Dodaj do ulubionych

Co się robi zimą

09.04.17, 13:09
z roślinami, które ma się na tarasie?
Czy są takie, które można po prostu zostawić w donicach na zimę i przetrwają? Chciałabym coś w donicach na tarasie na działce, ale taras zadaszony, deszcz nie podleje, zabrać nie mam gdzie, jeździć podlewać nie będę.
Nie znam się na roślinach kompletnie. Podpowiecie coś?
Obserwuj wątek
    • redheadfreaq Re: Co się robi zimą 09.04.17, 13:35
      Zależy jakie rośliny. Jednoroczne zgodnie z "przeznaczeniem" obumierają, wieloletnie zimujące zabezpiecza się przed mrozami i przechowuje do następnego sezonu, niezimujące zabiera do mieszkania.
      • redheadfreaq Re: Co się robi zimą 09.04.17, 13:36
        Aha, zimujące też trzeba podlewać, tylko mniej obficie.
    • ichi51e Re: Co się robi zimą 09.04.17, 13:37
      coz problemem nie jest chyba zima tylko "jezdzic podlewac nie bede". Sztuczne?
    • mikams75 Re: Co się robi zimą 09.04.17, 13:46
      ja probowalam, ale mi nie wyszlo - poowijalam, zabezpieczylam, zima nie byla straszna a na wiosne nic nie odroslo. Skupilam sie na tanich jednorocznych. Sasiadka miala jakies drzewka i mimo zabezpieczen co sezon byly marniejsze.
    • solejrolia Re: Co się robi zimą 09.04.17, 14:11
      Grubosze wnoszę do mieszkania. Reszta to jednoroczne- p.jesienią usuwam na rzecz wrzosów.
      Wrzosom zaś pozwalam uschnąć bo ususzone też zdobią
    • ap.so Re: Co się robi zimą 09.04.17, 14:41
      Ja mam żywotniki zwane potocznie tujami. W głębokich drewnianych donicach. Na zimę rzucam na ziemię korę, żeby ochronić korzenie przed mrozem. W tym roku zima była lekka więc niczym nie obsypywałam. Bukszpany wiecznie zielone też fajnie wyglādajā I sā zimolubne. Niestety nie chcā u mnie rosnāć
    • dziennik-niecodziennik Re: Co się robi zimą 09.04.17, 19:06
      wsadzaj jednoroczne. na wiosnę z czystym sumieniem wyplewisz i zasiejesz nowe smile
      • nisar Re: Co się robi zimą 09.04.17, 19:31
        No ale na przykład jakie?
        • aqua48 Re: Co się robi zimą 09.04.17, 22:02
          Bałwana się robi zimą. Donice w których rośliny mają zimować muszą być odpowiednio zabezpieczone przed mrozem np. warstwą styropianu z każdej strony, bo ziemi w nich zazwyczaj za mało aby uchronić korzenie przed mrozem. Sadź bratki, petunie, stokrotki, siej maciejkę (co tydzień po parę nasionek to będzie pięknie i długo pachniała). Możesz posiać nasturcje - pnące mają wiele pięknych kwiatów i kwitną do przymrozków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka