Dodaj do ulubionych

Chorobowe z krus kontrola

05.03.17, 10:02
Czy spotkałyście się z sytuacją, gdy osoba na chorobowym z krus została skontrolowana (jak to jest w zus)? Pytam z ciekawości po tym, jak dowiedziałam się o znajomej kobicie w wieku 35+, która w zasadzie od kilku lat ciągle na "chorobowym" z krusu. Babka zdrowa jak koń, ale ciągnie z państwowej kasy ile wlezie.
Obserwuj wątek
    • l.g.m Re: Chorobowe z krus kontrola 05.03.17, 10:08
      Chorobowe z krusu to 10zl dziennie i trzeba chorować minimum 31 dni żeby wypłacili.
      • magda.tyl Re: Chorobowe z krus kontrola 05.03.17, 15:09
        To wiem, ale o kontrolowaniu nic nigdy nie słyszałam. Ta kobieta otwarcie się przyznaje, że "choruje" a z wypłaconej kasy opłaca sobie składki na ubezpieczenie społeczne i chorobowe. Ciekawe, czy lekarz nie boi się wypisywać coraz to nowych zwolnień, chyba że ma kilku na zmianę. I że nikt tego nie wyłapie, myślę że nie ona jedna tak kombinuje
        • muchy_w_nosie Re: Chorobowe z krus kontrola 05.03.17, 17:20
          Wiesz moha ciocia jest chora, ma grupę inwalidzką 1. O jej chorobie wie rodzina, jest na rencie, pracuje w ogrodzie, chodzi na zakupy, jeżdzi na wycieczki ... no jak nic nie jest chora - dla obcych. W dodatku jak ktoś jest wści...ki i się wypytuje to zawsze dostaje głupią odpowiedz typu ma się znajomości.
          • mama.nygusa Re: Chorobowe z krus kontrola 05.03.17, 17:47
            Na chorobowym to chyba mozna byc tylko kilka miesiecy?
            Pamietam jak bylam w ciazy i dostalam pismo, ze mam sie wstawic na kontrole, "pech" chcial ze w tym dniu urodzilam.smile
            • kalina_lin Re: Chorobowe z krus kontrola 05.03.17, 21:56
              Oczekiwanie, że ciężarna sie wstawi jest faktycznie nie na miejscu.
          • taki-sobie-nick Re: Chorobowe z krus kontrola 05.03.17, 20:56
            muchy_w_nosie napisał(a):

> Wiesz moha ciocia jest chora, ma grupę inwalidzką 1.

tzn. znaczny stopień niepełnosprawności?
          • ichi51e Re: Chorobowe z krus kontrola 05.03.17, 21:02
            Wscipski???
            • zmartwiona45 Re: Chorobowe z krus kontrola 06.03.17, 14:27
              No co, srodki anty sa tez dowcipne i doustne...
          • magda.tyl Re: Chorobowe z krus kontrola 06.03.17, 09:57
            Jak ktoś jest chory to ok, wiadomo że choroby czasem nie widać, ale normalnie wszystko mi się wywraca, kiedy kobieta sama się przyznaje że jest zdrowa i bez skrupułów ciągnie z podatków kasę, bo jak dają to czemu nie skorzystać...
    • pilejka Re: Chorobowe z krus kontrola 05.03.17, 19:32
      Takich ubezpieczonych raczej nie kontrolują, to i lekarze śmielej dają te zwolnienia. Może brać do 180 dni, potem ponad 60 dni przerwy (aby uniknąć stawania na komisji lekarskiej która orzeka o przedłużeniu takiego zasiłku) i od początku ciągnąć 180 dni. Faktycznie z pieniędzy z tego chorobowego KRUS potrąca należność na składkę ubezpieczeniową jeśli nie została zapłacona w terminie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka