tanio kupili dobrze sprzedać. Dobra zmiana doszła do władzy, żeby zarobić, nieważne czyim kosztem. Dlatego może nie należy się również przywiązywać do reszty składników majątkowych - ileż to trzeba, żeby w podobny sposób zrobić skok na nieruchomości położone w miastach, środki zgromadzone na kontach bankowych, udziały w spółkach, itd. Jedna noc na uchwalenie odpowiedniej ustawy i po robocie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 10:06 > wyda specjalne zezwolenia na zakup "swoim", To już jest, kościół może skupować i czeka, żeby to zrobić za grosze. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 10:42 dlatego IKE i IKZE uważam za pułapkę na jelenie. Po skoku na OFE tylko idiota dałby się nabrać na to Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 10:43 a konto oszczędnościowe lepiej mieć w innym kraju unijnym (w ramach unii legalnie można mieć gdzie się chce) Odpowiedz Link Zgłoś
jdylag75 Re: Obrót ziemią rolną 13.09.16, 10:05 Zdaje się ze rolnicy to silny elektorat PiS, zatem to nie ofiary tylko ochotnicy. Jestem oburzona ustawą. Odpowiedz Link Zgłoś