Dodaj do ulubionych

Generalne porządki

22.03.17, 13:26
Uff. Już wysiadam. Jak często robicie? Chyba chalupe zapłuscilam. Teraz przegląd i mycie pawlaczy, szafek, szuflad, witryn, komód, płytek w łazienkach... No i przegląd ubrań, papierów i rzeczy odlozonych bo kiedyś się przyda. Dopiero dzisiaj zaczęłam a mam dość. Często uskuteczniacie takie sprzatanie? Niestety pani sprzątająca nie przejrzy tego za mnie bo i jak. Tylko ja wiem co do kosza a co nie.
Obserwuj wątek
    • edelstein Re: Generalne porządki 22.03.17, 13:35
      Wszystko co wymienilas robie na biezaco.
    • kanga_roo Re: Generalne porządki 22.03.17, 13:41
      na bieżąco albo wcale. nie mam pani do sprzątania, więc się bujam z porządkami na poziomie podstawowym, a nie z pucowaniem komódek. od wewnątrz.
      tak, wiem, zawiść przeze mnie przemawia smile
    • kkalipso Re: Generalne porządki 22.03.17, 13:47
      Takie to robię na bieżąco, teraz ogarniam kiedy mogę balkony i kwiaty.
    • zazou1980 Re: Generalne porządki 22.03.17, 14:02
      Od 5 lat mieszkam w obecnym mieszkaniu i jeszcze nie robilam wiekszosci z wymienionych tu rzeczy, jakies drobne zabrudzenia usuwam na biezaco, ale calosciowo jeszcze nie...
      • jagodka_mare Re: Generalne porządki 22.03.17, 14:25
        Rozleniwilam się panią sprzątająca przez ostatnie lata. I zapomniałam o porzadkach. Teraz muszę sama i przypomniały mi się wszystkie zakamarki. Wyrobię się za dwa tygodnie, trudno.
    • butch_cassidy Re: Generalne porządki 22.03.17, 15:14
      Raczej na bieżąco. Teraz jestem na etapie strychu - worami wywożę rzeczy, które miały "się przydać".
    • redheadfreaq Re: Generalne porządki 22.03.17, 15:18
      Generalnie może nie, ale bardzo dogłębne - raz, że w końcu mam czas, dwa - wywalenie kilku starych mebli i zakup nowych wymusiło przejrzenie wielu metrów sześciennych "przydasi". Ponadto moja mama w ramach prezentu na narodziny dziecka zafundowała mi wizytę pani od sprzątania, która właśnie rozprawia się moją kuchnią, odsuwając szafki i robiąc wszystko, na co ja wraz z mężem nie mielibyśmy ani czasu, ani siły.
    • volta2 Re: Generalne porządki 22.03.17, 17:16
      generalne u mnie nie objemują szaf i przeglądów - to robię kiedy muszę, czyli bardzo rzadko, u dzieci częściej, bo rozmiary przegladam, ale u mnie niec nie spadasmile

a generalne porządki robię klasycznie, choć na jematce niepopularnie, czyli przed świętami i pod koniec wakacji -3x do roku.
      w to wchodzą okna, drzwi, płytki w łazienkach od sufitu do podłogi, firany, zasłony, koce, dywany, kołry (pranie/trrzepanie)

raz do roku odsuwanie kanapy, odkurzanie pod łóżkami sypialnymi, mycie mebli "w środku", najczęściej w okolicach wiosenno letnich.

teraz mam mieszkanie bardziej odsłonięte, więc muszę częściej myć okna, ale ograniczam wówczas mycie ram, po samych szybach jadę ze szmatą, ramy robię jak dawniej 3xrok.

najbardziej nie lubie robic szaf z butami i pomieszczeń gospodarczych, bo te zawalone są sprzętem turystycznym, walizami itp. tam to raczej rzadziej niż raz na rok zagladam w celach porządkowych.

w tym roku przed świetami spisuję harmonogram, bo coś mi się widzi, że jak nie zanotuję, że w środę od 13-15 robie szafę, to jej nie zrobięsad
      • 3-mamuska Re: Generalne porządki 22.03.17, 17:24
        O matko, ja nie wiem jak ludzie żyją bez takich generalnych porządków.
        Ja kiedys robiłam 3 razy w roku wiadomo im cześciej tym mniej i krócej trwałym
        Pozniej zostają tylko kurze odkurzanie i "rynek"
        Teraz robię raz do roku bo mam lenia.
    • gama2003 Re: Generalne porządki 22.03.17, 17:25
      Raz na jakiś czas, ale nie częściej niż raz, dwa razy w roku, w terminach zupełnie od czapy , dostaję napadu sprzątania. Sprzątam wtedy ,, do błysku fabrycznego,,.
      Wszystko. Dobrze mi to robi na spokojność duszy smile.
      Zwykle sprzątam zwyczajnie, raczej w biegu, szkoda mi czasu na dokładniejsze porządki. Lubię stan domu po wypucowaniu totalnym.
    • magic.marker Re: Generalne porządki 22.03.17, 17:33
      Generalne to nigdy.
      Na bieżąco. Tak, ściany w łazienkach też tongue_out
      No dobra, mam kilka oddessanych worów z ciuchami do których powinnam zajrzeć. I odłożone kołdry/pościele/ręczniki dla schroniska. Książki przeglądam raz do roku i wywożę do biblioteki.
    • liliawodna222 Re: Generalne porządki 22.03.17, 21:35
      Muszę przyznać, że ostatnio bardziej się zdyscyplinowałam po niedawnym, wściekle zapracowanym okresie, kiedy to mieszkanie siłą rzeczy nieco zapuściliśmy. Potwornie mnie to drażniło, bo ja rzeczywiście dobrze się czuję jedynie w ładzie, a w chaosie zupełnie nie potrafię ani odpocząć, ani się skupić.
      Generalne porządki typu szafy, ciuchy, kuchnia, uskuteczniam jedynie w wakacje, a reszta na bieżąco. Okna myć lubię i robię to, gdy uznaję za stosowne, z pominięciem zimy.
    • dziennik-niecodziennik Re: Generalne porządki 22.03.17, 22:31
      Przegladam w trybie ciaglym od jakichs trzech lat big_grin
      Sprzatanie odwala sprzątaczka, ja robie porzadki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka