mama303 02.10.16, 19:57 Referendum mają w głębokim poważaniu. Chyba pokazali środkowy palec Orbanowi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nangaparbat3 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 02.10.16, 20:11 O, naprawdę? A ile % glosowalo? Jeszcze do mnie nie dotarlo, ale dzięki za informację, ciesze się bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
kfugktru23 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 02.10.16, 20:18 Mniej niż 50%. 1,5 godziny przed zamknięciem mniej niż 40%. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 02.10.16, 21:10 kfugktru23 napisał: > Mniej niż 50%. 1,5 godziny przed zamknięciem mniej niż 40%. Taka mała frekwencja będzie oznaczała, że referendum jest nieważne. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 08:52 asia-loi napisała: > Taka mała frekwencja będzie oznaczała, że referendum jest nieważne. Kukiz ma wskazówkę. Oni tak strasznie chcą referendum Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:42 Z tego co widzialam w tivi, to chyba 43 i jakis przecinek. 98 procent przeciw uchodzcom. Odpowiedz Link Zgłoś
amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 09:01 nie, nie jestem zaskoczona. nie wiem, czy społeczeństwo coś pokazało Orbanowi czy też nie, bo poparcie ma. ogólnie uważam, że coś się złego dzieje w społeczeństwach postkomunistycznych. u nas podobnie - na wybory chodzą nieliczni, i potem jest co jest. ja pamiętam przymus głosowania, i to na jedną i słuszną opcję i teraz, skoro mam wybór, zawsze z niego korzystam. na podobne referendum też bym poszła. nie byłam glosować tylko raz, w referendum uwłaszczeniowym, bo miałam zbyt mało wiedzy, żeby głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 16:19 Nic nie zrozumiałeś. Referendum było fasadowe, jak mniej więcej fasadowa jest demokracja na Węgrzech. Pytanie było sformułowane :"Czy chcesz, żeby cię gwałciły hordy smagłych byczków, czy też wzięli cię w obronę prawdziwi patrioci". Za mała frekwencja to środkowy palec dla Orbana. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 09:07 Miłe, ale Orban już zapowiedział, że oleje brak frekwencji i będzie działał zgodnie z wolą większości która przyszła. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 09:08 W ogóle urządzanie referendum w systemie, w którym o jego ważności decyduje 50% frekwencja, ma sens w bardzo niewielu przypadkach, tj. wówczas, gdy a) decydujący o jego przeprowadzeniu chcą, by nie uzyskało poparcia; b) jest bardzo silna zgoda społeczna na poparcie i jednocześnie ludzie uważają sprawę za bardzo ważną. Te ok. 40%, które poszło zagłosować na Węgrzech, to i tak dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 10:41 Tam to referendum zostało tak populistycznie sformułowane, że opozycja namawiała zdaje się do jego bojkotu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 11:19 o, tvpis próbuje to inaczej przedstawić, że niby Węgrzy powiedzieli NIE. Jaka manipulacja! Odpowiedz Link Zgłoś
amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 11:55 nie nazwałabym tego manipulacją. przecież ci, którzy poszli do urn, powiedzieli NIE. mówią tez, że referendum nie jest ważne. nie doszukuj się. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:14 amarili napisał(a): > nie nazwałabym tego manipulacją. przecież ci, którzy poszli do urn, powiedzieli > NIE. mówią tez, że referendum nie jest ważne. nie doszukuj się. mówienie że Węgrzy powiedzieli NIE, gdy referendum jest nieważne jest czystą manipulacją Odpowiedz Link Zgłoś
amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:26 dla mnie byłoby manipulacją, gdyby nie dopowiedziano, że referendum jest nieważne. o naszych wyborach poniżej 50% frekwencji też się tak mówiło - Polacy wybrali. ja zawsze jestem zdania, że wybrani nie Polacy, ale glosujący. i to oczywiście jest róznica, niemniej potocznie używa się takich sformułowań. na konkurencyjnych stacjach bynajmniej niezwiązanych z PIS podobnie mówią - Węgrzy wybrali. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:30 amarili napisał(a): > dla mnie byłoby manipulacją, gdyby nie dopowiedziano, że referendum jest niewa > żne. ach łaskawcy, to że referendum było nieważne jest najistotniejsze nie uważasz? dodatkowo można podać wynik tego niewaznego referendum. Odpowiedz Link Zgłoś
amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:33 ale takie informacje były podawane, o co więc chodzi? sama dzisiaj czytałam w jednym z serwisów - Węgrzy wybrali - referendum nieważne. myślę, że tu bardziej ktoś z redaktorów ma kłopoty z językiem polskim, bo trudno mi uwierzyć w to, że niepisowski serwis celowo daje taki tytuł w jakimś tam celu. dla mnie - skoro referendum nieważne, to Węgrzy nie wybrali. oczywiście bez podtekstu - zostajesz w domu , to też glosujesz - choć to w przypadku referendum akurat prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:39 amarili napisał(a): > ale takie informacje były podawane, o co więc chodzi? sama dzisiaj czytałam w j > ednym z serwisów - Węgrzy wybrali - referendum nieważne. w TVPIS? tam jest przekaz że Węgrzy powiedzieli, że nie chcą uchodźców. Odpowiedz Link Zgłoś
amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:47 nie ogladałam dzisiaj TVP mówiąc szczerze. ale masz tu pierwszego lepszego linka - przekaz ten sam, i to w tytule. fakty.interia.pl/swiat/news-referendum-ws-uchodzcow-wegrzy-powiedzieli-nie,nId,2284224 Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:52 amarili napisał(a): > nie ogladałam dzisiaj TVP mówiąc szczerze. a ja siedze dzis w domu i sobie ogladam TVP i przekazuję swoje wrażenia, zresztą teraz juz przekaz jest inny niz rano Odpowiedz Link Zgłoś
amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:58 ja cały czas na polsacie od roku nie oglądam TVP i nie słucham radia, bo się nie da po prostu. i z racji, że słyszałam i czytałam to samo w róznych mediach, myślę, że to jest jednak sprawa językowa i takie robienie sensacji z tego, że Węgrzy powiedzieli NIE. podobnie z brexitem bylo, tylko tam frekwencja jest wiążąca. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:00 amarili napisał(a): > i z racji, że słyszałam i czytałam to samo w róznych mediach, myślę, że to jes > t jednak sprawa językowa i takie robienie sensacji z tego, że Węgrzy powiedziel > i NIE. a ja mysle że to świadoma manipulacja TVP Odpowiedz Link Zgłoś
amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:03 być może. ale czy reszta mediów też świadomie manipuluje? interia nie jest chyba związana z pisem, a przekaz taki sam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:19 amarili napisał(a): > ale czy reszta mediów też świadomie manipuluje? tego nie wiem, pisałam o TVPIS Odpowiedz Link Zgłoś
amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:21 no właśnie - o ile media związane pisem można podejrzewać o celowe przedstawienie sprawy akurat w taki sposób, to czy inne także? jak widzisz, nie jest to tylko przekaz w TVP. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:25 amarili napisał(a): > no właśnie - o ile media związane pisem można podejrzewać o celowe przedstawie > nie sprawy akurat w taki sposób, to czy inne także? jak widzisz, nie jest to t > ylko przekaz w TVP. Ja pisze że TVP moim zdaniem manipuluje, Ty że inne media nie a TVP nie oglądasz. O co Ci w zasadzie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:29 zupełnie o nic mi nie chodzi jeszcze raz. od początku. dwa media mówią /piszą to samo. oskarżasz jedną o manipulację. OK - ale co z ta drugą? tez manipuluje czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 14:00 amarili napisał(a): > dwa media mówią /piszą to samo. ale skąd wiesz co mówi TVP? no przeciez nie ogladasz! Odpowiedz Link Zgłoś
amarili Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 14:04 jasno to napisałaś chyba, że nie mogę Ci wierzyć na słowo Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 14:15 amarili napisał(a): > jasno to napisałaś tak mi sie wydawało, że jasno to napisałam: w TVP powiedziano, że Węgrzy powiedzieli NIE emigrantom. Na innych mediach jednak tak tego nie przedstawiono, weszłam na TVN24, Interię.... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 14:12 Manipulacją jest także tytuł Referendum w sprawie uchodźców, bo pytanie referendum brzmiało: "Czy chce Pan/Pani, by Unia Europejska mogła zarządzić, również bez zgody parlamentu, obowiązkowe osiedlanie na Węgrzech osób innych niż obywatele węgierscy?". Tam nie ma ani słowa o tym, co Węgrzy myślą o uchodźcach, a tylko o postanowieniach Unii Europejskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 11:51 Przecież 98% zagłosowało na NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 11:52 Jesli chodzi o wynik - nie, jeśli o frekwencję - tak. Wróciłam z Węgier tydzień temu i jako najbardziej żywe wspomnienie mam tysiące banerów, bilboardów i plakatów wzywających do powiedzenia 2 października "nie". Były WSZĘDZIE. Sądziłam, że to sie przełoży na frekwencję, choćby po to, żeby zagłosować na "tak", bo rozmawiając z opozycjonistami ciągle słyszałam, że trzeba pójśc i pokazać Orbanowi, że nie ma racji. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:16 Nie musieli głosować na tak. Wystarczy, że nie poszli zagłosować. W ten sposób referendum nie ma ważności i jest wbrew temu co mówi Orban polityczną porażką rządu. Orban mocno się przeliczył i pewnie teraz tej akcji żałuje. Na Węgrzech bowiem ciągle jeszcze istnieje opozycja i ta fakt tego bardzo drogiego badania opinii publicznej (te banery i plakaty sporo kosztowały) wykorzysta we własnych celach. Niektórzy w swoich zapędach dyktatorskich zapominają, że rząd można zmienić. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:19 snakelilith napisała: > Nie musieli głosować na tak. Wystarczy, że nie poszli zagłosować. dokładnie! i to jest właśnie manipulacja. Odpowiedz Link Zgłoś
rerekum1 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:00 Frekwencja 43%, to chyba nie odbiega znacząco od średniej lokalnej? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:02 no całkiem niedawno w warszawce też nawoływano do bojkotu referendum. frekwencji nie było, hania w glorii chwały dostała kolejny mandat do nierządu i po ilu? 2 latach mamy w ratuszu to co mamy. no ale platforma nie kazali iść na referendum bo demokracja jest tylko taka jak platforma mówili, a mówli że hania sprawdza się świetnie. dziś paniusie latają w czerni bo boją sie projektu obywatelskiego. takie tam demokratki... bojące się demokracji. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:17 volta2 napisała: > no całkiem niedawno w warszawce też nawoływano do bojkotu referendum. > frekwencji nie było, hania w glorii chwały dostała kolejny mandat do nierządu i > po ilu? 2 latach mamy w ratuszu to co mamy. nawoływać każdy może, ważne co ludzie zadecydowali. Ja jestem zadowolona z HGW Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:37 naprawdę ważne co ludzie zdecydowali? to świetna wiadomość dla fanów pisu. może przepchną tę zakazaną aborcję, maja większość, w końcu to ludzie zdecydowali. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:41 volta2 napisała: > to świetna wiadomość dla fanów pisu. a to jakies odkrycie? myslisz, że ktos o tym nie wiedział? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:55 volta2 napisała: > no myślę, że głównie ty tak sobie myslisz..... no cóż, zabronić Ci nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:14 To nie ja jestem dzis w czerni i nie ja szukam manipulacji nt. bialego protestu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:20 volta2 napisała: > To nie ja jestem dzis w czerni i nie ja szukam manipulacji nt. bialego protestu a ja jestem w czerni. Czy neguję tym jakikolwiek wynik wyborów? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 13:31 demokratka w czerni dziś? a czegóż się boisz? większości? czy może chcesz wyliczać że to nie większość, bo to tylko sławetne 20% głosowało? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 14:05 volta2 napisała: > demokratka w czerni dziś? a czegóż się boisz? większości? ja mysle że wiekszośc ma podobne zdanie do mnie, co nie oznacza że taki chory projekt mniejszości może przejśc i tego owszem sie boję. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 15:43 ja mysle że tak sobie myslisz..... no cóż, zabronić Ci nie mogę Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 15:50 volta2 napisała: > tak sobie myslisz..... no cóż, zabronić Ci nie mogę no nie możesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:55 Ponad 40% głosowało? Toż to bardzo, bardzo dużo! pl.wikipedia.org/wiki/Referendum_w_Polsce_w_2015_roku Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:57 anorektycznazdzira napisała: > Ponad 40% głosowało? Toż to bardzo, bardzo dużo! ale co z tego? za mało, żeby wynik był wiążący. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Zaskoczone postawą Węgrów? 03.10.16, 12:58 Nie ważne czy dużo, ważne czy wystarczająco dużo. A w tym przypadku nie wystarczy. Wynik referendum jest nieważny. Odpowiedz Link Zgłoś