Dodaj do ulubionych

Antybiotyk- bole brzucha i wymioty

22.01.17, 09:38
Corka 12-letnia dostalam antybiotyk w tabletkach. Ma zawalone zatoki, bole glowy i crp 16.
Wczoraj byl drugi dzien. Zaczal sie bol brzucha, a w nocy wymioty.
Corka ma usunięta czesc jelita grubego.

Antybiotyk przepisal pediatra na wizycie prywatnej w innym miescie.
Co teraz robic?
Jechac na POZ?
Dzwonic do pediatry?
Podac po sniadaniu kolejna dawke?
Obserwuj wątek
    • yamilca197 Re: Antybiotyk- bole brzucha i wymioty 22.01.17, 09:46
      Zadzwonic do lekarza, ktory zapisal lek?
      Co jest napisane w info i leku? Pwoinny byc dokladne informacje o skutkach ubicznych i postepowaniu.
    • agnesgie Re: Antybiotyk- bole brzucha i wymioty 22.01.17, 09:47
      Przy takiej reakcji dziecka ja bym nie podawała kolejnej dawki tylko czym prędzej pojechała do lekarza. Niektóre antybiotyki mają bardzo szkodliwy wpływ na układ pokarmowy, tym bardziej, że twoja córka już ma z nim kłopoty. Ja tak się właśnie w wieku nastoletnim pochorowałam po Augmentinie, również przypisanym na zapalenie zatok. Do czasu tego podania tego leku mogłam jeść wszystko, potem niestety już musiałam uważać.
    • ania.rene Re: Antybiotyk- bole brzucha i wymioty 22.01.17, 10:27
      Dzwonilam do Pani dr.
      Kazala lek odstawić. A pozniej zdecydowala, zeby podac 1 tabletke a nie 1,5 jak do tej pory. Jak bole beda nadal to odstawic albo pojsc jutro do naszej przychodni po oslonowe za zoladek.
      Jestem pewna ze dziecko nie wezmie ani jednej dawki z obawy przed bolem.

Jeszcze moge podjechać na poz i chyba tak zrobie.
      • agnesgie Re: Antybiotyk- bole brzucha i wymioty 22.01.17, 11:25
        Moja córka w podobnym wieku choruje na celiakię i co za tym idzie, też ma bardzo wrażliwe jelita. Po niektórych antybiotykach brzuch nie przestawał jej boleć przez kilka-kilkanaście dni. Dlatego czasem starałam się walczyć o przepisanie antybiotyku w zastrzykach, żeby ominąć układ pokarmowy. Niestety, z różnym skutkiem, najczęściej kiepskim. Wszystko teraz dawaliby doustnie, dzieci, które taką terapię odchorują ciężko, mają gdzieś. Nie wiem, czy istnieją jakiekolwiek antybiotyki w zastrzykach, które podziałałyby za zapalenie zatok. Raczej chyba nie ale może warto próbować spytać lekarza.
        • ania.rene Re: Antybiotyk- bole brzucha i wymioty 22.01.17, 11:34
          U nas w pobranym wycinku przy gastroskopii tez wyszla celiakia. Zanik kosmkow w stopniu 3a. Jednak przeciwciala i badanie genetyczne wykluczylo celiakie.
          Natomiast ma uczulenie na kazeine.
          • agnesgie Re: Antybiotyk- bole brzucha i wymioty 22.01.17, 11:45
            U nas przeciwciał brak ale badanie genetyczne dodatnie. Córka jest na diecie bezglutenowej od połowy 2010 r. W tej chwili jest wszystko w porządku ale wystarczyło, że dostawała jakieś leki podrażniające układ pokarmowy i było bardzo kiepsko. Bóle brzucha trwające wiele dni i nie ustępujące po lekach itp. Często trafiała do szpitala jak już nie mogliśmy sobie poradzić z bólem. Dopiero od dwóch lat nie była w szpitalu, objawy się jakoś uspokoiły i mam nadzieję, że tak zostanie. U was może jest jakaś inna przyczyna uszkodzenia kosmków. Moja córka miała w momencie diagnozy Marsh 3c ale po wprowadzeniu diety kosmki odrosły -miała kontrolne gastroskopie.
    • pulcino3 Re: Antybiotyk- bole brzucha i wymioty 22.01.17, 11:53
      Odstaw, niech lekarz zmieni antybiotyk. A przy algumentinie - biegunki, wymioty, bóle brzucha to wręcz standard.
      Choć kiedyś też się spotkałam,że lekarz mimo zgłoszenia, że dzieciak ma bóle brzucha i biegunki, kazał dalej brać antybiotyk, dodał smectrę i powiedział, że "zysk" w tym przypadku przewyższa "straty" i tyle..
    • phantomka Re: Antybiotyk- bole brzucha i wymioty 22.01.17, 12:18
      To jak juz robilas morfogie to niech na nia ktos baczniej spojrzy. Ani crp nie jest wysokie ani zapalenie zatok nie musi byc bakteryjne. Dobry lekarz patrzy na rozmaz i w syt.kiedy dziecko ma taka historie choroby daje antybol z tabl.w ostatecznosci.
    • 1matka-polka Re: Antybiotyk- bole brzucha i wymioty 22.01.17, 13:15
      Nie dawać kolejnej dawki, po co się dziewczyna ma męczyć? Możesz skontaktować się z lekarzem w celu przepisania innego antybiotyku lub odpuścić podawanie antybiotyku i poczekać na rozwój wydarzeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka