26.03.17, 20:33
Do południa zdrowe dziecko, po południu jakieś niewyraźne ale na nic nie narzekało. Mierzę gorączkę, ot dla świętego spokoju a tu 38,3. Gorączka trzyma, no i młody nie chce jeść (co u niego dziwne) więc przed chwilą podałam ibuprofen. Podpowiedzcie, co robić... ma się wypocić, czy nie, przykrywać, czy nie? A... prawie 12 latek.
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Gorączka 26.03.17, 20:40
      Teraz jelitówka panuje, stąd pewnie brak apetytu. Przy jelitówce lepiej nie dawać ibuprofenu, bo może podrażniać jelita. Poczekaj i poobserwuj. Pocić się będzie przy spadku gorączki, po ibuprofenie to nieuniknione. Nie przykrywaj, chyba że marznie. W ogóle dziwne, 12 lat i nie miał jeszcze gorączki?
      • alfa36 Re: Gorączka 26.03.17, 20:55
        Miał, miał, ale kiedy... nie pamiętam, chyba dawno. Generalnie miewał okropne katary, kaszle, zapalenia ucha, ale wszystko bez gorączki albo z niewielką. Wtedy pilnowałam inhalacji i syropków i w tym się specjalizowałamwink
    • super-mikunia Re: Gorączka 26.03.17, 20:55
      U nas identyczna sytuacja. Do popołudnia Młody brykal, poszliśmy na spacer z piłką dluugi..Ledwo wrócił, myślałam, że zmęczony, rozgrzany przez słońce, ale jak już nie zjadł obiadu to włączył mi się alarm smile Zmierzyli temperaturę 38,7 ups.
      Powyzej 38,5 zbijam, dlatego podałam Nurofen, dopajam lipa , okład na głowę, najlepiej ponoć na stopy,ale ładnie zaczęła mu spadać, rozberalam, ale pod kocem,zasnął.Oobudził sie ze stanem podgoraczkowym ,na razie ok.
      • alfa36 Re: Gorączka 26.03.17, 21:52
        Bez innych objawów? Teraz sobie przypomniałam, że jakoś jesienią też nie stąd nie zowąd pojawiła się gorączka. Tyle, ze w sobotę, młody przeleżał niedzielę i w poniedziałek zdrowy poszedł do szkoły. Generalnie też bym przy 38,3 nie zbijała, ale miałam wrażenie, ze młody się zwyczajnie męczy.
        • ga-ti Re: Gorączka 26.03.17, 22:03
          Ale on duży jest, więc sam będzie wiedział, czy mu ciepło, czy zimno wink
          Ja bym dała na zbicie gorączki, coś przeciwzapalnego i przeciwbólowego, bo mojego to przy okazji i głowa boli i rozbicie takie ogólne. I u nas dużo witaminy c, samej albo coś z rutyną, rutinoscorbin, rutinacea czy coś podobnego. Jeśli innych objawów brak (katar, kaszel, ból gardła, żołądka, ucha...) to sporo pić i iść spać.
          Być może to tylko taki wirus gorączkowy, jutro, a najdalej pojutrze może już być zupełnie dobrze.
          • alfa36 Re: Gorączka 26.03.17, 22:11
            Liczę na to, że to tylko wirus i nic się nie rozwinie. Odzwyczaiłam się od chorowania dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka