Dodaj do ulubionych

ematka wie wszystko?

26.10.16, 17:23
Mam takie malusie miedziane miseczki. Używam ich jako codziennej zastawy, a konkretnie nakładam do nich sosy- musztardy i inne takie. Niestety, strasznie zbrzydły, pociemniały, pozieleniały, i to nierównomiernie. Jak je uratować?
Obserwuj wątek
    • oqoq74 Re: ematka wie wszystko? 26.10.16, 17:27
      Spróbuj cytryną i sodą, albo solą. Zrób pastę i tym czyść.
    • klamkas Re: ematka wie wszystko? 26.10.16, 17:29
      Sól z octem, albo soda z octem (opcjonalnie z sokiem z cytryny). Niestety trzeba robić dość często, bo czysta miedź szybko pokrywa się patyną, szczególnie w wilgotnym środowisku (dlatego jeśli chcesz stosować jako naczynie, to żywotność wydłuży stosowanie do suchych produktów, nie do sosów).
    • triismegistos Re: ematka wie wszystko? 26.10.16, 17:53
      Pomogło! Pasta z soku z cytryny i soli i błyszcza jak psu nos! Jesteście niezawodne jednak smile
      • oqoq74 Re: ematka wie wszystko? 26.10.16, 17:55
        Jak to niewiele człowiekowi potrzeba do zadowoleniasmile
    • aqua48 Uwaga! 26.10.16, 18:15
      triismegistos napisała:

> Mam takie malusie miedziane miseczki. Używam ich jako codziennej zastawy, a kon
      > kretnie nakładam do nich sosy- musztardy i inne takie. Niestety, strasznie zbrz
      > ydły, pociemniały, pozieleniały, i to nierównomiernie. Jak je uratować?

Jak je już wypolerujesz to odstaw na półkę, nie używaj do nakładania jedzenia zwłaszcza sosów. Ten zielonkawy nalot to grynszpan - jest szkodliwy dla zdrowia.
      • klamkas Re: Uwaga! 26.10.16, 18:20
        A jakieś konkrety? (nigdy nie słyszałam, żeby patyna była szkodliwa dla zdrowia, chętnie poczytam dlaczego, a nie widzę zbyt wielu informacji w sieci)
        • oqoq74 Re: Uwaga! 26.10.16, 18:36
          Miedź zachodzi w reakcję z różnymi związkami w jedzeniu, tak powstaje ta patyna. Dlatego nowoczesne garnki miedziane, w środku mają zwykle cienką warstwę stali szlachetnej.
          • klamkas Re: Uwaga! 26.10.16, 18:38
            To, że miedź reaguje z różnymi związkami nie musi oznaczać, że te związki są szkodliwe dla zdrowia. Dlatego pytam konkrety smile.
            • issa-a Re: Uwaga! 26.10.16, 18:55
              no ale to, że każde naczynie, uzywane do jedzenia, powinno mieć informacje o przydatności do kontaktu z żywnoscią, to wiesz?
              Jesli nie ma odpowiedniego znaczka to ja jednak nie wkładam tam żywności.
              A do czyszczenia takich produktow sa odpowiednie środki. Ja, do listw, uzywam środka kiwi - raczej nie kojarzy sie z żywnoscią. Tez potem błyszcza się jak psu...nos.
              https://image.ceneo.pl/data/products/2200406/f-kiwi-plyn-do-czyszczenia-mosiadzu-i-miedzi-150ml.jpg?=2b7b5
            • oqoq74 Re: Uwaga! 26.10.16, 18:57
              Reaguje z kwasami i tworzą się związki, które mogą wywołać np. biegunki, nudności, a niektóre w dużych ilościach otruć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka