Dodaj do ulubionych

Moje dziecko chodzi w trampkach

02.11.16, 12:23
do szkoły. Tak - ma inne, cieplejsze buty. Ale nie chce się jej przebierać. Tak - wytłumaczyłam, że utrudnia prace sprzątaczkom, że będzie chorować siedząc kilka godzin w mokrych nogach w szkole itd... itp.... jak grochem o scianę. Dziś założyła trapery ponieważ ja byłam w domu gdy wychodziła do szkoły. Jutro ani mnie ani męża nie będzie od 6 rano - zatem zapewne pójdzie w swoich ulubionych trampkach sad
Kilkulatki się chociaż słuchają, nastolatki już nie koniecznie. Co robi Emama w kwestii butów zimowych dla niej (właśnie zamierzam kupić wszystkim obuwie zimowe)

a) gdera i wymaga noszenia butów odpowiednich do pogody
b) cieszy sie, ze ma tak oszczędne dziecko, któremu jedne trampki wystarczą na cały rok - za pieniądze przeznaczone na jej buty zimowe kupuje sobie dobry trunek, żeby zabić wyrzuty sumienia spowodowane patrzeniem na własne dziecko w trampkach w środku zimy?
c) .... jakaś mądra podpowiedź
Obserwuj wątek
    • stacie_o Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 12:33
      Chowam? A parę do zmiany zostawiam u pani woźnej z przykazaniem, że ma wydzielać rano i odbierać wieczorem.
      • niktmadry Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 12:39
        Nie sądzę by woźna chciała pilnować jej butów. To już gimnazjum, nie podstawówka. W szkole - gdy widzę kogoś kto nie przebiera butów - wręczają delikwentowi listę zakupów środków chemicznych do czyszczenia podłogi. Dziecko musi je dostarczyć do szkoły. Podoba mi się taka kara. Oczywiście w sytuacji gdy dzieć poświęca na to swoje kieszonkowe. Ale mojej jakoś jeszcze nie przyłapali. Jak do wywiadówki nic się nie zmieni to chyba sama podpowiem wychowawcy.
        • beata985 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 03.11.16, 00:02
          niktmadry napisał(a):

> Nie sądzę by woźna chciała pilnować jej butów. To już gimnazjum, nie podstawówk
          > a. W szkole - gdy widzę kogoś kto nie przebiera butów - wręczają delikwentowi l
          > istę zakupów środków chemicznych do czyszczenia podłogi. Dziecko musi je dostar
          > czyć do szkoły. Podoba mi się taka kara. Oczywiście w sytuacji gdy dzieć poświę
          > ca na to swoje kieszonkowe.

plus wymycie jakiegoś kawałka powierzchni płaskiej...wink
    • solejrolia Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 12:37
      MAM TO SAMO!
      W zeszłym roku cały rok, i zimą również chodziła (tzn woziłam ją i odbierałam ze szkoły samochodem jak padał śnieg, czy snieg z deszczem, bo wtedy na rower nie wsiada, ale jak jest sucho, to zima lato jeździ na rowerze, tak również w styczniu, w trampkach).
      w tym roku wkurzona kupiłam jej cieplejsze adidasy, czy inne nike, i ...czekamy od 2 miesiecy, bo sie zgapiłam, że idą z chin, liczę na to, że zaakceptuje je (jak patrzyła na aukcje allegro, to zaakceptowała, teraz pytanie czyw realu też tak będzie). w między czasie mąż pojechał kupić jakieś ciepłe bardziej wojskowe buciory, przymierzyła, powiedziała OK, ale dziś rano patrzę- jednak wyszła z domu w trampkach.

zatem- niktmądry, sama nie jesteś, a ja przy okazji wygadałam się, i ciut mi lepiej! smile
      • niktmadry Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 12:41
        DZięki. Mi też lepiej. Tylko widzisz - moje dziecko nie ma ani jednej pary butów, których by przed zakupem nie przymierzała i nie zaakceptowała osobiscie. Wszystkie kupowane z nią, wszystkie jej się podobały i jak mówiła "będzie nosić" i co.... i mogę je sobie na allegro wystawić bo i tak nie używane sad
        • chocolate_cake Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 15:44
          Moja też miała kiedyś taki etap sad
          • beata985 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 03.11.16, 00:06
            moja też zeszłą zimę przelaała w trampka, później to już się cieszyła m, że nie wydałam kasy na zimowe buty a te kilka dni, które były naprawdę zimowe przechodziła w moich...wink
    • beataj1 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 12:39
      Zeszłą zimę przeleciałam w trampkach i w adidasach (kozaków ze strychu nawet nie ściągnęłam) - adidasy były na zimniejsze dni.
      W stopy mi zwykle ciepło. Np kalosze nosiłam z powodzeniem do temperatury -10 (choć z wkładką filcową).
      Może Twoje córka też z tych "ciepłych" i po prostu nie marznie.
      Fakt że przemoczone buty to inna sprawa - ale jeśli nie ma mokrych i nie jest jej zimno to przecież nic sie nie dzieje.
      • solejrolia Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 12:45
        Jesteś dorosła, i wiesz doskonale, czy Ci ciepło, czy zimno, no i adidasy, jak porządne, to też ok. z kaloszami mam podobnie.
        Natomiast tu był ewidentnie nastoletni ośli upór, granie nam na nosie i lenistwo
        (nie chce mi się nosić butów na zmianę, a wy i tak nie jesteście w stanie upilnować, żebym zmieniała te buty)
        • beataj1 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 13:05
          No ale to można ocenić czy to jest kwestia bycia ciepłym (bo np córka chodzi po domu na bosaka i nie marznie) a czy to kwestia mody. Jeżeli ciepła to bym zrozumiała.
          Jeśli głupiej mody to może jakoś wyjść jej na przeciw - mój luby ma skórzane conversy z misiem w środku. A ostatnio widziałam na wyprzedaży coś takiego, nawet przymierzałam ale były dla mnie za ciepłe.
          https://markowebuty.com.pl/wp-content/uploads/2015/08/Czerwone-wysokie-trampki-Converse.jpg
          One z tyłu mają suwak - i są naprawdę wygodne w zakładaniu. I jeszcze miały pieeekny zółlty kolor.

Oczywiście tylko matka oceni z którym przypadkiem mamy do czynienia. Ale może to jakieś rozwiązanie.
        • tak_to_nowy_nick Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 13:08
          solejrolia napisała:

> Jesteś dorosła, i wiesz doskonale, czy Ci ciepło, czy zimno

Ach te biedne nastolatki pozbawione zdolności odczuwania temperatury big_grin

> tu był ewidentnie nastoletni ośli upór

Dlaczego "ewidentnie"? Może jej po prostu JEST ciepło? Ile trzeba mieć lat żeby "potrafić" określić czy jest ci ciepło czy zimno? Dodają tę zdolność do dowodu osobistego?
        • aaa-aaa-pl Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 17:56
          Nie rozumiem - nastolatek nie potrafi ocenić czy jest mu zimno? Tylko dorośli posiedli tę wiedzę tajemną?
        • memphis90 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 18:40
          >Jesteś dorosła, i wiesz doskonale, czy Ci ciepło, czy zimno,
          Gimnazjalista też wie doskonale, czy mu ciepło czy zimno... uncertain Tej wiedzy naprawdę nie nabywa się magicznie w momencie osiągnięcia pełnoletności.
      • landora Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 14:24
        Ja też, mam takie trampki z grubszego płótna. Póki nie wleze w kałużę, to nie przemakają.
    • fifiriffi Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 12:43
      a daj spkój...myślałam ze mowa o takim małym jak mój. Zakłada trampki i mu pozwalam na to.
      Owszem, mąż z rana zawozi go autem ale ja popo odbieram go rowerem.
      Kocha trampki, zwłaszcza te z hm i ma ich 4 pary.No co zrobię? Obstawiam ze zimą bedzie chciał nosić adidasy.
      Ma to chyba po mnie smile
    • mid.week Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 12:45
      Kupuję zimowe buty bo dziecko nie chodzi tylko do szkoły i do domu. Akceptuję fanaberie trampkowe (w sumie nie ma wyboru) ale informuję, że jak zacznie kichać i prychać to w aptece płaci samo za siebie.
      • niktmadry Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 12:50
        o widzisz - to już jest konkret - "płaci sama za leki w aptece". pewnie skorzystam. Co do zakupu zimowych butów - to oczywiście, że dostanie. Z tym trunkiem to był sarkazm. Jeśli wymagam by nosiła odpowiednie do pogody buty, to muszę jej takie obuwie najpierw zapewnić. Obecnie adidasy i dwie pary traperów oraz zeszłoroczne obuwie zimowe stoją sobie w szafce na buty - nieużywane.
        • mid.week Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 13:01
          jeszcze pomyślałam, że możesz kupić takie grube ciepłe wkładki do tych trampek. Ona ma daleko do szkoły? Bo jak idzie 5 minut to bym odpuściła. Całe LO zdejmowałam tuż za drzwiami czapkę z głowy wciśniętą przez mamę...
          • niktmadry Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 13:03
            3,5 km. Jeździ autobusem.
            • mid.week Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 13:30
              E to odpuść jej. Ileż idzie się na przystanek... chwila moment, potem sucho i ciepło w autobusie. Nastolatkom i tak wydaje się, że ich prawa są ograniczone a one same prześladowane. Niech sobie nosi te trampki ino je porządnie wyciera przed szkołą.
              • chocolate_cake Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 15:13
                Moja jedzie 18 km. W trampkach. Tylko dwa razy w tygodniu samochodem ze mną a tak sama.
    • julita165 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 12:51
      No właśnie, co to za kretyńska moda na całoroczne trampki ? Wczoraj na cmentarzach ( a lało i wiało ) widziałam wiele takich nastoletnich "elegantek" w mokrych parcianych kapciach.
      • olinka20 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 13:03
        Jak u mnie nie lało to jestem usprawiedliwona ze byłam w suchych trampkach ?
    • agamama123 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 12:51
      Kupuje ocieplane, skórzane conversy.
      • niktmadry Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 13:09
        Rozważam - ale musiałabym znaleźć coś co będzie się nadawało na całą zimę. Jeśli jej kupię takie ocieplane to ona juz pewnie innych zimą nie będzie chciała założyć.
        • 3-mamuska Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 21:17
          niktmadry napisał(a):

> Rozważam - ale musiałabym znaleźć coś co będzie się nadawało na całą zimę. Jeśl
          > i jej kupię takie ocieplane to ona juz pewnie innych zimą nie będzie chciała za
          > łożyć.

Kupuje ocieplane, skórzane conversy.

No przeciez ci napisała ze te takie sa.
          -----------------
          Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
    • joaaa83 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 12:56
      Myślę, że te inne cieplejsze buty jej się najzwyczajniej w świecie już nie podobają, uznaje za niemodne itp. Zabierz ją na zakupy i pooglądajcie zimowe wersje sportowego/miejskiego obuwia.
      • niktmadry Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 13:01
        Trapery kupione na początku października. Sama sobie wybrała gdy zapowiedziałam, że czas zmienić buty na cieplejsze. Zakłada gdy ja się "czepiam trampek". Reszta - masz rację buty z poprzedniego sezonu. Ale nadające się do noszenia. Wszystkie - poza zimowymi- kupione w tym roku kalendarzowym. Noszenia zeszłorocznych zimowych nie wymagam - wystarczy jak będzie teraz nosić trapery lub adidasy.
    • an.16 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 13:11
      zdecydowanie bsmile niestety moje nastoletnie dziecko płci męskiej nie przepuści żadnej sposobności wydania na niego pieniędzy ...
    • mamma_2012 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 13:30
      Doceń, że spodnie nosiwink
      Chyba zdecydowana większość nastolatków biega jeszcze w trampkach.
      Na zimę kup jej ocieplane lub jakieś inne wybrane przez nią i przezwyczajaj się, że przez przynajmniej najbliżych 10 lat tak to będzie wyglądać.
    • kanna Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 13:34
      Nie pozwalam i tyle.
      Błoto takie jest, ze by te trampki przesiąkły zaraz po wyjściu z domu.

Jak słowa nie skutkują - chowam trampki i tyle. Oraz NEGOCJUJĘ zakup innych butów.
      • niktmadry Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 13:40
        Ale co/ jak? negocjować? Rozpoczynał się październik - powiedziałam córce, że czas zmienić buty na cieplejsze. Cieplejsze adidasy i trapery miała od wiosny. Uznałam, że buty w dobrym stanie zatem jako "zapasowe" nadają się na tegoroczną jesień. Zabrałam do galerii by wybrała sobie takie w których chce chodzić.
        • niktmadry Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 13:40
          Z szybko wysłałam...
          Wybrała kolejne trapery - kupiłam. Nadal nosi trampki. Jak Ty negocjujesz?
          • danaide Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 13:58
            Może trzeba poczekać aż sama przyjdzie po prośbie?

U mnie to akurat inny przypadek, z sandałków przesiadałaby się na śniegowce.
            • niktmadry Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 14:02
              no tak. Moja mi latem powiedziała, że chce żebym jej kupiła jezusowe buty. Kurcze ile ja się zastanawiałam czego ona chce. Ostatecznie dałam pieniądze i powiedziałam, żeby poszła sobie kupić. Wróciła z sandałami.
        • landora Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 14:28
          Ale dlaczego pora? Dlatego, że październik? Pozwól jej się ubierać do pogody, a nie do miesiąca.
          Ja chodzę nadal w trampkach, moja mama na spacer z wnukiem poszła dzisiaj w tenisówkach, mój mąż w weekend chodził w szortach i adidasach. Wszyscy żyjemy.
          • kalina_lin Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 03.11.16, 07:38
            Jest listopad. Październik był wyjątkowo chłodny i deszczowy. Jak dla mnie wy w tych tenisówkach i szortach nie ubieracie się adekwatnie do pogody i do miesiąca.
    • landora Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 14:21
      Nie wiem o co chodzi. Ja też jeszcze chodzę w trampkach. W traperach bym się upiekła.
      Wczoraj było 13 stopni, to pogoda na tenisówki.
      • chocolate_cake Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 15:11
        U mnie było 6 stopni i leje od kilku dni sad
    • grzalka Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 14:37
      trampki zanosi do szkoły i idzie z koleżankami do galerii wybrać sobie buty zimowe (wcześniej telefon do mamy lub mam koleżanek, żeby plan wypalił)- łykam wtedy kwotę za buty zimowe bez gderania, bo wiem, ze jeśli wybrane z koleżankami i one maja podobne to będzie nosić
    • mw144 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 14:38
      Zimowe trzymają w worku w szkole na wszelki wypadek, z domu do szkoły wychodzą w trampkach, w trampkach też wracają, z tym, że ja wożę im dupska samochodem, więc do przejścia samochód-szkoła mają 5 metrów. Jak idą na wycieczkę w czasie zajęć, to grzecznie zmieniają na zimowe.
    • olewka100procent Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 14:52
      Może kup jej trampki ocieplane ze skóry czy skóropodobnego materiału
    • emily.1 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 15:06
      Mój syn póki co też śmiga w trampkach, takich za kostkę. W szkole przebiera na inne trampki, więc pani sprzątaczki go nie przeklinają. Nie zabraniam, zimy jeszcze nie mawink
    • chocolate_cake Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 15:09
      Odpuszczam wink
      Moja też na razie chodzi w trampkach, cienkich adidasach itp z tym, że ma na zmianę 4 pary takich butów. Zimowe ma ale nie nosi na razie, bo nie ma śniegu. Dodam, że dojeżdża kawał drogi i nie codziennie ale ze 3 razy w tygodniu idzie około 200 metrów po błotnistej drodze i jej to nie zraża. Jej problem wink
    • sueellen Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 15:22
      A moja do szkoły chodzi takbez względu na porę roku:

https://www.telegraph.co.uk/content/dam/women/2015/11/16/kids-large_trans++qVzuuqpFlyLIwiB6NTmJwfSVWeZ_vEN7c6bHu2jJnT8.jpg

Zima nosi kurtke ale nogi i tak gołe, tylko skarpetki! W ogóle nie choruje.
      • mid.week Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 15:27
        https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/Pt4ktkpTURBXy8yMGFiYzhiOWI4MDMyMjk1NWMxMjA2MjAwZWY2YjE1YS5wbmeTlQMAM80CYM0BVpMFzQMUzQG8lQfZMi9wdWxzY21zL01EQV8vMTQwYjFjZmU3ZjBhYzUyZWRjMDEwZDcwOTc4ZTg0YmUucG5nAMIA

A to są afrykańskie dzieci w szkole. Cały rok półnago. Nawet zimą.
        • memphis90 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 18:45
          Ciekawe co tam oglądają na tym tablecie.... big_grin
          • niutaki memphis90 02.11.16, 18:53
            pewnie buty zimowewink
            • mid.week Re: memphis90 02.11.16, 18:58
              albo szaliki big_grin
      • kira02 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 21:30
        No tak, ale jednak na wyspach klimat ciut inny niż w Polsze.
        • landora Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 21:50
          Póki co w Polsce też mrozów nie ma.
          Mnie raczej dziwią kobiety w kozaczkach przy temperaturze 13 stopni.
        • sueellen Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 04.11.16, 14:39
          Dzis w Warszawie 7 stopni, u mnie 9 - faktycznie różnica ogromna big_grin
    • jehanette Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 15:28
      Pewnie bym gderała, przypominając konsekwencje jakie mogą spotkać ją w szkole za nie zmienianie obuwia - pozwalają uczniom wchodzić w obuwiu z dworu? Za moich czasów też się kombinowało, bo byłam "metalówą" i trampki to był dyshonor, próbowało się przemycać się w glanach - ale woźne pilnowały i wymagały zmiany!
    • murwa.kac Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 15:53
      a)olewa, ponieważ nie ma jeszcze zimy i sama jeszcze w trampkach śmiga
      b)zimą olewa, ponieważ nie ematka będzie marzła
    • andaba Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 16:56
      To nastolatki chodzą w w ogóle w zimowych butach?
      Moje ostatnie miały gdzieś w podstawówce, chłopcy to nawet bliżej połowy podstawówki niż końca.
    • tol8 Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 17:00
      Ja z tych, co podarte ukradkiem muszę wyrzucać smile
    • niutaki Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 17:25
      Moja tez dopiero niedawno zdecydowala sie zalozyc inne buty, wrrrrr.... Trampki nosi caly rok, latem nie da sie namowic na sandaly, ewentualnie klapki japonki zalozy, wiosna zamiast np baleriny - trampki. A teraz przeskoczyla od razu w skorzane botki na obcasie, ale takie jesienne, tylko na podszewce. I argument do lazenia na okraglo w trampkach - bo jej sie nie chce w szkole przebierac.
    • crea.tura Re: Moje dziecko chodzi w trampkach 02.11.16, 17:26
      ja byłam takim dzieckiem, które w zimie z uporem maniaka chodziło w adidasach. matka się nie sprzeciwiała, za co jej szczerze dziękuję. trzeba uczyć dzieci trudnej sztuki wyboru i ponoszenia konsekwencji, lepiej na butach niż na czymś innym..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka