Dodaj do ulubionych

wyśmiewanie się dzieci

22.12.16, 14:14
syn chciał zapuszczać włosy a że już mu grzywka wpada do oczu to poszedł do szkoły w opasce
jak wrócił to powiedział że dzieci się z niego śmiały i chce obciąć
zastanawiam się czy może powinnam go wspierać w decyzji o zapuszczaniu i powiedzieć że powinien olać komentarze?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 14:15
      Ja bym powiedziała, żeby robił jak uważa.
    • eve-lynn Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 14:24
      Ile ma lat? Naucz go jak poskromnic włosy bez opaski. Kup mu lakier czy żel i niech to grzywkę jakoś inaczej ujarzmi.
      • swiecaca Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 14:59
        proponowałam ale nie chce.
      • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:05
        eve-lynn napisała:

> Ile ma lat? Naucz go jak poskromnic włosy bez opaski. Kup mu lakier czy żel i n
        > iech to grzywkę jakoś inaczej ujarzmi.

W opasce (mam nadzieję, że to naprawdę materiałowa opaska dookoła głowy, a nie plastikowe półkole) może jeszcze udawać indianina. Z lakierem i żelem koledzy natychmiast zabiją go śmiechem. I co więcej, będą mieli rację.
        • eve-lynn Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:08
          Czyżby pojęcie układania włosów zatrzymało się u ciebie na grzywce na alfa i mokrej włoszce?
          • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:19
            eve-lynn napisała:

> Czyżby pojęcie układania włosów zatrzymało się u ciebie na grzywce na alfa i mo
            > krej włoszce?

Co za różnica, jaka to by miała być fryzura? Żel i lakier u chłopca jest kulturowo obciachem i tyle. A na pewno koledzy się zorientują. Najwyżej koleżanki im uświadomią, że Kamil chodzi nażelowany.
            • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:25
              RTG jesteś chora. Zeluje się połowa aktorów i chyba wszyscy sportowcy. Masz małe pojęcie jak wielu facetów używa środków do układania włosów. Ale po twoich komentarzach widać że prezentujesz mentalność rodem z XIX wieku.
              • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:32
                bergamotka77 napisała:

> RTG jesteś chora. Zeluje się połowa aktorów i chyba wszyscy sportowcy. Masz m
                > ałe pojęcie jak wielu facetów używa środków do układania włosów. Ale po twoich
                > komentarzach widać że prezentujesz mentalność rodem z XIX wieku.

W XIX wieku, moja droga, to były jakieś pomady do wąsów i inne brylantyny. I oczywiście, że celebryci się pacykują jak jakiś Ibisz, ale to są celebryci, a nie młodzież wczesnonastoletnia. Ja rozumiem, że długowłosy Fabio ma taką uroczą klatę, ale to nie za bardzo przemawia do takiej młodzieży.
                • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:40
                  Chodzi mi o twoje zacofanie i zdziwienie ze jak to straszne, mężczyzna uzywa czegos do wlosow! Musisz byc starsza Panią bo inaczej nie mogę wytłumaczyć Twojego podejścia. Mój młody nie jest wyśmiewany choć jako jedyny ma dłuższe włosy w klasie takich jak on maluchow i zadziwie Cię - uchodzi za grzecznego, empatycznego i ułożonego 6-latka choć jest śmiały i kontaktowy. Więc twoje teorie ze konformisci wyglądający jak klony przestrzegają zasad a długowłosi to diabły wcielone, upada.
                  • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:51
                    bergamotka77 napisała:

> Chodzi mi o twoje zacofanie i zdziwienie ze jak to straszne, mężczyzna uzywa c

Straszne? A co w tym strasznego? Osobiście zresztą zwisa mi matczyne żelowanie chłopców, mówię wyłącznie o normach społecznych. Normą wśród chłopców jest nie używanie tego rodzaju dodatków. Oczywiście ematka może nażelować swojego Oliwierka i zachwycać się, że wygląda kubek w kubek jak Pazdan, czy jak tam się piłkarze nazywają. Ale to jest zachwyt ematki, który wcale nie musi się przełożyć na podziw grupy równieśniczej.

> zegos do wlosow! Musisz byc starsza Panią bo inaczej nie mogę wytłumaczyć Twoje
                    > go podejścia. Mój młody nie jest wyśmiewany choć jako jedyny ma dłuższe włosy
                    > w klasie takich jak on maluchow i zadziwie Cię - uchodzi za grzecznego, empatyc
                    > znego i ułożonego 6-latka choć jest śmiały i kontaktowy. Więc twoje teorie ze k

A co to ma, kurde, do rzeczy, że on uchodzi? Ktoś mówił, że długowłosi są niegrzeczni i nieempatyczni, czy jak?

> onformisci wyglądający jak klony przestrzegają zasad a długowłosi to diabły wc
                    > ielone, upada.

Obawiam się, że jeszcze wiele nauki czytania ze zrozumieniem przed Tobą.
                    No ale tak, rozumiem. Ktoś się odważył zauważyć, że Twoja koncepcja ślicznej fryzurki Twojego aniołeczka może mieć wady, więc ematka rusza z pianą na ustach do boju.
                    • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:36
                      A co ma matka do tego? Młody zażyczył sobnie żel, ma i używa samodzielnie, przecież nitk mu włosów nie będzie układał.
                      • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 07:10
                        vaikiria napisał(a):

> A co ma matka do tego? Młody zażyczył sobnie żel, ma i używa samodzielnie, prze
                        > cież nitk mu włosów nie będzie układał.

Tak, tak smile Sześciolatek bergamotki sam wymyślił, że będzie sobie włosy układał żelem smile
                        • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:11
                          Nie no, sześciolatki absolutnie nie maja zadnych pomysłów na swój wizerunek, żadnych. To skąd te histerie z ubieraniem się do przedszkola? Skąd płacze, że tylko ta koszulka, żadna inna i tak dalej? Ja akurat pisałam o ośmiolatku - zażyczył sobie żel to miał.
                        • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 12:06
                          Naucz się czytać RTG trollu jeden. Gdzie napisałam ze mój 6-latek używa żelu? Nie używa ani on, ani jego brat, ani mąż. Napisałam że młody ma dłuższe włosy tzn. takie za uszy. Ale nie mam nic przeciwko tym parom zelom itp. I znam wielu chłopców, którzy ich używają i nikt z tym problemu nie ma.
                          • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 12:29
                            bergamotka77 napisała:

> Naucz się czytać RTG trollu jeden. Gdzie napisałam ze mój 6-latek używa żelu? N

Nie no, płynne przejście w wypowiedzi od "mężczyźni używają żelu" do "mój sześciolatek ma długie włosy" zupełnie nie sugeruje, że układasz mu te kudły żelem suspicious
                            • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 22:04
                              45rtg napisała:

> bergamotka77 napisała:
                              >
                              > > Naucz się czytać RTG trollu jeden. Gdzie napisałam ze mój 6-latek używa ż
                              > elu? N
                              >
                              > Nie no, płynne przejście w wypowiedzi od "mężczyźni używają żelu" do "mój sześc
                              > iolatek ma długie włosy" zupełnie nie sugeruje, że układasz mu te kudły żelem :
                              > ->
                              Kudly to może ty masz i twoje potomstwo. Skoro 6- latek to dla Ciebie mężczyzna to nie mam więcej pytań. Twoja głupota będzie na tym forum legendarna big_grin
                    • olinka20 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 22:41
                      Akurat Pazdan ma fryzurę ulubioną przez chłopców z bejzbolami w "patriotycznych" dresikach...
                      • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:16
                        A widzisz, że teraz sama czepiasz się cudzej fryzury i dopisujesz do niej nie wiadomo jakie sensy?
                        • olinka20 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:37
                          Ja sie czepiam?
                          W zyciu nie widziałam faceta w dresie patriotycznym, ktory by nie był nie ogolony na łyso.
                          Oni wszyscy jak z jednej linii produkcyjnej. Zauwazyłam tylko fakt.
                          • olinka20 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:43
                            W zasadzie w kazdym dresie big_grin
                          • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:44
                            A widziałaś ogolonych na łyso nie w dresie patriotycznym?
                            • olinka20 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 11:32
                              Owszem.
                              Datego dodałam nizej przypisek, ze w zasadzie w kazdym dresie.
                  • julita165 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 23:49
                    Przecież to nie chodzi o to co robią na głowie celebryci tylko co sądzą o tym rówieśnicy. Dla dzieci w tym wieku to obojętne, liczą się rówieśnicy.
                  • znowu.to.samo Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 16:55
                    Poza banalnym żelem i lakierem jest jeszcze multum innych produktów do układania włosów: pasty, gumy, woski i inne o których nawet nie słyszałam. Mój małolat tego używa i praktycznie nie widać tego na włosach, jak lekieru czy żelu. Teraz w sklepach jest zatrzęsienie kosmetyków, nie wiadomo co wybrac gdy sie stoi przed półką....
              • rosapulchra-0 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 22:33
                bergamotka77 napisała:

> RTG jesteś chora. Zeluje się połowa aktorów i chyba wszyscy sportowcy. Masz m
                > ałe pojęcie jak wielu facetów używa środków do układania włosów. Ale po twoich
                > komentarzach widać że prezentujesz mentalność rodem z XIX wieku.
                >

Bergamotka, 45rtg to facet.
        • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:09
          Nikt chyba plastikowej opaski mu nie dał...a z materiału sportowe nosil na treningach pilki dlugowlosy kolega starszego. Mega przystojny chłopak. Zresztą zobaczcie wspomnianego tu Bale'a. Ciacho jakich mało.
        • kropkacom Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:09
          Ja rozumiem, ze można mało być obeznanym w świecie, ale internet wszyscy tu mają. Chłopięce i nie tylko opaski przypominają gumki na przykład. Do dostania w drogeriach.
      • 1234wxyz Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 06:51
        Ppytam serio. Czym mozna ujarzmic zapuszczane wlosy zeby nie lecialy do oczu i nie wygladaly jak nazelowane.
        • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 07:11
          1234wxyz napisał(a):

> Ppytam serio. Czym mozna ujarzmic zapuszczane wlosy zeby nie lecialy do oczu i
          > nie wygladaly jak nazelowane.

Gumka. A póki za krótkie - przetrzymać. Ostatecznie opaska a'la Winnetou.
          • 1234wxyz Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:57
            Chodziło mi o produkty do włosów, bo wyżej padła sugestia że są takie które potrafią to zrobić. Na gumkę sama wpadłam, ale dzięki big_grin
          • ichi51e Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:24
            dokladnie. do tego duzo zalezy od tego jak wlosy rosna - sa takie ktore rozna do tylu i takie co na twarz - inaczej sie ukladaja krecone inaczej proste. akurat stoje przed tym problemem i mnie sie gumka najlepiej sprawdza bo opaska mnie dusi za uszami.
            • 1234wxyz Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:28
              Jak wyżej - padła sugestia że istnieja produkty do włosów, które je ujarzmiają i jednocześnie włosy nie wyglądają na nażelowane. Gumka jest spoko jak włosy są na tyle długie ze da się je związać.
    • agonyaunt Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 14:56
      Pokaż mu zdjęcia Garetha Bale'a.

I wytłumacz, że nic tak nie rozwala wyśmiewaczy, jak ogromna doza autoironii. Znam gościa, który po takiej akcji poszedłby do szkoły w typowo dziewczęcych różowych spinkach w kwiatkismile Poczucie humoru to fajna sprawa.
      • swiecaca Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 14:58
        sęk w tym że on już podjął decyzję, a podjął ją na podstawie zdania kolegów.
        • morekac Re: wyśmiewanie się dzieci 24.12.16, 08:31
          No i co z tym zrobisz? Już nic.
    • misoune Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 15:00
      I słusznie, że się śmiały.
      Chlopak powinien mieć krótkie włosy, jak facet, a nie panienka.
      Poza tym, co to za pomysł pozwalać, żeby mało co widział przez włosy w oczach.
      • gaga-sie Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 15:19
        Nikt nic nie powinien w tym względzie. Może najwyżej chcieć.
      • miss_fahrenheit Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 15:19
        Tacy wikingowie na przykład... zupełnie jak panienki.
        • cauliflowerpl Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 15:58
          Taki Jezus....
      • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 15:39
        misoune napisał(a):

> I słusznie, że się śmiały.
        > Chlopak powinien mieć krótkie włosy, jak facet, a nie panienka.
        > Poza tym, co to za pomysł pozwalać, żeby mało co widział przez włosy w oczach.
        Tak misoune a kobiety wyłącznie długie jak kobiety a nie chłopcy? Rozważają mnie takie stereotypy wielu męskich facetów jak Matthew McConaughey nosi długie włosy czy nosiło np. Colin Farell. Mój młody zapisz włosy na surfera no już takie miał ale Pani fryzjer mądry niepany przycial. Jako blondynek wygląda super w dłuższych smile A Ty masz misoune takie do pasa? Bo jak nie to strasznie męska jesteś tongue_out Tylko opaska to głupi pomysł o ile nie jest tenista czy pilkarzem - można przyciąć u fryzjera za grosze sama grzywke i jak tak robię małemu.
        • 1234wxyz Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 15:37
          Masz zdjecie tej fryzury? Jakies pogladowe? Dluzsze wlosy u faceta sa spoko ale juz dluzsze wlosy i krotsza grzywka? Nie mowie ze zle ale nijak sobie wyobrazic nie potrafie.
          • ichi51e Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 16:19
            Moje tak mialo. Poleczke. Do tego wlosy ma lekko krecone wiec rozczochrana poleczka
            • 1234wxyz Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 18:29
              Wpisalam wwyszukiwarce i pod ta nazwa wyskakuje mi tylko cos co ja znam pod nazwa bob. Zadnej wersji meskiej. Jestem zywo zainteresowana jak wyglada w meskiej albo chlopiecej wersji. Jak ktos dysponuje zdjeciem to poprosze.
              • ichi51e Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 21:43
                https://www.bajzelka.republika.pl/foto/pooh01.jpg
                • 1234wxyz Re: wyśmiewanie się dzieci 24.12.16, 14:15
                  Liczyłam na bardziej współczesne przykłady. Syn koleżanki właśnie zapuszcza ale nie, taka opcja odpada big_grin
          • olena.s Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 17:04
            Że niby jak, mało męski, niewystarczający samec alfa, za mało polski? Slużę przykładem:

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSCTad0zvv_Ar0xUI8lCgPku-8eCWdPAfK87M7gtORFGeAllG3V
            • 1234wxyz Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 18:22
              I gdzie tu grzywka krotsza od reszty?
              • ichi51e Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 18:26
                No jak nie patrzec na tym obrazku wlasnie..
    • miss_fahrenheit Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 15:16
      Powinnaś go wesprzeć, ale jeśli podjął decyzję - zaakceptować. Rozumiem, że może mu być przykro, skoro zdarzają się nawet wśród dorosłych ludzi niedojrzałe osoby, które popierają wyśmiewanie się z cudzego wyglądu (chłopiec ma mieć krótkie włosy i tym podobne głupoty). Jeśli ma się czuć niekomfortowo, niech zetnie, ale wyjaśniłabym sprawę głupich komentarzy.
    • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 15:43
      Pytanie ile ma lat młody ma lat ze ma takie bezmyślne dzieci w klasie...
      • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 15:46
        Ale trudno się dziwic dzieciom, skoro po komentarzach niektórych mamuś widać co zaszczepiaja dzieciom do głowy. Ja uważam, że w polskich przedszkolach chłopcy, zwłaszcza latem, są tak wystrzyzeni jakby przeszli tyfus albo wpadli pod kosiarke na ukraińskiej wsi.
        • kaz_nodzieja Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 15:49
          Na polskie wsi kosiarka inaczej strzyże?
          • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 15:57
            SkojarzyloSkojarzylo mi się z małymi Ukraincami bo oni tak zawsze na zero ogoleni biedni...
        • misoune Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 15:51
          A potem chodzi po ulicach pełno chłopczyków jak trzcinki, z makijażem, włoskami upietymi gumeczkami, wyczesanymi grzywusiami i obowiązkowo w obcislych rureczkach.
          Ileż to razy ematki rozpaczały nad zbabieniem facetów. A tu nagle promowanie i obrona dziwoląga w opasce. Postukajcie się w głowę.
          • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 15:56
            Ty sie postukaj bo skoro meskosc identyfikujesz z krótkimi wlosami to masz cos nie tak.pod kopula wink Akurat znani mi sfeminizowani geje mają krótkie włosy big_grin
          • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:05
            misoune napisał(a):

> A potem chodzi po ulicach pełno chłopczyków jak trzcinki, z makijażem, włoskami
            > upietymi gumeczkami, wyczesanymi grzywusiami i obowiązkowo w obcislych rureczk
            > ach.
            > Ileż to razy ematki rozpaczały nad zbabieniem facetów. A tu nagle promowanie i
            > obrona dziwoląga w opasce. Postukajcie się w głowę.

OMG jaka ty ograniczona jesteś. Nie, chłop powinien łajnem śmierdziec i puszczać baki w stare luźne spodnie. Grunt,.żeby krótkie straki na glowie miał big_grin
          • miss_fahrenheit Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:05
            Długie włosy u chłopca pociągają za sobą makijaż, gumeczki i rureczki? Miałaś logikę na studiach?
          • jagienka75 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 17:34
            misoune napisał(a):

> A potem chodzi po ulicach pełno chłopczyków jak trzcinki, z makijażem, włoskami
            > upietymi gumeczkami, wyczesanymi grzywusiami i obowiązkowo w obcislych rureczk
            > ach.

no dokładnie.
            u mnie po osiedlu chodzi taki chłopaczek z długimi włosami . do tego zaczął zapuszczać grzywkę, która leci mu na jedną ze stron. żeby ją sobie odgarnąć z oka, nie robi tego rekoma, tylko zarzuca głową , jak koń. kiedyś sie ten chłopaczyna przez to przewróci.
            chłopak to ma byc chłopak i włosy ma miec krótkie.
            a teraz chodzi po ulicach takie nie wiadomo co.
            włoski długie, spodnie rureczki a wydelikacone to bardziej, niz panienka.
            i taki ma mieć kiedys dziewczynę? czym on sie będzie od niej różnić, gdy będą trzymać sie oboje za ręce, idąc ulicą?

-
            Ludzie często domagają się prawdy, ale rzadko lubią jej smak.
            • kropkacom Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 17:51
              Widzisz i nie grzmisz big_grin Nie o opisanego chłopaka mi chodzi.
              • jagienka75 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 19:46
                ja tylko podaję przykład, jak dzis zaczynają wyglądac chłopcy na ulicach miast.
                ja się z tego nie śmieję, mój starszy syn też nie, bo to akurat wyjątkowo spokojny dzieciak. dzis dzieciaki śmieją się ze wszystkiego, ale po co te długie włosy /grzywy u chłopaka?
                chłopak to chłopak.
                • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 19:48
                  Bo ma taką fantazję i już. A dlaczego ma nie mieć długich wlosów? Rozumiem, że kobieta obowiązkowo w sukience i z długimi wlosdami? Może jeszcze obowiązkowa chusta, co? Proponuję wyjazd do Czeczenii, tam bardzo pilnują, żeby mężczyźni byli męscy a kobiety kobiece.
                  • albertynaa Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 08:39
                    Skoro ma fantazję, to niech się mamusi nie żali w rękaw.
                  • jagienka75 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:12
                    a dlaczego mam wyjezdzac do Czeczenii?
                    ja wole, jak chlopak ma wlosy obciete na krotko a jak ktos chce, zeby synek mial wlosy do pasa albo kolan, prosze bardzo. tylko potem niech nie placze dzieciatko albo mamusia, ze ktos sie z tego nabija.
                    • ichi51e Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:17
                      czyli innymi slowy moze byc tylko tak jak mi sie podoba. nie przeszkadza ci ze to TWOJE dziecko sie nasmiewa?
                      • jagienka75 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:19
                        tak się sklada, że moje dziecko z nikogo sie nie nasmiewa, ale sa dzieciaki, ktore smieja sie ze wszystkiego.
                        i co im zrobisz?
                        • ichi51e Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:25
                          tak tak akurat wierze ze twoje sie nie nasmiewa big_grin jakim cudem jak ma matke ktora nie widzi w tym nic zlego i uwaza ze widocznie spodnica byla za krotka?
                          • jagienka75 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:27
                            wiesz, gdzie ja mam twoje zdanie? wiec pisz sobie, co chceszsmile
                        • rosapulchra-0 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 21:33
                          Przez takie wyśmiewajace się dzieciaki jeden nastolatek z fryzurą opisaną przez ciebie popełnił samobójstwo: www.fakt.pl/wydarzenia/polska/biezun-14-letni-dominik-szymanski-popelnil-samobojstwo/d59r2sk
                    • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:19
                      Są tacy, co wolą, jak baba jest w sukience i chuście. I jak chce chodzić w spodniach to prosze bardzo, ale niech potem baba nie płacze, jak ktoś ją wyrzuci z knajpy albo inaczej mkoresu nauczy, co nie?
                      • jagienka75 Re: wyśmiewanie się dzieci 24.12.16, 09:02
                        babom w chustach też jestem przeciwnawink
                        i co teraz z tym zrobisz?
                        • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 24.12.16, 13:54
                          Ano nic, problem nie w tym, co się komu podoba, tylko w tym, że niektórzy swoje "podoba' chcieliby widzieć jako obowiązek dla wszystkich.
                • kaz_nodzieja Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 19:50
                  Kiedyś widzę - idzie ulicą laska. Koczek elegancki z tyłu, obcisłe spodnie, szczupła. Idę dalej, mijam ją, odwracam się, a tam młody powiedzmy "facet"...
                  Co oni mają z tymi kokami? To jakiś sygnał, że są gejami czy o co chodzi?
                • kropkacom Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 20:30
                  Zawsze byli chłopacy i faceci, którzy nosili długie włosy. I można się w dudę ugryźć, ale jednak. A po co? Bo tak.
                  • kropkacom Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 20:34
                    A jeśli jak piszesz twój syn jest spokojny to raczej nie wdał się na szczęście w mamusię.
                    • jagienka75 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 01:03
                      no nie wiem, czy tak dobrze.
                      osobom z moim temperamentem jest zdecydowanie łatwiej w życiu.
                      i nie przekonasz mnie, że jest inaczej.
                      • kropkacom Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 08:58
                        Nie zamierzam przekonywać. big_grin Jeszcze napiszesz, ze jestem tak i owaka.
                        • jagienka75 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:06
                          a dlaczego mam tak pisać? mam ku temu powod akurat w tym wątku?
                          jak zwykle musisz miec ostatnie słowo i madrzyc się, chociaz nie masz racji, prawda?
                          jak dziecko kilkuletnie a nie jak kobieta i matka dwojga dziecibig_grin
                          • kropkacom Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:18
                            Widzisz, sama odpisałaś i robisz bezpośrednie wycieczki osobiste big_grin Tak, na pewno masz w życiu do przodu. Bez odbioru.
                            • jagienka75 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:21
                              ty jak zwykle masz problem z moimi wypowiedziami w tym czy w innym wątku.
                              kropeczko, jak cos ci sie nie podoba, to mnie po prostu wygaśwink
                              to nie jest normalne, żeby czepiac si e kogos tylko dlatego, bo sie z toba nie zgadza czy tez ma inne zdanie na ten czy inny temat.
                              pa.
                • mamma_2012 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 07:29
                  Ulice pełne chłopców i mężczyzn pościnanych na rekruta to nie jest żadna norma w skali świata.
                  Polska i nasze lokalne zwyczaje, to żadne ogólnoświatowe trendy i normy.
                  • ichi51e Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 08:22
                    I to w pewnych grupach spol rowniez - jakims cudem w prywatnych szkolach wiecej chlopcow ma wlosy poldlugie niz w rejonowce...
                  • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 12:15
                    mamma_2012 napisała:

> Ulice pełne chłopców i mężczyzn pościnanych na rekruta to nie jest żadna norma
                    > w skali świata.
                    > Polska i nasze lokalne zwyczaje, to żadne ogólnoświatowe trendy i normy.

Dokładnie mamma, standardy dot. wyglądu w niektórych polskich środowiskach mają więcej wspólnego z ukraińską wsią niż zachodnią Europą. Ja akurat często bywam w Londynie i dopiero by Was niektóre zdziwili tamtejsi mężczyźni, tzn. jakie mają odważne fryzury i wygląd, ba nawet czapki fajne noszą. Ale Polska prowincja nadal patrzy na Wschód i fryzurę na rekruta. Na szczęście w Warszawie nie ma tego problemu, tj. takich betonów.
                    • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 12:35
                      bergamotka77 napisała:

> Dokładnie mamma, standardy dot. wyglądu w niektórych polskich środowiskach mają
                      > więcej wspólnego z ukraińską wsią niż zachodnią Europą. Ja akurat często bywam
                      > w Londynie i dopiero by Was niektóre zdziwili tamtejsi mężczyźni, tzn. jakie m

Łaaaaaał, ona bywa w Londyyyynie...

> ają odważne fryzury i wygląd, ba nawet czapki fajne noszą. Ale Polska prowincja
                      > nadal patrzy na Wschód i fryzurę na rekruta. Na szczęście w Warszawie nie ma t
                      > ego problemu, tj. takich betonów.

O ile mogę bez trudu zrozumieć koncepcję "wzorujmy się na ruchu ulicznym na zachodzie, a nie na wschodzie", o ile jeszcze mogę pojąć "niemiecki styl pracy jest lepszy niż rosyjski", o tyle "strzyżmy się i czeszmy jak w Londynie, a nie jak na Ukrainie, bo w Londynie Wiedzą Lepiej jak się strzyc" wali na kilometr zakompleksioną wiochą.
                    • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 15:07
                      Ale masz kompleksy. Laaał, Londyn, wielki świat, klękajcie narody. Ja lubię facetów ogolonych na łyso. Wolno mi? A tak na marginesie - kiedy ostatni raz byłaś na ukraińskiej wsi, że tak o niej ciągle piszesz?
            • kaz_nodzieja Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 19:57
              Widziałam raz takiego Pana, towarzyszył dwóm Paniom mniej więcej w swoim wieku (20 plus). Panie niosły (każda za jedno ucho) dużą podróżną torbę. Pan dzielnie dzierżył... wolną rękę jednej z Pań smile
              W dzisiejszych czasach gdyby ktoś mnie napadł na ulicy prędzej na pomoc rzuciłaby się dziewczyna czy facet 40 plus niż młodzieniec w wieku 18-30 lat.
              Moja młoda już raz obiła cymbał dresowi co atakował jej chłopaka. W sumie po tym nie wiedziałam czy płakać nad kondycją jej chłopaka i ogólnie młodych współczesnych Panów czy cieszyć się, że da sobie radę w życiu i bić się umie, co w dzisiejszych czasach chyba bardzo potrzebne młodym dziewczynom bo na chłopaków nie mają co liczyć.
            • mamma_2012 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 07:19
              Nie wiem co będzie potem, ale teraz mój syn z dłuższymi włosami i w dopasowanych jeansach (ma chude nogi, więc wszelkie rurki wyglądają jak regulary) jest obiektem westchnień przynajmniej połowy dziewczynek w przedszkolutongue_out
              W jakim wieku pojawiają się ciągoty do chłopców z fryzurą na rekruta?
              • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:21
                U mnie około 14 big_grin Zakochałam się wtedy w ochroniarzu pracującym u nas w szkole.
          • edelstein Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:10
            Moj nosi obcisle rurki i nie zamierza zakladac szerokich jeansow.Nie lubi.
            Nie qidze nic zlego w makijazu
            • kaz_nodzieja Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 19:48
              Za 7 lat zacznie pić sojowe latte i stopniowo odstawi gluten. W wieku 18 lat przejdzie na wegetarianizm. A za kolejne 3 lata przedstawi pierwszego poważniejszego chłopaka...
              • edelstein Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 15:45
                Waskie spodnie rowna sie sojowa latte,wegetarianizm i orientacja homoseksualna.wow
                • rosapulchra-0 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 21:45
                  Aż chce się zapytać, co złego jest w sojowej latte, wegetarianizmie i homoseksualizmie?
              • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 15:49
                Na marchewkach powinni wprowadzić obowiązkowe ostrzeżenia, coś takiego jak na papierosach: Uwaga, spożywanie warzyw powoduje homoseksualizm. Jesz na własne ryzyko.
                • rosapulchra-0 Re: wyśmiewanie się dzieci 24.12.16, 08:37
                  Piękne! big_grin
            • albertynaa Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 08:42
              Nie widzisz nic dziwnego w makijażu syna?
              A niedawno pytałaś co mu kupić na święta- paletę już ma? big_grin
              • edelstein Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 15:42
                Wspolczuje,ze makijaz to dla ciebie cienie do powiek,a nie np.korektor.
          • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:46
            A umiesz pisać bez zrobnień? To znaczy pisuniać bez zdrobniunien, misiaczku?
          • truscaveczka Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 08:50
            https://sportsjeer.com/wp-content/uploads/2013/08/sanchez_headband.jpg
            https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/00/dc/1e/00dc1e3264c53c8f77885ee9294b14e5.jpg
            https://guyslonghair.com/wp-content/gallery/tennis-players-with-long-hair/david_ferrer_tennis_player_long_hairstyle.png?a127b9
            https://rawhair.com.au/wp-content/uploads/2015/10/2CF3CF5800000578-3255503-image-m-12_1443655459906.jpg
            Faktycznie, zniewieściali hipsterzy.
            • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:09
              truscaveczka napisała:

> Faktycznie, zniewieściali hipsterzy.

Co wolno wojewodzie...
        • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:07
          bergamotka77 napisała:

> Ale trudno się dziwic dzieciom, skoro po komentarzach niektórych mamuś widać co
          > zaszczepiaja dzieciom do głowy. Ja uważam, że w polskich przedszkolach chłopcy
          > , zwłaszcza latem, są tak wystrzyzeni jakby przeszli tyfus albo wpadli pod kosi
          > arke na ukraińskiej wsi.

Ale wyśmiewanie się z włosów długich, w odróżnieniu, jest oczywiście w bardzo złym tonie i świadczy jak najgorzej o wyśmiewającym.
        • livia.kalina Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:23
          >Ja uważam, że w polskich przedszkolach chłopcy, zwłaszcza latem, są tak wystrzyzeni jakby przeszli >tyfus albo wpadli pod kosiarke na ukraińskiej wsi.

sęk w tym, że twoje uważanie jest dokładnie na tym samym poziomie co pań, które krytykujesz, tyle że w drugą stronę. Nic się od siebie nie różnicie.

Niech każdy sobie chodzi jak chce- na krotko, na długo, z żelem czy bez a my uczmy dzieci, żeby szanowały wybory innych.
        • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:45
          A to dopiero pełna empatii i tolerancji wypowiedź o cudzej fryzurze. Tak uczysz dziecko dogryzać kolegom, ktorzy ogolą głowę?
    • kropkacom Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 15:52
      Dziwne. Długie włosy chyba już nie są żadną sensacją u chłopaków (kiedyś były w ogóle?) a opaska nie jest zarezerwowana dla dziewczynek. Nawet spytałam syna czy ktoś się z niego kiedyś śmiał. Odpowiedział szczerze zdziwiony, że nie. No ale skoro się śmiali to nic z tym nie zrobisz. Wspieraj syna cokolwiek postanowi.
      • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 07:17
        kropkacom napisała:

> Dziwne. Długie włosy chyba już nie są żadną sensacją u chłopaków (kiedyś były w
        > ogóle?) a opaska nie jest zarezerwowana dla dziewczynek.

Oczywiście że kiedyś były. "Wojnę domową" chociażby obejrzyj. Ale mniejsza o to. Nikt się przecież nie śmiał z chłopca, że ma długie włosy, bo to istotnie żadna obecnie sensacja. (A mateczki broniące w tym wątku swoich długowłosych cherubinków przed nietolerancyjnym światem nie rozumieją, co czytają) Śmiali się, po poszedł w jakiejś dziewczyńskiej opasce. A to, no niestety, jest element stroju praktycznie zarezerwowany dla dziewczynek. Musiałby, jak mówiłem, udawać Indianina albo jakiegoś karatekę, żeby opaska na głowie chłopca nie kojarzyła się genderowo.
        Problem w każdym razie wygenerowała matka poprawiając, co nie zepsute - "bo mu przecież włosy do oczu lecą, tak nie może być".
        • nathasha Re: wyśmiewanie się dzieci 24.12.16, 09:18
          Same gendery https://images.huffingtonpost.com/2015-05-31-1433115260-57277-20060525borgmed.jpg
    • cauliflowerpl Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 15:57
      Niech spadają na bambus. Dzieciaki śmieją się ze wszystkiego. Ze mnie się śmiały jak w drugiej klasie przyszłam pierwszy raz w okularach.
      Pojutrze się przyzwyczają.
      • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:01
        No widzisz cali a z okularnikow już się nie śmieją od dawna. Niestety w temacie innych fryzur niż na jeża polskie matki i ojcowie muszą się jeszcze doedukowac . Uznają to za normę to i dzieci to przyjmą za oczywistość. Ten wątek świadczy jak bardzo zasciankowi jesteśmy my Polacy.
        • kropkacom Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:04
          Alarm, alarm! Ona szkaluje Polaków smile

Bergamotka, weź ty już nikogo nie broń. Nikogo nie powinny szokować okulary, krótkie, czy długie włosy. Tylko małym bardzo dzieciom przebaczyłabym śmianie z tych i innych podobnych powodów.
        • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:09
          bergamotka77 napisała:

> No widzisz cali a z okularnikow już się nie śmieją od dawna. Niestety w temac
          > ie innych fryzur niż na jeża polskie matki i ojcowie muszą się jeszcze doeduko

Ach, jaka jestem nie poddająca się ciemnogrodzkim konwenansom i w ogóle światowa w odróżnieniu.
        • cauliflowerpl Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:14
          Ciekawa jestem, ile lat mają te dzieciaki... bo małe śmieją się ze wszystkiego co nowe, a takie szesnastolatki mają już odchyły w stronę wyrażania swojej indywidualności, więc "inny" z długimi włosami dziwić nie powinien.

I odnoszę wrażenie, że to poszło w złą stronę. Mój brat też nosił długie włosy w podstawówce, jakoś koło 6 klasy pewnie zaczął zapuszczać... rok starszemu koledze też zakonnica zwróciła uwagę, że "nie powinien", na co ten odrzekł "pan Jezus też miał długie włosy" big_grin
          I nikt się z tych nastolatków nie śmiał, to były lata 90te, "punki, skiny i metale", większość była na swój sposób jakaś dziwna...

Bosz, jak mi się podobali chłopcy z długimi włosami smile
        • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:39
          Nadal się śmieją. Prawda jest taka, że to zależy po pierwsze od grupy, a po drugie od osobowości dzieciaka. Jedno będzie nosiło okulary i nitk się nie zaśmieje, a z innego będą się śmiać.
      • swiecaca Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:08
        cauliflowerpl napisała:

> Niech spadają na bambus. Dzieciaki śmieją się ze wszystkiego. Ze mnie się śmiał
        > y jak w drugiej klasie przyszłam pierwszy raz w okularach.
        > Pojutrze się przyzwyczają.

też tak sądzę, sęk w tym że syn już podjął decyzję o obcięciu. ja jestem na tak co do każdej decyzji, ale nie chcę żeby je podejmował pod wpływem dezaprobaty otoczenia.
        wiek dzieci 11-12 lat.
        • kropkacom Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:11
          Auć... To już nie są małe dzieci. Jakieś szczególne środowisko?
          • mamma_2012 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 07:38
            Właśnie środowisko obstawiam. Byłam kiedyś z gimnazjaliską z podwarszawskiej szkoły, gdzie królowały dresy i krótkie włosy w szkole, gdzie była inna moda. Dziewczyna powiedziała coś w stylu "co za leszcze, wszyscy w jeansach"
        • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:16
          swiecaca napisała:

> też tak sądzę, sęk w tym że syn już podjął decyzję o obcięciu. ja jestem na tak
          > co do każdej decyzji, ale nie chcę żeby je podejmował pod wpływem dezaprobaty
          > otoczenia.
          > wiek dzieci 11-12 lat.

W tym wieku to akurat jest właśnie normalne, że się chce być takim, jak wszyscy. Za jakieś cztery lata jeszcze będziesz tęsknić do tego, próbując go przekonać że piąta agrafka w sutku jest naprawdę zbyteczna, czy nie mógłby się ograniczyć do trzech, jak koledzy.

Poza tym branie pod uwagę dezaprobaty otoczenia jest zdrową umiejętnością wychowanego człowieka. Ci, których tego nie nauczono parkują potem na kopertach dla niepełnosprawnych, albo imprezują w bloku o drugiej w nocy - bo ktoś nie chciał, żeby podejmowali decyzje z powodu dezaprobaty otoczenia.
          • miss_fahrenheit Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:24
            To wszystko prawda, tyle, że w tym przypadku (inaczej, niż w podanych przykładach) rzecz dotyczy gustu, który w żaden sposób nie krzywdzi innych. Branie pod uwagę dezaprobaty otoczenia jest korzystne przy zachowaniach uderzających w to otoczenie. W omawianym przypadku to koledzy śmiejący się z długowłosego chłopca nie spełniają norm społecznych.
            • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:27
              Dokładnie, najważniejszy jest konformizm. Bo co ludzie powiedzą? big_grin Taka baba ze wsi z tej RTG.
              • bovirag Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:39
                Mojego sredniego pani bog opminela jesli o urode chodzi.
                Niedosc, ze okulary nosi, to i aparat na zeby i pryszcze ma.
                Z komentarzami spotkal sie tylko i wylacznie w Polsce. Nawet moje kolezanki pytaly, czy nie wstydzi sie tych okularow i aparatu.
                Na szczescie mlodzieniec mial ba komentarze wylane, a w Londku ludzibwygladajacych "inaczej"jsk mrowkow.
                Niech sobie nosi wlosy jakie chce, sa fajne sportowe opadki do wlosow dla chlopciw. Ja bym uczyla olewac durne komentarze.
                • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 17:55
                  Bovirag ciesz się, że nie mieszkasz w kraju, w którym inni wiedzą lepiej co powinnaś nosić i jaka być Ty albo twoje dzieci big_grin
                  • kalina_lin Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:59
                    A to ci samokrytyka wink wink wink Przecież połowa twoich wątków to obgadywanie cudzych zwyczajów i gustów. Nawet tutaj złożyłaś ognistą krytykę krótkich, chłopięcych fryzur...
              • misoune Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:30
                Wiesz, od kiedy cała rzesza całkiem światłych ludzi zakupiła hektary na wsiach i tam wybudowała wille, co by snobowac z kawą na tarasie, powiedzenie "baba ze wsi " lekko straciło na wydzwięku big_grin
                • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:37
                  Wiesz misoune mi chodzilo o taki typ mentalnosci a nie miejsce zamieszkania ale by to wylapac trzeba miec choc minimum inteligencji...
            • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:36
              miss_fahrenheit napisała:

> toczenie. W omawianym przypadku to koledzy śmiejący się z długowłosego chłopca
              > nie spełniają norm społecznych.

O, ciekawe. A kto określa normy społeczne? Jest na nie jakaś PN, albo nawet ISO?
              Normą społeczną jest to, co społeczność uważa za normę. I próba walki z tym poza przypadkami krzywdzenia kogoś jest brutalnym gleichschachtowaniem ludzi według czyjegoś indywidualnego wyobrażenia o tym, co jest właściwe.

Zabawne, że wyśmiewanie się z rozlewającego się grubasa paradującego z gołą klatą po Marszałkowskiej jest w porządku, ale wyśmiewanie się z 10-12-letniego kolegi czeszącego się jak dziewczyna to ojej, brak norm.
              • loloszantrape Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 16:58
                Moze niech jakas fajna czapke nosi albo materialowa czarna opaske jak tenisisci...tylko ze czarna...moze jakas fajna pianka lub pasta...wspieraj go...jesli Teoj syn okaze sie indywidualsta to dopiero poczatek...powodzenia...x
              • miss_fahrenheit Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 17:24
                Fakt, zapomniałam dookreslić, że chodzi o normy społeczne, które zostały wspomniane przez ciebie wcześniej. Wyśmiewanie się z kogokolwiek (w tym z grubaska paradującego z gołą kładą po Marszałkowskiej) jest krzywdzeniem, noszenie długich włosów przez chłopca - nie.

To, co napisałaś wyżej: "próba walki z tym poza przypadkami krzywdzenia kogoś jest brutalnym gleichschachtowaniem ludzi według czyjegoś indywidualnego wyobrażenia o tym, co jest właściwe." - jest zdaniem, z którym się zgadzam, a mam wrażenie, że używasz tego jako kontrargumentu. Otóż zgadzam się - tyle, że uznaję, że ma to zastosowanie także, a nawet przede wszystkim, w przypadku noszenia przez chłopca długich włosów.
                • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 08:14
                  miss_fahrenheit napisała:

> Fakt, zapomniałam dookreslić, że chodzi o normy społeczne, które zostały wspom
                  > niane przez ciebie wcześniej. Wyśmiewanie się z kogokolwiek (w tym z grubaska
                  > paradującego z gołą kładą po Marszałkowskiej) jest krzywdzeniem, noszenie dług
                  > ich włosów przez chłopca - nie.
                  >
                  > To, co napisałaś wyżej: "próba walki z tym poza przypadkami krzywdzenia kogoś j
                  > est brutalnym gleichschachtowaniem ludzi według czyjegoś indywidualnego wyobraż
                  > enia o tym, co jest właściwe." - jest zdaniem, z którym się zgadzam, a mam wraż
                  > enie, że używasz tego jako kontrargumentu. Otóż zgadzam się - tyle, że uznaję,
                  > że ma to zastosowanie także, a nawet przede wszystkim, w przypadku noszenia prz
                  > ez chłopca długich włosów.

Przede wszystkim - jesteś kolejną, która sobie bez sensu wyobraziła chochoła do dyskusji i teraz dumnie z nim walczy. Nie, nikt nie ma wątów do długich włosów u chłopca (no, może ta jakaś misune, ale to jej problem). Wąty są do żelowania i lakierowania chłopięcych włosów, bo to z dużym prawdopodobieństwem zostanie uznane przez kolegów i koleżanki za niemęskie.

Takie są w tej chwili standardy w społeczeństwie i, jakkolwiek można sobie być trendsetterem i pokazywać osobiście jakie to fajne się nażelować, to pretensje do ogółu, że jest nieprawomyślny bo nie poważa nażelowanych chłopaczków są próbą namolnej ingerencji w ludzkie przyzwyczajenia. Przy czym są to przyzwyczajenia nie czyniące krzywdy, bo to nie jest tak, że ktoś musi się żelować i bez tego umrze, a głupie społeczeństwo go szykanuje. Podobnie na przykład jest z imionami: oczywiście że czyjeś imię nijak nie wpływa na życie innych ludzi i jest prywatną sprawą nazwanego, a jednak nikogo nie dziwiłby "brak akceptacji" dla nadania dziewczynce imienia Jerzy.
                  • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:24
                    W sumie zmuszanie kobiety do chodzenia w sukience do kostek i chuście na wlosach też nie jest niczym złym. Nie jest tak, że baba musi włożyć spodnie i odkryć włosy, bo bez tego umrze. Wygląda na to, że my sobie nie musimy sprowadzać islamistów, mamy rodzimych sad
                    • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:30
                      vaikiria napisał(a):

> W sumie zmuszanie kobiety do chodzenia w sukience do kostek i chuście na wlosac
                      > h też nie jest niczym złym. Nie jest tak, że baba musi włożyć spodnie i odkryć

W odróżnieniu, w naszej kulturze, kobieta może chodzić po ulicach całkowicie nago i nie pociąga to za sobą żadnych kar ani ostracyzmu społecznego.
                      • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:45
                        Za chodzenie nago akurat są kary, w sumie za samo pokazanie piersi są.
                        • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:52
                          vaikiria napisał(a):

> Za chodzenie nago akurat są kary, w sumie za samo pokazanie piersi są.

E, no coś Ty? Ale oczywiście tylko u muzułmanów, no bo w postępowej Europie przed zalewem islamistów oczywiście nie, prawda?
                          • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 11:06
                            Nie wiem, na szczęście nie mam nic wspólnego z postepową Europą, żyję w zaściankowej Polsce.
                  • miss_fahrenheit Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:32
                    Bez urazy, ale odnosiłam się wyłącznie do twojego komentarza napisanego w odpowiedzi na mój post. Resztę sobie albo dopisałaś, albo pomyliłaś mnie z kimś innym. Zdarza się.
                  • em_em71 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:41
                    >Wąty są do żelowania i lakierowania chłopięcych włosów, bo to z dużym prawdopodobieństwem zostanie uznane przez kolegów i koleżanki za niemęskie.

Bzdura. Mam w domu 12-latka. Fajnie ułożone włosy żelem, gumą, pastą, czy czym tam jeszcze, wzbudzają uznanie. Małolaty się komplementują, nikt się nie wyśmiewa!
                    • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:54
                      em_em71 napisała:

> >Wąty są do żelowania i lakierowania chłopięcych włosów, bo to z dużym praw
                      > dopodobieństwem zostanie uznane przez kolegów i koleżanki za niemęskie.
                      >
                      > Bzdura. Mam w domu 12-latka. Fajnie ułożone włosy żelem, gumą, pastą, czy czym
                      > tam jeszcze, wzbudzają uznanie. Małolaty się komplementują, nikt się nie wyśmie
                      > wa!

Bzdura. Mam w domu 12-latkę i 11-latkę. Nażelowany kolega, albo kolega ekscytujący się strojem to obiekt drwin.
                      • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 11:08
                        U nas 11 latek i 14 latka. 11 latek czasem się żeluje, jakieś cuda sobie stawia na głowie i nikt się z niego nie wyśmiewa.
                      • zlababa35 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 14:20
                        Cóż, pozostaje współczuć twoim DZIECIĄ, że w takim ograniczonym i słabym środowisku się muszą obracać big_grin.
              • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:44
                Paradowanie z gołą klatą mnie wkurza, bo mamy równość płci i jeśli kobietom nie wolno to niech faceci też nie eksponują sutków publicznie. Tylko tyle.
          • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:41
            Czym innym jest przestrzeganie prawa, a czym innym dostosowywanie się do cudzego widzimisię. A potem wielkie zdziwienie, że dzieciak się nacpał, zagłodzil, nabral dopalaczy, bo "zdrowo się dostosował do otoczenia".
            • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:54
              Dokladnie. Serio nadal się z okularnikow śmieją? Ja się tego obawiałam w przypadku młodego a rzeczywistość okazała się inna, nikt się nie śmiał, wszyscy przyjeli to naturalnie i nawet komplementowali go ze ma bardzo ładne okulary czy ze świetnie w nich wygląda. Młody po jakimś czasie odpowiadał z pewnością siebie "Dziękuję, wiem o tym" Teraz noszenie okularów oznacza raczej przynależność do inteligencji, ludzi czytających, a nie dziwakow czy brzydali. Zresztą ładne i dobrze dobrane okulary dodają urody i fajnego sznytu. Mam koleżankę, ktorej corka ubolewa, że jako jedyna nie nosi w ich rodzinie okularów a bardzo by chciała smile
              • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:56
                Zależy od grupy i od dziecka. Jak dziecko jest nie za bardzo lubiane to przyczepią się do wszystkiego. Są też niestety takie wredne grupy, gdzie ogólnie normą jest gnębienie. Okulary to tylko pretekst.
                • cauliflowerpl Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 19:05
                  I od wieku.
                  Dla nastolatek okulary mogą być fajnym elementem stroju, wręcz zahaczającym o biżuterię, dla siedmiolatków to często tylko "okularnik, okularnik", bo są za małe, żeby zrozumieć o co w tym chodzi, a dwóch zawołało to podchwycimy, bo po pierwsze - fajna zabawa, po drugie - nie wpadną też na to, że "ofierze" zrobi się przykro.

Zresztą: sama z tego drugiego powodu, w podobnym wieku raz śmiałam się z koleżanki, która w nocy spadła z łóżka i rozcięła sobie wargę. Dla mnie to było zabawne, nie że ona spadła tylko samo spadnięcie w ogóle. A ona się rozpłakała.

Problem w tym, że im starsze te dzieciaki, tym więcej w tym celowego, wyrachowanego szydzenia.
    • mama_kotula Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 17:57
      W taneczno-teatralnej grupie córki (dzieciaki w wieku 11-15 lat) regularnie sie podsmiewają z chlopaczka, który non stop żeluje i pastuje grzywkę, aby sterczała - on nie zostaje im dłużny, właściwie to wszyscy, cytuję za córką: "cisną bekę ze wszystkich", wszyscy się mimo to lubią, to takie przepychanki słowne raczej, przekomarzanki, nie tylko w temacie wyglądu, również jeśli chodzi np. o charakterystyczną wymowę czy jakieś specyficzne zachowanie.

Widzę, że córka nie ma problemu, aby idąc na zajęcia włożyć odjechany kapelusz czy "dziwną" bluzę, zrobić sobie bardziej awangardową fryzurę niż na co dzień; czuje się tam bardziej pewna siebie. Co innego w szkole, tu się czuje, jak mówi, dużo mniej swobodnie, bo koleżanki "oceniają wygląd i ciuchy w skali od 0 do 10" i dochodzi do naprawdę złośliwych, obrzydliwych docinków uncertain.
      • livia.kalina Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:26
        >dochodzi do naprawdę złośliwych, obrzydliwych docinków

Czego wymagać od dzieci, skoro ich matki, co widać po tym wątku, nie potrafią przełknąć, że jakiś chłopiec ma inną fryzurę niż ich syn?
        • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:35
          W Polsce w ogóle nie można się wyróżniać bo od razu jest się sprowadzonym do parteru. Pod tym względem to zacofany kraj. Ale wkurza mnie to ścinanie na zero prawie chłopców bo "wygodnie i nie będzie mi goraco" i żeby się nie wyrozniali broń Boze, niezależnie czy im pasuje taka fryzura czy nie.
          • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 13:34
            Przecież to nielogiczne. Czym się różni wkurzanie się na ogoloną głowę od wkurzania się na długie włosy?
        • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 08:17
          livia.kalina napisał(a):

> >dochodzi do naprawdę złośliwych, obrzydliwych docinków
          >
          > Czego wymagać od dzieci, skoro ich matki, co widać po tym wątku, nie potrafią p
          > rzełknąć, że jakiś chłopiec ma inną fryzurę niż ich syn?

Pewnie że to jest głupota - wyśmiewać dziecko bo ma krótko ścięte włosy, a ematka chętniej by widziała długowłose blond cherubinki.
          • livia.kalina Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 12:42
            W związku z tym, że ematka to jest co najmniej kilkaset osób, to ma dziecko w bardzo różnych fryzurach. Tylko niestety nieliczne rozumieją, że to, jak ta fryzura wygląda to mało istotna kwestia a juz na pewno nie powód do czepiania się.
    • 3liliana1971 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:37
      Co prawda nie o wyglad sie rozchodzi, ale kiedys w gimnazjum syn palnal, ze jest fanem, fascynuje go Karol Kot. Mial tez fryzure na Kota. Masakra, kazdy sie od niego odsuwal, byly gadki, ze powinien do psychiatry isc, czy juz lata z nozem po miescie. Nawet do nauczycieli to dotarlo uncertain. Syn to niby mial w du...., ale w szkole byl baaardzo nielubiany, tym bardziej, ze nie byl aniolkiem. O co chodzi: dzieci sa wstretne. Wiek nie ma znaczenia. A gownazeria, czy male dzieciaki czy gimnazjalisci, potrafia sie przypi..... do wszystkiego: wygladu, ciuchow, fryzury, muzyki, cudzych idoli, hobby itp. Tak bylo zawsze i zawsze bedzie. U doroslych nie jest lepiej
      • przystanek_tramwajowy Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 19:08
        Gdyby moje dziecko fascynowało się psychopatycznym mordercą i co gorsza stylizowało na niego, to sama zaprowadziłabym je do psychiatry.
        • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 19:43
          Dokładnie Liliana twoje dziecko się fascynuje wampirem z Krakowa? Zastanów się gdzie popełniłas błąd w wychowaniu ze dziecko ma takich idoli.
          • 3liliana1971 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 20:00
            A malo to ematek opowiadalo, ze fascynuje ich tematyka seryjnych mordercow i im podobnych? Czy to znaczy, ze ematki masowo szly do psychiatry lub zaczynaly bestialsko torturowac i zabijac? Nie, prawda?
            • agrypina6 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 20:03
              Nie pogrążaj się.
            • przystanek_tramwajowy Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 20:04
              Gdy się to powiąże z innymi zachowaniami twojego syna, zwłaszcza kompletnym brakiem empatii w stosunku do innych (chamski tekst do ciotki w żałobie, odmowa pomocy przy chorym psie), to nietrudno dojść do wniosku, że z jego psychiką jest coś nie halo. Normalny człowiek nie zachowuje się tak jak twój syn. Im szybciej to zrozumiesz, tym lepiej dla ciebie i dla ludzi, którzy kiedyś mogą mieć pecha i zetknąć się z nim.
              • 3liliana1971 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 20:08
                Dzieki za rad. Szczerze? Byl i psychiatra i psycholog i cos jeszcze. Nie wszystko sir leczy i
                cudownie naprawia. Tyle
                • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 20:15
                  To go nie podawaj jako przykład w tym wątku, bo nie dyskutujemy o zaburzonych nastolatkach, tylko o normalnych dzieciach.
                  • 3liliana1971 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 20:26
                    Gadamy o dzieciakach, ktore dokuczaja komus, kto na innr poglady, wyglad, fryzury. Takie dzieci sa wszedzir i w kazdym wieku. I dowala sie do wszystkiego, co nie po ich mysli. Pozniej mamy dreczone przez rowiesnikow dzieciaki, czesto na skraju zalamania nerwowego. Zeby chlopak zmienial fryzure, bo sie kolegom nie podoba? To jest CHORE. Chore i swiadczy o zacofaniu tego narodu
                    • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 08:19
                      3liliana1971 napisał(a):

> Gadamy o dzieciakach, ktore dokuczaja komus, kto na innr poglady, wyglad, fryzu
                      > ry. Takie dzieci sa wszedzir i w kazdym wieku. I dowala sie do wszystkiego, co

Niechęć i separowanie się od nienormalnego osobnika jest najzupełniej normalna i prawidłowa. Nawet jeżeli się to nie podoba matce nienormalnego.
                      • 3liliana1971 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 14:47
                        Nienormalny, bo go ,,krakowski wampir'' interesuje? Aha, spoko.
                        • ichi51e Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 14:58
                          Nie no spoko to prawie jak sklejanie modeli big_grin
                          "Po ujęciu 14 lipca 1966 r., a więc kilka tygodni po maturze, przyznał się do popełnionych przestępstw, opisując przebieg zbrodni[4]. W trakcie śledztwa bez ogródek opisywał popełniane zbrodnie, nie krył również swoich morderczych planów i zamiarów, chełpiąc się swoim zamiłowaniem do krwi i uśmiechając na zdjęciach z wizji lokalnych. Jak sam mówił, pierwszy raz krwi spróbował w rzeźni podczas wakacji w Pcimiu wiele lat wcześniej. Zeznanie z akt milicji:

Quote-alpha.png
                          Z rodzicami jeździłem na wakacje do Pcimia (to taka dziura pod Myślenicami). Było nudno, chodziłem więc do tamtejszej rzeźni i asystowałem przy zabijaniu cieląt. Lubiłem ten widok i w końcu zasmakowałem w cieplej krwi."
                          • 3liliana1971 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 15:05
                            No i? Sama te fragmenty, a i jeszcze ciekawsze rzeczy, znam na pamięć. Co to zmienia? Znaczy że syn jutro zacznie mordować nożem? Serio?
                            Powtarzam: było pare ematek, które tez interesowały się tematyka seryjnych morderców i z tego, co wiem, seryjnie nie mordują. Ale rozumiem, że dorosłych to może inetersowac, a nastolatków nie?
                            • ichi51e Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 15:15
                              No do normalnych przecietnych oczywistych hobby to trudno zaliczyc. A jebnietych ematek to wcale nie jest malo (z calym szacunkiem dla normalnej reszty) nie kazdy dziwak musi od razu mordowac. Co nie zmienia faktu ze kazdemu dziwakowi nalezy sie minimum jakim jest zostawienie go w swietym spokoju. Gorzej jak wszyscy maja go w d chyba ze ma odpaly - wtedy wszystko robi sie bardziej skonplikowane
      • agrypina6 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 19:57
        Ty chyba nie jesteś normalna, skoro wychowałaś syna na fana psychopatycznego mordercy. Powinni wyrzucić Twojego syna ze szkoły.
        • 3liliana1971 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 20:04
          Jak wyzej: pamietan watek, gdzie ematki opisywaly, ze fascynuja ich seryjni, interesowalo je, co takimi ludzmi kieruje itp. Zaczynaly pozniej mordowac czy gwalcic? Nie sadze
        • zlababa35 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 21:48
          Pamiętam, jak byłam na studiach i kumplowałam się z dziewczyną, która fascynowała się terrorystami z IRA. Uwielbiałyśmy filmy "Urodzeni mordercy" i "Milczenie owiec". I wiesz co, jestem osobą, która nawet muchy nie utłucze, tylko wygania na dwór, więc nie przesadzaj wink.
          Nastolatki często fascynują "mroczne" postacie. Jeśli za tym nie idą czyny, to raczej norma.
          • bergamotka77 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 22:53
            Ale u Liliany niestety poszły za tym czyny i słowa...
            • zlababa35 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 08:44
              Nie znam. A dorosłe życie weryfikuje takie fascynacje. Jakiś czas temu zadziwiałyśmy się same naszą dawną fascynacją terrorystami, w świetle tego, co dzieje się obecnie sad
            • 3liliana1971 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:16
              Jakie czyny??? Bo moj syn nikogo nozem nie zadzgal
              ?????
            • rosapulchra-0 Re: wyśmiewanie się dzieci 24.12.16, 09:32
              bergamotka77 napisała:

> Ale u Liliany niestety poszły za tym czyny i słowa...
              >

Jakie czyny i słowa? Możesz przytoczyć?
    • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 18:37
      Niech sam podejmie dfecyzję, ale to dobra okazja, żeby przećwiczyć stawianie się grupie. Warto być człowiekiem, ktory ma własne zdanie. A tym, którzy się głupio wyśmiewają może przywalić jakąś celną ripostą. Ten się śmieje, kto się śmieje ostatni.
      • niu13 Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 20:05
        Zamknie skutecznie buźki prześmiewców, jeśli dorobi do zapuszczania włosów ideologię, że zapuszcza na perukę dla chorych dzieci. To działa, sprawdzone ( i teraz bardzo modne)
    • antypomidorowa Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 21:44
      No niestety prawie każdy facet zapuszczający włosy musi przejść przez etap wyglądania jak półdupek zza krzaka. W najlepszym wypadku jak Beatles.
      Nie wiem ile Twój syn ma lat, ale jesli to nastolatek to go wspieraj!
    • premeda Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 23:29
      Olać komentarze to na pewno i pokaż mu zdjęcia piłkarzy, sporo biega z opaskami, ewentualnie możesz mu bluzę z takowym sprawić.
    • ichi51e Re: wyśmiewanie się dzieci 22.12.16, 23:32
      Dzieci to sa dziwne czasem. Jakis czas temu bratanek (l 12) przestrzegl moje dziecko (l jeszcze 3 wtedy) z pewnym wachaniem co prawda "w mojej klasie by sie powiedzialo ze nosisz pedalskie spodnie" dziecko na szczesciw nie zrozumialo o co chodzi ale kurcze to byly bardzo fajne spodnie uncertain//
    • alchemy_alice Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 00:01
      Pojadę klasykiem: "W tym kraju są zasady. Ten kraj ma to w zwyczaju. Równo ścinać wszystkie głowy wystające zza połowy" (PP). Zawsze sobie znajdą powód do śmiechu bo durni są i tyle. W sp miałam włosy na jeżyka, nosiłam glany i bluzy Iron Maiden. I co? I pstro. Teraz mam włosy do pasa, wygolone po bokach, koturny na 15cm i rurki. A do tego męża, córkę, dobrą pracę i tatuaże widoczne. Komentarze olewam. Mój wygląd to moja sprawa, a jak ktoś ma z tym problem to niech go sobie rozkminia bez angażowania mnie. Niech każdy nosi to co lubi i jak lubi. Wolność mamy
      • rosapulchra-0 Re: wyśmiewanie się dzieci 24.12.16, 09:38
        alchemy_alice napisał(a):

> Pojadę klasykiem: "W tym kraju są zasady. Ten kraj ma to w zwyczaju. Równo ścin
        > ać wszystkie głowy wystające zza połowy" (PP). Zawsze sobie znajdą powód do śmi
        > echu bo durni są i tyle. W sp miałam włosy na jeżyka, nosiłam glany i bluzy Iro
        > n Maiden. I co? I pstro. Teraz mam włosy do pasa, wygolone po bokach, koturny n
        > a 15cm i rurki. A do tego męża, córkę, dobrą pracę i tatuaże widoczne. Komentar
        > ze olewam. Mój wygląd to moja sprawa, a jak ktoś ma z tym problem to niech go s
        > obie rozkminia bez angażowania mnie. Niech każdy nosi to co lubi i jak lubi. Wo
        > lność mamy
        >

Naprawdę jesteś moją idolką!
        Mam tatuaż, teraz bardzo krótkie włosy, płaskie tylko buty (mąż niższy) i ostatnio noszę rurki smile

Ludzie na całym świecie są tacy sami. Jeśli czegoś nie rozumieją, to od razu to krytykują.
    • capa_negra Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 00:12
      Kupiłam mężowi lakier do włosów bo używał ciągle mojego, a do tego ma to www.rossmann.pl/Produkt/LOreal-Paris-Studio-Line-6-Out-of-Bed-wloknisty-krem-do-wlosow-150-ml,99678,7331" border="0" alt="https://www.rossmann.pl/Produkt/LOreal-Paris-Studio-Line-6-Out-of-Bed-wloknisty-krem-do-wlosow-150-ml,99678,7331"> i co mam mu zabronić???
    • odnawialna Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 01:58
      Mój syn miał identyczną sytuację. Zapytałam go wtedy: co pomyślałbyś o kumplu, który oszczędzał pół roku na wymarzoną kurtkę i załozył ją tylko raz do szkoły, bo kolegom się nie spodobała?
      A syn: no... to zależy...
      Od czego?
      .... no czy ta kurtka fajna
      A kto to ocenia?
      ... no...

Wyhodował włosy do pasa smile WSZYSCY podziwiali, łącznie z dziewczynami, nauczycielkami, sąsiadkami. Ile się nasłuchałam: ale ten pani syn ma włosy! kurcze sama zazdrościłam smile
      • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 08:21
        odnawialna napisała:

> Wyhodował włosy do pasa smile WSZYSCY podziwiali, łącznie z dziewczynami, nauczyc
        > ielkami, sąsiadkami. Ile się nasłuchałam: ale ten pani syn ma włosy! kurcze sam
        > a zazdrościłam smile

Jesteś kolejną, która nie zrozumiała, że nie o długość włosów chodzi.
        • odnawialna Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:27
          > Jesteś kolejną, która nie zrozumiała, że nie o długość włosów chodzi.
          A zauważyłaś pierwszą część mojego wpisu? a bierzesz pod uwagę, że każdy może mieć inne spojrzenie na tę sytuację i co innego ma dla niego znaczenie? mnie akurat zależało, żeby syn nie poddawał się opinii ogółu.
          w kwestii tego, co cytujesz, To Ty nie zrozumiałaś, że wykorzystałam wątek, żeby się pochwalić włosami syna tongue_out
    • kanga_roo Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 08:21
      to musi być jego decyzja. bo, niestety, z komentarzami nt zapuszczania włosów spotykają się i chłopcy lat 10 i faceci lat 40, wiem, bo mój mąż pozazdrościł synowi włosów do pasa i też zapuszcza, podobno nawet w pracy niektórzy pozwalali sobie na "żartobliwe" uwagi.
      i to nie będzie tak, że jak mu przestaną włosy wlatywać w oczy, to nagle komentarze się skończą. zawsze się znajdzie ktoś, komu te włosy nie będą pasować (trafiają się i faceci, i babki), więc o ile nie ma się wywalone na opinie innych, człowiek się męczy.
      co do fryzur, trzeba przetrzymać wlatywanie włosów do oczu, trochę pomagają dwie kitki (jedna wyżej, żeby zebrać górę, druga na karku, taka fryzura "na samuraja"), fajnie sprawdza się też chustka typu buff. mężowi proponowałam serio noszenie na głowie okularów słonecznych, no ale to nie o tej porze roku.
    • mynia_pynia Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 08:50
      Mój syn ma dłuższe włosy z tyłu - taki irokez. On nawet przy ścinaniu włosów krzyczy że nie chce spinek bo dziewczyny tylko noszą - ma 5 lat. Ty załatwiłaś syna wesoło dając mu opaskę do włosów - w domu mógł sobie nosić ale do szkoły to włosy na żel.
      • kropkacom Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:01
        Opaski to (na przykład) gumki i noszą je sportowcy big_grin Bosz...
        • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:07
          kropkacom napisała:

> Opaski to (na przykład) gumki i noszą je sportowcy big_grin Bosz...
          >
          No, nie. Opaska to opaska, a gumka to gumka. Nawet jeżeli obie są zamkniętymi pętlami jakichś tekstyliów.
          • kropkacom Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:11
            No i? Ja nie wiem co sobie ematki wyobrażają, bo chyba myślą, że opaska to koniecznie szeroka, plastikowa, różowa i z motylkami. big_grin
            • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:20
              kropkacom napisała:

> No i? Ja nie wiem co sobie ematki wyobrażają, bo chyba myślą, że opaska to koni
              > ecznie szeroka, plastikowa, różowa i z motylkami. big_grin

Nie wiem, czy różowa i z motylkami, ale nie bardzo mi przychodzi do głowy wzór opaski typowo dostępnej w handlu, który dałoby się zakwalifikować jako "męski" w wieku 12 lat.
              • kanga_roo Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:23
                wpisz w google "opaska do włosów męska", skoro Ci nie przychodzi do głowy tongue_out
                • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:31
                  kanga_roo napisała:

> wpisz w google "opaska do włosów męska", skoro Ci nie przychodzi do głowy tongue_out

Normalny człowiek po opaskę do włosów idzie do sklepu, a nie włącza komputer. Więc niestety - brak punktów. Rozmawiasz z człowiekiem, który próbował kupić niewzorkowaną, nieksieżniczkową, nieczarodziejską bezcekinkową opaskę dla córki - to nie jest robota na jednorazowe wejście do pierwszego sklepu z brzegu.
                  • kropkacom Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:36
                    W Rossmannie są gumki, opaski (były na przykład kolory czarny i granat) pakowane po dwie sztuki. Tak, w dziale z pierdołkami do włosów.
                    • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:50
                      kropkacom napisała:

> W Rossmannie są gumki, opaski (były na przykład kolory czarny i granat) pakowan
                      > e po dwie sztuki. Tak, w dziale z pierdołkami do włosów.

Cóż, nie każdy jest zwierzęciem galeriowym poruszającym się między promocjami sprawnie jak Masaj po sawannie suspicious
                      Ale rozumiem samokrytycznie, że brak tej umiejętności upośledza mnie społecznie i czyni mnie pożałowania godną niezdarą - co jest całkowicie uprawnioną obiektywną opinią, w odróżnieniu od niesłusznego subiektywnego poglądu że chłopiec z przylizanymi żelem włosami wygląda z reguły w oczach swoich rówieśników niemęsko.
                      • kropkacom Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:58
                        Te opaski to akurat kupiła moja siostra dla mojego syna. Jak nie wiesz gdzie jest owy sklep to użyj internetu. I trolluj już.
                      • kanga_roo Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:10
                        weź nie żartuj
                        chłopiec z przylizanymi żelem włosami wygląda z reguły w oczach swoich rówieśników niemęsko

po pierwsze, nie jesteś rówieśnikiem, więc skąd wiesz.
                        po drugie, jeśli rówieśnik ma takie zdanie, to raczej wyniósł je z domu, bo wczesny nastolatek nie rozkminia na co dzień kwestii "męskiego wyglądu".
                        po trzecie, dzisiaj faceci się żelują, strzygą, golą i stylizują, oraz korzystają z usług barbera, bo o brodę trzeba przecież dbać. niestety, zawsze pozostanie ta specyficzna grupa osób o nieco betonowych poglądach, i to tak samo wśród dorosłych, jak dzieci, i jedyne, co można zrobić, to mieć wywalone na ich stereotypy.
                        • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:42
                          kanga_roo napisała:

> weź nie żartuj
                          > chłopiec z przylizanymi żelem włosami wygląda z reguły w oczach swoich rówie
                          > śników niemęsko

>
                          > po pierwsze, nie jesteś rówieśnikiem, więc skąd wiesz.

Stąd, że nie znajduję się w próżni społecznej. Oraz stąd, że swego czasu rówieśnikiem byłem.

> po drugie, jeśli rówieśnik ma takie zdanie, to raczej wyniósł je z domu, bo wcz

A co to ma za znaczenie, skąd? Zamierzasz teraz dzielić domy na prawomyślne, w których zakazane jest posiadanie zadnia na temat innych ludzi, oraz niesłuszne, w których dopuszczalne są między innymi poglądy na temat wyglądu bliźnich?

> esny nastolatek nie rozkminia na co dzień kwestii "męskiego wyglądu".

Weź mnie nie rozśmieszaj.

> po trzecie, dzisiaj faceci się żelują, strzygą, golą i stylizują, oraz korzysta
                          > ją z usług barbera, bo o brodę trzeba przecież dbać. niestety, zawsze pozostani

Nie "dzisiaj faceci się", tylko owszem, istnieje pewna ilość facetów, którzy to robią, ale po pierwsze i tak jest ich stosunkowo niewielu, a po drugie nie w wieku 12 lat.
                          No i "I'm a lumberjack and I'm OK" stylizujący sobie brodę to jest obiekt drwin, a nie zachwytu, nie ma się co czarować.

> e ta specyficzna grupa osób o nieco betonowych poglądach, i to tak samo wśród d
                          > orosłych, jak dzieci, i jedyne, co można zrobić, to mieć wywalone na ich stereo
                          > typy.

Oczywiście że można. Powiem więcej: można mieć wywalone na stereotypowy pogląd, że każdy może się ubierać jak chce i że ocenianie czyjejś fryzury jest niewłaściwe.
                          • kanga_roo Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:46
                            polecam:
                            pl.wikipedia.org/wiki/Stereotyp
                            • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:51
                              kanga_roo napisała:

> polecam:
                              > pl.wikipedia.org/wiki/Stereotyp

A konkretnie po co? Czy chodzi Ci o to, że Twoje stereotypowe poglądy na prawidłowy kształt światopoglądu nazwałem stereotypowymi, a to przecież niesłuszne? suspicious
                              • kanga_roo Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:55
                                Nie będzie stereotypem przekonanie ogólne, lecz prawdziwe lub – ogólne, fałszywe, ale uzasadnione. Stereotyp to fałszywe i niedostatecznie uzasadnione a dotyczące pewnej grupy osób (nadgeneralizacja) przekonanie zbiorowe, zwykle niewrażliwe na argumentację.
                                • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 11:05
                                  kanga_roo napisała:

> Nie będzie stereotypem przekonanie ogólne, lecz prawdziwe

A ponieważ to, w co Ty wierzysz jest o-czy-wiś-cie prawdziwe, to nie jest stereotypem. CBDU suspicious

> lub – ogólne, fałs
                                  > zywe, ale uzasadnione.

TSD, jak przekonanie może być fałszywe ale uzasadnione?

> Stereotyp to fałszywe i niedostatecznie uzasadnione a
                                  > dotyczące pewnej grupy osób (nadgeneralizacja) przekonanie zbiorowe, zwykle ni
                                  > ewrażliwe na argumentację.

Czyli wszystko się zgadza. Stereotypowy "dobrze wychowany" człowiek według ofiar tego stereotypu to taki, co nie ma w ogóle własnych poglądów na temat innych ludzi, a zwłaszcza ich wyglądu.

• vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 11:15
                            Można mieć też wywalone na przestarzałe i stereotypowe poglądy dotyczące kultury osobistej i taktu. Takie, ktore zakładają, że wyśmiewanie się z innych ludzi, drwiny itp. są niekulturalne. I niestety sporo osób ma na to wywalone.
                      • ichi51e Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:13
                        ale rossman to na kazdym rogu jest... jakie galerie?
                  • ichi51e Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:37
                    trzeba bylo isc do rossmana
                  • kanga_roo Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:55
                    45rtg napisała: Normalny człowiek po opaskę do włosów idzie do sklepu

normalny człowiek jak czegoś nie wie/nie zna, to umie wyszukać. i nie na straganie u pani Kazi pod blokiem, ale tam, gdzie jest wybór smile
                    • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:03
                      kanga_roo napisała:

> 45rtg napisała: Normalny człowiek po opaskę do włosów idzie do sklepu
                      >
                      > normalny człowiek jak czegoś nie wie/nie zna, to umie wyszukać. i nie na straga
                      > nie u pani Kazi pod blokiem, ale tam, gdzie jest wybór smile

Za*ebiście tolerancyjny i niekonfrontacyjny tekst w wątku o niedobrych dzieciach, co robią niesłuszne przykrości łagodnym długowłosym ;->
                      • kropkacom Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:06
                        Nie podkręcaj tej dyskusji. Nie? No cóż...
                      • kanga_roo Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:17
                        ale że co? że nie umiesz wyszukać? jesteś wykluczona cyfrowo, że Cię mój komentarz dyskryminuje? czy może intelektualnie? bo nie widzę innego powodu niż w/w, żeby się poczuć urażonym. a jeśli któreś z powyższych, to przepraszam.
                        • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:43
                          kanga_roo napisała:

> ale że co? że nie umiesz wyszukać? jesteś wykluczona cyfrowo, że Cię mój koment
                          > arz dyskryminuje? czy może intelektualnie? bo nie widzę innego powodu niż w/w,
                          > żeby się poczuć urażonym. a jeśli któreś z powyższych, to przepraszam.

Urażonym oczywiście nie, bo cóż mnie obchodzą opinie z forum smile Rozbawionym podwójnymi standardami - to i owszem.
                          • kanga_roo Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:58
                            aha.
              • kropkacom Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:29
                No to mało wiesz. Nie zamierzam tracić czas na dokształcanie big_grin Wyżej jedna forumka rzuciła zdjęcia nawet. Skoro chłopacy mogą wzorować się na sportowcach i to takie super męskie jest tongue_out to czemu nie wzorować sięw sprawie jak ujarzmić swoje włosy.
      • kanga_roo Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 09:02
        ale wiesz, mynia_pynia, że to od Ciebie zależy, czy dziecko będzie tkwiło w tych stereotypach, czy będzie tolerancyjne i otwarte na różnorodność? nawet, jeśli głupi tekst o spinkach przyniósł z przedszkola, albo sam wymyślił, możesz zadbać o poszerzenie horyzontów pięciolatka. na tym polega wychowywanie smile
    • mamma_2012 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:10
      Jest jeszcze opcja taka, że chłopcy się podśmiewają, a dziewczyny wzdychają. Przypomniał mi się niedawny idol nastolatek, Harry Styles. Opaski nosi do wszystkiegowink
      • kanga_roo Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:19
        chłopcy się podśmiewają lub zazdroszczą odwagi, dziewczynki wzdychają lub zazdroszczą włosów big_grin
      • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 10:48
        mamma_2012 napisała:

> Jest jeszcze opcja taka, że chłopcy się podśmiewają, a dziewczyny wzdychają. Pr
        > zypomniał mi się niedawny idol nastolatek, Harry Styles. Opaski nosi do wszystk
        > iegowink

Przypuszczam, że wątpię. Moje wczesne nastolatki w wieku pasującym właśnie do biednego potencjalnie żelowanego Fabia wyrażają się o swoich co bardziej odpicowanych kolegach z politowaniem. Zarówno ta, co ma całą kolekcję biżuterii, pasków i bluzek, jak i ta, która nosi plecak-kostkę.
        • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 11:10
          U nas nastolatka podkochuje się w długowłosym, blond i loczkowanym wink
          • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 11:13
            vaikiria napisał(a):

> U nas nastolatka podkochuje się w długowłosym, blond i loczkowanym wink

To tak, jak u mnie. Minus loczki. Tym niemniej z jego lanserskich butków się nabija.
            • mama_kotula Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 13:50
              "To tak, jak u mnie. Minus loczki. Tym niemniej z jego lanserskich butków się nabija."

O, dokładnie. Moja nastoletnia się podkochuje i jednocześnie przewraca oczami w temacie jego grzywki ustawianej w pion na tonę mazideł.
        • snakelilith Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 12:56
          A te twoje wczesne nastolatki, to jakiś wzór w Sevres dla reszty młodych ludzi? Idiotów, ignorantów i ludzi bez odrobiny gustu nie brakuje także w tej grupie wiekowej, więc wyśmiewanie przez takie panienki potraktowałabym nawet jako komplement.
          • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 13:08
            snakelilith napisała:

> A te twoje wczesne nastolatki, to jakiś wzór w Sevres dla reszty młodych ludzi?

Zabawne, że nie zadałaś tego samego pytania pod analogicznymi do mojej wypowiedziami typu "a mój 12-latek to ma długie włosy i koledzy go uwielbiają" suspicious

> Idiotów, ignorantów i ludzi bez odrobiny gustu nie brakuje także w tej grupie
            > wiekowej, więc wyśmiewanie przez takie panienki potraktowałabym nawet jako komp
            > lement.

Ale zdajesz sobie sprawę, że piszesz to nie mając żadnych informacji o gustach, wiedzy i inteligencji moich dzieci (poza brakiem upodobania do żelowanych kolegów w butach z diodami), więc twoja wypowiedź miała na celu jedynie bezsilną próbę obrażenia mnie za pomocą poniżenia moich dzieci, prawda? smile
            • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 13:28
              Po prostu odrzuca stereotypowe przekonania o tym, że nie wypada oceniać innych ludzi big_grin
            • snakelilith Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 13:46
              45rtg napisała:

> Zabawne, że nie zadałaś tego samego pytania pod analogicznymi do mojej wypowied
              > ziami typu "a mój 12-latek to ma długie włosy i koledzy go uwielbiają" suspicious

A dlczego miałabym stawiać takie pytanie? Tego 12-latka z długimi włosami nikt nie wyśmiewa, więc może mu być obojętnie, czy go ktoś uwielbia, czy nie. Nikt nie każde długich włosów kochać, wystarczy, że się akceptuje.

> Ale zdajesz sobie sprawę, że piszesz to nie mając żadnych informacji o gustach,
              > wiedzy i inteligencji moich dzieci (poza brakiem upodobania do żelowanych kole
              > gów w butach z diodami), więc twoja wypowiedź miała na celu jedynie bezsilną pr
              > óbę obrażenia mnie za pomocą poniżenia moich dzieci, prawda? smile

W ogóle nie chciałam twoich dzieci obrażać. Dałam ci tylko do zrozumienia, że zdanie dwóch dorastających pannic z ograniczoną życiową wiedzą i stosunkowo marnym doświadczeniem w świecie mody nie jest dla nikogo wyrocznią. Nawet zdanie Karla Lagerfelda, czy Miucci Prady nie musi być wyrocznią, chociaż są to osoby, których propozycje wielu traktuje z większym poważaniem. Na twoim miejscu zastanawiałabym się, dlaczego pozwalam moim dzieciom wyśmiewać się z mniej dopasowanych ludzi i czy nie wychowuję dwie konformistyczne, idące na łatwiznę, tchórzliwe owieczki. Dla wyróżniania się z tłumu trzeba bowiem odwagi.
    • 3liliana1971 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 13:26
      Tak, tak.. Wielu ludzi fascynuje sie niebezpiecznymi ludzmi i jakos nie staja sie psychopatycznymi mordercami. W gim mojego syna tez rowiesnicy ,,zlote" nastolatki probowali z niego zrobic morderce i bog wie kogo, od syna wiem, od wychowawczyni tez, ze wolali za nim ,,Kot, Kot", jednym slowem mowkac zachowywalo sie jak histerycy, a syna unikali, jakby ich pogryzl albo z nozem w kieszenk chodzil. Dobra, nie byl swk
      iety, zdecydowania nie, ale do chwytania za noz to mu daleko. Czy tacy nastolatkowie, jak koledzy i kolezanki w gim mojevo syna sa normalni? Sa programy o zabojstwach, seryjnych przestepcach, ksiazki itp, ludzie je chetnie ogladaja i czytaja, a mimk to NIE zaczynaja katowac, gwalcic i mordowac.
      • 3liliana1971 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 13:27
        Swiety*
      • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 13:31
        Jakby zapuścił wąsik i nosił zaczeskę na Adolfa to też byłby problem rówieśników, że go nie lubią i wołają za nim "heil"?
      • ichi51e Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 14:03
        Serio ktos dzisiaj wie bez specjalnego szukania kim byl Kot?
        • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 14:37
          ichi51e napisała:

> Serio ktos dzisiaj wie bez specjalnego szukania kim byl Kot?
          >
          Też mnie to zastanawia. Jakieś to zbyt efektowne, tak samo jak ta, co to jakoby jest wnuczką Grese.
        • 3liliana1971 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 14:45
          Tu, gdzie kiedys mieszkalismy i gdzie syn chodził do podstawowki i gimnazjum (Kraków), wiedzieli i nadal wiedzą, kto to. Jak ktos nie wie, a go ktos nakreci, to albo sie z neta dowie albo lepiej poinformowani wytłumaczą, o co chodzi. Tacy sa ludzie. Wiek nie ma znaczenia. potem łatwo można kogos gnębic lub głupie gadki rzucać na prawo i lewo
    • asia06 Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 15:46
      O, jak ja bym chciała, żeby z mojego siedmiolatka ktoś z rówieśników się wreszcie ponabijał i żeby chłopak dał sobie te kudły obciąć smile Facet jak panienka to dla mnie porażka. Ale mój jest obrzydliwie niezależny i nic nie daje to, że dorośli zawsze do niego mówią jak do dziewczynki. A ja szarpać się z młodym o włosy nie będę.
      • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 15:51
        I słusdznie, zawsze niezrozumiała była dla mnie rodzicielska histeria na tle fryzury dziecka. Włosy to wlosy, przecież odrosną.
        • berdebul Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 16:06
          Sądzą po wpisach to akurat odrastanie martwi niektóre matki wink lepiej jak dzieciak opitolony jak rekrut. uncertain
          • 45rtg Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 16:14
            berdebul napisała:

> Sądzą po wpisach to akurat odrastanie martwi niektóre matki wink lepiej jak dzie
            > ciak opitolony jak rekrut. uncertain

Tak ściśle rzecz biorąc, to przeciwny długim włosom u chłopca był jeden głos plus chyba kaz_nodzieja, co zawsze jest przeciw. A ból d*py o krótko ścięte włosy potencjalnych takich pięknych blond cherubinków to przynajmniej ze trzy, jak nie cztery ematki miały suspicious
            • vaikiria Re: wyśmiewanie się dzieci 23.12.16, 17:34
              I nie trafia do nich, że to się niczym nie różni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka