asia-loi 19.11.16, 14:03 Kto ma i się podzieli opiniami i przepisami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asia-loi Re: Garnek rzymski 19.11.16, 17:15 asia-loi napisała: > Kto ma i się podzieli opiniami i przepisami.> Nikt nie ma? Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Garnek rzymski 19.11.16, 17:18 Ja mam Mięso piekę i chleb czasami. Odpowiedz Link Zgłoś
kokoryczko Re: Garnek rzymski 19.11.16, 17:20 może niezupełnie garnek rzymski, ale tajine. Jak na razie piekę w tym mięsa plus warzywa, można wykombinować smaczne obiady jednogarnkowe. Niektóry pieką chleb. Niepolewana (nieszkliwiona) glina daje dobry smak potrawom, trzeba tylko namoczyć naczynie przed pieczeniem. Mój ulubiony przepis to zamarynowane po marokańsku kawałki kurczaka, cieciorka z puszki, pomidory, czosnek,cebula, pietruszka siekana i kolendra.. paluszki lizać. Piekę ok 1,5 godz w 190 st, raz wyciągam by zamieszać. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Garnek rzymski 19.11.16, 17:52 kokoryczko napisała: > Mój ulubiony przepis to zamarynowane po marokańsku kawałki kurczaka, cieciorka z puszki, pomidory, czosnek,cebula, pietruszka siekana i kolendra.. paluszki lizać. Piekę ok 1,5 godz w 190 st, raz wyciągam by zamieszać. A możesz dokładniej ten przepis napisać. Tak - krok po kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
kokoryczko Re: Garnek rzymski 19.11.16, 18:25 a wiec - kurczak, najczęściej używam piersi, smaczne jest też mięso z podudzi (obrane ze skóry), na 4 osoby 2-3 duże piersi. Kroję na grube kawałki, marynuję w mieszance przypraw: łyżka słodkiej papryki, łyżka ostrej (polecam wędzoną), pół łyżki kuminu, pół łyżki cynamonu, łyżka soli (płaska), pół łyżki kolendry suszonej, dwa zgniecione ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, sok z połowy cytryny. Można dodać gałązkę rozmarynu. Niech pomarynuje się chociaż godzinę (a najlepiej przez noc). Pomidory z puszki można zmiksować bądź użyć tych pokrojonych, dodać płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę cukru, łyżeczkę ostrej papryki i ząbek czosnku posiekany. Cieciorkę odsączyć z zalewy. Dodatkowo można skroić 1-2 obrane słodkie ziemniaki (bez skórki) lub zwykłe, marchewkę. Naczynie do pieczenia posmarować oliwą, Warzywa z pomidorami dać na spód, kurczaka rozłożyć na wierzchu, skropić jeszcze oliwą. Zamknąć naczynie i piec te 1,5 godz, warto raz czy dwa wyjąć i zamieszać całość by nasiąkła sosem.. Smacznego Można użyć innych mięs, polędwiczka wieprzowa będzie smaczna, podobnie delikatny kawałek wołowiny, tylko obowiązkowo krótko podsmażyć przed włożeniem do pieczeniea, bo wyjdzie niejadalna podeszwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kokoryczko Re: Garnek rzymski 19.11.16, 18:26 można podać do tego kuskus zaprawiony sokiem cytrynowym kurkumą i słodką papryką Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Garnek rzymski 19.11.16, 18:41 kokoryczko napisała: > można podać do tego kuskus zaprawiony sokiem cytrynowym kurkumą i słodką papryką Dzięki za przepis. Mam jeszcze pytanie: ten garnek przed każdym użyciem, trzeba moczyć w wodzie 10-15 minut i dopiero posmarować oliwą? Przeczytałam, że takiego garnka nie należy myć detergentami, jednocześnie na moim pisze, że można go myć w zmywarce. Przecież zmywarka używa do mycia detergentów. Odpowiedz Link Zgłoś
kokoryczko Re: Garnek rzymski 19.11.16, 18:47 tak, trzeba wymoczyć, a potem posmarować oliwą. Im więcej się piecze w tym garnku tym lepiej się wyrabia i dania nabierają fajniejszego smaku. Trzeba myć ciepłej wodzie, jak coś tłustego/zjaranego to można zetrzeć z garstką soli. Nie wolno naczynia narażać na szok termiczny, bo pęknie. Wszystko musi się najpierw ostudzić, nie dolewać nic zimnego do rozgrzanego naczynia, jak trzeba uzupełnić sos np wodą, to koniecznie wrzącą. Rozgrzane naczynie postawić najlepiej drewnianej desce. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Garnek rzymski 19.11.16, 19:01 Mam szklany, cudnie się w nim mięso, ryż, zapiekanki czy warzywa pieką - a to oznacza, że kolejny bzdet niezbędny w kuchni chcą nam upchnąć, tym razem gliniane ;P Odpowiedz Link Zgłoś
kokoryczko Re: Garnek rzymski 19.11.16, 19:05 wcale nic nowego Mimo małej upierdliwości w obsłudze, to warto ze względu na walory smakowe Ale nie upieram się, że to jakis "must have". Szklana brytfanka też jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Garnek rzymski 19.11.16, 19:21 Nikt nic nie ci chce upchnąć. A garnek rzymski to w zasadzie staroć, bo znany od starożytności. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Garnek rzymski 19.11.16, 19:22 No widzę, że nowe to nie może być skoro samo nie gotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Garnek rzymski 19.11.16, 19:24 nickbezznaczenia napisał(a): > Nikt nic nie ci chce upchnąć. > A garnek rzymski to w zasadzie staroć, bo znany od starożytności. Jak go dzisiaj kupowałam, to inna klientka mi mówiła w sklepie, że ona ma od kilku lat i kurczak w nim jest super, nie jest suchy. A takie garnki są bardzo popularne w Maroku. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Garnek rzymski 19.11.16, 19:25 I w Maroku i w Azji i w Amerykach i w Europie Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Garnek rzymski 19.11.16, 19:31 ja mam od 4 lat i bardzo sobie chwale, kupilam na allegro. mocze przed kazdym uzyciem i wkladam do zimnego piekarnika. robie miesa, warzywa, zapiekanki. naprawde udany zakup ! Odpowiedz Link Zgłoś