Dodaj do ulubionych

Slub i wesele

15.12.16, 16:57
Dziewczyny, postanowione, termin zaklepany na 2018r. Wychodze za maz. j'ako ze organizacyjnie jestem slaba, moze macie sprawdzone portale albo jakies fora dot organizacji wesel. Bede wdzieczna bardzo.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Slub i wesele 15.12.16, 17:00
      znajdz watki zia86 na forum slub i wesele big_grin
      • wilowka Re: Slub i wesele 15.12.16, 17:31
        hahaha big_grin Znajdz, przeczyytaj i zrób wszystko inaczej big_grin
        • black.sally Re: Slub i wesele 15.12.16, 17:32
          nieee no nie każcie jej tego czytać big_grin
          • thea19 Re: Slub i wesele 15.12.16, 17:36
            do 2018 ma czas
      • ichi51e Re: Slub i wesele 15.12.16, 17:42
        tez chcialam to polecic. tylko juz moze troche byc nie na czasie.
        Jak matka twoja szukac bedzie sukienki to polecam watek azile.oli
        • lauren6 Re: Slub i wesele 15.12.16, 17:44
          Koniecznie big_grin
    • jematkajakichmalo Re: Slub i wesele 15.12.16, 17:52
      Przeciez jeszcze 2016 sie nie skonczyl, a Ty juz 2018 planujesz?? Wiesz ile jeszcze moze sie zdarzyc? wink

Ja dowiedzialam sie pod koniec sierpnia, ze droga wolna do slubu i na poczatku listopada (tego samego roku ma sie rozumiec) byl slub i wesele... Do tego prawie caly pazdziernik bylam na urlopie big_grin
      • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 18:05
        Moja córka wychodzi za mąż w drugiej połowie przyszłego roku. Planują ślub i wesele od połowy tego roku - termin czekania na salę jest cokolwiek długi. Dodaj do tego inne usługi, których potrzebuje choćby tylko panna młoda, o panie młodym, rozwiezieniu zaproszeń po rodzinie i przyjaciołach, znalezieniu dla nich noclegu, itp. nie wspominając.
        • babcia.stefa Re: Slub i wesele 15.12.16, 18:59
          Jakie usługi, jak rany? Nie mów, że szyje suknię u Very Wang.

Uwinęliśmy się ze wszystkim w niecałe 3 miesiące - ale robiliśmy kameralny ślub i przyjęcie we dworze przy kwartecie smyczkowym, a nie wesele w remizie dla całego powiatu.
          • kolpik124 Re: Slub i wesele 15.12.16, 19:11
            między remizą, a wymuszoną kameralnością, jest jeszcze sporo innych możliwości...
            • babcia.stefa Re: Slub i wesele 15.12.16, 20:02
              Niech zgadnę, hotele typu Holiday Inn?

Mieliśmy dokładnie taki ślub i wesele, jaki sobie wymarzyliśmy - ślub pod gołym niebem w ogrodzie i uroczysty obiad we dworze. Kosztował tak na oko ze 3 x tyle, co statystyczne wesele w remizie - więc to tyle jeśli chodzi o wymuszoną kameralność.
              • wtop.ek Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:38
                twój ślub i wesele były ani lepsze, ani gorsze od innych, także tych remizowych

a że do siermiężności dorabiasz ideologię, to na tym forum nie dziwi big_grin
                • babcia.stefa Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:41
                  Do siermiężności wesel w remizie i w Holiday Inn nie muszę dorabiać ideologii, ona tam po prostu jest.
                  • forumologin Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:57
                    Chyba nie rozumiezz znaczenia '' dorabiac ideologie''
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 15.12.16, 22:34
                    Czujesz się przez to lepsza?
                    • semihora Re: Slub i wesele 16.12.16, 09:42
                      Najwyraźniej. Ale niech ma, babinka, na zdrowie, cóż innego jej pozostało?
            • black.sally Re: Slub i wesele 16.12.16, 10:10
              kolpik124 napisała:

> między remizą, a wymuszoną kameralnością, jest jeszcze sporo innych możliwości.
              > ..
              >

nie dla ematki
          • marra8 Re: Slub i wesele 15.12.16, 23:33
            babcia.stefa napisała:

> Jakie usługi, jak rany? Nie mów, że szyje suknię u Very Wang.
            >
            > Uwinęliśmy się ze wszystkim w niecałe 3 miesiące - ale robiliśmy kameralny ślub
            > i przyjęcie we dworze przy kwartecie smyczkowym, a nie wesele w remizie dla ca
            > łego powiatu.

Ale jesteście super! I jeszcze kwartet smyczkowy, fiu fiu..
          • nowi-jka Re: Slub i wesele 16.12.16, 09:42
            bez wzgledu gdzie zamawia tą sukienke czas oczekwiania jest kilka miesiecy wiec dobrze zabrac sie z ato wczesniej, ja wiem ze to szalenstwo ale tak jest
            • paszewa Re: Slub i wesele 16.12.16, 10:40
              ja nie rozumiem tej jazdy z sukniami ślubnymi. Ja miałam prostą (skromną) sukienkę. Bardziej koktajlową niż ślubną, ale kupno jej zajęło mi tydzień Była pięknie dopasowana i tylu zachwytów ile wtedy usłyszałam to nigdy wcześniej nie słyszałam na żadnym ślubie. Jak przymierzyłam "prawdziwą" suknię ślubną to prawie klaustrofobii dostałam big_grin jak się w tym bawić, zaciśnięta gorsetem i tiulem placzącym się miedzy nogami.
              • marra8 Re: Slub i wesele 16.12.16, 11:18
                paszewa napisał(a):

> ja nie rozumiem tej jazdy z sukniami ślubnymi. Ja miałam prostą (skromną) sukie
                > nkę. Bardziej koktajlową niż ślubną, ale kupno jej zajęło mi tydzień Była piękn
                > ie dopasowana i tylu zachwytów ile wtedy usłyszałam to nigdy wcześniej nie słys
                > załam na żadnym ślubie.

A na ilu ślubach byłaś panną młodą? smile
                • paszewa Re: Slub i wesele 16.12.16, 11:38
                  no na szczescie poki co na jednym, ale bywałam na wielu innych wink
                  generalnie trudno teraz o jakas suknie ktora przebije wszystkie inne. Dla mnie szycie na wymiar jakiejś super hiper drogiej i czasochłonnej sukni o ile nie byłabym angielską księżniczką jest dziwne (ale tylko dla mnie i mówie tylko za siebie wink ). Dużo trudniej znaleźć suknię prosta, która jest powalająca niż gorsetową bezę.
                  • marra8 Re: Slub i wesele 16.12.16, 11:40
                    no to masz odpowiedź dlaczego na swoim ślubie usłyszałaś najwięcej komplementów? To nie przez sukienkę z sieciówki, zapewniam smile
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 16.12.16, 15:30
                    No a ja szyłam na wymiar, prostą skromną sukienkę wg własnego projektu. Przynajmniej była idealna dla mnie smile
              • black.sally Re: Slub i wesele 16.12.16, 13:46
                paszewa napisał(a):

> ja nie rozumiem tej jazdy z sukniami ślubnymi. Ja miałam prostą (skromną) sukie
                > nkę. Bardziej koktajlową niż ślubną, ale kupno jej zajęło mi tydzień

yyyy, do dzisiaj dziękuję (niewie )komu ;P
                zachciało mi sie złotej kiecki. Tak złotej. I na szczęście nie dało by rady na czas zamówić materiału.Wtedy wybrałam sukienkę z tych, które wisiały na wieszakach
                Ale jak powiedziałam krawcowej,że chce uszyć sukienkę, to ona na mnie spojrzała i powiedziała"pół roku przed ślubem"??? -nie da rady-za mało czasu

tak więc widzisz... można tongue_out
                • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 16.12.16, 15:30
                  No ja w pół roku uszyłam. Ale tylko dlatego, że termin ślubu majowy a nie sezonowy.
        • mynia_pynia Re: Slub i wesele 16.12.16, 13:28
          Ja np. zorganizowałam ślub i wesele w cziągu 5 miesięcy, miałam super wypaśny lokal. Jak podleliśmy decyzję o legalizacji związku to określiłam miesiąc - wrzesień i zadzwoniłam w 2 miejsca z info, że planuję i chętna jestem na sale, oczywiście wszystko było porezerwowane na 2 lata do przodu ale ja zostawiłam namiary na wszelki wypadek. I z pierwszej restauracji zadzwonili po tygodniu że mają wolny termin bo para się rozmyśliła i tym sposobem brałam ślub 20 września w sobotę. Z drugiego lokalu zadzwonili po miesiącu, że im się termin wrześniowy zwolnił smile
      • lauren6 Re: Slub i wesele 15.12.16, 18:10
        Planowaliśmy wesele 1,5 roku wcześniej i już były problemy np z terminami u zespołu.
        • thea19 Re: Slub i wesele 15.12.16, 18:13
          minely te czasy
          • kolpik124 Re: Slub i wesele 15.12.16, 19:22
            no właśnie nie minęły, dobre miejscówki trzeba rezerwować z ponad rocznym wyprzedzeniem a zespół zespołowi nie równy, te lepsze też mają kalendarz wypełniony

kiepska kapela potrafi zepsuć cala imprezę....

thea19 napisała:

> minely te czasy
            • lauren6 Re: Slub i wesele 15.12.16, 19:33
              > kiepska kapela potrafi zepsuć cala imprezę....

Dokładnie. Osobiście uważam, że zespół to najważniejszy element imprezy, na którym się nie oszczędza. A dobre kapele mają wypełniony kalendarz w sezonie weselnym na rok z okładem.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 15.12.16, 19:45
                Myśmy mieli DJ. smile Mega zadowolona byłam, ale mieliśmy termin tylko dlatego, że ślub braliśmy w maju a nie w miesiącach z R smile
                • mebloscianka_dziadka_franka Re: Slub i wesele 15.12.16, 22:38
                  W rzeczy samej. Wystarczy wybrać sobie mniej oczywisty miesiąc i wszystko staje się dużo łątwiejsze wink Ja miałam w styczniu i też sobie chwalę big_grin
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 15.12.16, 22:43
                    No ja brałam ślub w maju a i tak orkiestra którą chciałam miała komplet terminów na kolejne 3 lata i musiałam obejść się smakiem. Nam starczyło pół roku na organizację wszystkiego a i tak myślę, że spokojnie w 3m-cach byśmy się zmieścili (bo tu akurat w grę jeszcze wchodziły nauki przedmałżeńskie).
                    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Slub i wesele 16.12.16, 08:01
                      No bo maj mimo że nie ma "r", to jednak dość popularny miesiąc - zwłaszcza, że też się romantycznie kojarzy smile Ale jakbyś chciała w listopadzie, albo marcu to pewnie zespół miałby wolny termin suspicious
                      • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 16.12.16, 09:35
                        No nie. Grają nie tylko na weselach.
            • thea19 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:05
              boom na sluby byl w roku 2008 (252tys), od tego czasu jest bardzo mocna tendencja spadkowa. w 2013 - 180tys. slub biora coraz starsze osoby i coraz czesciej ludzie sie rozwodza.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:13
                I to jest powód, żeby ślubu nie brać?
                • thea19 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:17
                  nie, to jest dowod na to, ze nie trzeba kapeli 5 lat naprzod rezerwowac
                  • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:23
                    Ktoś tu napisał o pięciu latach wprzód? shock
                    • thea19 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:24
                      wiesz co to ironia?
                      • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:27
                        Słaba ta ironia..
                  • wtop.ek Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:41
                    akurat mam okres ślubny w rodzinie, bo młodsze pokolenie dorosło, więc jestem dość mocno w tematach weselnych, fajne miejscówki i zespoły trzeba rezerwować rok i więcej wcześniej....

thea19 napisała:

> nie, to jest dowod na to, ze nie trzeba kapeli 5 lat naprzod rezerwowac
          • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:17
            thea19 napisała:

> minely te czasy

Zdecydowanie nie minęły.
            • thea19 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:22
              jakies potwierdzenie?
              • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:24
                Rezerwacja sali (dla raptem 50 gości), to często minimum rok oczekiwania.
                • thea19 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:25
                  gdzie?
                  • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:27
                    W Polsce.
                    • thea19 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:28
                      konkrety poprosze zamiast jalowego stukania w klawisze. wykaz sie jakimis twardymi danymi. ja przedstawilam dane z gus.
                      • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:31
                        Nie mam zamiaru ci pisać, w którym miejscu moja córka będzie wychodzić za mąż.
                        • thea19 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:33
                          a co mnie obchodzi twoja corka? koncze dyskusje bo tylko bezproduktywnie klapiesz dziobem w kazdym watku bo wszedzie musisz byc. eot
                          • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:36
                            Na razie to ty mnie obrażasz. Normalnie jak rasowy troll. EOT.
                  • aankaa Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:37
                    najprawdopodobniej w jakimś Pcimiu, w którym są 2 sale na krzyż tongue_out
                    • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:38
                      Najprawdopobniej w miejscu, o które ludzie się niemalże biją, dzika zazdrośnico tongue_out
                      • aankaa Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:48
                        dzika zazdrośnico
                        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/ei/ef/kdsh/vCFlm3rBWAZ54zjYUX.png
                      • babcia.stefa Re: Slub i wesele 16.12.16, 13:02
                        Bo pewnie tanie. W miejscówkach, gdzie tzw. talerzyk kosztuje od 250 PLN w górę, z wyprzedzeniem półrocznym można przebierać.
                        • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 16.12.16, 13:14
                          Drogie jak ścierwo, więc trafiłaś jak kulą w płot. Za to bardzo atrakcyjne jako ośrodek i miejsce turystyczne.
                    • wtop.ek Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:43
                      Łódź, Kraków, Warszawa....trzeba rezerwować co najmniej rok wcześniej

aankaa napisała:

> najprawdopodobniej w jakimś Pcimiu, w którym są 2 sale na krzyż tongue_out
                      >
                      • ichi51e Re: Slub i wesele 15.12.16, 22:07
                        Mysle ze ro zalezy od terminu. Moze jak ktos chce w czerwcu to faktycznie. Ale nie wierze ze wszystkie imprezownie hotelarnie remizy bary kluby i bog jeszcze wie co maja wszystko zajete do przyszlego roku.
                        • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 15.12.16, 22:29
                          No ale jeśli ktoś chce TAKI a nie INNY termin to może musi POCZEKAĆ. Nie każdy chce mieć wesele w podrzędnej knajpie. W dobrych lokalach trzeba zamawiać z bardzo dużym wyprzedzeniem.

Jak wychodziłam za mąż to marzyła mi się jedna orkiestra - ta a nie inna. Niestety terminy mieli wówczas kompletne na 3 lata naprzód. I nawet w maju nie mieli wolnego.
          • black.sally Re: Slub i wesele 16.12.16, 10:46
            thea19 napisała:

> minely te czasy

heh
            teraz dopiero to sie zaczyna.
      • adriana.la.cerva Re: Slub i wesele 15.12.16, 18:45
        No wlasnie przez to ze ''za pozno'' zabralam sie za organizacje wesela zmuszona bylam na wybranie innego terminu slubu niz ten wymarzony.
        • capa_negra Re: Slub i wesele 15.12.16, 20:15
          Ppopłakałam się ze śmiechu - wymarzony termin ślubu
          • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 15.12.16, 20:26
            A nie można mieć?
            Mi się marzył ślub w maju - miałam w maju. Można rzecz - wymarzony termin ślubu.
          • lauren6 Re: Slub i wesele 15.12.16, 20:29
            Też brałam ślub w wymarzonym terminie. Romantyzm rulez big_grin
            • mebloscianka_dziadka_franka Re: Slub i wesele 15.12.16, 22:41
              To tak jak ja. I nie przeszkodziło nawet to, że dzień ten wypadł w tygodniu wink
          • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:22
            capa_negra napisała:

> Ppopłakałam się ze śmiechu - wymarzony termin ślubu
            >

A co w tym śmiesznego?
          • ola_dom Re: Slub i wesele 16.12.16, 10:32
            capa_negra napisała:

> Ppopłakałam się ze śmiechu - wymarzony termin ślubu

No nie, może to być np. znacząca, symboliczna data,
            albo dzień wyjątkowy pod jakimś względem.
            Jako że jestem przesądna, data miałaby dla mnie istotne znaczenie i pewnie by była jakaś "wymarzona". Jakbym miała brać ślub wink
    • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 15.12.16, 19:09
      Ja Ci mogę zorganizować. smile
      • adriana.la.cerva Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:59
        Chetnie ale z tego co kojarze to jestes z Poznania a ja mam wesele na Warmii.
        • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 15.12.16, 22:30
          Spoko big_grin podjadę.
    • zlotonaiwnych Re: Slub i wesele 15.12.16, 19:10
      Gdybym mogła się cofnąć w czasie mój ślub i wesele wyglądałyby następująco - idziemy razem ze świadkami do urzędu (w trochę lepszych ubraniach) podpisujemy świstki i wracamy do domu na kolację z winem i fajnym filmem, zawiadamiamy następnego dnia rano rodzinę a popołudniu wylatujemy na Seszele czy inne Tunezje. I tyle. W życiu nie żałowałam niczego bardziej niż tego, że dałam się namówić na uroczystą szmirę i trwające dwa dni wesele plus poprawiny.
      • kolpik124 Re: Slub i wesele 15.12.16, 19:12
        dla innych szmirą jest twoja siermiężność

zlotonaiwnych napisała:

> Gdybym mogła się cofnąć w czasie mój ślub i wesele wyglądałyby następująco - id
        > ziemy razem ze świadkami do urzędu (w trochę lepszych ubraniach) podpisujemy św
        > istki i wracamy do domu na kolację z winem i fajnym filmem, zawiadamiamy następ
        > nego dnia rano rodzinę a popołudniu wylatujemy na Seszele czy inne Tunezje. I t
        > yle. W życiu nie żałowałam niczego bardziej niż tego, że dałam się namówić na u
        > roczystą szmirę i trwające dwa dni wesele plus poprawiny.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 15.12.16, 19:13
        A ja się cieszę, że dałam się namówić mężowi na wesele.
        Ale organizowaliśmy wszystko sami, nikt nam się nie wtrącał, dekorację sali robiłam sama - bo nikt lepiej ode mnie by tego nie zrobił smile, kiecka szyta od podstaw. Czas: pół roku od decyzji o ślubie do ślubu i wesela.
        • lauren6 Re: Slub i wesele 15.12.16, 19:18
          Ja też nie żałuję, choć początkowo nie chciałam wesela. Świetna impreza, świetnie się bawiłam. Między innymi dlatego, że wcześnie zaklepaliśmy dobry zespół, a nie na ostatnią chwilę jakiś wiejskich grajków. W sumie żałuję, że nie mogę wyjść za mąż po raz drugi (a raczej się cieszę, że się udany egzemplarz męża trafił), bo bardzo lubiłam przygotowania do wesela, organizację, a na imprezie było super.
      • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:25
        Na moim ślubie, razem z nami, było 13 osób. Nikogo z rodziny. Potem obiad w restauracji i domówka u koleżanki.
      • vaikiria Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:52
        Ja się na moim bawiłam rewelacyjnie do rana, ale drugi będzie raczej skromny, wystarczy mi tych imprez. W sumie nie miałabym nic przeciwko opcji: my+świadkowie a nawet my gdzieś poza Polską, a jako świadkowie pracownicy konsulatu. Ale dzieciaki nam by nie darowały, więc pewnie będzie ślub + jakiś mały poczęstunek i tyle.
      • joanna_poz Re: Slub i wesele 16.12.16, 11:33
        zlotonaiwnych napisała:

> Gdybym mogła się cofnąć w czasie mój ślub i wesele wyglądałyby następująco - id
        > ziemy razem ze świadkami do urzędu (w trochę lepszych ubraniach) podpisujemy św
        > istki i wracamy do domu na kolację z winem i fajnym filmem, zawiadamiamy następ
        > nego dnia rano rodzinę a popołudniu wylatujemy na Seszele czy inne Tunezje.

mu jutro realizujemy prawie dokładnie taki scenariuszsmile
        niestety bez Seszeli, bo święta za tydzień, więc może wyjazd zrealizujemy w innym terminie.

o 12 tylko z synem i ze świadkami meldujemy się w urzędzie.
        wieczorem razem z nimi opijamy okoliczność.
        w międzyczasie zamierzamy ubrac choinkesmile

rodzina dowie sie w Wigilię.
    • bergamotka77 Re: Slub i wesele 15.12.16, 19:16
      Dwa lata do przodu? Omg to mozna się pięć razy rozstać i poznać nową osobę do tego czasu i dwa razy rozmnożyć wink Rok to już i tak masa czasu. Ja nie robię tak odległych planów bo jak mówi moja mama "Nie wiem czy dożyję " wink
      • kolpik124 Re: Slub i wesele 15.12.16, 19:20
        dlaczego 2 lata? jeśli ślub będzie wiosną 2018 to został rok z hakiem

rozstać się można i tydzień przed ślubem organizowanym miesiąc po podjęciu decyzji, to że ty się rozstajesz i poznajesz co miesiąc, nie oznacza, że inne związki też są takie

a fajne miejscówki trzeba rezerwować ponad rok wcześniej, takie są dziś realia
      • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:26
        Nie masz pojęcia, jakie są terminy na wynajęcie sali, orkiestry, kateringu itp.
        • vaikiria Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:59
          Kilka lat temu rezerwacje na ślub wrześniowy zrobiliśmy w lutym.
          • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 22:40
            A w tym roku na jedną salę (a kilka mieli młodzi do wyboru i intensywnie szukali) trzeba było czekać ponad dwa lata, bo tak zarezerwowane miała terminy. Myślę, że to wszystko zależy m.in. od popularności miejsca, atrakcji, które ośrodek proponuje, do tego dochodzi ekipa grająca i ich terminy, fotograf, filmowiec, obsługa pary młodej, nocleg dla przyjezdnych gości i takie tam. Znacznie bardziej skomplikowana sprawa niż, gdy ze spaceru wchodzisz do USC i z marszu bierzesz ślub wink Gdzie te czasy? big_grin
    • vaikiria Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:34
      To ponad rok jeszcze! Ja jak kiedyś miałam zaplanowany ślub na ponad rok naprzód to zdążyłam narzeczonego zmienić smile
      • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:39
        Ale wiesz, że są pary i pary - jedni zdążą się w tym czasie rozstać, inni spokojnie poczekają na swój termin smile
        • vaikiria Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:42
          Jasne, ale tak czy inaczej trwające ponad rok przygotowania do ślubu wydają mi się nieco dziwaczne.
          • wtop.ek Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:45
            tu raczej nie chodzi o przygotowania, ale właśnie o rezerwacje

vaikiria napisał(a):

> Jasne, ale tak czy inaczej trwające ponad rok przygotowania do ślubu wydają mi
            > się nieco dziwaczne.
    • gama2003 Re: Slub i wesele 15.12.16, 21:58
      U nas najpierw była data.
      I luzik, bo było tyyyyyyyle czasu. Po czym okazało się, że zespół z wodzirejem , genialny zresztą, ma kalendarz wypełniony na dwa lata do przodu. Serio.
      No i my biegiem na spotkanie, bo musiał być ten i żaden inny - i udało się, nasza data jako jedyna była wolna smile. Znajome dwie pary młodych, musiały obejść się smakiem i szukać kogoś innego, bo już nie było terminu wolnego.
      Potem zaklepaliśmy lokal, też trzeba było sporo wcześniej, chyba z rok. Reszta organizowana już w normalnych czasookresach. Ale rozumiem i spontaniczne, szybkie śluby, też mi się taka opcja podoba - i bale z wycyzelowanymi szczegółami. Planowane z wypiekami przez pięć lat smile. Jeśli kogoś to cieszy i stać go, niech ma na zdrowie.

Pewnie, że po drodze wszystko mogło się zdarzyć.
      Ale wyszło super i dokładnie na naszych zasadach.
    • adriana.la.cerva Re: Slub i wesele 15.12.16, 22:07
      Sluchajcie, zeby rozjasnic dyskusje, chcialam slub 18.08.2018, co by prosto bylo zapamietac. Okazalo sie, ze termin juz dawno zarezerwowany. Zeby nie bylo, to nie jest hotel tylko bardziej zajad, pensjonat, w zadnym tam atrakcyjnym miejscu. Jak napisalam wczesniej, slabe mam kompetencje organizacyjne wiec im wczesniej sie tym zajme tym lepiej.
      • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 15.12.16, 22:33
        Czyli circa półtora roku do ślubu - spoczko.
        Miejscówę masz, termin w USC czy kościele rozumiem, że zaklepany? To jeszcze na ten moment musisz ogarnąć grajków/dj a reszta spokojnie może zaczekać. Możesz powoli rozglądać się za kiecką smile
        • thea19 Re: Slub i wesele 15.12.16, 22:44
          w usc nie da sie tyle naprzod bo oswiadczenie o braku przeciwwskazan wazne jest 6mcy, wiec trzeba lazic pare razy, no i urzedy raczej nie zaklepuja dat dalej niz najblizszy rok. nie wiem jak w kosciele.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 15.12.16, 22:48
            W kościele możesz na pewno. Bo moi przyjaciele tak zaklepywali. W 2013 na 2016.
            Nam się ksiądz ostro dziwił, że tak późno przychodzimy datę zaklepać. Dopiero po wyjaśnieniu, że nie chcemy czekać ze ślubem zbyt długo - rozpromienił się smile
            • thea19 Re: Slub i wesele 15.12.16, 22:54
              mi tak juz nie grozi raczej. jeden cyrograf juz podpisalam wink
              • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 15.12.16, 22:57
                Ja to bym co roku sobie organizowała wesele smile z tym samym mężem oczywiście.
                • thea19 Re: Slub i wesele 15.12.16, 23:22
                  jak dla mnie to za duzo roboty. poniewaz ambitnie podeszlam do sprawy (sama robilam zaproszenia, pozniej zamawialam u kowala swieczniki, robilam oprawe kwiatowa i dekoracje w kosciele i na sali, zrobilam sobie tez welon), to cud, ze zdazylam na swoj slub wink
                  gdyby mi sie kiedys zachcialo odnawiac przysiege malzenska albo drugiego meza nabede, to bedzie impreza 2 osobowa w egzotycznym miejscu. budzet ten sam a wizualnie ciekawiej.
                  • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 23:37
                    A ja bym nigdy nie zamieniła swojego ślubu na inny. Dzień wcześniej szukałam sukienk i butów i, na szczęście była ze mną koleżanka, która wszystkiego dopilnowała i była świadkową na naszym ślubie. Zszokowaliśmy obie rodziny, bo wszyscy dowiedzieli się o naszym ożenku dobry czas pózniej (od ok. miesiąca do roku, a mieliśmy już troje dzieci). Nie było żadnej rodziny, moja mama została z dziećmi, mój ojciec jej pomagał, a my z garstką znajomych świetnie się bawiliśmy.
                    W przyszłym roku najstarsza wychodzi za mąż i bardzo konserwatywnie podchodzą oboje do sprawy. I bardzo dobrze. W końcu ktoś musi wink
                    • thea19 Re: Slub i wesele 15.12.16, 23:43
                      ja nigdzie nie napisalam, ze bym zamienila. slub jeden przezylam i bylo fajnie ale gdybym miala miec drugi to chcialabym juz inny, egzotyczny. po co mi drugi podobny? slubu nie bierze sie co roku, wiec mozna wprowadzic urozmaicenia jak jest okazja. slub typu ide do urzedu podpisac kwit nie jest dla mnie. kwity to sie w skarbowym podpisuje.
                    • kkalipso Re: Slub i wesele 15.12.16, 23:48
                      Ślub cudna sprawa mogłabym być organizatorką cudzych...uwielbiam te klimaty. Z wypiekami na twarzy oglądam (jak się nazywa ten program) z tą piękną miłą dziewuchą która pomaga młodym ogarnąć ślub i weselesmile ? Swój zorganizowałam od A do Z - było naprawdę mega i potem piękne chrzciny, jest co wspominać.
                    • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 16.12.16, 15:33
                      Ale ja też bym nie zamieniła. Teraz bym zrobiła DRUGI inny, w innej scenerii itp. smile z tym samym mężem.
      • kkalipso Re: Slub i wesele 15.12.16, 23:28
        Jak można zapomnieć datę ślubu? Wygrawerujcie na obrączkach jak większość ludzi robi ...
        • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 15.12.16, 23:44
          Przez okres 23 lat bycia razem - wielokrotnie zapomniałam.
          • semihora Re: Slub i wesele 16.12.16, 09:48
            SKS?
            • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 16.12.16, 09:55
              ?
              • mynia_pynia Re: Slub i wesele 16.12.16, 20:08
                Starość Ku... Starość wink
          • szalona-matematyczka Re: Slub i wesele 16.12.16, 18:27
            Rosa, masz Alzheimera?
      • marra8 Re: Slub i wesele 15.12.16, 23:36
        adriana.la.cerva napisał(a):

> Sluchajcie, zeby rozjasnic dyskusje, chcialam slub 18.08.2018, co by prosto byl
        > o zapamietac. Okazalo sie, ze termin juz dawno zarezerwowany. Zeby nie bylo, to
        > nie jest hotel tylko bardziej zajad, pensjonat, w zadnym tam atrakcyjnym miejs
        > cu. Jak napisalam wczesniej, slabe mam kompetencje organizacyjne wiec im wczesn
        > iej sie tym zajme tym lepiej.

Przepadło, masz wesele w remizie, bez grama kwartetu smyczkowego, pogódź się z tym big_grin
      • babcia.stefa Re: Slub i wesele 16.12.16, 13:06
        No ale to jest właśnie termin, przy którym ludzie dostają szajby. Na 07.07.2007 bywały podobno rezerwacje na 4 lata i więcej do przodu.
        • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 16.12.16, 13:15
          Ale to jest tych ludzi sprawa, nie twoja.
          • babcia.stefa Re: Slub i wesele 16.12.16, 13:16
            Ale jak informują o tym publicznie, to mam prawo to skomentować.
    • marra8 Re: Slub i wesele 15.12.16, 23:35
      2018? my uwinęliśmy się w...
      ale zaraz, nie o tym jest wątek big_grin
      • ola_dom Re: Slub i wesele 16.12.16, 10:36
        marra8 napisała:

> 2018? my uwinęliśmy się w...
        > ale zaraz, nie o tym jest wątek big_grin

Oj tam, oj tam... ;D
    • mozambique Re: Slub i wesele 16.12.16, 10:32
      w porównaniu z całym nastepnym etapem życia to wesele jest nic nieznaczącą bzduraą
      • rosapulchra-0 Re: Slub i wesele 16.12.16, 10:34
        Kiepskie masz doświadczenia życiowe tongue_out
      • lilly_about Re: Slub i wesele 16.12.16, 10:41
        Wiesz... tak można by o wszystkim w zasadzie powiedzieć, co nas spotyka, tylko po co?
      • marra8 Re: Slub i wesele 16.12.16, 11:26
        mozambique napisała:

> w porównaniu z całym nastepnym etapem życia to wesele jest nic nieznaczącą bzdu
        > raą
        >

ach, jaki ten wątek jest czadersko zblazowany smile

sukienka? a po co?
        sala? no jak wolisz remizę zamiast wysmakowanej hipsterskiej kawiarni pod gołym niebem to sobie czekaj..
        termin? no wiesz, ja to w 2 dni wzięłam ślub, ale to tylko moje oryginalne podejście.. ty sobie możesz być plebejsko zwyczajna
    • babcia.stefa Re: Slub i wesele 16.12.16, 13:21
      No, nie popadajmy w przesadyzm, ślub jako rytuał przejścia jest ważny i dla wielu ludzi jest istotne, żeby jakoś uroczyście wyglądał. Ale żeby się tym zajmować 1,5 roku to jednakowoż przesada...
    • kolpik124 Re: Slub i wesele 16.12.16, 13:21
      jak się straciło dziewictwo z przygodniue poznanym kolesiem przy szybkim numerku w klubowej toalecie, to rzeczywiście, ślub jest nic nie znaczącą drobnostką big_grin
    • kolpik124 Re: Slub i wesele 16.12.16, 13:22
      jak się straciło dziewictwo z przygodniue poznanym kolesiem przy szybkim numerku w klubowej toalecie, to rzeczywiście, ślub jest nic nie znaczącą drobnostką big_grin
      • ida_listopadowa Re: Slub i wesele 16.12.16, 15:54
        A co jest zlego w traceniu dziewictwa z przygodnie poznanym facetem w klubowej toalecie?
    • marra8 Re: Slub i wesele 16.12.16, 17:00
      No i co z tego że drobnostka? Po pierwsze, dla ciebie to może być nawet nic, nie musisz przecież brać ślubu a tym bardziej wyprawiać wesela. Po drugie, nawet jeśli drobnostka to nie można sobie jej zorganizować?
      Trzeba iść w byle czym do urzędu w przyszły czwartek, żeby zblazowane matrony nie uznały przypadkiem że się niestosownie jarasz własnym ślubem?
      • zuleyka.z.talgaru Re: Slub i wesele 16.12.16, 19:48
        Toć to ematka smile

Ja tam się jarałam własnym ślubem, przygotowaniami, potem podróżą poślubną, fotkami jaram się do dziś. I jestem zadowolona.
        • adriana.la.cerva Re: Slub i wesele 16.12.16, 21:51
          No wlasnie o to mi chodzi miedzy innymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka