Dodaj do ulubionych

Pkole nieobecnosc pytanie

16.09.16, 08:46
Czy jak dziecko nie idzie powinnam zadzwonic ze nie przyjdzie?
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 08:49
      Tak, jeśli chcesz, żeby ci odliczyli za posiłki. Jeśli ci to wisi, to nie dzwoń i głowy nie zawracaj.
      • ichi51e Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 08:51
        Wisi. Za to wkurzaloby mnie gdybym musiala tam dzwonic. Nie chce mi sie spowiadac za kazdym razem jak dziecka nie posylam. Na razie 2 razy nie poslalam i za kazdym razem dzwonili - niby z inna sprawa ale zawsze. I tak sie zastanawiam czy moze to trzeba dzwonic...?
        • lauren6 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 08:55
          To zależy od placówki. W jednym żłobku, do którego chodziło moje dziecko częste niezglaszanie nieobecności było podstawa do zerwania umowy.

Poza tym to chyba żaden problem wykonać telefon? Kulturalni ludzie tak robią.
          • oqoq74 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 09:10
            Placówki często wpisują w umowy absurdalne rzeczy, które nie są zgodne z przepisami.
        • ewa_mama_jasia Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 09:18
          Ja zgłaszałam. Po pierwsze zwrot za posiłki, po drugie - jeden z elementów normalnej, dobrej komunikacji pomiędzy rodzicem a wychowawczynią. Tak samo jak np. informowałam rano przy oddawaniu dziecka że np. miał złą noc, albo coś go wczoraj bolało, albo że jest podziębiony. Ale ja nie traktowałam wychowawczyń jako zło konieczne.
        • lokitty Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:54
          Ja bym zadzwoniła. Ten nieszczęsny obiad się zmarnuje wink.
          W naszym przedszkolu wymagano pisemnego usprawiedliwienia powyżej kilku dni, mogło być od rodzica, mogło być od lekarza.
          Bardzo prosili, żeby zadzwonić rano i powiedzieć, a ponieważ jak młoda już zachorowała, to wiedziałam, że do jutra cudownie nie ozdrowieje, zgłaszałam od razu nieobecność do końca tygodnia.
          Teoretycznie przedszkole ma służyć głównie pracującym na etacie rodzicom, więc jak dziecko nie przychodzi, bo Wam się nie chciało, to będzie to źle odebrane.
      • beata985 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 09:01
        nigdy nie dzwoniłam, posiłków podczas nieobecności nie miałam zaliczonych....
    • kozica111 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 08:52
      Każda taka placówka ma swoje zasady; u nas w obecnej 0 jest tak że brak informacji przez okres kilku dni skutkuje poinformowaniem przez nauczyciela dyrekcji i odpowiednich służb smile
      • kozica111 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 09:02
        A w starym przedszkolu był system elektroniczny - wystarczyło zaznaczyć nieobecność, to był dobry sposób, wygodny.
      • ichi51e Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 09:03
        W 0 to rozumiem w koncu uczeszczanie jest obowiazkowe.
      • oqoq74 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 09:08
        Co to znaczy kilka dni? Rozumiem, gdy placówka sama zainteresuje się dlaczego dziecka nie ma, telefon do rodzica, ok. Ale zawiadomienie służb?
        • kozica111 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 09:16
          Dokładnie 3, przyznam ze nie wnikałam w szczegóły, ale rozumiem to tak ze o ile interwencja dyrekcji nic nie wyjaśni zawiadamiają wyżej (kuratorium, policja? nie wiem).
          • oqoq74 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 09:26
            Pierwsze słyszę o takich procedurach. A jakąś podstawę prawną Wam podali?
            • ichi51e Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:15
              To zapewne www.prawo.vulcan.edu.pl/przegdok.asp?qdatprz=akt&qplikid=1
              • oqoq74 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:20
                To jest oczywiste, że obowiązuje placówkę uso. Ale pytałam o konkretną podstawę tak daleko idących działań. Zawiadomienie służb po 3 dniowej nieusprawiedliwionej nieobecności.
            • nowi-jka Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:18
              u nas jesli dziecko bez poinformowania nie zglasza sie miesiac do placówki to wzywaja słuzby, moim zdaniem powinno byc duzo krócej
              Jesli cos sie wydarzyło nawet strasznego typu wypadek, szpital smierc, to naprawde w którym momencie juz człwoiek lub bliscy zaczyna/ją ogarniać sytuacje i moga poinformowac ze dziecka nei ebdzie przez x czasu a jacys rodzice złapia tzw cug w piciu to za miesiac mozna zagłodzic dziciaka itp
              • oqoq74 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:28
                Ile?
                • nowi-jka Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:54
                  miesiąc, chyba ustawa to reguluje ze gdy dziecko z obowiazkiem szkolnym bez powiadomienia o jego nieobecnosci przez miesiac musi być zgłoszone policji czy posrednio kuratorium. Nie sprawdzałam czy rzeczywiscie to ustawa reguluje ale nie mam problemu z wykoannien jednozdaniowego telefonu nawte jesli zostawiałam dziecko w domu z lenistwa
                  • oqoq74 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:02
                    Ale nie chodzi o telefon. Sama też zgłaszałam nieobecności syna.
                    Co innego jednak takie stawianie sprawy, że po 3 dniach zawiadamiane są służby. To jest przesada. I w ustawie nie ma mowy o takim prawie dyrekcji czy placówki.
                    Miesiąc nieusprawiedliwionej nieobecności to jednak inna sytuacja niż 3 dni..
                    • nowi-jka Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:17
                      ale ja nic o 3 dniach nie mówiłam
                      • oqoq74 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:24
                        Ale pisałaś, że powinni reagować szybciej niż po miesiącu, a kozica pisała o 3 dniach i ja do tego się odnosiłam.
                        • sfornarina Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:44
                          oqoq74 nie rozumiem, dlaczego tak strasznie Cię irytuje fakt, że powinno się zgłosić nieobecność dziecka.
                          Naprawdę tak ciężko jest wykonać telefon? Wybierasz numer, łączy Cię przez kilka sekund: "dzień dobry, jestem mamą Zdzisi Ka, dziś i jutro nie będzie jej w przedszkolu bo cośtamcośtam." Odkładasz słuchawkę, załatwione.

Rzucasz się, jakby chodziło co najmniej o wysłanie trzyosobowej delegacji do przedszkola z odręcznie napisaną informacją, a nie o błyskawiczny telefon smile

Podstawy dobrego wychowania i szacunek do czyjejś pracy wymaga poinformowania, że dziecka do przedszkola nie wysyłasz. Ciekawe, jakbyś Ty reagowała, gdyby panie nie informowały Cię, że kluczowej opiekunki nie będzie przez tydzień, grupa idzie na wycieczkę, najlepsza koleżanka dziecka przenosi się do innej grupy etc.
                          Czasem naprawdę kawrto wyjąć kij z d.py, by i Tobie i ludziom naookoło żyło się lepiej.
                          • oqoq74 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:49
                            Czasem zamiast się rzucać i atakować, wystarczy przeczytać post ze zrozumieniem. Zauważyłabyś, że sama napisałam, iż informowałam p-kole o nieobecnościach syna i tego nie kwestionuję.
                            Kwestionuję natomiast procedurę zawiadamiania służb po 3 dniowej nieusprawiedliwionej obecności.
                            Zadałam pytanie o podstawę prawną, nie dostałam odpowiedzi. W uso nie ma na ten temat słowa, jest o konsekwencjach dłuższych nieusprawiedliwionych nieobecnościach w przypadku obowiązku szkolnego czy przedszkolnego, ale nie o 3 dniowej.

• sfornarina Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:56
                              > Kwestionuję natomiast procedurę zawiadamiania służb po 3 dniowej nieusprawiedliwionej obecności.
                              > Zadałam pytanie o podstawę prawną,

Szczerze mówiąc nie interesuje mnie podstawa prawna w takim przypadku.
                              Jeśli matka malutkiego dziecka nie ma na tyle przyzwoitości, by w ciągu TRZECH DNI zawiadomić przedszkole dlaczego dziecka tam nie posłała, to wysłanie do jej domu służb uważam za jak najbardziej usprawiedliwione.
                              • oqoq74 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:58
                                Już widzę jak do domu Iksińskich wybiera się policja lub pani z pcpr, bo Jasia nie ma 3 dzień w przedszkolu.
                          • ichi51e Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 17:39
                            no u nas nic nie informuja. nawet nie wiem co dzieci robily (typu czy malowaly czy byly na podworku) nie wiem jak dzieci sie nazywaja do sali mi wejsc nie wolno etc.
                            • ichi51e Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 17:40
                              bylo tylko ze o 9 zaczynaja zajecia i po 9 dzieci nie beda wpuszczane.
                            • ginger.ale Re: Pkole nieobecnosc pytanie 17.09.16, 07:18
                              A pytasz?

U nas rysunki kazdej grupy sa wywieszane na tablicach w holu i na drzwiach grupy.
                              • ichi51e Re: Pkole nieobecnosc pytanie 17.09.16, 07:43
                                Nie pytam bo nie mam kogo. Panie wyprowadza mi dZiecko i jest tyle ile zajmuje odcinek czasu od "dziecko zobaczylo matke-matka i dziecko stykneli sie" (0,5sec) rano z kolei widzimy sie tyle ile zajmuje oderwanie dziecka od framugi i zamkniecie drzwi. Mniej wiecej tyle czasu ile wypowiedzenie "niech pani juz idzie"
                                • ginger.ale Re: Pkole nieobecnosc pytanie 17.09.16, 12:41
                                  No to faktycznie jakieś dziwne klimaty.
                                  Ja tam pytałam, ale same z siebie też zawsze mówią czy zjadł czy malował, że wycinac nie lubi etc
                        • nowi-jka Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:47
                          no ale miedzy 3 dni a miesiac to jednak jest sporo mozliwosci np nieobecnosc dłuzsza niż tydzien ma byc zgłoszona, zwolneinie lekarskie pracodawcy tez masz dostarczyc w okreslonym terminie, nie utrudniłoby to za bardzo zycia. Pewnie ze to niewiele zmieni bo dziecko z siniakami zostanei w domu a mamusia gzrecznie zadzwoni ze ma katar ale jesli pomogłoby chociazby tylko w 1 przypadku, to czy nei warto zeby 100000 mam wykonało tel?
                          • oqoq74 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:56
                            Powtarzam jeszcze raz, nie chodzi mi o samo informowanie, bo to uważam za normalne.
                            Gdyby faktycznie istniał przepis zobowiązujący placówkę i dyrektora do takich działań już po 3 dniowej nieobecności, to byłoby to powszechne. A tak nie jest.
                            I z punktu widzenia bezpieczeństwa dziecka, które podnosisz, taki zapis nie daje gwarancji kontroli nad tym czy dziecko nie jest bite, bo zawsze rodzic może zgodnie z wytycznymi przedszkola zadzwonić i powiedzieć, że Kasia dziś nie przyjdzie, bo ma katar.
    • marcowa_aprilla Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 09:09
      ja dzwonie albo mowie jak odbieram. Niby nie trzeba ale uwazam ze wypada. Jesli ci sie nie chce kazdorazowo to pogadaj z nimi ze dziecka czasem nie bedzie i zeby sie nie przejmowali. Umow sie moze ze bedziesz zglaszac jakies dluzsze nieobecnosci.
    • fifiriffi Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 09:12
      u nas zawsze sie dzwoni do 7, bo katering smile

własnie jestem zdziwiona, bo płaci sie z góry za wakacje i pomyliłam terminy , syn w tygodniu w którym był zapisany, nie chodził i o dziwo dostałam zwrot kasy.

• fifiriffi Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 09:15
        aaaa, u nas nie mogę poinformować, o nieobecności na dzień nast, kiedy wiem,że go nie będzie. Musze pisać sms do 7 dnia nast.
    • kalina_lin Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 09:27
      U nas się wysyła smsa. Jeśli się wyśle przed 7 rano w dniu nieobecności, to nie naliczają za posiłki.
    • mid.week Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 09:31
      Ja nigdy nie dzwoniłam. W tym okresie najwięcej się choruje, gdyby każdy rodzic dzwonił musieliby zrobić osobną linię i etat do odbierania połaczeń wink Obiady były odliczane automatycznie.
    • kai_30 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 09:38
      U nas był dziennik elektroniczny, zaznaczało się nieobecność rano (można było od razu na cały tydzień np. w przypadku choroby, można było też podać przyczynę nieobecności). Przed wprowadzeniem systemu dzwoniłam - jakoś tak mi się wydaje, że wypada, zwrot za posiłki swoją drogą, a swoją logistykę takie zgłoszenie ułatwia - panie w kuchni wiedzą, że muszą przygotować X kanapek mniej.
    • sfornarina Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 09:47
      Powinnaś.
      Ja zawsze dzwoniłam,bez zastanawiania się, czy przedszkole tego wymagało, czy nie. Przecież inaczej będą się zastanawiać, czy coś się stało, czy dziecko chore, czy jak?
      No po prostu nie wyobrażam sobie przedszkola nie poinformować.
    • thea19 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:01
      my mielismy system elektroniczny. sluzyl m.in do zglaszania nieobecnosci (mozna bylo wybrac dowolne dni naprzod w bierzacym miesiacu)
    • seniorita_24 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:10
      Dzwonię chyba, że zapomnimy lub zaśpimy.
    • stonkamarnotrawna Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:10
      W żłobku mojej córki, w umowie jest zapis, że nieobecność dziecka należy zgłosić do godzi 8.30 w danym dniu. Można to zrobić sms, emailem, telefonicznie . Trzylrotne nie zgłoszenie nieobecnosci może skutkować rozwiązaniem umowy. Nigdy nie mam problemu z przekazaniem info o nieobecności córki w żłobku.
      • oqoq74 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:44
        Takie zapisy są niezgodne z prawem.
    • aagnes Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:11
      Wypada zadzwonić, nie wyobrazam sobie nie zadzwonić.
      ale ja starej daty jestem, wiec moze w dzisiejszych czasach gdy moda jest na manie wszystkich gdzies to pewnie modne jest nie dzwonic.
    • berdebul Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:14
      Powinnaś. I weź poprawkę, na to co w mediach. Nieobecności w kratkę, bez uprzedzenia są podejrzane. Może czekasz aż dzieciakowi znikną ślady? Na miejscu przedszkolanki też bym dzwoniła, a gdyby tych nieobecności było sporo, a zachowanie dziecka niepokojące to informowalabym odpowiednie służby.
      • ichi51e Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:21
        W tym tygodniu nie bylo go juz 3 dni (pon wt i dzis). Powiedzialam ze nie bedzie na razie chodzil regularnie (bo ma tez inne zajecia rano, festiwal sie zbliza czasem chce go wziac do ludzi itp) nie wiem czy mam sie za kazdym razem przypominac...?
        • panterarei Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:28
          Hehe. No to wszystko jasne. W pon i wt nie był, bo byłaś w ciągu alkoholowym po wekendzie, a dziś znów zaczynasz, panie już dzwonią do mopsu wink wink
        • lokitty Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:02
          Wiesz, to dziwnie może zostać odebrane wink.
          U mnie córka na 3 miesiące nieszczęsnej przygody z przygotowaniem 5-latka była tylko 12 dni. Resztę przechorowała i to ciężko - wtedy zaczęły się na dobre te ropne katary i wiecznie zatkany nos.
          Wszystko ładniutko zgłaszałam, a i tak dyrekcja dopatrzyła się, że zapisałam dziecko tylko na podstawę. Paniusia stwierdziła, że mogę sobie zabrać dziecko do szkolnej zerówki, a nie zajmować miejsce (halo, miałam działalność gospodarczą, zarabiałam, pracowałam, opłacałam zus i takie tam) - bo MOGĘ SOBIE POZWOLIĆ NA TO, ŻEBY TYLE CHOROWAŁO I TYLE NIE PRZYCHODZIŁO.
          Dla mnie to było kuriozalne, bo takiego np. zapalenie oskrzeli z temperaturą i antybiotykiem mi. 7 dni to raczej nikt sobie nie wybiera dla przyjemności, no i trudno puszczać takie małe dziecko w takim stanie do przedszkola ,a jak antybiotyk skończył się np. w środę, to i tak lekarz pisał sam z siebie zaświadczenie np. do końca tygodnia.
          Generalnie takie podejście państwowego przedszkola było dla mnie kopem, żeby szukać dziecku placówki innego rodzaju, w końcu chyba znalazłam wink.
          • ichi51e Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:42
            Moje i tak z zalozenia chodzi tylko na podstawe (do 13) nikt mi nie sugerowal ze nie moze.
            • oqoq74 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:59
              Bo może chodzić tylko na podstawę, nie ma obowiązku posyłać dziecko na więcej godzin, jeśli nie ma takiej potrzeby.
              • lokitty Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 12:17
                Oczywiście, że nie ma obowiązku.

W praktyce miałam podgaduszki, że dziecko doszło na 1 rok do przeładowanej grupy (28 dzieci było, przez większość dnia 1 pani), a WSZYSCY ponoć podpisali umowy na 8, 9 godzin, to najwidoczniej mi przedszkole nie jest potrzebne. W zerówce w rejonie najwidoczniej były wolne miejsca, obie panie dyrektorki koleżaneczki (rejon brał dzieci właściwie tylko z tego przedszkola na dobrą sprawę) trzymały rękę na pulsie.
                To był moment, kiedy moja 6-latka miała przymusowo znaleźć się w szkole - i w naszym mieście władze apelowały (bo się popłaczę ze wzruszenia), żeby 5-latki do tej pory nie chodzące do przedszkoli szły do szkół, do zerówek i "nie zabierały miejsca" (u nas co roku ok. 300 dzieci ubiegających się nie dostaje miejsca w przedszkolu).
                Pewnie, że jakbym dziecka nie zabrała, to nie byłoby podstawy do wypisania - usprawiedliwienia były terminowe i na bazie zaświadczeń lekarskich, córka była chora niemal cały czas, pochodziła 3 dni i zalegała z gorączką.
                Ale zabrać sama chciałam z tych koszmarnych warunków i po prostu dostałam impuls, żeby to zrobić, tym bardziej, że wisiało mi nad głową, że dzieciak siedzi w nieciekawych warunkach i nic a nic się tam nie nauczy (nawet podręcznika 5-latki nie miały, tylko jakieś kserówki, których panie nie chciały mi dać odkserować wink).
                Nie żałowałam ani jednej chwili, że wypisałam dziecko.
      • panterarei Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:24
        Przedszkolanki by chyba w paranoję wpadły.. dzieci zazwyczaj nie ma bo chorują. Maltretowane dziecko można po zachowaniu wyłonić,
    • panterarei Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:20
      Tak. Zazwyczaj Masz podane do której, żeby odjeli stawkę żywieniowa. O tym,że dobre wychowanie też nakazaloby uprzedzić nie wspomnęsmile
    • mamma_2012 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:20
      Powinnaś zapytać w przedszkolu, chociaż nikt ci głowy nie urwie jak nie poinformujesz. Może wystarczy mail lub SMS. Świadomość ile dzieci będzie ułatwia pracę.
      U nas, kiedy jest najmniej dzieci panie nie robią najfajniejszych zajęć, czekają jak się towarzystwo wychoruje.
    • memphis90 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:36
      Ja nie dzwoniłam. Przecież wychowawczyni widzi, że dziecka nie ma. A telefon i tak był tylko do sekretariatu, w którym nikt nie urzędował non-stop. Przy dłuższych nieobecnościach- tak, ale 1-2 dni się nie zgłaszało.
    • wuika Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:40
      Wypadałoby zadzwonić. Ja informuję, korona mi z głowy nie spadnie. Nie wiem, czy nasze przedszkole ma jakieś specjalne procedury na wypadek dziwnych bądź długich nieobecności.
    • afro.ninja Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:40
      Dzwoniłam, chocby dlatego, zeby nie naliczali kasy za posiłki. Moje duzo opuszczało, nikt nigdy nei dzwonił, nawet nie chcieli zaswiadczen od lekarza, ze dziecko zdrowe. Lubilam wysylac smsa do nauczycielki, ale to zazwyczaj w sytuacjach, kiedy dziecka nie mialo byc w przedszkolu przez dłuższy czas.
    • aamarzena Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 10:46
      Ja mam w umowie, że jeśli zadzwonić do 9 to nie naliczają za wyżywienie. Jeśli planujemy wyjazd, wizytę u lekarza to zazwyczaj zgłaszam z wyprzedzeniem. Kiedy chore to pierwszego dnia dzwonię, że nie będzie ich np. do końca tygodnia.
      U siostrzeńca jest na odwrót - przy śniadaniu liczenie dzieci i kogo nie ma tego nie uwzględniają. Jeśli chce się przeprowadzic dziecko po śniadaniu trzeba wcześniej zgłosić. To chyba pozostałość dawnych czasów, kiedy telefon mial mało kto i trudno byłoby zgłaszać nieobecności telefonicznie.
    • aguar Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:01
      Pamiętacie historię tej dziewczynki, która zmarła zostawiona przez ojca w samochodzie? Gdyby tam był obowiązek zgłaszania nieobecności do pewnej godziny, a w razie niezgłoszenia dzwonionoby z przedszkola do rodziców, nie byłoby tej tragedii.
      • lokitty Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:04
        Racja. To są zdarzenia dosłownie jedne na milion, ale widać, że jednak się zdarzają. Albo rodzic ma wyjść z dzieckiem do przedszkola i zasłabnie w domu, bo cukrzyca, epilepsja, cokolwiek. I taki telefon do następnej osoby na liście może dosłownie uratować komuś życie.
      • oqoq74 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:05
        Tak, najlepiej jakby państwo i instytucje myślały za dorosłych ludzi.
    • dziennik-niecodziennik Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:37
      zależy jak jest w danym przedszkolu. u nas codziennie sprawdzają obecność i odliczają dniówki za nieobecności automatycznie, ale w niektorych trzeba zgłosić żeby miec odliczone.
      i u nas się nieobecności do tygodnia nie zgłasza. przedszkole zakłada ze jak dziecka nie ma to widac chore. dopiero jak jest dłuższa nieobecność to dzwonią sie pytac co sie dzieje.
    • julita165 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 11:45
      Ja dzwonie. Nawet nie tyle chodzi o posiłki ( choć przy dłuższej nieobecności to jednak może zrobić się pieniądz ) ile o to, że przeciez robią tam jakies plany i chyba dobrze wiedzieć ile dzieci będzie obecnych.
    • ginger.ale Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 12:44
      Powinnaś, jeśli Panie na zebraniu wskazaly to jako formę zgłoszenia nieobecności.
      U nas mailem do 9 lub w zeszycie w przedszkolu.

Pominawszy wątek jedzenia idącego w kubeł, Panie chcą wiedzieć czy np. czekać ze spacerkiem po śniadaniu na Grzesia czy nie. Jeśli grupa niewielka, a w sezonie jesiennym rodzice olewają wychowawczynie, to mogą się wkurzać. Telefon, sms -krócej niż post na forum.
    • 18lipcowa3 Re: Pkole nieobecnosc pytanie 16.09.16, 18:03
      Matko bosko tyle sie na tym pkolem nadumałaś i nadal nie wiesz?
      Tak - zgłasza się.
      masz problemy,,,,,,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka