Dodaj do ulubionych

Jestem głodna!!!!

19.10.16, 22:45
Co jest?? od paru dni ssie mnie na maksa, NIGDY tak nie miałam, standardowe menu: jedna bułka na śniadanie, lunch, podwieczorek/przegryzka i kolacja późno, albo i bardzo późno (też jedna bułka).

Dziś prócz śniadania zjadłam lunch na szybko (dewolaj z serem, ziemniaki i surówka), wróciłam z roboty głodna, więc zjadłam gołąbka z ziemniakami tuż przed 18tą i właśnie się zorientowałam, że jestem piekielnie głodna! Co gorsza, uświadomiłam sobie, że tak mam od paru dni.

Co jest? organizm szykuje się do snu zimowego i magazynuje zapasy....? czy lecieć zbadać tarczycę? tongue_out
Obserwuj wątek
    • fornitta69 Re: Jestem głodna!!!! 19.10.16, 23:44
      Lec zbadac wink Albo sie podziel ze mna apetytem bo ostatnio cos nie moge jesc sad
      • koronka2012 Re: Jestem głodna!!!! 19.10.16, 23:48
        Się śmiej, właśnie zeżarłam parówkę i kanapkę, i z 5 herbatników na zagrychę - i nadal jestem głodna sad A reszta bułek zamrożona.

Ki czort? w innym przypadku wskazałabym stres, ale ja akurat w stresie nie mogę nic przełknąć.
        • fornitta69 Re: Jestem głodna!!!! 19.10.16, 23:50
          Pasozyty, ciaza, pms... No sporo jest opcji i nie wszystkie fajne tongue_out
          • koronka2012 Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 00:55
            Ciąża i pms odpadają, dzięki mirenie (choć nie wiem czy to ujawniać, za chwilę może być ścigane z urzędu). Pasożytów się w parę dni też raczej nie nabawiłam bo i nie miałam gdzie....
            To nie jest mały głód, mnie normalnie ssie. Dziwne.
            Eee, nie lubię spać na głodniaka, jogurcik se jeszcze strzelę dla zdrowotności, co mi pozostało...
            • fornitta69 Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 02:31
              Ale pasozyty chyba dluzej niz kilka dni sie rozwijaja zanim zglodnieja? wink
    • kaz_nodzieja Re: Jestem głodna!!!! 19.10.16, 23:57
      Zjedz bakalii i orzechów.
      • 3-mamuska Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 01:30
        Albo bedziesz chora( przeziębiona, ja tak mam kilka dni przed choroba, tyle ze mam chęć na zupy , i wyłazi mi opryszczka i wtedy wiem) albo twoj organizm szykuje sie do zimny.
        Ze 2 kg tłuszczu zapasu robi. Albo ci czegoś brakuje, jakis składników i sie domaga.
        Moze wlasnie zwiększ jedzenie białka, kasz, i warzyw. Zobacz kilka dni .
    • saszanasza Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 08:04
      1/ Zjedz na śniadanie jajecznicę z dwóch jajek na boczku z kromką pieczywa pełnoziarnistego, zobacz ile wytrzymasz.
      2/ Kup sobie orzechy i przegryzaj jak zaczyna cię ssać.
      3/ Kup mleko kokosowe i nasiona chia wsyp łyżkę do kubka, zalej mlekiem dodaj trochę cytryny i łyżeczkę miodu wstaw do lodówki (musi napęcznieć orzez ok godzinę) i jak wyżej, wypij jak cię zaczyna ssać.
      4/ Generalnie staraj się jeść mniej a częściej: dobre jest też avokado, na kolację białka (sery)
      5/ Zrezygnuj ze słodyczy koniecznie i z przetworzonych produktów.

No, i powinno przestac ssaćwink
      • koronka2012 Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 19:56
        saszanasza napisała:

> 1/ Zjedz na śniadanie jajecznicę z dwóch jajek na boczku z kromką pieczywa pełn
        > oziarnistego, zobacz ile wytrzymasz.

Rano po bułce nie jestem głodna do 13-14tej. Nie widzę sensu jeść więcej na śniadanie.

> 2/ Kup sobie orzechy i przegryzaj jak zaczyna cię ssać.

Orzechy jadam jako przegryzkę, z łakomstwa, ale nie zamiast posiłku.

> 3/ Kup mleko kokosowe i nasiona chia wsyp łyżkę do kubka, zalej mlekiem dodaj t
        > rochę cytryny i łyżeczkę miodu wstaw do lodówki (musi napęcznieć orzez ok godzi
        > nę) i jak wyżej, wypij jak cię zaczyna ssać.

Pomijając, że nie znoszę kokosa to zasadniczo jaki to ma cel? żeby oszukiwać głód?

> 4/ Generalnie staraj się jeść mniej a częściej: dobre jest też avokado, na kola
        > cję białka (sery)

To co podałam jest jakimś ekstremum, które nie zdarza się na co dzień. Sugerowałaś, że na śniadanie jadam za mało, więc się trochę zagubiłam.

> 5/ Zrezygnuj ze słodyczy koniecznie i z przetworzonych produktów.

ZA NIC!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! co to byłoby za życie bez czekolady???

Ważę 58 kg - tak dla jasności, gdyby ktoś podejrzewał, że chodzi mi o walkę z nadwagą.
        • saszanasza Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 21:47
          koronka2012 napisała:

> saszanasza napisała:
          >
          >

Skoro zanegowałaś wszystko co napisałam i to jeszcze w sposób chamski, to na jaką cholerę szukasz rad. Bujaj się dalej ze swoim głodem albo jedz co tam chcesz, nie widzę sensu, żeby ci cokolwiek tłumaczyć. I tak wiesz lepiej. Powodzenia.
          • fornitta69 Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 22:41
            Nie wiem w ktorym miejscu ona niby napisala cos chamsko...za to twoj post...no szczyt kultury to to nie jest tongue_out I jaka obrazalska big_grin
            • saszanasza Re: Jestem głodna!!!! 21.10.16, 07:10
              fornitta69 napisała:

> Nie wiem w ktorym miejscu ona niby napisala cos chamsko...za to twoj post...no
              > szczyt kultury to to nie jest tongue_out I jaka obrazalska big_grin

Nie jestem obrażalska, denerwują mnie osoby, ktore właściwie nie wiadomo jakich rad oczekują.
              Nie jestem wróżką, nie wiem czy lubi kokosy czy nie znosi, czy najada się na śniadanie czy nie, czy uwzględnia jedzenie nasion chia, które de facto "zapychaczami" nie są, bo są bardzo odżywcze, czy nie. Skoro orzechy jada jako przegryzkę z łakomstwa, to niech orzechy zastąpi posiłkiem.
              Absolutnie nie wiem o co dziewczynie chodzi skoro w dwóch miejscach sugeruje, że bez sensu jest jedzenie dla oszukania głodu (chociaż zarówno orzechy jak i napój z chia to nie słodka czekolada i chipsy. Jeżeli nie chce "oszukiwać",jest głodna a nie chce "zapychaczy", to niech je sobie normalne posiłki. Nie widzę problemu.Albo niech idzie do lekarza, może jest od tego ssania chora. Mam nadzieję, że pomogłam.
              • koronka2012 Re: Jestem głodna!!!! 21.10.16, 21:00
                saszanasza napisała:

> Nie jestem obrażalska, denerwują mnie osoby, ktore właściwie nie wiadomo jakich
                > rad oczekują.

A zauważyłaś może taki znaczek "tongue_out" na końcu mojej wypowiedzi ?
                Zasadniczo stosuje się przy tekstach z przymrużeniem oka.
          • beata985 Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 22:45
            saszanasza napisała:

> koronka2012 napisała:
            >
            > > saszanasza napisała:
            > >
            > >
            >
            > Skoro zanegowałaś wszystko co napisałam i to jeszcze w sposób chamski, to na ja
            > ką cholerę szukasz rad. Bujaj się dalej ze swoim głodem albo jedz co tam chcesz
            > , nie widzę sensu, żeby ci cokolwiek tłumaczyć. I tak wiesz lepiej. Powodzenia.

zjedz snickersa......suspicious
        • klamkas Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 23:17
          >Rano po bułce nie jestem głodna do 13-14tej. Nie widzę sensu jeść więcej na śniadanie.

A to rano jest kiedy?

Czytając co napisałaś myślę, że masz trochę pokręcony metabolizm (bo organizm się tak przyzwyczaił), a teraz dopadła cię zbliżająca się zima, albo jakiś "skok rozwojowy" w sensie hormonalno-metabolicznym (to zmienia się z wiekiem i nie ma znaczenia, że 3 tygodnie temu tak nie miałaś).

Ogólnie - spróbowałabym jeść więcej i bardziej kalorycznie (ale z niskim IG) od rana. Nic dziwnego, że organizm domaga się kilku obiadów, jeśli od pobudki do 14 dostaje białą bułę, kiedyś musi nadgonić. Czasami nie chodzi o to, żeby jeść kiedy się jest głodnym, tylko żeby zapobiegać napadom głodu, które następują później.

Waga nie ma tu nic do rzeczy, zdrowie jest ważne.
          • koronka2012 Re: Jestem głodna!!!! 21.10.16, 21:20
            No ale ja się budzę 8.30-9.... więc do 13-14 to chyba akurat? Dziwi mnie że po śniadaniu (skromnym jak widać) czuję się syta parę godzin, a teraz od pół godziny mnie ssie choć o 18 wrąbałam naprawdę wielką michę spaghetti carbonara?

Metabolizm mogę mieć pokręcony tongue_out Teraz najwidoczniej spalanie z niewiadomych powodów mocno mi przyspiesza wieczorami.

Jesień...? może faktycznie organizm potrzebuje tłuszczu na zimę tongue_out chyba powinnam odkręcić kaloryfery i zamknąć okno, może wróci do normy.
            • klamkas Re: Jestem głodna!!!! 21.10.16, 21:23
              To nie spalanie przyspiesza wieczorami, tylko organizm po całym dniu niedożywienia/złego żywienia domaga się nadrobienia strat (bo wie, że przed nim kolejne x godzin głodu - sen).
    • biankao Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 08:09
      Ja tak miałam na początku ciazy.
    • rulsanka Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 08:12
      Jesz za mało, za rzadko, za mało wartościowe (więcej białka, więcej warzyw, więcej zdrowych tłuszczy). To i głodna jesteś. Jeśli chodzisz spać o 11 to ostatni posiłek nie powinien był o 18 stej tylko o 20stej.

1 gołąbek? Żeby się najeść, to "gołąbek" musiałby być gołębiem, na pół talerza.
      • koronka2012 Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 19:50
        Odpowiem zbiorczo:
        To, co jem doskonale mi wystarczało do zeszłego tygodnia i zaspokajało moje zapotrzebowanie (bez 2 obiadów naturalnie)tongue_out
        Gołąbek i ziemniaki to normalna porcja obiadowa, to nie jakaś przystaweczka na ząb.
        Owoce pojadam jako przegryzkę między posiłkami. Na zmianę ze słodyczami. Nie wiem co to są zdrowe tłuszcze, i chyba nie chcę wiedzieć smile
        Ostatni posiłek jadam czasem po 24.
        Mam mirenę, więc w ciąży nie jestem, a uwalniane hormony uzupełniają braki (jeśli to klimakterium)
        Za pełnoziarnistym pieczywem nie przepadam, jadam białe.
        Tarczycę badałam parę miesięcy temu, i było ok (choć wiadomo, że się mogło zmienić)
        Ważę 58 kg.
        • rulsanka Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 21:31
          Zdrowe tłuszcze to tłoczone na zimno oleje roślinne (kokosowy, oliwa, olej z lnianki, z dyni) oraz masło, niektórzy twierdzą że również smalec.
          Dzięki tłuszczowi nie jest się głodnym.
        • zona_glusia Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 21:37
          koronka2012 napisała:
          > To, co jem doskonale mi wystarczało do zeszłego tygodnia i zaspokajało moje zap
          > otrzebowanie
          Jeśli tak nagle poczułaś głód to może, wybacz to porównanie smile, jesteś jak mój kot, który świetnie przeczuwał nadchodzący mróz lub tylko ochłodzenie i kilka dni wcześniej jadł jak szalony.
    • kwietniowka2011 Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 09:05
      jak się zje byle jakie śniadanie to potem się włącza odkurzacz
      może zamiast bułek coś pełnoziarnistego?
      ja bym powiedziała, że nie tarczycę ale cukier zbadaj (krzywą cukrową), choć to nadczynność tarczycy też może być
    • beata985 Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 20:04
      zima się zbliża, organizm potrzebuje zapasu sadła...tongue_out
    • roksanka_3 Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 21:51
      Poczytaj jakie dolegliwości lub choroby wiążą się z ssaniem w żołądku. To co czujesz to może wcale nie głód. A tak poza tym twoje menu jest bardzo ubogie, składa się głównie z wegli prostych więc nie ma się co dziwić ze glodna jesteś. ...parowka? No proszę Cię...
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Jestem głodna!!!! 20.10.16, 22:54
      U mnie normalka. Im więcej jem, tym bardziej jestem głodna tongue_out Na szczęście mogę sobie pozwolić suspicious
    • hermenegilda_zenia Re: Jestem głodna!!!! 21.10.16, 21:55
      Zima idzie, organizm przed zimą przygotowuje zapasy tłuszczyku, coby się ogrzać. Normalka
    • klubgogo Re: Jestem głodna!!!! 21.10.16, 22:06
      Tez tak mam od paru tygodni. Chce mi się ciągle jeść. Jak co roku jesienią. Przechodzi w grudniu, jak dla mnie to brak słońca i potrzeba zimowych zapasów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka