Dodaj do ulubionych

Zagrożenie dysleksją C.d

14.09.16, 11:49
Syn lat 7. Błędy robi przeokrutne. Wie doskonale ze zdanie zaczyna się od dużej litery. Mimo to pisze z małej. Wie że w środku nie pisze się dużych liter jeśli nie jest to imię nazwa miasta itd. Mimo to nad każdym słowem się zastanawia i potrafił walnąć ni z tad ni zowąd duza litere. Nawet przepisujac robi czasen kilka błędów w 1 slowie. Albo brakuje "i", albo o zamieni z a. Albo zabraknie na końcu jakiejś litery. To jeszcze zwalilabym na nieuwagę i pospiech, ale niektóre wyrazy pisze tak że płakać mi się chce. Np. "jeździć " potrafi napisać jerzdziczi..."wchodzic" potrafi napisać wodziczi...O co tu może chodzić? Nie słyszy wogole głosek? Kiedy pytam jaki błąd ma w tym konkretnym słowie to o dziwo czyta słowo poprawne i nie ma pojęcia o co się czepiam i co niby miałby poprawić. Mało tego w jednej linijce potrafi napisać coś poprawnie a linijkę niżej tak spaprac to samo slowo, ze nie da się odczytać. czy to już pewna dysleksja?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Zagrożenie dysleksją C.d 14.09.16, 11:53
      Zbadaj dziecku porządnie wzrok.
      • asiula1987 Re: Zagrożenie dysleksją C.d 14.09.16, 16:47
        Wzrok zbadany -duża i poważna wada. Tylko czy sam wzrok wpkywa na tak ogromna ilosc błędów? Bardziej mi chodzi o wyrazy w których pisze takie niestworzone bzdury ze ręce opadają
    • 21mada Re: Zagrożenie dysleksją C.d 14.09.16, 11:55
      Jezyk polski - trudna jezyk. Daj dziecku luz, przeciez dopiero zaczal sie uczyc.

P.S. ni stąd, ni zowąd
    • lauren6 Re: Zagrożenie dysleksją C.d 14.09.16, 11:57
      Na pewno to masz małe dziecko, które dopiero uczy się pisać. Wyluzuj. Jeśli nawet za kilka lat zdiagnozuja mu dysleksje to nie jest koniec świata.
    • gama2003 Re: Zagrożenie dysleksją C.d 14.09.16, 11:59
      Możetak, może nie.
      Trzeba zbadać, obserwować. On ma dopiero 7 lat, uczy się tego wszystkiego, rozwija koordynację - pamięć, oko, ucho, rękę. Na taką ocenę jeszcze czas. Gdyby takie błędy robił nadal z kilka lat to byłby problem. Znam 10-15 latki z takimi problemami. I kompletną diagnozą dysleksji/dysortografii. Uczą się super, reguły pisowni recytują w nocy o północy. A piszą właśnie tak - i własnych błędów bez pokazania palcem nie widzą. Zapytane, jak co napisać, odpowiedzą bezblędnie.
      Znam 5 takich dzieci, podobnie funkcjonują w szkole.
      • asiula1987 Re: Zagrożenie dysleksją C.d 14.09.16, 16:51
        No właśnie syn jak pisze to mówi po cichu i słyszę, że mówi poprawnie, a za sekundę w każdym słowie kilka błędów
    • morekac Re: Zagrożenie dysleksją C.d 14.09.16, 11:59
      Od jak dawna jest teoretycznie piśmienny?
    • kalina_lin Re: Zagrożenie dysleksją C.d 14.09.16, 12:00
      Nie no, bez żartów. 7 lat. Nauka pisania. Skąd zdziwienie błędami?
      • asiula1987 Re: Zagrożenie dysleksją C.d 14.09.16, 16:54
        Może dlatego, że jak rozmawiam z mamami z klasy syna to nikt takich problemów nie ma. Wszystkie dzieci 5 i 6 ze wszystkiego, tylko moje takie biednesad
    • ichi51e Re: Zagrożenie dysleksją C.d 14.09.16, 12:04
      Daj mu zyc - ma 7 lat.
      Wspominam takie wierszyk ktory mielismy przepisac w szkole wyszlo mi tak
      Wonyska droga wonyska
      I za gonyska gonks

Przepisac!
      • ichi51e Re: Zagrożenie dysleksją C.d 14.09.16, 12:05
        Przepraszam w pierszwym wersie bylo "drog" bez a
    • rulsanka Re: Zagrożenie dysleksją C.d 14.09.16, 14:30
      Asiula, twój syn ma dużą wadę wzroku, prawda? Moim zdaniem na tym etapie dziecko może robić dziwaczne błędy w pisowni i to niekoniecznie zagrożenie dysleksją.
      • asiula1987 Re: Zagrożenie dysleksją C.d 14.09.16, 16:56
        Dzięki ja już panikuje jak zwykle. Może dlatego że reszta dzieci aż takich licznych błędów nie robi. Taki wyścig szczurów czuję. Ja oczywiście nie syn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka