Dodaj do ulubionych

Norwegia tanio

05.03.17, 14:24
Mam wielką ochotę odwiedzić latem, bo mam blisko. Niestety ceny domków do wynajęcia odstraszają. Planuje podróż samochodem, żeby pooglądać fjordy, tylko nie wiem czy to ma sens, bo te najpiękniejsze fjordy są daleko. Może lepiej samolotem, choć też nie tanio a trzebaby wynająć samochód, coby z dzieciami się nie ciągać. .Ma ktoś namiar na tanie i sprawdzone miejscówki w ładnej okolicy?
Obserwuj wątek
    • bergamotka77 Re: Norwegia tanio 05.03.17, 14:46
      Po polsku fiordy smile
    • eve-lynn Re: Norwegia tanio 05.03.17, 15:15
      Zwiedzanie zachodniego wybrzeża autem dość drogo wychodzi. Albo masz długie jazdy żeby te fiordy objechac (nawet po 200 km z miejsca do miejsca kiefy promem masz np. 30 km) albo promy które kosztują. Nie zamam dokładnie cen ale za auto osobowe z 4 sztukami na pokładzie to będzie jakieś 100-150 nok (50-70 zeta)
      • eve-lynn Re: Norwegia tanio 05.03.17, 15:25
        Nie mogę cen znaleźć bo mi się na tel nie otwiera ale sprawdź sobie fjord1.no tam są rozkłady i ceny
    • butch_cassidy Re: Norwegia tanio 05.03.17, 15:24
      O, mnie też marzy się Norwegia. Poza fiordami chciałabym się przejechać pociągiem smile
      www.unityline.pl/blog/blog/2014/02/24/oslo-bergen-najpiekniejsza-trasa-kolejowa-na-swiecie/
      • eve-lynn Re: Norwegia tanio 05.03.17, 15:32
        Na to z kolei bilet dla.jednej dorosłej osoby kosztuje ok 1000 nok.
        • butch_cassidy Re: Norwegia tanio 05.03.17, 15:35
          No w Norwegii nie spodziewam się taniochy wink
          Ale też jeszcze w te wakacje się nie wybieram.
    • joa66 Re: Norwegia tanio 05.03.17, 15:38
      Moi panowie pojechali w ciemno, aż za koło podbiegunowe. Nie powiem Ci ile wydali, bo to dawno było, ale fortuna na to nie poszła. Na wszelki wypadek mieli karimaty, namiot i śpiwory, ale okazały się zbędne.
      • znowu.to.samo Re: Norwegia tanio 05.03.17, 16:27
        To znaczy nie spali w końcu pod namiotem tylko gdzie?
        • kaz_nodzieja Re: Norwegia tanio 05.03.17, 16:30
          Może po prośbie.
        • joa66 Re: Norwegia tanio 05.03.17, 16:31
          różnie, domki (pamiętam bo są na zdjęciu), pensjonaty, raz czy dwa regularny hotel. (jeżeli to ma znaczenie dziecko miało wtedy 10-12 lat, nie pamiętam) . Jedli też różnie - sami gotowali , "na mieście" jeżeli były to smakołyki regionalne.
          • znowu.to.samo Re: Norwegia tanio 05.03.17, 16:38
            A jak dawno to było? Zapewne od tego czasu sporo sie zminiło...
            • joa66 Re: Norwegia tanio 05.03.17, 16:43
              z 10 lat temu? Nie sądzę, żeby aż tak się zmieniło, bo co niby miało się zmienić? Ceny ? Hiperinflacji w Norwegii nie było. Fiordy i koło podbiegunowe sa tam gdzie były, drogi, domki, hotele pewnie też smile

To co mogło się zmienić to połączenia promowe, ale ja nawet nie wiem jak się nazywały i jak często kursowały.
    • berber_rock Re: Norwegia tanio 05.03.17, 15:54
      Jak sie nie da, skoro sie da.
      Pakujesz sprzet kempingowy w samochod. Z Danii masz prom do Stavanger i Bergen.
      Rozbijac sie mozna wszedzie pod warunkiem min. 200 metrow od zabudowan - bezplatnie.
      Gdzie jest problem?
      • znowu.to.samo Re: Norwegia tanio 05.03.17, 16:26
        O to w sumie fajny pomysł. Taniej wyjdzie kupić namiot w Lidlu i śpiwory, niż domek wynająć np na tydzień. Dochodzi tylko jeszcze problem gotowania i mycia smile
        • berber_rock Re: Norwegia tanio 05.03.17, 16:40
          znowu.to.samo napisała:

> O to w sumie fajny pomysł. Taniej wyjdzie kupić namiot w Lidlu i śpiwory, niż d
          > omek wynająć np na tydzień. Dochodzi tylko jeszcze problem gotowania i mycia smile

BLAD. Akurat na kraje skandynawskie to musisz miec PORZADNY namiot i sprzet.
          My mielismy teoretycznie porzadny namiot Salewy. Raz trafilismy na wichure - polamalo nam maszty i musielismy zjezdzac domiasteczka zeby naprawic.

Do Skandynawii zawsze jezdzi sie z porzadnym spiworem, namiotem na alu-masztach (plus drugi komplet zapasowych masztow). Kupujac namiot, zwroc uwage czy nie jest za wysoki (in bardziej przy ziemi tym lepiej), tropik powinien dac sie naciagnac az do gruntu (chodzi o to zeby nie poodwiewalo sypialni od spodu).
          NIGDY wujowe namioty Queczuly - widzialam takich sporo podartych na trasie.

Co do mycia: wody jest tam naprawde sporo.
          Co do gotowania: na kempingach sa miejsca przeznaczone do grillowania.
          • znowu.to.samo Re: Norwegia tanio 05.03.17, 17:50
            To w takim razie odpada bo porządny sprzęt też kosztuje...
            • joa66 Re: Norwegia tanio 05.03.17, 18:09
              Jeżeli nie macie nic przeciwko spaniu w namiotach, imho warto zainwestować w dobry sprzęt. Po pierwsze i tak pewnie będzie tańszy niż noclegi. Po drugie możecie go wykorzystywać na inne wyjazdy.
              • berber_rock Re: Norwegia tanio 05.03.17, 19:17
                joa66 napisała:

> Jeżeli nie macie nic przeciwko spaniu w namiotach, imho warto zainwestować w do
                > bry sprzęt. Po pierwsze i tak pewnie będzie tańszy niż noclegi. Po drugie możec
                > ie go wykorzystywać na inne wyjazdy.

Tutaj sie zgodze. My juz lata temu zainwestowalismy w porzadny sprzet keempingowy. Mamy jeden namiot duzy rodzinny, ktory bierzemy na samochodowe wyjazdy po zorganizowanych kempingach w Europie oraz dwa mniejsze po 1.8 kg kazdy na wyjazdy trekkingowe albo takie gdzie sprzet trzeba przewiezc samolotem i zmiescic sie w limicie bagazu.
                Na dziko rozbijalismy sie w Szwecji, Norwegii, Islandii, na kilku pustyniach i czasem w gorach.

Na zrganizowane kempingi to glownie prystamy na szlaki winne Niemiec albo Francji. Tam sie przyjemnie jezdzi rowerem z kempingu na kemping po drodze degustujac wino u wlascicieli smile
      • jusytka Re: Norwegia tanio 06.03.17, 11:24
        Pod kołem podbiegunowym w namiocie - no żaden problem szczególnie z dziećmi 😊Niestety tam jest najatrakcyjniej .... Myślę że wynajęcie kanpera w kraju mogłaby być dobrym pomysłem bo tania Norwegia brzmi wręcz absurdalnie
        • joa66 Re: Norwegia tanio 06.03.17, 11:36
          Moje dziecko ma stamtąd zdjęcia w krótkim rękawem smile
          • snakelilith Re: Norwegia tanio 06.03.17, 18:44
            Lato w Skandynawii bywa kapryśne, może być ciepło, a może wiać paskudnym polarnym wiatrem z pólnocnego- zachodu przez czetery tygodnie i wtedy nawet w lipcu potrzebna jest puchowa kurtka i wełniana czapka. Od kliku lat jeżdżę co roku do Danii (zachodnie wybrzeże Jutlandii), zwykle w tym sam czasie latem i już wszystkie pory roku tam miałam, od upałów do lodowatego deszczu przechodzącego w grad. Zawsze, ale zawsze tą puchówkę biorę, bo nawet jak dzień jest ciepły i kąpać się w morzu można (jak ktoś lubi wodę o temp. 15 stopni), to w nocy przy świeżym wietrze jest zwykle dosyć chłodno. A w nocy najlepiej obserwuje się gwiazdy i jest co tam oglądać. Mlecznej drogi w bardziej zaludnionych regionach Europy nie zobaczysz. Tylko ciepłe ubranie mieć trzeba.
        • berber_rock Re: Norwegia tanio 06.03.17, 13:22
          Tak bylam pod kolem podbiegunowym pod namiotem z dziecmi. na Islandii rowniez.
          Gdzie konkretnie widzisz problem?
        • pitahaya1 Re: Norwegia tanio 06.03.17, 14:12
          Nie jest tak źle. Mam zdjęcia z Nordkapp w sukience i sandałach wink Były ok. 22 stopnie.
    • kaz_nodzieja Re: Norwegia tanio 05.03.17, 16:26
      Jak się nie ma miedzi to się w domu siedzi.
      • znowu.to.samo Re: Norwegia tanio 05.03.17, 16:31
        Miedz toby się znalazła, ale ja nie lubię przepłacać big_grin. Jestem typowym sknerusem który oszczędza gdzie się da big_grin A że mam dość plaż w ciepłych krajach, to chce odwiedzić coś pięknego co jest blisko- nie przepłacając tongue_out
        • kropkacom Re: Norwegia tanio 05.03.17, 16:50
          Dlatego gazeta w domu siedzi. Nie ma miedzi big_grin A ty znowu.to.samo nie musisz tłumaczyć się trollowi. Każdy ma swój limit finansowy.
          • znowu.to.samo Re: Norwegia tanio 05.03.17, 16:57
            Masz rację kropko smile
            • pitahaya1 Re: Norwegia tanio 05.03.17, 17:41
              Nie pomogę, bo byłam z biurem podróży. Liczyłam, liczyłam, przeglądałam różne fora i grupy, gdzie ludzie wrzucali całe trasy, miejsca, ceny. Wyszło na to, że wygoda zwyciężyła i pojechałam z biurem.
              Poszukaj informacji w necie. Nie wiem skąd jedziesz i czy w ogóle bierzesz pod uwagę wynajem przyczepy kempingowej. Może nie od razu kampera, ale normalnej przyczepy. Pamiętaj jednak o płatnych drogach i w ogóle o kosztach wszystkiego. I nie przeliczaj na złotówki, bo Ci mrożony chleb w gardle stanie big_grin Wyłączyłam myślenie na czas wyjazdu. Po co się stresować dodatkowo wink Tanio nie jest.
              • znowu.to.samo Re: Norwegia tanio 05.03.17, 17:45
                Pitahaya na kampery też patrzyłam i wychodzą strasznie drogo. I jeszcze ta ciasnota...
                • znowu.to.samo Re: Norwegia tanio 05.03.17, 17:48
                  Ja zdaję sobie sprawę bo mieszkamm w Danii, gdzie jest niewiele taniej big_grin
                  • pitahaya1 Re: Norwegia tanio 05.03.17, 17:56
                    Kamper kamperowi nierówny. Są wygodne i są te drugie. Z tym, że jazda kamperem to nie jazda samochodem osobowym. Wypadałoby mieć jakieś doświadczenie. A zwykła przyczepa do samochodu? Brałaś to pod uwagę?
                    Sugeruję jednak pogrzebać w necie. Ja znalazłam całą trasę z Polski i dookoła Skandynawii. Gdyby nie lenistwo, pewnie byśmy pojechali. Ale kilometrów mieliśmy do pokonania od diabła i ciut ciut. Lepiej, żeby prowadził kierowca na zmianę z drugim. Wariant męża czy mnie za kierownicą dzień w dzień to żaden wypoczynek. Stąd: patrz wyżej wink Lenistwo.
                    • motorhomepl Re: Norwegia tanio 06.03.17, 09:12
                      Nie taki kamper straszny, jak go malują wink Kobieta,która pewnie czuje się za kierownica osobówki poradzi sobie i z prowadzeniem kampera. Tak, jak napisała pitahaya1, kamper kamperowi nierówny. Ale, z doświadczenia, śmiem twierdzić, że wyjazd do Norwegii najtaniej wyjdzie samochodem kempingowym. Kempingi są stosunkowo niedrogie, a lokalne przepisy pozwalają na nocleg poza nimi. Podróżowanie tam z przyczepą to wyzwanie. Drogi są wąskie. Na niektórych jest zakaz poruszania się z przyczepami, no i dochodzą ograniczenia prędkości na autostradach.
                      Należy też pamiętać, że z uwagi właśnie na specyfikę dróg (liczne promowania w okolicach fiordów), po Norwegii porusza się stosunkowo wolno. I aby przejechać 200 km potrzeba czasem 3-4 godzin.
                      • pitahaya1 Re: Norwegia tanio 06.03.17, 14:16
                        Masz rację z prowadzeniem kampera. Miałam w głowie wąskie i kręte norweskie drogi. Niektóre odcinki do najlepszych nie należą.
        • larrisa Re: Norwegia tanio 05.03.17, 17:01
          Norwegia jest po prostu droga i trzeba się z tym pogodzić, nie tylko noclegi kosztują, jedzenie jest znacznie droższe, podobnie paliwo. Do tego dochodzą przeprawy promowe. Fajnie też jest popłynąć na wycieczkę wzdłuż fiordów.
          Możesz rozbijać się na dziko, jak lubisz myć się w zimnej rzece i sikać na trawę, pewnie zaoszczędzisz. W sumie możesz też brać prysznic na stacjach benzynowych, nie za darmo, niemniej chyba tanio wychodzi. W innym wypadku musisz jednak zapłacić, albo pojechać do innych, znacznie tańszych krajów.
          • kaz_nodzieja Re: Norwegia tanio 05.03.17, 18:38
            I podcierać przywiezionym z Polski papierem. Warto też zrobić weczki z grochówką i mielonką zawczasu. Płatne mycie na stacji można nieco ograniczyć, w tym celu należy nabyć dezodorant 48h i już kasa zostaje w kieszeni.
      • pitahaya1 Re: Norwegia tanio 05.03.17, 17:38
        Tym sposobem ludzie z domu by nie wyszli. Trzeba kombinować.

• kaz_nodzieja Re: Norwegia tanio 06.03.17, 09:58
          Wyszli by, ale tam gdzie ich stać, a jest pełno takich miejsc.
          • znowu.to.samo Re: Norwegia tanio 06.03.17, 12:55
            A ty czego? Idz sie w końcu zapłodnij, przynajmniej będzie spokój.
            • kaz_nodzieja Re: Norwegia tanio 06.03.17, 13:12
              Do płodnych zostało jeszcze dobre 2 tygodnie.
          • pitahaya1 Re: Norwegia tanio 06.03.17, 14:18
            Co to znaczy stać? Ją stać, tylko może w nieco gorszych warunkach niż innych. I co to zmienia? Przyroda pokaże się z gorszej strony? Słońce schowa się za chmurami, bo ona pod namiotem spać będzie?
            Maruderzy niech siedzą na ty.łku, albo ryszają tylko tam, gdzie miedzi wystarczy. Reszta niech próbuje zwiedzać. Chwała im za to.
            • kaz_nodzieja Re: Norwegia tanio 06.03.17, 14:34
              Przeziębiony pęcherz moczowy może mieć inne zdanie na ten temat...
              • pitahaya1 Re: Norwegia tanio 06.03.17, 16:58
                Dlatego sugerowałam ew. przyczepę wink
    • przeciwcialo Re: Norwegia tanio 05.03.17, 17:12
      A jakaś wycieczka zorganizowana? Przynajmniej będziesz wiedzieć gdzie nocujesz.
      • joa66 Re: Norwegia tanio 05.03.17, 17:16
        Jeżeli zorganizowana to podobno oni sa nieźli:

www.horyzonty.pl/oferta?offer%5Bfields%5D%5Bcontinents%5D=&offer%5Bfields%5D%5Bcountries%5D=86&offer%5Bfields%5D%5Bcategory%5D=&offer%5Bfields%5D%5Bterms%5D=
        • larrisa Re: Norwegia tanio 05.03.17, 17:25
          Tylko czy oni mają ofertę dla rodzin z dziećmi, tam jest raczej dość intensywne zwiedzanie? No i cena bez wyżywienia, a wyżywienie w Norwegii ciągnie po kieszeni.
          • joa66 Re: Norwegia tanio 05.03.17, 17:28
            Nie mam pojęcia, ale fakt, znajomi którzy zachwalali podróżowali bez dzieci. Pewnie to zależy od wieku dziecka.
            • przeciwcialo Re: Norwegia tanio 05.03.17, 17:31
              Fiordy ma sporo biur podróży w swojej ofercie. Mozna zaleźć odpowiednie termin. Znajomi niedawno yli na wycieczce wrócili zachwyceni.
    • znowu.to.samo Re: Norwegia tanio 05.03.17, 17:44
      Mam jeszcze w planie wynająć domek na spółke ze znajomą rodziną, ale nie wiadomo czy sie uda dopasować urlopy... sad
      • joa66 Re: Norwegia tanio 05.03.17, 17:50
        Podróżowanie ze znajomymi ma jeszcze tę zaletę, że dochodzi kolejny typ noclegu - hostel. Nie miałabym ochoty na nocleg w wieloosobowym pokoju z obcymi ludźmi. Ze znajomymi - rozważyłabym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka