Dodaj do ulubionych

likwidacja stanowiska pracy

29.12.16, 16:47
Witam emamy.
Doradzcie czy moge tak zrobić?
Pracuję w firmie która swiadczy usługi innym firmom,mam umowe o pracę do 2018r,w której mam okreslony zakres obowiązków,natomiast nie mam okreslonego miejcsa pracy
W miejscu w którym pracuje obecnie jestem już 6 lat i właśnie dziś się dowiedziałam że firma w której pracuję (przebywam)nie podpisała umowy z firma w której jestem zatrudniona bo..znależli tansza oferte.
Firma w której jestem zatrudniona proponuje mi ta sama prace(zakres obowiazków i pełny etat)ale za 30%mniejszą pensję i 80 km.dalej.Jak dla mnie nie do przyjecia,mam wszesnoszkolne dzieci i nie mam auta na dojazdy,no i w obecnym miejscu zamieszkania bez problemu znajde inna prace za tą stawke która oni mi proponują (minimalna krajowa)bez dojazdów.
Proponuja mi rozwiazanie umowy za porazumieniem stron ze skutkiem natychmiastowym,ja nie chcę się na to zgodzić ,chcę oby to oni dali mi wypowiedzenie z powodu likwidacji stanowiska pracy.Czy mam do tego prawo?
o ile się orientuję to przy porozumieniu stron nie dostanę zasiłku,a przy wypowiedzeniu przez pracodawcę tak,no i...jestem w czasie batalii o podwyższenie alimentów no i boję się że taka forma rozwiazannia umowy może być uzmana przez sad że zrobiłam to specjalnie...sama nie wiem..
Na razie to jestem w totalnym szoku,praktycznie świat mi się zawalił..dziś rano jeszcze mialam pracę,i nic nie zapowiadało że ja stracę..
Mam 16 dni niewykorzystanego urlopu z 2016 r wiec gdyby podpisali ze mną umowę o rozwiązaniu stanowiska pracy z 2 tygodniowym wypowiedzeniem z dniem np 29 grudnia (tak jak się dowiedziałam) to przebywałabym na urlopie w tym czasie,więc nie muszą mi nic organizować na te 2 tygodnie,a oni chcą mi wypłacić ekwiwalent za cały urlop i jak pisałam wyżej porozumienie stron ze skutkiem natychmiastowym
Dziekuje i pozdr,Shabby
Obserwuj wątek
    • d.o.s.i.a Re: likwidacja stanowiska pracy 29.12.16, 17:10
      Moim zdaniem nie mozesz prosic o wypowiedzenie z powodu likwidacji stanowiska pracy. Z tego co piszesz wynika, ze jestes pracownikiem kontraktowym, zatrudnionym przez jedna firme i wysylanym do pracy w drugiej firmie, wiec pod likwidacje stanowska nie podpadasz - nikt ci nie dawal gwarancji, ze bedziesz pracowala ciagle w jednej firmie. Natomiast nie wiem na jakiej podstawie Twoj pracodawca chce Ci obnizyc pensje o 30% i temu bym sie przyjrzala, czy moze to zrobic. Pewnie moze, niestety.
      Trzymaj sie i glowa do gory.
      • shabby4 Re: likwidacja stanowiska pracy 29.12.16, 17:35
        Dzięki Dosia.Pewnie na tej podstawie że w owej miejscowości stawki sa niższe i na to stanowisko szukano osoby z tej miejscowosci.W mojej miejscowości firma nie ma dla mnie wolnego stanowiska,zaproponowano mi to co mają wolnego w tej chwili..Tzn będzie wolne od stycznia i osoba która rezygnuje wlaśnie tyle zarabiała i albo mam się zgodzić albo natychmiastowa rezygnacja za porozumieniem stron...Troche ich rozumiem niestety ..Firma w której pracowałam podpisuje kontrakty z firmami z różnych miejsc i w tych miejscowościach szuka pracowników,płacac im stawki jakie sa średnie dla danego miejsca zaczynajac od najniższej krajowej i czekajac az ktoś się zgłosi.
    • wuika Re: likwidacja stanowiska pracy 29.12.16, 17:30
      Poproś o zmianę warunków pracy na piśmie. Możesz się potem na to nie zgodzić, co skutkuje wypowiedzeniem umowy o pracę ze strony pracodawcy. Na odrzucenie zmienionych warunków masz połowę lub cały czas wypowiedzenia, w zależności od tego czy Cię poinformowano o takiej możliwości czy nie.
      Jeśli nie masz określonego miejsca wykonywania pracy to tego możesz nie ugrać, ale obniżenie pensji o 30% łapie się pod zmienione warunki.
    • gggg_gg Re: likwidacja stanowiska pracy 29.12.16, 17:52
      Jeśli nie masz określonego miejsca pracy (choćby miasta) to pracodawca może wysłać cię te 80 km dalej bez zmiany umowy. Jednak nie może ci ot tak zmniejszyć wynagrodzenia zasadniczego (chyba, że te 30 procent mniej to np. brak jakiejś premii, dodatku etc.), musi dać ci wypowiedzenie zmieniające, które albo akceptujesz i pracujesz dalej na nowych zasadach, albo nie akceptujesz i jest jak zwykłe wypowiedzenie ze strony pracodawcy - dostaniesz wtedy normalnie zasiłek, masz okres wypowiedzenia za który masz normalnie płacone. Jeśli chcieliby skrócić okres wypowiedzenia to i tak musieliby zapłacić za niego, po prostu od razu byś nie pracowała, ale dostała kasę za ten czas, który normalnie byś jeszcze pracowała na wypowiedzeniu. Oczywiście w porozumieniu można zawrzec inne ustalenia, jak widać pracodawca chce by były korzystne dla niego, ale ty nigdy nie masz obowiązku zaakceptować porozumienia wbrew swojej woli (dlatego nazywa się porozumieniem bo zakłada, że obie strony są zgodne co do tych warunków rozwiązania umowy). Masz prawo żądać wypowiedzenia umowy, choć nie z powodu likwidacji stanowiska skoro nie likwidują go we własnej firmie, tylko kontrahent u siebie.
    • odnawialna Re: likwidacja stanowiska pracy 29.12.16, 19:03
      Zasada: podpisanie porozumienia stron zamyka jakiekolwiek odwołania, czy drogę sądową. Zwykle na porozumieniu stron najgorzej wychodzi pracownik (chyba, że to on jest inicjatorem). Zanim podpiszesz porozumienie stron zastanów się 3 razy, potem prześpij się z decyzją, a potem znów 3 razy zastanów smile

W kwestii urlopu: nieważne, jakim trybem zostanie rozwiązana umowa, z urlopu pracodawca ma obowiązek rozliczenia, czy to wysyłając Cię na urlop, czy wypłacając ekwiwalent, tu nie będziesz stratna.
      Całą resztę opisała gggg_gg. Nie do końca zgodzę się, że masz prawo żądać wypowiedzenia z powodu likwidacji stanowiska pracy, bo to pracodawca decyduje z jakiego powodu wypowiada umowę. Ty ewentualnie możesz ten powód kwestionować odwołując się do sądu pracy. I na ewentualne zaś: nie bój się sądu pracy, z reguły są przychylne dla pracowników.
    • maslova Re: likwidacja stanowiska pracy 29.12.16, 19:25
      > mam umowe o pracę do 2018r,w której mam okreslony zakres obowiązków,natomiast nie mam okreslonego miejcsa pracy

I tu już jest podstawowy błąd pracodawcy. Ma on bowiem obowiązek wskazania miejsca pracy pracownika. Tu więcej na ten temat:
      www.prawo-pracy.pl/nieprecyzyjne_okreslenia_miejsca_pracy_w_umowie_o_prace_a_obowiazek_wyplaty_diety-p-863.html
      Zgodnie z art. 22 § 1 K.p. pracownik, zawierając umowę o pracę, zobowiązuje się wykonywać pracę określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca – do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.

Umowa o pracę powinna wskazywać miejsce świadczenia pracy (art. 29 § 1 pkt 2 K.p.), a zgodnie z wyrokiem Sądu Najwyższego jako miejsce pracy należy rozumieć „stały punkt w znaczeniu geograficznym, bądź pewien oznaczony obszar, strefę określoną granicami jednostki administracyjnej podziału kraju lub w inny dostatecznie wyraźny sposób, w którym ma nastąpić świadczenie pracy” (wyrok SN z 1 kwietnia 1985 r., I PR 19/85, OSPiKA 1986/3/46).

W przypadku kiedy nie jest możliwe określenie miejsca pracy pracownika, gdyż miejsce to ulega cyklicznym zmianom, wskazane jest w umowie o pracę zaznaczenie kilku obszarów, np. dwóch województw, w których najczęściej jest wykonywana praca lub wskazanie miejsca otrzymywania poleceń służbowych.

> Proponuja mi rozwiazanie umowy za porazumieniem stron ze skutkiem natychmiastow
      > ym,ja nie chcę się na to zgodzić ,

Absolutnie nie zgadzaj się na porozumienie stron, niech wypowiedzą Ci warunki umowy. Tylko, że jeśli nie wskazali w niej miejsca pracy, to nie wiem, jak teraz wybrną ze wskazaniem przyczyny wypowiedzenia. Ale to już ich problem, nie Twój.

> chcę oby to oni dali mi wypowiedzenie z powod
      > u likwidacji stanowiska pracy.Czy mam do tego prawo?
      Powód wypowiedzenia wpisuje pracodawca, Twoje życzenia w tej kwestii nie są brane pod uwagę.

> Mam 16 dni niewykorzystanego urlopu z 2016 r wiec gdyby podpisali ze mną umowę
      > o rozwiązaniu stanowiska pracy z 2 tygodniowym wypowiedzeniem z dniem np 29 gru
      > dnia (tak jak się dowiedziałam) to przebywałabym na urlopie w tym czasie,więc n
      > ie muszą mi nic organizować na te 2 tygodnie,a oni chcą mi wypłacić ekwiwalent
      > za cały urlop i jak pisałam wyżej porozumienie stron ze skutkiem natychmiastowy
      > m
      A dlaczego 2 tygodnie wypowiedzenia? Skoro pracujesz od 6 lat, to obowiązuje Cię 3-miesięczny okres wypowiedzenia. Od 22 lutego 2016 zmieniły się okresy wypowiedzenia umów na czas okreslony.
      • odnawialna Re: likwidacja stanowiska pracy 30.12.16, 01:37
        W przypadku tej umowy staż zakładowy będzie liczony od 22 lutego, czyli wypowiedzenie 1 miesiąc.
    • bibiam Re: likwidacja stanowiska pracy 29.12.16, 19:39
      Przy umowie terminowej przy wypowiedzeniu przez pracodawcę nie podaje się przyczyny
      • maslova Re: likwidacja stanowiska pracy 29.12.16, 19:50
        Racja, rzeczywiście, okresy wypowiedzenia się zmieniły, natomiast nadal przy wypowiedzeniu umowy zawartej na czas określony nie ma konieczności podawania jego przyczyny.
    • e-kasia27 Re: likwidacja stanowiska pracy 29.12.16, 20:33
      Przy porozumieniu stron nie dostaniesz też odprawy, która ci się należy, jeśli zwalniają cię nie z twojej winy, więc nic dziwnego, że pracodawca cię do tego namawia, bo wtedy mniej ci będzie musiał zapłacić.
      Moim zdaniem powinnaś pójść do prawnika, żeby ci konkretnie powiedział, co i kiedy musisz zrobić, aby otrzymać wszystko, co ci się należy.
      Najpierw powinnaś otrzymać wypowiedzenie obecnych warunków pracy na piśmie, a nie na gębę, i dopiero wtedy możesz zacząć działać.
      • bbarbara Re: likwidacja stanowiska pracy 29.12.16, 23:49
        zaraz tam do prawnika. do inspekcji pracy sobie pójdź albo zadzwon na infolinie - tam co prawda troche dlugo sie czeka na polaczenie ale porad udzielaja konkretnych
    • shabby4 Re: likwidacja stanowiska pracy 30.12.16, 06:07
      Dziękuję wszystkim za informację.
      Tak moja pensja to płaca zasadnicza plus premia w nowym miejscu pracy tej premi nie będzie.
      W czwartek dowiedziałam się że firma dla której pracuję jednak nie podpisze umowy na przyszły rok,podobno rozmowy trwały juz od początku grudnia nie mogli dojsc do porozumienia i firma w której jestem zatrudniona czekała do końca że może jednak zaakceptuja ich warunki.W czwartek powiedziano mi że w piątek mam dac odpowiedz czy przyjmuję tamto stanowisko pracy czy rozwiazujemy umowę za porozumieniem stron,innej ewentualnosci nie dostałam.
      Mam in powiedzieć dzisiaj bo na tamto stanowisko była już przeprowadzona rekrutacja,mają osoby ktore zgodziły się na takie warunki pracy i płacy i dziś muszą kogos wybrać kto zacznie od 2 stycznia.
      Postaram się zadzwonić do PIP ale jest okres świąteczny i nie wiem czy się dodzwonie,a dziś muszę dac im odpowiedz, co mam powiedzieć?
      Tamtej pracy nie chcę wolę poszukac coś na miejscu,nawet markety czy sprzatanie ,co się uda,chodzi mi tylko o to aby bylo to wypowiedzenie ze strony pracodawcy bo wtedy w razie czego mam zasiłek dla bezrobotnych czy chocby gdyby bylo zle to jakąś pomoc z Mops a tak to pewnie mnie odeslą z kwitkiem bo porozumienie stron,czyli sama chciałam odejsc(tak to rozumiem a może za bardzo komplikuję) .A i jeszcze pracuję 6 lat ale pierwsze 2 na umowę zlecenie,póżniej dwie umowy terminowe w lipcu tego roku musiałabym dostać 3 na czas nieokreślony więc rozwiązano ze mną umowę 31 a 1 dostałam tę która mam teraz ,zmienila się tylko nazwa firmy wink,obowiazki ,miejsce i pensja ta sama
      • owczarkini Re: likwidacja stanowiska pracy 30.12.16, 07:28
        Powiedz to, co wyżej dziewczyny napisały. Że nie zgadzasz się na porozumienie stron. I tyle. Nikt Cię nie zmusi, żebyś to podpisała przecież.
        Niech dadzą albo wypowiedzenie zmieniające (chociaż tego co piszesz nie bardzo się da), albo normalne wypowiedzenie. Opcjonalnie możesz uzasadnić jak będziesz z kimś tam rozmawiać szczególnie tą sprawą w sądzie, ale oczywiście nie musisz bo to Twoje prywatne sprawy.
        Jeszcze tylko dodam, że przy porozumieniu stron jest 3-miesięczna karencja na zasiłek dla bezrobotnych, czyli dostaje się go krócej i w tej obniżonej wysokości.
      • e-kasia27 Re: likwidacja stanowiska pracy 30.12.16, 10:08
        Czyli wcale nie pracujesz w tej firmie 6 lat, tylko pracujesz w nowej firmie niecałe 6 miesięcy.

Nie wygrasz, bo to firma nastawiona na wykorzystywanie pracowników i robienie ich w balona.
        Robią to w majestacie prawa, więc w zasadzie możesz im naskoczyć.
        Ktoś musiałby bardzo chcieć im zaszkodzić, żeby coś im udowodnić.
        Może jakiś pozew zbiorowy do sądu pracy od byłych wykorzystanych pracowników by coś dał, ale też wątpliwe.
        Poproś, że ci zależy ze względu na zasiłek, może dadzą ci wypowiedzenie zamiast porozumienia stron.
        • wuika Re: likwidacja stanowiska pracy 30.12.16, 10:33
          Nie musi prosić. Porozumienia nie podpisze, to ich brocha żeby jakoś ją jednak zwolnić. Nie zrobią tego bez wypowiedzenia.
      • d.o.s.i.a Re: likwidacja stanowiska pracy 30.12.16, 10:31
        Pamiętaj, ze nikt Cie nie może zmusic do podpisania porozumienia stron! Po prostu im powiedz ze porozumienia nie podpiszesz koniec kropka, niech ci dają normalne wypowiedzenie.
        • kubek0802 Re: likwidacja stanowiska pracy 30.12.16, 12:40
          Kobieto ty idź do lekarza i weź zwolnienie zanim jeszcze pracodawca się nie ogarnął i nie dał ci normalnego wypowiedzenia. Zasiłek to 182 dni, potem rozwiązanie umowy. To że nie należy podpisywać żadnego porozumienia to oczywistość o której już dziewczyny napisały.
          • asia-loi Re: likwidacja stanowiska pracy 30.12.16, 12:45
            kubek0802 napisała:

> Kobieto ty idź do lekarza i weź zwolnienie zanim jeszcze pracodawca się nie ogarnął i nie dał ci normalnego wypowiedzenia. Zasiłek to 182 dni...

A jak się nie ma, żadnej poważnej choroby, to jak być na zwolnieniu 182 dni?
            • kubek0802 Re: likwidacja stanowiska pracy 30.12.16, 13:12
              Nerwica to poważna choroba i bardzo prawdopodobna biorąc pod uwagę okoliczności zawodowe w jakich znalazła się założycielka wątku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka