Dodaj do ulubionych

Czy kierowcy was przepuszczaja?

21.11.16, 17:30
Pytanie do pieszych.
Poltorej-2 lata temu,chca przejsc przez jezdnie, trzeba bylo praktycznie zmusic kierowcow do zatrzymania sie, ryzykujac zyciem.
Mowie o pasach, bez swiatel.

Teraz bardzo czesto auta same sie zatrzymuja, co mnie wciaz dziwi.
Ostatnio przepuscil mnie autobus miejski, co mnie wprawilo w szok big_grin
Obserwuj wątek
    • niennte Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 17:39
      No, jak "półtorej"...
      Pewnie przeprowadziłaś się do Austrii?
    • berdebul Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 17:40
      Nie, mimo że najcześciej przechodzę na przejściu pod szkołą (ograniczenie do 30, znaki, podniesione przejście, dobra widoczność bo postawiono słupki).
      Jako kierowca przepuszczam.
    • ginger.ale Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 17:43
      Tak, przepuszczaja.
    • iwoniaw Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 17:43
      Tak, przepuszczają - i też widzę, że zmienia się tu dużo na plus.
    • stephanie.plum Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 17:45
      mam podobne spostrzeżenie.
      chociaż...
      obok mnie są pasy na jednokierunkowej ulicy, i bywa często, że gdy na pierwszym z nich kierowca zatrzyma się szarmancko, a ja wkroczę na jezdnię, drugim pasem pędzi ktoś na oślep.
      uniknąwszy o włos rozkwaszenia przez samochód nauczyłam się, żeby zza tego pierwszego, stojącego, ostrożnie wyglądać, a nie maszerować przez pasy jak na defiladzie.

ostatnio przepuścił mnie taksówkarz, to był dopiero szok!!!
      • lellapolella Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 17:50
        Tak, to krzepiącesmile
      • aankaa Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 18:05
        stephanie.plum napisała:

> ostatnio przepuścił mnie taksówkarz, to był dopiero szok!!!

no, forumowo to powinnaś napisać "szok i niedowierzanie"
        • stephanie.plum Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 18:25
          :~D
      • anamatopeja Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 23:24
        Kurcze, przecież to łamanie przepisów. Ten na drugim pasie nie ma prawa jechać jak pierwszy stoi przed pasami. Zacznij filmować i na policję zgłaszać, buraków trzeba tępić.
    • melancho_lia Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 17:51
      Zwykle tak. Faktycznie kilka lat temu bez szans. Teraz jest lepiej. Zwłaszcza na przejściach z wysepką.
      • konsta-is-me Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 17:57
        Na przejsciach z wysepka przepuszczaja od zawsze, tzn od momentu ich pojawienia sie, przynajmniej u mnie.
        Ale jest lepiej , cieszy mnie to.
    • slowiczek4321 Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 17:55
      Też mam takie spostrzeżenie,ale też widzę,ze zdecydowanie częściej przepuszczają mężczyźni.kobieta za kierownicą rzadziej przepuszczają pieszych.
      • lady-z-gaga Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 18:22
        Kobiety prawie nigdy nie przepuszczają pieszych. Nawet w sytuacjach oczywistych prędzej ci taka po paznokciach przejedzie, niż się zatrzyma. To samo jest z przepuszczaniem innych aut. Młode kobiety są najbardziej nieużytymi, bezczelnymi a nawet chamskimi kierowcami.
        • stephanie.plum Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 18:31
          może to nie dlatego, że są chamskie.
          moim zdaniem one po prostu kiepsko jeżdżą - więc są mało elastyczne, walą przed siebie nie widząc niczego po bokach.

wiem, bo sama musiałam nad tym popracować. kiedy uczyłam się jeździć, ważne dla mnie było, że JAAADĘ, no owszem, na czerwonym trza było się zatrzymać, ale rozglądać się na boki? przewidywać sytuacje? wpuszczać na suwak albo przepuszczać pieszych? to był kosmos.
          (wszystkich ewentualnie pokrzywdzonych oraz wkurzonych bardzo przepraszam, poprawiłam się).
          • maxivision Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 19:40
            O przepraszam, ja zawsze przepuszczam.
            • lady-z-gaga Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 21:14
              to pewnie z Twojego powodu napisałam "prawie nigdy' smile
          • arkanna Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 22.11.16, 15:53
            to ze z ciebie jest d..wołowa a nie kierowca to tylko twój probem i twoje spostrzezenia. Krynica madrości sie znalazła
        • 1papryczka.chili Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 22:01
          oprocz mnie. Ja chętnie przepuszczam. Też czasem jestem pieszym i wiem jak to jest.
      • pulower8 Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 22.11.16, 00:07
        Mnie tam kobiety często przepuszczają, zwłaszcza jak z siatami idę. Najgorzej pod tym względem oceniam złotówy.
    • aankaa Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 18:03
      "półtorej" to może być flaszki
    • koronka2012 Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 18:24
      Tak, choć odruchowo wolę poczekać aż przejadą.
    • szarsz Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 18:30
      Przypuszczają, jest dużo lepiej niż jeszcze pięć lat temu. Chociaż ja i tak nie wierzę i idę dopiero wtedy, gdy widzę, że zwalnia.
      • konsta-is-me Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 19:45
        Mialam na mysli, ze sie zatrzymuja I czekaja az przejde.
        Nie ryzykowalabym przechodzenia bez tego.
        • szarsz Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 19:58
          Parę lat temu pod moją pracą nie przeszłaś, jeśli stałaś i czekałaś, aż ktoś się zatrzyma. Trzeba było wymusić. Na pasach. Raz stałam 10 minut, z zegarkiem w ręku, sznur samochodów. A teraz - parę samochodów przejedzie i zaraz ktoś się zatrzymuje.
    • heca7 Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 18:36
      Ja i jeżdżę i chodzę. Jak nie pada zasuwam na zakupy z wózkiem a jak mam coś dalej albo leje to jadę samochodem. Kierowcy rzadko kiedy nie przepuszczają. Ostatnio nawet TiR się zatrzymał choć nie liczyłam na to wink Z moich obserwacji wynika , że najrzadziej przepuszczają dziadkowie w starych samochodach. Oni są bardziej skupieni na ogarnianiu sytuacji na drodze wink Nauka jazdy za to zawsze się zatrzyma. Nie zatrzymują się motory.
      Jak jadę samochodem to przepuszczam zawsze. Choć zdarzyło mi się kilka razy w życiu, że nie przepuściłam jakiejś kobieciny bo widziałam w lusterku, że z drugiego boku dogania mnie jakiś kierowca bombowca. Kobieta wejdzie na pasy przede mnie a on śmignie jej po stopach- sądząc po szybkości nie dałby rady się zatrzymać. Wolałam wyjść na nieprzepuszczającego buraka niż oglądać kobiecinę w locie.
      • joanekjoanek Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 22.11.16, 10:44
        heca napisała:

>Nauka jazdy za to zawsze się zatrzyma.

No nie wiem, nie wiem... Dwa lata temu miałam jazdy doszkalające i instruktor w wielką polemikę ze mną wchodził, jak się zatrzymywałam i przepuszczałam - gardłował z wielkim zaangażowaniem, że wcale nie trzeba przecież. A był to młody chłopak. Trochę mi opadło wszystko wtedy, to fakt.
    • pelissa81 Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 18:40
      Puszczają, też widzę dużo zmian, bo kiedyś trzeba było dziarskim krokiem sygnalizować chęć przejścia.
      Ludzie jeżdzą do krajow cywilizowanych, może się uczą?
    • lauren6 Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 18:41
      Zależy. Jak widzę z daleka rejestrację zaczynającą się od LU lub LLU to odruchowo cofam się, bo ci potrafią przejechać przez przejście nawet jak mają czerwone. Reszta często się zatrzymuje.
      • 1papryczka.chili Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 22:04
        ja z LU przepuszczam. serio.
      • wtop.ek Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 22.11.16, 11:04
        a jakie masz obserwacje w stosunku do królów szos z branży przedstawicielstwa handlowego, pomykających ile fabryka dała w swoich leasingowanych bolidach WI albo WE?

lauren6 napisała:

> Zależy. Jak widzę z daleka rejestrację zaczynającą się od LU lub LLU to odrucho
        > wo cofam się, bo ci potrafią przejechać przez przejście nawet jak mają czerwone
        > . Reszta często się zatrzymuje.
    • yaguarete Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 19:02
      Tak, zawsze. Ja sie przemieszczam najczesciej z wozkiem dzieciecym, jestem bardzo ostrozna i czasami wole dluzej poczekac i przejsc bezpiecznie, ale widze, ze juz z daleka kierowca zwalnia, jak mnie widzi z dzieckiem.
    • drinkit Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 19:09
      Bez wozka w 50%, z wozkiem 85%. Ale i tak sie boje, bo wariatow jezdzi multum
    • slonko1335 Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 19:43
      Mieszkam niedaleko granicy z Niemcami i muszę przyznać, że kultura jazdy całkiem, całkiem w moim mieście w porównaniu do tego co obserwuję w głębi Polski jednak...
    • taki-sobie-nick Półtora 21.11.16, 19:51

Zasada jest prosta, no.

Półtora jest czegoś, co jest rodzaju męskiego. Półtora domu. Półtora okna.

Półtorej to rodzaj żeński - półtorej deski.
      • niennte Re: Półtora 21.11.16, 22:47
        Okno nie jest rodzaju męskiego.
        • kalina_lin Re: Półtora 22.11.16, 07:27
          smile
        • taki-sobie-nick Re: Półtora 22.11.16, 21:28
          Mój błąd, powinnam napisać "męskiego albo nijakiego". Mogłaś napisać to sama (chyba że nie wiedziałaś, jak działa zasada), no ale chodziło o to, żeby się czepić.
    • lalkaika Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 20:06
      poltora roku temu jak juz. Kiedys sie zatrzymywali jak glupi,zeby tylko mnie obejrzec.Teraz to juz nie, doszlam do niewidzialnosci sad Life
    • inguszetia_2006 Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 20:17
      konsta-is-me napisała: Pytanie do pieszych.
      Witam
      Każdy jest pieszym. Tak, przepuszczają mnie kierowcy na pasach, ja też przepuszczam, o ile widzę pieszego.
      Pzdr.
      Ing
    • klubgogo Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 20:23
      Oczywiście, że nie, trzeba się wychylić, machnąć stopą nad jezdnią, pokazać, że próbuje się wtargnąć. W przeciwnym razie można by tak stać i stać, w deszczu, na mrozie, nieważne, jaśnie państwo jadą w ciepłych samochodach. Czasami liczę, które auto się zatrzymuje, zwykle około 15 przejedzie bez zatrzymania, następne wtedy gdy chce się ewidentnie wejść na jezdnię.
      • konsta-is-me Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 21:11
        Ja z reguly patrze, jakos tak z pytaniem w oczach ("zatrzymasz sie?"), albo-nie wiem czym, ale reaguja prawie zawsze I sie zatrzymuja big_grin
    • sayyida Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 20:49
      Ba, przepuszczają mnie - rowerzystkę - na przejeździe rowerowym, w jednym miejscu ZAWSZE, w drugim, gdzie ten przejazd nie jest oczywisty (waziutki cpr, nie ma czerwonego pasa na jezdni) czasem musze poczekać, a czasem skurczysyny skrecajace wymuszają pierwszeństwo na rowerze. A tam, gdzie jest zwykle przejście - bez roweru czekam, z rowerem przechodzę natychmiast - chyba kierowcy promują w ten sposób właściwe pokonywanie przejść dla pieszych przez rowerzystów smile
    • asia_i_p Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 21:01
      W Trzebnicy praktycznie zawsze, we Wrocławiu dużo rzadziej.
      • konsta-is-me Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 21:07
        Moze dlatego ze we Wrocku wiekszy ruch wink
    • lady-z-gaga Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 21:20
      Dużo się zmieniło, przepuszczają zdecydowanie częsciej, niż kiedyś . Widzę tylko jedną prawidłowość - kiedy na ulicach jest luz, jest tez więcej uprzejmych kierowcow smile natomiast w godzinach szczytu dobre maniery znikają - kierowcy są wkurzeni jazdą w korkach i korzystają z każdej okazji, żeby przejechac kawałek bez zatrzymywania. Na mojej ulicy często pokonuję pasy bez świateł - o ile w południe zatrzymuje się prawie każdy samochód, to np o 17tej muszę sobie trochę poczekac, aż ktoś się zlituje smile
    • solejrolia Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 21:24
      Jestem kierowcą, i czasem przepuszczam, ale czasem, jak się spieszę, to cenna mi każda sekunda, i nie, wtedy to pieszy musi jeszcze chwilkę poczekać aż ja przejadę,
      a jednocześnie jestem pieszą, fakt rzadziej, ale jednak- i dokładnie tak samo: czasem przepuszczają, a czasem nie. I nie mam z tym problemu że muszę chwilkę poczekać przed przejściem przez jezdnię.
      • kropkacom Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 21.11.16, 23:51
        Pośpiech to zły doradca. I dla pieszych, i dla kierowców.
      • joanekjoanek Re: Czy kierowcy was przepuszczaja? 22.11.16, 10:46
        Pieszy też się spieszy, a ma gorzej niż ja na czterech kółkach. Jak mi się bardzo spieszy, to może nie wpuszczę jakiegoś łosia z podporządkowanej, ale pieszego ZAWSZE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka