Dodaj do ulubionych

moda niemowleca

04.01.17, 10:40
Tak mnie zaciekawilo na fali ostatniego watku - ankieta
ubieraliscie niemowlaka
1. zawsze zgodnie z plcia i nie daj boze ktos plec pomyli
2. czasem zdazylo mi sie z wyrzutami sumienia zalozyc - glownie nieudane prezenty
3. zakladalam co mi sie podobalo/mialam pod reka nie baczac na kolor/fason i w ogole sie nie przejmowalam

Dlaczego to jest wazne zeby swiat wiedzial jakiej plci jest dziecko przez oznaczenie kolorem wzorem i fasonem? Pamietam jak kupowalam dziecku fenomenalny gryzak-korale z bursztynu i babka z kursu tez chciala kupic (3 msce mialy moze nasze dzieci)ale jej maz sie nie zgodzil co argumentowal "bedzie wygladal jak baba" uncertain
Obserwuj wątek
    • ap.so Re: moda niemowleca 04.01.17, 10:44
      ubierałam dziecko w to co mi się podoba smile nie bacząc czy zgodne czy niezgodne z płcią. Z radością wykupiłam czarne bodziaki w pepco. Miałam sporo fajnych dodatków do bodziaków w różnych kolorach a czarny bodziak fajnie pasował
      • dziennik-niecodziennik Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:01
        ja tez! big_grin
        i w d...uszy miałam że ktoś sie dziwi że jak to tak, niemowla na czarno. no i na czarno, i co z tego?...
        • shell.erka Re: moda niemowleca 04.01.17, 15:15
          Uwielbiam czarne bodziaki! I ogólnie czarne ubrania dla dzieci.
          • kouda Re: moda niemowleca 04.01.17, 15:22
            ja nie lubie na czarno, dziewczynki w czerni wygladaja jak stare malutkie, chlopcy smutno jak dzici adamsow
            no chyba ze jeden element w polaczeniu z innymi kolorami smile
            • agni71 Re: moda niemowleca 04.01.17, 22:19
              Zależy, co komu pasuje, mnie się dzieciaki w czerni podobają.
            • ap.so Re: moda niemowleca 05.01.17, 17:09
              przecież pisałam że czarny bodziak doskonale pasował do innych rzeczy - w różnych kolorach. Nie ubierałam dziecka jak na pogrzeb od stóp do głów na czarno. Ale czarnych rzeczy miałam sporo bo bardzo lubię. Do tej pory młoda - a ma już 7 lat ma dużo czarnych ubrań. Pasują do wszystkiego
          • kanna Re: moda niemowleca 04.01.17, 18:50
            >Uwielbiam czarne bodziaki! I ogólnie czarne ubrania dla dzieci

Kiedyś na balet przychodziła mama z dwoma córeczkami - czarne oficerki, czarne długie puchowe płaszcze. Dziewczynki miały tak z 3 i 5. Może Twoje? wink
            • shell.erka Re: moda niemowleca 04.01.17, 20:10
              Nie moje smile ale jak moje.
      • jolie Re: moda niemowleca 04.01.17, 19:09
        Nie kupowałam i nie kupuję Najmłodszemu czarnych ubrań - to najbardziej szkodliwy barwnik, a dzieci mam ze skłonnością do alergii.
        • agni71 Re: moda niemowleca 04.01.17, 22:20
          też prawda, dlatego czerń wprowadziłam, jak dzieci były starsze.
      • magia Re: moda niemowleca 05.01.17, 15:21
        Ubrałam w to co miałam pod ręką. Ą że większość rzeczy miałam z prezentów albo odziedziczone po siostrzenicy to mój syn nie raz miał na sobie różowe ciuchy. Do mniej więcej 10 roku życia byllo mu wszystko jedno jaki ciuch ma na sobie o ile wygodne było.
    • lauren6 Re: moda niemowleca 04.01.17, 10:54
      2-3. W sensie ubieram raczej zgodnie z płcią, ale jak mi się podobają ciuchy dla płci przeciwnej to też kupuję. Moje młodsze dziecko ma tak z 30% ciuchów płci przeciwnej.
    • lauren6 Re: moda niemowleca 04.01.17, 10:57
      Dodam, że często te kategoryzacje są dla mnie bez sensu. Np ubrania ze zwierzętami są kategoryzowane jako dziewczęce, chociaż są w kolorystyce neutralnej: brązowej, białej lub niebieskiej. Spodnie rurki też dziewczęce. To rajstopy chłopak- niemowlak może nosić, a spodni rurek już nie?
      • edelstein Re: moda niemowleca 04.01.17, 10:58
        Spodnie rurki sa i dziewczece i chlopiece.
        • lauren6 Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:00
          Zależy od sklepu. Dlatego użyłam słowa "często", a nie "zawsze".
    • edelstein Re: moda niemowleca 04.01.17, 10:57
      1, a i tak brano go pare razy za dziewczynke
      • ichi51e Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:05
        to pewnie dlatego ze jest spoleczne przyzwolenie zeby ubierac dziewczynki jak chlopcow (postepowa matka!) a nie ma zeby chlopcow ubierac jak dziewczynki. nie do pominiecia jest te fakt ze ubrani chlopiece sa prostrze - nie maja falbanek koronek haftow drapiacych... wiec wygodniej jest "na chlopca"..
        • edelstein Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:08
          Poniewaz nie ubieram sie w meskie ciuchy;to moje dziecko nie chodzi w kobiecych.Czesc ciuchow,ktore mial mozna uznac za uniseks
    • eve-lynn Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:07
      Starszą ubierałam w to co miałam - głównie spadkowe więc od sasa do lasa. Potem często w "chłopięce" bo tańsze były na wyprzedażach smile Potem poszła do przedszkola i sama decyduje teraz mniej więcej. Młodszą na różowo, bo wybierałam wyprawkę ze starszą więc musiało być różowe i lila i z wróżkami i kwiatuszkami i my little pony. Zresztą młodsza ma już półtora roku i często chce to samo co starsza.
    • zuleyka.z.talgaru Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:11
      3 smile ale sukienek nie odważylam się zalozyc hehehe

Natomiast mlody ma teraz wsciekle rozowy smoczek - bo taki byl w sklepie w odpowiednim rozmiarze.
    • tontonik Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:14
      Przy synu starałam się różnicować mu kolorystycznie ubranka, choć raczej trzymałam się ubranek chłopięcych. Nie miał nic różowego, ale np. fioletowe już tak. Córka miała ubrania po starszym bracie, nosiła więc bodziaki z samochodami, samolotami. Różowe ciuchy miała, jeżeli dostała je w prezencie wink Nigdy nie zakładałam jej opasek, kokardek.

Jak już dzieci trochę podrosły, to ubierałam zgodnie z płcią. Ubrania typowo chłopięce sprzedałam albo oddałam, a dla córki zostawiłam te unisex i dokupuję dziewczęce.
    • mamma_2012 Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:14
      Ubieram syna wyłącznie w ciuchy chłopięce lub uniseksy, co nie zmienia faktu, że i tak każdy mówi "piękną ma pani córkę".
      Ostatnio odwiedzałam babcię w domu opieki i pielęgniarz prowadził dwie panie, które ku mojej wielkiej radości zauważyły, że syn to chłopiec, ale pan piekęgniarz natychmiast je poprawił, że to była dziewczynka.
    • ginger.ale Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:14
      Starszaka wg płci, ale i tak był brany do 2,5 roku za dziewczynkę, jasne, dlugie, kręcone włosy. Nie przejmowalam się tym. Po scieciu na pazia się skonczylo.

Bliźniaki mam płci obojga, czasem ubieram w to co pod ręką, zwłaszcza po ciemku. Ostarnio musiałam przebrać syna w nocy, rano okazało się, że w różowy bodziak, poszedł w tym do lekarza, mi to tito. Większość i tak bierze go za dziewczynkę -jest mega slodziakiem i ma kręcone blond loki.

Kupowania zabawek wg płci nie kumam, mój chciał lalkę gadajaca, którą spadła w sklepie wprost pod jego nogi, to miał, teraz podejrzewam, że jak córka będzie miała np. wózek, to młodszy syn też, bo będzie jej zabierał i będzie płacz, a tego mamusia nie lubi tongue_out
      • aqua48 Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:25
        Ja miałam dzieci w czasach kiedy mało co można było kupić, ciuszki dostawało się głównie po dzieciach znajomych. I moi chłopcy nosili co było. Równo na to sikali, ulewało im się, zwracali, było im wszystko jedno czy na niebieskie czy na różowe.
        • edelstein Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:39
          Rozowy nie oznacza dziewczecy.Dziewczecy to dla mnie kwiatki,falbanki,motylki,kucyki.
          • bergamotka77 Re: moda niemowleca 04.01.17, 13:11
            Sorry edel nie każdy ubiera syna na różowo i nie każdy facet lubi różowe koszule - mój by nie założył.
            • edelstein Re: moda niemowleca 04.01.17, 13:20
              No coz,niektorzy faceci maja niskie poczucie wlasnej meskosci i od rozu odpada im penis.Na szczescie takich jest malo.
              • bergamotka77 Re: moda niemowleca 04.01.17, 14:16
                A nie przepraszam ma jedną w paseczki bladorozowo-biale. Nie dlatego ze to niemeskie tylko nie podoba im się różowy. Mają prawo? W ogóle przestylizowani faceci są niemescy, niekoniecznie w różu.
              • 3-mamuska Re: moda niemowleca 06.01.17, 04:09
                edelstein napisała:

> No coz,niektorzy faceci maja niskie poczucie wlasnej meskosci i od rozu odpada
                > im penis.Na szczescie takich jest malo.
                >

Penisy nie musza im odpadać. Dla mnie facet w różu słabo wyglada niewazne jaka moda.ale ja sama róż toleruje u dziewczynek na do 2 r.ż ,wiec facet w różu blee, a to dlatego ze po prostu nie lubie RÓŻOWEGO. Od baby pink do krwistego różu. Żaden nie wchodzi w grę nawet u dorosłej kobiety , dla mnie jak przebrana w lalkę.
                Za to uwielbiam błękit ,niebieski , lawendowy ,filet ,zielenie ładne czyste niebure.
                Corka miała różowe ubranka, ale spora czesc były wlasnie w fioletach ,zieleniach.
                Miała rozowy dres, a następny wiekowo juz fiolet.
                Spódniczki czarne ,z jeansu ,spodnie tez, legginsy granatowe w białe grochy. Filetowe w różowe motykiwink
                Troche pomarańczowych żółtych.
                Troche pajacyków różowych do spania, ale to prezenty były.
                Początkowa wyprawkę miała neutralna bo niemal do samego końca nie wiedzieliśmy co sie urodzi wiec na pierwszy miesiąc kremowe ,białe ,jasny żółty.

Najstarszy syn miał wyprawkę po kuzynków rok starszym wiec chłopięce rzeczy.
                Kupiłam tylko troche ciuchów jak koszulki ,body czy pajace ,skarpetki.
                Duzo tez dostał w prezencie.

Młodszemu musiałam wszytko kupić, bo po córce oddałam wszystko. Wiec tez początkowo neutralne jak juz było wiadomo to raczej chłopięce.
                Jak sie trafił kocyk czy pajac różowy odziedziczony po kimś to nie było problemu. Ale to juz przy 3 dziecku myśli sie praktycznie.
                Nawet miał różowy wózek dla lalek.
                Jednak z uporem maniaka siadał na nim i szybko go rozwalił.

-----------------
                Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
                • edelstein Re: moda niemowleca 06.01.17, 09:58
                  Facet w rozowej koszuli jesli ma odpowiednia urode wyglada super.
    • afro.ninja Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:28
      Nie znosilam rozu, fioletu, dlatego mam dużo niemowlecych strojow w błękicie, bezu, bardzo neutralne kolory. Kurtka granatowa, spodnie szare, albo takie zielone jak dla wędkarzy. Później mała dorosła i bardzo dokładnie zaznaczyła płeć przez ubiór, a ja nadal wole neutralne kolory.
    • semihora Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:47
      3. Nie zależy mi, czy ktoś się pomyli albo co sobie pomyśli. Dziecku jest wszystko jedno, co i w jakim kolorze ma na sobie, a ja cenię wygodę.
    • mika_p Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:47
      Pierworodne moje dziecko jest płci męskiej, ale urodziło się 19 lat temu, kiedy, po pierwsze, tradycja rózowego koloru dla chłopców, niebieskiego dla dziewczynek była całkiem żywa, po drugie, różowa koszula dla faceta to nie był żaden obciach - a ogólnie kolor niemowlęcych ciuszków nie miał większego znaczenia, więc wyprawkę kompletowałam pod kątem najśliczniejszych, a patrząc, czy kolor unisex (nie znaliśmy płci) - a potem większość ubranek kupowały zakochane babcie, przez pierwsze dwa lata, poza pierwszą wyprawką, kupiłam dziecięciu jakies pojedyncze sztuki.

Córka miała więcej rózowych rzeczy, niektóre z jakąś falbanką czy doszytym kwiatkiem, ale generalnie niemowlaki stroiłam na niemowlatki, a nie na małą ksiezniczkę i małego macho
      • skat_0 Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:00
        Mój pierworodny i na razie jedyny ma 17 miesięcy i jest bardzo szczupły, najlepsze spodnie dla niego to dziewczynskie jeginsy z h&m, mamy juz w kilku odcieniach niebieskiego i czarne tez 😀 pierwsze jeansy tez byly dziewczynskie z koronka na tylniej kieszonce, którą to mialam zamiar odpruc 😀ten jeans byl tak mieciutki, ze bajka. Za to w ogóle nie nosi spodni dresowych, raz ze za szerokie, dwa ze moim zdaniem kiepsko wygladaja z body na gorze. Góry raczej chłopięce i troche uniseksow
    • ricemice Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:51
      Dla córki większość ubranek dostałam po kuzynostwie (po chłopcu i dziewczynce), dokupiłam trochę dodatkowych w neutralnych kolorach. Córce zakładam wszystkie kolory i kroje ale to niemowlak jeszcze i nie wiem jak będzie później jak będzie miała własne zdanie. Miałam plan unikać przesady w różu i się go trzymam, choć to trudne bo jak dostaje prezenty dla niej to zwykle różowe.
    • vaikiria Re: moda niemowleca 04.01.17, 11:52
      Na razie w sferze planów, ale już nieodległych. Dziecię płci jeszcze nieznanej będzie ubierane w to, co zbierzemy po znajomych, a zapowiada się tego sporo. Wśród maluchów, po których odziedziczy ciuszki są chłopcy i dziewczynki. Nie widzę żadnego powodu, żeby w ubieraniu niemowlaka kierować się jakąkolwiek modą. Jest mi kompletnie obojętne, czy ktoś pomyli płeć czy nie, bo przecież bliscy będą wiedzieli, jakiej płci jest nasze dziecko, a obcym ta wiedza do szczęścia niepotrzebna.
    • escott Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:03
      Fakt, że ludzie masowo pozwalają na to, żeby banda marketingowców decydowała, w czym wolno chodzić ich dzieciom jest naprawdę przybijający.
      Serio, niech te dzieciaki chodzą, w czym im oraz ich rodzicom wygodnie, w dowolnym kolorze.
      Problemu polegającego na tym, że ktoś pomyli płeć niemowlęcia jakoś nie jestem w stanie zrozumieć, nawet lubię robić eksperymenty na ulicy. Nie jest to - na szczęście! - efekt stuprocentowy, ale pytanie o płeć odpowiadam czasem prawdę, czasem kłamię i w zależności od tego ludzie natychmiast dostrzegają, jaka moja córka jest śliczna i grzeczna, lub synek żywy i mądry.
      • rysiowa85 Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:13
        "czasem kłamię i w zależności od tego ludzie natychmiast dostrzegają, jaka moja córka jest śliczna i grzeczna, lub synek żywy i mądry."

ha haha ha wink
    • panterarei Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:05
      Przy córce 3, ale miała sporo rzeczy po kuzynce. Dopiero potem mi infantylizm się rozwinął i żałuję, że jak miała dwa kata nie ubieralsm jej w tutu i opaseczkismile syn też 3, ale więcej zwracam uwagę, bo ubrania dla chłopców często są paskudne. Szare, bure..
      • 1maja1 Re: moda niemowleca 04.01.17, 22:34
        Szare bure dla chlopcow?? Zyjemy w latach 90 tych ubieglego wieku czy co???
        • ichi51e Re: moda niemowleca 05.01.17, 08:38
          akurat lata 90 to bardzo kolorowa moda dziecieca
    • mozambique Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:07
      najczesciej ubieralam syna w ciuszki dziewczęce bo tylko one są w wesołych ładnych kolorach

nawet teraz , dla kilkultaka bluzki czy koszule to obowiazkowo kolory szary-czarny-granat-beż sad
      • edelstein Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:26
        Jessu po raz kolejny czytam,ze nie ma kolorowych ciuchow dla chlopakow,a w sklepach sie az od nich roi
        • ichi51e Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:28
          ja tez duzo widze ale to moze zalezy gdzie sie patrzy
          • edelstein Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:39
            Moj syn ma w sumie wylacznie kolorowe koszulki,wyjatek robie dla bluzy,ktore maja byc ciemne ze wzgledow praktycznych.
      • nowi-jka Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:29
        mozambique napisała:

> najczesciej ubieralam syna w ciuszki dziewczęce bo tylko one są w wesołych ładn
        > ych kolorach
        >
        > nawet teraz , dla kilkultaka bluzki czy koszule to obowiazkowo kolory szary-cza
        > rny-granat-beż
        sad
        >

no szary czarny granat i beż to akurat najweselszy kolor nei jest
        raczej jest to paleta nazywana przezemnie "szarobura" czyli tak jak ubiera sie wkiekszosc doroslych w polsce
        • zuleyka.z.talgaru Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:38
          No ale ona o tym pisze. Że nawet dla kilkuletnich chłopców kolory są szarobure.
          • edelstein Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:40
            Nie sa,kolorowych rzeczy jest od groma.
          • nowi-jka Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:47
            co? jak to nawet dla kilkuletnich dzieci, przeciez całe dzial dzieciece to pstre i kolorowe są, dla dzieci to własnie ciezko o takie, moja kolezanka posłała dziecko do rygotystycznej szkoły pod względem ubioru moze byc koszulka szara(niekzady odcień) biała lub granatowa - no i kupic bluzke bez aplikacji w tym kolorze to nie lada wyczyn. Gdzie tak tylko szaro czarno granatowo to zaraz jej "sprzedam" ten sklep?
            • agni71 Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:57
              szarobure, i białe, czarne, niebieskie, bez nadruków, chłopięce dla potrzebujących

www2.hm.com/pl_pl/productpage.0463990002.html

www2.hm.com/pl_pl/productpage.0464905002.html
              www2.hm.com/pl_pl/productpage.0336979011.html
              www2.hm.com/pl_pl/productpage.0382475004.html
              www2.hm.com/pl_pl/productpage.0336729004.html
              www2.hm.com/pl_pl/productpage.0336729005.html
              www2.hm.com/pl_pl/productpage.0199019030.html
              • ichi51e Re: moda niemowleca 04.01.17, 13:16
                w zarze tez jest dzial basic
                • mozambique Re: moda niemowleca 04.01.17, 13:43
                  zapomnialam ze e-matki uberaja dzieci u Diora abo Versace
                  • edelstein Re: moda niemowleca 04.01.17, 13:59
                    Mnostwo firm ma kolorowe ciuchy i wcale nie sa to firmy z gornej polki.
                    • agni71 Re: moda niemowleca 04.01.17, 22:21
                      Tu się zgodzę z edel.
                  • agni71 Re: moda niemowleca 04.01.17, 22:26
                    proszę, okaidi, T-shirty i stonowane i w ładnych, nasyconych barwach: www.okaidi.fr/vetements-garcon/t-shirts/

Next zazwyczaj miał fajne kolorowe koszulki, benetton - owszem są i szarości i granaty, ale też żółty, czerwony, turkus.. pl.benetton.com/shop/pl_en/boys/boys/tops/long-sleeve-t-shirts.html
            • 3-mamuska Re: moda niemowleca 06.01.17, 04:21
              nowi-jka napisała:

> co? jak to nawet dla kilkuletnich dzieci, przeciez całe dzial dzieciece to pstr
              > e i kolorowe są, dla dzieci to własnie ciezko o takie, moja kolezanka posłała
              > dziecko do rygotystycznej szkoły pod względem ubioru moze byc koszulka szara(ni
              > ekzady odcień) biała lub granatowa - no i kupic bluzke bez aplikacji w tym kolo
              > rze to nie lada wyczyn. Gdzie tak tylko szaro czarno granatowo to zaraz jej "sp
              > rzedam" ten sklep?
              >
              No wlasnie bez aplikacji cieżko kupic fajna ładną kolorową koszulkę..
              Jak fajny kolor to np. Białe rękawy,lub durny obrazek naklejony..
              A ja szukam bez ,bo susze w suszarce i sie najbardziej niszczą te aplikacje.
              Poza tym moj syn nie widzi koloru czerwonego.

Lubie next czy h&m i cieżko cos znaleść.
              Na większego chłopca. A wydawać nie chce kasy na niewiadomo co ,jak on sie w błocie wytapla lub domestosem upacka. Albo obgryzie ściągacz przy szyji.
              -----------------
              Życie ma ty­le ko­lorów, ile pot­ra­fisz w nim dostrzec.
              • edelstein Re: moda niemowleca 06.01.17, 09:55
                Twoje dziecko bawi sie zracym domestosem?
          • kouda Re: moda niemowleca 04.01.17, 15:15
            nie sa szarobure
            sa rozne, jakie kto chce
            sa i rozowe ladne mlodziezowe ubrania
            a moj nastolatek ostatnio zachorowal na rozowa bluze za straszne pieniadze, jakos rozu sie nie boi
    • rysiowa85 Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:11
      -Sprzęt niemowlęcy (krzesełko do karmienia/kojec/wózek itp) kupuje w kolorystyce która mi estetycznie podchodzi i pasuje do wystroju mieszkania
      -zabawki dla dziecka kupuje w kolorach ostrych/ pobudzających (mdłe jej nie interesują)
      -Małą Rysie ubieram w to co mam akurat czyste, pod ręką i dopasowane do pogody. Chyba że to oficjalne wyjście wtedy przygotowuje jej wcześniej komplet ubrań (plus gotowiec na przebranie)
      -Ma mało różowych ubranek
      -Sa różowe ubranka (sprezentowane), których jej nie założę bo odcień mi nie odpowiada

Nie obchodzi mnie czy ktoś rozpoznaje płec mojego dziecka. Nie urazi mnie jeśli ktoś się pomyli (zauważyłam że matki dziewczynek, które są niepewne ich/może swojej urody lub uroda jest dla nich ważna, starają sie podkreślać że niemowle jest dziewczynką)
      • undoo Re: moda niemowleca 06.01.17, 04:55
        Nie o to chodzi, ale o uznanie, ze w ciuchach unisex moze byc i chlopiec, i dziewczynka smile o wyjscie poza schemat tego, co kto moze zalozyc.
    • jehanette Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:11
      Pkt 3, z naciskiem zwłaszcza na początku na wygodę (żadne tam dżinsy dla niemowlaków, pulowerki, kiecki, opaski etc, tylko bodziaki, pajace i wsio) oraz na unikanie koloru różowego tongue_out (ohydne róże które dostawałam w prezencie sprzedawałam tongue_out)
    • mayaalex Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:16
      synka zgodnie z plcia, kupowalam wszystko biale, bezowe, granatowe i blekitne i wlasciwie innych kolorow nie mial (czyli mogl byc np ubrany na bialo-bezowo wiec neutralnie ale juz np niczego rozowego po kims nie mial, nawet jesli kolezanka chciala oddac fajne jakosciowo rzeczy). Jako pierwsze i wyczekane dziecko dosc wiekowych i w miare zamoznych rodzicow mial wszystkie ubranka i gadzety w opcji pelen wypas. Na poczatku zalowalam, ze dla chlopca jest w sumie mniejszy wybor ciuchow i ze mniej mozna poszalec. Corce dokupuje rzeczy dziewczece do bazy, ktora ma po bracie, staram sie zeby bylo super ale mam juz mniejsze cisnienie na marki (no i musze ubrac dwie sztuki wiec juz troxhe finansowo oprzytomnialam). Corka ma 2.5 roku i lubi zeby bylo rozowo etc i widze ze niestety niedlugo pewnie nie bedzie chciala nosic ciuchow po bracie.
      • mayaalex Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:17
        aha, i mimo, ze syn mogl byc caly na niebiesko a corka cala na rozowo, ludzie czesto mysleli ze on jest dziewczynka a ona chlopcem smile
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:19
      W domu zakładałam synowi co bądź, a na wyjścia wolałam po "męsku" - wiem, straszna ze mnie hipokrytka... tongue_out A najzabawniejsze jest to, że i tak każdy go brał i nadal często bierze za dziewczynkę - nawet jak jest w pełnym chłopięcym rynsztunku big_grin Ludzie wręcz kręcą z niedowierzania głową i robią sceptyczną minę, jak ich wyprowadzam z błędu, tak jak ostatnio jakaś kobieta spotkana w przedszkolu syna - normalnie chyba myślała, że ją okłamuję tongue_out.
    • anka_z_lasu Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:24
      Najbliżej mi do opcji 3 z zastrzeżeniem, że nie używam różowego - mam chłopca ale dziewczynki też bym w różowy nie ubierała bo nie lubię. Póki nie wyraziłaby takiej chęci ale mówimy o niemowlakach wink Zresztą ten typowy pastelowy mdły 'chłopięcy' niebieski jest już dla mnie nie do zniesienia, bo młody podostawał sporo ciuchów w tym kolorze. Lubię uniseks w kolorach i wzorach, zwłaszcza ze planuję kiedyś drugie więc nie wiadomo co się przyda. Wolę np. zwierzątka niż samochody wink a ozdób unikam przynajmniej na etapie leżącego niemowlęcia...
    • nowi-jka Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:25
      moja córcia ciagle chodzi w rzeczach po bracie, teraz mniej bo nie chce, musi byc "dziewczynowe" ale jak była młodsza nie protestowała a ze imie ma takei co mozna zdrobnic jednakowo od meskiego i zenskiego to nie raz słyszałam zakładanie np w kolejce do lekarza czy to chłopczyk czy dziewczynka. Bawiło mnie to szczególnei nei wiem czemu. nie zakladałam tam nikomu na zlośc ani zeby cos udowodnic tylko po prsotu miałam bardzo duzo rzeczy ubraniowych dla synka starszego wiec nei widziałam sensu kupowac nowych.
    • mikams75 Re: moda niemowleca 04.01.17, 12:58
      ubieralam zgodnie z plcia, bo mi sie takie podobaly, choc i unisex tez byly, mylenie plci mnie nie wzruszalo, ale celowo nie kupowalam ubranek dla odmiennej plci. Czasem zakladalam dziecku ubranko, ktore niezbyt mi sie podobalo, wlasnie jakies tam prezenty, ale moj niemowlak ulewal bardzo duzo, wiec i tak ciagle przeieralam i sie cieszylam, ze mam te nieudane prezenty jak nie zdazylam uprac. No wiec zakladalam co mi sie podobalo i co mialam pod reka ale w wiekszosci byly to bardzo ladne rzeczy. Przeciez brzydkich nie kupowalam wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka