Dodaj do ulubionych

potrzebny sprawdzony przepis na sos

28.12.16, 09:20
do kaczych piersi.
W zeszlym roku robilam sos pomaranczowy i wyszedl niezjadliwy sad
moze przepis byl nieteges a moze to moje kulinarne zdolnosci no ale nie wyszedl.

Macie jakies "pewniaki"? Z gory dziekuje.

Obserwuj wątek
    • nisar Re: potrzebny sprawdzony przepis na sos 28.12.16, 10:02
      Właśnie zrobiłam piersi kaczki w sosie pomarańczowym, który wyszedł pyszny, polecam.
      Wytopiony z kaczki tłuszcz rozgrzewam mocno, wrzucam skórkę z jednej pomarańczy i chwilę przesmażam. Dodaję miąższ z jednej pomarańczy (cząstki obrane z błonek i pokrojone na kawałki) i sok z jednej pomarańczy. Lekko solę, pieprzę i dosładzam. Pyrka się to ok. 20 minut aż rozpadnie się pomarańczowy miąższ a sok odparuje. Gdy konsystencja mi odpowiada zostawiam na maleńkim ogniu pod pokrywką.
      Nam bardzo smakowało właśnie do kaczych piersi.
      Powodzenia.
      • kruche_ciacho Re: potrzebny sprawdzony przepis na sos 28.12.16, 11:22
        dzieki serdeczne !
    • grazbed Re: potrzebny sprawdzony przepis na sos 28.12.16, 10:06
      Klasyka czyli jabłko majeranek czosnek. Uduszone na kaczym smalcu z pieczenia piersi.
    • 71tosia Re: potrzebny sprawdzony przepis na sos 28.12.16, 17:45
      ...---...
      można wystukać lub nadac syganaly świetlnymi, sorry ale czytajac sam tytul nie mogłam się powstrzymać wink
    • basiastel Re: potrzebny sprawdzony przepis na sos 28.12.16, 18:09
      Jadłam przepyszną pierś kaczą w musie z mango.
    • koronka2012 Re: potrzebny sprawdzony przepis na sos 28.12.16, 18:28
      Jak nie ufasz swoim talentom to kup słoik żurawiny na wszelki wypadek tongue_out
    • jatojagodnik Re: potrzebny sprawdzony przepis na sos 29.12.16, 13:45
      Mojej sosy pewniaki do wszystkiego - pewnie do kaczki też:
      1. W piekarniku jak sie cos piecze dorzucam dwie całe główki czosnku na pół godzinki. Gdy się upiecze i przestygnie to wydłubuje upieczone ząbki z łupinek i miksuje z oliwa i sokiem z cytryny. ewentualnie z łyżka majonezu. Gotowe. W święta podawałam do pieczonej piersi z indyka i usłyszałam, że sos jest 'kozacki" smile
      2. Sos z pieczenia mięsa przelewam do małego garnuszka, dorzucam pół paczki suszonych sliwek. Gotuję kilka minut, miksuję, doprawiam solą i pieprzem. Też pyszny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka