paszczakowna1 27.01.17, 17:43 Miło, że ktoś wreszcie nazywa rzeczy po imieniu, kłamstwo kłamstwem, a nie "narracją", "postprawdą" czy innym dziwnym eufeumizmem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
paloma_blauwinder Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 17:50 Oj tam, oj tam, brutalna selekcja. Może topowe licea zamiast przyjmować tylko wybitnych (a nie dotychczas zaledwie bardzo zdolnych) wprowadzą dwuzmianowość? Przecież to już młodzież, może kończyć zajęcia o 22. Albo może wynajmą jakieś hale fabryczne - co to jest trzy lata wysokiej fali? Idzie przeżyć. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 17:55 Jeden drobiażdżek - uczniowie z 2003 r. to ci, których rodzice posłali z wyboru jako sześciolatków, czyli na własne życzenie. Pretensje mogą mieć tylko do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
jagaa Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 17:57 Uczniowie 2003 to obecnie pierwsza klasa gimnazjalna. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 17:58 Sorry, z 2005 czyli ci, którzy jako młodsi poszli z rocznikiem 2004. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:18 Jesteś żałosna. Rodzice posłali dzieci jako sześciolatków, ponieważ nie przewidzieli kary w postaci rządów pisu, a teraz mają ponosić konsekwencje źle przygotowanej reformy...Tak to jest, jak się myśli tylko o sobie, a innych ma się w czterech literach. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:37 Trzeba było brać pod uwagę, że system w każdej chwili może ulec zmianie. Ekhem, rodzice sądzili, że dana władza tj. koalicja jest wieczna czy jak? Tak, myślę głównie o sobie tj. swojej rodzinie i dlatego nie posłałam chłopca z końca 2004 r. jako sześciolatka do I klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 15:46 Rownie dobrze mogli brać pod uwagę najazd kosmitów. Nikt normalny nie robi rewolucji w systemie kształcenia bez powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 18:14 Koalicja koalicją - system był stabilny już kilkanaście lat - jakbym katastrofy upatrywała na każdym rogu, czułabym się jak paranoiczka. Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 17:58 Masz na myśli 2005. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 18:00 Tak, mam na myśli rocznik 2005, już poprawiłam wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 18:23 triss_merigold6 napisała: > Jeden drobiażdżek - uczniowie z 2003 r. to ci, których rodzice posłali z wyboru > jako sześciolatków, czyli na własne życzenie. Pretensje mogą mieć tylko do sie > bie. jak ja sie ciesze że wysłałam moją 6 latke z 2003r do klasy I. jest teraz w drugiej gimnazjum Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 01:18 A ja mimo wszystko się cieszę, że wysłałam moje dziecię z rocznika 2004 jako sześciolatkę do szkoły. Dzięki temu jest teraz w 1 kl. bardzo fajnego gimnazjum, więc ma przerąbane tylko połowicznie, a tak miałaby i idiotyczne pozostanie w podstawówce i kumulację roczników. Odpowiedz Link Zgłoś
salinas Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 10:43 skarolina napisała: Dzięki temu jest teraz w 1 kl. bardzo fajnego gimnazjum, > więc ma przerąbane tylko połowicznie, a tak miałaby i idiotyczne pozostanie w p > odstawówce i kumulację roczników. > Podstawówka ją ominie, ale kumulacja już nie. W liceum spotka się w pierwszej klasie z absolwentami ośmioletniej podstawówki. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 19:30 Jasne. Bo sa jasnowidzami. Ja poslalam 6 latka z 2004 i dziekuje Panu, ze choc wydluzona podstawowka go ominela. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 19:56 Ja poslalam 6 latka z 2004 i dziekuje Panu, ze choc > wydluzona podstawowka go ominela. Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji i też przynajmniej mam dziecko w 1 gimnazjum, tyle dobrego, przynajmniej się czegoś zdąży nauczyć. Skoro i tak akurat ten rocznik uziemiony podwójną rekrutacją do szkół średnich, to już wolę, żeby dziecię startowało po solidnym gimnazjum niż po nie wiadomo jakiej (dotąd nie ma ani programów, ani podręczników, a mamy koniec stycznia) klasie 7 i 8. Ale przecież nie z tego powodu zdecydowałam się na posłanie 6-latka do I klasy, żeby przed deformą Zalewskiej uciec. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 20:28 Z całą pewnością nie. Wysyłałam dziecko w określonych warunkach, w konkretnym systemie szkolnym i mam prawo oczekiwać, że w trakcie edukacji mojego dziecka nie będzie się robiło bałaganu. A posłanie rok później zmieniłoby sytuację tylko pod kątem rekrutacji licealnej i pod kątem przygotowania podręczników - wy macie jakieś szanse, że dla was zdążą. Co do reszty równo obrywają obecne klasy 4, 5 i 6. Przecież 4 i 5 obecnie też idą starym programem aż do szóstej i potem wpadają w nowy. W sumie nie mam pojęcia dlaczego. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 08:53 2003 wysłany jako sześciolatek jest w drugiej klasie gimnazjum, wysłanyo czasie w pierwszej gimnazjum. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:00 niekoniecznie - niektórzy rodzice w obawie przed kumulacją (!) posłali dzieci z 2005r. jako sześciolatki, bo uwierzyli poprzedniej władzy. Która następnie, we wrześniu bądź październiku postanowiła przedłużyć wprowadzanie sześciolatków o następne trzy lata. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:22 Ale to on są winni. Gdybym przewidziała małostkowość i debilizm władzy, która po 6 latach starej podstawy, wyprawi moją córkę do źle przygotowanej siódmej klasy, pewnie nie posłałabym jej do szkoły jako sześciolatki. Ale...nikt wcześniej w taki sposób nie "reformował" szkoły - ma chamca, kosztem jednego rocznika, szybko, byle jak...I to wina moja? Innych rodziców? Myślę, że niektóre ematki powinny mieć choć trochę poczucie solidarności z innymi. I nie myśleć tylko o sobie... Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:32 Ja to przewidziałam tzn. brałam pod uwagę. Na zebraniu w przedszkolu, kiedy wydział oświaty Rady Miasta Warszawa koniecznie chciał upchnąć sześciolatki w szkołach i pani przedstawicielka agitowała, zadałam wizjonerskie pytanie - Kto mi zagwarantuje, że za 6 lat nadal będą gimnazja i że w oświacie nic się nie zmieni? Trzeba być czujnym jak ważka. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:39 Bzdura. Równie dobrze zamiąch mógłby byc zrobiony tak, że trafiłby w twoje dziecko dlatego, że nie posłałaś go o rok wcześniej do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:43 Tak czy siak, trafia w moje dziecko, bo syn jest w VI klasie. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:56 Współczuję. Czyli gdybyś posłała rok wczesniej, to byłoby ciut lżej, bo zamiast pierwszym rocznikiem ośmiolatki byłby ostatnim rocznikiem gimnazjum? Doradzam jednak byś nie skupiała się na "czujności ważki"tylko na ważkim problemie: dlaczego do cholery jasnej nasza polityka wygląda tak, że obywatel, w tym wypadku rodzic, nie może zakladać, że państwo nie wpadnie na jakiś idiotyczny pomysł i nie zacznie go przeprowadzac po brzuchach uczniów, emerytów, kobiet itp. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 12:03 Nie chciałabym, żeby było pierwszym rocznikiem wygaszanego gimnazjum, bo z gimnazjów nauczyciele będą uciekać. Nie wiem dlaczego polityka tak wygląda. Jest jak jest, państwu i jego instytucjom nie ufam za grosz, a wiem o czym mówię, bo w instytucjach centralnych pracuję od 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 22:22 To trzeba być czujnym jak ważka i wysłać dziecko do gimnazjum przy liceum, z którego nikt nie ucieka.😉 Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 18:09 Chwała Ci za to. Jeżeli to wystarczy, żebyś była zadowolona, to w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 15:34 Zapomniałaś dodać, że pod naciskami pewnych ludzi, którzy teraz pierwsze klasy upychają w gimnazjach Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 12:10 O Tris, przewidzialas, ze bedzie az taki burdel z programem nauczania, z pisaniem podrecznikow, z nowa podstawa programowa, z kumulacja rocznikow, z klopotami finansowymi samorzadow i NIKOGO nie ostrzeglas??? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 12:19 Nie, tego nie przewidziałam. Natomiast zakładałam, że mam zero gwarancji na istnienie gimnazjów w przyszłości i w ogóle zero gwarancji na stabilność systemu, nie tylko oświatowego. Ale ja mam paranoję. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 12:55 Tak, zwgałcona tez sobie winna że załozyła spódnice. Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 22:24 nie mogli przewidzieć tej anty reformy Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 17:57 Do nich trzeba mowic takim jezykiem, nie "o jejku, to chyba pomylka, szanowna minister sie pomylila" tylko kawa na ławę. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 18:04 Moja córka jako 14 latka będzie musiała dojeżdżać 40 km dziennie (w obie strony) o 6:30 autobus tam i 16:30 z powrotem do szkoły średniej. W obecnej chwili moje starsze dziecko tak się buja, ale zaczynał po gimnazjum tułaczkę jako 16 latek, to mi go mniej żal było. A tak przyszłość widzę w ciemnych barwach. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 18:13 Ale w sumie fabrykę mamy bliżej, to po co jej szkoła średnia Odpowiedz Link Zgłoś
skat_0 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 19:23 Też tyle dojeżdżalam do liceum, po 8 klasowej starej podstawówce . Wesoło było 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 19:30 Jeszcze kobiecie? do kuchni i dzieci rodzic Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 20:06 Wiele dużo młodszych dzieci dojeżdża tak od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
pulcino3 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 15:39 A dzieci w Afryce z głodu umierają, albo 3 dni na słoniu jadą do szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 16:00 owszem, ale choćby nie wiem, jak próbować, nie da się wszystkim dogodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawkapuknieta Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 18:48 KOD zatopiony, studenci z uwagi na zaawansowany wiek zasnęli przed TV i przegapili protest. Został tow. Broniarz i jego ZNP oraz ekstrema ze szczerbatym kurduplem. Czarne chmury zbieraja się nad demokracją, nadzieja umiera Wyklęty powstań ludu ziemi! Powstańcie, których dręczy głód! Myśl nowa blaski promiennemi Dziś wiedzie nas na bój, na trud. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 19:14 ekstrema ze szczerbatym kurdu > plem. Chyba trochę przesadziłaś w kompilacji zleceń Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 01:35 Zapachniało zdradą partii, ale to coś tak chyba o Pawle Kasprzaku. Jak do tej pory, nic gorszego niż ubytki w uzębieniu nie udało się pisowskiej szczujni na niego znaleźć. A właśnie, jakieś straszne rzeczy miały być ujawnione 25-go i co? Poza tym, że po raz kolejny wyszło na jaw, że Antoni "gdzie twoja teczka" Macierewicz ma w najbliższym otoczeniu esbeków. Odpowiedz Link Zgłoś
1elka26 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 12:28 paszczakowna1 napisała: > Zapachniało zdradą partii, ale to coś tak chyba o Pawle Kasprzaku. Jak do tej p > ory, nic gorszego niż ubytki w uzębieniu nie udało się pisowskiej szczujni na n > iego znaleźć. Ach, ten wspaniały język "obrońców demokracji" - "szczujnia". Tak z dobroci serca ostrzegam, długotrwałe sluchanie przemowień na wiecach powoduje postepujący rozbrat z rzeczywistością. Jest to szczególnie widoczne w przypadku P. Kasprzaka - jemu eiwentnie pomylily się epoki. W chwili obecnej jest postacia dośc groteskową, jakby żywcem wzietą z jakiegos skansenu. Nikt niczego nie będzie na niego szukał, gdyż poza agresją, nie ma nic konstruktywnego do zaoferowania. > > A właśnie, jakieś straszne rzeczy miały być ujawnione 25-go i co? Jakie straszne? Po prostu na poczatku posiedzenia Sejmu w dniu 25 stycznia marszałek wyglosil takie oto zdanie: "Protokoły 32 i 33 posiedzenia Sejmu uważam za przyjęte, wobec niewniesienia zastrzeżeń" i teraz droga "opozycjo totalna" - możecie panu majstrowi skoczyć tam, gdzie ..... wężykiem. Poza tym, że > po raz kolejny wyszło na jaw, że Antoni "gdzie twoja teczka" Macierewicz ma w n > ajbliższym otoczeniu esbeków. Wyszło na jaw?? - Bo?? - bo GW tak napisała? Naprawdę, bardzo wiarygodne źródło. Prze prawie 30 lat walczyli z tymi ktorzy chcieli rozliczyć okres PRL i przeprowadzić rzetelna lustrację, a teraz sami bawia sie w lustratorów. Śmiechu warte. Proponuję zając się swoimi szeregami, będzie to z pożytkiem dla wszystkich. > Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 22:27 pisdzielcy bardzo by chcieli ukryć ubeka Bartosika ale to się nie uda Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 20:13 Też mi się wydaje, że zanim przeszedł do krytyki urody nadprezesa to powinien się przynajmniej przelogować. Odpowiedz Link Zgłoś
iskierka3 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 19:34 Na razie widze czarne chmury zgola gdzie indziej, mimo twych tylez heroicznych co zalosnych, wysilkow. Juz sie wypowiedzialas na temat Macierewicza i pana ubeka Kazimierza? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 20:15 Purchawko, jakoś nie widzę twoich wpsów w kilku ciekawych wątkach. Dlaczego? Strach przed kompromitacją czy coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 19:39 I właśnie o to chodzi o wysłanie jak najwięcjej ludzi do branżówek a następnie w wieku 18 lat do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 20:50 tak, bo teraz na pewno całymi rocznikami gimnazjaliści wędrują do liceów Odpowiedz Link Zgłoś
chocolate_cake Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 20:58 A nie? Mam wrażenie że 90% idzie do liceum. Może akurat w moim rejonie. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 21:06 widziałam kiedyś jakieś statystyki - ok. 65% Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 20:04 Są też technika, na pewno nie idzie 35% dzieci do zawodówek. Ale mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 21:17 tak, tak, ja pisałam tylko, ile idzie do samych liceów. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 22:08 Obiecuję sobie, że nie wejdę na kolejny wątek o tej ##$@$%&% reformie, ale masochistycznie wchodzę, aby sobie kolejny raz uświadomić, jak ja tych $^%$$&$ nienawidzę za to, co robią z Polską Mój syn to uczeń VI klasy. Mądry, ale z wieloma problemami. Nie mam pojęcia, jak dostanie się do L.O. przy takiej kumulacji. Wiem, że nie każdy musi mieć wyższe wykształcenie. On jest bardzo inteligentny, ma wiele pasji (na tapecie kosmos - dziś miałam wykład o tym, jak naukowcy odkrywają nowe planety, łącznie z prezentacją, cobym sobie łatwiej uświadomiła ten proces (a w między czasie przeczytał sobie książeczkę o ocenach po angielsku). Super, prawda ? Tylko ogólnie szkoła to jest droga przez mękę. I nigdy nie wiem, jak napisze klasówkę, test- może mieć swój gorszy dzień i duda blada- wszystko uwali. I może być tak, że wyląduje w zawodówce, sorry, w szkole branżowej. Tam go zgnoją, bo kto zaakceptuje chłopaka, który nie interesuje się piłką, a gada o tym, jak powstają planety neutronowe i zafascynowany opowiada o wykładzie profesora fizyki jakieś tam, o którym nikt z jego rówieśników nie wie i nie chce wiedzieć ? Jestem załamana... I nie mówcie, że papierami sobie załatwię wejście do szkoły, bo która szkoła, mając tylu kandydatów do wyboru, weźmie dzieciaka, który jednego dnia jest genialny, a przez kolejnych kilka dni "zawiesza" się i dryfuje we własnym świecie ? Konkursy i olimpiady też nie za bardzo wchodzą w grę, bo jakoś nie wierzę w niego - pójdzie w nowe miejsce, nowi ludzie, "zawiesi" się i położy... Myślałam, że pójdzie do gimnazjum (nasza szkoła to zespół, więc nawet już teraz niektóre zajęcia maja na terenie gimnazjum, plus zna już niektórych nauczycieli uczących w gimnazjum), w "swoim" miejscu będzie zdawał egzaminy. I nawet jak gorzej napisze, to gdzieś jakieś kiepskie liceum mu się znajdzie. Skończy L.O., zda maturę , ewentualnie będzie poprawiał i dostanie się na studia, które pozwolą mu wreszcie na rozwój jego zainteresowań i zdobycie zawodu. Boję się o niego i martwię o jego przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 23:12 a może lepiej by mu było w technikum? Nie musi chyba iść do liceum z taką pasją. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 23:24 On nie do końca umysł ścisły, kiepski z matmy, a łapie zjawiska z fizyki. Miał 7,5 roku, jak byliśmy na majowym wypadzie. Huśtał się i "sformułował" jakieś prawo z fizyki, o którym moja przyjaciółka uczyła się dopiero na studiach (ma doktorat z fizyki). Bbyła pod wielkim wrażeniem Pisze niesamowite opowiadania, interesuje się też historią, ale traktując jako pewnego rodzaju proces, ma świetne uwagi i fajnie łączy fakty, wyciągając ciekawe wnioski (sama studiowałam historię, więc co nie co się na tym znam ) jego rozwój nie jest szablonowy, technikum by go ograniczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 23:32 Źle napisałam, że technikum by go ograniczyło. Technikum ma przedmioty zawodowe, matura jest trudna, bo trzeba zaliczyć te przedmioty, a moje dziecko nie lubi się uczyć tego, co go nie interesuje To byłaby droga przez mękę. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 23:24 Co to zmienia w kontekście kumulacji roczników? No właśnie - NIC. Do technikum też będzie dwa razy tyle chętnych, co zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 23:42 naprawdę jestem ciekawa tej kumulacji roczników i jakoś dziwnie jestem spokojna, że miejsc wystarczy. Bardziej obawiam się chaosu - nauczyciele mogą jednocześnie uczyć "równoległe" pierwsze klasy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 23:50 jakoś dziwnie jestem spokojna > , że miejsc wystarczy Rzeczywiście, dziwnie. Pewnie dziecka w tych rocznikach nie masz, co? Ciekawa jestem, skąd twe przekonanie, że oblegane szkoły nagle będą miały miejsce i nauczycieli dla dwa razy większej liczby klas? Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 00:10 pisałam kilka razy, że mam dziecko w 6 klasie. Oblegane licea istnieją od wielu, wielu lat - wcześniej mieściły 4 roczniki w czasach wyżu, a teraz nie zmieszczą? Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:26 Od tego czasu się wiele zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:48 a co konkretnie - w większości liceów zamurowali skrzydła, piętra? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 14:35 A tobie się wydaje, że szkola to sale i meble? Dostawi się trochę i po sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 15:25 a przeczytałaś ze zrozumieniem, co napisałam wyżej? Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 15:30 Zmieścić można, ale kto ich będzie uczył? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 20:19 Ci nauczyciele, którzy tracą pracę w gimnazjum Albo przyrodnicy z podstawówek - zrobią półroczny kurs z fizyki, biologii i chemii (tylko weekendy) i już. U nas już sa takie kursy. Prowadzą je "nauczyciele akademiccy", czyli moje kolezanki pracujące w szkołach średnich. Bardzo wykwalifikowana kadra to będzie, oj bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 20:16 Ale jeśli liceum przyjmuje powiedzmy 6 klas, to w tym fatalnym roczniku też przyjmie 6. Połowa wg starego programu i połowa wg nowego. Proste. Połowa szansy czyli Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 20:19 tego nie wiesz, może przecież przyjąć np. 8 albo 10 Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 20:22 Ależ oczywiście, że to właśnie WIEM (jak i mamalgosia i każdy, kto się chwilę zastanowi). Dobre szkoły mają w tej chwili maksymalne obłożenie, jakie są w stanie udźwignąć i lokalowo, i kadrowo, i organizacyjnie - i jeśli w jakiejś w poziomie jest obecnie 6 klas to nie, nie otworzą nagle ani 8 ani tym bardziej 10 pierwszych. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 20:23 Nie, nie może. U nas jest to już powiedziane jasno Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 21:16 do tego momentu są jeszcze trzy lata. I o ile jestem w stanie uwierzyć w problemy kadrowe, to lokalowe już nie. Za czasu wyżu do mojego liceum w szczytowym punkcie chodziło równocześnie 18 klas, obecnie jest ich 6, w porywach do 8 (dwie, trzy klasy w roczniku). Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 21:18 poprawka - dwa i pół roku Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 21:22 My nie rozmawiamy tu o liceach, które w czasie niżu mają uczniów z łapanki lub są zamykane z braku chętnych, tylko o szkołach z renomą, które zawsze miały i ciągle mają kilka razy więcej chętnych niż miejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 21:45 ale takie to tylko w dużych miastach chyba, i to nie wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 21:48 No tak, wszak wasze wyrównywanie szans ma iść w jednym, wiadomo którym, kierunku Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 22:01 o czym Ty piszesz? Masz pojęcie, ile liceów jest w mniejszych miastach i miasteczkach? Jedno, dwa. Takich renomowanych to ile jest? 20% wszystkich? I jakie wasze? Serio przez to, że nie potępiam w czambuł tej reformy i staram się nie martwić na zapas, trzeba mnie zaszufladkować do jakichś 'ich'? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 22:06 Akurat to, co piszesz na temat tej reformy i sposób, w jaki to robisz, powoduje, że doskonale szufladkujesz się sama. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 22:11 jasne, bo przecież wszyscy są przeciwko, a jeśli nie, to na pewno z pisu. Nie da się samemu zaszufladkować Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 22:04 U nas w mieście to ani lokalowe ani kadrowe. Chodzi właśnie o to, żeby uczniowie poszli do tych szkół, w których teraz sa braki Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 21:31 Alez skad kaza im przyjac wiecej zniesie sie limit uczniow w klasie dostawi 5 lawek i wszyscy "beda zadowoleni" Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 21:33 Juz przeciez wiemy ze iloac uczniow w klasie nie ma wplywu na jakosc nauki... www.google.pl/amp/www.gazetaprawna.pl/amp/937894,men-znosi-ograniczenia-liczby-uczniow-w-klasach-jednak-mniejsza-grupa-nie-zapewni-szostek.html?client=safari Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 21:47 artykuł jest sprzed roku. Limit jest - 25 osób, wyjątkowo może być większa klasa, ale o 2 osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 22:08 No ale zmieni sie - badania pokazaly ze w Chinach nawet i 40 osob i wszyscy zadowoleni. Jakos upchaja wygodnie nikomu nie bedzie na pewno. Najgorzej jak zwykle narzekaja nauczyciele ("nie da sie") wiadomo impregnowani na zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:25 Może gdybyś miała dziecko z rocznika 2005 w szóstej klasie, byłabyś mniej spokojna. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:47 ale dokładnie tak właśnie mam Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 18:11 Więc spokojnie poczekajmy. Zobaczymy, kto ucierpi na tej reformie najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 19:43 no więc właśnie - może być źle, może być dobrze. Tego naprawdę teraz nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 20:17 Nie widzę ŻADNEJ realnej szansy, że będzie dobrze. I to nie jest pesymizm, to realizm Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 14:30 o, oczywiście, to nauczyciele bedą winni chaosu, no nie dałaś długo czekać. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 15:26 nie napisałam, że będą winni Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 15:31 "Bardziej obawiam się chaosu - nauczyciele mogą jednocześnie uczyć "równoległe" pierwsze klasy." Czyli ten chaos tworzy MEN z Zalewską na czele. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 16:02 i gdzie tam jest o winie nauczycieli? Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 16:11 nigdzie, to wina MENu, to ty sugerowałaś, że nauczyciele czegoś nie ogarną Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 16:29 gdzie w mojej wypowiedzi masz taką sugestię? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia iwoniaw 28.01.17, 20:13 W moim mieście jest tak, że w technikach bywają klasy, do których już od lat nie ma naboru. Na przykład - paradoksalnie - w Technikum Górniczym uczniowie starali się dostać do klas mechanicznych, informatycznych, a do górniczej nie było naboru i wygasła; w Technikum Budowlanym uczniowie do geodezyjnej, informatycznej, a do budowlanej nie chcieli. Tak że po deformie takie dziciaki jak Mój Młodszy - który jest uczniem powiedzmy tylko bardzo dobrym (w V klasie miał średnią 5,1, ale na półrocze VI już tylko 4,8) nie ma szans w skumulowanym roczniku dostać się do liceum, do którego dostałby się bez problemu za rok, dwa, trzy, albo dwa, trzy lata wcześniej. I to mnie wkurza najbardziej, ten pech. Bo może w takim razie trafi do technikum górniczego lub budowlanego. A że podatny na wpływy, to będzie równał w dół, a nie w górę. Boję się, że ta reforma zniszczy mu życie Uczeń po maturze, który nie dostał się na studia, może sobie zrobić gap year i startować ponownie. On nie będzie mógł Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw No więc właśnie o to chodzi 28.01.17, 20:19 to, jaki odsetek uczniów idzie do liceów, a jaki do techników, nie ma znaczenia. Znaczenie ma fakt, że przy kumulacji dostać się do dobrych klas/szkół będzie dwa razy trudniej - połowa z tych, którzy normalnie dostali by się do wymarzonych (albo przynajmniej akceptowalnych) szkół będzie musiała iść "gdzieś, gdzie jest miejsce". Połowa z tych roczników zostanie pozbawiona tego, co normalnie by po prostu miała, tak naturalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:24 Wyślij swoje dziecko do technikum, na pewno szybciej dojrzeje... Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:47 a co jest złego w technikum? Odpowiedz Link Zgłoś
mamalgosia Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 22:06 W technikum nie ma nic złego pod warunkiem, że ktoś chce i planuje się do niego wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 23:29 Nie pomoge zadna merytoryczna uwaga, ale jak przeczytalam Twoja historie mam autentyczna ochote komus - czytaj przedstawicielowi dobrej zmiany - nastukac, mimo ze brzydze sie przemoca. Na pewno zadne liceum go nie przyjmie? Bo chlopak wyglada na to ze wlasnie idealnie wpasowuje sie na studia - profilowana wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 23:36 Boję się, że będzie ciężko. Nie wiadomo przecież, jak będą wyglądały egzaminy...przedtem człowiek miał zestawy z poprzednich lat i przeciez całą VI klasę dzieciaki uczyły się rozwiązywać pod te testy. A mój syn będą pierwszym rocznikiem piszącym egzaminy po VIII klasie. A on jest naprawdę nierówny. Jednego dnia geniusz, a drugiego dnia ... Nagle jakby mu wszystko wyleciało z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 23:40 a nie jestes w stanie zalatwic mu jakiegos zwolnienia - nie wiem jak to teraz funkcjonuje i w ogole jak to bedzie funkcjonowalo. zreszta, tak po prostu nie powinno byc, dziecko nie powinno sie bac ze nie pojdzie droga ktora jest dla niego ok, w strone ktora go interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 27.01.17, 23:40 wiesz, mnie się wydaje, że jemu byłoby trudno w takim razie niezależnie od reformy. I mam wrażenie, że to liceum bardziej by ograniczyło. Technikum wybrać można pod kątem zainteresowań, liceum już niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 00:02 Oczywiście, że jemu jest trudniej, niż innym dzieciom. Ale gdy nastąpi kumulacja będzie mu jeszcze trudniej się dostać. Technika są sprecyzowane, a on do końca nie wiem, w która stronę podryfuje. To dziecko z ZA i wieloma dysfunkcjami (dysleksja, problemy z koncentracją, problemy ze snem, mocne zaburzenia IS, w miarę skorygowana wada wymowy, niedosłuch fonematyczny), ale z IQ powyżej 150 ... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 08:30 Ja bym w takim wypadku pomyślała o szkole społecznej lub/i solidnych korkach z matmy. Ze wszystkiego nie musi być dobry, ale jak pociągnie szkołę na matematyce i fizyce to po maturze nie powinien mieć problemów z dostaniem się na kosmologię czy co tam go interesuje. Niestety, dobra zmiana będzie wymagała zainwestowania w dzieci. W przypadku dzieci wychodzących poza szablon trzeba będzie po prostu inwestować więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:17 Tez biorę to pod uwagę. Na razie z matmy jestem wstanie pomóc, mąż umysł ścisły, ale do tłumaczenia się nie nadaje Do VIII klasy ja pociągnę, potem pewno trzeba będzie dawać korki, chyba, że cud się stanie i nagle dziecię uruchomi swój potencjał (ma bardzo wysokie wyniki z myślenia analityczno-logicznego, czy jak tam zwał). Inwestujemy cały czas, bo inaczej by było źle. Jak go diagnozowaliśmy, to powiedzieli, że może nie nauczy się czytać, a teraz pochłania książkę za książką - ale to moja, jego ciężka praca ...I tak ze wszystkim, ech... Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:28 Jesteś doradcą zawodowym? Wiesz co działo się i dzieje w zawodówkach i technikach? Wiesz, jaka młodzież przeważnie tam trafia? Ja jako nauczyciel wiele bym zrobiła, żeby takie technikum ominąć na swojej drodze zawodowej. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 10:01 Znam takiego. Skończył fatalne technikum, ale na studiach nadrobił. Kończy (acz też a przygodami) doktorat w dziedzinie ścisłej. I to bez żadnego wsparcia rodziny. Syn da sobie radę. Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 00:03 Mam dziwne wrażenie, że ZNP tym wpisem strzela sobie w stopę - tak, "suweren" chce, aby maturę mieli ci, którzy naprawdę chcą, a normalni ludzie przyzwoicie płatną pracę, do której nie trzeba specjalnych kwalifikacji i znajomości ortografii. Jak w dawnej Ameryce. Mam bardzo zdolne dziecko, które fuksem załapało się na ostatni rok gimnazjum, wybrała dwujęzyczne. Pytanie, czy ta znajomość jezyka i fizyki/matematyki/historii na wysokim poziomie coś jej realnie da - ja uważam, że finalnie nie. Ostatecznie w najbardziej prestiżowych zawodach i tak rządzi korupcja i nepotyzm, moze lepiej, jesli dzieciaki będą ustawione już od podstawówki, a nie na 5 roku studiów przekonywały się, że aby być lekarzem/architektem/prawnikiem, który coś zarabia, to trzeba ostatecznie mieć w bliskiej rodzinie lekarza/architekta/prawnika, który coś zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
bezkres Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 20:32 Moi synowie znali w LO język, fizykę i matematykę. I pracują w tych "prestiżowych zawodach" nie dlatego, że komuś zapłacili. Po prostu ta matematyka/fizyka/język otworzyły im drzwi do świata. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 08:51 No ale to chodzi o to żeby połowa z tych roczników wyladowała w zawodówkach i żeby PIS odtrąbił sukces odbudowy szkolnictwa zawodowego.Masakra. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 11:30 Widać o to chodzi, a jak nie dotyczy to dziecka ematki to jeszcze przyklaskuje. A może z innej strony, dlaczego przez ostatnie kilkanaście lat dzieci miały większe szanse dostać się do liceum i zdać maturę, a teraz, kolejnym rocznikom się to chce odebrać? W imię czego? Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 12:58 W imie interesu partii. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 12:18 Też tak myślę. A że kolejne ( od 2006) roczniki już zawodówek zapełniać nie będą to co tam. Sukces odtrąbiony i zaliczony będzie. A że chwilowy, to co tam..... Odpowiedz Link Zgłoś
anna-1500 Re: ZNP o wypowiedziach Zalewskiej 28.01.17, 21:21 Ale technika i szkoły zawodowe też nie są z gumy. Co będzie z tymi którzy nie dostaną się NIGDZIE? Odpowiedz Link Zgłoś