01.08.12, 09:58
Urodziłam się w sierpniu big_grin
Nie...nie oczekuję życzeń, bo to jeszcze nie w tym dniu.

Mój Tato oszalał - podobno - ze szczęścia. Czekali na pierwsze
dziecko 6 lat. Kiedy stracili wszelką nadzieję, to okazało się, że
Mama jest przy nadziei, a za kilka miesięcy urodziłam się ja
... gruba, krzycząca głosem nie dziewczęcym ...

Grube palce były przyczyną moich stresów przez kilka lat.
Na pytanie "kim zostaniesz jak dorośniesz" - zgodnie z instrukcjami
Taty - odpowiadałam "akuszerką". Jeden taki wujek odezwał się
natychmiast: "Nie możesz zostać akuszerką, bo masz za grube
palce". Na to ja wówczas 5-cioletnia - bez podpowiedzi ojca:
jak dorosnę to mi ściękną.

Stopniowo ... pomaleńku ... stałam się zgrabną nastolatką, ale
awersja do zawodu akuszerki (położnej) pozostawała przez całe
życie. I nie wiem dlaczego Wam dzisiaj o tym napisałam big_grin
Obserwuj wątek
    • sagittarius954 Re: Sierpień 01.08.12, 11:29
      A bo to 1 Sierpnia każdy z czymś walczy . Ja na ten przykład walczę z postawą , a leżeć bym mógł nie tylko dzień a tu wypada dac poszanowanie w postrawie wojskowej z uchyloną czapką .
      Mkam nadzieję że paluszki ci opd tamtej pory wydłużyły się i z serdelków przybrały kształty bardziej subtelne , wydłuzone , szlacheckie , a jakże, pełne zmysłowości za które łapali chłopacy przyciskając je sobie do ustów zmysłu . Oczywiście rozumiem, że chodziłaś do szkoły, w której tłumaczono przeinakszanie się dziecka w coraz to nowe zjawiska, szczególnie dziewczęta dosięgające nowego aż po stabilizacyjną seksowność . Choć nie wiem czy to wypada w tak pamiętnym dniu gadać seksownie , może pozostańmy przy tym dniu . Mam wyjśc , więc dzis ubiorę się tendencyjnie , nie założe krótkich spodni , ani berecika z antenką , ani białych skarpetek , ani żadnej koszuli kolorowo papugowej . Wracając do twoich paluszek , bo to już tyle lat minęło , praczką nie byłaś prawda , choroba zawodowa praczek lumago cie nie pokręciło , przez co dalej ręce są w pełnej formie , ale nie do pracy , o co to to nie . I tak trzymaj superciu big_grinbig_grin Powinienem ująć Twą dłoń i złożyć mitujący pocałunek ogłaszający wszem i wobec uszanowanie , alem przecież wirtualny jedynie tarius , więc trzasnę obcasem i stanę w postawie o której już dziś pisałem , w ten sposób przestoję dając cześć Twoim dłoniom a po części i Tobie big_grinbig_grin
      • xy.5 Re: Sierpień 01.08.12, 16:27
        Witam w upalny dzień i udanego miesiąca życzę.
    • waga_1949 Re: Sierpień 01.08.12, 20:37
      Zazdroszczę Ci ,Superko,tego że twój tato oszałał na wieść o Twoich urodzinach.
      • super.222 Re: Sierpień 01.08.12, 21:09
        Niedługo cieszyliśmy się sobą.
        Zmarł gdy miałam 8 lat, mój brat 5 lat.
        I tak pozostaliśmy półsierotami ...
        • waga_1949 Re: Sierpień 02.08.12, 08:47
          To przykre,Superko. Mój żyje, ma 84 lata, ale ......
          Kolejny upalny dzień, całe szczęście,że podobno wieczorem coś popada.

Póki nas ktoś pamięta, wciąż żyjemy.
          • super.222 Re: Sierpień 02.08.12, 17:06
            A widzisz Wago ... Teraz ja Tobie zazdroszczę.
            (Mój żyje, ma 84 lata, ale .. napisałaś).

Pozwolę sobie wyrazić nadzieję, że nie zawsze
            było to ale ....
            • waga_1949 Re: Sierpień 02.08.12, 17:41
              Niestety,miłych chwil z tym panem nie pamiętam i prawdopodobnie nigdy ich nie było.Ale nie ma o kim pisać.
              Upał dzisiaj jak diabli i nic nie wskazuje,że spadnie zapowiadany deszcz.
              • xy.5 Re: Sierpień 02.08.12, 18:08
                U nas też upał,może w sobotę popada.
                • sagittarius954 Re: Sierpień 04.08.12, 15:23
                  Tegoroczne lato charakteryzuje się nieznośnością upałów . Dzień dobrybig_grin
                  • xy.5 Re: Sierpień 04.08.12, 16:30
                    Witam,miłego wypoczynku.
                    • waga_1949 Re: Sierpień 04.08.12, 19:36
                      Nasze najmłodsze wnuczęta w wieku 3,2,1 ro wykąpały się dzisiaj na działce w baseniku.Wczoraj napełniliśmy go wodą, dzisiaj maluchy szalały. Ale upały to niestety nie dla mnie.Wolę jesień i wiosnę a nawet zimę. przy upałach jestem bezradna.
                      • xy.5 Re: Sierpień 05.08.12, 11:58
                        Witam,u nas dziś upalnie mimo tego milej niedzieli.
                        • super.222 Re: Sierpień 06.08.12, 07:07
                          czestochowa.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,12256503,Pielgrzymi_z_Warszawy_wedruja_na_Jasna_Gore__Tej_tradycji.html
                          Ze wszystkich kraju stron ... wędrują.
                          • xy.5 Re: Sierpień 06.08.12, 09:34
                            Dzień dobry,miłego dnia.
                            • waga_1949 Re: Sierpień 07.08.12, 05:00
                              Dzień dobry. Prawie całą noc padał piękny,spokojny deszcz. Przyjemnie się ochłodziło.
                              Miłego dnia.
                              • baska123 Re: Sierpień 10.08.12, 10:40
                                Po chłodnej nocy u mnie w Słowaku słonecznie.
                                Całuski od Baśki.
                                • waga_1949 Re: Sierpień 10.08.12, 20:38
                                  Dobrej,spokojnej nocy.

Póki nas ktoś pamięta, wciąż żyjemy.
                                  • super.222 Re: Sierpień 11.08.12, 12:47
                                    Już druga kawa ... nie mogę się obudzić.
                                    Niby gotuję obiad, niby odkurzam, niby ... ale bez radości.
                                    http://s15.rimg.info/fe71f76719c78f51b2812374f0addbf6.gif
                                    • baska123 Re: Sierpień 12.08.12, 16:51
                                      Całkiem spokojna i pogodna niedziela (tutaj w Słowaku).
                                      A jak u Was? Superko jeszcze ziewanko?
                                      Pozdrawiam.
                                      • aga-kosa Re: Sierpień 12.08.12, 20:42
                                        Albo nasza Superka miała albo teraz ma swoje urodziny i z tej przyczyny tak Jej się smęci.
                                        Dzisiaj w nocy spadają całe roje gwiazd i nic tylko od 23 gapić się w niebo i wymyślać życzenia.
                                        A swoją drogą jeśli zgadłam to Droga Super po 60 to dopiero jest życie. Wszystkiego dobrego i wiele chęci na wszystko.wink aga
                                        • xy.5 Re: Sierpień 13.08.12, 20:52
                                          Dobry wieczór,u nas pada i jest zimno;pozdrawiam wszystkich cieplutko;dla Superki urodzinowe życzonka -super zdrówka i wszystkiego super.
                                        • baska123 Re: Sierpień 13.08.12, 20:55
                                          Przykro mi, niewiedziawszy, ponieważ:
                                          super.222
                                          UŻYTKOWNIK NIE AKTYWOWAŁ PROFILU

Superko mimo wszystko, żyj mi 100 lat i jeszcze...... ile dasz radę.

Co cztery lata o olimpiadzie musisz donosić przecież...no.

http://s.rimg.info/49d95f19abd7a51fddda1edbe21c9c62.gif
                                          • baska123 Re: Sierpień 14.08.12, 10:25
                                            Jeszcze śpicie. Rozumiem.
                                            No to zmykam.
                                            • sagittarius954 Re: Sierpień 15.08.12, 08:37
                                              Acha, ni to pada ni to świeci...tongue_out
                                              Dzień dobry.
                                              • waga_1949 Re: Sierpień 15.08.12, 11:24
                                                Dzień dobry wszystkim i udanego wypoczynku.
                                                • baska123 Re: Sierpień 15.08.12, 12:22
                                                  Z nieba leci kapuśniaczek. Zdrowy dla cery i włosów.
                                                  A na stole świątecznie - rosołek.
                                              • super.222 Re: Sierpień 17.08.12, 15:29
                                                http://s7.rimg.info/fa29ce20bf82e85af9756cf573693619.gif

Nie jestem pewna czy rysuneczek pokazuje Pannę, ale go wklejam
                                                bo bardzo mi się podoba. Mam nadzieję, że i Wam także przypadnie
                                                do gustu.

Na kilka długich dni i nocy zatrzasnęły się za mną drzwi w szpitalu.
                                                Wróciłam wczoraj i nie przeczytałam tych miłych słów po adresem
                                                SUPERKI. Serdecznie dziękuję. Miło mi będzie wrócić do tego wątku
                                                w dniu urodzin ... za kilka dni.
                                                Mam zalecenie lekarskie ... spokój, mało wiadomości (tak jakby nie
                                                wiedzieli, że Plichtowie ... big_grin). Klikanie wyraźnie minie męczy.
                                                Basiu ... wrócę, aktywna jak dotychczas, tylko niech mi się poprawi.

Serdecznie pozdrawiam klikających i tylko czytających. Superka.
                                                • waga_1949 Re: Sierpień 17.08.12, 19:15
                                                  Dzień dobry. Mam nadzieję ,Superko,że wszystko w porządku? Pozdrawiam serdecznie.
                                                  Pogoda nawet niezła, moim zdaniem jest trochę za gorąco. Ale co tam. Życzę wszystkim udanego weekendu.
                                                  • aga-kosa Re: Sierpień 17.08.12, 19:58
                                                    Super, ten wklejony obrazek to nie panna ino aniołek. Bardzo ładny i niech się Tobą opiekuje w Twoich potrzebach.
                                                    W Pyrlandii coraz cieplej i myślę, że jeszcze popływam - wnukowie przezornie wody nie wypuścili. wink* aga
                                                  • xy.5 Re: Sierpień 17.08.12, 22:49
                                                    Dobry wieczór,pozdrawiam.
                                                  • super.222 Re: Sierpień - sezon na śliwki 22.08.12, 10:41

Na obiad: krupnik na kawałeczku karkówki, z dużą ilością warzyw.
                                                    Oraz: knedle z ciasta ziemniaczanego + mąka + jajko + śliwki kawałek.
                                                    Nie lubię knedli ze śmietaną. Pierogów z jagodami i śmietaną także... nie.

https://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/09/knedle-ze-sliwkami-i-orzechami.jpg

Od zachodniej strony chmurzy się ... zgodnie z zapowiedziami.
                                                    Mam tyle miejsca na forum, że pozwoliłam sobie na wklejenie takiego duuuużego....

• waga_1949 Re: Sierpień - sezon na śliwki 22.08.12, 13:24
                                                    Dzień dobry. Ależ u mnie polało, byłam na zakupach, to kierowałam rowerem na ślepo,woda zalewała mi oczy, a nie chciało mi się gdzieś przeczekać. Teraz bardzo ostro świeci słońce, a czarna chmura coraz bliżej. Czyżby powtórka z....?
                                                  • xy.5 Re: Sierpień - sezon na śliwki 22.08.12, 18:14
                                                    Witam,u nas już drugi dzień się zbiera na deszcz i przez to jest duszno;pozdrawiam.
                                                  • super.222 Re: Sierpień 23.08.12, 08:46
                                                    Dzień prześliczny.
                                                    Złote słoneczko, nie drga nawet pojedynczy listek
                                                    na drzewach. Na parapecie okiennym czerwienią
                                                    się pelargonie. Chwilo trwaj ...
                                                    https://ansze04.blox.pl/resource/pel1_400x400.jpg
                                                  • xy.5 Re: Sierpień 23.08.12, 10:34
                                                    Witam,pogoda taka jak wczoraj-pewnie deszczu nie będzie;miłego dnia.
                                                  • baska123 Re: Sierpień 23.08.12, 13:56
                                                    Gdyby tak zatrzymać czas nie tylko na fotografii.....
                                                    U mnie rzeczywistość, zapach lubczyku z garnka gotującej się zupki.
                                                    Całuski kissi dużo optymizmu.
                                                  • xy.5 Re: Sierpień 24.08.12, 10:00
                                                    Pozdrowionka.
                                                  • baska123 Re: Sierpień 25.08.12, 17:37
                                                    Dzień bez niespodzianek, przynajmniej do tej pory.
                                                    kiss
                                                  • xy.5 Re: Sierpień 26.08.12, 12:39
                                                    Pogoda piękna,kończę gotować obiad a potem laba;miłej niedzieli.
                                                  • waga_1949 Re: Sierpień 26.08.12, 16:45
                                                    Pogoda w sumie ładna(nad ranem padał rzęsisty deszcz). Wczoraj i dzisiaj odwiedziły nas wszystkie wnuczęta(pięcioro) i 2/3 naszych dzieci. Z synem kontakt przez skypa. Tym bardziej fajnie,że bez okazji.
                                                  • baska123 Re: Sierpień 28.08.12, 11:35
                                                    A ku-ku, jest tu kto ?
                                                  • aga-kosa Re: Sierpień 28.08.12, 18:36
                                                    Dzień dobry, jestem. Zapracowana jak kobieta na wsi jesienią. Śliwki węgierki na suszenie, powidła, nutellę,. Gruszki do suszenia, w syropie i do marmolady jabłkowo- śliwkowo - malinowej. Maliny na soki i maliniak leśniczego a jeszcze na "Łęcką" śliwki nastawić trzeba by. Czarny bez już prawie dobry na soki i susz a i jarzębinę przed ptakami do zamrażarki trzeba włożyć by jarzębinówkę na miodzie uczynić. ;*) aga
                                                  • super.222 Re: Sierpień 28.08.12, 18:48
                                                    https://www.okno-styl.pl/image/okna/okno.jpg

Okien mycie miałam ... także z powodu jesieni.
                                                    Bo jak przyjdą deszcze i chłody, to niczego nie można
                                                    suszyć na balkonie. A dzisiejszy dzień był idealny do
                                                    tego rodzaju czynności. Chociaż nie myłam osobiście,
                                                    to nogi i ręce mam jak przetrącone. Zapachniało ...
                                                  • baska123 Re: Sierpień 29.08.12, 11:25
                                                    Cieplutko po chłodnej nocy.
                                                    Pozdrawiam.
                                                  • waga_1949 Re: Sierpień 29.08.12, 19:54
                                                    Uff,ledwie żyję po dzisiejszym dniu. Jutro też masa zajęć a pogoda w dalszym ciągu jak w pełni lata. Spokojnej nocy wszystkim i kolorowych snów, bez bólu kolan i t.p.
                                                  • pia.ed Re: Sierpień 29.08.12, 23:04
                                                    super.222 napisała:
                                                    > Chociaż nie myłam osobiście, to nogi i ręce mam jak przetrącone ...

Czyzbys tak sie zmęczyla patrząc jak ktos inny pracuje? wink

• super.222 Re: Sierpień 30.08.12, 10:24
                                                    Pia ... nie wyobrażam sobie jedynie patrzenia, podczas porządkowania
                                                    mojego mieszkania. Jako dobra pani domu wiesz zapewne, że podczas
                                                    mycia okien występują jeszcze takie czynności, jak: pranie firanek,
                                                    zasłon i ... prasowanie. Nie... pewnie nie masz firanek w oknach big_grin
                                                    A ja jestem tradycyjnie przywiązana big_grin.

Wszystkich serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia.
                                                    Ależ jest pięknie ... big_grin
                                                  • pia.ed Re: Sierpień 30.08.12, 14:59
                                                    Zgadłas ... nie mam firanek w oknach, nie mam zasłon i ... nigdy nie prasuję.
                                                    Nauczylam sie tego od mojej sredniej siostry, ktora jako pierwsza wyemigrowala z kraju.
                                                    Najmlodsza siostra robi tak samo.

Tez serdecznie pozdrawiam i życzę miłego, pogodnego dnia, takiego jak u mnie.
                                                    A nie zapowiadalo sie na to, bo okolo polnocy slyszalam pierwsze w tym roku grzmoty,
                                                    a deszcz lal jak z cebra jeszcze rano ...
                                                    Temperatura jak zwykle umiarkowana i to wlasnie podoba mi się w Szwecji.
                                                  • baska123 Re: Sierpień 30.08.12, 20:52
                                                    Wepchnę się między Superkę i Pia.
                                                    Ja z miłości do siebie staram się siebie oszczędzać i wyzbywam się zbędnych tortur.
                                                    Za tortury uważam ciągłe mycie okien i zmiany przypisanych im gałganów,
                                                    magazynujących kurz, choćby je co tydzień zmieniać.
                                                    W oknach mam roletki i niestety firanki ponieważ mieszkam na parterze i nie lubię być oglądana, dlatego też nie zostałam aktorką ani modelką ani inną taką,
                                                    co to W Big Brotherze udział bierze.
                                                    Ostatnio chodzi za mną pomysł na przyklejenie do szyb takiej folii
                                                    z wzorem koronkowo-firankowym.
                                                    W końcu przecież ja tu urządzam i ..... się oszczędzam.
                                                    Co Wy na to?
                                                  • super.222 Re: Sierpień 31.08.12, 06:46
                                                    (...) Ostatnio chodzi za mną pomysł przyklejenia
                                                    takiej folii z wzorem koronkowo-firankowym (...)

Nawet mój program podkreślił na czerwono to dwuwyrazowe
                                                    koronkowo-firankowe udekorowanie okna, w dodatku na parterze big_grin

Jest już ostatni dzień sierpnia i wątek będzie się staczał w dół, ustępując
                                                    miejsca wrześniowi. Zapewne nikt więcej nie odezwie się w sprawie
                                                    firanek i zasłon, ale ja - supreka znaczy się - stanowczo protestuję ...
                                                    Firanki w czystych oknach powinny być ! Nawet gdybym zupełnie
                                                    zapominała o miłości do siebie. A gdzie przytulność własnego mieszkania?
                                                  • aga-kosa Re: Sierpień 31.08.12, 13:50
                                                    Kto to pamięta? "Deszcz padał i padał. Żona Aniela myła okna..."
                                                    Nie Anielam! W czasie deszczu nie myję okien. A w Pyrlandii od nocy leje. aga
                                                  • waga_1949 Re: Sierpień 31.08.12, 18:34
                                                    A kto by to w deszcz okna mył. Ja mam takie szczęście zarąbiste,że pada w tym dniu, w którym umyję. Basiu, gdzie można "zdybać" taką folię firankopodobną? Przynajmniej koty nie miałyby na czym się wieszać.
                                                  • baska123 Re: Sierpień 31.08.12, 21:02
                                                    Wago. Jeśli Łódź jest blisko Ciebie to przy ulicy Zachodniej, po nieparzystej stronie, między ul.Legionów i Ogrodową jest sklep z tapetami. Mam nadzieję , że nic nie pomyliłam, już dawno nie byłam w "domciu". Chyba ulice są na swoich miejscach.
                                                    Ta folia przylega do szyby, nie dynda jak szmata dla kota.
                                                  • pia.ed Re: Sierpień 01.09.12, 10:48
                                                    Mieszkam na parterze ale wysokim ... w oknach mam tylko niewysokie rosliny,
                                                    bo rzeczywiscie bez nich okna wygladalyby puste.
                                                    W willach gdzie wielkie okna czasami koncza sie na wysokosci 1 metra od podlogi ,
                                                    stawia sie w oknach rozne duze figury, swieczniki lub piekne kwiaty w donicach.
                                                    Okno jest wizytowka domu, wiec kazdy wlasciciel willi dba o to aby sie nie potrzebowal wstydzic przed sasiadami.
                                                    Jesli jest cos "wiszacego" w oknach, to poziome krotkie lambrekiny (tak sie nazywaja?),
                                                    albo mocno rozsuniete na boki zaslony, ktorych nigdy sie nie zasuwa.
                                                    Maja na celu wlasnie przytulnosc wewnatrz domu.
                                                    Przytulnosc tworzy sie takze dobrze pomyslanym ustawieniem oswietlenia,
                                                    sa to oswietlone kaciki.

PS. Nie mam takze dywanow, jedynie waski kolorowy chodnik ze sztucznego tworzywa w kuchni,
                                                    i szeroki przy samych drzwiach z koniecznosci ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka