23.02.17, 12:05
Jak co roku informuje,ze kobiety przejely wladze nad Düsseldorfem i obcinaja panom meskie zwisywink W domu pojawil sie Ninja,a na ulicach roi sie od wiedzm,klaunow,wampirow i innych mniej lub bardziej bajecznych stworzen.
Karnawal jest tutaj b.zarazliwy.Wszystkie kobiety maja w pracy taryfe ulgowa,mnostwo dostalo wolne.Niestety pogoda nie rozpieszczasadpaniom z Polski zycze b.tlustego czwartku,paniom z Kolonii gromkie Alaaf,a reszcie trzy razy Helau!
Obserwuj wątek
    • kanna Re: Helau! 23.02.17, 12:20
      > obcinaja panom meskie zwis

Serio??

A teraz wyobraź sobie, ze Tobie ktoś obcina kawałek z ubrania. Co czujesz?

wink
      • wiosennaburza1 Re: Helau! 23.02.17, 12:22
        łomatko . nie wiem, jak Edel, ale ja z radością założyłabym coś specjalnie do ścięcia. zabawa to zabawa.
        a u nas w lany poniedziałek leją - chociaż tradycja zanika, bo nagle zaczęło przeszkadzać.
      • tt-tka Re: Helau! 23.02.17, 12:25
        Eeee, nie przesadzaj. Tradycja jest znana od bardzo dawna - mozna tego dnia wlozyc krawat szczegolnie nielubiany albo kupic byle jaki za grosze. Albo nie zakladac krawata.
        Rownie dobrze mozna by sie czepnac starej krakowskiej tradycji przekupkowego kregu i koniecznosci wykupywania sie, obdarowywania wiencem z grochowin i wielu innych.
        Daj sie ludziom pobawic, ostatki sa smile
        • butch_cassidy Re: Helau! 23.02.17, 13:49
          tt-tka napisała:

> Eeee, nie przesadzaj. Tradycja jest znana od bardzo dawna - mozna tego dnia wlo
          > zyc krawat szczegolnie nielubiany albo kupic byle jaki za grosze. Albo nie zakl
          > adac krawata.

Otóż to!
      • edelstein Re: Helau! 23.02.17, 13:47
        Nie wiem,kobiet ta tradycja nie dotyczy,a nie burmistrz daje sobie obciactongue_out malo kto wie,ale niemiecki karnawal jest najstarszym,ale Rio bylo dlugo po.
    • kaz_nodzieja Re: Helau! 23.02.17, 12:38
      Życzę wszystkim niemieckim kobietom bezpiecznej zabawy w przestrzeni miejskiej smile
      • madame_edith Re: Helau! 23.02.17, 12:40
        Nie byłobyś sobą smile
    • kokoryczko Re: Helau! 23.02.17, 12:44
      W Bonn też kolorowosmile Alaaf!
      • karme-lowa Re: Helau! 23.02.17, 15:14
        Ale super! Bawcie się do upadłegowink
        • edelstein Re: Helau! 23.02.17, 15:33
          Na razie jest niz,wieje i leje,leb mi peka,mam nadzieje,ze mi do wieczora przejdzie.
          • karme-lowa Re: Helau! 23.02.17, 15:39
            Przejdzie. Na taką imprezę musi przejść.
            Przypomina mi się karnawał w Maastricht. Cudnie było. Dlatego Ci zazdroszczęwink
            • edelstein Re: Helau! 23.02.17, 17:15
              Albo tabletka,albo alkoholtongue_out
    • eliszka25 Re: Helau! 23.02.17, 17:33
      my dzis bylismy w luzernie ogladac umzug, dopiero co wrocilismy. w tym roku fasnacht w luzernie jest wyjatkowy, bo to 125 rocznica. szwajcarski karnawal jest troche inny, ale tez wesoly. w niedziele mamy umzug w naszej miejscowosci. rüüüüdigi faschtnacht!!!
    • ailia Re: Helau! 23.02.17, 18:38
      Lubię karnawał, choć go tak strasznie nie przeżywam - może trzeba się było tu urodzić? Milo, ze jest wolne wink
      Byłam raz na Frauensitzung - imprezka w lokalnej knajpce, wystrojone karnawałowo kobiety w różnym wieku, na estradzie lokalna kapela karnawałowa. Cała impreza prowadzona przez dzielnicowe stowarzyszenie karnawałowe. Tu nie ma przelewek, jest książę, jest jego Venetia, zastęp tańczących dziewcząt i orkiestra dęta, która w danym dniu o świcie budzi księcia koncertem pod domem wink Dzielnica w okolicy knajpy i domów najznamienitszych członków stowarzyszenia przybrana girlandami w danym kolorze. Jeśli zastęp i rycerze bardziej znaczący i bogatsi, to pójdą w pochodzie karnawałowym w dzielnicy bądz w poniedziałek w miejskim. Będą rzucać kamelle czyli słodycze i drobne upominki ze swoim logo. Kasy idzie na to w huk.

Za to dziś był początek karnawału ulicznego. Uwielbiam oglądać stroje, szczególnie gdy grupy ubierają się tak samo.
      www.rp-online.de/nrw/staedte/duesseldorf/karneval/altweiber-2017-in-duesseldorf-so-wird-gefeiert-bid-1.4071242

Jeszcze ze dwa lata i będę pewnie śpiewać wszystko w platt. Na razie czego się nauczę, to śpiewają coś innego wink
      • ailia Re: Helau! 23.02.17, 18:40
        A co do krawatów - w firmach międzynarodowych lub na targach informują obcokrajowców, z czym się trzeba liczyć. Lokalsi albo nie zakładają krawatów, albo wybierają takie, których im nie szkoda. Niektórzy nawet dumni, że któraś im obcięła wink
      • edelstein Re: Helau! 23.02.17, 18:55
        Moj facet mowi platt,ale on juz z pokolenia gdzie to zanikalo,5lat starsza od niego znajoma mowi w platt biegle.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka