echtom Re: Turystyczne marzenia 01.01.17, 23:08 Nie mam turystycznych marzeń, tylko plany - moja wyobraźnia nie sięga poza Europę, a tu zostało mi jeszcze ok. 30 państw Na początku listy jest Łotwa i Estonia, Londyn i Dublin, no i Islandia, której mi brakuje do "nordyckiej korony". Na emeryturze piesza pielgrzymka z Francji do Santiago de Compostela. Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Turystyczne marzenia 01.01.17, 23:13 > moja wyobraźnia nie sięga poza Europę, Dlaczego nie chcesz poza Europe? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Turystyczne marzenia 01.01.17, 23:41 Nie to, że nie chcę, tylko sobie nie wyobrażam, jak bym to ogarnęła finansowo i czasowo. Druga sprawa, że bałabym się włóczyć sama po egzotycznych krajach, a "zwiedzanie" z okna autokaru i hotelu jakoś mnie nie satysfakcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Turystyczne marzenia 01.01.17, 23:45 A gdybyś miała mnóstwo forsy i całkowite bezpieczeństwo gwarantowane przez złotą rybkę ? Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Turystyczne marzenia 01.01.17, 23:57 Muszę przemyśleć Pierwsze, co mi przyszło do głowy, to wejście na Kilimandżaro - może organizują wyprawy dla seniorów Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 00:04 Takie wloczegi to najprostsza rzecz na swiecie. Mowie z doswiadczenia Na Kilimandzaro nie chcialoby mi sie wspinac . I tego sie akurat calkiem tanio nie zalatwi. Ale tu masz fajne wskazowki www.fly4free.pl/forum/koszt-wejscia-na-kilimandzaro,127,40307 Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 00:15 Pytam się, bo ja też raczej nie marzę dalej niż Europa. I ja teoretycznie nie odrzucam innych miejsc, ale sa one tak daleko na liście priorytetów , że tylko teleportacja mogłaby mnie zachęcić. Upraszczając, wolę po raz kolejny zobaczyć np Brugię niż lecieć do Nowej Zelandii. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 08:36 To czemu mnie podpuszczasz? Ale przypomniałam sobie przed snem pierwszą pozycję na liście pozaeuropejskiej: en.wikipedia.org/wiki/Site_historique_maritime_de_la_Pointe-au-P%C3%A8re Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Turystyczne marzenia 01.01.17, 23:46 Zwyczajnie ogarniesz. W niektore miejsca da sie doleciec stosunkowo tanio. Chocby Condorem do Ameryki Poludniowej. Tylko dlugi lot trzeba przelknac. Beata Pawlikowska tez sie "wloczy sama" po egzotycznych krajach Odpowiedz Link Zgłoś
sasanka4321 Re: Turystyczne marzenia 01.01.17, 23:47 No i na miejscu jest w wielu krajach znacznie taniej niz w Europie, wiec w sumie by Ci to wyrownalo koszty przelotu. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Turystyczne marzenia 01.01.17, 23:17 Afryka ta tropikalna i pustynna i Austarlia z Wielka Rafa Koralowa, na zmiane do realizacji brakuje mi albo czasu albo pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
sayyida Re: Turystyczne marzenia 01.01.17, 23:31 Altaj, Kamczatka, Samarkanda i Buchara, Issyk-Kul i Islandia. I chyba mi wystarczy na początek. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 00:15 Wietnam, Laos, Kambodza i Birma. Nie zdazylam przed ciaza i teraz mam dwojke dosc malych (ale juz nie wylacznie wozkowo-nosidelkowych) dzieci, z ktorymi zwiedzanie byloby zbyt meczace (tzn mozna ale nie tyle, ile bym chciala wiec pewnie bym sie wsciekala, ze nie dam rady zobaczyc wszystkiego). Mysle, ze to bedzie do ogarniecia za pare lat. Kiedys Indie a teraz jakos mi przeszlo - tak sobie planuje, ze za rok sprobuje Sri Lanke jako Indie w wersji light i zobaczymy wtedy, co dalej. Bhutan. O, tak. Ale znow dzieci troche male wiec poczekam jeszcze. Chcialam strasznie zobaczyc Syrie - no i nie wiem, kiedy bedzie tam mozna znowu pojechac... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 00:34 Chcialam strasznie zobaczyc Syrie - no i nie wiem, kiedy bedzie tam mozna znowu pojechac... Rok przed wojną miałam zaproszenie do Syrii (znajomi tam pracowali) - nie chciało mi się wtedy akurat, powiedziałm sobie, że może za rok się wybiorę.... Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 09:45 >Chcialam strasznie zobaczyc Syrie - no i nie wiem, kiedy bedzie tam mozna znowu pojechac… No właśnie ja tez bardzo chciałabym zobaczyć Syrię ale chyba już się nie uda Prawie wszystkie najważniejsze zabytki w Syrii są zniszczone przez ISIS Odpowiedz Link Zgłoś
fantomowy_bol_mozgu Re: Turystyczne marzenia 03.01.17, 13:05 Mam dokładnie to samo z niedosytem podróżniczym i dzieckiem Jeszcze w ciąży poleciałam na zdecydowanie zbyt krótko do Peru i rozbudziłam w sobie wieeelki apetyt na Amerykę Południową. Teraz czekam aż młody przestanie być taki młody i będzie z nim można polecieć do Ekwadoru albo "dokończyć" Peru czy Boliwię. No i jeszcze liczę, że uda mi się kiedyś wyrwać na trekking w Himalajach. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 05:11 Przeczytawszy w minionym tygodniu text w bbc o Saint Helena Island, zachcialo mi sie i tam postawic stope Poza tym od lat nie udaje mi sie wrocic do Grand Canyon tak zeby byc tam w zimie i sniegu ... W tym roku (2017) tez sie raczej nie uda, eh A by sie chcialo ... W ogole ostatnio mam taka czkawke/ping pong, ze bym wracala w rozne miejsca ale w innych porach roku, bo ja juz naprawde sporo widzialam i zaczynam miec poczucie, ze mi wszystkie/kolejno visited miejsca przypominaja jakies inne miejsca etc. Wiec gonie za nowymi wrazeniami ... Np. nie bylam jeszcze zima na mojej ukochanej Newfoundland Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 06:58 Skandynawia samochodem. Chcialabym dojechac do wysp Lofoten i tam sie powloczyc jakis czas. Z namiotem i aparatem fot. Poki dzieci male zawiesilam marzenie na kolku. Ale kiedys na pewno. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkaantka Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 08:40 Moje marzenie to Indie wraz z Nepalem. Polecę tam wtedy kiedy moje dzieci się usamodzielnią i nie będą chciały lecieć tam z nami, bo chce się tam powłóczyć tylko z mężem. Z Twoich marzeń byłam w Karlovych Varach i polecam wraz ze znajdującymi się w pobliżu Franciszkańskimi Łaźniami. Cudowne, klimatyczne miasteczka.... Odpowiedz Link Zgłoś
olga_jaga Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 08:55 Japonia i Korea Południowa (pojadę tam głównie, by się najeść). "Woła mnie" Nowa Zelandia i Australia (choć odstrasza ruch lewostronny). Jak przyoszczędzę, to może kiedyś Malediwy. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 09:27 Prozaicznie i dostępnie, ale jakoś się zebrać nie mogę, chyba w głębi duszy wiem, że mogę się rozczarować: Łotwa. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Turystyczne marzenia 04.01.17, 21:09 Nie rozczarujesz się. Ze względów zawodowo-towarzyskich ostatnio Finlandia, Łotwa i Estonia to jakby mój drugi dom i z każdym pobytem lubię je bardziej. Jak w Polsce zrobi się bardzo nieciekawie, to poważnie rozważam dwa kierunki: Czechy i kraje nadbałtyckie. Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 12:37 Peru, Tybet, Patagonia... Ech... Odpowiedz Link Zgłoś
butch_cassidy Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 12:43 I... Egipt... Zanim się wybrałam to zrobiło się nieciekawie politycznie i teraz się boję (tak, ja z tych bojaźliwych)... Od dziecka fascynowała mnie historia faraonów... A, kurczę, był rok, gdy wybierałam między Egiptem i Tunezją (jeszcze przed arabską wiosną) i postawiłam na Tunezję... nie dlatego, że była dla mnie ważniejsza (Kartagina), ale że hotel wydawał się lepszy... Największy błąd życia jak dotąd (taką jestem szczęściarą ). Odpowiedz Link Zgłoś
catroux Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 16:17 Wszystko na wschód od Fidżi - Polinezja Francuska, Wyspy Cooka, Tonga, Niue... Tak na 10 miesięcy, przemieszczać się pomiędzy i pływać, nurkować... Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 22:50 Tak sobie pomyślałam, czytając inny wątek zupełnie gdzie indziej - marzy mi się taka prawdziwa, kilkudniowa wyprawa piesza, z całym "dobytkiem" na plecach po jakimś dzikim szlaku, najchętniej w Stanach. Uwielbiam chodzić, ale brakuje mi takiego prawdziwego wyzwania z elementami survivalu. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Turystyczne marzenia 02.01.17, 23:04 redheadfreaq napisała: > Tak sobie pomyślałam, czytając inny wątek zupełnie gdzie indziej - marzy mi się > taka prawdziwa, kilkudniowa wyprawa piesza, z całym "dobytkiem" na plecach po > jakimś dzikim szlaku, najchętniej w Stanach. Uwielbiam chodzić, ale brakuje mi > takiego prawdziwego wyzwania z elementami survivalu. Nie jedz do sasiadow - przyjedz "do mnie" West Coast Trail www.westcoasttrail.com/ i/albo East Coast Trail www.eastcoasttrail.ca/ powinny w zupelnosci zaspokoic Twoje potrzeby "survival na dzikim szlaku" Keep walking! Odpowiedz Link Zgłoś
minerallna Re: Turystyczne marzenia 03.01.17, 00:26 Ja nie mam w tych kwestiach marzeń tyko plany. Prędzej czy później są realizowane. I tej wersji się trzymam Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Czy są na sali dziewczęta młodsze? :) 03.01.17, 00:49 Lub ich rodzicielki? Coś takiego wpadło mi w "ręce". Może jakaś odważna nastolatka się zdecyduje? Szczegółow nie znam, tyle co na stronie. (Wnioski do końca stycznia chyba) www.inspiringgirls.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Turystyczne marzenia 03.01.17, 13:24 Norwegia,połowę życia o tym marzę Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: Turystyczne marzenia 03.01.17, 13:26 Australia i Nowa Zelandia. Ale to na emeryturze. Teraz jedynym moim marzeniem jest zadekować się na działce w lesie i mieć na wszystko wywalone. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Turystyczne marzenia 04.01.17, 00:06 np. ten film mnie zauroczyl, szczegolnie min 1:00, z wiatrakami, chcilabym kiedys sprobowac ale to nie takie proste. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Turystyczne marzenia 04.01.17, 00:07 a tu link www.youtube.com/watch?v=QjN9J_MOXNE Odpowiedz Link Zgłoś
forumologin Re: Turystyczne marzenia 04.01.17, 20:55 Podobno alaske zwiedzac trzeba z wody, ale mi sie rejsy kojarza z wypadem dla emerytow te lepsze kanadyjskie parki to np banff jasper czy cos na polnocy? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Turystyczne marzenia 04.01.17, 22:25 Alaska faktycznie "lepsza" z wody Cruises nie musza byc dla emerytow (BTW, sa ludzie, ktorzy przechodza na emeryture relatywnie wczesnie ), wszystko kwestia ile chcesz zaplacic - im mniejsza jednostka plywajaca, tym wiecej $$$ musisz wydac ale placisz za intymnosc podrozy, eh Jesli chcesz odwiedzac nasze National Parks to 2017 jest perfect: z okazji 150 Anniversary, wszystkie sa for free www.pc.gc.ca/eng/index.aspx Have fun! Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Bi, a z Rimouski do Ciebie jak daleko? :) n/t 05.01.17, 12:52 Cos kolo 1100 km, jakies 10 godzin jazdy nonstop albo szybki lot rachu-ciachu Tamte rejony Quebec piekne sa ... go and travel! Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Turystyczne marzenia 04.01.17, 21:04 Rosja, cały Kaukaz, część USA, Kolumbia Brytyjska - na chwilę obecną te kierunki mnie kręcą. Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Turystyczne marzenia 05.01.17, 11:21 St Barths Od kiedy zobaczyłam zdjęcia Amy Winehouse i przeczytałam że tam czuła się szczęśliwa. Marzę o wynajęciu tam domu z basenem nad samym oceanem. Na 3 tygodnie No dooobra... Na 2! Tam zabiorę męża, kiedy zacznę zarabiać więcej niż on. Odpowiedz Link Zgłoś
brzydka_malwina Re: Turystyczne marzenia 11.02.17, 19:59 Kirgistan zplecakiem.pl/kirgistan-co-zobaczyc-jezioro-ala-kol/ Odpowiedz Link Zgłoś
mum2004 Re: Turystyczne marzenia 11.02.17, 20:35 Sporo takich miejsc ale takie ciut może skromniejsze marzenie: wszystkie stolice europejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Turystyczne marzenia 11.02.17, 20:40 Botswana - to z marzeń zawsze chętnie do Izraela, mojego kraju marzeń Alaska - też w ramach marzeń A w ogóle łatwiej by mi było powiedzieć gdzie NIE chcę jechać niż gdzie chcę Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Turystyczne marzenia 11.02.17, 20:44 i spływ na wiosłach Kanionem Colorado Odpowiedz Link Zgłoś
tol8 Re: Turystyczne marzenia 11.02.17, 21:03 USA, Malediwy, Grecja, dolina Biebrzy, Krynica Morska Odpowiedz Link Zgłoś