Dodaj do ulubionych

macie kablówkę ?

27.02.17, 15:55
Lub programy z platform satelitarnych?
W kwietniu do sejmu trafi ustawa, 22,70 zł miesięcznie - tyle zapłacą klienci kablówek i platform satelitarnych Poczta Polska zyska dostęp do danych o klientach kablówek i platform satelitarnych. Czy to jest legalne? Nie ma już ochrony danych osobowych?
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 16:00
      anilka napisała:

> Lub programy z platform satelitarnych?
      > W kwietniu do sejmu trafi ustawa, 22,70 zł miesięcznie - tyle zapłacą klienci kablówek i platform satelitarnych Poczta Polska zyska dostęp do danych o klientach kablówek i platform satelitarnych. Czy to jest legalne? Nie ma już ochrony danych osobowych?

Właśnie się też zastanawiam. Mam satelitę CP, jak CP ujawni moje dane, to chyba mogę z nimi rozwiązać umowę bez konsekwencji dla mnie. Podpisałam wprawdzie zgodę, na przetwarzanie moich danych, ale nie na handel nimi.
      Nie rozumiem dlaczego oni, nie mogą sobie zakodować, tych swoich telewizji (TVP1, TVP2), przecież TVP Sport jest zakodowany, a skoro to jest tv publiczna to powinien być dostępny dla wszystkich.
      • ginger.ale Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 16:10
        asia-loi napisała:

> Nie rozumiem dlaczego oni, nie mogą sobie zakodować, tych swoich telewizji (TVP
        > 1, TVP2), przecież TVP Sport jest zakodowany, a skoro to jest tv publiczna to p
        > owinien być dostępny dla wszystkich.
        >

Dlatego, że ich nie interesuje czy Ty (ktoś) to ogląda, tylko chcą zapewnić wpływy do budżetu, które przeznacza na finansowanie wybranych obietnic wyborczych i np. podwyżki dodatków dla funkcjonariuszy skw trzymających parasolki nad Antosiem i jego Misiem.
      • anika772 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 17:34
        "Nie rozumiem dlaczego oni, nie mogą sobie zakodować, tych swoich telewizji (TVP1, TVP2)"

Doskonale rozumiesz, chodzi o pieniądze, byłyby wtedy żałośnie małe.
        • asia-loi Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 20:31
          anika772 napisała:

> "Nie rozumiem dlaczego oni, nie mogą sobie zakodować, tych swoich telewizji (TV
          > P1, TVP2)"
          >
          > Doskonale rozumiesz, chodzi o pieniądze, byłyby wtedy żałośnie małe.

Że o kasę chodzi to wiem, i to nie małą.
          Ale skoro tv publiczna chce kasę z abonamentu, to nie powinna nadawać reklam. A oni chcą kasę z reklam i kasę z abonamentu. Polsat i TVN nie dostają przecież kasy z reklam.
          A telewizor mam i będę miała, bo jest mi potrzebny do oglądania prywatnych kanałów.
          Ja publicznej tv nie oglądam, i nie dlatego, że jest pisiowa, przedtem też nie oglądałam.
          Uważam, że powinni sobie zakodować te swoje kanały, a jakby ktoś chciał oglądać, to sobie wykupi dostęp. Wiem też, że tego nie zrobią. sad
      • default Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 20:20
        Jak juz ujawnia Twoje dane to bedzie po herbacie, nie wywiniesz sie tak latwo....
        Ja mam i platforme CP i naziemna tez odbieram. Rozumiem ze jak przed ustawa zerwe umowe z CP i zostawie sobie tylko naziemna (jak suweren😀) to mnie nie szarpna ?
    • iziula1 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 16:03
      Ustawa o ochronie danych nadal obowiązuje Tylko wiesz co? Trybunału Konstytucyjnego już nie mamy. Więc jesteśmy praktycznie bezbronni. Rząd może teraz zrobić, uchwalić wszystko. Nawet przepadek mienia na rzecz skarbu państwa za manifestowanie na ulicach. Witaj w kraju PIS.
      • suchawloszkana3 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 16:06
        Ponieważ zawsze i we wszystkim widze (staram sie) pozytywy, to i tu dostrzegam jasny punkcik. Byc moze dzieki temu elektorat pis zrozumie konsekwencje braku trybunalu.
        • semihora Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 16:37
          W weekend zderzyłam się z pisowskim betonem - mam wątpliwości, czy cokolwiek zrozumieją. A wiadomościach jeszcze powiedzą, że to wina Tuska i ciemny lud to kupi.
        • myfaith Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 18:06
          Nie zrozumie. To się nazywa wyparcie.
          Większośc tego elektoratu nie będzie płacić bo nie ma kablówki albo ma ale jest "bezrobotna" (szara strefa), wiek emerytalny=zwolniona.
          Więc im to Lotto
        • pitahaya1 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 18:31
          A niby dlaczego? To ma być rozwiązanie przejściowe. Kolejnym ma być dopisanie opłaty do PIT, CIT i KRUS, choć w ten ostatni nie wierzę. Każdy podatnik zapłaci opłatę. Każdy, który pracuje wink
          I tym psim swędem część elektoratu PIS tej opłaty nie poniesie. Poniosą zaś ci, którzy pracują. Nawet, jeśli w domu mieszkają rodzice pracujący z pracującymi dziećmi.
    • liisa.valo Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 16:07
      Zastanawia mnie jedna rzecz:
      mam tv satelitarną. Zameldowana jestem w gospodarstwie domowym rodziców, w którym jest opłacana zgodnie z umową na innego z domowników tv satelitarna - w związku z czym obie umowy są pod jeden adres. Rozumiem, że zmiana mnie nie chwyci? smile
    • mamablue Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 16:09
      Ochrony danych nie ma,tak jak i żadnej instytucji,która mogłaby obronić obywatela przed bezprawnymi działaniami państwa. Więc nie licz na to,że ktoś cię obroni. A znajomi wyznawcy wielce szacownej władzy,wierni widzowie tvpis,mają telewizję poza legalnym obiegiem,zatem i tak nie zapłacą abonamentu (pododnie jak cała ich miejscowość), podobnie jak nie płacą za wywóz śmieci.
    • spanish_fly Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 16:42
      Prawie 300 zł rocznie za tą kłamliwą propagandę? Oby się udławili.
    • muchy_w_nosie Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 16:48
      Nie wiem czy legalne, ale odklikałam zgodę na przetwarzanie danych ch w celach marketingowych.
      • muchy_w_nosie Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 16:50
        A i sprawdziłam adres, mam na mamę a ona płaci abonament więc mogą mnie cmoknąć wink
        • liisa.valo Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 17:04
          Ja mam na siebie, ale adres na mamę. Mama płaci abonament. Z tymże mój tv jest aktualnie u mojej teściowej w pudłach, teściowa abonament też płaci, więc się wszystko zgadza.
        • oqoq74 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 18:02
          A jesteś pewna, że nie obłożą podwójnie?
          Poza tym, jeśli z ustawy wpiszą, że operator platformy ma obowiązek podać dane abonentów (do telefonii komórkowej dostęp niektóre instytucje też mają), to kliknięcie lub jego brak przy przetwarzaniu danych, na nic ci nie pomoże.
    • araceli Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 17:17
      Jaka ochrona danych? W ustawie na początku zapiszą 'do niniejszej ustawy nie mają zastosowania przepisy ustawy o ochronie danych osobowych' i wio!

Przecież dokładnie tak samo jak zrobili przy pińcetplusie - jakoś się wtedy nie oburzałyście big_grin
    • wisniowy_sad Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 17:30
      Będziemy wszyscy bulić na teleranki z macierewiczem i inne studia yayo...
      • liisa.valo Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 17:35
        Z ciekawości spojrzałam ostatnio na program TVP1 na niedzielę.
        Transmisja mszy świętej z Sanktuarium Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach
        8:00
        Tydzień
        magazyn rolniczy
        8:35
        Ziarno: Pierścień św. Kingi
        9:10
        Franciszek
        dramat biograficzny, Argentyna/Włochy/Hiszpania 2015
        11:05
        Jak to działa?: Windy (101)
        11:30
        Sekrety mnichów: Śmierć - jak sobie z nią radzić
        11:45
        Między ziemią a niebem
        magazyn
        12:00
        Anioł Pański
        12:15
        Między ziemią a niebem
        13:00
        BBC w Jedynce: Dzika Alaska (2)
        film dokumentalny, Wielka Brytania 2015
        14:05
        Zakochaj się w Polsce: Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN (30)
        14:40
        Szopka w muzeum
        widowisko
        16:00
        Ojciec Mateusz 13: Złoty saganek (172)
        17:00
        Teleexpres
        17:20
        Pogoda
        17:30
        Komisarz Alex 3: Miasto w strachu (37)
        serial kryminalny
        18:35
        Jaka to melodia?
        teleturniej muzyczny
        19:30
        Sport
        20:10
        CCC Team - Volta Alantejo
        kronika
        20:15
        Pogoda
        magazyn informacyjny
        20:25
        Blondynka 5: Spotkajmy się tu i teraz (65)

Przez cały dzień to może tę Dziką Alaskę można obejrzeć, jak ktoś przyrodnicze lubi.
        • capa_negra Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 23:21
          i dawno na Discovery sobie tej Alaski, Rosji, Skandynawii, Europy i i innych "dzikich" dawno nie oglądnął
    • anika772 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 17:33
      Oczywiście, że nielegalne, ale co z tego. Przecież skończyliśmy z imposybilizmem prawnym.
    • magic.marker Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 17:37
      Plus wyrównianie 680PLN od tych, którzy nie płacą teraz suspicious
      A lepszy sort z dostępem jedynie do naziemnej TVP płacić nie będzie jeśli książeczki z abonamentem nie założy? suspicious
    • thea19 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 17:50
      mam umowe do konca lutego i zostawiam tylko internet. u nas tv oglada tylko dziecko w postaci przygod lego czy innych bzdur na CN. wszystko jest w necie. w doope mnie moga pocalowac pisiory.
    • little_fish Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 18:02
      No dobra, mam kablówkę, w pakiecie razem z Internetem. Tv ogląda mama, która jest zwolniona z abonamentu, rachunki są na nas, tak jak cały dom. I co teraz?
      • oqoq74 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 18:03
        Zrób cesję na mamęsmile
        • little_fish Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 18:22
          A nie wystarczy okazać zwolnienia mamy wraz z adresem (taki sam)? Kurde no, bez sensu zupełnie 😑 A najlepsze w tym wszystkim jest to, że nie wiadomo jaki manewr wykonać, bo nie wiadomo jakie będą zapisy w tej chorej ustawie
          • oqoq74 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 18:32
            Ale będzie się na pewno liczyć nie adres a nazwisko klienta.
            A tajemnica jest po to, żeby ludzie się nie przygotowali.
            • liisa.valo Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 19:30
              Nie, no, czemu - przecież płaci się za odbiornik w gospodarstwie domowym. Adres powinien być priorytetem.
              • little_fish Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 19:47
                No tak też mi się wydawało. Ale cholera wie jak oni będą to rozpatrywać. I czy będą żądać opłaty wstecz?
                • magic.marker Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 20:11
                  Little_fish. za artykułem:
                  Zgodnie z obecnym stanem prawnym, gdy kontroler stwierdzi, że ktoś używa niezarejestrowanego odbiornika RTV (radia lub telewizora), wydaje nakaz rejestracji oraz nakłada karę w wysokości 30-krotności miesięcznej opłaty abonamentowej. Dziś to 22,70 zł miesięcznie. Oznaczałoby to, że nagle miliony osób, które obecnie nie płacą abonamentu (a mają płatną telewizję), musiałyby zapłacić ponad 680 zł kary.
                  Ministerstwo Kultury dla takich klientów kablówek/platform cyfrowych najprawdopodobniej zaproponuje amnestię.

NAJPRAWDOPODOBNIEJ wink tongue_out
              • oqoq74 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 19:52
                Płaciło się za odbiornik w gospodarstwie domowym.

U mnie pod jednym adresem są dwa różne nazwiska i dwa różne abonamenty. Dla operatora to są dwie osobne umowy.
                • liisa.valo Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 19:55
                  Ale abonament, zgodnie z tą logiką, ma być dalej za odbiornik. Jeśli jest jeden i do niego przypięty jest dekoder satelitarny czy kablówka, to to dalej jest jeden odbiornik i jeden abonament, nieważne, czy opłaca go tata, czy mama. U mnie w domu rodzinnym jest jeden telewizor, mama jest zwolniona z abonamentu, tata płaci cyfrowy polsat. Abonament powinien być jeden: mieszkają razem, prowadzą wspólne gospodarstwo domowe.
                  • oqoq74 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 20:08
                    A to zależy jakie obowiązki zostaną nałożone na operatora. Bo może być tak, że ustawodawca zobowiąże do przekazanie poczcie danych z kim ma zawartą umowę. A poczta na tej podstawie wystawi wezwanie do zapłaty.
                    Niekoniecznie musi być tak, że ustawodawca przewidzi, że mama jest zwolniona a tata nie i w związku z tym nie muszą płacić.
                    Prędzej podejrzewam, że wyjaśnić to będą musieli sami zainteresowani.
                    A może też być tak, że celowo to zrobią, żeby ściągnąć kasę. Bo skoro umowa jest na tatę, to tato płaci abonament. Gdyby była na mamę to byliby zwolnienismile
                    • little_fish Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 20:38
                      No dobrze, mama ma świstek o tym, że jest zwolniona i zameldowanie pod tym samym adresem. Niech mi zaproponują amnestię, 😛najwyżej przepiszę kablówkę na mamę. Do tej pory było tak, że trzeba było płacić za p posiadanie/oglądanie, kablówka nie miała z tym nic wspólnego, więc nie widziałam powodu, żeby tę jedną rzecz w domu zapisywać na mamę.
                      • oqoq74 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 20:47
                        Wiesz, patrząc na to co robi nasza władza, nie opierałabym się na tym co było dotąd.smile
                        • little_fish Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 20:51
                          Dlatego się obawiam. Jak mi przywalą zaległy abonament za 10 lat, to się wścieknę😬
                          • oqoq74 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 20:56
                            A tego nie mogą. To byłoby wbrew konstytucji (tak wiem, jak to brzmi).
                            • magic.marker Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 21:06
                              Laski, przecież w artykule napisane, że co najwyżej mogą dowalić 680 tytułem kary.
                              Ale może karę darują obywatelom. Suwerenowi znaczy.
                              • little_fish Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 21:08
                                Raczej się nie łapię ...😲
                              • oqoq74 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 21:17
                                Artykuły w necie nie mają jeszcze mocy przepisówsmile A patrząc wstecz to, wiesz w ciągu nocy może się jakaś ustawa diametralnie zmienićsmile
                                • magic.marker Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 21:26
                                  To jest fragment opisujący stan wg obecnych przepisów. Z prognozą autora, że najprawdopodobniej będzie tak samo. Najprawdopodobniej.
                                  A co dokładnie będzie w projekcie to się dowiemy jutro albo we środę. Jak ujawnią to wielkopomne dzieło big_grin
                                  • oqoq74 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 21:29
                                    Tym bardziej, nie warto się tą prognozą zajmować, no chyba, że to sam prezes pod pseudonimem pisujesmile
                                    • little_fish Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 21:51
                                      Ło ludzie, nie mam już siły na ten nasz rząd, sejm i ich poczynania.
                                    • magic.marker Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 22:14
                                      Pfff przecież wszystko Prezes podpisuje za pomocą członka z ramienia. Z długopisem w łapce.
                                      Ale akurat te ustawa to Prezesowi owszem ale Kurskiemu potrzebna, bo mu funduszy coraz bardziej brakuje uncertain
                            • little_fish Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 21:07
                              😤
    • redheadfreaq Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 19:25
      Nie mam. Mąż czasem przebąkuje, żeby założyć, ale płacić ciężkie pieniądze za pakiet, z którego czasem obejrzę ze trzy kanały to pomyłka. A z opcją płacenia na TVPiS to już w ogóle opcja "po moim trupie".
    • conena Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 19:49
      Nie mam, do mojej wsi nie dotarła kablówka.
    • vaikiria Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 20:13
      Nie mam. Nie mam też anteny do odbioru zwykłej telewizji, ani samego telewizora.
    • stonkamarnotrawna Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 21:36
      To co robić? Rozwiązać umowę z TV kablową? A jeśli zostawię sam internet? To tez będę musiała zapłacić abonament?
      • naomi19 Re: macie kablówkę ? 27.02.17, 23:12
        no cóż, zależy od ustawy, ale internet daje ci możliwość odbiioru tv więc niewykluczone, że TAK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka