Dodaj do ulubionych

Zaskoczone postawą Węgrów?

02.10.16, 19:57
Referendum mają w głębokim poważaniu. Chyba pokazali środkowy palec Orbanowi.
Obserwuj wątek
    • nangaparbat3 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 02.10.16, 20:11
      O, naprawdę? A ile % glosowalo? Jeszcze do mnie nie dotarlo, ale dzięki za informację, ciesze się bardzo.
      • kfugktru23 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 02.10.16, 20:18
        Mniej niż 50%. 1,5 godziny przed zamknięciem mniej niż 40%.
        • asia-loi Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 02.10.16, 21:10
          kfugktru23 napisał:

> Mniej niż 50%. 1,5 godziny przed zamknięciem mniej niż 40%.

Taka mała frekwencja będzie oznaczała, że referendum jest nieważne.
          • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 08:52
            asia-loi napisała:

> Taka mała frekwencja będzie oznaczała, że referendum jest nieważne.
            Kukiz ma wskazówkę. Oni tak strasznie chcą referendum
        • afro.ninja Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:42
          Z tego co widzialam w tivi, to chyba 43 i jakis przecinek. 98 procent przeciw uchodzcom.
    • amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 09:01
      nie, nie jestem zaskoczona. nie wiem, czy społeczeństwo coś pokazało Orbanowi czy też nie, bo poparcie ma. ogólnie uważam, że coś się złego dzieje w społeczeństwach postkomunistycznych. u nas podobnie - na wybory chodzą nieliczni, i potem jest co jest. ja pamiętam przymus głosowania, i to na jedną i słuszną opcję i teraz, skoro mam wybór, zawsze z niego korzystam. na podobne referendum też bym poszła.

nie byłam glosować tylko raz, w referendum uwłaszczeniowym, bo miałam zbyt mało wiedzy, żeby głosować.
      • livia.kalina Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 16:19
        Nic nie zrozumiałeś. Referendum było fasadowe, jak mniej więcej fasadowa jest demokracja na Węgrzech. Pytanie było sformułowane :"Czy chcesz, żeby cię gwałciły hordy smagłych byczków, czy też wzięli cię w obronę prawdziwi patrioci". Za mała frekwencja to środkowy palec dla Orbana.
    • joa66 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 09:07
      Miłe, ale Orban już zapowiedział, że oleje brak frekwencji i będzie działał zgodnie z wolą większości która przyszła.
    • mdro Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 09:08
      W ogóle urządzanie referendum w systemie, w którym o jego ważności decyduje 50% frekwencja, ma sens w bardzo niewielu przypadkach, tj. wówczas, gdy a) decydujący o jego przeprowadzeniu chcą, by nie uzyskało poparcia; b) jest bardzo silna zgoda społeczna na poparcie i jednocześnie ludzie uważają sprawę za bardzo ważną. Te ok. 40%, które poszło zagłosować na Węgrzech, to i tak dużo.
    • madame_edith Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 10:41
      Tam to referendum zostało tak populistycznie sformułowane, że opozycja namawiała zdaje się do jego bojkotu.
      • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 11:19
        o, tvpis próbuje to inaczej przedstawić, że niby Węgrzy powiedzieli NIE. Jaka manipulacja!
        • amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 11:55
          nie nazwałabym tego manipulacją. przecież ci, którzy poszli do urn, powiedzieli NIE. mówią tez, że referendum nie jest ważne. nie doszukuj się.
          • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:14
            amarili napisał(a):

> nie nazwałabym tego manipulacją. przecież ci, którzy poszli do urn, powiedzieli
            > NIE. mówią tez, że referendum nie jest ważne. nie doszukuj się.

mówienie że Węgrzy powiedzieli NIE, gdy referendum jest nieważne jest czystą manipulacją
            • amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:26
              dla mnie byłoby manipulacją, gdyby nie dopowiedziano, że referendum jest nieważne.

o naszych wyborach poniżej 50% frekwencji też się tak mówiło - Polacy wybrali. ja zawsze jestem zdania, że wybrani nie Polacy, ale glosujący. i to oczywiście jest róznica, niemniej potocznie używa się takich sformułowań. na konkurencyjnych stacjach bynajmniej niezwiązanych z PIS podobnie mówią - Węgrzy wybrali.
              • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:30
                amarili napisał(a):

> dla mnie byłoby manipulacją, gdyby nie dopowiedziano, że referendum jest niewa
                > żne.
                ach łaskawcy, to że referendum było nieważne jest najistotniejsze nie uważasz? dodatkowo można podać wynik tego niewaznego referendum.
                • amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:33
                  ale takie informacje były podawane, o co więc chodzi? sama dzisiaj czytałam w jednym z serwisów - Węgrzy wybrali - referendum nieważne.

myślę, że tu bardziej ktoś z redaktorów ma kłopoty z językiem polskim, bo trudno mi uwierzyć w to, że niepisowski serwis celowo daje taki tytuł w jakimś tam celu.

dla mnie - skoro referendum nieważne, to Węgrzy nie wybrali. oczywiście bez podtekstu - zostajesz w domu , to też glosujesz - choć to w przypadku referendum akurat prawda.
                  • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:39
                    amarili napisał(a):

> ale takie informacje były podawane, o co więc chodzi? sama dzisiaj czytałam w j
                    > ednym z serwisów - Węgrzy wybrali - referendum nieważne.
                    w TVPIS? tam jest przekaz że Węgrzy powiedzieli, że nie chcą uchodźców.
                    • amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:47
                      nie ogladałam dzisiaj TVP mówiąc szczerze.

ale masz tu pierwszego lepszego linka - przekaz ten sam, i to w tytule.

fakty.interia.pl/swiat/news-referendum-ws-uchodzcow-wegrzy-powiedzieli-nie,nId,2284224
                      • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:52
                        amarili napisał(a):

> nie ogladałam dzisiaj TVP mówiąc szczerze.

a ja siedze dzis w domu i sobie ogladam TVP i przekazuję swoje wrażenia, zresztą teraz juz przekaz jest inny niz rano wink
                        • amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:58
                          ja cały czas na polsacie wink od roku nie oglądam TVP i nie słucham radia, bo się nie da po prostu.

i z racji, że słyszałam i czytałam to samo w róznych mediach, myślę, że to jest jednak sprawa językowa i takie robienie sensacji z tego, że Węgrzy powiedzieli NIE.

podobnie z brexitem bylo, tylko tam frekwencja jest wiążąca.
                          • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:00
                            amarili napisał(a):

> i z racji, że słyszałam i czytałam to samo w róznych mediach, myślę, że to jes
                            > t jednak sprawa językowa i takie robienie sensacji z tego, że Węgrzy powiedziel
                            > i NIE.

a ja mysle że to świadoma manipulacja TVP
                            • amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:03
                              być może.

ale czy reszta mediów też świadomie manipuluje? interia nie jest chyba związana z pisem, a przekaz taki sam.
                              • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:19
                                amarili napisał(a):

> ale czy reszta mediów też świadomie manipuluje?
                                tego nie wiem, pisałam o TVPIS
                                • amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:21
                                  no właśnie - o ile media związane pisem można podejrzewać o celowe przedstawienie sprawy akurat w taki sposób, to czy inne także? jak widzisz, nie jest to tylko przekaz w TVP.
                                  • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:25
                                    amarili napisał(a):

> no właśnie - o ile media związane pisem można podejrzewać o celowe przedstawie
                                    > nie sprawy akurat w taki sposób, to czy inne także? jak widzisz, nie jest to t
                                    > ylko przekaz w TVP.

Ja pisze że TVP moim zdaniem manipuluje, Ty że inne media nie a TVP nie oglądasz. O co Ci w zasadzie chodzi?
                                    • amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:29
                                      zupełnie o nic mi nie chodzi big_grin big_grin big_grin

jeszcze raz. od początku.

dwa media mówią /piszą to samo.

oskarżasz jedną o manipulację. OK - ale co z ta drugą? tez manipuluje czy nie?

• mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 14:00
                                        amarili napisał(a):

> dwa media mówią /piszą to samo.

ale skąd wiesz co mówi TVP? no przeciez nie ogladasz!
                                        • amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 14:04
                                          jasno to napisałaś big_grin chyba, że nie mogę Ci wierzyć na słowo smile
                                          • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 14:15
                                            amarili napisał(a):

> jasno to napisałaś big_grin
                                            tak mi sie wydawało, że jasno to napisałam: w TVP powiedziano, że Węgrzy powiedzieli NIE emigrantom.
                                            Na innych mediach jednak tak tego nie przedstawiono, weszłam na TVN24, Interię....
                      • snakelilith Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 14:12
                        Manipulacją jest także tytuł Referendum w sprawie uchodźców, bo pytanie referendum brzmiało: "Czy chce Pan/Pani, by Unia Europejska mogła zarządzić, również bez zgody parlamentu, obowiązkowe osiedlanie na Węgrzech osób innych niż obywatele węgierscy?".
                        Tam nie ma ani słowa o tym, co Węgrzy myślą o uchodźcach, a tylko o postanowieniach Unii Europejskiej.
    • bywalec.hoteli Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 11:51
      Przecież 98% zagłosowało na NIE.
    • komorka25 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 11:52
      Jesli chodzi o wynik - nie, jeśli o frekwencję - tak. Wróciłam z Węgier tydzień temu i jako najbardziej żywe wspomnienie mam tysiące banerów, bilboardów i plakatów wzywających do powiedzenia 2 października "nie". Były WSZĘDZIE. Sądziłam, że to sie przełoży na frekwencję, choćby po to, żeby zagłosować na "tak", bo rozmawiając z opozycjonistami ciągle słyszałam, że trzeba pójśc i pokazać Orbanowi, że nie ma racji.
      • snakelilith Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:16
        Nie musieli głosować na tak. Wystarczy, że nie poszli zagłosować. W ten sposób referendum nie ma ważności i jest wbrew temu co mówi Orban polityczną porażką rządu. Orban mocno się przeliczył i pewnie teraz tej akcji żałuje. Na Węgrzech bowiem ciągle jeszcze istnieje opozycja i ta fakt tego bardzo drogiego badania opinii publicznej (te banery i plakaty sporo kosztowały) wykorzysta we własnych celach. Niektórzy w swoich zapędach dyktatorskich zapominają, że rząd można zmienić.
        • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:19
          snakelilith napisała:

> Nie musieli głosować na tak. Wystarczy, że nie poszli zagłosować.
          dokładnie! i to jest właśnie manipulacja.
    • rerekum1 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:00
      Frekwencja 43%, to chyba nie odbiega znacząco od średniej lokalnej?
    • volta2 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:02
      no całkiem niedawno w warszawce też nawoływano do bojkotu referendum.
      frekwencji nie było, hania w glorii chwały dostała kolejny mandat do nierządu i po ilu? 2 latach mamy w ratuszu to co mamy.

no ale platforma nie kazali iść na referendum bo demokracja jest tylko taka jak platforma mówili, a mówli że hania sprawdza się świetnie. dziś paniusie latają w czerni bo boją sie projektu obywatelskiego. takie tam demokratki... bojące się demokracji.
      • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:17
        volta2 napisała:

> no całkiem niedawno w warszawce też nawoływano do bojkotu referendum.
        > frekwencji nie było, hania w glorii chwały dostała kolejny mandat do nierządu i
        > po ilu? 2 latach mamy w ratuszu to co mamy.

nawoływać każdy może, ważne co ludzie zadecydowali.
        Ja jestem zadowolona z HGW

• volta2 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:37
          naprawdę ważne co ludzie zdecydowali?

to świetna wiadomość dla fanów pisu. może przepchną tę zakazaną aborcję, maja większość, w końcu to ludzie zdecydowali.
          • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:41
            volta2 napisała:

> to świetna wiadomość dla fanów pisu.

a to jakies odkrycie? myslisz, że ktos o tym nie wiedział? tongue_out
            • volta2 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:48
              no myślę, że głównie ty

• mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:55
                volta2 napisała:

> no myślę, że głównie ty

tak sobie myslisz..... no cóż, zabronić Ci nie mogę wink
                • volta2 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:14
                  To nie ja jestem dzis w czerni i nie ja szukam manipulacji nt. bialego protestu.
                  • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:20
                    volta2 napisała:

> To nie ja jestem dzis w czerni i nie ja szukam manipulacji nt. bialego protestu

a ja jestem w czerni. Czy neguję tym jakikolwiek wynik wyborów?
                    • volta2 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:31
                      demokratka w czerni dziś? a czegóż się boisz? większości?

czy może chcesz wyliczać że to nie większość, bo to tylko sławetne 20% głosowało?
                      • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 14:05
                        volta2 napisała:

> demokratka w czerni dziś? a czegóż się boisz? większości?

ja mysle że wiekszośc ma podobne zdanie do mnie, co nie oznacza że taki chory projekt mniejszości może przejśc i tego owszem sie boję.

• volta2 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 15:43
                          ja mysle że

tak sobie myslisz..... no cóż, zabronić Ci nie mogęsmile
                          • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 15:50
                            volta2 napisała:

> tak sobie myslisz..... no cóż, zabronić Ci nie mogęsmile

no nie możesz....
    • anorektycznazdzira Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:55
      Ponad 40% głosowało? Toż to bardzo, bardzo dużo!
      pl.wikipedia.org/wiki/Referendum_w_Polsce_w_2015_roku
      • mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:57
        anorektycznazdzira napisała:

> Ponad 40% głosowało? Toż to bardzo, bardzo dużo!
        ale co z tego? za mało, żeby wynik był wiążący.
      • snakelilith Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:58
        Nie ważne czy dużo, ważne czy wystarczająco dużo. A w tym przypadku nie wystarczy. Wynik referendum jest nieważny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka