Dodaj do ulubionych

Rower plus pies- ma ktoś pomysł?

01.04.17, 21:13
na przewożenie 11 kilogramowego psa?
Tylko przyczepka wchodzi w grę?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Drugie pytanie 01.04.17, 21:26
      Jak dobrać własciwy dystans i prędkośc dla psa kiedy biegnie obok roweru? Na co zwracać uwagę żeby psu nie zrobic krzywdy. Pies na razie biega z człowiekiem - 10 kilometrow , robią to w ok. 45 minut .
      • oqoq74 Re: Drugie pytanie 01.04.17, 21:30
        Ostatnio jak jeździłam z mężem, to widzieliśmy gościa, który w lesie był z psem na spacerze. Pan jechał autem, pies biegł obok. Na nasz widok, zabrał psa do auta. Jakiś debil totalny.
        • edelstein Re: Drugie pytanie 01.04.17, 22:45
          A dokladnie co bylo w tym debilnego?moj pies tez biegal za autem
          • tol8 Re: Drugie pytanie 02.04.17, 10:00
            Mój tak biega, bo kocha.
            No nie w ledie, tylko po polach
      • butch_cassidy Re: Drugie pytanie 01.04.17, 21:34
        Myślę, że musisz obserwować psa, a dystans ewentualnie wydłużać stopniowo.

Miałam psa, który biegał za rowerem. Miał niesamowitą kondycję, dożył 17 lat. Był jednak większy niż Twój.
        • slonko1335 Re: Drugie pytanie 01.04.17, 21:40
          Zastanawiam się czy na rowerze ten 10 km dystans też da się utrzymać czy to jednak za długo bo jednak tempo szybsze...z drugiej strony jak idziemy na wybieg i ona tam wykańcza kilka psów w międzyczasie to chyba więcej robi. Idealny dla niej dystans to 15 km, po 10 ma niedosyt, po 20 była wykończona.
          • butch_cassidy Re: Drugie pytanie 01.04.17, 21:45
            No to nie przesadzaj z tym tempem i rób przerwy i obserwuj, w jakiej jest formie, żeby nie przeszarżować.
      • mama303 Re: Drugie pytanie 01.04.17, 21:45
        slonko1335 napisała:

> Jak dobrać własciwy dystans i prędkośc dla psa kiedy biegnie obok roweru? Na co
        > zwracać uwagę żeby psu nie zrobic krzywdy. Pies na razie biega z człowiekiem -
        > 10 kilometrow , robią to w ok. 45 minut .
        nigdy nie moge się nadziwi jak można jechac rowerem i psem. Ostatnio byłam świadkiem jak pies pociągnął pana na rowerze a ten wywalił sie pod nadjeżdzający samochód.
        • slonko1335 Re: Drugie pytanie 01.04.17, 21:48
          >nigdy nie moge się nadziwi jak można jechac rowerem i psem
          po prostu wystarczy nabyć do tego celu bezpieczny uchwyt rowerowy dla psa...
          • mama303 Re: Drugie pytanie 01.04.17, 21:54
            slonko1335 napisała:

> >nigdy nie moge się nadziwi jak można jechac rowerem i psem
            > po prostu wystarczy nabyć do tego celu bezpieczny uchwyt rowerowy dla psa...
            a jaki to jest niby bezpieczny uchwyt?
            • slonko1335 Re: Drugie pytanie 01.04.17, 21:56
              springer
              • klamkas Re: Drugie pytanie 01.04.17, 22:11
                Do bezpiecznych uchwytów trzeba mieć dystans. Znam dwa wypadki mimo bezpiecznych uchwytów:
                1. pies się zatrzymał, bo się przestraszył - pan złamał żebra o kierownicę, żebro przebiło płuco.
                2. to samo - pies się zatrzymał, obroża (szelki? nie wiem) się wypięła (celem ochrony rowerzysty) i pies nie przeżył (bo przestraszony wpadł pod samochód).

Ja jestem zdania, że lepiej nie ciągać psa tam, gdzie jego obecność stwarza zagrożenie dla niego i właścicieli.
                • slonko1335 Re: Drugie pytanie 01.04.17, 22:18
                  Mamy dystans, nie osiągamy zawrotnych prędkości, nie jeździmy po ulicach, zatłoczonych miejscach czy ścieżkach rowerowych ani gdzie jest ruch samochodowy, znaczy pies w tych miejscach nie biegnie przy rowerze ale upierdliwe jest jechanie autem do lasu/parku z rowerami na bagażniku , podczas gdy można by cała drogę bez auta-tylko się boję o psa po drodze....
              • mama303 Re: Drugie pytanie 01.04.17, 22:15
                slonko1335 napisała:

> springer
                springer czy inne cudo. Facet o którym pisałam wyżej dostał mandat za prowadzenie psa na rowerze
                • slonko1335 Re: Drugie pytanie 01.04.17, 22:19
                  słusznie dostał skoro robił to w niezgodny z przepisami sposób
                  • mama303 Re: Drugie pytanie 02.04.17, 08:42
                    slonko1335 napisała:

> słusznie dostał skoro robił to w niezgodny z przepisami sposób

nie ma takich przepisów. Jedyne zwierze które może być połączone z pojazdem to koń zaprzęgowy.
                  • mama303 Re: Drugie pytanie 02.04.17, 08:43
                    slonko1335 napisała:

> słusznie dostał skoro robił to w niezgodny z przepisami sposób

nie ma takich przepisów. Jedyne zwierze które może być połączone z pojazdem to koń zaprzęgowy.
                    • slonko1335 Re: Drugie pytanie 02.04.17, 09:29
                      Piszesz o przepisach ruchu drogowego to chyba dotycza ulicy prawda? Nie mam zamiaru jeździćc z psem po ulicy....a nikt nie zabrania robic tego po lesie, polu czy parku....
      • arkanna Re: Drugie pytanie 01.04.17, 22:08
        10 km w 45 min to super czas, tylko mogę pogratulować.
        • slonko1335 Re: Drugie pytanie 01.04.17, 22:12
          to nie mój niestetywink ja mogę rowerem, nie na nogachsmile
          • arkanna Re: Drugie pytanie 01.04.17, 22:34
            ale na rower to tez dobry czas, ja tez nie biegam ale mój mąz i pies biegają . Sredni czas to ok 50 min i mówi że dla niego i psa to ok , bo ponżej to i jeden i drugi pada na ryj.
            • slonko1335 Re: Drugie pytanie 01.04.17, 22:42
              sprawdziłam endomondo czy jak się to zwie-10 kilosów z dziećmi na rowerach robimy w godzinęsmile
        • magia Re: Drugie pytanie 01.04.17, 22:16
          Miałam to samo napisac.
          Ja przez las wolniej rowerem jeżdżę niż ty biegasz smile
          • slonko1335 Re: Drugie pytanie 01.04.17, 22:30
            W sumie to całkiem możliwe, że ja też jadę wolniej niż mąż biega-zwłaszcza z dziećmiwink
            • slonko1335 Re: Drugie pytanie 01.04.17, 22:31
              ale napisałam..... niż ja z dziećmi jadę...... a nie on biega
              • arkanna Re: Drugie pytanie 01.04.17, 22:36
                ja na rowerze nie nadążasz za mężem jak on biega smile Doganiam go tylko jak mam z górki a potem on i tak mnie wyprzedza.
                • mikams75 Re: Drugie pytanie 02.04.17, 00:58
                  albo masz meza zawodowego biegacza albo jezdzisz na wigry 3 wink
            • morekac Re: Drugie pytanie 02.04.17, 07:14
              Może koszyk rowerowy na psa? 11 kg to nie jest jakiś wielkolud.
    • vi_san Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 21:43
      1. Określenie masy psiaka nic nie mówi o jego predyspozycjach. Husky i chow-chow mają podobną wagę "wzorcową", a wymagania ruchu zupełnie inne! Inne wymagania ruchowe ma jamnik a inne sznaucer miniaturowy.
      2. Większość psów swobodnie uczy się biegania przy rowerze. Oczywiście nie można wówczas jeździć w trybie "wyścigowym, ale spacerowo jak najbardziej.
      3. Jeśli idzie o "wożenie" psa rowerem - można psiaka nauczyć jazdy w koszyku zainstalowanym na kierownicy - znajoma tak woziła swojego buldożka francuskiego i psiak to uwielbiał.
      Wiele zależy od rasy, wielkości, budowy i predyspozycji własnych psa. smile
      • slonko1335 Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 21:50
        1. Masa była podana pod kątem przewożenia psa na rowerze, bo wyobrażam sobie, ze psica całodniowej wycieczki biegnąc przy rowerze to nie da rady a my z kolei jak jedziemy na cały dzień to wolelibyśmy ją zabrać niż zostawić samą.
        2. Tempo z dziećmi wiec spokojne.
        • vi_san Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 22:06
          Co do przewożenia to tez nijak masa nie podpowie - bo piesek o budowie "charcikowatej" w koszu przy kierownicy niezbyt, ale sznaucerek miniaturka spokojnie... Nie wiem jakiej rasy [czy w typie jakiej rasy, czy jakiej budowy - ogólnie biorąc] jest twój piesek, więc albo koszyk, albo jednak przyczepka - ale przyczepka nieco utrudnia [w każdym razie MI utrudniała!] swobodne manewrowanie. Ja miałam w życiu psy duże, więc i trudniej mi oceniać. Dobremanka uwielbiała kłusować przy rowerze - mogła godzinami bez zmęczenia podążać, oczywiście w tempie spokojnego kłusa, a nie szybko! Golden "wysiadał" po kwadransie, ale on w ogóle był leń i bieg to tylko do miski prezentował. Ostatni owczarek niemiecki biegał przy rowerze w miarę chętnie, ale jednak traktował to jako "obowiązek" towarzyszenia pani, a nie własną przyjemność. Choć ogólnie lubił ruch i na spacerach biegał właściwie bez ograniczeń. Kłus przy rowerze to dla niego nie była zabawa, a przemieszczenie się z punktu A do punktu B. Konieczne, ale nie fajne. Tylko ty możesz ocenić na ile twoja psina lubi [p[polubi] bieganie przy rowerze. smile I, jeśli jesteście "pedałującą" rodziną - oby polubiła i miała z tego frajdę! smile Powodzenia.
          • slonko1335 Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 22:11
            scontent.fwaw5-1.fna.fbcdn.net/v/t31.0-8/12771672_775821625886097_7031848023983489691_o.jpg?oh=3ff7b591bebb6790d0d4d9642734abf8&oe=59587599
            w kosz to może i ona wlezie ale raczej na bagażnik niż na kierownicę
            • vi_san Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 22:22
              Śliczna panna! Ale faktycznie - pokrojowo raczej do przyczepki niż koszyk... Ale jeśli LUBI biegać - powinna spokojnie dać radę nawet spore dystanse pokonać, wygląda na radosną zawodniczkę. big_grin Z tym, że jak już dziewczyny sugerowały - dopilnuj suplementacji i odpowiedniego podłoża do biegania - asfalt, choć wygodnie się po nim jedzie NIE JEST odpowiednim podłożem do psiego biegania!
              • slonko1335 Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 22:34
                Ma długie łapiska i jak widzę na zdjęciach wciśniętego w koszyk westa to też nie bardzo mi się tam ona widzi....trafiło nam się takie adhd, które biegać uwielbia, na wybiegu jak nic jej nie chce gonić(często podkrada psom zabawki i zwiewa żeby ją goniły) to sama wokół płotu koła robi pędząc przed siebiesmile
                • vi_san Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 22:40
                  Bo koszyk jeśli już, to należy dobrać do wielkości psa. Ale Twoje cudo - jako dość długonogie niezbyt... Raczej stawiałabym na przyczepkę. No i w trakcie jazdy/biegania obserwować psicę, zwłaszcza początkowo, przy ustaleniu dystansu, żeby nie "przebiegać" jej jednego dnia, a następnego stany zapalne mięśni i inne rozrywki... Bo regularne bieganie przy rowerze to całkiem inny typ ruchu niż swobodne ganianie!
        • edelstein Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 22:49
          Nigdy nie zastanawialam sie ile moze przebiec,po prostu biegl,raz pol dnia,raz caly,raz 10km raz 30.Oczywiscie mowie o przecietnym psie,a nie o czilalach ktore po 0,5km musza do torebusi.
      • klamkas Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 22:01
        11 kg na kierownicy? W terenie? Powodzenia ;p
        • vi_san Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 22:18
          Doprawdy szok? Buldożek francuski, wg wzorca ma 8- 14 kg masy. Cavalier King Charles Spaniel - do 9 kg. Shih-tzu - do 9. Doprawdy, ogromne psy, których absolutnie nie da się przewozić w koszyku... Mniemam, że dla Chihuahua byś sugerowała wynajęcie samochodu ciężarowego? Bo wszak na rowerze się nie da... tongue_out
          • klamkas Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 22:34
            Da się. Tylko zakładam, że WYCIECZKA rowerowa W TERENIE ma z zasady być przyjemna i bezpieczna. 11 kg (i więcej) na przednim kole da się przewieźć, czemu nie. Ale za jakie grzechy i po co? I co zyska na tym pies?
    • berdebul Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 21:59
      Przyczepka jest najbardziej komfortowa, ma najlepszą amortyzację i pies nie skacze na wybojach.

Zwracac uwagę na podłoże - nie biegać po betonie, chodniku itd, dystans i prędkość zalezy od wieku i kondycji, ale taki bieg jest bardzo obciążający, zupełnie inny niż swobodne bieganie psa z innymi, czy bieganie luzem. Skonsultowałabym się z dobrym psim ortopedą i podawała suplementy na stawy z kolagenem, plus regularna morfologia i oznaczania wapnia i fosforu.
      • slonko1335 Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 22:05
        No tak przeglądam net i rzeczywiście wygląda na to, że nie da się obejść tej przyczepki a mamy problem z przechowywaniem....podejdę na parking na osiedlu wiem, że przechowują rowery to może i przyczepkę nam przechowają....
      • anagat1 Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 02.04.17, 12:50
        Wariactwo juz z tymi suplementami. Wyniki krwi..? Ortopeda??
        Moj border ciagnie rower. Maz ma specjalna konstrukcje, pies szelki specjalne i do roweru podczepiony jest na sprezynie. Nie biegnie,tylko ciagnie. Od 4 lat tak jezdzimy. Pies ma 8.
    • 18lipcowa3 Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 22:22
      na ch...przewozić psa rowerem?
      • baltycki Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 22:30
        Przeciez nie chce przewozic na ch....
        • arkanna Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 22:41
          smile ha ha
    • edelstein Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 22:52
      Pies jest po to by biegal,,a nie byl wozony.Dzieci woza 15metrow do szkoly,teraz psy,ludzie.
      • slonko1335 Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 22:59
        W miejsce gdzie pies może bezpiecznie biegać przy rowerze trzeba jednak jakoś dojechać...a gdy się człowiek wybiera na całodniową wycieczkę rowerową to autem z rowerami na bagażniku to dość średnio rowerowa jestwink
        • klamkas Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 23:26
          Dlatego może nie ma sensu zabierać psa na rowery?
          • slonko1335 Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 01.04.17, 23:31
            Myślisz, że lepiej jak cały dzień siedzi zamknięta sama w domu niż jak będzie z całą rodziną gdzie będzie okazja do wybiegania?
          • mama303 Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 02.04.17, 08:45
            klamkas napisała:

> Dlatego może nie ma sensu zabierać psa na rowery?

też tak uważam.
            • slonko1335 Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 02.04.17, 09:30
              ja uważam inaczej....
              • anagat1 Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 02.04.17, 12:51
                I masz slonko racje.
              • anagat1 Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 02.04.17, 12:54
                I masz slonko racje. Moj pies by sie zaplakal, jesli zapakowalibysmy rowery na auto, a jego zostawili w domu.
    • b-b1 Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 02.04.17, 09:44
      Jedna z moich "dziewczyn" biega przy rowerze. Zaczynała jak u Ciebie -od biegania z mężem 10km, potem dystanse rowerowe 5km -sprawdzenie, czy jest ok , woda i 5km. Potem trasy 15-20km z zatrzymaniem, napiciem się wody.
      Sprawdziliśmy ją przy wyjazdach konno w teren. Dystans tam i z powrotem -30km, a ona wyprzedza, robiła kółka, wraca, robi co najmniej 50km big_grin Potem poleży z 15minut i gotowa do dalszej zabawy.
      Przy rowerze nie biegnie zbyt szybko, bo jeżdżą leśnymi drogami.
      Obserwuj po prostu. Na początek dziel trasę na pół , woda, poleżenie chwilę w cieniu(jeśli zechce) albo mokry ręcznik .
      Moja przy wyjazdach w teren wbiega do leśnej rzeki moczy się i wtedy jest najbardziej zadowolona, więc na rower zabieramy więcej wody-bo nie da się jej zmoczyć ręcznikiem ma futro, i polewamy ją wodą.
      I trzeba sprawdzać łapy, bo jeśli jeździcie po ścieżkach rowerowych zanim opuszki mocno stwardnieją przy danym tempie może je początkowo obdzierać.

• slonko1335 Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 02.04.17, 09:55
        Na ścieżce się boję, że inny rower może w nią wjechac chyba, ze to takie szerokie rowerowo-piesze w parku ale wtedy młoda leci po trawie przy ścieżce.
        • b-b1 Re: Rower plus pies- ma ktoś pomysł? 02.04.17, 10:01
          slonko1335 napisała:

> Na ścieżce się boję, że inny rower może w nią wjechac chyba, ze to takie szero
          > kie rowerowo-piesze w parku ale wtedy młoda leci po trawie przy ścieżce.
          >

To zupełny luzik-pogoda dopisuje-do dziełabig_grin
    • slonko1335 No to rowerujemy sobie;) 04.07.17, 12:36

Psica uwielbia-póki co niestety nie rozwiązaliśmy problemu kosza czy przyczepki , więc albo jeździmy po trasach po których można z nią albo dojeżdżamy autem z rowerami na bagażniku...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka