shabby4
29.12.16, 16:47
Witam emamy.
Doradzcie czy moge tak zrobić?
Pracuję w firmie która swiadczy usługi innym firmom,mam umowe o pracę do 2018r,w której mam okreslony zakres obowiązków,natomiast nie mam okreslonego miejcsa pracy
W miejscu w którym pracuje obecnie jestem już 6 lat i właśnie dziś się dowiedziałam że firma w której pracuję (przebywam)nie podpisała umowy z firma w której jestem zatrudniona bo..znależli tansza oferte.
Firma w której jestem zatrudniona proponuje mi ta sama prace(zakres obowiazków i pełny etat)ale za 30%mniejszą pensję i 80 km.dalej.Jak dla mnie nie do przyjecia,mam wszesnoszkolne dzieci i nie mam auta na dojazdy,no i w obecnym miejscu zamieszkania bez problemu znajde inna prace za tą stawke która oni mi proponują (minimalna krajowa)bez dojazdów.
Proponuja mi rozwiazanie umowy za porazumieniem stron ze skutkiem natychmiastowym,ja nie chcę się na to zgodzić ,chcę oby to oni dali mi wypowiedzenie z powodu likwidacji stanowiska pracy.Czy mam do tego prawo?
o ile się orientuję to przy porozumieniu stron nie dostanę zasiłku,a przy wypowiedzeniu przez pracodawcę tak,no i...jestem w czasie batalii o podwyższenie alimentów no i boję się że taka forma rozwiazannia umowy może być uzmana przez sad że zrobiłam to specjalnie...sama nie wiem..
Na razie to jestem w totalnym szoku,praktycznie świat mi się zawalił..dziś rano jeszcze mialam pracę,i nic nie zapowiadało że ja stracę..
Mam 16 dni niewykorzystanego urlopu z 2016 r wiec gdyby podpisali ze mną umowę o rozwiązaniu stanowiska pracy z 2 tygodniowym wypowiedzeniem z dniem np 29 grudnia (tak jak się dowiedziałam) to przebywałabym na urlopie w tym czasie,więc nie muszą mi nic organizować na te 2 tygodnie,a oni chcą mi wypłacić ekwiwalent za cały urlop i jak pisałam wyżej porozumienie stron ze skutkiem natychmiastowym
Dziekuje i pozdr,Shabby