02.11.16, 15:21
Czyli rząd ogłosił treść programu Za życiem. Na urodzeniu dziecka z nieuleczalną chorobą rodzice zarobią 4000 zł. Dobra zmiana?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: 4000+ 02.11.16, 15:21
      www.tvn24.pl/rzadowy-projekt-ustawy-za-zyciem-w-sejmie,688632,s.html
      • zawsze-w-drodze Re: 4000+ 02.11.16, 15:22
        Wlasnie tez popełniłam wątek.
    • wuika Re: 4000+ 02.11.16, 15:23
      Matko, jaka jałmużna uncertain
      Inna sprawa, że przerażające jest to, że znajdą się osoby, które urodzą ciężko chore dziecko tylko dla tej kasy uncertain
      • lauren6 Re: 4000+ 02.11.16, 15:25
        Oczywiście, że tak. Na szczęście jesteśmy bogatym krajem, który stać na to by fundować dzieciom Chazana wielodniowe umieranie pod kroplowka z morfiny.
      • dyzurny_troll_forum Re: 4000+ 02.11.16, 15:30
        wuika napisała:

> Matko, jaka jałmużna uncertain

Jesteście niesprawiedliwe pomijając milczeniem 10 dni na umieranie w hospicjum gratis zaproponowane w projekcie.
        • wuika Re: 4000+ 02.11.16, 15:30
          No jak mogłam to przeoczyć.
          ...

To nadal nie zmienia mojego zdania w temacie suspicious
          • lauren6 Re: 4000+ 02.11.16, 15:46
            Ale do tego dochodzi zasiłek pogrzebowy 4600, becikowe 1000, jeden miesiąc 500+. Tak z 10 000 zł się uzbiera. A wystarczy tylko urodzić, bo dalsze koszty podtrzymywania "życia" poniesie szpital. Czyli podatnicy.
    • kozica111 Re: 4000+ 02.11.16, 15:25
      Pięknie, ale to nie powinno być świadczenie jednorazowe, po miesiącu dziecko nie zniknie i nadal trzeba je będzie rehabilitować.
      • wuika Re: 4000+ 02.11.16, 15:27
        No część dzieci - chyba na swoje szczęście - zniknie uncertain
        Nie ma to jak REALNA alternatywa dla aborcji chorego płodu.
      • zawsze-w-drodze Re: 4000+ 02.11.16, 15:28
        Oj tam nie zniknie. Jak sie ten przytułek dla zepsutych dzieci w Częstochowie nazywa? Zamiast tułać sie po ginekologach, narażać na nieprzyjemne sytuacje, upokorzenia i zostać na koniec okrzyknięta morderczynią weźmie sie te 4 tysie, a po paru miesiącach odda w opiekę profesjonalistom...
        • claudel6 Re: 4000+ 02.11.16, 20:18
          mówisz o tym przytułku, który żebrze o pieniądze na utrzymanie u prywatnych ludzi bo każdy rząd miał go głęboko w dupie?
      • dyzurny_troll_forum Re: 4000+ 02.11.16, 15:32
        kozica111 napisała:

> Pięknie, ale to nie powinno być świadczenie jednorazowe, po miesiącu dziecko ni
        > e zniknie

Na zniknięcie dziecka przewidziane jest tylko 10 dni, nikogo nie stać żeby poświęcić cały miesiąc na znikanie....
      • martishia7 Re: 4000+ 02.11.16, 15:37
        Po pierwsze, duża część zniknie. Po drugie, to że nie znikną z powierzchni ziemi, nie znaczy że nadal będą pod opieką rodziców.
    • stacie_o Re: 4000+ 02.11.16, 15:27
      Bardzo, bardzo słaby projekt.
    • martishia7 Re: 4000+ 02.11.16, 15:32
      A nie, no to mnie przekonali jakby co.
      <sarcasm mode off>
    • aurinko Re: 4000+ 02.11.16, 15:32
      Mnie do urodzenia chorego (bez szansy na całkowite wyleczenie) dziecka nie namówiliby nawet jakby dawali 40 tys. Na rehabilitację i leczenie najmłodszego wydałam grubo ponad 50tys. a wcale nie urodził się genetycznie obciążony. 4 tys to mogą sobie w kapcie wsadzić, jeśli myślą, że to rozwiązuje problem matki ciężko chorego dziecka.
    • livia.kalina Re: 4000+ 02.11.16, 15:33
      Zachęcamy do rodzenia kolejnych chorych dzieci bez zapewnienia wsparcia tym, które już na świecie są. Rozumiem, ze celem jest zwiększenie w populacji liczby chorych dzieci, bez zapewnienia im wsparcia w życiu.
      • sid2016 Re: 4000+ 02.11.16, 17:13
        > Rozumiem, ze celem jest zwiększenie w populacji liczby chorych dzieci

Tak. I piszę to zupełnie poważnie.
        Dlatego kasa za rodzenie chorych dzieci, dlatego cyrki w temacie aborcji, dlatego naciąganie tego aż do badań prenatalnych, dlatego bulwers nad niechęcią do rodzenia dzieci z zespołem downa, przy jednoczesnym zamykaniu oczu na to, jak wygląda codzienność takich dzieci i ich opiekunów.
        Tylko ja jestem ciekawa, jaka jest praprzyczyna. Odchył ideologiczno-religijny każący wierzyć w świętość życia płodowego i pikające serduszka płaczące nad losem biednych, niepełnosprawnych nieurodzonych? Casus Kai Godek, która chce żeby inne kobiety dzieliły jej niedolę? Cynizm mający na celu upadlanie ludzi, obniżanie ich jakości życia i spychanie kobiet do domu, jako opiekunek niepełnosprawnych, upośledzonych lub wręcz roślinek? Katolickie nieś swój krzyż i cierp, w niebie ci wynagrodzą? Robienie z Polski średniowiecznego grajdołu, w opozycji do zgniłego zachodu - czytaj: jesteśmy wyjątkowi, przedmurze chrześcijaństwa itp? Czy zwyczajne schlebianie swojemu targetowi i jego sposobowi myślenia, czyli czysty marketing?
        • minor.revisions Re: 4000+ 02.11.16, 19:48
          celeb jest znalezienie innego, mniej oczywistego kanału na przekazywanie kolejnych łapówek kościołowi, tym razem w postaci chrztów i pogrzebów.
    • paloma_blauwinder Re: 4000+ 02.11.16, 15:33
      W pierwszej chwili pomyślałam " no, no". A potem zobaczyłam, że to nie co miesiąc a jednorazowosmile
      No cóż. Ciekawe, czy FAS też się będzie łapać.
      • milva24 Re: 4000+ 02.11.16, 15:50
        Też w pierwszej chwili pomyślałam, że miesięcznie.
        • anetapzn Re: 4000+ 03.11.16, 10:22
          milva24 napisała:

> Też w pierwszej chwili pomyślałam, że miesięcznie.

Dziewczyny, dziwię się, ze jeszcze mozecie być tak naiwne....
    • wuika Re: 4000+ 02.11.16, 15:34
      A wiecie, co jest najgorsze w tym projekcie?
      Że on oczywiście powinien wejść w życie. Kobieta, która pomimo wszystko, zdecyduje się na urodzenie ciężko / śmiertelnie chorego dziecka, jak i cała jej rodzina, powinna być otoczona troską, opieką i REALNYM, w tym również materialnym wsparciem. Ale obok możliwości zadecydowania "nie chcę rodzić", a nie zamiast. Bo to, niestety, będzie zamiast uncertain Co prawda skazujemy Cię, głupia babo (było nie rozkładać nóg!) na cierpienie, Twoje dziecko tak samo, co prawda zaraz postaramy się zabrać Ci resztki decyzyjności w tym temacie, ale masz tu na osłodę kilka tysiączków. Rzyg uncertain
      • jehanette Re: 4000+ 02.11.16, 15:39
        Ale wiesz że formalnie te wszystkie wsparcia i inne sraty-taty to są opisane w różnych ustawach, a to jak są realizowane to inna para kaloszy? Z całego tego "pożal-się-borze-szumiący" programu "nowością" jest 10 dni na wykończenie w hospicjum i premia 4tysie. ŻAŁOSNE.

A to o czym mówią od lat opiekunowie osób niepełnosprawnych, że wysokość świadczeń jest dramatycznie różna w zależności od tego, w jakim wieku osoba stała się niepełnosprawna, że pomoc jakakolwiek od państwa znika po 18rż, jakby magicznie się sytuacja zmieniała po 18 urodzinach - to są realne problemy. Tego tu oczywiście nie ma.
        • wuika Re: 4000+ 02.11.16, 15:43
          No przecież nie uwierzyłam w to, że nagle PIS zapragnął realnie rozwiązać jakiś problem. Po prostu potrzebują CZEGOKOLWIEK, żeby móc za moment kolanem przepchnąć zakaz aborcji w przypadku uszkodzenia płodu. Bo przecież zrobili program dla życia! Obrzydzenie mnie bierze w tym temacie.
          • paloma_blauwinder Re: 4000+ 02.11.16, 16:01
            >żeby móc za moment kolanem przepchnąć zakaz aborcji w przypadku uszkodzenia płodu.

Gdyby chcieli kolanem to by to zrobili w nocy rok temu.
            Nie, oni nie tylko nie chcą kolanem, ale wręcz przeciwnie, teraz wznoszą modły, żeby ich bóstwo (=episkopat) było już zadowolone z tej ofiary i nie chciało więcej. Bo jak nie to będzie w niedzielę grzmiące kazanie w kościele, a w poniedziałek czarne kobiety, da capo. Tego najbardziej chcą uniknąć - konieczności pokazania prawdziwej twarzy.
            Jedyną wartością przyświecającą Jarosławowi jest WŁADZA.
            • anika772 Re: 4000+ 02.11.16, 16:03
              Ale episkopat siedział cicho i nawet nie pisnął na temat zaostrzania ustawy i karania kobiet.
              Projekt był obywatelski, a konkretnie Ordo Iuris.
              • szarsz Re: 4000+ 02.11.16, 19:07
                Co episkopat siedział? Cicho? A ten niesławny list biskupów do wiernych?
                • anika772 Re: 4000+ 02.11.16, 19:56
                  Dobra, ale w przypadku zaostrzenia ustawy siedział cicho. To nie z kościoła inicjatywy powstał ten projekt.
                  • mai-ra3 Re: 4000+ 02.11.16, 20:28
                    A czy chodzisz w ogóle do kościoła? Ja swego czasu chodziłam i na każdej, dosłownie każdej mszy było "módlmy się za dzieci nienarodzone ", często zbieranie podpisów pod projektem zakazującym całkowicie aborcji, jakieś listy biskupów, procesje i egzorcyzmy z kadzidełkami w tej jntencji.
                    • anika772 Re: 4000+ 02.11.16, 20:35
                      Wiem, ale mówię o oficjalnym stanowisku- to nie kościół zgłosił ten projekt zaostrzający.
                      Że się modli za dzieci nienarodzone, to już nie możesz mieć pretensji.
                      • mai-ra3 Re: 4000+ 02.11.16, 20:39
                        Ale kościół tego żąda od PiS. Czy myślisz, ze poparcie tej partii było za darmo? To był handel wymienny. My was poprzemy, ale wy zrobicie to co my chcemy.

www.wprost.pl/kraj/10025607/Kosciol-ostro-odpowiada-na-Czarny-Protest-To-co-widzimy-na-ulicach-to-karnawal-Diabla.html
      • owczarkini Re: 4000+ 03.11.16, 07:53
        > Ale obok możliwości zadecydowania "nie chcę rodzić", a nie zamiast. Bo to, niestety, będzie zamiast >uncertain
        A takiego wała ! Jasne, że by tak chcieli i opłotkami zmierzają w tę stronę, ale po naszym trupie.
        Sorry, będą musieli powiedzieć sukienkowym i betonowi, że zrobili wszystko co się dało i więcej nie można. Pomanipulują danymi i wyjdzie im, że uratowali ileśtam słodziaczków z ZD poinstalowanych w umieralniach i starczy.
    • dyzurny_troll_forum Re: 4000+ 02.11.16, 15:35
      lauren6 napisała:

> Czyli rząd ogłosił treść programu Za życiem. Na urodzeniu dziecka z nieuleczaln
      > ą chorobą rodzice zarobią 4000 zł. Dobra zmiana?

Czy ktoś z miłośników PiSu czy tez z grona miłośników życia mógłby mi wyjaśnić w prostych słowach jak to jest z tym życiem, że jedno jest warte 4000 PLN a drugie 5 000 000 PLN. I jak to się tak konkretnie wycenia? Jakieś tabelki może są?
      • semihora Re: 4000+ 02.11.16, 17:00
        To jest pytanie, szkoda tylko, że nikt nie udzieli odpowiedzi.
      • claudel6 Re: 4000+ 02.11.16, 20:22
        troll, możesz wpisać ten komentarz pod profilem fb rządu oraz Beaty Szydło?
      • mai-ra3 Re: 4000+ 02.11.16, 20:31
        To zalezy kim jesteś. Jeśli jesteś wysoko postawiona z PiS to życie twojego członka rodziny jest warte
        5 000 000zł. Jeśli jesteś zwykłym szarym Kowalskim, ciesz się że możesz oddychać, a jeśli jesteś w ciąży z uszkodzoną ciążą, musisz donosić, urodzić, dostaniesz 4 tysie i rób sobie dalej co chcesz (tzn. siedź w domu, przewijaj, karm, jeździj na rehabilitację i tak do końca swych dni ).
        • mai-ra3 Re: 4000+ 02.11.16, 20:36
          Trochę masło maślane mi wyszło, ale to z bulwersacji tym projektem. Oczywiście w ciąży z ciężko, nieodwracalnie chorym płodem.
    • mamaemmy Re: 4000+ 02.11.16, 15:36
      powinno byc 4000+ co miesiąc,żeby było na rehabilitacje i leki.
    • kozica111 Re: 4000+ 02.11.16, 15:36
      Świadczenie powinno wynosić około 2 000 zł i być wypłacane do pełnoletności dziecka.Nie każda choroba nieuleczalna jest śmiertelna w perspektywie krótkiego okresu czasu, nie każda choroba nieuleczalna jest tez choroba śmiertelna.
      • kozica111 Re: 4000+ 02.11.16, 15:39
        Powinien być tez stworzony program regulujący funkcjonowanie po uzyskaniu pełnoletniości tak by rodzina nie miała "dożywocia" przy chorej osobie, czyli system wsparcia pielęgniarskiego, rehabilitacyjnego,a w lepszej sytuacji zdrowotnej usamodzielnianie choćby w zakładzie stworzonym na wzór rodzinnej komuny.
        • paszczakowna1 Re: 4000+ 02.11.16, 15:57
          I na to wszystko miały nadzieję organizacje zajmujące się niepełnosprawnymi. (Niektórzy naprawdę myśleli, że aborcja aborcją, a może przy okazji rząd zrobi coś dobrego). Tylko to wymaga dużo czasu, dużo pieniędzy, a co najważniejsze - stałych konsultacji i słuchania innych.

To coś to, przepraszam, splunięcie w twarz.
          • kozica111 Re: 4000+ 02.11.16, 16:02
            Obojętność jest splunięciem, próba pomocy choćby mocno kulawa nie jest obrazą.Ten projekt świadczy tylko o małej wyobraźni, braku wiedzy i jedynie dobrych chęciach.Niemniej jest to jakiś punkt wyjścia, coś się zaczęło dziać po latach głuchoty na problemy osób niepełnosprawny i ich rodzin.
            • paszczakowna1 Re: 4000+ 02.11.16, 16:13
              >Ten projekt świadczy tylko o małej wyobraźni, braku wiedzy i jedynie dobrych chęciach.

A co stanęło na przeszkodzie, by rzetelną wiedzę o potrzebach zdobyć? Brak chęci chyba?

>coś się zaczęło dziać po latach głuchoty na problemy osób niepełnosprawny i ich rodzin.

Jeszcze raz: zapoznaj się ze wsparciem dla osób niepełnosprawnych i ich rodzin po rządach dobrego PiS w 2007 i złego PO w 2015. Powinno ci to coś powiedzieć.
              • lauren6 Re: 4000+ 02.11.16, 16:26
                Masz na myśli to, że podniesiono zasiłek niepracującym rodzicom z 800 zł na 1300 zł, gdy rodzice przyjechali do sejmu z dziećmi na wózkach i urządzili strajk? Nic tylko całować PełO po rękach za te pińcet złotych!
                • paszczakowna1 Re: 4000+ 02.11.16, 17:27
                  Było 420 zł. 1300 zł to dalej żałośnie mało, ale wychwalać PiS za 4000 zł jednorazowo bo "dobre chęci", a PO zarzucać "głuchotę" bo 900 zł miesięcznie to... niekonsekwentne?
            • attiya Re: 4000+ 04.11.16, 07:23
              dziewczyno, pomyśl, to nie boli
              naprawdę myślisz, że jakiś głupawy pomysł pisi - zresztą jak wszystkie ich pomysły - ma na myśli realną pomoc? Tu chodzi o wymianę - aborcja chorego płodu - na - urodzenie chorego płodu.
              wg ciebie punktem wyjścia jest rodzenie dzieci bez czaszki, oczu, rąk, z przerostem tego i owego, dzieci, które umrą za godzinę w cierpieniach albo za miesiąc w cierpieniach? Punkt wyjścia? ależ bredzisz.....
      • livia.kalina Re: 4000+ 02.11.16, 15:41
        a nie uważasz, że zanim będzie się zachęcać do rodzenia kolejnych chorych dzieci to najpierw należałoby zadbać o te, które na świecie już są i gniją po specjalnych domach dziecka albo ledwo przeżywają w rodzinach, które państwo wspiera świadczeniem pielęgnacyjnym w wysokości 1300 zł miesięcznie z zakazem pracy dla rodzica?
        • kozica111 Re: 4000+ 02.11.16, 15:48
          Oczywiście, ale te chore tez istnieją.Uśmiercanie ich nie jest rozwiązaniem.
          • triss_merigold6 Re: 4000+ 02.11.16, 15:52
            I nie znikają magicznie po ukończeniu 18 roku życia.
            Down 18+ pozostaje nadal Downem, a projekt obejmuje dzieci do ukończenia 18. roku życia.
            90% proponowanych zapisów to czyste wodolejstwo do realizacji w gestii wojewody, organów samorządu terytorialnego (MOPS) i za pośrednictwem asystentów społecznych.
            • kozica111 Re: 4000+ 02.11.16, 15:53
              Co nie znaczy że sam pomysł jest zły, jest na chwile obecna mocno naiwny, ale nie zły.
              • triss_merigold6 Re: 4000+ 02.11.16, 15:58
                Kozica, uwierz mi, to bardzo zły projekt, zarówno ideologicznie jak i pod kątem legislacyjnym.
                • lauren6 Re: 4000+ 02.11.16, 16:42
                  Dobry projekt, wprowadza termin dziecka w fazie prenatalnej. Pro lajferzy będą wniebowzięci.
                  • paszczakowna1 Re: 4000+ 02.11.16, 19:40
                    Można dostać 4 000 za poronienie naturalne? Jeśli nie, to kicha, nie "dziecko w fazie prenatalnej" (a właciwie czemu nie "dorosły w fazie prenatalnej"?).
            • wapaha Re: 4000+ 02.11.16, 17:09
              to raz - dwa, że w Polsce mamy takie orzecznictwo, że dzieci w wieku 16 lat stają na Komisji do spraw orzekania o Niepełnosprawności tak jak dorośli -w miejsce "orzeczenia o niepełnosprawności "pojawi się "stopień niepełnosprawności". Już teraz dzieciaki mają magicznie odbieraną niepełnosprawność ( czyli zdrowieją tongue_out ) jako 16 latki ( osobiście znam b. dobrze jedną taką osobę ) lub zdrowieją i nabierają sprawności ( osobiście znam kilka takich osób).

Pomijam całą resztę REALNYCH POTRZEB dla matki i dziecka - i psychologiczne i fizjologiczne i materialne i opiekuńcze - których z tych pierwszych 4 tys się nie zapewni..

Mam głęboką nadzieję, że w końcu coś pier....ie, że ludzie dostrzegą stopień żenady i...kupczenia ludzkim życiem. To dobry moment by w końcu odezwał się Kościół.. wierzę, że gdzieś on jeszcze w ludziach drzemie..
              • triss_merigold6 Re: 4000+ 02.11.16, 19:16
                Nie wiem czy wiecie, ale na Komisji ds. orzekania o niepełnosprawności stają też nieletni z ZD. Bywa, że są wzywani co roku. Nie wiem, może należałoby pisać do ZUS jakieś pisma z wyjaśnieniem, że ZD nie znika, jest dożywotni i na zawsze?
                • wapaha Re: 4000+ 02.11.16, 19:24
                  No stają. Tak jak stają dzieciaki/dorośli bez kończyn - mimo, że wiadomo że noga/ręka nie odrośnie , czy też od urodzenia niewidomi.. uncertain
                • martishia7 Re: 4000+ 02.11.16, 19:44
                  Kiedyś po necie krążyło takie ładne orzeczenie ZUSowskie lekarza orzecznika, pewnie fejk, że pacjentowi uchędorzyło obie nogi i już mu <dama negocjowalnego afektu> nie odrosną, więc dajcie mu już rentę na stałe. Może tak trzeba zacząć pisać.
                  • d.o.s.i.a Re: 4000+ 02.11.16, 21:36
                    >>>. Kiedyś po necie krążyło takie ładne orzeczenie ZUSowskie lekarza orzecznika, pewnie fejk, że pacjentowi uchędorzyło obie nogi i już mu <dama negocjowalnego afektu> nie odrosną

Akurat brak nogi albo reki nie przeszkadza w zdobyciu wyksztalcenia I wykonyeaniu normalnej pracy zawodowej.
                    • kaz_nodzieja Re: 4000+ 03.11.16, 11:56
                      Przeszkadza. Gdyby brak kończyn w niczym nie przeszkadzał lekarze nie ratowaliby za wszelką cenę chorych kończyn tylko ucinali.
                • thea19 Re: 4000+ 02.11.16, 19:53
                  a co ma zus do niepelnosprawnosci?
                  • iwoniaw Re: 4000+ 02.11.16, 20:46
                    co ma zus do niepelnosprawnosci?

A twoim zdaniem kto wypłaca renty i czyj lekarz orzecznik decyduje, czy są po temu podstawy medyczne i na jak długo?
                    • thea19 Re: 4000+ 02.11.16, 21:32
                      ale niepelnosprawnosc nie oznacza, ze renta sie nalezy. do renty trzeba spelnic okreslone warunki formalne i zdrowotne i lekarz orzecznik zus o tym decyduje a nie komisja od niepelnosprawnosci. mam i dziecko niepelnosprawne i meza niepelnosprawnego i nijak renta z tego nie wynika.
                  • triss_merigold6 Re: 4000+ 02.11.16, 20:48
                    A jak myślisz? Albo nie, lepiej nie myśl, tylko poczytaj obowiązujące przepisy.
                    • thea19 Re: 4000+ 02.11.16, 21:33
                      to mi wyjasnij, widocznie wiesz cos, czego ja nie wiem.
                • anika772 Re: 4000+ 02.11.16, 19:58
                  Dorosła córka znajomych co roku stawia się przed komisją. Zawsze się zastanawiam, co sobie ustawodawca myślał? Że ten dodatkowy chromosom się odpadnie czy co..?
                  • martishia7 Re: 4000+ 02.11.16, 20:00
                    To wyraz systemowej wiary państwa polskiego w cuda...
        • stacie_o Re: 4000+ 02.11.16, 15:54
          Dokładnie. Pewien portal do zbierania pieniędzy dla chorych dzieci, nie trzeba daleko szukać, mała dziewczynka z DS zbiera na turnusy rehabilitacyjne: koszt 10 tys.
      • lauren6 Re: 4000+ 02.11.16, 15:49
        To jeszcze napisz skąd wziąć na to pieniądze.
        • kozica111 Re: 4000+ 02.11.16, 15:52
          Czy inne wydatki państwa tez rodzą takie dylematy? Np; leczenie palaczy, ratowania młodzieniaszków po dopalaczach czy odtruwanie?

• kaz_nodzieja Re: 4000+ 02.11.16, 15:55
            Palacz płaci akcyzę, całkiem sporą. Młodzieniaszek odratowany po dopalaczach może potem żyć i pracować całkiem normalnie.
            • kozica111 Re: 4000+ 02.11.16, 15:57
              Koszty akcyzy nie pokrywają kosztów leczenia.
              • kaz_nodzieja Re: 4000+ 02.11.16, 16:05
                No to więcej badań prenatalnych i łatwość uzyskania aborcji w sytuacji gdy płód jest chory, wtedy zmniejszamy liczbę nikomu niepotrzebnych chorych od urodzenia dzieci i jest już na leczenie palaczy.
                • paskudek1 Re: 4000+ 02.11.16, 16:08
                  oraz na leczenie tych co się urodziły i wegetują.
          • anorektycznazdzira Re: 4000+ 02.11.16, 16:18
            Dopóki ktoś Ci nie zagląda do gara i nie sprawdza zawartości tłuszczy zwierzęcych, soli oraz cukrów w diecie, nie każe dostarczać poświadczonego karnetu na zajęcia sportowe, to nie wyskakuj z płatnym leczeniem palaczy. Polacy i Polki niszczą sobie zdrowie dietą i brakiem ruchu w większym stopniu niż palenie, a od torebki soli czy cukru tudzież od parówek nikt nie pobiera akcyzy, w przeciwieństwie do papierosów.
        • paszczakowna1 Re: 4000+ 02.11.16, 16:00
          > To jeszcze napisz skąd wziąć na to pieniądze.

Z finansowania katechezy w szkołach i tym podobnych rzeczy (no wiem, to nie PiS). Z ograniczenia 500+. Z obciecia budżetów reprezentacyjnych i 'szkoleniowych' różnych ciał. Pieniądze by się znalazły.
      • anorektycznazdzira Re: 4000+ 02.11.16, 16:15
        No dokładnie, ale nie ma na to kasy bo rozrzucono kiełbasę wyborczą zwaną 500+
      • milva24 Re: 4000+ 02.11.16, 16:20
        A dlaczego tylko do pełnoletności? W momencie osiągniecia 18 lat taka osoba magicznie wyzdrowieje?
        • triss_merigold6 Re: 4000+ 02.11.16, 16:21
          Przestanie być dzieckiem. tongue_out
      • minor.revisions Re: 4000+ 02.11.16, 16:27
        A co po uzyskaniu pełnoletniości proponujesz?
        • fragile_f Re: 4000+ 02.11.16, 17:13
          Program niepelnosprawniwbeczkach+
      • 1diagnoza1 Re: 4000+ 03.11.16, 08:59
        kozica nie masz niepełnosprawnego dziecka? bo gadasz głupoty.
        Ja mam syna z ZA i jeszcze innym schorzeniem i tyle to dobra terapia kosztuje miesięcznie. A ja mam można powiedzieć w miare zdrowe dziecko w porównaniu z dzieckiem rośliną" - współczuje bo to nawet 5 tys miesięcznie nie pomoże. Boszeee co oni robia w tym rządzie...
        • pitahaya1 Re: 4000+ 03.11.16, 13:11
          Zawsze jednak będzie można wykrzyczeć z ekranu, że państwo dało. I przypomnieć, że PO nie dało. A to już parę głosików "za". I tak krok po kroku...
    • anika772 Re: 4000+ 02.11.16, 15:44
      Ale że jednorazowo...? Bez jaj, naprawdę!? I nazywają to jak, "program za życiem"?
      big_grin
      • kozica111 Re: 4000+ 02.11.16, 15:49
        Za dawnej władzy nawet jednorazowo nie było, od czegoś trzeba zacząć.
        • anika772 Re: 4000+ 02.11.16, 15:54
          Weź kozica. Skorzystaj z prawa do milczenia, tu naprawdę nie ma czego bronić. To żałosne jest, sama wiesz.
        • paszczakowna1 Re: 4000+ 02.11.16, 16:02
          >Za dawnej władzy nawet jednorazowo nie było, od czegoś trzeba zacząć.

A może jednak pofatyguj sie i porównaj swiadczenia dla osób wychowujących niepełnosprawne dzieci w 2007 i 2015, hmm?
          • wapaha Re: 4000+ 02.11.16, 17:13
            Porównanie finansowe - z 420 zł i granicy dochodowej skok na 1300 zł bez granicy dochodowej ale ze zmianą :
            - w ustawie prawo o ruchu drogowym
            - fali uzdrowień
            -braku reszty rozwiązań systemowych

Pieniądze jak mąka- zapcha gębę ubogiemu i zapewni wegetację. Tyle, że powoduje to hodowanie całe rzeszy rodziców uzaleznionych od państwa i jego pieniędzy (banał w stylu : praca uszlachetnia jest prawdziwy, odebranie ludziom możliwości pracy niestety ich ogłupia sad ) , wychowujących pokolenia, które odziedziczą taki model ( niepracującej) rodziny..

Ale cóż..głupim ludem łatwiej rządzić sad

• iwoniaw Przeklejone: autor - zawsze-w-drodze 02.11.16, 15:50
      Projekt "za życiem" widziały?

zawsze-w-drodze 02.11.16, 15:18
      Caluskie 4 tysie za urodzenie kaleki albo "dziecka chazana". Ciekawe o ile wzrośnie liczba porzuconych upośledzonych nieszczęść?
      www.tvn24.pl/rzadowy-projekt-ustawy-za-zyciem-w-sejmie,688632,s.html
    • fifiriffi Re: 4000+ 02.11.16, 15:52
      w senie że jednorazowo dostaną?
    • z_lasu Re: 4000+ 02.11.16, 15:56
      OJP! Byłam pewna, że miesięcznie...
    • kaz_nodzieja Re: 4000+ 02.11.16, 15:56
      Ale nadal będzie możliwość legalnej aborcji jeżeli badania wykażą np. ZD?
      • triss_merigold6 Re: 4000+ 02.11.16, 16:05
        Sejm to klepnie i za chwilę spróbują zaostrzyć przepisy antyaborcyjne pod kątem ZD.
      • dyzurny_troll_forum Re: 4000+ 02.11.16, 16:06
        kaz_nodzieja napisał(a):

> Ale nadal będzie możliwość legalnej aborcji jeżeli badania wykażą np. ZD?

Ale Ci się ostatnio humor wyostrzył!
      • paskudek1 Re: 4000+ 02.11.16, 16:07
        nie, nie będzie, już oni zrobią WSZYSTKO co sie da i czego się nie da żeby nie można było usunąć.
      • lauren6 Re: 4000+ 02.11.16, 16:20
        Do końca roku mają dopracować projekt. Czyli za kilka tygodni dowiemy się, że ZD to nie ciężka i nieodwracalna choroba, tylko niegroźny defekt kosmetyczny.
        • wapaha Re: 4000+ 02.11.16, 17:13
          może NFZ będzie refundował operacje na ZD..
        • 1diagnoza1 Re: 4000+ 03.11.16, 09:02
          przeczytaj projekt, ZD nie jest brany pod uwage w wypłacie 4000 tys.
          • kk345 Re: 4000+ 03.11.16, 11:12
            No, jakby wypłacali po 4 miliony, to faktycznie wystarczyłoby na godne życie... Gdzie znalazłaś/eś taką informację? smile
          • wapaha Re: 4000+ 03.11.16, 17:22
            ..to była ironia..
        • babcia.stefa Re: 4000+ 03.11.16, 20:24
          A potem będzie to samo z rozszczepem kręgosłupa, bo już jest wymachiwanie szczęśliwymi niepełnosprawnymi z rozszczepem kręgosłupa:

mamadu.pl/129479,moja-wada-jest-jednym-z-najczestszych-wskazan-do-aborcji-aleksanrda-zielinska-o-wykluczeniu-glosu-chorych
          • lauren6 Re: 4000+ 04.11.16, 08:52
            babcia.stefa ta dziewczyna wbrew pozorom ma dużo racji. Mówi, że postawa pro life jest logiczna. To prawda. W przeciwieństwie do "kompromisu ", który logiczny nie jest. Ustawowo płody są dzielone na lepszy i gorszy sort. Jedne chronimy, innych już nie. Raz aborcja jest morderstwem, raz ją dopuszczamy.

Nie dziwię się pretensjom tej kobiety. Są doskonałym przykładem dlaczego aborcja powinna być dostępna na życzenie matki, a nie jak teraz prawo odgórnie dyktuje, który płód można usunąć. Matka decydowałaby o kontynuacji ciąży i nie byłoby gadania, że jedne płody są chronione prawnie, a inne nie.
    • anorektycznazdzira Re: 4000+ 02.11.16, 16:12
      Ale to powinno miesięcznie być...
      Liczmy tylko do 18ki, co oczywiście żadna prawdą nie jest, ale 4000zł/(18lat x 12msc) = 18 zł i 52 grosze miesięcznie.
      Nie wiem czy się śmiać czy płakać.

Któraś dziewczyna mądrze napisała w innym wątku: trzeba było zamiast 500+ dać i 1500+ ale na każde niepełnosprawne dziecko.
      Tyle mam do powiedzenia.
      • martishia7 Re: 4000+ 02.11.16, 16:17
        Niby tak anorektyczna, ale to też nie jest takie proste. Ciężko chore dziecko, nawet jak dasz na nie 1500, często jednak w końcu umiera. I wtedy zostaje Ci (najczęściej) matka, bez (najczęściej) prawa do żadnej emerytury ani renty, i bez nędznego, ale jednak, świadczenia na to dziecko, bo jego już nie ma. To jest makabra.
        • anorektycznazdzira Re: 4000+ 02.11.16, 16:22
          Wiem i się zgadzam, nie uważam, ze gdyby dali to jest koniec tematu i problem rozwiązany. Ale bezgranicznie mnie wpienia rozrzucenie wyborczej kiełbasy w postaci 500+ a potem pozoranckie ruchy, że niby coś się robi dla tych, co na prawdę są w tym kraju w czarnej...
          • martishia7 Re: 4000+ 02.11.16, 16:40
            Zgadzam się, oczywiście, generalnie ten temat zrobił mi wylew, więc się oddalam. Idioci. Powiem brutalnie, nie widzę ratio legis dla takiej zapomogi. Jeśli dziecko będzie żyło krótko, to dostaną becikowe i zasiłek pogrzebowy, nie widzę uzasadnienia dla ekstra pieniędzy, bo nie wiem czemu by to miało służyć. Jeśli będzie żyło długo - to są to śmieszne grosze. Pozytywnie oceniam temat hospicjów perinatalnych - powinny znaleźć swoje stałe miejsce w systemie i FINANSOWANIE.
            • lauren6 Re: 4000+ 02.11.16, 16:44
              Napiszę krótko: powinno się wspierać rodziny wychowujące niepelnosprawne dzieci, a nie sam fakt urodzenia takiego dziecka.
    • redheadfreaq Re: 4000+ 02.11.16, 16:21
      Jak słyszę takie pomysły, to mam ochotę komuś obić twarz. To jest... nie wiem, jakiś skrajny brak poczucia żenady? Jak nazwać taki ochłap? Łapówka? Za patrzenie na cierpienie i śmierć dziecka? Czy ich kompletnie [wycięte przez automoderację]?!
      • livia.kalina Re: 4000+ 02.11.16, 16:45
        To jest ideologiczne nagradzanie wyboru. Do takiego wyboru oczywiście rodzice mają prawo ale jego nagradzanie jest nieetyczne. Dziecko bez szans na przeżycie, cierpiące - po dłuższej ciąży cierpiące dłużej i bardziej (bardziej rozwinięty układ nerwowy) ale rodzice dostają zapłatę za zafundowanie dziecku czegoś takiego.
        Jednocześnie brak wsparcia dla chorych, niepełnosprawnych dzieci już żyjących. Ten kto to wymyślił miał w głowie tylko słupki poparcia u fundamentalnych bezmyślnych prolajferów. Bo ci trochę myślący też to dostrzegą.
        • paskudek1 Re: 4000+ 04.11.16, 08:32
          gorzej - to jest ideologiczny ochłap finansowy za BRAK WYBORU bo oni będą dążyć wszelkimi dostępnymi sposobami aby tego wyboru NIE BYŁO. A na "otarcie łez" macie ten 4000 tysiące. To jest splunięcie w twarz, to jest poza granicami jakiejkolwiek moralności i etyki.
    • ichi51e Re: 4000+ 02.11.16, 16:45
      Ale na co te 4k ma starczyc? Myslalam ze to miesiecznie.
      • snakelilith Re: 4000+ 02.11.16, 19:39
        To na wódkę, by zalać swoje sumienie przypominające, że sprzedało się swoje dziecko psychopatom skazując je w ten sposób na dłuższe cierpienie.
        • leann32 Re: 4000+ 02.11.16, 21:28
          No na pogrzeb i wczesniejszy chrzest starczy akurat. Czyli w sumie do ksiedza trafi. Wiec kosciol zadowolony.
    • taniarada Re: 4000+ 02.11.16, 16:48
      lauren6 nie dopisałaś wszystkiego ,a to nie ładnie.Rząd chce zaoferować matkom, które zdecydują się donosić ciążę, jednorazowo 4000 złotych, 10 dni dla obojga rodziców w hospicjum perinatalnym, „opiekę specjalistyczną” do 18 roku życia dziecka dziecka oraz opiekę psychologiczną dla rodziny.

Z naszych informacji wynika, że projekt lada moment trafi na posiedzenie Rady Ministrów, a jednocześnie jest zapowiedziany 3 listopada w porządku obrad Sejmowej Komisji Polityki Społecznej i Rodziny na 10:30.
      • lauren6 Re: 4000+ 02.11.16, 16:51
        Faktycznie, nieładnie, że nie wspomniałam o reszcie bonusów i ekstrasów. Kajam się.
      • ichi51e Re: 4000+ 02.11.16, 17:19
        A komu panstwo teoretycznie nie gwarantuje opieki specjalistycznej i psychologicznej?
        • lauren6 Re: 4000+ 02.11.16, 17:22
          Poza 4000 zł za urodzenie chorego dziecka ten projekt nie wprowadza żadnych nowości, których by wcześniej w Polsce nie było. Tak jak napisała triss - lanie wody.
      • araceli Re: 4000+ 03.11.16, 10:49
        taniarada napisał(a):
        > lauren6 nie dopisałaś wszystkiego ,a to nie ładnie.Rząd chce zaoferować matkom,
        > które zdecydują się donosić ciążę, jednorazowo 4000 złotych, 10 dni dla obojga
        > rodziców w hospicjum perinatalnym, „opiekę specjalistyczną” do 18 roku życia d
        > ziecka dziecka oraz opiekę psychologiczną dla rodziny.

Ale przecież teraz jest "opieka specjalistyczna" - NFZ to się nazywa - jak wygląda każdy wie. I czemu tylko do 18-roku życia? Ciężko upośledzona osoba po 18 urodzinach nagle ozdrowieje?
    • taniarada Najlepsze jest kto ten projekt sklecił 02.11.16, 16:50
      Męscy szowiniści .Jedna kobieta w zespole
      Projekt przygotował międzyresortowy zespół ds. opracowania projektu „Rządowego programu wsparcia dla rodzin ‚Za życiem'”. W skład zespołu wchodzą m.in. Patryk Jaki (ministerstwo sprawiedliwości), Wiesław Janczyk (min. finansów) , Krzysztof Michalkiewicz (przewodniczący, min. rodziny), Grzegorz Szrajber (wiceprzewodniczący, KPRM), Jarosław Pinkas (min. zdrowia), Kazimierz Smoliński (min. infrastruktury), Sebastian Chwałek (MSWiA)

oraz jedyna kobieta w zespole, Teresa Wargocka z Ministerstwa Edukacji Narodowej.Dobre.
    • ludborka Re: 4000+ 02.11.16, 17:29
      A jak przyjdzie co do czego, to się okaże, że dopiero na każde drugie i kolejne
      • semihora Re: 4000+ 02.11.16, 20:10
        To może nie jest reakcja na miejscu, ale zaśmiałam się w głos.
      • 1diagnoza1 Re: 4000+ 03.11.16, 09:04
        hahahha od drugiego niepełnosrpawnego...i jeszcze trzeba mieć szczęscie urodzic jedno po drugim
        • lauren6 Re: 4000+ 03.11.16, 09:10
          Jeśli ktoś jest nosicielem odpowiedniej translokacji to może płodzić jedno dziecko z ZD za drugim. Może to zachęta by osoby z obciążeniami genetycznymi nie krępowały się rozmnażać?
    • aankaa Re: 4000+ 02.11.16, 18:49
      jaką trzeba być suczą żeby przekazać taki pomysł prezesa dalej
      że honor i poczucie przyzwoitości ją opuściło to wiadomo, ale żeby prosta kobieca empatia...
      • triss_merigold6 Re: 4000+ 02.11.16, 19:16
        W polityce nie ma miejsca na empatię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka