Dodaj do ulubionych

Do kociar, pomocy

12.11.16, 23:02
Drogie Emamy,

Potrzebuję pomocy dla mojego kota, ma 7 lat, 2 tygodnie temu zaczął wymiotować, okazało się że to zbita sierść, miał podany kontrast, rtg, przez tydzień dostawał zastrzyki, podawałam mu pastę, która ma pomóc w usunięciu tego z jelita, dostawał karmę weterynaryjną na problemy z żołądkiem, wykonano kontrolne zdjęcie, okazało się, że wszystko już ok, ale że kotek ma spowolnioną perystaltykę jelit, podawałam mu dalej karmę od weterynarza i co 2-3 dni tą pastę, wszystko było ok. Od wczoraj kotek znowu wymiotuje sad nawet jak dostanie tylko 10 ziarenek suchej karmy to wymiotuje, podałam mu wodę strzykawką do pyszczka żeby się nie odwodnił i nie wiem co robić teraz, jest sobota wieczór a jest coraz gorzej sad
Wyniki krwi, wszystkie w porządku, nie ma problemów z nerkami,
Pomocy, kocie mamy, jak ja mogę mu pomóc, boje się że do rana umrze, kotek jest osłabiony ale chodzi, jest ciągle głodny i chce i jeść, ale nie mogę mu nic dać bo od razu zwraca.
Właśnie zobaczyłam, że nawet po podanej wodzie zwymiotował sad sad pomocy
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Do kociar, pomocy 12.11.16, 23:11
      >ygodnie temu zaczął wymiotować, okazało się że to zbita sierść

to dosc czeste zjawisko wsrod moich 3 kotow aktualnych a takze wielu ich poprzednikach bedacych juz w kocim raju.

zazwyczaj po paru dniach mija. Pomaga im nazarcie sie trawy z jakiegos powodu. Moze zra specjalnie by to "zwrocic". Jesli nie mija to powinnas isc do weterynarza z nim bo to jest potencjalnie zagrazajace zyciu kota/

wazne by kota szczotkowac i podawac karme specjalna na hairballs jesli kot ma takowe tendencje

wymioty to dobry objaw bo oznacza ze usiluje sie czegos pozbyc
    • fragile_f Re: Do kociar, pomocy 12.11.16, 23:20
      Dyzur weterynaryjny - moze miec niedrozne jelita sad
    • echtom Re: Do kociar, pomocy 12.11.16, 23:24
      Moim kotom zdarzyło się dwa razy i dostawały wtedy kroplówki oprócz innego leczenia. Masz w pobliżu lecznicę całodobową? Ja bym nie czekała do poniedziałku i podjechała jutro rano.
      • echtom PS. 12.11.16, 23:32
        Albo od razu, jeśli według Twojej oceny jest bardzo źle.
    • aankaa Re: Do kociar, pomocy 12.11.16, 23:29
      masz pewnie jakąś całodobową klinikę/gabinet/pomoc weterynaryjną - zwierza do torby i jazda

dobrze zrobisz kotu podając mu codziennie 4-5 tabletek trawy (do kupienia w sklepach zoo) albo wysiej żeby sobie podjadał (jeżeli ma w zwyczaju skubać kwiatki/roślinki)
    • atomoffka20 Re: Do kociar, pomocy 12.11.16, 23:39
      Kotek nie wygląda na bardzo słabego, tylko wymiotuje, nie jest osowiały, ale nic nie je i nie pije teraz bo zwraca, poszłam do ogródka zerwać mu trawy i zaczął ją od razu jeść, poczekam jak po tym się zachowa, i rano pojedziemy, mam nadzieję, że się nie pogorszy, jestem przerażona sad
      możliwe, że w ciągu tygodnia zrobił mu się kolejny kłak ? dostawał pastę i specjalną karmę, wyniki badan ok, rtg też nic nie wykazało crying
      • aankaa Re: Do kociar, pomocy 12.11.16, 23:45
        ja swoim, profilaktycznie, daję po 2 tabletki 2 x dziennie
        ostatniego kłaczanego pawia widziałam rok (?) temu
      • peonka Re: Do kociar, pomocy 13.11.16, 01:12
        Nie ocenimy przez internet, jak bardzo źle jest z kotem. Jeśli uznasz, że robi się niebezpiecznie, pakuj go i jedz do calodobowej kliniki.. Po co masz żałować potem.
        A na przyszłość kupuj mu te tabletki z trawa i różne pasty odklaczajace - mój kot szaleje za pastami Miamor, powinni mi płacić za reklamę smile
        Od czasu do czasu dodawaj do jedzenia trochę masła i/lub oleju.
        • mysiulek08 Re: Do kociar, pomocy 13.11.16, 04:43
          A na przyszłość kupuj mu te tabletki z trawa i różne pasty odklaczajace - mój kot szaleje za pastami Miamor, powinni mi płacić za reklamę smile

Nie tylko Tobie smile Grubson da z siebie wszystko zeby dostac saszetke.

Pasty na klaki:

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/przysmaki_odklaczajace/pasta/210392
          i dropsy z trawa:

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/tigeria/571513
          Po trawie powinno mu byc lepiej, choc jesli kulka spora, to jednorazowo nie pomoze.
          • aankaa Re: Do kociar, pomocy 13.11.16, 18:15
            albo takie
            www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/trawa/31997
    • aurinko Re: Do kociar, pomocy 12.11.16, 23:50
      Mój rzygal zbitymi klakami raz na 2-3 tygodnie. Ale zaraz potem jadł i wszystko bylo ok. Ostatni raz rzygal miesiąc temu, od tygodnia daję mu pastę. Nie wiem czy zadziała. Ale mój nie miał tak ciężko.
      Na Twoim miejscu natychmiast zabralabym kota do weta.
    • issa-a Re: Do kociar, pomocy 13.11.16, 00:21
      ale że co? bylaś u weta, jakąś karme pewnie zalecił?
      moje koty dostają suchą karmę ulatwiającą wydalanie klaków (ale nie weterynaryjną). Oprocz tego zawsze mają dostępną trawkę oraz namietnie obgryzają roslinki np. zielistke.
      Jakis czas temu kupiłam karmę wet, w celu usuwania klakow bo wydawało nam się, że mają z tym problem. Od tego czasu koty rzygają codziennie. Rano wstaje i patrzę żeby w rzygi nie wejśc.
      Niestety, mój mąż miesza karmę suchą (kupujemy różne i mieszmy) więc trzeba czekać aż sie skończy mieszanka (albo wyrzucic 2 stówy w błoto).
      Może ty też masz teraz karmę "ułatwiającą wydalanie kłaków"?
      Jesli kot chce jeśc to znaczy, że nie jest źle, nie jest oslabiony, chory tylko głodny.
      Moze kup mu karme mokrą i zobacz, co będzie. Najlepiej jakąs w miarę dobrą np. puszke gourmet. Moj jeden kot, suchożerca, tę karmę zawsze lubi, jako przysmak.
      • aankaa Re: Do kociar, pomocy 13.11.16, 02:33
        Jakiś czas temu kupiłam karmę wet, w celu usuwania kłaków bo wydawało nam się, że mają z tym problem. Od tego czasu koty rzygają codziennie
        ===
        zmień lekarza / karmę
        codzienne rzyganie nie jest normą
    • mysiulek08 Re: Do kociar, pomocy 13.11.16, 04:38
      Kupale w kuwecie sa?

Jesli sie zatkal ponownie, biegem do weta!

Mogl cos polknac? np nitke? to bardzo niebezpieczne.
    • salinas Re: Do kociar, pomocy 13.11.16, 10:08
      Najlepiej żeby kotek polował na myszki, bo one maja dużą zawartość tauryny, która pomaga niwelować z organizmu sierść:

www.felinologia.org.pl/tauryna-w-dietoprofilaktyce-oraz-dietoterapii-kotow-i-psow/
      Skoro koteczek niewychodzący to kupuj karmę z zawartością tego związku. Moja poprzednia kociczka była wychodząca więc problemu nie było. Myszkę upolowała, trawki pojadła... była szczęśliwa. Teraz mam kotka niewychodzącego i kupuję mu taką karmę.
      • mysiulek08 Re: Do kociar, pomocy 13.11.16, 17:10
        Tauryna nie sluzy do usuwania beozarow i jest suplementowana w kazdej karmie, szczegolnie suchej.
    • melmire Re: Do kociar, pomocy 13.11.16, 10:17
      jak wymiotuje czesto, nie klakami tylko sama piana czy plynem, to moga to byc tez wymioty powodowane podraznieniem sluzowki poprzednimi wymiotami. Ja wtedu kotu podaje opatrunek gastgryczny, taki dla ludzi, strzykawka, 2-3ml. Za porada weta rzecz jasna.
    • aankaa Re: Do kociar, pomocy 13.11.16, 18:17
      i co z kotem ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka